2017-12-30 199 瀏覽
🍕Black Truffle and Duck Foie Gras Pizza🍕我打呢個post睇返個名先知有Black Truffle😂因為食個陣唔係好覺得中間好似有pat黑松露沙律醬撇除呢樣 佢既芝士好香 鵝肝都好好食😋--🍝Foie Gras Cannelloni🍝睇名係唔係好知咩黎 簡單黎講就係四條好大條既長通粉卷住啲菇上面有啲芝士 旁邊有啲豆同蘆筍咁😚--呢到環境都唔錯 好有聖誕氣氛😀
我打呢個post睇返個名先知有Black Truffle😂
就係四條好大條既長通粉卷住啲菇
上面有啲芝士 旁邊有啲豆同蘆筍咁😚
呢到環境都唔錯 好有聖誕氣氛😀
2017-12-29 245 瀏覽
上網見到呢度個tea set 好靚。約左朋友上黎一齊high tea 傾計。未入門口樓梯已經好靚。一入到餐廳有好附花草裝飾。好似去左花園咁。好岩黎影相呃like ah! 二話不說就叫左個tea set la... 有sprinkling wine and coffee tea 都只係$488。勁抵囉!嘩 一黎到真係好好好好靚呀!相機食先啦 個set 分左4parts. 有冷盤 熱盤 homemade scones 同埋甜點。 講下冷盤 首先是蜜糖帶子 三文魚三文治 八爪魚 同埋一個啫喱 因為整完出黎賣相太靚 要細心欣賞才可以知道是哪一款食物 整個盆都是用朱古粉舖底 好像泥土一樣 食物就放在泥土上的位置 很有尋寶感覺熱盤有羊及蝦。在小盤子上。 味道唔錯仲有個homemade scone . 最後有3款蛋糕。 strawberry mango green tea 口味都齊。 仲有廚師精選既甜點。 再有餐飲送... 呢個tea set 真係好豐富呀~ 可以好好咁消磨一個下午。

熱盤有羊及蝦。在小盤子上。 味道唔錯
2017-12-28 245 瀏覽
今天和老公去參加女兒的畢業典禮,之她和同學去慶祝,我和老公就被女兒安排到尖沙咀一家高級餐廳食晚餐,位於尖沙咀的余仁生中心,名叫Diletto,餐廳環境高雅,座位寬敞舒適!入座後,侍應殷勤招待,立即送上免費的麵包,還有特製醬汁。海鮮Pizza:用料有魷魚、蜆肉、蝦、青口等,非常足料,芝士還可以拉絲,餅底薄脆,十分美味!黃油雞:金黃色的全雞煎得好香,雞肉入味又嫩滑,還有燒汁、芥末可以點來食,提升味道,十分惹味!

入座後,侍應殷勤招待,立即送上免費的麵包,還有特製醬汁。

2017-12-13
2017-12-27 204 瀏覽
20號是跟男朋友的記念日所以跟他上網找找那間吃意大利菜的環境跟食物是中上水準的餐廳😋,一查之下這間的好評也甚多,那就定了就這間吧✨在尖東附近位置不難找,門口有條樓梯看上去好像挺高級的一出轉左便是餐廳了,感覺比想像中樓底高!訂了枱的關係給我們一個不錯的位置!環境真的不錯,我左手面的玻璃窗有很多裝飾大大提高聖誕氣氛呢!🌸💐點餐前 服務員先提供了麵包,長長的麵包條非常脆身而醬汁是南瓜醬,但醬汁味道不太出我們點了兩個主菜, Angus  Ribs  Eye Order了5成熟,整塊肉質鬆軟,厚厚的,配上3種醬汁,黃芥末、燒汁及鹽,點燒汁蠻好吃的!😋每隔一會服務員便幫我們加水另一個Order了 Seared Hokkaido Scallop, Porcini and Truffle Risotto, 黑松露味道很香,整個飯都很多汁,帶子也非常厚身,但我認為整個飯很咸啊!男朋友太愛喝酒的關係點了一杯HouseWine,易入口但偏甜同淡身,我們就認為一般但通常HouseWine都不會抱太大期望吧食飽便坐了會,服務員細心會問需不需要甜品,但太飽的關係沒有點了!如果有一些要慶祝的節日這裡真的不錯,有氣氛

在尖東附近位置不難找,門口有條樓梯看上去好像挺高級的

一出轉左便是餐廳了,感覺比想像中樓底高!

訂了枱的關係給我們一個不錯的位置!

每隔一會服務員便幫我們加水

House Wine

如果有一些要慶祝的節日這裡真的不錯,有氣氛跟服務人員這麼細心就值啦! <3
2017-12-20
紀念日
2017-12-23 228 瀏覽
和美女們一起來個#AfternoonLuxurytea其實中伏我都有錯 我有份揀😂看看這個鐵塔真的挺不錯($488)當中有咸點甜點的 還有sparkling wine🥂咸點我覺得酥皮的那個還可以而甜點呢 真的太甜了 吃一個就投降🧟‍♀️不喝酒的我呢 點了個Peach tea有沒有點像美女與野獸的那個茶壺🙊整體上拍拍照還可以啦 吃不吃就看看性價比🤭_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
和美女們一起來個#AfternoonLuxurytea
其實中伏我都有錯 我有份揀😂
看看這個鐵塔真的挺不錯($488)
當中有咸點甜點的 還有sparkling wine🥂
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
Afternoon  Luxury  Tea  Set
2017-12-20 269 瀏覽
聖誕月🎅🏻🎄總是特別多飯局,是晚與友人慶祝生日。在香港想找個舒適的環境不易,尤其在鬧市,Diletto是難得的浪漫餐廳。店內裝修以花為主,還配合上聖誕佈置🎅🏻點餐後隨即送上餐飽醬汁應該是南瓜蓉,不會太甜👍🏻.我們點了Caesar Salad加$35 add salmon. 新鮮的羅馬生菜爽口,它們把芝士片烘脆,變得有口感,醬汁正常理想。寒冷天氣總想要碗熱呼呼的湯!龍蝦和蘑菇我們點了前者。湯帶點龍蝦膏的苦味,真材實料,龍蝦肉彈牙,共有2粒,若可多1-2粒會更為美觀,畢竟這碗湯要$98主菜我們點了肉眼扒5成熟。吃下去會知道是不差的牛,肉顧鬆軟,沒有煮過頭,切下去還有血水流出。牛扒配以3種醬同上,黃芥末,燒汁和鹽愉快舒適環境下享用晚餐,雖然點了不多,但慢活吃感覺是足夠的!🌸🌹🌷💐🌻

店內裝修以花為主,還配合上聖誕佈置🎅🏻
點餐後隨即送上餐飽
醬汁應該是南瓜蓉,不會太甜👍🏻
Caesae  Salad  with  Cured  Salmon

Lobster  Bisque
主菜我們點了肉眼扒5成熟。
Angus  ribs  eye

2017-12-19
Lobster  Bisque
Angus  ribs  eye
2017-12-17 239 瀏覽
總體感覺唔錯,食物好味,氣氛唔錯,服務員態度都幾好啊,暫時見唔到話難相處,同老公食得都好開心,主菜份量足夠,2個晚餐,680一位,再加一,尚算可以,午餐好抵食,得閒試下午餐,

2017-12-16 259 瀏覽
很難得一班朋友,每月一聚所以決定食好啲。這餐飯超有驚喜首先係環境非常有聖誕氣氛,而且服務亦都非常之好,我哋影咗好多好多相好開心。野食出品非常有心思,首先要講個甜品,今晚我哋三個都係同一個月生日,要求在甜品上寫名,餐廳不但只寫名而且甜品亦非常件心思,真心靚到唔捨得食。有set dinner $688(10%) , 已佢餐牌嘅食物的款式同份糧,相當抵食。因為質素高,每樣食品都見他們用心。對比酒店或者很多high grand 餐廳,這間環境舒服,服務又好,價錢亦算合理!
很難得一班朋友,每月一聚所以決定食好啲。這餐飯超有驚喜

2017-12-14
聖誕節
2017-12-13 312 瀏覽
12月準備聖誕又撞正紀念日,同男友一齊舒舒服服咁食吓西餐😋揀咗係尖沙咀嘅Diletto, P3出口直行就係👍🏻岩晒放工唔想行太遠嘅我🤣🤣一入到去就見到勁多聖誕裝飾勁好feel! 又有聖誕樹同雪人,cute到爆❤️每枱都有隻雪人陪食飯🤓👍🏻食肉獸梗係鋸扒😋 揀咗羊架同肉眼上菜速度好快,兩份肉一齊上,羊同牛一樣有三款汁,不過我同男友都係鐘意單食肉,對啲汁興趣就不太😛😛嗌咗七成嘅羊肉,預咗上碟會熟少少,但肉質都唔會太硬😋😋幾滿意呢,唯一美中不足應該係黑椒落重手咗少少啦。牛魔王男友都話呢塊肉眼唔錯😌😌肉眼揀咗5成熟,一樣預咗餘溫上碟會熟多少少,肉眼肉味無咁重,平時唔鍾意食牛嘅我都切咗幾刀嚟食😗😗,有肥有瘦易入口👍🏻

食肉獸梗係鋸扒😋 揀咗羊架同肉眼

牛魔王男友都話呢塊肉眼唔錯😌😌

2017-12-13
紀念日
2017-12-13 207 瀏覽
有朋友介紹呢間餐間啲意大利飯好出名咁岩有機會,就試下啦☺️餐廳充滿住聖誕裝飾,勁有feel勁令呀!👉🏿✨scallop truffle risotto Hkd 268💸📌一上黎賣相已經好吸引😍食到落口,第一次食到啲咁濃郁既意大利飯✨配埋一塊脆脆同芝士撈勻食仲正!超多菇,大愛👍🏿必試!👉🏿✨seafood pizza Hkd 238 💸📌比我想像中要大得多,由頭到底都係勁足料!上面放滿蟹肉,pizza入面有鮮蝦,蜆肉,魷魚,係塊塊都有😭雖然多海鮮但食落一啲都唔會腥!好食🤩👉🏿✨cranberry Hkd 38 💸📌超新鮮既紅莓汁,酸酸甜甜,唔會好似加左好多糖咁,愈飲愈中意☝🏽
有朋友介紹呢間餐間啲意大利飯好出名
咁岩有機會,就試下啦☺️

餐廳充滿住聖誕裝飾,勁有feel勁令呀!

👉🏿✨seafood pizza Hkd 238 💸

👉🏿✨cranberry Hkd 38 💸

2017-12-12 215 瀏覽
Rib eye 係好食,😋😋環境都okDinner set $688 唔算好貴一定夠飽🧐🧐但千其唔好食黑松露risotto 🙈🙈我本身好鍾意黑松露所以先想試試點知剩係食到糗燶味🤢一D黑松露味都冇🤦🏻‍♀️我地成碟試完就唔想再食啦🙄🙄同個waitress 講完點知個經理話佢試過冇燶味得黑松露未🤷🏻‍♀️我地心諗唔通我地冇食過咩🙄🙄🙄都唔想同佢議論🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️最後食到冇哂胃口點知上埋最後個cream brûlée 又好好食wo😍所以如果唔係個risotto應該會完滿D

Rib eye 係好食,😋😋環境都ok
Dinner set $688 唔算好貴
點知上埋最後個cream brûlée 又好好食wo😍
所以如果唔係個risotto應該會完滿D
黑松露risotto
2017-12-09 168 瀏覽
老公知道我鍾意食意大利菜,專程帶我去Diletto食晚餐。Diletto 係意大利文,有Beloved既意思,感覺好浪漫😊餐廳裡面環境優雅,又有情調,好適合情侶或夫妻拍拖去。不過其實餐廳內都有大d既圓枱,可以適合一家大細一齊坐。另外,餐廳已經裝滿聖誕佈置,充滿聖誕氣氛🎄,令人好開心晚餐可以選擇Deluxe Dinner Set HK$688/位再加一,不過我比較細食,怕食唔晒,所以最後都係選擇散叫我地叫左一個意大利飯同一份牛扒🥩配紅酒🍷頭盤麵包賣相好精緻,有焗蒜頭同南瓜醬個焗蒜頭好香,我同老公都分別食左幾粒煎北海道帶子牛肝菌松露意大利飯 $268我鍾意食呢個意大利飯,帶子煎得幾香,有鮮甜味,個飯好煙韌又夠creamy,仲插左一細條薰衣草伴碟,有陣淡淡既薰衣草清香。安格斯肉眼扒12oz我地叫左5成熟,塊扒好多肉汁,肉質柔嫩,好味道伴碟提供三個醬 - 粗鹽、芥末同比較濃味燒汁,可以試唔同既口味,不過我自己鍾意什麼都唔落,食原味🤣最後老公叫左個Tiramisu,味道唔錯,Baileys味道好香,但cream既部分比較多。
老公知道我鍾意食意大利菜,專程帶我去Diletto食晚餐。

另外,餐廳已經裝滿聖誕佈置,充滿聖誕氣氛🎄,令人好開心

我地叫左一個意大利飯同一份牛扒🥩配紅酒🍷

頭盤麵包

賣相好精緻,有焗蒜頭同南瓜醬

個焗蒜頭好香,我同老公都分別食左幾粒

煎北海道帶子牛肝菌松露意大利飯 $268

安格斯肉眼扒12oz

我地叫左5成熟,塊扒好多肉汁,肉質柔嫩,好味道

2017-12-03 264 瀏覽
餐廳環境寧靜、佈置又靚,服務貼心,適合慶祝,同女性朋友飯聚既地方。今次慶祝朋友生日,預先致電餐廳在甜品上寫生日祝福。甜品很精緻!Maincourse點了Rib eye steak好美味😋整體來說食物質素幾好👍🏻價錢可接受,不算太貴。
2017-12-01 396 瀏覽
今天約左好耐都無見既大學朋友食午餐. 佢講左好耐話想來呢度. 聽人講話野食OK, 環境又舒適, 好 RELAX. 噤我就訂左位食午餐啦. 聞名不如見面 ! 一入去, 環境真係好靚好多花 (唔怪得之我朋友話噤想來啦.......).  一入餐廳就有侍應姐姐安排我地入座喇. 仲好好噤問介紹左餐牌午餐有乜野食. 我地每人叫左 1 個SET LUNCH. 之後就忙住係噤影相啦.  呢度D位真係好舒服. 氣氛唔錯. 又有輕鬆的背景音樂. 座係度傾計幾個鐘唔成問題. 傾左一陣, 沙津來啦. 嘩 ~~~呢個黎麥海蝦沙津擺得好靚. 點忍心食佢呀........ 好清新, 蝦又新鮮爽口, 仲有味架. 唔係淡口架 !!!跟住來主菜. 我叫左芝士攘雞胸肉. 一來到D芝士咪呢~~~~  又係擺得好靚, 有花做點綴, 成點菜原本好肉, 都感覺清新好多 ! 而且絕對唔係好睇唔好食. 雞肉入面真係仲有層溶左既芝士架. 咬入口雞肉嫩滑. 好正 !!好味既野, 真係食完都仲想食. 我地心郁郁想試下呢度既意粉. 試意粉, 就梗係試卡邦尼意粉啦. 一試就知廚師龍與鳳 ! 溫泉蛋, 蜆肉, 白汁, 跟意粉混合起來後, 個種蜆

傾左一陣, 沙津來啦. 嘩 ~~~
黎麥海蝦沙津
呢個黎麥海蝦沙津擺得好靚. 點忍心食佢呀........

好清新, 蝦又新鮮爽口, 仲有味架. 唔係淡口架 !!!

芝士攘雞胸肉

蜆肉卡邦尼意粉

溫泉蛋, 蜆肉, 白汁, 跟意粉混合起來後, 個種蜆肉的鮮味和流心多的濕潤, 令到呢碟意粉好好味.
我地兩個人, 竟然可以食兩個LUNCH SET + 1 碟意粉....... 好肥呀~~~
 但係都忍唔住口食晒......

食晒所有野後, 侍應都不忘問我地要唔要杯茶或咖啡, 就噤我地就係度傾下計, 食下野, 渡過左兩個幾鐘喇.

2017-11-28
黎麥海蝦沙津
芝士攘雞胸肉
蜆肉卡邦尼意粉
上星期五去了這裏慶祝朋友生日, 一開始 餐廳沒有提供開水, 這樣都理解, 有很多餐廳都是這樣, 再翻開Drink menu 700ml既水收$75!!! 另外, main course 份量少到不堪, 叫了幾樣 都是很少 都是碟那麼大 食物那麼少, eg:$268 既意大利飯, 份量好似吃了一半, 見到佢既set menu, 前菜/湯+main+餐飲+desserts 收$699!!! 只不過是普通餐廳 收這樣的價錢, 價錢不是問題, 但份量可否比返正常分量!!!!!!  餐廳service亦一般. 每人食左$400 好似無食過野咁
2017-11-24