2021-09-04 49 瀏覽
昨晚去左翠雅山房staycation, 一朝早checkout 完就來左coffeeflow cafe 食早餐,剛剛好11am有brunch食就叫左2個brunch 龍蝦包配沙律 $88小龍蝦肉唔係龍蝦,都好食既,不過份量好細,性價比唔太高黑松露蟹肉醬多士配沙律 $78黑松露醬好香黑松露味,有絲絲蟹肉,不過比較咸,多士香脆的,不過都係好細份,似小食多過似正餐玫瑰士多啤梨牛奶咖啡 $58好睇又好味,好香咖啡味,上面有泡沫奶蓋,下面有士多啤梨果醬,混埋一齊都幾夾今日咁啱有朝聖活動,11點開始人山人海,好彩我哋早來,如果唔係都冇位坐

龍蝦包配沙律 $88
小龍蝦肉唔係龍蝦,都好食既,不過份量好細,性價比唔太高
龍蝦包配沙律

黑松露蟹肉醬多士配沙律 $78
黑松露蟹肉醬多士配沙律

玫瑰士多啤梨牛奶咖啡 $58
玫瑰士多啤梨牛乳咖啡

玫瑰士多啤梨牛乳咖啡
2021-09-03 38 瀏覽
招牌龍蝦仔白汁意粉🦞🍝店員會係意粉表面用火槍燒下,做到火灸嘅效果,燒完係要帶點焦香味道。龍蝦仔同意粉份量適中,不過提提大家要趁熱食,因為凍咗個汁會有啲杰,影響到口感,要影相打卡嘅就要快手秘製龍蝦包配沙律🦞🌭內餡係龍蝦仔肉再加千島醬,有少少失望嘅係原來個龍蝦包都係用龍蝦仔,個包係偏扎實,唔係軟包黎,好彩嘅係醬汁都足夠,可以補救返,但沙律亦無特別之處像極了愛情的咖啡☕️其實係玫瑰士多啤梨牛乳咖啡,雖則都擔心玫瑰加士多啤利會中伏,但聽個名睇埋個樣最後都係決定叫佢🤣,咖啡會分開另上,一杯結合咗甜酸苦嘅味道,果然係像極了愛情❤️
招牌龍蝦仔白汁意粉🦞🍝

秘製龍蝦包配沙律🦞🌭

像極了愛情的咖啡☕️
題外話/補充資料: 店外面係超靚打卡藤蔓牆,但可惜當日有少少雨,所以我地就選擇坐室內,而店內每張枱上更有不同心情語錄,大家不妨留意一下。
2021-08-31
2021-09-01 33 瀏覽
✨好多打卡位嘅cafe✨.最近黎咗美孚嘅翠雅山房Staycation,包埋於文青咖啡店coffeeflow嘅早餐兩份及飲品兩杯😋當日weekend我哋好早到達(大概十一點幾),所以店內只有幾枱客人~順帶一提,兩點後就會好多人,有機會要等位,如果大家想打卡最好預早少少到❤️.🔻黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78 (7.5/10).🔻白桃園茶 $58 (7/10)🔻洋甘菊茶 $58(7/10).我同朋友都揀咗同一個brunch,黑松露味夠濃,炒蛋亦好滑身,再配埋個牛角包幾好食😻沙律有黑醋及麻醬揀,可以接個人喜好選擇😋而兩杯茶都充滿住茶香🍵 .最後特別要提及成間coffeeflow無論係室內定室外,都好多打卡位💖細心留意枱上亦有好多心思字句,真係閒閒地係到影相都可以係到留到半日㗎😻.✨之後會再出staycation review, 到時候會係Social media加上 呢個hashtag♪.
✨好多打卡位嘅cafe✨

🔻黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78
黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律
(7.5/10)
🔻白桃園茶 $58 (7/10)
🔻洋甘菊茶 $58(7/10)

早餐
黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律
每一個角落都係靚靚打卡位既coffeeflow☕️ 除左cafe內外,饒宗頤文化館都好多影相位😎 coffeeflow既食物、飲品都勁高質,介紹下食左咩先😊黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78雖然當日無🥑 但都完全無令依個輕食失色💯 黑松露炒蛋超嫩滑,好香黑松露味😍 不得不提個牛角包🥐真係好好食!! 又鬆軟又香牛油🧈味,夾埋幼滑既炒蛋一齊食,真係勁正🥺忌廉煙肉蘑菇意粉 $88等食果陣已經聞到一陣好香既燒煙肉味,仲不停諗點解會有燒肉味既🧐 原來就係整緊依個意粉,煙肉、蘑菇表面微微燒焦,食落有陣煙燻既香味😋 配上creamy既忌廉汁,表面既芝士粉都燒焦左,勁香呀🥰Cappuccino $45少飲咖啡既我黎到coffeeflow☕都要整番杯Cappuccino!! 咖啡好香,口感都好幼滑👍 下次一定要試埋其他signature coffee☕️柚子檸檬奇亞子梳打 $58依杯係期間限定特飲,美麗瘦身良方在於極高纖高蛋白質既奇亞子,配上柚子檸檬🍋 十分清新既飲品🍹

黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78

忌廉煙肉蘑菇意粉 $88

Cappuccino $45

柚子檸檬奇亞子梳打 $58
2021-08-01
10 分鐘 (堂食)
  • 黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律
  • 忌廉煙肉蘑菇意粉
2021-08-30 37 瀏覽
有個weekend去咗試,自助搵位,但基本上有一半嘅枱情況都係:客人走咗但無人執野🤢同埋,發現到疑似曱甴係枱面......好唔容易坐低叫咗兩個salad,前後等咗1個鐘先上齊......同時見到有好多枱都係等咗好耐。雖然佢啲裝修幾靚,但我諗都難啲會再光顧,因為成個用餐體驗好差,同埋啲冷氣凍到傻😂

住完訓醒食brunch訓醒個人頭腦更清醒,令我更仔細去睇金句💕每句金句就好似鼓勵住我要加油食完之後更有力氣向前走❤️之前黎食過一次已經覺得唔錯,但今次早冇咁多人感覺坐得舒服啲。就是埋上次未食過嘅嘢,同要飲佢杯新野。Lobster pasta $98🦞之前食過龍蝦包幾好食,今次試吓佢個意粉,都係有龍蝦包上面嘅龍蝦肉,而且份量都唔算少,到底我有幾鍾意食龍蝦?想知就睇吓之前我食幾多小龍蝦Black truffle croissant with eggs sided w/salad $78🥚🥑🥐牛油果,滑蛋,牛角包🥐三樣都係我最愛,上次我太晏去賣晒冇得食今次終於可以食到。鍾意食牛油果嘅人都知道要揀到靚嘅牛油果好難,但係佢全部都好靚,份量仲要多。最緊要係佢個黑松露滑蛋個黑松露絕不少,咁足料到底為唔為到本?今次嘢飲梗係要試新野,期間限定💗美麗瘦身良方 ~柚子檸檬奇亞子梳打🍋檸檬同埋奇亞子第一時間就諗到減肥,仲唔係啱晒我🤣咁樣飲梳打罪惡咁好似冇咁大,同平時飲緊嘅柚子檸檬差唔多,但佢就加咗奇亞子同埋轉左係梳打,飲完罪惡感冇咁大☺️像極了愛情的咖啡☕️玫瑰士多啤梨牛乳咖啡,呢杯咖啡係愛呀,飲落去同平時好唔同,
住完訓醒食brunch
訓醒個人頭腦更清醒,令我更仔細去睇金句💕
每句金句就好似鼓勵住我要加油
食完之後更有力氣向前走❤️

Lobster pasta $98🦞

今次嘢飲梗係要試新野,期間限定💗

美麗瘦身良方 ~
柚子檸檬奇亞子梳打🍋

像極了愛情的咖啡☕️
玫瑰士多啤梨牛乳咖啡,呢杯咖啡係愛呀,飲落去同平時好唔同,一來啲顏色好靚,二來飲落去感覺都清新,飲完之後會唔會有拖拍?🤣

嚟緊開分店啦,你哋嘅用心令到好多唔同年紀嘅人都會去食,加油💪
無論係平日定係假日每一次去到我都見到咁多人,證明你哋嘅用心係值得❤️❤️❤️
  • 黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律
  • 像極了愛情的咖啡
  • 玫瑰士多啤梨牛乳咖啡
2021-08-25 13 瀏覽
💡市區慢活咖啡首選放假想慢活一下,未必一定要去到郊區,原來鬧市之中都有間好特別嘅cafe,就係係充滿歷史文化氣息嘅饒宗頤文化館入面。文化館是歷史嘅三級建築物,除咗欣賞展覽外, 喺滿佈植物的環境下嘆咖啡,真係放鬆身心嘅好地方。🍽 秘製龍蝦包配沙律賣相好精緻吸引!沙律菜好新鮮,撈埋醬汁食更清爽。龍蝦麵包外層經過烤焗,食落外脆內鬆軟,中間夾左好多龍蝦肉,配埋酸酸甜甜既龍蝦醬汁,更加開胃,好惹味😋🍽 招牌龍蝦仔白汁意粉一上枱就比大量嘅龍蝦肉吸引住😍 啖啖意粉都有新鮮嘅龍蝦肉,一啲都唔霉!配菜仲有翠綠嘅露筍,好新鮮,食落好爽脆。 彈牙既意粉配埋好creamy嘅龍蝦白汁,好濃郁,陣陣龍蝦味徘徊喺口腔入面。整體黎講白汁有少少咸, 如果淡返少少就更加正。🍽 柚子檸檬奇亞籽梳打呢杯係限定特飲,特飲入面有柚子蜜, 加埋新鮮檸檬汁,兩者混合埋出奇哋夾,好fresh嘅感覺,用梳作做base,啱曬而家夏天飲!另外,配埋非常健康嘅奇亞籽,怕肥都可以成杯飲曬🤣🍽 鮮奶咖啡咖啡賣相好有格調!飲落幼滑,咖啡味濃郁,表現唔錯!ps/想靜靜三五知己一齊傾計、打卡,就一定要黎!cafe入面仲好多小金句俾大家慢慢發掘,一齊感悟

💡市區慢活咖啡首選

🍽 秘製龍蝦包配沙律

🍽 招牌龍蝦仔白汁意粉

🍽 柚子檸檬奇亞籽梳打

🍽 鮮奶咖啡

咖啡賣相好有格調!飲落幼滑,咖啡味濃郁,表現唔錯!

ps/想靜靜三五知己一齊傾計、打卡,就一定要黎!
cafe入面仲好多小金句俾大家慢慢發掘,一齊感悟人生!推介俾大家🧡

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️.5
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 秘製龍蝦包配沙律
  • 招牌龍蝦仔白汁意粉
2021-08-25 22 瀏覽
城市中的綠洲,小山坡上的cafe,我都想開一間呀🥺環境清幽,裝修舒服,店員熱情,食個lunch都好似放咗半日假咁,真係好正😍招牌龍蝦仔白汁意粉 $98話明招牌就梗係要試吓啦,但係又擔心伏,所以特登問咗吓店員,佢好熱情咁同我介紹咗佢哋啲龍蝦仔係新鮮整嘅🤩加埋忌廉同檸檬汁,一啲都唔會腥。果然冇錯,一啲都唔腥,蝦仲好彈牙,加上萵筍,又靚又好味。秘制龍蝦包配沙律 $88見ooenrice啲人影相,好大份,我哋都叫咗嚟試吓,真係好長一條,打卡一流。出面層麵包整得好脆,夾住好多龍蝦仔,加埋個醬汁,好好味呀,兩個人share包同意粉份量就啱啱好。☺️像極了愛情的咖啡 $58同愛情一樣好靚好美好,但不能只是看外表,飲起身都好好飲,微甜中帶少少咖啡甘,除了士多啤梨味,仲有淡淡玫瑰味,冇諗到咁嘅組合可以咁夾,又靚又又味,下次去都會再叫呢杯野😍凍朱古力 $54以為普通嘅一杯朱古力都好好飲呀,問咗店員其實都係用朱古力粉沖,但係就用高級嗰隻,所以朱古力味好重,明明杯野係朋友嘅我都忍唔住飲咗幾啖🤣柚子抹茶芝士蛋糕 $55好特別呀,中間嗰層係芝士蛋糕,柚子味好香好重,酸酸地完全唔會漏,下面係抹茶蛋糕,後面仲有一層有芝

招牌龍蝦仔白汁意粉 $98

秘制龍蝦包配沙律 $88

像極了愛情的咖啡 $58

凍朱古力 $54

柚子抹茶芝士蛋糕 $55
好特別呀,中間嗰層係芝士蛋糕,柚子味好香好重,酸酸地完全唔會漏,下面係抹茶蛋糕,後面仲有一層有芝麻,蛋糕好有層次,咬落好有口感,成個蛋糕感覺好特別好fresh☺️

呢度有好多打卡位,仲有好多金句,睇完會放鬆心情,大家下次有時間記得去放鬆下啦,真係好正🥰
  • 像極了愛情的咖啡
✅Coffeeflow呢間隱世咖啡店係位於美孚饒宗頣入面饒宗頣俾人既感覺都好似去左郊外咁同男朋友去拍拖揾嘢食😀去到呢間coffee shop好有度假既感覺外牆佈滿哂花花草草 打卡一流👍🏻🔆Black Truffle Crab Dip Toasts $78呢個係黑松露蟹肉醬多士由鋪頭每日新鮮打出嚟既黑松露同蟹肉,配埋脆卜卜又唔硬既法包即叫即烘所以好脆口 黑松露蟹肉醬真係好好食🥰🥰未食已經聞到好大陣黑松露味食落仲有驚喜!每一啖都有濃濃既黑松露味 連埋蟹肉同沙律醬呢個配搭真係冇得輸☺️👍🏻味道: 4/5賣相: 3.6/5🔆Lobster Pasta $98小龍蝦意粉露荀好淋又冇咩草青味龍蝦仔既份量都幾多🦞又有少少煙燻既味道 好香意粉軟硬適中 用左蟹肉忌廉汁每一條都好掛到個忌廉汁👍🏻 creamy得黎又唔漏😀味道: 3.5/5賣相: 3.7/5🔆German Cheesecake $40面層烘焦既質地中間好creamy好軟滑帶濃濃既芝士味又唔會太甜😝👍🏻最底層係海綿蛋糕 成個口感幾好 好好食😋味道: 3.5/5賣相: 3.3/5🔆Yuzu Lemon Chia Seed So
✅Coffeeflow
呢間隱世咖啡店係位於美孚饒宗頣入面
饒宗頣俾人既感覺都好似去左郊外咁
同男朋友去拍拖揾嘢食😀
去到呢間coffee shop好有度假既感覺
外牆佈滿哂花花草草 打卡一流👍🏻

呢個係黑松露蟹肉醬多士
由鋪頭每日新鮮打出嚟既黑松露同蟹肉,
配埋脆卜卜又唔硬既法包

最底層係海綿蛋糕
成個口感幾好 好好食😋

味道: 3.5/5
賣相: 3.3/5

🔆Yuzu Lemon Chia Seed Soda $58
柚子檸檬奇亞籽梳打
賣相好似cocktail咁 好chill🤣
入口就有柚子既清新,同埋檸檬既酸味
奇亞籽吸收咗成杯野既味道變到酸酸甜甜

加埋牛奶 好滑 唔甜☺️

味道: 3.6/5
賣相: 3.5/5

地址: 荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地下1及3號舖
 今次來到美孚一個旅遊景點~饒宗頤文化館。這裡除了是香港三級歷史建築物外,可以了解饒宗頤文化館歷史、藝術文化。原來這裡還有旅館、餐廳及Cafe.....-今次我們選擇在這裡的 @coffeflowhk 慶祝生日。Cafe由門外至內,每一寸也是拍照打卡好地方🤩我們來的時候,Cafe人頭湧湧,慶幸好快有個打卡好位給我們坐下來😽😽我們的餐桌是古典的飛機頭螺旋槳枱😍餐廳每一張枱有正能量的字句,為每一個食客打氣👍👍👍-HK$88秘製龍蝦包配沙律~軟熟的麵包內藏滿滿的彈牙龍蝦肉配上特製的牛油檸檬沙律醬,味道是非常清新的感覺🪴旁邊還有爽脆的雜菜沙律,營養又健康的搭配,不敢令人食慾大增。-HK$98招牌龍蝦仔白汁意粉~第一次吃意粉有火焰的感覺😆。大廚用火槍在此道菜上燒一燒,食物外層是乾爽及帶點焦香😃脆甜的蘆筍加上爽口的龍蝦肉及軟硬適中的意大利粉,令我不自覺吃多了澱粉質😅。如味道再濃厚一點,會更完美🤗-HK$48焙茶豆奶~漂亮的拉花原來是用豆奶做成的。豆奶代替牛奶,不會減去濃厚風味,豆香與茶香,兩者也不會搶走對方的味道。-HK$58玫瑰士多啤梨牛乳咖啡~愛情的開始,帶給對方的印象是雪白無瑕又帶有甜蜜

營養又健康的搭配,不敢令人食慾大增。

焙茶豆奶

HK$58玫瑰士多啤梨牛乳咖啡~愛情的開始,帶給對方的印象是雪白無瑕又帶有甜蜜的感覺。經歷了一段時間,慢慢加入了苦澀。這款飲品的味道真是像極了愛情一樣。愛情真的是又苦又甜嗎?!
像極了愛情

HK$58紅絲絨蛋糕~讓人看了入神的寶石紅,一口咬下去像絲絨般的輕盈鬆軟。
紅絲絨蛋糕

HK$55抹茶蛋糕~清新怡人的柚子慕斯配上濃郁抹茶味,兩個胃食的巨蟹一致讚口不絕。
抹茶蛋糕

星期六陽光明媚的下午,我們一邊品嚐精心制作的美食、一邊互訴心中情,我喜歡這裏每一處細節充滿著文青的感覺。
2021-07-31
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
焙茶豆奶
像極了愛情
紅絲絨蛋糕
剛好入住翠雅山房,發現原來饒宗頤文化館有一間咁人氣嘅打卡Cafe📸裏裏外外多個打卡位,要影張靚相話都冇咁易~🌿而小清新嘅程度足以令你忘記自己原來身處緊係美孚~忙裏偷得半日閒,鬧市中都可以享受寧靜😌😌「🦞招牌龍蝦仔白汁意粉」基本上枱枱都會點,🥇人氣no.1 嘅pasta~龍蝦仔分量都多,細細隻但勝在夠彈牙~醬汁就剛好每一條意粉都吸收曬,配合稍為微燒過嘅🧀芝士~味道濃郁得嚟唔膩,反而我覺得有提鮮效果~配埋我最鍾意嘅爽脆蘆筍,所有細節剛好~唔覺唔覺就食曬成個意粉lu🍝🍝😋「🦀黑松露蟹肉醬多士配沙律」呢個好啱同朋友一齊開心share 👯‍♀️👯‍♀️一人一件慢慢傾慢慢食~🥖法包新鮮出爐,脆卜卜好咬口到不得了~配埋黑松露蟹肉醬更加係好食到返唔到轉頭‼️一d都冇揸流攤,🦀蟹肉量滿滿,🍄黑松露又香~個醬又滑又夠濃,配法包係超match!如果個醬可以單買,我會買走日日返屋企搽包做早餐~Anyway 揾日我要試下整先,實在太鍾意喇😍😍
裏裏外外多個打卡位,要影張靚相話都冇咁易~
🌿而小清新嘅程度足以令你忘記自己原來身處緊係美孚~
忙裏偷得半日閒,鬧市中都可以享受寧靜😌😌

「🦞招牌龍蝦仔白汁意粉」
基本上枱枱都會點,🥇人氣no.1 嘅pasta~
龍蝦仔分量都多,細細隻但勝在夠彈牙~
醬汁就剛好每一條意粉都吸收曬,配合稍為微燒過嘅🧀芝士~
味道濃郁得嚟唔膩,反而我覺得有提鮮效果~
配埋我最鍾意嘅爽脆蘆筍,所有細節剛好~
唔覺唔覺就食曬成個意粉lu🍝🍝😋

「🦀黑松露蟹肉醬多士配沙律」
呢個好啱同朋友一齊開心share 👯‍♀️👯‍♀️
一人一件慢慢傾慢慢食~
🥖法包新鮮出爐,脆卜卜好咬口到不得了~
配埋黑松露蟹肉醬更加係好食到返唔到轉頭‼️
一d都冇揸流攤,🦀蟹肉量滿滿,🍄黑松露又香~
個醬又滑又夠濃,配法包係超match!
如果個醬可以單買,我會買走日日返屋企搽包做早餐~
Anyway 揾日我要試下整先,實在太鍾意喇😍😍
  • 黑松露蟹肉醬多士配沙律
  • 招牌龍蝦仔白汁意粉
呢間cafe位於美孚饒宗頤文化館,雖然地點係遠少少,但真係好值得黎,環境非常清幽,店外內有好多既打卡位,無論坐喺邊個角落都實影到相🤣坐喺度仲可以遠離繁囂,感受下大自然既氣息🐽 招牌龍蝦仔白汁意粉 $98龍蝦仔肉都幾多,而且好彈牙🤤仲有啲好爽脆既露荀,個白汁好creamy,店員仲會燒一燒啲芝士粉,多左陣好香既火炙味,意粉軟硬適中,每一啖好掛汁😋••••••••••••••••••••••••••••••🐽忌廉煙肉蘑菇意粉 $88同樣個汁都係好濃厚🤣煙肉同蘑菇既份量好多,好似食極都仲有,雖然呢碟都好味🙊但我比較鍾意龍蝦仔意粉多啲,因為個配搭比較特別••••••••••••••••••••••••••••••🐽夏天最fresh健康特飲-白果園薄荷碟豆花凍茶 $58又靚又清新既飲料,下面有薄荷糖漿同奇亞籽,自己加埋碟豆花茶,營造出漸變既效果🥰飲落冰冰涼涼咁,好特別••••••••••••••••••••••••••••••🐽柚子梳打茶 $48柚子味都幾濃,加埋梳打,岩哂行到熱熱地既時候飲🤣

🐽 招牌龍蝦仔白汁意粉 $98

🐽忌廉煙肉蘑菇意粉 $88

🐽夏天最fresh健康特飲-白果園薄荷碟豆花凍茶 $58

🐽柚子梳打茶 $48
柚子味都幾濃,加埋梳打,岩哂行到熱熱地既時候飲🤣
午餐
走進城市中既秘密花園🌸 不論店內還是店外都係滿滿既打卡位💕 Cafe門口外牆佈滿攀藤植物,旁邊仲有一個擺滿花草盆栽既打卡位置,好似去了外國度假既感覺😍 店內亦有唔少乾花裝飾及有一張打卡專用既復古高雅紅色梳化位,最特別係每張枱上都寫住勵志語句,好有心思❣️ 文化館內亦有唔少展覽及工作坊,好啱係放假時過黎放鬆一下🥰❀ 招牌龍蝦仔白汁意粉🦞表面有微微炙燒過,所以上枱過左一陣仲保持到熱度,食落帶點焦香味。意粉灑滿芝士粉及黑椒碎,而且每條意粉都沾滿濃稠既白汁,所以味道好濃郁又creamy~龍蝦份量亦好充足,質感彈牙,再加埋蘆筍,口感豐富👍🏻❀ 秘製龍蝦包配沙律🦞餡料好豐富既龍蝦包✨ 包入面有好多沾滿了千島醬既龍蝦仔,食落啖啖肉,夠晒惹味~而且麵包好鬆軟又有牛油香,夾埋龍蝦肉及醬汁食好滋味😋 旁邊仲配有新鮮沙律菜及蕃茄仔,清新又解膩❀ 藍莓芝士蛋糕 🍰芝士綿滑香濃,唔會太實身,藍莓酸甜度適中,又唔會蓋過芝士味,比例控制得恰當🥰❀ 牛乳奶凍🥛奶凍質地軟滑,奶香味十足,但味道略為偏甜少少❀ 像極了愛情的咖啡 ☕️個名好特別~依杯其實係玫瑰士多啤梨牛乳咖啡🍓 漸層賣相真係好吸引,好啱打卡💕 士多啤梨牛奶上層

❀ 招牌龍蝦仔白汁意粉🦞

❀ 秘製龍蝦包配沙律🦞

❀ 藍莓芝士蛋糕 🍰

❀ 牛乳奶凍🥛
奶凍質地軟滑,奶香味十足,但味道略為偏甜少少

❀ 像極了愛情的咖啡 ☕️
個名好特別~依杯其實係玫瑰士多啤梨牛乳咖啡🍓 漸層賣相真係好吸引,好啱打卡💕 士多啤梨牛奶上層有鮮奶奶泡,表面有玫瑰花及士多啤梨作點綴,底部有牛奶及士多啤梨果醬,倒入espresso後,形成四層夢幻漸變顏色😍 攪拌後咖啡及士多啤梨味突出,亦帶有淡淡玫瑰香
像極了愛情的咖啡

❀ 白果園茶 🫖
味道清香,解膩一流
白果園茶
像極了愛情的咖啡
白果園茶
自從上次嚟饒宗頤文化館食過悅滿軒之後,就非常之鐘意呢個地方💕同嘈吵既市區有一段距離之餘,仲要有位泊車($50)😌依個地方到處都充滿驚喜,文化館坐落成個山頭,山頂有作酒店用途嘅房間,而山中間就係餐廳同咖啡店,每逢假日仲有多個展覽同手作市集,嚟依度hea足成個晏就都唔係問題😉而小編星期日去就撞正有無伴奏合唱既表演,同埋青蛙主題既市集,節目好豐富🤣假日既lunchtime去到餐廳已經坐滿哂人,不過餐廳亦有好多户外位置,天氣唔太熱既話坐室外感覺仲正🤗成間餐廳都有好多打卡位置,門口外牆係必到既打卡位,室內每張枱除咗有好靚既花擺設之外,仲有好多打氣既書法字寫咗係枱🤪—《 #像極了愛情的咖啡》$58 ⭐⭐⭐⭐💥依間café既咖啡比食物更加值得推薦,選擇非常多😎除咗常見既即磨咖啡之外,仲有tailor made既手沖咖啡、冷泡咖啡,同期間限定既咖啡😌依杯像極了愛情的咖啡就係期間限定既玫瑰士多啤梨牛乳咖啡🍓傳說仼何野加句”像極了愛情”就會感覺非常浪漫,一杯粉紅加白色既飲料,仲有一粒士多啤梨係杯緣,望落已經少女心爆發🤡將Espresso倒埋入去,第一淡淨係飲到最底既士多啤梨syrup非常甜,但再撈勻牛乳同

《 #像極了愛情的咖啡》$58 ⭐⭐⭐⭐💥

傳說仼何野加句”像極了愛情”就會感覺非常浪漫,一杯粉紅加白色既飲料,仲有一粒士多啤梨係杯緣,望落已經少女心爆發🤡將Espresso倒埋入去,第一淡淨係飲到最底既士多啤梨syrup非常甜,但再撈勻牛乳同espresso甜度就啱啱好,點解像極了愛情就要睇大家點樣演繹😹

《 #榛子泡沫咖啡》$43 ⭐⭐⭐⭐💥
因為唔想叫普通泡沫咖啡,所以就加咗榛子(+$5)😙拉花好靚,望見都心情大好,面頭仲有些許朱古力粉😼加咗榛子之後個咖啡就有甜味,好似飲緊mocha👻餐廳用既咖啡味道偏向堅果味,而且完全唔苦澀,啱哂小編口味😈

《 #招牌龍蝦仔白汁意粉》$98 ⭐⭐⭐💥
餐牌上有四款意粉,諗咗陣先叫咗依個招牌菜😲依個意粉最特別既地方係佢用火槍燒咗一下個意粉表面,令佢有火灸既效果🔥不過唔知係咪有少少燒過頭,食落有輕微既焦苦味🥺個白汁都夠味,掛哂落每一條意粉上,味道唔錯😀而小龍蝦同蘆筍既份量非常多,近年多咗香港餐廳用小龍蝦做食材,小編覺得食落似削啲既蝦,鍾唔鍾意食實在係見人見智🥵

《 #秘製龍蝦包配沙律》$88 ⭐⭐
依個叫龍蝦包以為係成日其他餐廳食到個種龍蝦包既樣,原來都係小龍蝦嚟😭見到既時候真係幾失望,餐廳將小龍蝦撈沙律醬放落一大條熱狗包入面,平鋪一層份量並唔多😞個熱狗包有烘過有少少脆,但個包口感比較扎實☹️沙律亦無特別之處😐依道菜有頗多既進步空間,除咗龍蝦既選料之餘,改用牛油排包或會更加合適😯
2021-08-17 30 瀏覽
I came here with my girlfriend. Lots of girls came here to take photos. Husbands and boyfriends were responsible to take photos for them. I think the decoration was so nice with full of flowers. A red sofa was set in the middle of the coffee shop, however, not so many girls sat there to take photos. Lobster Pasta with Cream Sauce $98Spaghetti was so tender and many many tiny lobster inside the pasta. The taste was so nice at all. Smoked Salmon Salad with Avocado $88It was so fresh with much cher

It was so fresh with much cherries, cucumbers and vegetables. I really like it with japanese style sesame sauce.
Hojicha  Soy
Hojicha Tea Soya $48
Keto Hojicha latte with soya milk
Cold  brew
Cold Brew $68
Hojicha  Soy
Cold  brew
  • Cold  Brew