2023-04-17 233 瀏覽
今日去Wetland Season探朋友而家濕地呢邊開左好多新餐廳熱鬧左好多呀上朋友屋企冇理由兩手空空所以就買左啲蛋糕麵包上去喇😋📍Deesses BakeryWetland Season有分Bay同Park兩邊呢間餅店就喺Bay嗰邊嘅係近濕地公園輕鐵站嘅記住唔好去錯呀😉👉🏼✅檸檬柚子牛角卷💰$26牛角包好鬆脆檸檬柚子好清新好fresh有cream喺面頭都唔會覺得漏✅伯爵茶麻薯荔枝Bagel💰$19美美最愛嘅bagel🥯有一間店咁近又有bagel真係好開心呢個伯爵茶好香好濃嘅茶味茶味濃得黎搭荔枝醬個甜度啱啱好✅黑森林💰$56朱古力好濃味🍫又帶少少冧酒味🍸呢個絕對可以encore✅伊甸蘋果💰$56好少可見青蘋果口味嘅蛋糕仲要整埋青蘋果造型 勁可愛🍏外面脆皮 裡面有果粒嘅醬有咬口又好好味✅蜜糖香草蒜茸吐司💰$20好鬆軟嘅麵包香草同蒜茸味都好重隔住個袋都聞到😂
今日去Wetland Season探朋友

好鬆軟嘅麵包
香草同蒜茸味都好重
隔住個袋都聞到😂

外賣自取
之前聽屋企人講濕地公園嗰邊開咗好多新餐廳 所以專登搵咗一日去望吓 咁啱見到有間麵包舖 買啲精緻麵包🥯 暫時來講天水圍剩係得呢間 的確值得一試 檸檬柚子牛角卷🍋🥐($26)近年大熱牛角卷 本身想揀開心果味 不過最後一個已經比前面啊個客人買咗 唯有揀呢一個檸檬柚子 不過估唔到都幾好味 特別造型上面會有燒過嘅棉花糖 味道酸酸甜甜幾好食😋牛角酥🥐($16)牛角酥都不錯 食落有一層層抹茶麻糬紅豆貝果🥯 ($19)Bagel好厚實 裏面麻糬同埋紅豆份量都多原味吐司🍞($11)就咁拎住都好香麵包味 識落都鬆軟熱情可麗露 ($56)價錢上雖然貴咗少少 但可麗露都大粒 🥳Mini Pear Lemon 🍋🍐($56)啤梨形狀甜品 市面上唔算經常見到 外層係白朱古力 裏面有2種唔同啤梨餡 幾fresh 同唔會好膩 值得一試👍🏻

檸檬柚子牛角卷🍋🥐($26)

牛角酥🥐($16)
牛角酥都不錯 食落有一層層

抹茶麻糬紅豆貝果🥯 ($19)
Bagel好厚實 裏面麻糬同埋紅豆份量都多

原味吐司🍞($11)
就咁拎住都好香麵包味 識落都鬆軟

熱情可麗露 ($56)
價錢上雖然貴咗少少 但可麗露都大粒 🥳

Mini Pear Lemon 🍋🍐($56)
2023-04-13 165 瀏覽
上去朋友屋企之前買左d麵包同甜品上去佢屋企探佢🤣買左以下野食比大家參考Mini Apple eden $56一個青色蘋果造型,外層係青蘋果薄脆既朱古力,入面原來好有層次,用香茅煮左既蘋果肉粒,中和返蘋果既酸味、cream 夾埋一齊食 好有口感 而cream同朱古力甜味唔係死甜😆甜度剛剛好熱情可麗露$56呢款外層係朱古力,入面有海綿,同朱古力味道既cream,內外夾埋一齊食 有濃郁既朱古力味😆鍾意食朱古力既甜品唔好錯過呀👍🏻牛角酥$16外層係搽左d蜜糖,所以會見到光滑既表面🧏🏻‍♀️食落好香牛油味,每個接駁口都會見到有一層層🧏🏻‍♀️size同我手掌咁大隻😆女仔食一個都夠曬飽原味吐司 (4片)$11有陣陣的牛奶味,軟綿綿 配果jam就最fit抹茶麻薯紅豆貝果$19搣開後好明顯見到麻糬同紅豆 開心果牛角巻$29呢個好邪惡 咬開後 入面好多開心果醬 再加麵包酥脆既口感

Mini Apple eden $56

熱情可麗露$56

牛角酥$16

原味吐司 (4片)$11
有陣陣的牛奶味,軟綿綿 配果jam就最fit

抹茶麻薯紅豆貝果$19
搣開後好明顯見到麻糬同紅豆

開心果牛角巻$29
呢個好邪惡 咬開後 入面好多開心果醬 再加麵包酥脆既口感
  • 開心果牛角巻$29
  • Mini Apple eden $56
  • 抹茶麻薯紅豆貝果$19
2023-04-11 684 瀏覽
自從天水圍多咗新樓入伙之後 濕地公園呢邊就多咗好多好嘢食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今次就試咗其中一間新開嘅麵包店deesses bakery 🥯 佢哋店舖都係以粉紅色為主 💕成間舖頭俾人嘅感覺都好少女心💖🌸一入到去見到佢哋都有好多款唔同嘅麵包同埋西餅 款款都好精緻好打卡able💞牛角酥 $16表層金黃🥐咬開香脆鬆軟富有牛油香加埋一層又一層鬆化嘅酥皮 食到停唔到口除咗月尾牛角酥之外,佢仲有紅桑子同埋朱古力味揀🥐下次一定要試埋💞開心果牛角卷 $29鬆脆嘅外層 咬落去爆開啖啖開心果醬💚仲有粒粒嘅開心果碎 開心果味濃郁 呢個大推 一定要試❇️香芋麻薯貝果 $17🥯bagel咬勁十足口感😍加埋甜甜幼滑creamy ge香芋 加埋煙韌嘅麻糬質感💯呢個價錢真心抵食🥯💞朱古力脆脆扭紋吐司(半份) $21吐司表面有朱古力脆脆 食落口感十足中間仲有朱古力醬🍫濃濃朱古力味 用焗爐微微加熱 配埋杯花茶perfect match 💕Mini Pink Guava $56係我最鍾意嘅石榴味💞粉紅薄脆朱古力 creamy 幕絲內層爽脆清新ge粉紅巴樂&白巴樂粒 鍾意石榴味嘅🤤一定要try try 💖Mini Apple eden

牛角酥 $16

吐司表面有朱古力脆脆 食落口感十足

Mini Pink Guava $56

Mini Apple eden $56
造型非常精緻🍏打卡一流
食落外層係令立立薄脆朱古力,包圍着中間係幼滑忌廉配埋香甜嘅蘋果肉,食落酸酸甜甜咁唔會太滯而且青蘋果🍏味好清新☘️值得一試🤤
2023-04-07
2023-04-11 143 瀏覽
鍾意食包嘅我又出動包包控,朋友話我聽屋企附近最近開咗一間幾精緻嘅麵包舖,我哋就相約一齊去買包包🤣香芋麻薯貝果 🥯第一樣最吸引我嘅竟然係呢個,本身係香芋愛好者,加上麻薯,仲要係而家長期見到熱門嘅貝果除咗有香芋味仲有其他味道選擇,而香芋味冇令我失望嘅係佢入面滿滿嘅香芋,而且麻薯不吝嗇,口感煙韌牛角酥🥐超大個牛角包,食落去唔會油,但又好有層次感食落嘅層次感成個感覺好治療開心果牛角卷🥐發現近日麵包舖好多都推出開心果系列嘅食物而牛角卷又係麵包舖最近大熱,第一次食佢有別於牛角酥,不同嘅地方係佢整個圓形圈圈食落去都係好鬆脆既,但一樣都係好有層次感食麵包感覺食牛角酥,食酥皮感覺要食牛角卷而且佢呢個開心果嘅味道都幾濃郁,值得一試原味吐司🍞原味吐司我見佢幾靚,吐司必定係整奶油多食最出色,食落麵包都好軟熟伊甸蘋果🍏 迷你梨🍐佢嘅甜品係最精緻,的的骰骰有外觀味道又似足外觀最面層係朱古力,然後內裏係水果嘅慕絲,再入面就係水果嘅果肉我會應用為物超所值,因為花心機,而且甜度適中估唔到平日下午時間去到嘅時候都咁多人,店舖整齊而且睇落外觀幾舒服幾靚,我仲見到有依家好流行嘅千層麵包,有機會下次再試

香芋麻薯貝果 🥯

牛角酥🥐
超大個牛角包,食落去唔會油,但又好有層次感
食落嘅層次感成個感覺好治療

開心果牛角卷🥐
發現近日麵包舖好多都推出開心果系列嘅食物
而牛角卷又係麵包舖最近大熱,第一次食
食麵包感覺食牛角酥,食酥皮感覺要食牛角卷
而且佢呢個開心果嘅味道都幾濃郁,值得一試

原味吐司🍞

伊甸蘋果🍏 迷你梨🍐
佢嘅甜品係最精緻,的的骰骰有外觀味道又似足外觀
最面層係朱古力,然後內裏係水果嘅慕絲,再入面就係水果嘅果肉
我會應用為物超所值,因為花心機,而且甜度適中

• 牛角酥
2023-04-11 143 瀏覽
新界唔止有牛~仲有呢間喺天水圍濕地公園嘅新𝒷𝒶𝓀𝑒𝓇𝓎(❁´◡`❁)舖面裝修好有少女心 包包造型都好夢幻🥰經過忍唔住入手左幾款麵包 睇吓有冇潛質成為大西北嘅打卡熱店♥ 開心果牛角卷 $②⑨本身以為得澳門先有呢款牛角千層卷(´ε`*)一見到就比佢吸引到~食落好香牛油味 酥皮層次分明 每層之間都好薄好酥脆 但又唔會食到成手油咬開原來有啲開心果醬喺中間 未至於爆漿 但味道幾濃✨另外仲有𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴海鹽焦糖味、檸檬柚子味 望落更加吸睛 期待再試啊.♥ 牛角酥 $①⑥好巨型!足足有兩隻手板咁長🥐同樣牛油味突出 脆口鬆化 見到中間一層層嘅蜂巢就知有功架~重點係呢個價錢好抵 哈哈.♥ 蜜糖香草蒜茸吐司(半份)$②⓪陣香味唔講得笑 隔住袋都轟出嚟(≧∀≦ゞ)蒜蓉落得好重手 有濃濃嘅香草味同蒜香 夾雜少少甜味 聞落唔會好攻鼻🧄質地仲好𝕞𝕠𝕚𝕤𝕥好鬆軟.♥ 香芋麻薯貝果 $①⑦小巧但足料( ˘▽˘)芋泥保留顆粒感 芋味更重 又有啲紫薯香 麻糬黏口軟糯 包體實淨 帶少少煙韌 都不錯喔.♥ 𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐏𝐢𝐧𝐤 𝐆𝐮𝐚𝐯𝐚|𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐄𝐝𝐞𝐧 $⑤⑥精緻度滿分✨朱古力外殼包住幼滑嘅𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 中間有

♥ 開心果牛角卷 $②⑨

咬開原來有啲開心果醬喺中間 未至於爆漿 但味道幾濃✨

♥ 牛角酥 $①⑥

♥ 蜜糖香草蒜茸吐司(半份)$②⓪
蜜糖香草蒜茸吐司

♥ 香芋麻薯貝果 $①⑦

Mini  Pink  Guava

精緻度滿分✨朱古力外殼包住幼滑嘅𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 中間有滿滿嘅新鮮果粒 底下有層脆皮𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 𝘴𝘱𝘰𝘯𝘨𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦 食落好有層次感
Mini  Apple  Eden

一款採用台灣嘅紅白芭樂 一款就以香茅壓汁再浸青蘋果粒~兩款都好清新 果肉爽脆 酸甜夾雜
完全唔係想像中嗰種好假的甜膩(´∀`*)
蜜糖香草蒜茸吐司
Mini  Pink  Guava
Mini  Apple  Eden
2023-04-10 102 瀏覽
濕地公園住宅區越開越多嘢食,呢間甜品店門面好精緻,入面有好多款麵包、蛋糕同甜品,全部都好吸引✨ 買左幾款返屋企試下😋🥐 牛角酥 $16好香牛油味,入口酥脆。🥯 香芋麻薯貝果 $17Bagel唔會好硬又夠嚼口。外層香芋粉灑得好厚,滿滿香芋味💜 裏面Q彈麻薯超有口感。另外三款味其實都好想試👉🏻👈🏻🍏 伊甸蘋果 $56 🍐 迷你梨 $56迷你蛋糕有四款水果揀,今次試左蘋果同梨🟢 用朱古力塑形作為外皮,用叉子破開之後,舀出入面嘅果肉同忌廉餡。忌廉香滑幼細,加上香甜果肉,清新好味😋適合作為主餐後嘅甜品。🍞吐司 $17 早餐搽花生醬+香蕉切片食,鬆軟帶點甜味。開心果牛角卷 $29呢個係我最喜愛嘅一款,牛角卷同牛角酥差唔多,但係驚喜位喺裏面滿滿嘅開心果醬,非常香濃✨

🥐 牛角酥 $16
好香牛油味,入口酥脆。

🥯 香芋麻薯貝果 $17

🍏 伊甸蘋果 $56
🍐 迷你梨 $56

🍞吐司 $17
早餐搽花生醬+香蕉切片食,鬆軟帶點甜味。

開心果牛角卷 $29

2023-04-10 830 瀏覽
見網上介紹過呢間位於濕地商場的麵包舖,是日黎開天水圍便順便一試,挑了幾樣同屋企人一齊食😋一黎到就被呢幾個復活節朱古力兔吸引住,好搞笑😆同屋企人一齊揀左幾款包,啱啱有新鮮包了爐,好香呀,樣樣都好想試下添。🥐牛角酥先有原味的牛角酥,個包好大個好長,雖然形狀有點奇特😆唔唔…牛油味重,包身鬆脆,好食喎👍🥐海鹽焦糖牛角卷都係牛角系列,但呢款程圓形,同樣鬆脆香口,選了海鹽焦糖口味,甜中帶鹹好正😋🥯伯爵茶麻薯荔枝貝果貝果有咬口,咬落煙煙韌韌的,仲有啖啖茶添,作為餡料的荔枝又香又甜,又係好食呢😙🍞芝士洋蔥蕃茄吐司哈哈,呢個食落似pizza,芝士下得不少,麵包的口感是綿密個種,也不錯。🍏伊甸蘋果仲有蛋糕仔食,先是造型可愛的青蘋果蛋糕,包著蘋果蓉同玉桂,仲帶少少薑香添。🍊橘子園另一款係造型逼真的橙蛋糕,連橙紋都有㗎,擺係枱面真係可以已假亂真,內邊包著橙果醬同忌廉,很滑啊😁唔錯唔錯,值得一試呢😌

一黎到就被呢幾個復活節朱古力兔吸引住,好搞笑😆

🥐牛角酥

🥐海鹽焦糖牛角卷

🥯伯爵茶麻薯荔枝貝果

🍞芝士洋蔥蕃茄吐司

🍏伊甸蘋果

🍊橘子園

唔錯唔錯,值得一試呢😌
2023-04-07
2023-04-08 120 瀏覽
復活節假期 同家人去左濕地公園參觀去完濕地公園 係外圍行到消防局對面見到間西式麵包蛋糕店 麵包店以女神 粉紅色白色為主💗當然好吸引我 就去買d蛋糕麵包醫下肚先🥐 牛角包 ($16)呢個係巨型牛角包😯 個包份量很重包內有蜂巢狀的卷層 食落好鬆脆麵包味牛油香味很重🥯 伯爵茶麻糬荔枝貝果 ($19)貝果軟熟濕潤 啖啖都有伯爵茶味 麻糬係是我既最愛 口感煙韌 必試👍🏻🍞 朱古力脆脆扭紋吐司(半份)($21)朱古力吐司表面灑有朱古力脆脆粒🍫食落朱古力脆脆加香軟既麵包 口感層次豐富 甜度適中 🥠 開心果牛角卷 ($29)一口咬落去 牛角卷香脆可口上面有開心果醬 牛角卷內也有開心果醬成個卷包充滿開心果味道 食得很滋味😋🍏 伊甸蘋果($56)青蘋果造型蛋糕外型很吸睛🤩蛋糕係用左一日香茅製作 中和返青蘋果味所以整個蛋糕唔會太酸 味道很好🧁 黑森林 ($56)黑森林迷你蛋糕很別緻😍上面放有粒酒心車厘子 蛋糕朱古力味超濃 帶點櫻桃味道蛋糕唔會太甜 食晒成個都唔覺得有膩感
復活節假期 同家人去左濕地公園參觀
去完濕地公園 係外圍行到消防局對面
見到間西式麵包蛋糕店 麵包店以女神
粉紅色白色為主💗
當然好吸引我 就去買d蛋糕麵包醫下肚先

🥐 牛角包 ($16)
呢個係巨型牛角包😯 個包份量很重
包內有蜂巢狀的卷層 食落好鬆脆
麵包味牛油香味很重

🥯 伯爵茶麻糬荔枝貝果 ($19)
貝果軟熟濕潤 啖啖都有伯爵茶味
麻糬係是我既最愛 口感煙韌 必試👍🏻

🍞 朱古力脆脆扭紋吐司(半份)($21)
朱古力吐司表面灑有朱古力脆脆粒🍫
食落朱古力脆脆加香軟既麵包
口感層次豐富 甜度適中

🥠 開心果牛角卷 ($29)
一口咬落去 牛角卷香脆可口
上面有開心果醬 牛角卷內也有開心果醬
成個卷包充滿開心果味道 食得很滋味😋

🍏 伊甸蘋果($56)
青蘋果造型蛋糕外型很吸睛🤩
蛋糕係用左一日香茅製作 中和返青蘋果味
所以整個蛋糕唔會太酸 味道很好

🧁 黑森林 ($56)
黑森林迷你蛋糕很別緻😍
上面放有粒酒心車厘子
蛋糕朱古力味超濃 帶點櫻桃味道
蛋糕唔會太甜 食晒成個都唔覺得有膩感
濕地公園唔知由幾時開始就變得熱鬧起黎😲好多人會專誠入黎欣賞盛開既植物 又可以順便影吓相📸遊玩完一輪 仲可以搵啲好野食醫醫肚🫢由於食咗晏晝 所以就揀啲輕食食吓🥐一望就望到呢間少女風極重既烘焙麵包店🥰咁就岩晒喇唔好睇少佢只係一間烘焙店 佢地所賣既類種都有好多🤩本身諗住食少少就算喇 點知望吓望吓 就樣樣都想食🤤結果就變成晚餐都係食包包食飽🤭➷🪐 牛角酥🪐 海鹽焦糖牛角卷作為超級鍾意食牛角包既我地 係唔會放過任何一個機會🥐當中個種酥脆 個種牛油香 其實真係好難抗拒🤤呢度仲有個比牛角酥更邪惡既牛角卷😍同我一樣圓碌碌😆仲有幾款口味既選擇 淨係食個卷都開心加埋個海鹽焦糖醬 每一啖都食得好滋味😋§🪐 芝士洋蔥蕃茄吐司🪐 伯爵茶麻糬荔枝Bagel吐司類同樣都有好幾個味道提供俾大家今次我就自私啲揀個我鍾意既味道 Bagel就留返俾🧸蕃茄吐司係惹味既選擇 餡料亦都好豐富👍🏼Bagel既煙韌口感亦都做得好到位 配合最愛既茶味內裡仲有🧸最愛既麻糬 口感提升 味道突出😋§🪐 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙀𝙙𝙚𝙣🪐 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙁𝙤𝙧𝙚𝙨𝙩欣賞完佢既麵包 原來仲有甜品都係好誘人😍精緻既造型係會好容易吸走你既理智
濕地公園唔知由幾時開始就變得熱鬧起黎😲

明明咁多野 都仲要食埋個甜品先安樂🤣肥就肥喇
不過好在佢地既甜品係甜度控制方面做得比較好 唔會死甜
而伊甸蘋果既味道仲帶點清新感 我會比較喜歡🍏
𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙀𝙙𝙚𝙣
用咗一日既時間 以香茅浸住青蘋果粒 個種清香係口腔徘徊😶‍🌫️
黑森林既內餡係酒心車里子 味道層次都幾突出👍🏼

芝士洋蔥蕃茄吐司
伯爵茶麻糬荔枝Bagel
𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙁𝙤𝙧𝙚𝙨𝙩
2023-04-08 106 瀏覽
人人話小陽春今日就入wetland睇吓樓環境係幾靚,同埋佢附近好似幾多嘢食我哋食完個tea,發現有間叫👉Deesses bakery👈個裝修幾grand幾有女神feel👑有好多款靚靚麵包,有鹹有甜仲有好多靚西餅蛋糕✨咁好啦,人哋入元朗買老婆餅返屋企我入天水圍買包都唔係太搞笑姐🤣🥐牛角酥有好幾款口味,揀啱款店員會即場焗返熱比你🤤香到🤤如果唔係已經食完tea,我應該會即場食拎到返屋企一樣勁酥勁脆🤯(所以佢叫牛角酥唔係牛角包呀)勁大個,雖然我呢隻係原味但面層塗上薄薄一層糖,甜甜地㗎🥯抹茶麻薯紅豆貝果鍾意抹茶嘅甘苦,麻薯嘅煙韌叫呢個就啱個bagel本身嘅口感都係煙煙韌韌抹茶味可以再濃啲👌隻色我稍為覺得假左少少🤣其餘我覺得都ok嘅🍞朱古力脆脆扭紋吐司(半份)幾得意,好少見咁樣嘅吐司有啲in between吐司同蛋糕(我覺得)面層係極脆嘅朱古力外殼內裡嘅朱古力係非常濃厚柔軟隱藏食法係拎去氣炸!超好食😎🍋檸檬柚子牛角卷上面係檸檬柚子蛋白cream加左柚子有a twist of 日系小清新,唔會太甜下面嘅牛角卷冇牛角酥鬆脆有麵包嘅口感,中間仲有一抹微甜嘅吉士醬添!‼️壓軸出場嘅係佢哋嘅靚靚造型蛋糕真心係
人人話小陽春今日就入wetland睇吓樓
環境係幾靚,同埋佢附近好似幾多嘢食
我哋食完個tea,發現有間叫
👉Deesses bakery👈
個裝修幾grand幾有女神feel👑
有好多款靚靚麵包,有鹹有甜
仲有好多靚西餅蛋糕✨

咁好啦,人哋入元朗買老婆餅返屋企
我入天水圍買包都唔係太搞笑姐🤣

🥐牛角酥有好幾款口味,揀啱款
店員會即場焗返熱比你🤤香到🤤
如果唔係已經食完tea,我應該會即場食
拎到返屋企一樣勁酥勁脆🤯
(所以佢叫牛角酥唔係牛角包呀)
勁大個,雖然我呢隻係原味
但面層塗上薄薄一層糖,甜甜地㗎

🥯抹茶麻薯紅豆貝果
鍾意抹茶嘅甘苦,麻薯嘅煙韌叫呢個就啱
個bagel本身嘅口感都係煙煙韌韌
抹茶味可以再濃啲👌

隻色我稍為覺得假左少少🤣
其餘我覺得都ok嘅

🍞朱古力脆脆扭紋吐司(半份)
幾得意,好少見咁樣嘅吐司
有啲in between吐司同蛋糕(我覺得)
面層係極脆嘅朱古力外殼
內裡嘅朱古力係非常濃厚柔軟
隱藏食法係拎去氣炸!超好食😎

🍋檸檬柚子牛角卷
上面係檸檬柚子蛋白cream
加左柚子有a twist of 日系小清新,唔會太甜
下面嘅牛角卷冇牛角酥鬆脆
有麵包嘅口感,中間仲有一抹微甜嘅吉士醬添!

‼️壓軸出場嘅係佢哋嘅靚靚造型蛋糕
真心係靚到唔捨得食🥰

🍊橘子園
有面有真果肉好fresh

少少甜少少酸咁
飲住Americano食勁夾

🍏Mini Apple Eden
一樣係有果肉,仲隱約食到薑味添
幾特別嘅一款🤗

去開濕地公園玩嘅朋友不妨嚟揀吓心水甜品或包點
天水圍嚟講真係幾有特色嘅一間
值得一試😋😋👍
📍「Déesses Bakery」- 天水圍今次去咗濕地公園玩,去之前就諗住去附近睇吓有咩野食買去野餐,就俾我哋發現咗間係wetland 外面嘅粉紅系bakery shop 🍰🎂🍪👧🏻即刻心心眼😍衝咗入去大量掃貨🤣🤩📷烘焙店位於天水圍wetland 附近,搭輕鐵係濕地公園站落,都幾易搵!店鋪以少女粉紅💕做主色,有唔同嘅精緻甜品、牛角包🥐、牛角卷、貝果🥯、吐司、酸種麵包、曲奇等,真係超級多款,岩哂麵包控去大肆入手,而且價錢仲唔貴添🤩🤩🤩🍴Mini Chocolate Mint💰HK$56✨推薦指數:7.5/10呢款朱薄荷朱古力賣相精美,用咗Valrhona 朱古力製成,外層係超薄脆嘅朱古力🍫,入面係薄荷朱古力,食落口感幼滑 ,朱古力味香濃唔會太甜,頂層仲有個由朱古力製成嘅蝴蝶結🎀,口感比較硬身,一款甜品多個層次,正😋🍴Mini Apple Eden🍏💰HK$56✨推薦指數:8/10呢款係以青蘋果🍏做主題,食落外層係薄脆朱古力,入面有香甜嘅蘋果肉,食落酸酸甜甜咁有驚喜‼️‼️‼️可惜呢款拎到返去熔咗少少,賣相唔靚,就無影到相,但好好食,所以都要介紹吓佢🤣🍴開心果牛角卷💰HK$29✨推薦指數:9/
📍「Déesses Bakery」- 天水圍

🍴開心果牛角卷
💰HK$29
✨推薦指數:9/10
作為開心果控嘅👧🏻見到呢款即刻試‼️
牛角卷外層好酥脆,充滿牛油香,頂層同裡層都有好多開心果醬,開心果味濃郁,頂層仲有開心果仁增加口感,好好食,必食‼️‼️‼️

🍴伯爵茶麻糬荔枝貝果🥯
💰HK$19
✨推薦指數:7.5/10
Bagel 🥯 絕對係👧🏻最愛嘅包類🤣🤣🤣
見到呢款係伯爵茶配麻糬荔枝咁特別,之前冇食過,即刻試試佢😎
包體帶有伯爵茶香,密度都幾高,口感煙煙韌韌,拉扯力唔算高😗入面係黑糖麻糬同荔枝,酸酸甜甜咁,麻糬煙韌有拉絲,仲食到荔枝肉添,呢個配搭夠哂新鮮😋

🍴蜜糖香草蒜茸吐司
💰HK$20(半份)
✨推薦指數:7/10
今次揀咗呢款又鹹又甜嘅吐司🍞,聞落好香嘅蒜茸味,食落包體非常軟熟,蜜糖甜甜哋,蒜茸份量都好多,焗熱再食嘅蒜茸味更出,不過蒜茸食落有少少苦,可能太足料🤣

🍴原味牛角包
💰HK$16
✨推薦指數:7/10
呢度有好多款牛角包,今次試咗原味,表面有一層薄薄嘅糖漿,賣相睇到層層酥皮幾靚😗一買完就咁食包身比較淋身軟熟,所以👧🏻拎返屋企焗熱再食🤣焗熱外層超脆,牛油香係焗嘅過程已經飄出嚟,做到外脆內軟熟嘅口感,所以建議烘熱再食,口感更佳🥰

下午茶
  • 開心果牛角卷
  • Apple  Eden
邊到有好大好大好大個牛角酥?就係呢度!✔️估唔到最吸引我嘅係一入門口就見到嘅超大個牛角酥,忍唔住向店員查詢是否假嘢只用作店舖裝飾,原來係可以預訂真嘢,我即刻記低,預備喺 喜愛牛角酥嘅老公生日時預訂慶祝✔️伯爵茶麻糬荔枝bagel係另一超推介,一咬就令整個口埋鼻都係滿滿嘅伯爵茶幽香,整個舌頭和口內都有茶味兼回甘,荔枝餡料嘅更是驚喜,煙韌質感令整個bagel口感有層次,酸甜味更於茶味之中來個突襲,好爆!✔️開心果牛角卷又係另一驚喜,切開牛角卷入面有著濃滑軟軟的開心果打成嘅醬,顏色開心食落更開心✔️橘子園 和 Mini Apple eden絕對係打卡之選,顏值靚爆,入面更加有橙肉/蘋果肉餡料,好fresh,配上白色軟軟嘅忌廉 以及 類似白朱古力口感的外殼,層層新奇好玩又刺激,細味設計者嘅心思✔️朱古力脆脆扭紋吐司爆晒朱古力,吐司軟軟的都唔錯呀✔️最後必定要食埋正常版牛角酥,同埋記得訂埋個大牛角酥@deesses_bakery餐廳 Deesses Bakery(天水圍)地址 天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下10號舖#tinshuiwai #yuenlong #de
邊到有好大好大好大個牛角酥?就係呢度!
✔️朱古力脆脆扭紋吐司爆晒朱古力,吐司軟軟的都唔錯呀
✔️最後必定要食埋正常版牛角酥,同埋記得訂埋個大牛角酥
@deesses_bakery

餐廳 Deesses Bakery(天水圍)

#tinshuiwai #yuenlong #deessesbakery #女神 #打卡麵包店 #蛋糕

2023-04-04 58 瀏覽
包控又發現到好味包包😳🥐也發現天水圍不再是美食沙漠了✨開了很多好吃的 要一步步的探索了.就在濕地公圍站 消防局對面開了一間粉紅色的麵包店麵包種類也挺多, 有酸種, 吐司, 貝果, 牛角包, 法式甜點....數也數不完~ 而且價錢以這個質素來說一點也不貴 忍不住買了幾款😬.🔸牛角酥 $16表面是有一層糖醬的切開清楚見到一層一層酥皮牛油味香而不油膩✨還可以預訂巨型版牛角酥 挺有趣的.🔸伯爵茶麻薯荔枝貝果 $19伯爵茶配荔枝這個配搭好少見 麻薯荔枝出奇的香濃 與伯爵茶的味道好夾貝果是我喜歡的有咬勁的口感😍.🔸開心果牛角卷 $29中間是爆多開心果醬 再加上開心果碎口感好豐盛 牛角卷脆脆的.🔸原味吐司(4塊) $11直接吃到香香的牛奶味 吐司十分鬆軟! 加上少少牛油吃更佳.🔸Mini Apple Eden $56通常看到這些法式甜品會有點怕太甜這間不會!!切開是有蘋果碎加上香矛汁的清新的味覺沖擊~.🔸Mini Pink Guava $56用了粉紅巴樂和白巴樂粒中間的cream十分出色第一次吃這個味道很喜歡🧡.絕對是隱世麵包店 無論麵包還是甜品也出色性價比高.📍Deesses Bakery📌天水圍
包控又發現到好味包包😳🥐
🔸Mini Apple Eden $56
通常看到這些法式甜品會有點怕太甜
這間不會!!
切開是有蘋果碎加上香矛汁的
清新的味覺沖擊~
🔸Mini Pink Guava $56
絕對是隱世麵包店
無論麵包還是甜品也出色
性價比高
📍Deesses Bakery
📌天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下10號舖

#tinshuiwai #yuenlong #deessesbakery #女神 #打卡麵包店 #蛋糕
2023-04-03 57 瀏覽
濕地公園附近有很多小店,這次去了家新開的蛋糕店。環境以粉紅色為主,主要售賣蛋糕及麵包,款式選擇有很多。價格不算太貴,-▪︎伊甸蘋果|橘子園 HKD$58迷你蛋糕造型精緻😍,分別是青蘋果和橘子造型。外層是脆皮朱古力,口感脆身味道香甜。內層是忌廉配不同口味的果肉,酸中帶甜口感幼滑,感覺較清新而不膩😚。-▪︎牛角酥 HKD$16|開心果牛角卷HKD$29牛角酥的款式有很多,傳統款式和有醬的也有。牛角酥是原味,口感酥脆很香牛油味😗。牛角卷裡有開心果醬,味道濃郁很香。裡面有滿滿的開心果醬,是會加分的😆。-▪︎香芋麻糬貝果 HKD$17貝果有4款口味,紫色的賣相很吸引😍。切開後看到用料豐富,香芋口感綿密香甜,麻糬口感煙韌。貝果挺有咬感,整體口感豐富🤤。-▪︎原味吐司 HKD$11吐司有4/8件裝,喜歡早餐時間吃,配果醬吃既健康又飽肚😗。吐司口感鬆軟,帶微微的甜味,外皮不會過硬。-

濕地公園附近有很多小店,這次去了家新開的蛋糕店。

▪︎伊甸蘋果|橘子園 HKD$58
▪︎牛角酥 HKD$16|開心果牛角卷HKD$29