2023-06-25 64 瀏覽
是晚二人唔太肚餓,想搵間餐廳CHILL下,食下野、傾吓偈😎 喺大角嘴呢個美食雲集嘅地方,發現 <COBALT> 呢間西式餐廳‼️ 我哋喺高餐桌就座,餐館環境摩登又舒適😇 我哋都不自覺地被酒櫃嘅大量美酒、牆上嘅畫作吸引眼球呢👀 西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋 ($88)炸薯條香脆之餘,充滿薯仔肉,配合溫泉蛋、西班牙辣肉腸同紅甜椒粉,令薯條額外加上幾重香味,食唔停口🤩脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬 ($128)未上菜前,真係冇預計到原隻魷魚炸出嚟係咁好睇😍 脆炸魷魚原隻上,一邊切,可以感受得到新鮮魷魚嘅彈性同冒出嘅熱煙,成件事好有儀式感🤗😆 食落口,魷魚肉質好爽脆,有嚼頭得嚟又唔韌,加上天然魷魚鮮甜味同美味輕盈嘅炸脆漿,同時滿足海鮮同炸物癮🤤😝伊比利亞黑毛豬肋骨 ($268)肉類主菜,風味同肉質可算係決定該菜式好壞嘅最重要因素🥸 <COBALT> 嘅「伊比利亞黑毛豬肋骨」醬汁配合莓果香濃烈兼散發酒香,仲有微微胡椒辛香,配上豬肋肉醇厚肉汁同邪惡嘅脂肪,多種唔同嘅味道充滿口腔 😍😍 要體會箇中奧妙,實在要親身品嘗🫶🏻今晚喺 <COBALT> 小酒館品嘗精緻又

西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋
西班牙辣肉腸炸薯條配溫泉蛋 ($88)
脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬

脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬 ($128)
未上菜前,真係冇預計到原隻魷魚炸出嚟係咁好睇😍

伊比利亞黑毛豬肋骨
伊比利亞黑毛豬肋骨 ($268)

今晚喺 <COBALT> 小酒館品嘗精緻又 CP值高嘅美食,為忙碌既周中添加正能量😚 本身諗住輕食,最後變咗大吃大喝🤭🤭 最後發現<Cobalt> 係有新鮮生蠔食架😛 宜家仲有買一送一優惠,我哋已經計劃咗好快又再嚟 <COBALT> 食好西,下次要開埋靚酒嘆埋蠔😙😜😝

📌 COBALT
📍 大角咀利得街36-38號地下1A及2G號舖
2023-06-15
$266.2 (晚餐)
2023-06-25 43 瀏覽
鄰近利奧坊的cobalt係一間好有格調的西餐廳。餐廳招牌用上藍色,令人感覺真誠。店有幾個酒櫃,擺放著唔同的紅酒,每個樽都有標價,一目了然。日本酒仲有專門的保溫櫃存放。餐廳用高椅同高枱,空間感十足,而且每張檯都有好寬敞的空間,岩晒朋友聚會。餐廳設有午餐沙律,飯,意粉,漢堡,肉眼同全日早餐選擇相當多。亦有主餐牌提供選擇,十分多元化。香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 $158鵝肝煎得十分香口入口即溶含有豐富的單元不飽和脂肪酸和類胡蘿蔔素,可以降低膽固醇,維護心血管健康和保護眼部健康。闊蛋麵蛋香味濃經典提拉米蘇$88落單後現場即製手指餅散發著咖啡酒的香十分幼滑,好似忌廉士多啤梨脆片,酸酸的凍Latte豐富的奶泡近乎沒有冰塊但入落冰冰涼涼
鄰近利奧坊的cobalt係一間好有格調的西餐廳。
餐廳招牌用上藍色,令人感覺真誠。
店有幾個酒櫃,擺放著唔同的紅酒,每個樽都有標價,一目了然。
日本酒仲有專門的保溫櫃存放。
餐廳設有午餐
沙律,飯,意粉,漢堡,肉眼同全日早餐
選擇相當多。
亦有主餐牌提供選擇,十分多元化。

香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 $158

經典提拉米蘇$88
落單後現場即製
手指餅散發著咖啡酒的香
十分幼滑,好似忌廉
士多啤梨脆片,酸酸的

凍Latte

2023-06-25
提拉米蘇
  • 香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵
2023-06-23 32 瀏覽
難得嚟到大角咀,梗係去食一啲特色嘢食。經過車房見到呢間好特別,門口有一把大雨傘嘅西餐廳西餐廳,就入去試一試佢!今日有提供set lunch,不過同太后一齊,梗係點一啲主餐牌有嘅特別菜式,揀咗一輪,決定叫聖子海膽意大利飯、醬烤豬肋骨以及特飲巨峰提子梳打。首先,聖子海膽意大利飯係今餐中最令人驚艷的菜式。味道和質地都非常出色,米飯煮得剛剛好,每一粒都非常有嚼勁。而且,聖子和海膽的鮮味完美地融合在一起,成為了一道非常精緻既菜式。之後係醬烤豬肋骨,豬肉的質地非常嫩滑,且經過巧妙的調味,讓每一口都能夠嚐到豬肉的鮮美。醬汁的味道也很不錯,有著微妙的甜味和微辣的口感,增加了這道菜的層次感。$268真係好抵!特飲係巨峰提子梳打。喱杯有著非常清新的口感,一開始能夠嚐到提子的甜味,接著又有微微的氣泡感,讓口感更加豐富;最後,梳打的口感帶來了清涼的餘韻,好啱配炸薯條!總的來說,呢間西餐廳的菜式非常出色,除了食物之外,餐廳的氛圍也非常舒適,給您一種放鬆和享受美食的感覺。
難得嚟到大角咀,梗係去食一啲特色嘢食。

2023-06-23 25 瀏覽
原來大角咀一帶都有好多好野食!從旺角行下行下去到,可以感受到民間既風土人情、香港既新舊風味~🇭🇰🥚香煎鵝肝牛肝菌闊蛋面:上碟已經得擺碟好靚,大大件鵝肝🐣配上濃郁既牛肝菌好食到停唔到,幸福的感覺💐呢個闊蛋麵都幾闊架,每一條面都好扁同埋好索汁~🍝🐑慢煮紐西蘭法式羊架羊羶味唔會太重,肉味清香帶甜唔會太濃,肉汁豐富,側邊既🥕🥦🍆配菜好味,仲帶啲黑椒鹽俾你調味👍🐥香脆炸雞翼(鹹蛋味)味道濃郁,起沙之餘仲係有好多汁,入口又脆又惹味~呢到酒櫃有好多酒,燈光都好配合!我就輕輕點左-🍺VEBTSI Draft Beer 💐惠比壽 啤酒係100%的麥芽製成,完全不添加其他原物料,口感十分濃厚,凍冰冰好飲呀 ❄️
原來大角咀一帶都有好多好野食!

🥚香煎鵝肝牛肝菌闊蛋面:

呢個闊蛋麵都幾闊架,每一條面都好扁同埋好索汁~🍝

🐑慢煮紐西蘭法式羊架

🐥香脆炸雞翼(鹹蛋味)
味道濃郁,起沙之餘仲係有好多汁,入口又脆又惹味~

呢到酒櫃有好多酒,燈光都好配合!
我就輕輕點左-
🍺VEBTSI Draft Beer 💐

2023-06-21 20 瀏覽
同女友行得多油尖旺,呢次貢下貢下就黎到大角咀,坦白講,係女友話想食我先會黎,可能女士對於高級餐廳都有一種Fancy既幻想吧,一間位於大角咀橫街既餐廳,望住條街既舖頭,會感覺到佢既格調同週邊平民風格有啲鶴立雞群,門面還好,簡置既色調配置,但係入到裡面就唔同了,一排酒櫃加上高腳櫈,燈光既昏沉同人客既品味,不自覺令我講野會細聲左,食野會斯文咗,女友話唔知係咪高級餐廳都會有種侍應就係會時不時埋黎介紹個餸產地呀,煮法呀等等係咁同你講解,呢次都係一樣,除左食物,佢仲介紹話有間VIP ROOM,平日消費Min pay $4500就有成間房成晚唱K飲酒Poker乜都得,好岩白領黎放鬆下香煎鵝肝牛肝菌濶蛋麵$158麵條粗身,口感一流同彈牙,個醬掛哂上啲麵到之餘又唔會太油膩,一啖又一啖咁食,好快就食哂,舊鵝肝煎得香身,油脂分佈亦唔錯香草鹽燒牛骨髓$178成塊鐵板上枱熱辣辣,配菜燒蒜頭好味,將骨髓搽抹係脆身既多士上面再入口,對於一向鍾意啜骨既人黎講係正呀燒澳洲M5和牛肩胛肉眼$398Medium係侍應推介既,咬落口唔生亦唔太老感覺岩岩好,個人口味鍾意沾黃芥末醬一齊食,肉質加上芥末既剌激,更正

香煎鵝肝牛肝菌濶蛋麵$158

香草鹽燒牛骨髓$178

燒澳洲M5和牛肩胛肉眼$398
2023-06-20
10 分鐘 (堂食)
餐廳深藍色系的門面設計已十分吸睛💙,入門口即見到一排排的酒櫃🍾,店主搜羅世界各地的紅白酒、清酒、威士忌等,來自格魯吉亞、西南澳、法國和意大利等地。另一邊是酒吧式長枱高櫈,極有氣氛非常適合飲酒/進餐呢🍷🍽!🔷️蘭王蛋韃靼牛肉此道菜就像藝術品上檯,生牛肉很新鮮,將蛋黃、蔥粒、青瓜等拌勻後,放上脆片上一併吃,香口嫰滑,必試之選😋!🔷️海膽忌廉汁蟹肉意大利飯私心喜歡這店的意大利飯煙韌彈牙,不像傳統偏硬的口感,海膽忌廉汁好creamy,配上啖啖蟹肉,香濃美味🤤。🔷️烤法式羊架配薯菜又要讚讚大廚用心嘅擺盤,將羊架同配菜排得靚靚,羊架烤至五成熟,肉味香濃且不羶,視覺味覺皆享受🤗。

🔷️蘭王蛋韃靼牛肉

🔷️海膽忌廉汁蟹肉意大利飯

🔷️烤法式羊架配薯菜
2023-06-11
2023-06-13 31 瀏覽
蘭王蛋韃靼牛肉 $ 168 蘭王蛋嘅蛋香濃郁,同新鮮、低脂肪、柔嫩嘅牛肉一齊食好creamy又滑嫩。拌上碎酸黃瓜同碎洋蔥食落去有各自唔同嘅口感。如果加埋芥末一齊食又會有更豐富嘅風味。烤法式羊架配薯菜$268叫左6成熟嘅羊架。羊嘅脂肪比例均勻,所以食起上黎唔會太騷同膩滯。外皮煎得好靚,最外層嘅肉控制到啱啱好熟,而內層嘅肉粉嫩juicy。餐廳推薦紅酒燒汁同埋蘋果jam。紅酒汁有肉汁嘅鮮味,同粉嫩嘅羊架好夾。蘋果醬加左一層甜味比羊架,食落去味道層次又豐富左。特濃比利時朱古力心太軟$88心太軟火候控制得好好,一切落去入面嘅朱古力即刻湧出來。仲有微微嘅煙,但係加埋雲呢拿雪糕一齊食入口溫度就啱啱好啦。食落去軟綿綿,而表面微脆。比利時朱古力嘅朱古力香氣濃郁,而又唔會太甜。
蘭王蛋韃靼牛肉 $ 168

烤法式羊架配薯菜$268

特濃比利時朱古力心太軟$88

2023-06-13 14 瀏覽
一入到餐廳就見到一個好大嘅酒櫃,感覺幾好格調,環境幾靜,適合同朋友傾偈飲酒食飯🍻▪️蘭王蛋韃靼牛肉 ʀᴏɴ-ᴏʜ ᴇɢɢ ʙᴇᴇғ sᴛᴇᴀᴋ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ $𝟷𝟼𝟾ʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛ ᴛᴀʀᴛ 切到細細粒幾有口感,撈埋日本嘅蘭王蛋特別滑,針管係喼汁同橄欖油 ,鍾意濃味啲嘅話可以加幾滴落去,平時出面通常都係用麵包,呢度用左紫米脆片,原來有幾夾喎▪️烤法式羊架配薯菜 ɢʀɪʟʟ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇ, ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ɢʀᴀᴠʏ $𝟸𝟼𝟾店員推介五成熟,真係燒得啱啱好,最緊要係一啲都冇臊味,▪️ 海膽忌廉蟹肉意大利飯 ᴄʀᴀʙ-ᴍᴇᴀᴛ ʀɪssᴏᴛᴏ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀ-ᴜʀᴄʜɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ $𝟷𝟹𝟾好濃烈嘅忌廉同海膽既香味,食落去好ʀɪᴄʜ,飯粒粒粒分明,飯上面仲有啲蟹肉,食落去口感十足

店員推介五成熟,真係燒得啱啱好,最緊要係一啲都冇臊味,

2023-06-13 17 瀏覽
大角咀最近都變咗好多,起咗好多新樓,少不了高質新餐廳,而呢間餐廳仲好近奧海城🏢,近5分鐘就到!食連鎖店食到悶就可以黎試呢間。🤩蘭王蛋韃靼牛肉 $168 🐮首先嗌咗個頭盤,擺盤同裝飾都好精緻✨,上面有切碎咗嘅紫洋蔥🧅、青瓜🥒、同埋芥末籽,最頂仲有蘭王蛋黃🍳。牛肉可以分別同上面嘅配菜一齊食。牛肉食落好似啫喱咁,面生洋蔥完全唔辣,青瓜好清爽仲增加左口感,生蛋黃就令到成個菜好鮮味🤤烤法式羊架配薯菜 $268 🐑羊架就叫咗六成熟🥩,熟度啱啱好,唔會血淋淋,羊肉食落唔會好重羊蘇味,羊肉烤魚,鋪路上咗薯菜。側邊仲有兩個汁,紅酒汁🍷同蘋果醬🍎。個紅酒汁同羊肉真係好夾,超級好味,每一舊羊都點滿晒紅酒汁真係好滿足🤩特濃比利時朱古力心太軟 $88 🍫最尾梗係要食返個甜品,切開流心嗰個效果真係好吸引,朱古力味亦都非常濃郁,加上有雲呢拿籽嘅雲呢拿雪糕🍨,好好味😚

蘭王蛋韃靼牛肉 $168 🐮

烤法式羊架配薯菜 $268 🐑

特濃比利時朱古力心太軟 $88 🍫

2023-06-11 15 瀏覽
和好友相约放工后小聚,近奥运站的COBALT,夜晚小雨,小店在夜色朦胧中显得更有情调。推门进去,入坐,望向窗外,有一刻恍惚去到了国外某个安静的街道。和店员攀谈几句,得知是几个合伙人共同用心打造的一个佳肴场所,也经常邀请他们的好友相约此处。得知有合伙人是设计师,连连赞叹店内的设计好品味有了答案。店内陈设的酒不少都是合伙人们的私藏,以低于其他同等级餐厅的价格售出,让客人高性价比享受美酒佳酿。两人共点了一份沙拉,一份黑毛猪鞍,一份海胆忌廉汁蟹肉意大利饭,以及一份心太软(配雪糕)。店家都是很有节奏地在上菜,就像品味香水那样,可以让我们的五官以很舒适的节奏感受前中后调。分量看着少,但是足够的时间给了肠胃消化咀嚼,结束用餐后觉得是一个很舒适的用餐分量。食物可圈可点,黑毛猪鞍的肉可以再juicy些就更完美。心太软蛋糕甜度很好,黑朱古力在切开的那一刻丝丝流出,挖一口入嘴十分哇塞。

2023-06-08
2023-06-07 814 瀏覽
記得以前經過大角咀時見過喱到有好多幾靚既西餐廳,今日就黎返喱一邊搵食~見到一間好似外國小店既西餐廳叫做COBALT~一入去地方唔算好大,但係昏暗既環境加上好似酒吧格局既餐台令人有一種置身外國小鎮既感覺~門口位置放置左唔少酒品,有幾台客人開左酒係到傾下計,環境比酒店寧靜得多~好岩三五知己過黎CHILL下~~野食方面,COBALT既選擇都唔少,主食同小食都有~我同朋友兩人就叫左避風塘雞軟骨﹑黑毛豬胺同埋一個海膽忌廉汁蟹肉意大利飯。避風塘炸雞軟骨 HKD 88作為一個開胃小食,避風塘炸雞軟骨既味道都幾有驚喜! 上菜時見到滿滿既蒜粒同辣椒,配料比想象中足好多,味道亦都夠惹味,超適合叫黎佐酒。價錢比起酒吧亦都非常相宜,份量好夠!西班牙黑毛豬胺 HKD 298平日去西餐廳都係食牛排多,今日黎到喱到見到有黑毛豬胺就一於試下~西班牙伊比利亞黑毛豬多吃橡果,而橡果中含有非常豐富蛋白質,所以喱份黑毛豬胺調味雖然唔濃,但係肉味勁濃郁,肉質唔鞋好食~伴碟既雜菜擺放亦有花心思,值得一讚!海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 HKD 138主食蟹肉意大利飯既味道亦偏濃,啖啖都有海鮮味,個人非常喜歡忌廉汁配意大利飯既口感。意大利

避風塘炸雞軟骨 HKD 88

作為一個開胃小食,避風塘炸雞軟骨既味道都幾有驚喜!

西班牙黑毛豬胺 HKD 298
,肉質唔鞋好食~伴碟既雜菜擺放亦有花心思,值得一讚!

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 HKD 138
主食蟹肉意大利飯既味道亦偏濃,啖啖都有海鮮味,個人非常喜歡忌廉汁配意大利飯既口感。意大利飯粒粒分明,忌廉汁可以包住D飯,加上蟹味超正!

埋單$576,有肉﹑前菜同主食~都係合理價錢。下次有機會會試下同朋友黎飲酒傾計,應該都會唔錯
2023-05-28
2023-06-01 93 瀏覽
成日經過呢間餐廳,感覺都幾高級,以為好貴,但見到openrice 有訂座優惠,$28.8有半隻烤雞,menu 其他食物價錢都係中價,可以一試😁 祖傳五香燒雞(半隻)$28·8呢個真心抵食😍半隻都幾大隻,面頭的醬料幾特別,幾濃好多種香料加場一齊,都幾辣,好惹味😋難怪係祖便配方😆 雞肉有少少鞋,但可以接受。下面仲有薯條同沙律菜,幾抵食。海膽忌廉汁蟹肉意大利飯$138呢個汁做得好出色,口感creamy,。正宗意大利飯係偏硬,呢個飯做得剛剛好,軟硬適中,雖然吾係好食到有蟹肉,但整體感覺好好食。House wine 🍷 $68 買一送一Happy hour餐牌透明度吾高,只係寫住有買一送一,冇寫價錢同有咩酒類。問職員有咩酒同價錢,職員態度好一般,想答吾想答咁。總括黎講,餐廳食物質素幾高,加上個訂座優惠真係好抵食,但係餐廳職員態度有待改善。初頭問職員半隻燒雞係幾大隻,因為雞隻有吾同大小,唸緊叫半隻定一隻,職員的回答係一隻雞的半隻😅而且態度一般。

祖傳五香燒雞(半隻)$28·8

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯$138

House wine 🍷 $68 買一送一

2023-05-31
2023-05-31 39 瀏覽
大角咀有間藍色Cobalt餐廳,見到好有情調,就入去試下喇~我地叫左炸甜蕃薯條配藍芝士醬、燒牛肉沙律配泰式香草汁、海膽忌廉汁蟹肉意大利飯以及XO醬蟹肉扁意粉首先,炸甜蕃薯條配藍芝士醬,非常美味,甜蕃薯條炸得很酥脆,搭配上濃郁的藍芝士醬,味道非常搭配接著係燒牛肉沙律配泰式香草汁,這道菜非常清爽,牛肉燒得剛好,沙律蔬菜新鮮多汁,泰式香草汁提供了一種獨特辣味,非常開胃。海膽忌廉汁蟹肉意大利飯非常豐富,海膽味道非常濃郁,配上蟹肉和意大利飯,口感非常豐富。最後是XO醬蟹肉扁意粉,意粉煮得剛好,XO醬提供了一種辣味和香味,搭配上蟹肉,非常美味。

2023-05-28 84 瀏覽
大角咀超多小店林立,而每間質素都唔錯~ 今次嚟到Cobalt呢間裝修有格調、有心煮食既西餐廳試試佢地既dinner!首先,裝修同餐具碗碟都好靚,甚至門框、餐櫃,同埋碗碟既顏色係matched㗎,都係典雅既藍色,加上左手邊一整排既酒櫃,大大提升咗進食格調😌-燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)$108有驚喜!燒牛肉份量唔少,燒得啱啱好,介乎軟稔同有咬口之間,又有牛味,簡直食唔停口😋 沙灘菜好新鮮,個泰式汁亦好夾,好好味! -脆炸牛油果配泰皇醬 $78第一次食炸既牛油果🥑,幾有趣哈哈,出奇地係夾,而且唔膩! 個醬有啲似mayo,幫咗道菜好多,去帶個層次感出嚟,加埋係幾好食😙-烤法式羊架配薯菜 $268羊架嗌咗medium,嚟到係真係medium,火喉掌握得剛好,比個讚👍🏻羊架有4支,配埋薄荷醬甜甜哋,好好味! 配菜薯蓉超好食,好綿密又甜🤩 個擺盤仲要好靚好藝術品😍總結:推介!✨廚師們係有心去煮食,係細節位同配搭上食得出同睇得出,服務亦好好,值得再去👍🏻

-燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)$108

-脆炸牛油果配泰皇醬 $78

-烤法式羊架配薯菜 $268

燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣 )
2023-05-28
燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣 )
烤法式羊架配薯菜
  • 燒牛肉沙律配泰式香草汁(辣)
Just randomly getting in this place for dinner and what a surprise that its so nice! Entering the restaurant, at my left is a wall of wine which look very cool! We are dining with high tables with a screen projecting some scenery and I loved the ambience so much! Got the roasted U.S.A Prime Beef Salad with Thai Herb Dressing as starter. The beef was very well cooked at the right level of softness which is amazing, the thai herb dressing added extra flavor and touch to the salad and I really reco

Got the roasted U.S.A Prime Beef Salad with Thai Herb Dressing as starter. The beef was very well cooked at the right level of softness which is amazing, the thai herb dressing added extra flavor and touch to the salad and I really recommend this dish.

For the main I got a spicy chicken thigh with herbs seasonings which is off the menu. The chicken is well-cooked as well and its quite big for me to finish it. The seasoning was kinds similar with the salad so it you picked the salad you might consider getting another main.

Highly recommend this place and I would definite visit again!