2019-03-31 158 瀏覽
同老公相識12年,結咗婚6年,女兒4歲,兒子2歲。我係全職媽媽,真係好少會話放低兩個小朋友,同老公出去撐枱腳,但今年老公竟然有咁嘅提議,就係搵間餐廳,同我兩個人食飯,慶祝生日。先講下呢到嘅環境,好清靜,裝修好靚!配埋咁特別嘅燈,真係令人好想慢慢咁享受呢一餐晚餐。另一邊嘅環境都好清靜,好多花嘅主題。一坐低,店員除咗放低餐牌,跟住就拎咗呢個咁靚嘅雀籠嚟,原來係麵包嚟嘅!我知道好多西餐廳嘅做法都會係咁嘅!又講吓先,其實佢有一面有一幅花牆,都真係好吸睛吓㗎!呢個蟹餅,我就好鐘意食,佢入面有好多蟹肉,唔似出面食嗰啲咁,粉多肉少,呢到好足料㗎!我竟然連平時唔食嘅配菜,都可以清埋,證明係幾好食。我平時就鐘意 Creamy 啲嘅感覺,所以今次我揀咗蘑菇湯,配埋 New Bread 一齊食,真係好正!同埋我好鐘意佢夠 Creamy & 好重蘑菇味。而老公就揀咗龍蝦湯,佢比較喜歡濃味啲嘅湯,基本上,每次都會揀龍蝦湯,佢話想試下唔同餐廳嘅龍蝦湯咁話喎!我覺得濃味,佢就覺得剛剛好,佢話呢個先係龍蝦湯嘅象徵。龍蝦意大利飯,我覺得個樣好靚!靚到唔捨得食。龍蝦肉好入味,大廚會預先將龍蝦調味,基本上龍蝦就咁食已經好好

另一邊嘅環境都好清靜,好多花嘅主題。

New  Bread

又講吓先,其實佢有一面有一幅花牆,都真係好吸睛吓㗎!

Crab  Cake

Mushroom  Soup

Lobster  Bisque

Lobster  Tail  Risotto

龍蝦意大利飯,我覺得個樣好靚!靚到唔捨得食。龍蝦肉好入味,大廚會預先將龍蝦調味,基本上龍蝦就咁食已經好好味!我喜歡意大利飯,因為鐘意佢濕濕地,我好怕食乾爭爭嘅飯㗎!

Angus  Rib  Eye

安格斯肉眼牛扒,基本上次次食西餐都會叫牛扒。以前我唔食牛,識咗老公後先開始食,食到而家係上咗癮。今次叫咗5成熟,大廚都煮得好好,冇 over cook 嘅情況。而且餐廳好細心,有唔同醬汁提供,亦有最基本嘅海鹽提供。

Ms  Pinky  &  Summer  Punch

飲品,老公叫咗 Ms Pinky (Orange Juice, Cranberry Juice, Lime Juice and Sprite);我就叫咗 Summer Punch (Raspberry, Blueberry, Lemon Juice, Sugar Syrup and Apple Juice)。老公嗰杯有氣,我嗰杯就清甜,可能多生果,大家都好滿意。

Pistachio  Panna  Cotta
甜品:開心果奶凍,裝飾好靚,而且味道唔太甜,直情係我杯茶呀。

總結:成餐飯好滿足,份量望落好似唔多,但其實我未食甜品已經好飽。但因為食甜品係另一個胃,而且唔食甜品,感覺唔夠完美,所以點都要試埋嘅!我覺得咁嘅環境,同埋放低咗兩個小朋友嘅放鬆心情,呢餐真係滿分呀。
2019-03-28
  • Lobster Tail Risotto
  • Lobster Bisque
  • USDA Angus Rib Eye Steak
2019-03-31 76 瀏覽
日日放完工都想搵番啲好野食,當係獎勵下自己做野辛苦了。繼前排豪食左餐和御膳,今次試下西式Fine dining 啦,朋友帶我去左尖沙咀Diletto,聽講有dress code 唔可以著得太casual 架。餐廳環境好適合一pair pair 既情侶們,私隱度高而且夠靜夠氣氛。餐包可以蘸vinegar 同olive oil,感覺新鮮焗好熱辣辣咁,麵包點完醋同olive oil,有淡淡橄欖香又帶點少少酸。前菜方面,朋友叫左最traditional 既Caesar salad,配料夠哂誠意,有齊意式bacon同巴馬臣芝士,羅馬生菜夠翠綠,清甜唔帶苦味。Lobster tail risotto 係呢餐既重點,龍蝦既鮮味落哂啲risotto 到,份量唔多但係頂級享受,龍蝦肉唔錯都算彈牙。最尾叫多個stuffed whole quali,原隻鵪鶉入面塞滿蘑菇蓉同鵝肝醬,肉質唔算嚡。佢好貼心有齊3隻醬俾你蘸,芥末、粗鹽同gravy

2019-03-31 68 瀏覽
朋友今日帶左我黎呢間幾高級既秘密花園度食飯。先行上一條長樓梯,就會見到呢個小花園餐廳💐環境好靚靚,好高級咁。周圍都是花花草草,望住啲綠色既植物,係令人舒服啲架喎😄一坐底左,就會有上一盤皇冠型咁款,放有餐包既小食 我地食先。餐包軟綿綿,仲暖暖的,幾好味。叫左兩個main courses.Carbonate Spaghetti 🍝 起初叫既時候都諗住無咩驚喜,都係普通既carbonate既味道。點知呢度既carbonate又真係唔同啲,仲好好味。佢既醬汁食落特別濃郁既芝士忌廉味,再加上大蜆落去,令到個味更加鮮味!再撈均個溫泉蛋,食落真係好creamy呀!一路食一路讚👍USDA Angus Rib eye steak(12oz)好大塊肉眼扒煎到好靚,一條條既坑紋。面頭煎到有少少脆身,一切開卻做到5成熟的效果!配有三款調味醬汁,燒汁,芥辣同海鹽。三款口感都有所不同,更能調出牛既肉味。肉眼既肉質嫩滑,而且牛味很重!牛汁完全鎖住哂,好juicy🤤
朋友今日帶左我黎呢間幾高級既秘密花園度食飯。
先行上一條長樓梯,就會見到呢個小花園餐廳💐

餐包軟綿綿,仲暖暖的,幾好味。

叫左兩個main courses.

Carbonate Spaghetti 🍝

點知呢度既carbonate又真係唔同啲,仲好好味。
再撈均個溫泉蛋,食落真係好creamy呀!
一路食一路讚👍

好大塊肉眼扒煎到好靚,一條條既坑紋。
面頭煎到有少少脆身,一切開卻做到5成熟的效果!

配有三款調味醬汁,燒汁,芥辣同海鹽。
三款口感都有所不同,更能調出牛既肉味。

肉眼既肉質嫩滑,而且牛味很重!
牛汁完全鎖住哂,好juicy🤤

2019-03-28 114 瀏覽
同朋友聚聚,但唔想食咁多嘢,所以搵邊度有正嘅地方high tea。見呢度環境唔錯,又唔會好迫,所以今次試呢間,結果又真係幾好喎。HKD388兩個人唔貴,又可以慢慢坐。本身包咗基本茶或咖啡,但我加咗HKD20要peach tea, 朋友就要特飲。我覺得peach tea幾抵,成壺自己慢慢斟,仲可以加水喎。見到好多雜果咁,但唔記得問朋友味道點。不過重點都係個tea set。餐前茶點入面,我最鍾意咖色曲奇同白色嘅牛奶芝士。因為唔太甜,而且芝士嘅奶味極濃!tea set食物好精緻,影相都一流。雖平時食完鹹點先食甜點,但呢份甜食比較多,甜鹹甜咁間住食會舒服啲。Share食,每人都有10款食到,分量都唔錯。加上環境同食客都夠靜,傾偈傾得好舒服。不過5點左右開始準備晚市,所以想坐耐啲就3點前嚟喇。

peach tea

餐前茶點
tea set for 2 people
tea set 下層
2019-03-28 70 瀏覽
香港近年興起fine dining熱潮發現尖沙咀有間都幾出名 餐廳以花花做主題餐廳門口有溫馨提示關於衣著打扮穿著人字拖涼鞋及塑膠鞋 恕不招待 坐低店員會先問需要普通礦泉水還是有氣礦泉水 由於餐廳行高級路線 所有水都係會收費 我地揀咗原枝Ferrarelle有氣礦泉水($78)店員仲會不定期幫忙斟水 好貼心 仲有供應免費麵包籃 可以自加黑醋或者橄欖油麵包暖身鬆軟 內裡有小堅果 好有口感主食我地試Linguine Arrabiata ($168)扁意粉賣相精美 主要材料蕃茄 蘑菇 蒜片 味道帶酸而且微辣好開胃 意粉煙韌之餘挺身 再點咗個Assorted Seafood Pizza ($278)正宗意大利薄身pizza 邊皮位香脆 又以千島沙律醬作底 混合芝士 好惹味海鮮足料 有鮮蝦 魷魚 蜆肉 配合車厘茄
香港近年興起fine dining熱潮
發現尖沙咀有間都幾出名 餐廳以花花做主題
餐廳門口有溫馨提示關於衣著打扮
穿著人字拖涼鞋及塑膠鞋 恕不招待
坐低店員會先問需要普通礦泉水還是有氣礦泉水
由於餐廳行高級路線 所有水都係會收費

我地揀咗原枝Ferrarelle有氣礦泉水($78)
店員仲會不定期幫忙斟水 好貼心

又以千島沙律醬作底 混合芝士 好惹味
海鮮足料 有鮮蝦 魷魚 蜆肉 配合車厘茄

2019-03-25
2019-03-27 65 瀏覽
今日同男朋友行左陣街之後,去咗佢book嘅樓上意大利Fine Dining餐廳準備食晚飯。一上到去,就覺得佢環境好靚,窗台擺咗好多唔同嘅園藝花植物,連我身後面嘅牆都有幾排花花,好似去咗秘密花園咁!坐低冇耐侍應就俾咗啲新鮮焗嘅麵包我哋,然後叫咗支sparkling water,即刻諗返起之前去意大利旅行既感覺~我哋兩個都唔係好肚餓,所以淨係叫咗兩個main course大家一齊食—Lobster Tail Risotto & USDA Angus Rib Eye Steak。個意大利飯有好香濃嘅龍蝦味,飯粒軟硬適中,好正!不過最正都係隻龍蝦尾,啖啖肉!之後個肉眼扒我哋叫咗五成熟,咬落去係好多肉汁,同埋都算大塊。隔離伴菜仲有我最鍾意嘅火箭菜同兩粒薯仔,好開心~食食吓男朋友叫我望上上面,原來佢連盞燈都有園藝植物,勁靚!除咗環境好靚,佢哋嘅侍應態度都好好,我哋都食得好滿足呢。

食食吓男朋友叫我望上上面,原來佢連盞燈都有園藝植物,勁靚!
除咗環境好靚,佢哋嘅侍應態度都好好,我哋都食得好滿足呢。
2019-03-13
2019-03-26 108 瀏覽
openrice tst, 見到這家餐廳好像不錯,即興來了這裡午餐。可能時間尚早,去到門口,見到沒人,差點以為沒有午市。環境很好,而且很寛躺,很舒適地吃了個午餐。點了個 set lunch, 選了fillet 作主菜。很漂亮的地方,很難不拍照。首先來了點麵包,然後是煙三文魚salad(忘了拍照便吃了),然後是薯蓉湯也不錯。因為只有兩臺客,到走都只有三枱客,所以招呼非常好,剛吃完了salad就會來收碟子和端上令一道菜。到了主菜,魚算ok,不過不失,算彈牙,不過唔滑,沒有全部吃完,要留肚吃dessert,然後還有餐茶,餐茶餐具和店的裝修很配,都很漂亮。Dessert 都很好,不太甜,配上熱檸檬茶感覺很滿足。很relax地享受了一個午餐~! Make my day!!
可能時間尚早,去到門口,見到沒人,差點以為沒有午市。

環境很好,而且很寛躺,很舒適地吃了個午餐。
點了個 set lunch, 選了fillet 作主菜。
很漂亮的地方,很難不拍照。
Dessert 都很好,不太甜,配上熱檸檬茶感覺很滿足。
2019-03-26
2019-03-25 69 瀏覽
一向喜歡早吃晚飯,一早BOOK了6點來這裡食晚餐,"包場"是意料中事。這裡以花園為裝修主題,清幽別緻,加上只有我這一桌客人,份外悠閒寧靜。一坐下即奉上暖水及免費的麵包,裝麵包的籃子造型亦很特別,不過麵包是凍的,如果烘熱一點比較好。先來一客龍蝦湯暖胃,龍蝦鮮味濃,鹹淡適中,還有一大舊龍蝦肉,頗彈牙的。卡邦尼意粉CREAMY,喜歡最面頭的芝士脆片,夠香口,還有溫泉蛋及4-5隻蜆肉。一個湯一個一粉,埋單$359,其實真的偏貴,不過情侶來拍拖是頗有氣氛情調的。

2019-03-25
2019-03-23 143 瀏覽
一早就訂左位,同朋友仔慶祝生日,一坐低冇耐,就派個餐前面包,呢個包食落去都好軟熟。之後,我地先開始點餐,叫左一個pizza、牛扒、豬、同海鮮意大利飯。每一樣野平均都要$300-$400。其實對於鍾意食野既我,價錢真係唔係問題,只要價錢同食物質素成正比,我就會願意俾。但係,牛扒煎得過老、口感又硬、又冇肉汁,szie又細。意大利飯仲誇張,要成300幾蚊,但得幾啖飯,仲要話自己係北海道帶子,細細粒咁。總結,呢間餐廳我唔會再黎食,因為呢個價錢,我可以選擇更好。無論係食物質素同份量,以及服務,全部都未去到呢個價錢既質素。

但係,牛扒煎得過老、口感又硬、又冇肉汁,szie又細。

2019-03-22 37 瀏覽
呢度地理位置非常好,喺尖東站行過嚟都係一分鐘唔使😎😎😎一上到嚟就覺得呢一度好grand好靚,啲裝飾好有心思👍👍👍情侶黎呢度食飯一定好有情調🙈🙈但今次我係同朋友們黎😝😝今次主要同大家介紹返我哋食咗嗰四個主菜。第一個係北海道帶子配黑松露意大利飯, 芝士香味濃郁得黎唔膩, 蘑菇同松露配合得好好 😋😋😋仲一粒生米都無!!!!蕃茄辣意粉都做得好唔錯,兩個味道好balance,連我唔鍾意蕃茄味嘅朋友都覺得好食👍👍👍抵讚!! 另外仲叫左一個海鮮pizza,海鮮分量好足料🐟🦐🦑🐙 鮮味十足, 最好就係非常熱辣好明顯係即叫即整 😋😋😋 最後就係個豬肋骨,呢個係咁多個之中最好嘅🐖🐖🐖 豬肋骨好厚肉好大份,燒得好靚!!!厚肉得黎佢一啲都唔係鞋 !!!! 鎖住肉汁之餘肉味仲好出😋😋😋 仲配有紅酒汁,芥辣醬,同燒汁三款可以按個人口味去配搭,味道好豐富😍😍😍 絕對對得住呢個價錢😎😎

2019-03-21 62 瀏覽
It was my second visit to this restaurant, their adornments and romantic atmosphere wasn’t the only reason entice me to come back, but also it’s dishes. We ordered a tea set, assorted with many fancy savoury and luscious one-bite dishes. The tea is best suit for someone like me who is greedy of trying plenty of delicacies in one meal. Foie gras toast was a good fist kick of the meal, it was slightly heated and melt in mouth, not greasy but long tasting and matched so well with crispy toast. Aspa

Asparagus Wrapped in Parma Ham was finger linking good. The saltiness of ham didn’t cover the sweetness and freshness of asparagus. The crunchiness of asparagus kept me finishing the dish without a drop.

The sweets treats were delectable, especially the scone and cream cheese came so well with Earl Grey tea. One bite of scone and skip of tea just open up many topics with your beloved one.

Others desserts and savoury treats were also delightful and filling too. We were stuffed and got a amused day and would definitely come back!

2019-03-21 88 瀏覽
忙完一輪,天氣不穩定到令人真係好想好好休息放假,星期六決定同紋青好好拍拖二人世界💏 朋友就介紹鬧市區都可以靜靜咁食飯嘅呢一間西餐,其實地址唔難揾,可能都係因為呢個位,所以可以有咁大嘅地方👀依間餐廳喺全層,所以真係好大好寬敞,完全無逼嘅感覺,一逼其實食野都會變得趕住走咁😪佢呢度話喺行 fine dining 格調,所以好似話唔可以著得太causal,但其實入到黎到食完埋單fine dining 呢種感覺唔太強。Weekend lunch menu 黎講價錢其實都ok,我就食魚清清地,salmon fillet要煮得好其實唔易,有d地方會over cooked,入面就會乾同鞋。呢度煮得唔錯,做到皮脆肉嫩👍🏻紋青要食牛,所以叫左 beef cheek,望落都唔錯,佢話煮得夠淋身Dessert 就係水果,我地幾鐘意,一來唔太食cake,二來食到飽都想refresh下🤪Overall黎講呢個地方真係唔錯,始終旺區,地方又舒服,呢個價位真係唔易揾,仲要幾好味👍🏻

温暖嘅麵包

Caesar  Salad,沙律菜新鮮

蘑菇湯,如果多d蘑菇更有口感

Grilled  salmon  fillet

Grilled  salmon  fillet
紅酒煮牛面頰
Dessert
2019-03-21 64 瀏覽
今日約咗幾個朋友去尖沙咀食飯見到e間diletto openrice 評語幾好,所以決定去試吓!去到發現餐廳環境好靚,好浪漫🌹都幾適合拍拖或者同幾個朋友食飯傾吓計👫👭👬一坐低就上左一藍麵包 🥯 🥖枱上仲有個好靚嘅olive oil and vinegar 既樽 麵包係啱啱焗起既focaccia 好香好好味。由於我哋四個都唔係好肚餓嘅關係,我哋只係叫咗四個main course 冇叫appetizer,不過份量都好夠,夠哂4個人食。個 scallop black truffle risotto 好好食,好香松露味!個Linguine Arrabbiata 好香 小小辣好惹味 蒜片炒得好香 蕃茄味啱啱好!🍅另外仲叫咗個seafood pizza 🍕 個Pizza係即叫即整拎到出嚟仲熱辣辣 薄薄地,好香口!👍🏻👍🏻👍🏻之後仲叫咗個 Pork Rack,煮得啱啱好medium well,口感一流,仲好淋!而且豬肉醃得好入味,再配埋balsamic raspberry sauce 一流🤩
帶子松露意大利飯
Seafood  pizza
Pork  rack
帶子松露意大利飯
Seafood  pizza
Pork  rack
2019-03-20 92 瀏覽
鬧市中的fine dining一入門口感覺係有個花園, 之前睇相已經知道, 真實見到真係好靚啊因為今次早放工, 所以訂枱六點半, 我地第1個到餐廳, 哈哈, 安排咗一個角落嘅位置, 亦都可以慢慢傾計最後決定叫一個 Diletto set + 卡邦尼意粉先上枱係餐前麵包,包藍真係底個鳥籠咁 話說以前曾經短時間外國生活, 超鐘意配醋食呢黃色個杯係菠蘿汁啊 Pineapple Juice 油甘魚魚生配火箭菜 Hamachi Carpaccio 呢個因為我唔食生野評論唔到, 但朋友說不錯, 配上柚子, 芒果, 魚子醬應該不賴吞拿魚他他 Tuna Tartare 我好鐘意啊, 其實係好簡單既美味菜色, 但要做一口份量, 如果有多2個更好龍蝦湯 Lobster Bisque 職員介紹係用成隻龍蝦及龍蝦殼淆製兩日而成, 非常濃郁, 其實味道有點鹹, 但屬於可接受範圍Amuse Bouche之一又係生野, 們唔太知係乜... 所以交比我朋友, 但個圓形開口碗好別緻, 加上裝飾十分吸晴卡邦尼意粉 Carbonate Spaghetti好少見到半熟蛋放意粉面了, 而且仲有原隻蜆伴碟, 伴後我立即享用,
鬧市中的fine dining

最後決定叫一個 Diletto set + 卡邦尼意粉

先上枱係餐前麵包,包藍真係底個鳥籠咁

話說以前曾經短時間外國生活, 超鐘意配醋食呢
餐前麵包

黃色個杯係菠蘿汁啊 Pineapple Juice

油甘魚魚生配火箭菜 Hamachi Carpaccio

吞拿魚他他 Tuna Tartare

龍蝦湯 Lobster Bisque

Amuse Bouche之一

卡邦尼意粉 Carbonate Spaghetti
好少見到半熟蛋放意粉面了, 而且仲有原隻蜆伴碟, 伴後我立即享用, 味道亦係濃郁, 芝士味濃, 真的好好好鐘意

肉眼扒 Angus Rib Eye
上枱已經聞到香氣, 七成熟, 上枱見到兩格醬汁丁(磨菇, 芥末)同埋一格海鹽配送, 牛扒有火箭菜墊底, 另外有燒薯仔喺側邊。

牛扒非常厚身, 每一口既肉汁都豐富, 3款都各試一下後, 最愛還是用鹽巴呢

奶凍配開心果醬&碎 Panna Gotta
第一次咁欣賞甜品, 仲不停自拍...
話畀大家聽一定一定一定要點, 本來想揀心太軟, 但職員強烈推介下, 抱住一試心態, 結果, 果然冇後悔。
又係圓形開口碗, 今次係甜品, 有一個蛋白霜小碗, 上面鋪滿開心果粹, 下面用開心果醬固定, 裏面仲有蜜糖同一個小花做裝飾, 當然仲有糯米紙做的蝴蝶放喺側邊陪襯。 蛋白霜香脆可口, 同奶凍匹配得非常極之好呀
真係誠心推介呢個甜品

其實幾款都想食, 下次再黎
2019-03-06
  • 龍蝦湯 Lobster Bisque
  • 肉眼扒 Angus Rib Eye
  • 奶凍配開心果醬&碎 Panna Gotta
2019-03-19 87 瀏覽
呢間野係一間舊式office大廈一樓上到去以為無開門講真唔係啊嘛入到去好暗 同網上啲相差好遠 而且無客 只有4枱客 同openrice既食評量差好遠可能日頭黎會好好多我坐底見到價錢都幾驚訝不過相信大部分人都係黎食環境叫左龍蝦尾義大利飯 等既時候有餐包食 可以點醋加橄欖油幾好食 等左15分鐘主菜先到 點知 第一啖已經發現 啲飯未夠熟而且啲龍蝦好痴殼 好難吉落黎食大佬呢碟野值3百幾蚊?咪玩啦份量細唔講住 基本既連飯都未煮好點食啊 玩野啊我食完 就好快埋單走人 應該唔會再黎
呢間野係一間舊式office大廈一樓
上到去以為無開門