2022-04-30 103 瀏覽
觀塘一直都好多性價比高嘅好嘢食 所以一直都搵唔到機會嚟食呢間開咗好耐嘅過江龍炸雞店 今次見一開番晚市 就決定快啲過嚟試吓佢📍半半烤雞(蜂蜜牛油香蒜+韓式辣味焗烤雞)佢哋嘅炸雞或者烤雞真係有好多唔同嘅味道選擇 選擇困難症嘅我完全揀唔到好彩佢有半半揀 咁就可以同朋友一人揀一個 咩都試吓佢嘅烤雞外皮烤得好香脆 完全唔會比炸雞輸蝕 依啲肉質都keep到好嫩 韓式辣味係好經典嘅甜辣味 好惹味而蜂蜜牛油香蒜 又甜又鹹 再加上蒜片 味道更加豐富📍芝士雞蛋卷上面有滿滿嘅蟹籽 再用厚實嘅雞蛋包住滿滿拉絲嘅芝士 一切開啲芝士就即刻湧出嚟 不過入邊嘅芝士用咗比較淡味嘅芝士 所以都唔會怕太膩 上邊再加咗啲沙律醬去中和油膩感而且份量都真係好大📍海鮮泡菜餅個泡菜餅好出色好有驚喜 佢嗰邊煎得好香好脆 而且都好足料 啖啖都有海鮮 而佢啲泡菜係用咗酸味比較重嘅泡菜 更開胃📍藍莓yougurt smoothie📍Strawberry milkshake

📍半半烤雞
(蜂蜜牛油香蒜+韓式辣味焗烤雞)
好彩佢有半半揀 咁就可以同朋友一人揀一個 咩都試吓
而蜂蜜牛油香蒜 又甜又鹹 再加上蒜片 味道更加豐富

📍芝士雞蛋卷
而且份量都真係好大

📍海鮮泡菜餅

📍藍莓yougurt smoothie
📍Strawberry milkshake
睇完套韓劇就好想食韓式炸雞,但食太多炸雞又驚熱氣,食烤雞就最岩我啦!係OPC上面有間Dodam Chicken,除左有炸雞,仲有烤雞同其他韓式料理同飲品。未入門口就比超級打卡able 既紅色沙發卡位吸引到,配埋落地玻璃食野好chill!蜂蜜牛油香蒜焗烤雞($198)一咬落好有驚喜!係我食過最熱既烤雞,好juicy好滑既雞肉,醬汁偏香甜,蜂蜜加埋香蒜好惹味!附送既粉紅色泡菜蘿蔔酸酸甜甜,非常解膩,食一粒又可以食多幾件雞。韓式海鮮煎餅($145)份量超大!夠四個人share食,餡料有章魚、蝦、青口、冬菇、辣椒同蔥,外面酥脆,內𥚃軟熟,蘸埋秘制酸醬汁,好岩送酒!招牌沙律($128)除左有蕃茄、菜同紅蘿蔔,配料方面有花生、粟米、提子乾、紅腰豆、菠蘿、杏仁片,非常豐富,食啖好味沙律當平衡返!芒果/柚子乳酪沙冰($58)所有乳酪沙冰都大大杯,芒果沙律冰偏甜,柚子沙冰飲落真係有柚子既香同果粒,比較清爽,好岩夏天飲!一路食一路見到幾多人叫外賣,如果3至5點黎食仲有全單七折,下次再黎試mozzarella pizza!

蜂蜜牛油香蒜焗烤雞
招牌沙律
柚子乳酪沙冰
蜂蜜牛油香蒜焗烤雞
招牌沙律
韓式海鮮煎餅
呢排食得好西多勁熱氣,但係好死唔死同女朋友睇炸雞相關嘅韓戲,俾佢係咁嘈話要食。好啦,最多食多一次先戒口啦。呢日行開觀塘就順便寵下佢(同埋我)。我都唔知觀塘有間咁有韓味又fancy嘅炸雞舖,唔會細細間好迫夾。天口熱就一人叫咗杯yogurt smoothie,柚子同芒果,夏天飲凍得嚟都幾fresh,雖然對我嚟講係有d太甜,但係女朋友鍾意就得啦!Dodam Salad炸雞舖食沙律係咪玩嘢先,呢d 叫balance ,係balance 返我呢排d 好西。沙律菜都好新鮮,仲要有菠蘿花生提子乾,食落唔會太寡,仲幫埋我開胃準備食雞!韓式海鮮煎餅未等到雞,先嚟個海鮮煎餅。煎得好脆口,最重要係d 餡勁多,d 魷魚係多到夾上黎都會跌幾粒出黎咁多,但係都keep 住爽口同香,仲有蝦同青口,海鮮同煎餅本身就係perfect match,我要多謝我自己咁識揀。蜂蜜牛油香蒜焗雞壓軸嘅炸雞,唔係,係焗雞終於出場,多謝女朋友體諒叫個冇咁熱氣嘅。但係一上枱嗰浸香味係驚艷,以為焗雞會冇炸雞咁好食?No no no,係近乎燒雞嘅香脆口感,蘸滿晒蜂蜜,邪惡得嚟又唔膩,有埋醃蘿蔔平衡返味蕾,明明唔肚餓我都清晒成碟雞。好彩粒痱滋

Dodam Salad

蜂蜜牛油香蒜焗雞

好彩粒痱滋冇變大,
容許咁熱氣嘅我又再放肆,可以搵次happy friday夜晚encore!
2022-04-27 58 瀏覽
好耐冇得去旅行, 好掛住韓國菜~! 好彩有來自韓國的過江龍#Dodam Chicken, 滿足我既韓國菜癮~韓式辣焗雞 ($78)雞件約6-7件. 個韓式辣醬味道辣中帶甜, 個醬好濃, 配上好嫩的雞肉, 真係好好食!芝士蛋熔岩泡菜炒飯 連海帶湯 ($80)芝士蛋一上菜就熟左, 做唔到拉絲芝士, 同埋唔係好食到芝士味. 只係當係一個普通的泡菜炒飯, 酸酸地的炒飯配熟蛋. 雞的款式幾多, 下次再去要試下其他雞.

韓式辣焗雞 ($78)

芝士蛋熔岩泡菜炒飯 連海帶湯 ($80)

雞的款式幾多, 下次再去要試下其他雞.
2022-03-23
  • 韓式辣焗雞
2022-04-23 193 瀏覽
非常之滿意既一餐!一直好想食韓式炸雞,呢次就同朋友一齊黎食下,忠告一下,兩個人叫半份炸雞+一碟野食其實夠曬,d野真係大份夾好味蜂蜜牛油炸雞(半份)($135)本身睇個樣以為好乾,點知五會。炸雞新鮮炸出黎,內裡還有肉汁,外皮甜甜地加上淡淡牛油味,成件事好balance,雞肉無雪味,就算裹上醬汁,雞皮都仍然有酥脆感,食左三件炸雞先停手招牌炒年糕($158)又係事前完全無期待好食既一道餸,但係真係好五錯!韓式辣醬包裹住每一樣食材,落料都五孤寒,魚餅好煙韌,年糕又係,同我平時係百x買既五同,甜甜辣辣醬汁濃郁,係忍五住一條接一條食黑松露蘑菇pizza($148)黑松露pizza係我朋友的order。本身五係好中意黑松露味,不過呢款puzza確實係做到澎湃溶溶地既濃郁芝士,配上落手好重既黑鬆露醬,一啖落去雙重濃郁滋味好上腦,唯一係如果餅底再脆d就好芒果smoothie($58)芒果酸奶味,一上台大杯到吓親我,但打得五太夠,飲飲下飲到冰粒仔當日星期六下晝三點去有七折優惠,現場都係得幾檯人,如果好似我咁五想食飯人逼人,呢間絕對ok,我都會再encore
蜂蜜牛油炸雞(半份)($135)
蜂蜜牛油炸雞

招牌炒年糕($158)
韓式炒年糕

黑松露蘑菇pizza($148)
黑松露薄餅

芒果smoothie($58)
芒果smoothie

蜂蜜牛油炸雞
韓式炒年糕
黑松露薄餅
2022-04-23 88 瀏覽
十分希望在周日幫襯,因為提供小食任添;但真的未能安排,唯有周未試試。近日煲韓劇,韓癮大發,特來止癮。點了半半烤雞,一辣一走辣,另加韓牛年糕湯粉絲。先來粉絲,韓牛夠味,份量亦大,年糕點上韓式辣椒醬就更加惹味。再來的蜜糖蒜蓉及辣味烤雞。上桌時熟辣辣;雞皮掛了醬汁,焦上有杏仁片,咬下一口外熱內嫩,啖啖雞肉。由於飯腳太想食炸雞,所以後加了半份原味炸雞。此店的雞真心好食。最後我們食了一碟雞後把另一碟帶走。唯一不理想的是點餐時不可以半份炸雞半份烤雞的落order.
唯一不理想的是點餐時不可以半份炸雞半份烤雞的落order.
2022-04-15
用餐優惠
優惠券
2022-04-22 3996 瀏覽
環境舒適優雅 地道韓食show time 🙈炸雞口味有驚喜—————————————————-D O D A M C H I C K E N觀塘亞太中心3樓—————————————————-Grand ! Very Grand!環境乾淨 坐卡位超舒適 佔地唔知幾多呎 總之超大約埋成班朋友一齊食最好不過高清LED大電視播住韓國男女子團體MV食到有感覺 最緊要有feel環境裝修成本應該幾高有心思 多設計疫情過後 政府放寬社交距離措施明顯睇到街上食嘢 消費嘅氣氛熾熱終於唔使困係屋企 坐喺Dodam舒舒服服咁食下午茶好抵食是但叫一個餐都會送飲品 香甜豉油炸雞 $65 牛油蜂蜜炸雞$65無骨雞 啱晒懶人 即係我😂🫢——成嚿放入口 唔洗腦思考 ——就算食有骨都唔緊要——俾埋膠手套你 乾淨又衛生——真正肉多皮少 冇甘容易食到「制」——而雞皮炸得香脆易入口韓式手抓飯 ❤️💛❤️💛$42——用料簡單 但非常好味💓😛——蟹子 紫菜 蟹柳 配沙律醬撈埋一齊食——平靚正!——大大碗 份量非常足夠金沙雞肉櫻花蝦炒飯$65——炸洋蔥圈又整得幾靚——呢個炒飯一定要趁熱食 唔好掛住影相😝🤪——香噴噴 龔入鼻哥窿👃🤣
環境舒適優雅
地道韓食show time 🙈
炸雞口味有驚喜

—————————————————-
D O D A M C H I C K E N
觀塘亞太中心3樓
—————————————————-
Grand ! Very Grand!

環境乾淨 坐卡位超舒適

無骨雞 啱晒懶人 即係我😂🫢
——成嚿放入口 唔洗腦思考
——就算食有骨都唔緊要
——俾埋膠手套你 乾淨又衛生
——真正肉多皮少 冇甘容易食到「制」
——而雞皮炸得香脆易入口

咁岩今日播住童年回憶Super Junior
回憶番哂尼🥰
  • 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞
  • 韓式手抓飯
放假同朋友放肆一齊食飯特地去左觀塘久已聞名Dodam Chicken 由於得兩個人我哋叫左半份蜂蜜牛油香蒜焗烤雞(6件)豐富嘅蜂蜜同濃厚嘅蒜香牛油配上脆卜卜嘅外皮,外脆內嫩Juicy 感十足整體來說都係偏甜蘋果Pizza 薄底Pizza 都好出色,豐富嘅蘋果蓉鋪底配上超多芝士叫左杯Mango smoothie, 味道唔夠,比較略為遜色相都懶得影嘢食比較「漏」兩個人都食唔晒野食質素比較好下次人多啲,可以再一齊試吓其他Mon-Fri 有set lunch , 仲有泡菜同韓式炒麵自助,比較抵食服務人員,十問九唔應,令人失望
放假同朋友放肆一齊食飯
特地去左觀塘久已聞名Dodam Chicken
由於得兩個人我哋叫左

半份蜂蜜牛油香蒜焗烤雞(6件)
豐富嘅蜂蜜同濃厚嘅蒜香牛油
配上脆卜卜嘅外皮,外脆內嫩
Juicy 感十足
整體來說都係偏甜

蘋果Pizza
薄底Pizza 都好出色,豐富嘅蘋果蓉鋪底配上超多芝士

相都懶得影

嘢食比較「漏」兩個人都食唔晒
野食質素比較好
下次人多啲,可以再一齊試吓其他

服務人員,十問九唔應,令人失望

蜂蜜香蒜牛油炸雞
Apple  Pizza
蜂蜜香蒜牛油炸雞
Apple  Pizza
2022-04-19 107 瀏覽
開始要返工啦!WFH左咁耐真係要約埋同事食餐飯,見下面,食d好野開心下😂😂😍亞太中心真係多野食,lee間韓野餐廳都食過約次,真心覺得佢既午餐勁底食,我地每人叫左個午餐韓國雞😂因為又想食烤雞又想食炸雞,所以大人不做選擇,兩樣都叫😂😂叫午餐會有自助泡菜同小食,泡菜係唔該正宗嘅韓國大白菜泡菜,而小食今日就係韓式炒粉絲,兩樣都好好味😋😋另外午餐仲每樣包咗一款飲品,係喺出邊自助攞嘅,我哋都揀咗荔枝烏龍👍🏻烤雞好嫩滑,雞胸位都好好食,個蒜香味好濃但係又唔會食到有浸味喺個口度,食完去返工都冇問題👍🏻炸雞就係正宗嘅韓式炸雞,我哋食原味,佢另外有兩款醬俾我哋點,芥末醬同甜酸醬😂,其實原味已經好好食,但係點埋醬就另一個風味😝午餐來食真係都幾正👍🏻

因為又想食烤雞又想食炸雞,所以大人不做選擇,兩樣都叫😂😂

午餐來食真係都幾正👍🏻
2022-04-16 98 瀏覽
好耐冇出街食野,今日約左好姊妹見面,我地又再做同事啦😝所以一定要一齊食個飯,慶祝一下😍😍喺觀塘其實好多野食選擇,但好姊妹介紹去食lee間韓國野,話食過好好味😋,我地就叫左兩個雞同煎餅來食,好正👍🏻👍🏻👍🏻🐥香蒜豉油焗烤雞—烤雞感覺卡路里比較低,同埋香蒜豉油醬做得好好味😋🐥香脆雞—炸雞個外皮做得鬆脆,新鮮熱辣味道剛好🐟韓式海鮮泡菜煎餅—-嚟到嘅時候嚇親,勁大份,好多海鮮好足料

🐥香脆雞—炸雞個外皮做得鬆脆,新鮮熱辣味道剛好

2022-04-16 131 瀏覽
本身我個人幾鍾意食人參雞湯飯…見到menu上嘅人參雞湯飯就即刻揀嚟叫,點知個人參雞湯飯一上嚟就顛覆晒我對韓式人參雞湯飯嘅認知…一上嚟我本身以為佢上錯咗第二個餐,因為完全同menu上嘅圖係勁大嘅出入…我同檯嘅同事叫嘅韓式雞湯飯都比我嘅人參雞湯飯正常…味道又咸,個湯係同普通韓式雞湯飯一樣…連唯一嘅一隻雞髀都係雪藏雞髀,啲肉又硬又韌…連$78嘅韓式雞湯飯都有兩隻雞髀…第一次嚟呢間餐廳食,應該亦都會係最後一次去呢度食…
第一次嚟呢間餐廳食,應該亦都會係最後一次去呢度食…
人參雞湯飯
韓式雞湯飯
2022-04-13
午餐
2022-04-14 88 瀏覽
實在太掛住韓國,除咗可以去韓國街解單思,見觀塘呢間店啲相片都似模似樣,加上宜家openrice 訂位有7折就去試一試。因限聚無晚餐,都習慣食個early dinner後行街,其實我都幾喜歡,一來人少,二來勁食後都有足夠時間消化 位與位之間算有距離,呢個已加份部隊鍋最快上枱,基本上主要材料好就會好食,味道不太辣適合大眾口味,腸仔同午餐肉無膠味,麵唔會係勁韌過種,我喜歡炸雞薯角,上枱好香,肉汁多皮脆,只係炸皮較大,食到尾就會有啲膩,如果送上一碟韓國醃黃蘿蔔就更完美啦最後,魷魚桶,肉質軟彈,如果可以燒香少少會更好味飲品叫咗凍柚子梳打,呢個配炸雞係好舒服有清熱感覺因為坐門口位,要叫服務生就有啲困難,因為佢哋大部分時間係最入位置預備出菜,有需要唯有等上菜時講,但好處就係無人會騷擾你,坐吓傾計就最好不過

位與位之間算有距離,呢個已加份

如果送上一碟韓國醃黃蘿蔔就更完美啦

最後,魷魚桶,肉質軟彈,如果可以燒香少少會更好味

飲品叫咗凍柚子梳打,呢個配炸雞係好舒服有清熱感覺

2022-04-10
2022-04-12 85 瀏覽
今日同朋友經過諗住食呢間韓國炸雞✨之前已經見到好多人介紹 今日就決定放肆一下 !!頭先入到去個環境好靚🤣好似真係去咗韓國嗰啲炸雞店咁樣🥰入面全部播住韓國嘅歌 同埋韓國嘅海報😽真係好似去咗轉韓國咁樣啊!!而且入面嘅配菜係自助吧嘅形式😋😋想拎幾多就拎幾多!!真係一啲都唔孤寒🫣我就最鍾意食佢個韓國炒粉絲😁即使係任拎 質素都一啲唔差!!炒得非常之香口 我都添左三四次😉😉😉今次同朋友叫咗個蜂蜜蒜香炸雞!!首先一上到枱 我同朋友都好驚訝 因為份量真係太多!!而且我哋叫咗無骨雞 每一啖都係肉 非常之滿足🥰🥰😋😋跟住仲有朋友叫咗個韓國年糕!!個年糕非常之煙靭 而且仲配上一啲魚糕 真係完全食唔停口🥹🥹🥹

I miss Dodam Chicken! 之前第一次係銅鑼灣食過之後就一直想再來食,係咪以為呢一間舖都係一定要食雞呢?為左證明都有唔少其他好食既野我地今次係主要叫澱粉質(其實係個人怕熱氣haha)今次叫左韓式炒粉絲同埋卡邦尼年糕,兩個叫既時候都期待yummy yummy! 炒粉絲期待既位係佢既鑊氣同配料,但我都係太天真當港式食物咁諗,佢比我有另一個驚喜!睇相你以為係老抽炒港式野,但其實佢既好味之處有幾個,首先係佢個醬汁唔係港式類,而係有韓式醬加上其他配料,第二係佢粉絲既質感係彈牙唔硬,粗幼適中,都少食呢類粉絲!食落比睇更加覺得大碟!最後係肉片新鮮而繳,有驚喜!之後就係卡邦尼年糕,一開始比較期待既係佢fullfull 既醬汁再加上厚厚年糕既幸福配搭,結果都真係有呢種好正一絕既感覺!卡邦尼醬汁最緊要係熱辣辣唔會潔,而有帶住少少肉既香甜!而年糕就係要煙韌而唔好去到硬,呢個組合都做到!

2022-04-10 111 瀏覽
八十蚊食到超級飽,好抵食。前菜同飲品係自己去出面拎。lunch 飲品包一罐,再飲就要加錢,另外有水斟,所以飲品一罐都夠。前菜有韓式粉絲、泡菜,幾好食!d泡菜幾入味,粉絲唔算鹹,不錯。我叫左韓式海鮮拉麵,加了五蚊有塊芝士。好有heart 咁有個煲,似足韓國人煮即食麵。有個煲又熱辣辣,所以超級正。個麵拎到黎,原來仲有碟炸雞。又炸得幾唔錯,唔係老油,一碟大約五、六粒。食完真係勁飽,一共收了八十蚊,食咗咁多嘢又飽,食物質素也合格,所以算非常之抵。
八十蚊食到超級飽,好抵食。

2022-04-07