餐廳: Day One Cafe (駱駝漆大廈第三座)
資訊:

2024-07-18 119 瀏覽
Day One Cafe地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座6樓U01室放暑假有小朋友又要返工架家長最頭痛,沒有請工人姐姐幫手照顧,就要靠屋企人幫忙啦!我就兼起這責任幫手,放工會買外賣去我妹妹屋企。$90 慢煮雞胸牛油果檸檬醬汁沙律,好大一塊雞胸肉,保留到水份,加上牛油果,超健康。$110 keto all day breakfast ,曾經生酮架我,見到好開心,買回去話比家人知,keto 都可以好多野食。有牛油果,秋葵,鴨胸,蛋同沙菇$92 cabarona 意粉,煙肉白汁,鹹香又惹味,意粉好彈牙。食物keto friendly ,如有zucchini noodle , cauliflower rice, avocado ,健康抵食!
Day One Cafe

地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座6樓U01室

駱駝漆一向都好多隱世小店,無論係餃子、米線、蛋糕店都試過😋👍🏻質素幾有保證,今次食Cafe都好有驚喜!門口見有唔少人排隊,可能係因為新張優惠🤩✨龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉 $118意粉好掛汁,龍蝦汁味道適中,唔會太濃太膩🙂‍↕️👍🏻蕃茄味唔算太重,所以冇咩酸味,意粉份量頗大😮加埋煎香咗嘅鮮蝦😬正😋✨香煎澳洲草飼肉眼牛扒配薯蓉 $158平時夜晚去Cafe食塊扒通常都過$200🥵呢個性價比好高!五成熟嘅牛扒冇血水,口感鮮嫩多汁,簡單用鹽同黑椒調味已經好足夠😋👍🏻配上綿軟細滑嘅薯蓉同鮮甜嘅蕃茄仔🤩份量唔算太大,對女仔嚟講啱啱好夠食👀✨雜莓沙冰 $52 (跟set原價-$15)雜莓味唔算好重,但藍莓味好香,而且好天然,仲見到打到碎晒嘅藍莓皮🌿飲落口感輕微帶啲果肉,沙冰打得都算細滑🍧🧊😋✨總括嚟講覺得係一間良心價錢,質素都幾好,同埋店員好親切嘅Cafe

龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉 $118

香煎澳洲草飼肉眼牛扒配薯蓉 $158

雜莓沙冰 $52 (跟set原價-$15)

2024-07-12 184 瀏覽
身為(偽)健康主義者,一直都好想試椰菜花飯😂 發現這家不單止有椰菜花飯,還有氣炸小食,超合我意(ㆁωㆁ*)餐牌上更有生酮選項,可以回訪再試😍 🍴加一服務費:✔ ✿ 松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯 $118推薦推薦🤤 令我想encore的好吃!賣相加上明太子的調味,整體感覺好接近真的意大利飯😳“飯粒” 不會過分軟爛,仍保留口感醬汁分量亦剛好,不會太濕😍松葉蟹肉份量慷慨,配料有很多本菇和洋蔥絲,很豐富很滿足 ✿ 焙茶鮮奶 $30(跟餐價) 轉燕麥奶+$6跟餐飲品減$15,但也是十分大杯🤣口感順滑,濃度中等,茶味奶味平衡 ✿ 氣炸炸魚薯條 $88上桌後要盡快享用,濕氣容易破壞脆度炸魚是類似吉列的做法,是有厚度的炸衣薯條粗身👍調味偏鹹一點點整體沒有了一般炸物的油膩感,低罪惡感,個人是更喜歡🤣但若追求要邪惡的味道,你或覺「唔夠喉」😛 cafe裝潢色調簡約,音樂柔和,座位舒適,感覺放鬆🌸
餐牌上更有生酮選項,可以回訪再試😍

🍴加一服務費:✔

✿ 松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯 $118
松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯

推薦推薦🤤 令我想encore的好吃!
賣相加上明太子的調味,整體感覺好接近真的意大利飯😳
松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯

“飯粒” 不會過分軟爛,仍保留口感
醬汁分量亦剛好,不會太濕😍
松葉蟹肉份量慷慨,配料有很多本菇和洋蔥絲,很豐富很滿足

✿ 焙茶鮮奶 $30(跟餐價) 轉燕麥奶+$6
焙茶鮮奶

跟餐飲品減$15,但也是十分大杯🤣
口感順滑,濃度中等,茶味奶味平衡

✿ 氣炸炸魚薯條 $88
氣炸炸魚薯條

上桌後要盡快享用,濕氣容易破壞脆度
炸魚是類似吉列的做法,是有厚度的炸衣

薯條粗身👍調味偏鹹一點點
整體沒有了一般炸物的油膩感,低罪惡感,個人是更喜歡🤣
但若追求要邪惡的味道,你或覺「唔夠喉」😛

cafe裝潢色調簡約,音樂柔和,座位舒適,感覺放鬆🌸

2024-07-09 156 瀏覽
有時經過開駱駝漆都會見到有呢一間排長隊嘅舖頭,今日就同同事過咗嚟試試。因為呢我哋兩位都想食得比較健康啲,於是呢就嗌咗佢哋嘅沙律。價錢大概$78左右。我哋兩個分別嗌咗三文魚沙律同埋呢個雞肉沙律。作為一個減脂餐,我覺得佢好好係醬料分開咗另外一個兜上! 等我哋自己可以自助選擇!個人覺得個份量都偏多同偏大,會有一層滿滿嘅菜鋪底,加上有半個嘅牛油果。除此之外,店舖裝修都比較簡約,水泥風格,草嘅位置好闊落,都幾啱星期一返工,中途過嚟休息吓。

今日去咗位於觀塘駱駝漆三座6樓嘅「Day One Cafe」 meet …. Day One Cafe裝修簡潔,但很Chill 的感覺🤭🤭傳統卡邦尼扁意粉……. 醬汁好香濃又好creamy! 每條扁意粉🍝都掛滿汁,而且煙肉粒是厚切,比較濃味!煙三文魚忌廉扁意粉 …….扁意粉🍝軟硬適中,忌廉汁味香濃而不膩唔,份量適中!Cappuccino拉花好精緻香濃嘅泡沫咖啡味香濃唔錯!Ice Mocha 味道香濃去過呢間咖啡真係唔錯,下次可以試吓其他咖啡🤭🤭

Cappuccino拉花好精緻香濃嘅泡沫咖啡味香濃唔錯!

• Cappuccino
  • 傳統卡邦尼扁意粉
  • 煙三文魚忌廉汁扁意粉
  • Mocha
慢煮雞胸牛油果沙律配檸檬柚子醬雞胸肉片鋪散在綠油油的牛油果和蔬菜之間,呈現出一個色彩豐富的盤面。這是一道味道清爽可口的沙律。雞胸以慢煮烹調,肉質柔嫩多汁,牛油果則提供了滑順的口感。酸甜的檸檬柚子醬為整盤賦予了清新的酸爽風味。蔬菜的清脆感與雞胸肉和牛油果的軟糯感相呼應,營造出一種完美的口感平衡。雞胸肉和牛油果為身體提供優質蛋白質和健康脂肪,綠色蔬菜則富含豐富的維生素和纖維。加配造型精緻的煙三文魚花,每朵花瓣上細緻的三文魚薄片層層疊加,展現出優雅的視覺效果,加上誘人的煙燻香氣,以及三文魚的鹹香味,在口中激蕩出美妙的層次感。飲品是fruity的mocha,濃郁的咖啡香氣和絲滑的巧克力味道,並被牛奶潤澤,形成一種獨特的味道。它甜中帶苦,濃郁中又不失清香,口感醇厚而柔滑,讓人難忘。喜歡餐廳的咖啡的話,也可以買咖啡豆回家沖製!

慢煮雞胸牛油果沙律配檸檬柚子醬

喜歡餐廳的咖啡的話,也可以買咖啡豆回家沖製!
2024-07-05 99 瀏覽
今日同小朋友去駱駝漆行街,行行吓見到呢間餐廳幾特別,最入去試吓。裝修行工業風,以灰色為主,感覺幾有型。我哋叫咗一份煙三文魚忌廉扁意粉,一份龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉,一杯凍朱古力。三文魚扁意粉,三文魚好香,特別係上面花花型嘅三文魚,油脂幾好,下面忌廉汁都好味。仲有草菇,洋蔥同香草一齊炒。鮮蝦扁意粉都好味,龍蝦汁好香,鮮蝦都算大隻,爽口彈牙,有一點驚喜。一樣有草菇,洋蔥同香草炒。估唔到小朋友大讚杯凍朱古力,佢都算係半個專家,因為有啲又話唔係用朱古力粉,有啲又話係阿華田味多啲。所以對於朱古力,佢都有一點研究,我試咗一啖,好味,不過冇佢咁識嘆分析。總結,行行下街,食下野,坐下,飲柸野都不錯。😋Yummy Yummy: 7/10😋

總結,行行下街,食下野,坐下,飲柸野都不錯。

😋Yummy Yummy: 7/10😋
經過駱駝漆工廠大廈、 發現新餐廳🐕有健康餐亦都有daily special 🐰👉🏻 沙律配清新柚子醬:沙律新鮮爽口, 畫龍點睛嘅係柚子醬帶有清新嘅酸甜味,好freshh 👉🏻 香煎澳洲草飼肉眼牛扒配薯蓉: 牛扒煎得恰到好處,外脆內嫩, 仲有好多肉汁 而且擺盤真係擺得好靚好吸引搭配 牛油香氣四溢嘅薯蓉, 正🐰👉🏻 焙茶鮮奶:濃郁的焙茶香氣配上濃厚的鮮奶, 同埋靚靚嘅latte拉花 賞心悅目🐰整體呢間cafe嘅食物好睇好食環境都好舒適 下次夾band之前會再嚟🐰👍🏻
經過駱駝漆工廠大廈、 發現新餐廳🐕
有健康餐亦都有daily special 🐰

👉🏻 沙律配清新柚子醬:

👉🏻 香煎澳洲草飼肉眼牛扒配薯蓉:

2024-06-25 118 瀏覽
今日約左gym 友食飯 做gym 既人飲食控制好嚴謹 所以佢已經搵好呢間餐廳食了 非常好 睇下餐牌 唔單止健人友善 生酮/ 低碳都好岩 當然正常人都好多選擇啦叫左香煎澳洲草飼肉眼牛扒配薯蓉 牛扒叫五成熟 黎到燒得岩岩好牛肉味幾濃郁 薯蓉夠creamy 仲有 秋葵 番茄等配菜 呢個主菜都好夠食 招牌蒜香橄欖油鴨胸翠肉瓜麵 一黎到超級香 翠肉瓜麵仲保持到爽脆 唔會淋晒仲吸晒d 醬汁 幾惹味仲有紅椒 芽菜 好味都豐富鴨胸係厚切 食落啖啖肉 好滿足再加左個沙律沙律都好大兜 揀左醋汁 鐘意佢分開上 要幾多自己話事最後記住做埋佢既會員Book 位有8折 又有得儲分換食物/ 飲品
今日約左gym 友食飯

Book 位有8折
又有得儲分換食物/ 飲品
  • 招牌蒜香橄欖油鴨胸翠肉瓜麵
2024-06-23 135 瀏覽
上網搵食,見到呢間西餐有牛角包窩夫,仲要有幾種唔同嘅味,所以收工約朋友去試吓一去到睇佢Menu,樣樣都想食我哋嗌咗卡邦尼意粉,同埋牛扒配薯蓉初初諗住嗌完煮食食到一半先再嗌甜品點知道朋友話今日好飽唔肯陪我食,我睇到隔籬枱嗰碟好靚,同埋杯咖啡好好飲,我決定咗嗰一排再嚟食甜品飲咖啡佢個意粉非常之出色,啲煙肉唔係普通嗰啲煙肉仔係大粒煙肉有蛋黃味,唔係間間餐廳煮嘅卡邦尼都會有蛋黃味我覺得個牛扒係超級高水準,如果呢個價錢嚟講係非常之抵食,佢已經幫你切好晒唔使切到手都攰,啲肉質非常之嫩滑,五成熟啱啱好唔會過山亦唔會過熟,亦都有牛肉汁味,水準係高於預期,食到我哋兩個都飽飽十分之滿足

初初諗住嗌完煮食食到一半先再嗌甜品

2024-06-23 91 瀏覽
呢一晚同朋友去左工廠區覓食!☺️我想食意粉類,於是朋友推薦左呢間cafe! 果然係好推薦!😬😬1.煙三文魚忌廉扁意粉 $108我地仲追加左半個牛油果!牛油果熟度恰到好處!😍扁意粉口感彈牙,忌廉唔會太heavy,煙三文魚亦有好多片,食落creamy好味!😋😋😋2.龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉 $118鮮蝦爽口,龍蝦汁蕃茄開胃好味。扁意粉依然係口感彈牙,時間掌握得好好!👍🏻👍🏻下次可以再黎食吓其他不同款式既食物!☺️
呢一晚同朋友去左工廠區覓食!☺️

1.煙三文魚忌廉扁意粉 $108
我地仲追加左半個牛油果!牛油果熟度恰到好處!😍

2.龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉 $118

下次可以再黎食吓其他不同款式既食物!☺️
2024-06-21
朋友介紹觀塘駱駝漆有間好食的西餐廳,於是今晚收工就walk in 過黎食,職員都好主動講有咩item今晚係冇,竟然冇我bookmark 想食的提拉米蘇泡沫咖啡🥲🥲唯有下次再黎過。卡邦尼扁意粉$92佢啲煙肉係厚身切到大大舊,咸香味好重👍👍每條意粉都俾creamy的汁包住,正呀😍😍焗醬燒豬肋骨配薯蓉$148豬肋骨好容易切開,BBQ味入曬去個ribs入面,配菜有薯蓉,車厘茄同秋葵,上枱以為份量唔算多,點知食完好飽🤣🤣另外仲叫左兩杯飲品Mixed berry smoothies $37冰凍口感加上入口酸味味,咁熱天氣飲一流🙊Dirty $30咖啡味好濃,好飲👍👍餐廳顏色格調用左黑白灰色,帶點工業風;職員好主動會斟水,有禮貌,值得一讚👍

卡邦尼扁意粉$92

焗醬燒豬肋骨配薯蓉$148

另外仲叫左兩杯飲品
Mixed berry smoothies $37
冰凍口感加上入口酸味味,咁熱天氣飲一流🙊

Dirty $30
咖啡味好濃,好飲👍👍

• 卡邦尼扁意粉
2024-06-19 63 瀏覽
今次嚟到觀塘駱駝漆大廈嘅呢一間Cafe,舖頭走呢個型格路線,幾新淨。一日到去見到侍應哥哥好認真咁抹枱,衛生程度唔錯。呢度嘅Express Tonic有得揀Fruity 同埋Nutty,一於揀晒兩隻試吓分別。有漸層嘅呢一杯係Nutty味道,配埋湯力水非常清新,入口飲到烘焙味幾重。Fruity 呢杯一樣出色,感覺比上一杯酸少少,飲唔慣咖啡嘅朋友必選。焗醬燒豬肋骨熱盤今次揀咗豬肋骨配薯蓉,美式嘅BBQ醬酸酸甜甜,豬肋骨夠腍,份量仲唔少。薯蓉更加係一大加分,夠晒Creamy。氣炸香烤雞翼烤雞翼份量都唔少,有五隻,醬汁同豬肋骨相似, Juicy。同場見到其他人幫襯佢嘅意粉,下次一於試吓。總結,係一個同朋友聚腳吹水嘅好地方。

焗醬燒豬肋骨

氣炸香烤雞翼
烤雞翼份量都唔少,有五隻,醬汁同豬肋骨相似, Juicy。

2024-06-17 94 瀏覽
焗醬燒豬肋骨配薯蓉$148餐廳用左惹味嘅BBQ醬去醃豬肋骨,而且醃得夠長時間,每一條豬肋骨都好入味。BBQ 醬甜甜酸酸,加上淡淡微辣嘅後勁,食起上嚟好惹味。豬肋骨都好大嚿,加埋都有五條骨,而且每一條都同手掌差唔多大。配料揀左焗蕃茄仔同秋葵,焗咗嘅蕃茄仔提供額外嘅甜味。而且薯蓉都好嫩滑,焗完之後都係好綿密。提拉米蘇泡沫咖啡$68餐廳嘅特別飲品!飲品加入正宗tiramisu mascarpone cheese ,飲落去味道同飲緊真正嘅Tiramisu好似。餐廳一次過提供四支手指餅,大家可以盡情咁樣將tiramisu 飲落口。
焗醬燒豬肋骨配薯蓉$148

提拉米蘇泡沫咖啡$68

2024-06-17 2725 瀏覽
放工去駱駝漆行行一陣再買啲嘢返屋企食久唔久行下駱駝漆都有好多新驚喜駱駝漆六樓見到這間,這間cafe,門面好型格門口睇餐牌見到竟然有椰菜花飯,就決定買返屋企做晚餐A6焗醬燒豬肋骨配薯蓉B4 松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯+ 酸種麵包外賣帶走非常整齊,覺得午餐買返公司食應該都唔錯醬燒豬肋骨配薯蓉好大份,店員話幫我哋分咗兩盒非常好,兩個人食人一盒每份都有三條骨即係總共有六條肉的份量比想像中都多肉質嫩滑, 醬汁唔會太甜薯蓉又再分開一盒,薯蓉唔會黐住曬喺啲豬肋骨, 覺得這間店舖都幾有心松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯非常期待這個食物, 好耐冇食過椰菜花飯好健康仲有松葉蟹裏面仲有勁多菇椰菜花飯都好似飯,食落好似意大利飯 因為驚唔夠飽所以加咗一個酸種麵包不過其實都好夠食加15蚊以為得一件,原來有兩件份量真係都好公道買嘅時候見到有會員優惠, 感覺都幾抵仲有得儲分, 300分就可以換到雞翼,即係食多一次就已經可以換到見到門口都有好多咖啡包可以買等外賣嘅時候聞到咖啡都好香不過今日外賣就冇叫飲品驚倒瀉下週放工可以約埋啲同事放工嚟食餐廳店員好有禮貌,又會細心問要唔要餐具 見我哋要豬肋骨仲畀咗濕紙巾我哋咁有心嘅餐廳真係值得推
放工去駱駝漆行行一陣再買啲嘢返屋企食
久唔久行下駱駝漆都有好多新驚喜
駱駝漆六樓見到這間,這間cafe,門面好型格

門口睇餐牌見到竟然有椰菜花飯,就決定買返屋企做晚餐

A6焗醬燒豬肋骨配薯蓉
B4 松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯+ 酸種麵包

外賣帶走非常整齊,覺得午餐買返公司食應該都唔錯

醬燒豬肋骨配薯蓉
好大份,店員話幫我哋分咗兩盒
非常好,兩個人食人一盒

每份都有三條骨即係總共有六條
肉的份量比想像中都多
肉質嫩滑, 醬汁唔會太甜

松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯
非常期待這個食物, 好耐冇食過椰菜花飯
好健康
仲有松葉蟹

裏面仲有勁多菇
椰菜花飯都好似飯,食落好似意大利飯

因為驚唔夠飽所以加咗一個酸種麵包
不過其實都好夠食
加15蚊以為得一件,原來有兩件份量真係都好公道

買嘅時候見到有會員優惠, 感覺都幾抵

見到門口都有好多咖啡包可以買

等外賣嘅時候聞到咖啡都好香
不過今日外賣就冇叫飲品驚倒瀉
下週放工可以約埋啲同事放工嚟食

餐廳店員好有禮貌,又會細心問要唔要餐具
見我哋要豬肋骨仲畀咗濕紙巾我哋
咁有心嘅餐廳真係值得推薦