2012-11-13 888 瀏覽
今晚約了朋友係大會堂睇talk show, 所以約齊人及順便食埋晚飯。因自己午餐已食了意大利粉,所以見到有海鮮喇沙玻璃粉呢款麵食,就試吓啦!喇沙來到面前,很大碗及賣相都很對。當飲第一啖湯,雖然並不怎樣濃烈及香辣,仍能帶有椰香味,但都過得去。但食到玻璃粉就不對路了,玻璃粉簡直無味可言,可能本身湯底就已經淡口,玻璃粉吸收唔到喇沙嘅香辣味,麵底已失敗。另麵中的餸料,如豆腐卜、魚肉等跟本就無味,好似從白滾水烚熟才放入喇沙湯中,好難食。 下次千祈唔好再食呢款海鮮喇沙玻璃粉。
喇沙來到面前,很大碗及賣相都很對。
海鮮喇沙玻璃粉

下次千祈唔好再食呢款海鮮喇沙玻璃粉。
題外話/補充資料: 我雖然俾哭的圖形,但同行的朋友食的幾款意大利粉及黑椒雞扒飯都很好味,所以我仍然推介佢哋西式麵飯,可以一試。
2012-11-12
2012-09-08 656 瀏覽
星期天的中午準備向 "CityGallery" 進發去參觀那個 "獨特的香港縮影"展覽,可惜到達後Staff 話 '....由於人多關係,要分時段進入,下一個時間係13:55....',我心想現在只是 13:00 咪有排等,靈機一觸,大會堂沿路有間 Deli and Wine ,可以吃個 Lunch 又可消磨時間,正 。 這時刻人客不算多,我看看那個餐牌便order左個 Fish and Chips plus Latte ,然後施施然找個位子等吃吧。熱辣辣而賣相十足的炸魚薯條上枱了,據說炸魚薯條在英國最"正統"的吃法是用報紙包好的,這裡沒有,但做法亦頗為英式 --- 薯條醬料用鹽、黑胡椒和番茄汁調料,馬鈴薯成長條狀,表面金黃帶脆;炸魚就用上沙律醬,起骨後的魚炸得外皮香脆而魚肉嫩滑,很有層次感,伴碟還加上沙律菜以解熱氣,這份精緻的炸魚薯條確值90分以上 。 那杯 Latte 就相對失色,不夠温度,鮮奶偏多而蓋過應有的咖啡香味 。慢慢細味確是樂事,不知不覺吃吃午餐、玩玩手機,時間已經13:45了....
,然後施施然找個位子等吃吧。

2012-09-02
  • Fish and Chips
2012-03-23 530 瀏覽
本在尖沙咀文化中心的 Deli and Wine,原來已悄悄地在中環大會堂裡開設分店。剛巧去看舞台劇,還未到入場時間,於是來這裡作個小歇。中環大會堂這一家比較小,沒有漢堡包供應,慶幸還有薯條售賣。薯條新鮮熱辣,內裡全是滿滿的薯蓉啊。熱古古力:非常熱燙,香濃可人。如果每家大會堂 / 文娛中心內都開一間 Deli and Wine 就好了!
熱古古力:非常熱燙,香濃可人。

$60 (其他)
2011-08-27 351 瀏覽
肉醬雜菌意大利雲吞。在近三十度高溫的夏天,肉醬,芝士,Pasta,單是聽已經有很heavy的感覺。不過事實是,Ravioli裏頭的芝士份量是不多不少,提供足夠的香、味之餘,又不會叫人感到過滯。同樣道理見於肉醬,蕃茄味強勁,肉只是點綴一下,主角反而是各種各樣的菇類。菇類大概就有這個好處:一方面很像蔬菜,食再多都不嫌膩,另一方面又比一般蔬菜更易入口,無須那麼費勁嘴嚼。今次的菇好像特別多,佔了一半,當中更有相當濃味的鮮冬菇。稍稍惹人微言的是隨餐的咖啡,除了紙杯以外,有decent一點的選擇嗎?
肉醬雜菌意大利雲吞。
今次的菇好像特別多,佔了一半,當中更有相當濃味的鮮冬菇。
賣相不算突出,味道倒是不俗,而且很多雜菌
2011-06-21
賣相不算突出,味道倒是不俗,而且很多雜菌
2011-06-15 226 瀏覽
晚上在這裡看舞台劇,於是便選擇到這裡先吃晚餐......不明白為什麼這裡的好評比尖沙咀的deli and wine少那麼多,因為吃過這裡的咖哩雞飯後,覺得很好味,雞肉很新鮮,另外咖哩汁的味道都不錯,雖然咖哩汁不太辣,但整體都很好美,加上他們的服務態度很好,值得一讚!
晚上在這裡看舞台劇,於是便選擇到這裡先吃晚餐......
咖哩雞飯
2011-06-10
咖哩雞飯
四月上旬‧陰天在平日的下午,這裡人不多,有wi-fi又坐得舒適,其實是個很不錯的工作地方。要了個奶醬脆豬的下午茶餐,脆豬一點不脆,醬多奶少,不夠甜。切開四件,賣相不錯,但味道不行。另外一杯即磨咖啡也苦苦的,也一般。不過我來只是工作,味道不好就少吃一點,也不介意。
四月上旬‧陰天

另外一杯即磨咖啡也苦苦的,也一般。

不過我來只是工作,味道不好就少吃一點,也不介意。
好睇不好吃的奶油脆豬
2K
9-12-2010去大會堂聽音樂會, 方圓 10 里的平食選擇少之又少, 一粒鐘的 dinner 時間變得話長唔長話短唔短, 還是喺 lobby 慢坐慢食好了. 記得幾年前喺呢度食過件 cheesecake 覺得 ok , 當時仍然帶點「飯堂」feel, 乜而家裝修到咁 "simplylife" (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1864195) 樣 一條友當然一切從簡, 只叫了一碟 pasta, 另加 $6 飲杯熱朱古力:-熱朱古力 的「奶」成份唔低, 賣相及味道都似足老麥的同類出品 不過其實我覺得老麥的熱朱古力係 ok 的 (至少比水汪汪的茶記貨色好吧...), 呢杯都收貨了吧.主食係鮮蝦蕃茄忌廉汁扁意粉 ($60):「鮮蝦」有幾「鮮」無從考究, 食落質地爽實, 亦有炸 /「油泡」過的痕跡, 味道似足「走汁」版的北京樓「魚香明蝦球」 橙色的醬汁份量勁多 亦幾杰, 蕃茄 / 茄汁味一般, 但少酸大甜的味道其實都不錯, 至少比香港 style 美式餐廳的酸嗆「茄膏」味醬汁易入口得多;

9-12-2010

橙色的醬汁份量勁多
亦幾杰, 蕃茄 / 茄汁味一般, 但少酸大甜的味道其實都不錯, 至少比香港 style 美式餐廳的酸嗆「茄膏」味醬汁易入口得多; linguine 每一條都「掛」上醬汁, 煮得唔會太腍, 不過又當然唔好期望會 "al dente" 啦, 想笑死人麼?

可能對呢度無乜期望, 整體又覺得味道不錯, 平平哋又近近哋, 一試無妨的.
2010-12-09
2010-05-31 73 瀏覽
五月二十七日 (星期四)今日約了舊朋友(可以話係舊同事)食飯她轉了公司,大會堂比較方便,所以選了此地自從大會堂裝修以來,我們都是頭一回來的現在Deli and Wine的經營模式有點不同比較快餐店...但價錢仍是走"高檔快餐店"路線的我和老公仔都看到有海鮮喇沙玻璃粉記得上年Peak Season時時常都和老公仔在太子大廈的Canteen吃的....很令人回味不過今回在這裡卻是失望而回喇沙湯底太淡,未能刺激起我們的味覺神經海鮮中,最失望的是魚肉,很"鞋"而且不新鮮...至於玻璃粉則不錯,原可以吸收喇沙的味道,不過因為湯底太淡,所以濕得有點失色了$58一碗,真的不太值呢~
五月二十七日 (星期四)

今日約了舊朋友(可以話係舊同事)食飯
她轉了公司,大會堂比較方便,所以選了此地
自從大會堂裝修以來,我們都是頭一回來的

現在Deli and Wine的經營模式有點不同
比較快餐店...但價錢仍是走"高檔快餐店"路線的

我和老公仔都看到有海鮮喇沙玻璃粉

不過今回在這裡卻是失望而回
喇沙湯底太淡,未能刺激起我們的味覺神經

海鮮中,最失望的是魚肉,很"鞋"而且不新鮮...

$58一碗,真的不太值呢~
淡味喇沙
2010-05-27
2009-09-29 73 瀏覽
這兒是美心集團在大會堂的另一食店,可也是最差的一家!以晚飯來說,不太貴.約$50-60一客,但味道完全不行.牛肉豬軟骨拉面:淡而無味,湯像味精水,牛肉是薄切肥牛,但好硬!豬軟骨可以吃但豬肉不腍,不好味.面條也很普通,不值這價錢,外面的美心快餐好吃多了.栗米焗石班反:味道尚可,但魚不新鮮,太多炸粉,反也太干太硬.吃完主菜想要熱飲,以為可只加$6,這在美心快餐是可以的,但他們硬生生的說要在買主菜時一起叫,分開了只可單價$15.最後咖啡來了,只是在一個小紙杯,清水也用膠杯吧.不過,他們的三文治如燒牛肉三文治倒是很抵食,價錢是其他西式三文治的一半.我是在他們最近於9 月中裝修完成後光顧的,因此跟樓下的印象會不同.看來裝修後退步了.
這兒是美心集團在大會堂的另一食店,可也是最差的一家!

以晚飯來說,不太貴.約$50-60一客,但味道完全不行.

最後咖啡來了,只是在一個小紙杯,清水也用膠杯吧.

2009-09-28
2009-07-09 63 瀏覽
七月七日 (星期二)今日相約了老公仔的好朋友jo到大會堂吃過午餐,因此地點較就相方的公司...本想到City Hall Maxim's Cafe的,但事前沒有訂位,要等半小時...退而求其次,決定到樓下的Deli and Wine!論格局,與樓上的Maxim's Cafe差了一班,但價錢都不平宜,要約$80一個餐而且是沒餐湯的,整個cafe可坐約50人,但只得兩個服務員...揾食艱難jo和老公仔都點了豬軟骨併吉烈蝦日本飯吉烈蝦炸得不錯,很軟身,而且不多厚粉蝦肉算是鮮嫩,而且很兩隻中size的,收貨豬軟骨亦不錯,醬汁出色,配上煙韌的肉質再加上日本米很鮮甜...整體發揮不錯我則點了芝士石班焗意粉魚肉質鮮嫩,配上大量的芝士,雖很肥膩,但吸引的外表令到開胃的我很快清碟!有說有笑,是不錯的,我們還計劃相約一齊到澳門吃吃吃呢!雖不知能成行,但我聽到一日吃五餐已經很興奮!
七月七日 (星期二)

退而求其次,決定到樓下的Deli and Wine!

jo和老公仔都點了豬軟骨併吉烈蝦日本飯

吉烈蝦炸得不錯,很軟身,而且不多厚粉
蝦肉算是鮮嫩,而且很兩隻中size的,收貨
豬軟骨亦不錯,醬汁出色,配上煙韌的肉質
再加上日本米很鮮甜...整體發揮不錯

我則點了芝士石班焗意粉
魚肉質鮮嫩,配上大量的芝士,
雖很肥膩,但吸引的外表令到開胃的我很快清碟!

有說有笑,是不錯的,我們還計劃相約一齊到澳門吃吃吃呢!
雖不知能成行,但我聽到一日吃五餐已經很興奮!
芝士石班焗意粉
豬軟骨併吉烈蝦日本飯
2009-07-07
芝士石班焗意粉
豬軟骨併吉烈蝦日本飯
2009-04-07 51 瀏覽
雨汾汾的清明前後, 又打亂我的 lunch 計劃. 本來去上環的, 落雨不去; 叫外賣便當, 打唔通, 算數; 攞cupon去快餐店算數, 打蛇餅, 閃; 行去大會堂分店, 排到出門口, 不如入大會堂, 貴D就貴D.基本上, 大會堂, 是美心的天下, 由出面快餐店, 呢間deli, 樓上Cafe 同茶樓. 俾美心獨市玩哂. 今次, 終於有籍口一嚐呢間Deli. 門口沒有午餐牌, 安排入座後, 才有lunch menu 出現. 不介紹有咩餐了, 直接講我們的選擇. 一個大蝦天婦羅鰻魚飯, 另一個是叫英式雜扒配沙律.大蝦天婦羅鰻魚飯, 是今日放在門口的推介. 說明是大蝦, 果然夠大. 不過尚欠香脆. 看落份量都不錯. 而且用上水晶米. 日式得好正常.我叫的雜扒, 只有雞扒, 羊架, 煙肉 同 司華力腸, 沒有牛扒, 豬扒. 其實有點慳皮. 沙律配上千島醬. 份量雖是剛剛好, 但因為用料問題而覺得好似唔係幾抵食咁.好彩是$100樓下, 不然, 我可能會出劣評. 下次再向虎山行時, 會是樓上的美心Cafe.

2009-02-01 54 瀏覽
想吃 Deli & Fresh,但是沒有提前幾天 book 位的話,便會來這裡。都是美心的,但我暫時未明白此店和 wine 有何關係,因為每次來都是吃很快餐的快餐。lunch menu 大概有五、六個選擇,桌面上也沒有其他 menu 了。這天我和朋友二人都選了美式什扒,我要了 seafood chowder,朋友要了菜湯。chowder 是不錯的,很 rich,有一點點海鮮,而且也有我最喜歡的薯仔粒粒,在此類快餐點,算是交足功課了。主菜來了,有羊、豬、牛扒和煙肉、司華力腸。豐富,但也是一如所料的普通貨色。反而我們都更喜歡簡單的伴菜沙律。不算太貴,又不會有站在身旁等你吃飽快快交檯,在中環,算是可以了。但如果想多些選擇、較似樣的質素,下次還是要訂位到 Deli & Fresh 吧。

2007-10-03 38 瀏覽
行左個幾鐘,睇中環街市附近既市區更新同中環街市關閉後既附近開既攤擋。途中經過九記,如果有時間,我一定入去食碗清湯腩伊,再過隔黎飲返杯鹹檸七!不過行程唔許可,所以冇咁做。之後去左蘭桂坊打個白鴿轉,再去大會堂。見到間deli and wire,徐sir二話不說就入左黎。見到環境唔錯,雖然地方唔太,但個氣氛幾好。如果幾個人黎傾下計都唔錯。行左咁耐,埂係要補充返體力,叫左個芝士火腿三文治,飲凍檸水。而同學們大都叫左杏仁班戟,徐sir就叫啤酒飲。等左一陣就到啦,個杏仁班戟整得幾靚,好似向住你笑,試左一淡,味道普通。而個芝士火腿三文治原來係配薯片既,三文治烘左底,三文治尚剩既熱力令芝士有少少融,三文治烘完底有少少脆,咬落去好正。薯片雖然熱氣,但都清左。飲品同出面既差唔多啦!傾傾下,大家都差唔多食完,埋單。徐sir萬歲!(楊同學問點解徐sir咁大個仲叫個待應做姐姐,我話唔通叫佢妹妹咩,點知比個待應聽到,係度笑添)

傾傾下,大家都差唔多食完,埋單。徐sir萬歲!

2006-06-22 45 瀏覽
本來想去樓上美心飲茶, 但要等9個字, 一樓的Deli & Fresh又要等20分鐘, 唯有揀了這間同是美心集團的試試, 一坐低後面已經成條人龍排哂隊=.=入口的display已經見到一個飛機餐的物体, 坐低仲要有一陣機艙的味道....anyway今日的午食- 吉列豬扒菜飯~蜆肉周打魚湯(需加HK$5) - 意外地好味, 有"料"之餘, 又有好香的魚味..吉列豬扒菜飯- 豬扒比較油, 吉列皮亦過厚, 裡面的肉則不多, 食多都無咩益..飯就反而幾ok, 而海哲/ 生果粒/ 生果撻就好好食~最後以一杯不錯的芒果汁作完結, 都幾滿意的一餐!環境來講會比較嘈吵, 而侍應的service就時好時壞, 但價錢黎講就似乎唔係咁值了~

最後以一杯不錯的芒果汁作完結, 都幾滿意的一餐!

2004-06-17 42 瀏覽
今日同個朋友約埋一齊來戥人高興,早到左在這裡飲住等,佢叫杯花茶而我只飲齋啡,佢另外再叫了一件tiramisu。呢度坐是不差,成場得我地兩個,年青的侍應們當然招呼到足,而亦有餘暇在調笑,好不輕鬆。花茶及咖啡都是普通料子,tiramisu更是一般,看張招紙原來是美心集團的產品,相信品質同旗下的快餐店一般。埋單好似係近六十蚊,早知真係去快餐店好過。
埋單好似係近六十蚊,早知真係去快餐店好過。