今日係荃灣工業區呢邊傾野,放工後同同事揾下有咩食堂,點知原來呢邊係有好野食,仲要環境靚!係網上面揾到呢間Daily13評分幾好,就行過黎試下,入到去已經感覺唔錯,環境闊落,好舒服,大地色既裝修好有和諧感,好岩係度hea下。店員落單後仲好貼心咁比杯䁔水我地飲下先,好好❤️Menu上面食生好豐富,好多野食!我地叫左唔少野,前菜主菜甜品每樣叫啲~吉列炸蠔配他他醬炸蠔好高質,好鬆脆,唔會有好熱氣既感覺,一咬就有蠔汁咇出黎,好鮮甜,仲要有四隻,好抵食!他他醬都好惹味。明太子醬配紫菜薯條呢個又係勁好味,好足料,好多薯條好多醬,啲醬又勁好味,配薯條食一流,唯一就係如果啲紫菜係碎左痴住薯條果種就更正,我地仲點埋他他醬黎食~冬陰功意粉聽個名覺得好特別,未試過呢個配搭,朋友話驚伏,但我最鍾意就係試怪野,點知真係有驚喜,同事鐘意我呢個仲多過佢自己點果個!呢個意粉酸酸地辣辣地,呢個辣度仲岩岩好,勁香,吊起個味,好正,意粉麵質又控制得好好,不得了!三文魚籽明太子忌廉扁意粉同事究竟有幾鐘意明太子,兩款明太子都係佢揀😂 但又係勁!好!味!呢個賣相一黎已經整到我地流曬口水,一食好creamy,超岩我,因為我係勁鐘意cr

店員落單後仲好貼心咁比杯䁔水我地飲下先,好好❤️

吉列炸蠔配他他醬

明太子醬配紫菜薯條

冬陰功意粉

三文魚籽明太子忌廉扁意粉
同事究竟有幾鐘意明太子,兩款明太子都係佢揀😂 但又係勁!好!味!呢個賣相一黎已經整到我地流曬口水,一食好creamy,超岩我,因為我係勁鐘意cream sauce既意粉,呢個仲要有明太子醬,更香更濃味,再加埋三文魚子醬,好好好好好味!扁意粉texture好易fail,但廚師又控制得好好,軟硬適中,無得彈!

甜品

Mini Cake Platter
有竹炭豆腐 柚子味蛋糕 榛子朱古力
建議順住呢個次序食,因為豆腐味本身就較淡,朱古力一定最濃,咁食法先會品嚐到曬佢地既味,三款入面我最鐘意柚子味,夠清甜

藍莓芝士蛋糕
好高質 賣相好靚 質感軟實 藍莓醬足料 芝士味都好香 cheesecake 好滑
難怪店員咁推薦

飲品 抺茶蜜糖鮮奶
Matcha Latte 飲得多 加蜜糖真係第一次 但係又係好夾,加左種天然既甜味 好味~

呢餐真係好驚喜,簡直係工厦入面既隱世美食❤️
2020-01-13 24 瀏覽
難得琴日星期日放假 約左朋友去南豐紗廠行左陣 正係度諗食咩晚餐好個陣 被我地搵到一間大約距離8mins 係工廠大廈入面嘅餐廳 ***一入到去就感覺環境好舒適 簡單而又有點文青嘅風枱 服務員非常親切 會同我地介紹menu 我同朋友一行二人 Part B 可以揀兩款 Part A1, A2和C可以三選二 我地就揀左一份pasta同一個main 然後再揀二個A1嘅小食 再升級甜品任食 ***脆炸雞翼配香辣蛋黃醬熱辣辣嘅雞翼 炸得香脆啖啖係肉不得只 仲好軟腍蛋黃醬一d都唔吝嗇 ***蜜糖芥末籽燒雞柳串呢個真心要叫 肉汁完全鎖住左係雞串入面一咬開啖啖都肉汁 so juicy蘸少少蜜糖芥末醬更加提升左雞串嘅層次***泰式冬陰功海鮮意大利粉一上枱已經聞到陣陣冬陰功嘅味道意粉帶點微辣 軟硬適中仲有好多唔同嘅海鮮 例如魷魚圈 蝦等等中意冬陰功嘅朋友一定中意***香烤加拿大豬鞍扒配黑松露菌燒汁本身以為會烤到有點乾點知食落有點肉汁 肉質算軟嫩 旁邊仲有薯蓉 食得岀係真材實料***最後到甜品放題 有成差唔多8款俾你揀由於我地都食到飽飽地 我地只係叫左4款朱古力雪糕窩夫 三式甜品迷你杯 雲石蛋糕 同tirami
熱辣辣嘅雞翼 炸得香脆
點知食落有點肉汁 肉質算軟嫩
旁邊仲有薯蓉 食得岀係真材實料
最後到甜品放題 有成差唔多8款俾你揀
由於我地都食到飽飽地 我地只係叫左4款
朱古力雪糕窩夫 三式甜品迷你杯 雲石蛋糕 同tiramisu 所有甜品都中規中矩 勝在有唔同嘅款 甜品控必點
***
呢度嘅鮮奶抹茶比起岀面嘅濃郁 估唔到有affogato 咖啡同雪糕一凍一熱係口中融化 刺激味蕾
總括而言 工廈黎講算係高質嘅餐廳 會再有下一次
2020-01-12 21 瀏覽
呢間位於荃灣嘅新開西餐廳位置上好偏僻呀🙈朋友介紹我去先知呀~環境幾靚幾舒服☺️果晚full house,所以上餐時間較耐~3 course set dinner menu 如果揀意粉類就$168,揀其他主菜就$228前菜方面分別揀咗蜜糖芥末籽燒雞柳串同避風塘炒厚切牛脷。雞柳燒得好香口,個醬幾好味,不過可以多啲醬🤣同埋雞柳再滑啲會更佳~避風塘牛脷整得好好食!好香好惹味!牛脷爽口、入味,推介呀🤤👍🏻之後我同朋友都揀咗龍蝦湯~都幾好飲,不過如果龍蝦味再濃郁啲同埋口感creamy啲會更佳~主菜嘅部份我哋揀咗溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁面,隻溫泉蛋好治癒呀🧡撈勻意粉入面食正呀!好多三文魚籽!😍同明太子嘅味道好夾!明太子好足料,味道好出,均勻掛上意粉👌🏻而且扁意粉有彈性,呢碟意粉好味呀🤤另一個主菜揀咗香烤加拿大豬鞍扒配黑松露菌燒汁,賣相幾吸引😋豬鞍扒好大塊、原身,口感幾爽,不過唔夠嫩🙈薯蓉好食,黑松露菌都好香👍🏻

3 course set dinner menu
如果揀意粉類就$168,揀其他主菜就$228
前菜方面分別揀咗蜜糖芥末籽燒雞柳串同避風塘炒厚切牛脷。

2020-01-10 19 瀏覽
🔎Daily 13 (荃灣) #隱世工廈美食📍荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室-又黎到荃灣搵食 今次呢間真係好有驚喜 係工廈區開業無耐 環境舒服 質素十分高 會有下次!🔸Pasta Set $168Appetizer (Choose 1) 🔹吉列炸蠔配他他醬 炸蠔好味 夠熱夠脆 他他醬夾得黎份量仲勁多🔹脆炸雞翼配香辣蛋黃醬 推!辣辣地好香口 雞翼亦都好嫩唔會炸過龍伴菜有沙律菜 用醋汁幾清新Soup (Choose 1)🔹是日餐湯 🔹法式干邑龍蝦湯 龍蝦味好足 夠滑不過質感就稀d 但係係好飲嘅Pasta (Choose 1)🔹泰式冬陰功海鮮意大利粉 *有驚喜*配料有蝦、魷魚、菇、三色椒等魷魚好爽口唔會韌 整體比想像中出色 值得試食食下都幾辣 似係加左Tabasco🔹溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁意粉 平時好怕明太子意粉 成日都整得好咸但呢個味道岩岩好 意粉都掛到汁整體係幾好味 配搭亦都唔求其 食到最後都唔會好膩Drink (Choose 1)🔹柚子梳打 除左柚子再加左d橙同埋椰果 幾好飲 最欣賞係杯野唔甜 無添加糖
🔎Daily 13 (荃灣) #隱世工廈美食
📍荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室

🔸Pasta Set $168
Appetizer (Choose 1)
🔹吉列炸蠔配他他醬
炸蠔好味 夠熱夠脆 他他醬夾得黎份量仲勁多

🔹脆炸雞翼配香辣蛋黃醬
推!辣辣地好香口 雞翼亦都好嫩唔會炸過龍
伴菜有沙律菜 用醋汁幾清新

Soup (Choose 1)
🔹是日餐湯

🔹法式干邑龍蝦湯
龍蝦味好足 夠滑不過質感就稀d 但係係好飲嘅

Pasta (Choose 1)
🔹泰式冬陰功海鮮意大利粉 *有驚喜*
配料有蝦、魷魚、菇、三色椒等
魷魚好爽口唔會韌 整體比想像中出色 值得試
食食下都幾辣 似係加左Tabasco

🔹溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁意粉
平時好怕明太子意粉 成日都整得好咸
但呢個味道岩岩好 意粉都掛到汁
整體係幾好味 配搭亦都唔求其 食到最後都唔會好膩

Drink (Choose 1)
🔹柚子梳打
除左柚子再加左d橙同埋椰果 幾好飲
最欣賞係杯野唔甜 無添加糖 係水果味多

🔹蘋果鮮果茶
除左蘋果粒外同樣係加左椰果
配茶一樣好飲仲好Fresh 同樣唔甜好岩我

2020-01-08 24 瀏覽
今日朋友介紹我去咗荃灣工廈一間新開嘅西餐廳食飯 仲話呢度有甜品任食,我當然冇執輸黎食下入到餐廳空間感都唔錯仲有幾幅特色牆可以影靚相打卡我哋兩個朱古力控,一個叫oreo朱古力,一個叫金莎朱古力 金莎朱古力飲品第一次飲裏面真係有成粒金莎,非常特別~法式龍蝦湯,一開始見到覺得好似好稀,原來係深藏不露,龍蝦味超濃沃 一飲就愛上♡泰式冬陰功海鮮意大利粉 ~ 呢個超有特色嘅意粉喺出面真係冇食過, 味道辣辣地可以接受,冬陰功味好香濃而且海鮮嘅份量亦都唔少,食材新鮮 非常推介另一道主菜: 烤加拿大豬鞍扒配黑松露菌燒汁,超級嫩滑嘅豬鞍扒,肥瘦均勻,咬入去勁juicy,加上落咗我最愛嘅黑松露汁令到成個豬鞍更美味甜品嘅款式都多,泡芙、蛋糕、窩夫、布甸等等都有,不過上面個主菜實在太豐富已經超級飽 但係一場嚟到都要試下佢嘅蛋糕,細細件鍾意可以再叫唔會浪費 甜品質素都唔錯款類又多, 下次一定要上嚟再拆過
今日朋友介紹我去咗荃灣工廈一間新開嘅西餐廳食飯
仲話呢度有甜品任食,我當然冇執輸黎食下

入到餐廳空間感都唔錯仲有幾幅特色牆可以影靚相打卡

我哋兩個朱古力控,一個叫oreo朱古力,一個叫金莎朱古力
金莎朱古力飲品第一次飲裏面真係有成粒金莎,非常特別~

一飲就愛上♡

非常推介

但係一場嚟到都要試下佢嘅蛋糕,細細件鍾意可以再叫唔會浪費
甜品質素都唔錯款類又多, 下次一定要上嚟再拆過

2020-01-08 39 瀏覽
之前網上見到介紹daily 13有甜品放題,即刻約埋老公一齊去食。餐廳位於荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室,對面有個爛地停車場,方便泊車,如果搭車可以由荃灣廣場個邊行過黎,10-15分鐘左右,雖然有點遠,但真心推介好值得黎餐廳裝潢好靚,以雲石為主,樓底高,空間感好大,影相打卡一流。餐牌有Set Dinner,主菜、小食,甜品,甜品仲可以升級甜品放題。脆炸雞翼配香辣蛋黃醬炸漿唔會太厚,炸到好脆,雞翼仲保持到肉汁,而且辣辣地,好香口好好味,停唔到口溫泉蛋卡邦尼意大利粉意粉火喉剛剛好,軟硬適中,口感Creamy,加埋溫泉蛋攪拌一齊食,蛋香味更濃,好飽肚甜品放題有十多款,款款都好吸引朱古力慕絲,蕉糖布丁,紫薯慕絲細細杯,可以試多幾款,3杯都唔會太甜,好滑,而且味道好濃郁辣椒絲朱古力蛋糕估唔到辣椒絲朱古力味道又幾夾,小小辣,唔會蓋過朱古力味,朱古力蛋糕口感好似成緊成舊朱古力,唔似食緊蛋糕,朱古力控必食金莎朱古力味道除左有朱古力,仲有金莎味,金莎朱古力第一次飲,又唔會好甜,而且仲有粒金莎。今餐晚餐真係好飽,捧住個肚走

餐廳裝潢好靚,以雲石為主,樓底高,空間感好大,影相打卡一流。餐牌有Set Dinner,主菜、小食,甜品甜品仲可以升級甜品放題

溫泉蛋卡邦尼意大利粉

甜品放題有十多款,款款都好吸引
朱古力慕絲,蕉糖布丁,紫薯慕絲
細細杯,可以試多幾款,3杯都唔會太甜,好滑,而且味道好濃郁

辣椒絲朱古力蛋糕

金莎朱古力

今餐晚餐真係好飽,捧住個肚走
2020-01-08 182 瀏覽
今日帶文青朋友去南豐紗廠行完,再同佢來呢間「Daily 13」cafe食晚餐,一入門口就被整塊綠草花花牆吸引,裝飾優雅帶點文青風格。環境舒適,仿雲石枱和坐得舒服又夠大的梳化櫈,簡潔不失高雅。而且店舖做緊優惠,可免費升級甜品任食(原價係套餐揀甜品加$38)。晚餐套餐價錢$168-228,有A(前菜/湯)+B(意粉/扒類)+C(甜品)。我地揀左主菜後,A及C的部份可3選2,所以揀前菜及甜品(而家優惠任食甜品)。吉列炸蠔配他他汁,即點即炸好金黃香脆,炸衣夠薄,蠔肉飽滿多汁,蠔味突出而且唔腥,沾他他汁食更滋味。沙律菜用醋汁調味,好清新開胃。脆炸雞翼配香辣蛋黃醬,大大隻雞翼炸得卜卜脆,雞皮脆身唔油膩,雞翼咬落肉汁多,炸得岩岩好,上面個蛋黃醬微辣又惹味,小食必選,旁邊的沙律又可消膩感。金莎朱古力 $38好濃郁朱古力味,香滑可口又夠冰凍,加左金莎朱古力,口感味道都豐富左,仲有原粒金莎,朱古力味爆發。鮮奶抹茶 $32溫暖易入口,抹茶味重,有茶香味帶甘,加鮮奶中和,變得溫和暖胃,微甜亦係其優勢。等主菜時可欣賞下夜景,而且甜品任食,貪食嘅我地,已經點左蛋糕來食,好正好好味,幸好唔太膩,食完主菜,還可再食點

環境舒適,仿雲石枱和坐得舒服又夠大的梳化櫈,簡潔不失高雅。

吉列炸蠔配他他汁

金莎朱古力 $38

鮮奶抹茶

鮮奶抹茶 $32

等主菜時可欣賞下夜景,而且甜品任食,貪食嘅我地,已經點左蛋糕來食,好正好好味,幸好唔太膩,食完主菜,還可再食點甜品
溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵

溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵 (套餐$168)
賣相好靚顏色鮮豔,刺開溫泉蛋拌勻的畫面也很誘人,扁麵煮得微彈保留咬口,沾滿creamy醬汁同溫泉蛋好滑溜,明太子微辣帶香,加上三文魚籽爆發鮮味,超好味。

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉 (套餐$228)
用慢煮方法令牛面肉更嫩更腍,而且保持更好肉汁,牛肉入口快要化開,唔使點咬就吞到,醬汁有紅酒芳香,亦很夾牛肉味道,薯蓉細滑帶忌廉香。

辣椒絲朱古力蛋糕,比較特別同少有,質感較扎實,但入口溶化,朱古力好rich,幼滑香濃,慢慢有微微辣椒味出來,混和蛋糕甜味,剛好中和,令人食唔停口的蛋糕。

紐紋芝士蛋糕,質感偏軟滑,朱古力與芝士的蛋糕,芝士蛋糕鬆軟,仲旁點曲奇碎增加口感,味道都很好。

三式甜品迷你杯:
紫薯慕絲(前),質感較濃調杰身,紫薯味幾重。
焦糖布丁(右),滑溜香甜,布丁蛋味濃郁。
朱古力慕絲(左),質感較薄,很輕盈的慕絲,朱古力味剛好。

迷你蛋糕拼盤:
柚子乳酪(前),蛋糕味道清淡,配合柚子清香味。
棒子朱古力(右),質感一般,榛子味幾重。
竹炭豆腐(左),豆腐味較淡,蛋糕鬆軟好味。

因為太飽,仲有幾款甜品未食,留下次再來品嚐。總捨環境舒適,服務貼心有禮,食物質素高,價錢吸引,所以會再來,非常滿意的食店。
2020-01-04
吉列炸蠔配他他汁
鮮奶抹茶
溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵
慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉
2020-01-07 15 瀏覽
今日去左荃灣工業區找到一間少女風又清雅又好食的cafe!一入去就見到一個candy bar 有一個花牆😍影相打卡第一靚位!裝修配色好靚卡位都好好影!最靚是窗邊有個無敵靚的大海景!🌅我們點了兩個餐湯法式干邑龍蝦湯酒味不會太濃,有濃郁的龍蝦香味,口感細滑!是分量小了一點!😝頭盤吉烈炸蠔有四隻蠔,炸得香香脆脆!脆炸雞翼配香辣蛋黃醬上面個醬最正!主菜慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉!牛肉香濃幼滑!好入味!入口就化開!👍🏻👍🏻好正香烤加拿大豬鞍扒配黑松露汁豬扒淋滑,黑松露汁好香👍🏻👍🏻飲品雪糕朱古力蜜糖沬茶牛奶飲品都不錯!
今日去左荃灣工業區找到一間少女風又清雅又好食的cafe!
一入去就見到一個candy bar 有一個花牆😍
影相打卡第一靚位!
裝修配色好靚卡位都好好影!
最靚是窗邊有個無敵靚的大海景!🌅
我們點了
兩個餐

法式干邑龍蝦湯

頭盤
吉烈炸蠔
有四隻蠔,炸得香香脆脆!

上面個醬最正!

主菜
慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉!
牛肉香濃幼滑!好入味!入口就化開!👍🏻👍🏻好正

香烤加拿大豬鞍扒配黑松露汁
豬扒淋滑,黑松露汁好香👍🏻👍🏻

飲品
雪糕朱古力
蜜糖沬茶牛奶
飲品都不錯!
2020-01-06 63 瀏覽
餐廳裝潢簡約、空間感充足,以灰白雲石作主調,令人感覺悠閒放鬆,還可以選擇在窗邊用餐同時飽覽海景。和風紫菜薯條配明太子沙律醬• 薯條炸得金黃香脆、吃的時候甚至會有點輕微燙口。• 醮一下明太子沙律醬再加上紫菜,令惹味程度提升另一個層次。脆炸雞翼配香辣蛋黃醬• 雞翼本身的口感有點像肯德雞那款雞翼,外層表較厚實香脆、但是內層肉質更加鮮嫩。• 蛋黃醬香辣程度適中,香滑的質感中和了那香脆的外層。避風塘炒厚切牛脷• 非常有特色的一道小食,惹味十足。香炸過的蒜粒配合飽滿的厚切牛脷,兩者口感互相影響。• 因為用避風塘式去炒的關係,牛肉味道不算突出,不過喜歡惹味小食的朋友可以一試。西西里式辣蕃茄汁大蝦意大利粉• 茄蓉和辣汁均勻依附在意粉上,每一口酸酸辣辣的味道都衝擊著味蕾,令人胃口大開。• 大蝦彈牙爽口,豐富了意粉單調的口感。溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁面• 極力推薦✨忌廉汁和溫泉蛋汁充斥整碟扁意粉,十分creamy可口。• 三文魚籽更加令扁意的鮮味程度提升,三款食材都配合得恰到好處。黑松露野菌意大利飯• 松露香味撲鼻同樣非常creamy,加上野菌獨有的味道和爽脆口感,令意大利飯變得美味。店家的甜品貌似很

和風紫菜薯條配明太子沙律醬
• 薯條炸得金黃香脆、吃的時候甚至會有點輕微燙口。

炸雞翼配香辣蛋黃醬
• 蛋黃醬香辣程度適中,香滑的質感中和了那香脆的外層。

西西里式辣蕃茄汁大蝦意大利粉
• 大蝦彈牙爽口,豐富了意粉單調的口感。

石板街蛋糕

店家的甜品貌似很吸引,下次要一試這款蛋糕。

2020-01-05 567 瀏覽
今晚難得約了朋友去荃灣食飯,朋友推介在柴灣角街有間上樓餐廳,特別之處是有甜品放題,而且其它食物都不錯,就決定去試試。我們大約6點來到,剛剛開門,店內尚未有顧客,外面見到店內裝修得非常華麗舒適,窗外還可以飽覽外面海景,環境真的不錯。餐牌方面可選主菜,小食、湯類、甜品三選人,選甜品可以在甜品餐牌上任點,最後我們點了香烤加拿大豬鞍扒配黑松露燒汁$178、黑松露野菌意大利飯$108、脆炸雞翼配香辣蛋黃醬、避風塘炒厚切牛舌、甜品放題、凍朱古力、蜜桃茶。香烤加拿大豬鞍扒 - 豬鞍扒厚切,足足有2cm厚, 外皮煎得香脆,肉質鮮美多汁,醬汁非常惹味。黑松露野菌意大利飯 – 不像其它餐廳,這個意大飯真的用了意大利米,而且黑松露很重,份量都算多。脆炸雞翼配香辣蛋黃醬 – 賣相一流,雞翼炸得香口,加上蛋黃醬令到雞翼味道提昇了,不錯!避風塘炒厚切牛舌 – 份量非常多,富有彈性又軟嫩多汁。芝士蛋糕 – 入口順滑,質感不錯,吃了也不會有吃濟的感覺,其它甜品款式都很多,但個人不太喜歡甜,所以點了數量就滿足了。整體感覺是非常用心製作的餐廳!

避風塘炒厚切牛舌 – 份量非常多,富有彈性又軟嫩多汁。

整體感覺是非常用心製作的餐廳!
2020-01-04
2020-01-05 192 瀏覽
餐廳位置比較偏僻, 係荃灣南豐紗廠果一邊,平時比較少會去佢嘅地方。 估唔到係你個工廠大廈入邊會有一間咁精緻同埋環境優美嘅Cafe。用餐當日適逢係餐廳嘅甜品放題日子,嗌dinner嘅話可以選擇享用甜品放題,甜品Menu上面嘅食物都可以任點。✨和風紫菜薯條配明太子沙律醬($48)和風紫菜薯條即叫即炸,係用新鮮薯仔制成嘅薯條,而唔係麥記薯蓉薯條。而最特別嘅地方就係旁邊配上兩款唔同嘅醬料分別係明太子沙律醬同埋番茄醬,明太子沙律醬非常特別,食落鹹鹹地,好適合點薯條食!✨避風塘炒厚切牛脷($68)避風塘厚切牛脷帶有少許辣味,亦都令到呢一份牛脷非常惹味!識落非常香,牛脷非常溫熱同埋軟熟,完全感覺到廚房嘅誠意✨黑松露野菌意大利飯($108)一直對意大利飯都係情有獨鍾,之前食過幾間唔同嘅餐廳都覺得黑松露配意大利飯係天衣無縫嘅配搭。而呢一間餐廳亦都合乎期望,做咗一份非常出色嘅黑松露意大利飯!意大利飯嘅份量好多,餐廳亦都好不吝嗇咁用上唔少嘅芝士烹調,喜愛creamy 嘅朋友絕對唔可以錯過✨慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉($188)呢一份牛面肉絕對係今日嘅主菜,牛面肉唔止有牛肉濃郁嘅味道口感亦都非常細嫩,係一個令
餐廳位置比較偏僻, 係荃灣南豐紗廠果一邊,平時比較少會去佢嘅地方。 估唔到係你個工廠大廈入邊會有一間咁精緻同埋環境優美嘅Cafe。用餐當日適逢係餐廳嘅甜品放題日子,嗌dinner嘅話可以選擇享用甜品放題甜品Menu上面嘅食物都可以任點。

✨和風紫菜薯條配明太子沙律醬($48)

✨避風塘炒厚切牛脷($68)

✨黑松露野菌意大利飯($108)

✨慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉($188)
呢一份牛面肉絕對係今日嘅主菜,牛面肉唔止有牛肉濃郁嘅味道口感亦都非常細嫩,係一個令我嘆為觀止嘅一道菜。紅酒汁配牛面肉簡直係絕配,兩種味道相輔相成襯托牛肉嘅鮮甜。

甜品🍮

✨焦糖及朱古力忌廉泡芙
焦糖及朱古力忌廉泡芙每一隻味有三粒,每一粒都係一口size,好適合share一齊食!

✨意大利芝士蛋糕
意大利芝士蛋糕唔會係空氣蛋糕,可以食到少許酒味同埋幾合我心水。

✨牛奶抹茶
有抹茶嘅香味,但牛奶味重左少少,其他甜品相對而言更為出色。

✨Affogato
係一款好傳統嘅美式甜品,就係用上espresso 咖啡加上雲呢拿雪糕。混合埋一齊一冷一熱嘅口感令到甜品嘅口感昇華至極致
2019-12-21
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 避風塘厚切牛脷
  • 和風紫菜薯條配明太子
2019-12-30 34 瀏覽
荃灣美食真係好多,睇openrice推介,見到文青小店,就即刻訂枱試試啦!係工廠區內,地方都需要搵一搵,好似伏伏地,不過去到餐廳就好似世外桃園禁!水蜜桃茶無做假的兩大舊水蜜桃,足料!小食 - 香脆炸薯條配明太子蛋黃醬(推薦)呢個好好味!薯條炸得脆卜卜,配合明太子蛋黃醬,與平時既蕃茄醬又布另一番風味!小食 - 香脆雞翼配蛋黃醬雞翼比較嫩滑,而且多汁,淋上蛋黃醬都唔會好快淋哂,因為蛋黃醬都比較杰身! 鐘意食雞翼既朋友唔好錯過!主食 - 溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁意粉(推薦)吉爆溫泉蛋將蛋汁溝埋扁意粉,已經好好味!今次加埋明太子忌廉汁,味道又更添豐富,唔會單一口味,又唔會好奇怪有好多味,而係互相配合!每條意粉都掛到醬汁,讚👍🏻主食 - 慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉和牛面肉係非常貴價既食材!呢度仲用左慢煮既方法,牛味非常濃厚!而且肉質豐厚,可以食到既地唔多!忌廉薯蓉,口感順滑甜品 - 焦糖及朱古力泡芙每樣口味各五粒,焦糖及朱古力,當內餡未完成溶化,頗為硬身!甜品 - 迷你甜品迷你杯當中包括紫薯慕絲、蛋糕布甸、朱古力慕絲甜品 - 迷你蛋糕拼盤當中包括竹炭豆腐、榛子朱古力、柚子乳酪甜品 - 雪糕窩

水蜜桃茶
無做假的兩大舊水蜜桃,足料!

小食 - 香脆炸薯條配明太子蛋黃醬(推薦)

小食 - 香脆雞翼配蛋黃醬

主食 - 溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁意粉(推薦)

每條意粉都掛到醬汁,讚👍🏻

主食 - 慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉

忌廉薯蓉,口感順滑
甜品 - 焦糖及朱古力泡芙
每樣口味各五粒,焦糖及朱古力,當內餡未完成溶化,頗為硬身!
甜品 - 迷你甜品迷你杯
當中包括紫薯慕絲、蛋糕布甸、朱古力慕絲

甜品 - 迷你蛋糕拼盤
當中包括竹炭豆腐、榛子朱古力、柚子乳酪

甜品 - 雪糕窩夫
朱古力雪糕及小小的窩夫,可惜我略厭窩夫有點凍及偏硬,有略扣分

甜品 - 日式芝士蛋糕
蛋糕加埋裝飾,令人望見都開心啲!蛋糕唔算好大舊,同朋友開心share 就最開心,而且芝士味都算濃郁

甜品 - 辣椒乾朱古力蛋糕(推薦)

呢個係店員推薦最新出既辣椒乾朱古力,朱古力味好濃厚!不過辣椒乾唔算辣,味覺偏淡,但如果辣椒味突出到,呢個蛋糕係超級推薦!
2019-12-30 364 瀏覽
行完南豐紗廠,可惜比較夜去,好多餐廳都關左,所以就搵下附近有咩餐廳,search到哩間工廈樓上cafe好似幾好,就上左黎食野喇。一入到餐廳,見到綠色打卡花牆,小清新既佈置,幾靚呀!環境裝修簡約舒適,坐喺度食野舒服,又傾到計。晚市有set dinner供應,選擇都幾多,吸引。龍蝦湯入口好滑,食材打成蓉,飲到濃郁龍蝦既鮮味,cafe黎講係高水準喇。蜜糖芥末雞柳串哩道前菜好好味,雞肉嫩而且juicy,落左蜜糖有種燒烤食到既風味,兩大串啖啖肉,芥末籽帶有微微辛辣味,增加雞肉味道層次。三文魚籽明太子意粉溫泉蛋蛋漿湧出,令意粉口感更滑,三文魚籽既咸香好正,明太子落得多,意粉好食!慢煮和牛面肉有驚喜,肉質超林,紅酒汁味濃,高質呀,少喺一般cafe食到高級西餐水準。凍oreo 朱古力好大杯,香濃朱古力,唔會太甜。三式甜品杯三杯細細杯岩晒,每樣都可以試到,紫薯味既奶凍最喜歡。木糠布丁甜度微甜好好,布丁奶味香濃,好滿意呀哩餐。
環境裝修簡約舒適,坐喺度食野舒服,又傾到計。
晚市有set dinner供應,選擇都幾多,吸引。
蜜糖芥末雞柳串
三文魚籽明太子意粉
慢煮和牛面肉
凍oreo 朱古力
好大杯,香濃朱古力,唔會太甜。
三式甜品
三杯細細杯岩晒,每樣都可以試到,紫薯味既奶凍最喜歡。
木糠布丁
甜度微甜好好,布丁奶味香濃,好滿意呀哩餐。
  • 溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵
  • 蜜糖芥末籽雞柳串
2019-12-28 32 瀏覽
今日約咗個好耐冇見嘅朋友 於是就喺佢返工附近嘅柴灣角街 求其搵咗間cafe叫做daily 13 打算坐耐啲傾密偈地點都幾隱蔽所以冇乜客人 裝修行文青風 座位坐得舒服夠闊落蜜糖燒雞翼 冇乜特別勝在唔太油膩 而且好厚肉避風塘炒厚切牛舌 超級驚喜牛舌大大粒 而且非常軟綿有別於一般嘅牛舌 配上避風塘味嘅炸蒜夠曬香口 做餐前小食一流慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉 和牛面豬登好少地方有 肉質非常嫩滑而且入面有啲好似啫喱嘅牛筋 口感更豐富 忌廉薯蓉十分出色 濃郁嘅奶香味 加上入口即化嘅薯蓉配合得天衣無縫香烤加拿大豬鞍扒配黑松露燒汁 豬鞍扒十分厚身切開勁juicy 而且肉質鬆化 配上香濃嘅黑松露味燒汁唔會好漏辣椒絲朱古力蛋糕 非常入特別嘅一味甜品 朱古力味極度濃郁 口感硬朗不過加上微微嘅辣椒味 一啲都唔油膩藍莓cheese cake 藍莓唔太甜芝士味濃沃
地點都幾隱蔽所以冇乜客人 裝修行文青風 座位坐得舒服夠闊落

蜜糖燒雞翼 冇乜特別勝在唔太油膩 而且好厚肉

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉 和牛面豬登好少地方有

藍莓cheese cake 藍莓唔太甜芝士味濃沃

2019-12-28 19 瀏覽
知道銓通剛開新西餐廳 見menu食物都吸引所以試下。前菜牛舌 蜜糖雞翼都新鮮熱辣 嫩口 正!明太子pasta同risotto 都好味 甜品放題食左好多 都好食! 日式芝士蛋糕要encore! 推介!飲左抹茶鮮奶 很香甜度剛好。 服務很好有禮, 會再去!