2023-03-01 18 瀏覽
大角咀cobalt,充滿氛圍感嘅餐廳,以深海藍色為主色調。雖然位置唔算方便,但係裝修環境吸引,適合情侶嚟浪漫chill一下。餐枱靚,選擇多,同朋友揀咗三樣嘢食:避風塘雞翼、烤西班牙黑毛豬肋骨、XO醬酸辣意粉(好似係大概咁嘅嘢)冇諗到避風塘雞翼係有埋雞翼尖,個人嚟講唔係好識食雞翼尖,不過避風塘口味香口濃味,幾好食,適合重口味人士。黑毛豬肋骨,一上枱色澤誘人有光澤,下面鋪滿甜番薯條,分量大方,只係叫咗半份都有全份嘅感覺,調味不俗!適合打卡,外貌與內涵並重。 XO醬酸辣意粉,淨係睇個名都知道味道係惹味嘅,食落我略嫌佢偏油,但調味唔夠鹹,但朋友覺得唔錯。食到下面,味道就會比較重,建議一開始撈勻啲去食。整體進食體驗都舒適~

整體進食體驗都舒適~
2023-02-28 29 瀏覽
自家制脆炸紫洋蔥圈 $72洋蔥圈每一塊都好大舊,上面只鋪咗一層薄薄炸粉,咬落去好脆,而唔會太多粉,配上蛋黃醬,喺一個幾夾嘅組合。伊比利亞黑毛豬肋骨 (半份) $228一見到有伊比利亞豬就即刻叫咗,伊比利亞豬嘅肉質滲透大量脂肪,另外,廚師主理嘅燒烤醬好惹味,食Ribs最重要就可以食到肉質同埋肋骨配上醬籵嘅味道。泰式冬蔭公蝦意大利飯 $188泰式同意大利菜嘅fusion菜式,冬蔭公嘅香辣味道混合咗平時醬汁好creamy但食落好乾身嘅意大利飯,個味蕾真係好衝擊,你會食到香辣版嘅意大利飯,配上香烤過嘅大蝦,完全係驚喜滿分。

自家制脆炸紫洋蔥圈 $72

伊比利亞黑毛豬肋骨 (半份) $228

泰式冬蔭公蝦意大利飯 $188
2023-02-27 24 瀏覽
首先喺餐桌上有新鮮嘅檸檬水,非常健康,唔止可以解渴,仲可以補充身體所需嘅維生素C。🍋☺️Menu好多選擇,我揀左呢款烤法式羊架配薯菜,五成熟。羊架外層煎得好香,切開後呈現微微粉紅色,一睇就知煮得啱啱好,入面嘅肉質鬆軟又juicy,肥瘦剛好,入口即溶。🐑🐑呢廳嘅裝潢都好值得一提,店面採用咗 Cobalt 水藍色作為主調,牆上掛住藝術畫作,歐洲風格嘅裝潢同溫暖嘅燈光,營造出一種文藝又浪漫嘅氣息。而且牆上面有一個銀幕,可以比食客欣賞足球節目,又或者音樂影片,讓大家好好享受悠閒嘅時光。🌌🌠餐廳嘅酒吧亦都提供咗好多紅白酒,而且所有酒都標示左價錢,價錢透明,顧客可以隨心所欲咁選擇想飲嘅酒,非常特別。🍷👏🏻

2023-02-21 698 瀏覽
🍴炸甜蕃薯條 雙式芝士醬 78 蚊🧀🥔器皿都好靚 蕃薯條整得粗身 夠口感 而且本身蕃薯條好香脆 又夠甜 外脆內軟 芝士 帶 d香咸 一咬落去 芝士既咸加埋蕃薯既甜 撈埋一齊好食🍴炸紫洋葱圈 68 蚊🔥,淨係紫洋葱 已好正 因為洋葱味香 d而且揀左大大隻既洋葱 出面既炸粉剛好 夠香脆 又唔會太厚 . 點 d蛋皇醬就好正 🍴海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 148 蚊🦀意大利飯既飯粒好夠正宗 係夠煙 un彈牙嗰 d黎 忌廉汁夠香濃配埋整碎既蟹肉合埋一齊 好香蟹肉味 而食到甘上下就有海膽既濃味彈出黎 引出蟹肉同忌廉既香味 🦀正🍴烤西班牙伊比利亞黑毛豬肋骨 半份228 蚊🐷黑毛豬半分已好多肉 豬肉既燒汁帶 d甜 同燶邊 夠香 脆 入面既豬肉好夠滑 👍🏻配 d粗薯格 夠香脆 薯味香 點茄汁正 加埋黑醋汁既沙律菜 中和番 豬肉既膩 正#西餐 #黑毛豬 #豬肋骨 #蕃薯 #薯格 #意大利飯 #忌廉 #海膽 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $

🍴炸甜蕃薯條 雙式芝士醬 78 蚊🧀🥔
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
​#cobalt
大角咀利得街36 至38 號地下1a及2g鋪
~~~~~~~~~~~~

=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-02-21
2023-02-19 22 瀏覽
大角咀呢間西餐門面裝修型格,以藍色為主調,襯以金色字招牌。入到去已經望到放滿酒嘅酒櫃。晚市散叫選擇多。有沙律🥗、小食、意粉、飯類及主菜、甜品等等。我哋叫咗幾款食物都好食😋性價比高!▶️燒牛肉沙律配泰式香草汁$108燒牛肉medium rare熟度,肉質有燒過嘅牛香。沙律菜新鮮份量多,另外配以辣辣嘅醬汁分開上。▶️雞翼三味$78有三款口味,我哋揀咗青檸黑椒味。呢碟以雞髀為主,啖啖肉,新鮮炸起,外皮酥脆夠薄,雞肉嫩滑多汁。▶️明太子蟹肉天使麵$178是日無天使麵改咗扁意粉🍝蟹籽鮮橙色色澤幾靚,意粉醬汁creamy, 味道唔錯!▶️特濃比利時朱古力心太軟$88朱古力心太軟朱古力味香濃,而且配有大大球雲呢拿籽雪糕。餐廳幾適合食嘢飲嘢傾吓計,價錢唔貴,食物唔錯。

大角咀呢間西餐門面裝修型格,以藍色為主調,襯以金色字招牌。
入到去已經望到放滿酒嘅酒櫃。晚市散叫選擇多。

▶️燒牛肉沙律配泰式香草汁$108

▶️雞翼三味$78

▶️明太子蟹肉天使麵$178

▶️特濃比利時朱古力心太軟$88
朱古力心太軟朱古力味香濃,而且配有大大球雲呢拿籽雪糕。

餐廳幾適合食嘢飲嘢傾吓計,價錢唔貴,食物唔錯。
餐廳係利奧坊對面,地理位置優越,餐廳裝修都幾好,而且有長枱,可以一次過坐6-7個人,叫成枱野食都唔會覺得逼,餐廳裡面似乎仲有間房,有時房門一開,就聽到有人唱k避風塘雞翼 $78總共有6隻雞翼和雞鎚,表面鋪滿炸蒜,香味撲鼻,食落外脆內嫩,而且辣辣地,非常惹味!牛油果意粉 $108+$38(加配辣蝦)牛油果迷應該會幾鐘意,將牛油果切塊加入意粉,每一口都食到大大塊嘅牛油果,加上忌廉汁嘅加持,更令牛油果增添一分香味,食起上黎更香滑,而扁意粉口感軟硬適中。付$38可加隻辣蝦,中間切邊,可供share黎食。烤8安士澳洲草飼M2西冷牛扒配薯菜 $368味道非常好,肉質濃味且有肉汁,南瓜蓉香滑,食落甜甜地,非常match,另外仲有煎過既西蘭花同椰菜花,都非常可口。

避風塘雞翼 $78

牛油果意粉 $108+$38(加配辣蝦)

烤8安士澳洲草飼M2西冷牛扒配薯菜 $368

2023-02-09
朋友聽講呢度啲野好味於是帶我來慶祝生日,叫左小食同紅酒,藍芝士薯條好香濃,炸牛油果內軟外脆!紅酒在樽上面mark 曬價錢,仲有專人介紹!🤤主菜叫左保濕豬胺,用西班牙豬,肉汁香軟!☺️蟹肉海膽意大利飯,食得出係煮左20分鐘的彈性和質感,加上有d蟹子喺中間,食時有質感的改變,唔會感覺漏~😌Gelato 叫左咖啡同冧酒提子,雪糕好滑,咖啡味香,冧酒提子下次想再食!😆好滿足的一晚~🥰

主菜叫左保濕豬胺,用西班牙豬,肉汁香軟!☺️

好滿足的一晚~🥰
話說呢排返工好忙,想同同事放工去chill下,今次發掘到好地方!餐廳喺奧海城附近,有好多款酒、生蠔!<墨西哥牛油果扁意粉>意粉軟硬適中,牛油果配上cream sauce,係perfect match!<烤慢煮美國豬肋骨>推介!我地點咗half cut,無諗過份量係咁多!而且肉質非常之軟腍,入面一d都唔乾,咬落好juicy,好中意個sauce。配菜亦好豐富。,有粟米、西蘭花、椰菜花etc,下次會再encore佢!<Apple crumble配gelato>推介!Apple crumble係新鮮焗起,外層好脆,要讚下個gelato,好滑,而且每一啖都係好濃嘅開心果味,配Apple crumble係好夾!!!!

餐廳喺奧海城附近,有好多款酒、生蠔!

<墨西哥牛油果扁意粉>

<烤慢煮美國豬肋骨>

<Apple crumble配gelato>
  • 烤慢煮美國豬肋骨
2023-02-12 28 瀏覽
去尖沙咀佐敦覓食得多,呢日就轉去場去大角咀搵小店醫肚。見呢間餐廳以Cobalt藍作主題,好eyecatching,於是就入去試下。雖然餐廳不大,大概可容納廿十人,但擺位幾鬆動,幾好坐。座位的另一邊係儲放酒水既櫃,一貫餐廳名既風格,以藍色做主調,型格得黎,又幾chill。係度食飯係幾有放假既感覺。自家制脆炸紫洋蔥圈絕對主觀好味指數:4/5炸皮好脆,又唔算厚,仲見到紫洋蔥既樣,有做到外脆內爽既口感。相對一般既白或黃洋蔥,紫洋蔥有較多花青素,具有抗氧化的功效,又少d水份,食落健康又爽脆一點。呢個小食好似叫脆炸牛油果配泰式醬汁。黃金既賣相好吸引,估唔到牛油果咁重脂肪感炸出黎都無咩油膩感。絕對主觀好味指數:3.5/5牛油果夠熟。明太子蟹肉天使麵絕對主觀好味指數:4/5睇個樣都知夠Creamy,食落每啖都有明太子同蟹肉既味道,上面既紫菜應該係用黎增添d日式既感覺。如果唔鐘意紫菜既,可能要落單時跟餐廳提出。心太軟絕對主觀好味指數:4.5/5賣相平凡但質素有驚喜,心太軟少甜,可可濃度高,同冰感既雲呢拿雪糕做到一冷一熱既口感,而且甜度相若,唔會蓋過兩者的味道。
去尖沙咀佐敦覓食得多,呢日就轉去場去大角咀搵小店醫肚。

雖然餐廳不大,大概可容納廿十人,但擺位幾鬆動,幾好坐。

係度食飯係幾有放假既感覺。

自家制脆炸紫洋蔥圈
絕對主觀好味指數:4/5

呢個小食好似叫脆炸牛油果配泰式醬汁。
絕對主觀好味指數:3.5/5

牛油果夠熟。

明太子蟹肉天使麵
絕對主觀好味指數:4/5

心太軟
絕對主觀好味指數:4.5/5

午餐
2023-02-12 23 瀏覽
早排同男朋友試左呢間餐廳,D野食大份又好味,午市食一個餐先1xx,就有齊餐湯/沙律+Main+餐飲,我地食到超飽😆❀餐湯及沙律❀呢日餐湯係椰菜花湯,有陣陣椰菜花香味,甜甜地;沙律菜新鮮又大份,好足料。❀蘭王蛋韃靼牛肉❀必試既韃靼牛肉,賣相好靚,牛肉唔太肥,好新鮮,口感滑嫩仲有濃濃蛋香味😋❀祖傳烤雞配黑松露野菌❀半隻大烤雞,烤到外脆內軟,切開會有肉汁滴出黎,食落好juicy,又有雞油香味。❀烤紐西蘭法式羊架❀羊架有3塊,肥膏唔多,揀左七成熟,望落粉粉地色咁,食落肉味濃郁,冇乜羶味。❀蘋果撻❀用上原塊蘋果製作,中間仲有少少nuts,食落酸酸甜甜咁,又唔會好膩。❀奶茶及檸檬茶❀奶茶茶味幾香;檸檬茶都OK既。
早排同男朋友試左呢間餐廳,
D野食大份又好味,
午市食一個餐先1xx,
就有齊餐湯/沙律+Main+餐飲,
我地食到超飽😆

❀餐湯及沙律❀
呢日餐湯係椰菜花湯,
有陣陣椰菜花香味,甜甜地;
沙律菜新鮮又大份,好足料。

❀蘭王蛋韃靼牛肉❀
必試既韃靼牛肉,賣相好靚,
牛肉唔太肥,好新鮮,
口感滑嫩仲有濃濃蛋香味😋

❀祖傳烤雞配黑松露野菌❀
半隻大烤雞,烤到外脆內軟,
切開會有肉汁滴出黎,
食落好juicy,又有雞油香味。

❀烤紐西蘭法式羊架❀
羊架有3塊,肥膏唔多,
揀左七成熟,望落粉粉地色咁,
食落肉味濃郁,冇乜羶味。

❀蘋果撻❀
用上原塊蘋果製作,
中間仲有少少nuts,
食落酸酸甜甜咁,又唔會好膩。

❀奶茶及檸檬茶❀
奶茶茶味幾香;
檸檬茶都OK既。
大角咀呢個新舊交替既社區,出名多小店,好多餐廳都好高質。今次試下間新開既西餐廳。門外裝潢簡潔,店內既掛畫、燈光、酒櫃亦提升了餐廳格調。而且主題鮮明,牆身餐具均用上同店名一樣既Cobalt Blue. 令人印象深刻。睇得出設計花過唔少心思,話雖如些,食物價格都親民。Set lunch $70-$148, 已包沙律主菜飲品。脆炸牛油果配泰皇醬酒吧餐廳炸物少不了,但炸牛油果真係少見。炸漿好薄而且好酥脆,入面牛油果好軟綿,口感似南瓜/地瓜天婦羅,另外個泰皇醬少少辣,配上牛油果好夾好好味。燒大啡菇野菌意大利飯上枱先發現大啡菇用炸既,幾有新意。意大利飯做得唔錯,煙韌有口感,仲好creamy。豬鞍伴薯菜連骨豬鞍火喉按制好重要,要確保熟之餘而唔過火。呢個有驚喜,而且青面還做到有點炭燒香味,入面保持軟嫩多汁,唔錯。心太軟配雪糕能夠以好味既甜品作結絕對為整個用餐錦上添花。無論個心太軟定雪糕都好高水準。蛋糕外圍少少脆,中心成溶岩狀,朱古力味濃而唔會過甜。雪糕密度高夠軟滑,必試。另外值得一提係呢度既服務好好,程序跟足,上完前菜先到主菜,最後食晒先上甜品,唔會一次過大兜亂。而且會主動幫忙加水及攞碟比我地shar

燒大啡菇野菌意大利飯
燒大啡菇野菌意大利飯

心太軟配雪糕

另外值得一提係呢度既服務好好,程序跟足,上完前菜先到主菜,最後食晒先上甜品,唔會一次過大兜亂。而且會主動幫忙加水及攞碟比我地share. 到甜品又另外再拎碟同叉,抵讚!
1K
餐廳舖面唔大,有幾張High Tables,坐到十幾人,但裡面應該仲有啲位,呢晚去到仲有人唱緊K添,應該有個包廂。餐廳係一間酒吧餐廳,裝潢新淨,環境Cozy舒適,放工Happy Hour或約埋朋友聚會都幾Chill,唔止有酒類飲品,呢度食物質素都幾唔錯。價錢本來就唔貴,而我見以OpenRice訂座,於閒日指定時段仲有八折。烤慢煮美國豬肋骨 ($168/半份): 無Expect過$168元半份有咁大份量,足足約有八件骨,仲有超多炸甜蕃薯條,若二人食一份都應該飽左一大半。豬肋骨肉質軟嫩,肥瘦適中,帶適量脂肪,且含豐富肉汁,非常Juicy,肉味香,無雪味。燒烤醬惹味,但唔會過多而產生油膩感。炸甜蕃薯條酥脆,亦夠香甜。唯一建議係甜蕃薯條應該分開上,而唔應該墊底,因為吸左少少肉汁後無咁脆口。烤澳洲草飼M2西冷牛扒配薯菜 (8oz) ($368): 熟度為Medium(五成熟),肉質粉嫩,火候掌控得唔錯,無overcooked,肉汁豐富,牛味香濃。辣XO醬蟹肉扁意粉 ($148): 蟹肉非常多,仲要係大大塊,可謂啖啖都食到蟹肉,醬汁加上香辣嘅XO醬,微辣,帶咸香,幾惹味。扁意粉唔會太淋,爽彈有咬勁

辣XO醬蟹肉扁意粉 ($148): 蟹肉非常多,仲要係大大塊,可謂啖啖都食到蟹肉,醬汁加上香辣嘅XO醬,微辣,帶咸香,幾惹味。扁意粉唔會太淋,爽彈有咬勁。

2023-02-06
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 燒大菇野菌松露意大利飯 148天婦羅菇咁野菌松露個菌味都幾香食完唔覺佢好膩之餘味道上唔會話好單一🌼 自家制脆炸洋蔥圈 72炸出黎咬落個洋蔥🧅仲好新鮮 👍🏻 🌼 海膽忌廉蟹肉意大利飯 138忌廉有少少掩蓋海膽味入面每啖都會有微細嘅蟹殼粒咁飯粒軟硬適中🌼 Dooriel Creek N0 156 兩隻我麻麻地大隻嘅蠔🦪 依個就perfect la 海水味唔重,鐵味就更加light 賬卜卜都幾易入口環境有feel 不過當晚去就嘈咗少少本身鋪位唔算大 如果要等位就可能要等耐少少另外,係OpenRice到個payment method 寫有得比卡但埋單嘅時候話只收現金ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️🔎 #cass_奧運🔎 #cass_olympic 🔎 #cass_barrestaurant🔎 #cass_bar🔎 #eatwccinhk
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

入面每啖都會有微細嘅蟹殼粒咁
飯粒軟硬適中

🌼 Dooriel Creek N0 156 兩隻

我麻麻地大隻嘅蠔🦪 依個就perfect la
海水味唔重,鐵味就更加light
賬卜卜

🔎 #cass_barrestaurant
🔎 #cass_bar
🔎 #eatwccinhk
2023-02-10 20 瀏覽
大角咀區有好多唔同類型嘅食肆,如果唔係響嗰邊返工,都唔會特登行過去搵食,今次發掘咗間好啱放工HAPPY HOUR的餐廳。餐廳一面牆擺放咗唔同類型嘅酒,但係佢的食物都非常有特色。燒牛肉沙律配泰式香草汁 ($108)擺盤的顏色清新,上面鋪滿半生熟嘅燒牛肉,外面燒得香濃,中間帶少少生, 半生熟嘅口感非常特別,質肉軟得黎有𡁻口。下面鋪咗新鮮嘅沙律菜及蕃茄仔,新鮮嘅生洋蔥雖然味道刺激唔討好,但原來同濃味的牛肉非常夾,配合埋帶少少蕃茄的辣醬汁,辣度強勁食落超刺激,唔會蓋過主角的味道。醬汁另上可以自己控制辣度。祖傳五香烤雞($268)店員特別推介烤雞,上碟嘅時候香味慢慢飄出嚟。雞嘅肉質鮮嫩多汁,用咗西蘭花墊底,可以索埋雞嘅精華。烤得啱啱好唔會過熟,連最難的雞胸部份都係軟滑的。切嘅時候肉汁擁晒出嚟,大部份的骨都起晒,感覺貼心又方便。雞皮烤到非常香脆,灑上少許香草,令雞嘅味道更豐富。隻烤雞雖然望落細細隻,但食落個份量啱哂兩個女仔。酥炸大啡菇配粉紅汁($88)小食揀咗少見的炸大啡菇,薄薄的粉漿鎖住大啡菇的水份,薄到能透出菇嘅顏色。外面炸得香脆入面JUICY,雖然係炸物,但唔會好油膩,配上有蛋黃醬及辣椒粉的
餐廳一面牆擺放咗唔同類型嘅酒,但係佢的食物都非常有特色。
燒牛肉沙律配泰式香草汁 ($108)
祖傳五香烤雞($268)
酥炸大啡菇配粉紅汁($88)
小食揀咗少見的炸大啡菇,薄薄的粉漿鎖住大啡菇的水份,薄到能透出菇嘅顏色。外面炸得香脆入面JUICY,雖然係炸物,但唔會好油膩,配上有蛋黃醬及辣椒粉的粉紅醬汁,讓大啡菇嘅味道更突出,同時減低油膩感係送酒嘅佳品。
2023-02-06
  • 祖傳五香烤雞
2023-02-09 35 瀏覽
大角咀出名多好食嘅小店,今日就同朋友黎揾食~呢間小店係利奧坊附近,超易揾,雖然細細間但好精緻,店外店內嘅裝修都好有格調。座位唔多,寧靜舒服,岩晒想揾個地方好好傾計嘅聚會!餐牌嘅選擇都幾多,好多樣野都想試。不過餐牌嘅價錢可能會唔update,本身叫左一款野食後來埋單先知原來係唔同價錢,雖然價錢唔係差得好遠,餐廳同我地解釋左係未update得切個menu,所以落單前可能要問清楚個餐牌係咪已經係最update會安全D酥炸大啡菇配粉紅汁,其實叫呢個嘅主要原因係想知咩係粉紅汁~食落似係千島醬嘅味,然後有D辣味咁。不過個大啡菇都炸得幾有驚喜,皮好薄,所以好夠脆身得黎又唔會硬,配大啡菇嘅texture係好簡單又夾嘅配搭!加拿大保濕豬鞍配薯蓉,豬鞍嘅份量比預期更大,2-3個人share黎食都冇問題!豬鞍應該係用慢煮嘅方式烹調,所以肉質保持得非常鮮嫩,好juicy,而表皮又烤得微脆,呢個豐富嘅口感好加分!而調味亦都好足夠,就算唔點mustard都已經好好食。薯蓉亦都夠creamy,有淡淡嘅奶香。呢道main 真係幾推介!辣XO醬蟹肉扁意粉,佢呢個fusion 設計得幾有特色。XO醬味好突出,每條扁意粉都

辣XO醬蟹肉扁意粉,佢呢個fusion 設計得幾有特色。XO醬味好突出,每條扁意粉都好均勻咁有XO醬嘅味道。少少辣好開胃,不過蟹肉嘅份量可以再加多D!

開心果gelato,口感似雪糕,食落開心果味都算出,有輕微果仁嘅咸香味