2024-01-06 577 瀏覽
留意到濕地公園附近,有家口碑滿載的烘焙店,趁著濕地公園遊之際,便前來朝聖一番。濕地公園附近的食肆商店,總是予人高雅脱俗之感,或許是因毗鄰濕地公園有關。烘焙店特別之處,是走可愛粉色公主風,但又不失高貴淡雅,烘焙蛋糕顏值甚高,價錢卻相當親民,吸引女生前來打卡也不無道理。烘焙店主要售賣精緻的包點,例如牛角包、近來大熱的、有餡吐司等等,都是比較考究的烘焙,也有最簡約的方包法包。此外亦設甜品櫃,有五六款精緻蛋糕,定價也不算進取。原本打算買數款來嚐嚐,可惜近來要戒口,但凡蛋類都要敬而遠之,雖然知道烘焙大都有蛋奶成分,仍嘗試輕輕一問店員,可惜得來店員冷冷的回覆:但凡烘焙都是有蛋的吧!抱歉是我膚淺了,只好繼續挑選給伴侶代為試試吧。已經「膚淺」了一次,霖迪仍事不懂觀言察色,又問了店員另一款可可蛋糕,店員又一次冷冷的回覆:要看師傅給我們什麼......然後已是一副不想搭理我的樣子,我又再一次膚淺了。也許我問了甚愚蠢的問題,感覺到有絲被鄙視的意味,但仍是買了兩件烘焙試試。只是心裏仍不禁嘀咕:有著如此華美的店面,如此漂亮的烘焙蛋糕,可店員實在很趕客呢!撇除服務的有色眼鏡,就請身邊人試試水準。朱古力卷($31)

撇除服務的有色眼鏡,就請身邊人試試水準。

朱古力卷($31)本身有兩款朱古力烘焙,選了較特別而價格小貴的一款,屬於酥批的一種。

朱古力卷的味道還不錯,酥皮脆身不油膩,能工整切開不會散碎,感覺是新鮮的烘焙,但內餡的可可質素一般,仍算可以一試。

開心果牛角卷($29)這款烘焙在香港比較少見,也索價不菲,見賣相不錯便試試。

包裝十分精緻,粉紅色的紙袋配上同色包裝,牛角卷賣相亦相當可人,可惜的是......

......可惜的是即使已遵循包裝上說明,若不是即日食用要冷藏,怎料第二天吃一口竟然變酸了!實在嚐不出烘焙的質素。

然後回想起來,在購買的時候這盤牛角卷是放在麵包櫃的後方,有點懷疑其實不甚新鮮,若然如此,此店的食安意識堪虞。

見店家一致的好評,也許是霖迪太膚淺了,感受不了店方的美好。

店員的態度或影響了對店的觀感,但重點是那開心果牛角卷讓人落下極差印象,令這次拜訪變得又「愚蠢」又「糟糕」。
2023-12-18
$60 (其他)
2024-04-11 53 瀏覽
隱世係濕地公園附近嘅法式麵包店,主打法式酥類同蛋糕,用料講究😚品質都好高❥海鹽焦糖牛角卷牛角卷圈圈繾綣,酥皮層層交疊出酥香🌀牛油同焦糖拼綴,又係邪惡之巔啊😝不過有海鹽去加添層次感,所以整體味道甜而不膩🤎❥檸檬柚子牛角卷裝飾係燒得好靚嘅蛋白霜,雲朵泡泡嘅口感非常可愛☁️內餡係超哇噻嘅冰冰涼涼檸檬柚香吉士醬,酸甜度調適得非常平均,清新可口嘅滋味😋非常適合初夏品嚐☀️︎❥︎千層酥皮蛋撻法式酥皮專門店嘅酥皮出品真係冇擔心🙌🏻 酥皮輕酥薄脆,蛋心水嫩嘟嘟,而且甜度調配得吾高,吾怪得店員大推‼️❥黑松露忌廉芝士貝果貝果口感Q軟微韌,內餡芝士鹹香濃郁,黑松露比重吾算高,但增添左一絲奢華感🤣

❥海鹽焦糖牛角卷

❥檸檬柚子牛角卷

︎❥︎千層酥皮蛋撻
法式酥皮專門店嘅酥皮出品真係冇擔心🙌🏻

❥黑松露忌廉芝士貝果
2024-03-31 64 瀏覽
🤭心血來潮想食蛋糕,媽咪我就係屋企附近既一間麵包店買左個2D Bear Cake喇🐻 Deesses Bakery位於濕地公園,店內既環境好有少女心💓有一位靚姐姐好nice,Gavin同姐姐玩得好開心,仲可以試食Bagel🥯最後我見到有一個朱古力味既熊仔蛋糕,我地就帶左佢返屋企喇🏠2D啤啤熊蛋糕有唔同既口味,我地揀左啡色熊🐻係朱古力味加熱情果醬,另外仲有mousse tim啊🤤一擺入口係好smooth既口感,配埋熱情果既酸甜,好開胃🥰🍰由於蛋糕係新鮮製作,如預訂需要3天前下單📌

🍰由於蛋糕係新鮮製作,如預訂需要3天前下單📌
2024-03-10
2024-03-29 48 瀏覽
經過濕地公園就會見到呢間好靚嘅烘焙店,稍為一唔小心就會畀佢吸引咗入去。因為佢嘅裝修以充滿少女心嘅粉紅色為主,入去行一圈,拎住呢一袋靚靚嘅烘焙品行出嚟嘅氣息都會唔同咗。個人會好似少女咗,high class咗🤭🤭🤭今次揀咗📌蒜香芝士忌廉貝果📌肉桂蘋果扭紋吐司📌酸甜紅桑子士多啤梨牛角包📌原味貝果店舖裏面全部嘅出品都賞心悅目,唔同嘅item都想試下,但係基於人係唔可以咁貪心嘅原故,就係貝果、吐司、牛角包都起碼試一隻。🤤🤤🤤以上是否都食得出係用上高質嘅食材去烘焙,完全冇空氣感,靚之餘好飽肚。你仲有咩唔去試嘅理由呀😏📍Déesses Bakery 天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下10號舖

今次揀咗

📌蒜香芝士忌廉貝果

📌肉桂蘋果扭紋吐司

📌酸甜紅桑子士多啤梨牛角包

📌原味貝果

📍Déesses Bakery

2024-03-22 64 瀏覽
🎂DEESSES, Artemis by Deesses Bakery👱🏻‍♀️呢間咁有少女味嘅蛋糕,好出名牛角包🥐&熊仔蛋糕架🐻全部都整得好精緻,工藝繁復,仲絕不加防腐劑🫶🥰近排推出咗一個勁柔情嘅香芋麻糬戚風蛋糕, 淺紫色嘅外表,好溫柔,好吸引呀🤩蛋糕選用台灣大甲檳榔心🇹🇼製作,幼滑香芋忌廉配上軟濡麻糬, 口感好嫩滑細緻😋蛋糕質地細膩濕潤, 食起嚟唔會太過油膩, 麻糬好煙韌,好好咬口🤤蛋糕都系新鮮製作架,大家記得3天前預訂呀😻

蛋糕都系新鮮製作架,大家記得3天前預訂呀😻
2024-02-23 99 瀏覽
有一次學校同學仔birthday party,邀請咗我同Jamie♥️無意之中見到同學仔個蛋糕係3D立體蛋糕🎂超可愛又吸精~真係又靚又唔捨得食~Jamie 成日都問住我幾時會買一個俾佢.都講咗好耐好耐了 今日睇IG俾我見到@Deesses_Barkey原來有出Jamie 最鐘意既藍莓口味我同爸爸計畫靜悄悄買俾佢 返到屋企Jamie 超surprise!~仲叫爸爸幫佢同啤啤selfie~真係可愛到不得了呢款2D啤啤蛋糕除左Jolie Green Bear 🐻 仲有其他唔同嘅口味,同埋顏色,全部口感都好好食😋唔太甜 水果味又突出 啱晒屋企人同小朋友食🐻💘 由於新鮮製作 預訂需要3天前下單#香港美食 #打卡美食 #啟德美食 #香港旅遊 #香港新餐廳 #2D可愛熊 #蛋糕 #五星級大廚 #法國廚師 #熊仔蛋糕 #可愛蛋糕 #deessesbakery

🐻💘 由於新鮮製作
預訂需要3天前下單

2024-01-21 182 瀏覽
在新開的時候已經才想去試吓但一直都未去,前排去濕地公園食嘢終於可以去買麵包了😚感覺都有好多麵包都好好食,有機會可以再去買黎試吓🫶🏻🔺開心果牛角卷 $29牛角卷焗完之後真的超鬆脆🥐而牛角卷表面有開心果同開心果醬外,卷入面仲有超流心開心果醬💚成個真係充滿開心果!!但一個人食到最後就有少膩但可接受的🙌🏻建議可以share食會更好!下次都可以買其他麵包試吓🔆🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔺開心果牛角卷 $29

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
2024-01-17 141 瀏覽
濕地公園周邊有很多不同類型的餐廳,不過我卻被這間充滿少女感的粉紅色的烘焙店吸引了。除了店內很有少女感,色彩繽紛之外,麵包和蛋糕都打卡度極高,款式多樣,而且價錢不貴。迷你牛角包 $32一包有四件,加熱的途中,牛油香氣瀰漫著整個房間,我使用氣炸鍋將牛角包們加熱,經過翻熱後,口感酥脆,外脆內軟。朱古力酥 $31和牛角包一樣口感酥脆,中間有朱古力醬,甜而不膩。朱古力酥較厚身,口張得較大,碎碎都丟到地上呢。店的位置於消防局對面,不難找的,或者經天橋過馬路,一下天橋即到。

迷你牛角包 $32

朱古力酥 $31

外賣自取
新界既烘焙店咁多,我今次去嘅呢間真係喺視覺同味覺都俾咗個大驚喜 😍 餅店好似迷你少女國咁,到處都係粉嘟嘟嘅顏色,我一入去嘅時候,心情都跟住甜咗起來。首先,嗰個開心果牛角卷,又酥又香,啫啫嘅開心果醬攞嚟夾,一啖咬落去,喺嘴裏面爆出一陣陣開心果嘅香味,真係開心到暈。😋 而家啲夢幻粉色配澳門牛油,真係有個性!再嚟個牛角酥,正!程度大把,食落去那個沙沙嘅口感,純牛油香味飄晒出嚟,大大塊嘅蜂巢結構,足見店家嘅用心。反而整塊麵包都係呢種咯吱咯吱嘅口感,一啲都唔會悶。🥐講到口感,都少不了嗰個蜜糖香草蒜茸吐司。質地鬆軟得嚟,又帶咗少少嘅煙韌,嗰啲綿滑同鬆化完美咁融合喺一齊,蒜香同香草味濃郁得黎唔會太嗆,甜咸之間嘅平衡做得好好,令人一啖接一啖。芋頭控當然唔會錯過佢哋屋企嘅香芋麻薯貝果。內裏嘅芋泥夠味,麻薯彈牙又黏口,食落去好過癮。最後,迷你水果撻嘅出場,😍 精美靚仔到令人捨唔得食,但一入口,冧爆喇!外層朱古力脆皮,入面係滑溜溜嘅mousse,加埋果粒酸甜,層次分明,令人過癮!總之,喺呢間烘焙店度嘅時光,真係既滿足又悠閒,梗係會再黎幾次喇!下次嚟濕地公園行行下,記得要食啲咁正嘅麵包,話晒,心情好嗰陣,食嘢

總之,喺呢間烘焙店度嘅時光,真係既滿足又悠閒,梗係會再黎幾次喇!下次嚟濕地公園行行下,記得要食啲咁正嘅麵包,話晒,心情好嗰陣,食嘢梗係特別滋味!👍👍👍
2023-11-12 339 瀏覽
今日去濕地公園嘅路途上竟然俾我發現呢間喺天水圍隱世嘅精緻麵包舖。鋪面好少女心,而入邊嘅麵包蛋糕都係行啲精緻靚靚路線,例如啲牛角包有唔同色又有cream。而我今次就買咗一個芋泥麻薯貝果,大大隻先$17覺得都幾抵,對比出邊可能一隻都要$30。一咬落去入邊嘅麻薯好多,絕對唔會係得一啖就冇晒,而芋泥亦都足料,絕對唔會係好假好死甜,係真係有芋頭嘅味道。而個包嘅質感就相對冇咁煙靭,不過都唔錯。呢個價錢呢個份量同味道絕對係性價比高,如果下次再經過應該會想試吓其他系列例如牛角包。

2023-10-23 312 瀏覽
好耐無入過天水圍,今日同屋企人去濕地公園,順便緊係食下附近唔錯既小店啦😜🟠開心果牛角卷($29)有開心果細同開心果係牛角卷上面,而卷中間都有開心果醬,雖然唔至於爆醬,但開心果味濃郁😝而牛角卷非常酥脆,但又唔會話好滯個種感覺😆🟡牛角酥($9/1個)呢到好好,有迷你牛角酥,滿足想食唔同味道既你🤭而且即使係迷你版,但都算大個,性價比都幾高👍🏻我叫左朱古力、黑芝麻同原味,不得不講,呢到既牛角酥望落超有質感。食落夠脆,朱古力同黑芝麻味中間會有醬,但即使係朱古力味亦唔會好甜🤡

🟠開心果牛角卷($29)

🟡牛角酥($9/1個)
2023-05-08 761 瀏覽
傳聞呢間麵包舖好出名,出名在佢係用酸種去整麵包🥖不過我今日冇買佢嘅麵包反而買咗佢嘅croissant wheel🥐牛角卷切開嘅時候聽到好酥脆嘅聲音,但食落又唔會太油,而且我有卷嘅中間佢會有cream,配合得好好🔸海鹽焦糖牛角卷($26)Cream量適中有焦糖嘅香氣🔸檸檬柚子牛角卷($26)檸檬柚子嘅cream係令到成件事冇咁漏🔸開心果牛角卷($29)開心果嘅cream就少咗啲,但佢都有好濃嘅開心果味下次有機會都想試吓佢啲小蛋糕,外型十分之討好
傳聞呢間麵包舖好出名,出名在佢係用酸種去整麵包🥖

🔸海鹽焦糖牛角卷($26)
Cream量適中有焦糖嘅香氣

🔸檸檬柚子牛角卷($26)
檸檬柚子嘅cream係令到成件事冇咁漏

🔸開心果牛角卷($29)
開心果嘅cream就少咗啲,但佢都有好濃嘅開心果味

下次有機會都想試吓佢啲小蛋糕,外型十分之討好
  • 檸檬柚子牛角卷
2023-05-02 531 瀏覽
朋友極力推介哩間麵包店裝修同麵包蛋糕賣相都好靚老實講港島九龍而家好多打卡包餅店內心覺得不外如是不過趁熱鬧就即管試下買咗cinnamon 方包同朱古力卷當第二日早餐(勁heavy😂)方包其實幾唔錯keep到軟熟而且唔會得陣風朱古力卷更加驚喜大大粒朱古力餡啱晒朱古力控超長一條以為早餐會食唔晒點知切下切下慾擺不能😂以廿多元食到哩個質素比港島連鎖店平啊間中幫襯都唔錯🤤🤤🤤🤤小提示大門玻璃超級重達離奇級別要帶備強勁臂彎同行唔好以為摸門釘🤭
朋友極力推介哩間麵包店
裝修同麵包蛋糕賣相都好靚
老實講港島九龍而家好多打卡包餅店
內心覺得不外如是
不過趁熱鬧就即管試下

買咗cinnamon 方包同朱古力卷
當第二日早餐(勁heavy😂)
方包其實幾唔錯

達離奇級別
要帶備強勁臂彎同行
唔好以為摸門釘🤭

2023-04-30 503 瀏覽
如果大家去開濕地公園,可向消防局方向前行試下呢間 Deesses Bakery呢間麵包店唔算就腳,但都好近濕地公園輕鐵站。有住附近朋友食過提過下質素唔錯,就去試下。 一試果然有驚喜,價錢唔係平,但質素與價錢都成正比😉今次食左原味牛角包🥐$16同Bagel $17-19。牛角包好味,外面係脆,食落唔多牛油味,亦唔會感覺成口油,食完隻手都唔會油淋淋,一句講晒正👍🏻Bagel方面,包嘅質感好好,唔會硬,個底有少少脆,包質係密,但唔會覺得好多粉。比較推介蒜茸芝士🧀️,鐘意茶味,伯爵茶都唔錯。其實整體Bagel都好好,因為包質好,係其他味係想像到果味啲味咁解😙另外,朋友推介千層酥方包都好好食,不過今次無買,但我相信應該都唔錯,佢啲包係好食😋如果有興趣吃喝玩樂資訊可follow下我

今次食左原味牛角包🥐$16同Bagel $17-19。

如果有興趣吃喝玩樂資訊可follow下我

• 牛角酥
  • 蒜茸芝士Bagel
2023-04-17 1392 瀏覽
Deesses Bakery🥨❤檸檬柚子牛角卷 🍋$26呢個牛角卷非常鬆脆,外面配上一層焦香嘅蛋白cream🤤🤤入面又有檸檬柚子吉士醬!一個牛角卷就有三種唔同嘅味道口感!✅非常豐富💓💓加埋咁討好嘅外型,只係廿幾蚊會唔會太抵食👍🏻👍🏻推介!😍綠茶麻薯紅豆bagel🥯🍵 $19外面結實,咬開入面鬆軟,充滿麻薯紅豆,軟糯麻薯有口感得黎又有紅荳粒👍🏻作為一個包黎講,我真心唔知點去評價,因為味覺話我知呢個係甜品,視覺睇到係一個包點。不過,不論係包點或者甜品,都性價比極高。👍🏻👍🏻💓朱古力脆脆扭紋吐司🍫(半份)$21呢個吐司表面極多朱古力脆脆,半份都好重手,咬開入面都係好煙韌鬆化,並唔係空氣🤎扭紋入面既朱古力好香濃,喜愛朱古力就一定要試。我食完一半好後悔,點解唔係買一件。🤤🤤🥹牛角酥 🥐$16呢度去牛角酥非常鬆脆,外面有一層薄薄的嘅糖!新鮮出爐,熱辣辣非常好食!橘子園 🍊$56呢兩款造型蛋糕非常可愛,真係整得似模似樣㗎!💓非常像真,真係差啲唔捨得食!外皮食落已經好濃郁橙味,切開都有一層忌廉,中間係煮過既果肉,愛橙之人一定要食,橙味好濃郁同香🧡🍊Mini Apple eden 🍏$56呢個青蘋果像真
Deesses Bakery🥨❤
檸檬柚子牛角卷 🍋$26
綠茶麻薯紅豆bagel🥯🍵 $19
朱古力脆脆扭紋吐司🍫(半份)$21
牛角酥 🥐$16
橘子園 🍊$56
Mini Apple eden 🍏$56
呢個青蘋果像真度好高,切開薄薄果皮,入面有一層忌廉,果芯係香矛汁煮過既青蘋果粒粒🍏💚香矛提升蘋果肉果味,忌廉同本身帶酸既青蘋好平衡,唔太酸,都無油膩感😝
檸檬柚子牛角卷
綠茶麻薯紅豆bagel
朱古力脆脆扭紋吐司(半份)
牛角酥
橘子園 / Mini Apple eden
檸檬柚子牛角卷
綠茶麻薯紅豆bagel
朱古力脆脆扭紋吐司(半份)
牛角酥
橘子園 / Mini Apple eden