2021-08-05
呢間位於新蒲崗五芳街既cafe,一唔留意就會錯過左🚶🏻♀️佢細細既入口位於彩虹道,藍色外牆上沒有任何的logo,只有放於一旁的兩個直立餐牌,毫不起眼入到餐廳,以昏暗的黃光為主調,空間寬敞,兩旁卡位上以一排翠綠的植物裝飾,配上木製餐桌,感覺甚有格調點餐後,侍應先送上蕃茄湯及蒜蓉包🍅 蕃茄湯加咗洋蔥粒,帶點酸酸甜甜,好開胃🥖蒜蓉包幾迷你,薄脆香口🥑 牛油果蟹肉他他伴窩夫雜錦沙律($93)他他加咗少少蕃茄同青瓜粒,仲食到少少芫茜味,味道有d似酸瓜沙律,配上脆脆香甜的蜜糖窩夫(好有蛋香🤤)💕 味道不錯🥞 豪華週末早餐($118)雞扒煎得嫩滑,口感扎實,酸種包好有口感,配上牛油果他他👍🏻 蜜瓜清甜,黑松露炒蛋香滑,煙三文魚新鮮,煙肉煎得軟嫩又唔會過咸🧀 巴斯克芝士蛋糕($45)酸甜的芝士蛋糕 用上阿華田醬同玫瑰花瓣去裝飾☺️睇得又食得(個cream似係用果仁打出來既味道)👍🏻👍🏻如果蛋糕再creamy d就仲正🍨 提拉米蘇窩夫($88)tiramisu表面用左咖啡+可可粉,帶點苦,中間既奶油夠creamy, 配上最下層用Espresso浸住既海棉蛋糕🤤 微甜又香濃,再配上咸咸地 帶點咖啡味既窩夫
🥑 牛油果蟹肉他他伴窩夫雜錦沙律($93)
🥞 豪華週末早餐($118)
🧀 巴斯克芝士蛋糕($45)
🍨 提拉米蘇窩夫($88)
tiramisu表面用左咖啡+可可粉,帶點苦,中間既奶油夠creamy, 配上最下層用Espresso浸住既海棉蛋糕🤤 微甜又香濃,再配上咸咸地 帶點咖啡味既窩夫,好岩我呢個咖啡迷💕係大人鐘意既味道(妹妹表示受不了的咖啡)
🍑 蜜桃茶(凍 / $36)帶點微甜且有蜜桃香
🍵 抹茶鮮奶(熱 / $42)微甜且茶味濃