2020-11-20 0 瀏覽
朋友帶路,嚟到呢間幾有氣氛嘅酒吧,人流唔算多唔算少,傾到計之餘,又唔會死場咁樣。 居高臨下風景都唔錯㗎。呢度時不時會做下一啲特別嘅推廣,今次嚟到呢,就做緊個whisky flight,咁我就叫咗個波摩18百富21為主嘅套餐, 折完都係200左右,真係幾抵試。 不過始終唔係whisky吧,如果想試啲獨立裝瓶廠呀,稀有啲嘅款式呢就應該冇啦。叫咗個parma ham pizza送酒,上菜有啲耐呀,飲完嗰三杯都未到。不過都ok,傾下計時間好快過。留意下有咩優惠有機會再嚟過啦😊

平時得閒鍾意同閨蜜歎吓High Tea吹吓水嘅我今次又去試咗新一款下午茶啦唔好以為High Tea一定係好貴其實而家好平嘅價錢都可以食到睇落好靚嘅下午茶喺club@28試咗呢款tea set我通常揀啲抵食又唔貴,靚得嚟又飽肚嘅下午茶今次Tea食GLYCEL燕窩魚子醬煥膚下午茶共有5款鹹點同6款甜品仲有杯cocktail/floral tea任揀一款,閨蜜二話不說揀咗花茶而我想特別啲,鍾意strawberry,但唔飲得酒就問問waitress呢款cocktail特飲可否唔要酒精雖然對方提醒會唔同味,好彩都可以唔落酒精望隔離枱嗰杯strawberry cocktail同呢杯睇落其實無太大分別呢杯特飲飲落似strawberry果汁沙冰鍾意strawberry嘅我表示超鍾意鹹點有5款香煎慢煮雞肉紅椰菜沙律撻﹕撻內釀咗雞肉碎同椰菜沙律,微酸幾開胃蘋果三文魚子紫菜蝦片﹕蝦片上放咗蘋果,蘋果撈埋三文魚子帶上少少鹹味,紫菜就有點綴作用小龍蝦飛魚子忌廉芝士牛角包﹕牛角包入面釀咗好多餡料,好豐富,蝦肉魚子鮮味,忌廉芝士香濃惹味鴨肝批燕窩紅桑子脆脆﹕放餅乾上面嘅鴨肝,味道香濃,入口軟滑,餅乾需同時入口,可解
平時得閒鍾意同閨蜜歎吓High Tea吹吓水嘅我
今次又去試咗新一款下午茶啦
唔好以為High Tea一定係好貴
其實而家好平嘅價錢都可以食到睇落好靚嘅下午茶
喺club@28試咗呢款tea set
我通常揀啲抵食又唔貴,靚得嚟又飽肚嘅下午茶

今次Tea食GLYCEL燕窩魚子醬煥膚下午茶
共有5款鹹點同6款甜品

而我想特別啲,鍾意strawberry,但唔飲得酒
就問問waitress呢款cocktail特飲可否唔要酒精
雖然對方提醒會唔同味,好彩都可以唔落酒精

呢杯特飲飲落似strawberry果汁沙冰
鍾意strawberry嘅我表示超鍾意

鹹點有5款
鴨肝批燕窩紅桑子脆脆﹕放餅乾上面嘅鴨肝,味道香濃,入口軟滑,餅乾需同時入口,可解去鴨肝膩感
煙三文魚酸忌廉魚子醬﹕將魚子醬放上三文魚上,感覺好矜貴

甜品有6款
豆腐奶凍檸檬魚子﹕豆腐味奶凍清清哋都OK,檸檬魚子就唔太食得出
蜜糖乳酪慕絲﹕比較中伏嘅一款,慕絲有啲難食,同蜜糖乳酪好似唔太夾
燕窩葡撻﹕最穩陣嘅一款甜品,唔算好甜,加入一坨燕窩感覺特別矜貴
芝士餅配紅桑子果醬朱古力﹕我唔食朱古力,只係食咗入面啲餡,芝士餅好香濃,紅桑子果醬酸酸甜甜好滋味
燕窩法式栗子撻﹕撻內釀入栗子蓉,上面再舖有燕窩,感覺亦好矜費,栗子蓉磨得細膩幼滑,閨蜜唔太鍾意陣味,不過我就覺得栗子味幾唔錯
洛神花凍梳乎厘﹕我不嬲鍾意食梳乎厘,但今次梳乎厘係凍食,感覺無熱食咁滋味,梳乎厘都係熱辣辣焗完即食先食到嗰種鬆軟感,凍食口感軟綿綿,似食布甸奶凍之類

食完Tea每位仲可獲贈一份GLYCEL燕窩及魚子肌膚護養產品
感覺更抵食
室內環境好舒服,仲可以望到跑馬地馬場
落地大玻璃可以望到窗外景
對住戶外景食Tea特別Chill
2019-04-12 3682 瀏覽
週本有空閒,跟閨蜜相約來個悠閒的下午茶。試了「莓果香氣下午茶」,除了鵝肝外,鹹點的質素頗高。而女士們最喜歡的甜點,甜度適中不膩,惟朱古力撻略嫌不夠滑,偏實身。左上奶凍滑身一流,值得一試*埋單後收據有下次晉食的折扣
*埋單後收據有下次晉食的折扣

2018-12-17 3145 瀏覽
黎試個Chocoberry冬日暖心下午茶。呢個係一個朱古力火鍋tea set。鹹點都幾出色,包括- 有煎帶子: 超新鮮,唔會太油-蟹肉蝦餅:香脆可口-香煎鵝肝多士: 鵝肝香而不膩-沙嗲雞肉串:呢個沙嗲味出,雞唔會被沙嗲蓋左D味-parma ham多士:普通左一D-煙三文魚cream cheese青瓜卷:普通左一DChocoberry冬日暖心下午茶星期一至五$478/兩位星期六日$498/兩位
黎試個Chocoberry冬日暖心下午茶。
呢個係一個朱古力火鍋tea set。
鹹點都幾出色,包括
- 有煎帶子: 超新鮮,唔會太油
-蟹肉蝦餅:香脆可口
-香煎鵝肝多士: 鵝肝香而不膩
-沙嗲雞肉串:呢個沙嗲味出,雞唔會被沙嗲蓋左D味
-parma ham多士:普通左一D
-煙三文魚cream cheese青瓜卷:普通左一D
Chocoberry冬日暖心下午茶
星期一至五$478/兩位
星期六日$498/兩位
試食活動
2018-10-28 2869 瀏覽
職員好好服務,由於我兩大兩小去食,服務員好好 幫我拎張bb 櫈,再用消毒濕紙幫我抹張櫈仔400幾蚊就可以睇到成個馬場,咁岩裡面座位 有活動比人包左場,bar枱位就有啲熱,鵝肝多士好正。啲cake就麻麻地。
。啲cake就麻麻地。
tea  set
2018-10-23
tea  set
2018-10-21 2356 瀏覽
今天肚子有點痛,不想吃油膩的肉, 幸好餐廳幫我安排素食!十分飽滿,雖然外皮有點乾身,但裏面很有咬勁,充滿菇汁。如果黑松露味在菇餡入面也有便更完美。不用配上蟹肉也鮮甜。湯內是竹苼,我覺得有點太大碗,雖然味道好但有些飽。不單止有酒精的好喝,沒有酒精的也不錯!黃色的是熱情果雞尾酒,真的有半個熱情果在上面!製作認真。另一杯是雜莓無酒精,飲落像汽水似的,很開胃。香椿是中國香料的一種,職員說味道會有獨特,未必每人也能接受。我認為ok, 炒飯飯粒分明,炒得乾身不會出水, 雜菜可以多一點點。
今天肚子有點痛,不想吃油膩的肉, 幸好餐廳幫我安排素食!

[黑松露素餃]
十分飽滿,雖然外皮有點乾身,但裏面很有咬勁,充滿菇汁。

如果黑松露味在菇餡入面也有便更完美。

[南瓜湯]
不用配上蟹肉也鮮甜。

湯內是竹苼,我覺得有點太大碗,雖然味道好但有些飽。

[雞尾酒]
不單止有酒精的好喝,沒有酒精的也不錯!

黃色的是熱情果雞尾酒,真的有半個熱情果在上面!製作認真。

另一杯是雜莓無酒精,飲落像汽水似的,很開胃。

[香椿醬炒飯]

又係teatime ~ 今日去左香港銅鑼灣皇冠假日酒店 Club @28 食crossover tea set x SOFINA 柚香淨白下午茶。呢排唔知點解好多crossover afternoon tea ~ 實在太吸引了。Club@28我已經不是第一次去了,記得上次去,主題是芒果仲夏下午茶,食物不太好吃,服務還可以。因為當天打風,所以景色不太宜人。今次就有驚喜,本來要坐吧枱,後來有位置,侍應主動幫我們調位,十分細心,值得一讚!原來窗邊位置風景還不錯,有舒適感覺,遠望跑馬地馬場,十分寬敞,沒有壓迫感。 兩位用的Club @28 x SOFINA 柚香淨白下午茶(星期一至五 $418 / 兩位;星期六、日及公眾假期 $448 / 兩位),每天 2:30pm 至 5pm 供應兩位tea set 送兩套試用裝換領劵及購物禮劵,憑劵到銅鑼灣崇光百貨 SOFINA 專櫃即可換領一套三件高保濕淨白套裝(價值港幣350元),並可作港幣50元購物禮劵使用。先睇下相鹹點今次幾好食,鵝肝有驚喜好味,牛肉算軟熟,雞肉串辣辣地,good~😍😍😍😍😍甜點呢,芝士撻好味😍,朱古力蛋糕、鬆餅、布甸還可以。唯一不

兩位用的Club @28 x SOFINA 柚香淨白下午茶
(星期一至五 $418 / 兩位;
星期六、日及公眾假期 $448 / 兩位),
每天 2:30pm 至 5pm 供應

先睇下相

甜點呢,芝士撻好味😍,朱古力蛋糕、鬆餅、布甸還可以。唯一不明白是洋甘菊奶凍,一d甜味都無,似藥油味😱

Cocktail 🍸 好飮,vodka 荔枝酒配搭不錯,藍色好靚!👍🏻👍🏻👍🏻

今次介紹到呢道,下次再一齊食正野
2018-09-03 1024 瀏覽
今日同友人慶祝生日,去左銅鑼灣皇冠假日酒店28樓食下午茶!呢個柚子下午茶 x SOFINA 吸引左唔少女孩子去,所以係要提前訂位嘅!! 我就Book左4點鐘。上到去環境唔錯,地方唔算大,但勝在夠高,可以望到銅鑼灣同跑馬地嘅景觀。侍應生為我拉凳嘅時候張凳有好多蛋糕碎,但侍應未有發現,我唯有自己拎紙巾出嚟掃乾淨再坐低。作為一間酒店來講係呢方面已經扣分好快飲品就到左,顏色夏日味道都唔錯,有些少菠蘿味。再過一陣,個下午茶架就到啦一同以往所有下午茶 Tea Set 都係會有鹹點同埋甜點。我哋首先食咗鹹點先,第三層嘅鹹點分別係燒牛肉同埋燒雞肉。燒牛肉係冇乜味嘅,燒雞肉就比較嘢味,有泰國風味。第二層由右邊數起 ,雜菜紙米卷,味道都可以嘅 (其實佢有一個小碟放住柚子醬,不過我無影到) 然後就到沙律醬配炸蝦🍤幾好味丫 再嚟就係煎鵝肝,好好味!! 最後就係柚子流心疏乎厘!真係好流心喔到第一層,分別有英式鬆餅,洋甘菊奶凍,迷你檸檬撻,chocolate brownie 同埋柚子mousse 蛋糕。 我想講洋甘菊奶凍超難食個味道好奇怪! Dislike! Brownie 亦都做得唔好,濕潤度不足,變咗海綿蛋糕
今日同友人慶祝生日,去左銅鑼灣皇冠假日酒店28樓食下午茶!

侍應生為我拉凳嘅時候

好快飲品就到左,顏色夏日味道都唔錯,有些少菠蘿味。

再過一陣,個下午茶架就到啦

燒牛肉係冇乜味嘅,燒雞肉就比較嘢味,有泰國風味。

最後就係柚子流心疏乎厘!真係好流心喔

個味道好奇怪! Dislike! Brownie 亦都做得唔好,濕潤度不足,變咗海綿蛋糕咁。其他就不過不失啦

總結一下,呢個下午茶,鹹點唔夠熱,甜點做得一般,HK488 +10% 兩位,我覺得主要係食個景。 不過食完之後可以憑券到崇光百貨換領SOFINA護膚產品試用裝,都算OK啦
2018-09-02
2018-06-11 1101 瀏覽
今日收到好姊妹send黎佢結婚當日嘅相,令我諗起唔夠兩個月前先啱啱係Club@28食咗個tea set做好姊妹嘅bridal shower個bridal shower其實安排得好急,盲頭烏蠅咁希望揾到一個既有景又舒服,可以傾計既地方,最終係食飯前兩三日決定咗喺銅鑼灣皇冠假日酒店嘅28樓Club@28 high tea因為係第一次去酒店high tea,所以我都有好多問題。訂枱嘅時候,餐廳嘅職員都不厭其煩咁一一為我解答,值得一讚!搭𨋢一上到去,我就知道冇揀錯地方,至少係環境方面佢哋個景觀係一流!餐廳呈長方形,一邊係露天游泳池可以望到銅鑼灣鬧市,遠眺維港,另一邊係望跑馬地馬場,個view真係無得輸!呢點對我地黎講好重要,因為係bridal shower,一定會影好多相我哋一行四人,叫咗兩個Berrylicious Afternoon Tea Set (春日果香下午茶),包一杯飲品 - $448 / 兩位 (星期六、日及公眾假期)Tea set甜點: 士多啤梨慕絲蛋糕,櫻桃酒啫喱,朗姆酒朱古力條,黑莓慕絲馬卡龍,美國士多啤梨拿破崙餅,白朱古力韓國士多啤梨布甸伴雲呢拿汁鹹點: 焗芝士帶子酥盒,

Tea set

鹹點: 焗芝士帶子酥盒,香煎鵝肝伴烤西瓜,串燒澳洲牛柳伴洋蔥砵酒汁,鮮蝦牛油果沙律迷你竹炭包,醉雞青瓜卷

坦白講佢哋嘅甜點同鹹點都好普通,每一樣都係不過不失
Berrylicious  Afternoon  Tea  Set春日果香下午茶

飲品有兩款
1. 士多啤梨威士忌濃縮咖啡 (cocktail)
2. 士多啤梨白雪 (mocktail)
士多啤梨威士忌濃縮咖啡, 士多啤梨白雪

可能平時冇飲開酒嘅關係,我飲嘅咖啡混入左啲酒嘅味道,覺得好苦好奇怪

總結: 雖然食物普通,但景觀攞100分!如果想搵一個影相靚嘅餐廳,可以考慮Club@28
2018-04-22
2018-06-03 1002 瀏覽
星期日熱辣辣!諗住high 個tea hea下,上網見到介紹,又可以walk in 入,完全不用等。一試club @28既芒果下午茶。總的來說,非常一般。以呢個價錢只可以話黎食景,食物就麻麻地,飲品質素好過食既品質😑咸點黎講,個三明治仔就最好味,其他⋯⋯個牛串燒overcook...咬唔開,成舊香囗膠咁!到d芒果喇!個芒果布甸係正常既,芒果糯米飯啲飯⋯幾好食,不過個芒果酸到呢...說好的泰芒呢?個芒果拿破侖⋯失敗中既失敗!好耐都無食過d咁難食既拿破侖!其他就一般啦⋯如果你為芒果來,係超級失望!去九龍城自製芒果下午茶好過⋯☹️

2018-05-24 835 瀏覽
夏天殺到黎喇,又到左食芒果既季節!今日同朋友仔去左一間位於銅鑼灣既酒店食芒果Tea Set!一入到去間餐廳(其實係頂樓酒吧)已經比佢既裝修到同景觀吸引左,平時去開個d唔係望海景就係望街景,唔係望街景就係無景,但今次呢度係望馬場景!景觀非常開揚,最重要係有室外地方方便朋友仔食煙!點完餐,waiter先送上兩杯餐飲,我點左杯熱既芒果茶,朋友仔點左杯baileys base既cocktail.芒果茶有粒粒果肉,真材實料;至於杯cocktail,我雖然冇試,但朋友仔話味道唔錯!等左大約10分鐘,我個芒果Tea Set 就送到係我面前!最底層有燒牛肉粒,中間個層有鹹點,最頂當然係甜點啦!鹹點特別推介炸魚同埋鴨肝多士;甜點特別推介Dome Cake同埋拿破崙! 當我地已經食飽飽之際,waiter突然送上火焰雪山 (OMG,我完全忘記左)!而家係酒店閒閒地食個tea都要500幾蚊,而今次呢間有靚景,野食又唔錯,兩個人食都唔洗500蚊,個人覺得物超所值,下次有新tea set一定會再黎食!
夏天殺到黎喇,又到左食芒果既季節!

今日同朋友仔去左一間位於銅鑼灣既酒店食芒果Tea Set!

等左大約10分鐘,我個芒果Tea Set 就送到係我面前!
最底層有燒牛肉粒,中間個層有鹹點,最頂當然係甜點啦!

鹹點特別推介炸魚同埋鴨肝多士;
甜點特別推介Dome Cake同埋拿破崙!

2018-05-24
位於銅鑼灣皇冠假日酒店的Club 28,是一間設在28樓,可以看到香港景色的酒吧餐廳。今天是假期,最適合睡晩一點,然後吃個美味的下午茶哦。仲夏香芒派對下午茶$418/2位芒果主題的下午茶,星期一至五$418/2位,星期六日$448/2位。下午茶份量充足,種類豐富, 包飲品兩杯,鮮芒果茶和芝士奶蓋芒果雞尾酒。鹹點包括: 香煎法國鵝肝多士,香脆炸魚柳,串燒蒜片鐵板牛柳,芝士火腿三文治,香草三文魚麥包。香煎法國鵝肝多士, 鵝肝油脂芳香配香脆多士,兩種囗感。香脆炸魚柳,類似英式炸魚,帶有香脆厚漿,魚肉滑嫩。串燒蒜片鐵板牛柳,蒜片略為乾硬,牛柳牛味濃郁。芝士火腿三文治,烘烤脆乾,好好吃阿。香草三文魚麥包,三文魚味濃鮮嫩哦。甜點包括: 泰國芒果椰汁糯米飯,迷你忌廉呂宋芒蛋糕,蘋果香芒拿破侖,楊枝金露芒果布甸,夏威夷果仁朱古力布朗尼,香芒火燄雪山。泰國芒果椰汁糯米飯,全個架子中的最愛甜品之一,糯米飯煙靭可囗,椰汁香濃,芒果鮮甜,絶妙搭配。迷你忌廉呂宋芒蛋糕,蛋糕內層有芒果醬,並不馬虎。蘋果香芒拿破侖,拿破侖酥皮放久後易腍,建議盡早吃用阿。夏威夷果仁朱古力布朗尼,布朗尼不太甜,加入榛子果仁,囗感更佳。

今天是假期,最適合睡晩一點,然後吃個美味的下午茶哦。

仲夏香芒派對下午茶$418/2位

芒果主題的下午茶
,星期一至五$418/2位,星期六日$448/2位。

鹹點

香煎法國鵝肝多士, 鵝肝油脂芳香配香脆多士,兩種囗感。

香脆炸魚柳,類似英式炸魚,帶有香脆厚漿,魚肉滑嫩。

串燒蒜片鐵板牛柳,蒜片略為乾硬,牛柳牛味濃郁。

芝士火腿三文治,烘烤脆乾,好好吃阿。

香草三文魚麥包,三文魚味濃鮮嫩哦。

甜點

泰國芒果椰汁糯米飯

迷你忌廉呂宋芒蛋糕,蛋糕內層有芒果醬,並不馬虎。

蘋果香芒拿破侖,拿破侖酥皮放久後易腍,建議盡早吃用阿。

香芒火燄雪山,服務員撒上酒後加火燒,外層微熱微焦,內裡是芒果雪糕,凍火兩重的感覺。
2018-05-22
呢日嚟到銅鑼灣皇冠假日酒店嘅CLUB@28試吓佢夏日新出嘅仲夏香芒派對下午茶。餐廳坐落28樓,是酒店的最高層。呢層仲有健身室同泳池。呢間酒吧餐廳好細,室內得兩張梳化枱,另外都係坐高櫈既吧枱,一係就坐室外,都係坐高櫈既枱,不過枱就大張少少,張櫈舒服啲,但呢啲天氣邊坐到室外丫😥。我地訂左枱,都係坐細細張既圓枱。坐得唔舒服。餐牌除左有下午茶仲有小食選擇。包特飲的話緊係試特飲啦!我地一人一款,一款係鮮芒果茶,其實就係芒果味茶包加入鮮芒果粒,細細壺,無甜味,好香既芒果味茶。另外一款係芝士奶蓋芒果雞尾酒,有酒精既,黎到個樣都已經唔多吸引,係有酒味既芒果奶昔,飲唔到芝士奶蓋味,太重酒味,唔好飲既.....呢個係3層既下午茶,最下層係串燒蒜片鐵板牛柳,正常牛柳,蒜片已經唔脆口,唔係特別出色,不過下午茶set有牛柳食亦算驚喜!中間個層有烤芝士火腿迷你三文治,香煎法國鴨肝配多士及芒果粒,香草三文魚麥包,香脆炸魚柳配芒果蛋黃醬。最好食係烤芝士火腿迷你三文治,鴨肝個塊多士烤得過左火,三文魚正常,舊炸魚柳好厚粉。最高個層係甜點,有泰國芒果椰汁糯米飯,楊枝甘露芒果布甸,蘋果香芒拿破崙,迷你忌廉呂宋芒蛋糕,夏威夷果

餐牌除左有下午茶仲有小食選擇。

芒果茶

芝士奶蓋芒果雞尾酒

最高個層係甜點,有泰國芒果椰汁糯米飯,楊枝甘露芒果布甸,蘋果香芒拿破崙,迷你忌廉呂宋芒蛋糕,夏威夷果仁朱古力布朗尼。
最有驚喜同好好食既係芒果椰汁糯米飯,糯米飯夠軟夠棉,咸甜味又適中,要喺香港搵到好食嘅芒果糯米飯真係好難,呢度係其中一間!
布甸普通,布朗尼普通(食到一半放棄左),芒果蛋糕都勁普通,拿破崙嗰兩塊酥皮係唔脆嘅,都係食到一半放棄左。

萬眾期待嘅香芒火焰雪山係最後先上菜,佢喺我哋面前"倒"火,但係火太細,細到我都見唔到個火,一倒完上面啲蛋白忌廉都散埋。因為唔夠火揮發啲酒,食每一啖都係酒味。呢個本來應該係蛋糕包芒果雪糕,太重酒味既關係,我食晒裏面啲雪糕就算了。
總結:有啲失望嘅下午茶,餐廳細同坐得唔舒服,食物普通,可以唔洗特登去試。
2018-05-17
芒果茶
2018-02-25 1041 瀏覽
今次來到皇冠假日酒店的28樓嘆下午茶,當天天色不太好,不然風景應該很好。 當天和妹妹叫了春日果香下午茶,還叫了杯特色cocktail ,下午茶餐牌如下: 首先來的是士多啤梨威士忌濃縮咖啡,雖然我不太飲酒,但實在太吸引,所以叫來試試。另一杯士多啤梨白雪也不錯,不過我想要熱飲。 送來的特飲賣相非常好,拍照一流。但味道確實一般🤦🏻‍♀️,可能因為我不愛酒,有點太苦了,叫待應拿了鮮奶,加了半杯,才能入口😰。強烈建議不如試另一杯,我見旁邊枱的客人都飲完,好像不錯喝😋。 等了一陣,下午茶到了😋😋😋,咸點下午茶來說還算不錯,味道普通,漢堡十分飽肚,牛肉串沒牛味😰,醉雞青瓜卷又是酒。 只有香煎鴨肝伴西瓜多士有驚喜,不錯。 甜品方面,士多啤梨拿破侖餅及白朱古力士多啤梨布甸配雲呢拿汁好吃,不太甜👍🏻👍🏻👍🏻。其他如櫻桃洒啫喱,實在太甜了🤦🏻‍♀️。 這裡的甜點不算出色,如對甜點十分有要求就不用去了。 其他如環境漂亮,在銅鑼灣逛到累了,休閒一下也不錯,基本上平日不用訂枱。 下午茶沒有sco

只有香煎鴨肝伴西瓜多士有驚喜,不錯。

👍🏻。其他如櫻桃洒啫喱,實在太甜了🤦🏻‍♀️。

這裡的甜點不算出色,如對甜點十分有要求就不用去了。

下午茶沒有scone ,較有缺失。亦沒有信用卡優惠,比這個價錢高一點,在銅鑼灣可找到出色很多的下午茶了。

下午茶詳情如下:

星期一至五 $418 兩位
星期六、日及公眾假期 $448 兩位
另收加一
2017-10-06 1457 瀏覽
轉眼又到 Happy Friday,也是時間補記上週五難得與小男神共晉的一餐下午茶,就是在銅鑼灣皇冠假日酒店 Club @28 的 Superfood 超營滋養下午茶,又好吃又抵食! 去過 Club @28 的朋友,自然會愛上這裡的環境,無論室內室外都是超棒的!如此型格摩登的酒吧餐廳,下午茶時段也歡迎小食客,當日也有其他家長帶小孩來吃;無他,新出下午茶兩位定價不過$398(週一至五)/$428(週末),十分相宜,重點是味道好吃,自然受歡迎。 囝囝升小後,功課、默書忙個不停,這天也是因為中文默書拿了一百分,才趁 Happy Friday 踢足球前帶他來輕鬆一下。 我們先在外邊欣賞泳池美景,順便給食物拍照。下午茶包每人一杯飲品,可選特色 Acai Berry & Lavender Tea 巴西莓薰衣草茶、Mint & Berries Booster 巴西莓薄荷雞尾酒,兩款都用上營養價值非常高的巴西莓;當然也可以選正常咖啡或茶。 反正咖啡或茶都不合Matthew,媽媽索性兩款巴西莓特飲都點來一試,好喜歡酸酸甜甜的巴西莓薰衣草茶!一壺下來還意猶未盡;凍的巴西莓薄荷雞尾酒,酒味也不重,也清新

我們先在外邊欣賞泳池美景,順便給食物拍照。下午茶包每人一杯飲品,可選特色 Acai Berry & Lavender Tea 巴西莓薰衣草茶Mint & Berries Booster 巴西莓薄荷雞尾酒,兩款都用上營養價值非常高的巴西莓;當然也可以選正常咖啡或茶。

反正咖啡或茶都不合Matthew,媽媽索性兩款巴西莓特飲都點來一試,好喜歡酸酸甜甜的巴西莓薰衣草茶!一壺下來還意猶未盡;凍的巴西莓薄荷雞尾酒,酒味也不重,也清新易入口。

三層架的下午茶也上檯了,其中甜點佔六款,鹹點佔五款,全部雙份上;除了用上超級食物及健康食材(巴西莓、藜麥、杞子、牛油果、紫薯等...),也有美味而邪惡的食物(鵝肝、和牛等...)作平衡,所以份外得人歡心!

Matthew始終怕熱的,所以拍照後兩母子又回到室內繼續用餐了!在學校已經用過午餐的豬仔,一見到鹹點的 香煎帶子銀杏串伴杞子汁,就雙眼發光,媽媽也樂意將自己那份帶子也奉上,幫忙吃掉燒銀杏(也很好吃)就好~

煙三文魚牛油果醬三文治 也獲得識食Matthew的青睞,他大讚牛油果醬好吃,果然有眼光!不算迷你的 迷你和牛芝士漢堡包,更是兩母子至愛心水之一,漢堡肉汁豐富又鬆軟,超好吃~

最估不到是囝囝連 香煎法國鵝肝伴香蜜松露醬 也大表欣賞,年紀小小就學懂欣賞膽固醇之美,還好同時也喜歡健康代表的 有機藜麥芒果蟹肉沙律,以作平衡一下~

來到甜點環節,根據個人口味喜好次序是:杏仁朱古力條芒果慕絲餅有機巴西莓及藍莓慕絲番石榴芝士餅,較不討好是粉紅色的 紫薯大黃莖啫喱蛋糕,組合有點太新奇了...

差點忘了,最後還有兩杯 燕窩蘆薈燉蛋白,除了可起滋潤養顏的功效,又香又滑的滋味也很得囝囝歡心,為食豬很欣喜的全吃光了!

吃到7-8成飽,就是最好的時間回元朗參加足球練習,這樣練完球也不致太餓嘛!關於升小後的生活,實在非一言兩語可以分享,只能說每天真的要花兩小時在功課、溫習及練習上,的確是吃力的;慶幸是Matthew態度很正面,兩母子故更加珍惜每次開心用餐玩樂的時光~

還好十月除了剛過去的國慶、中秋假期,下星期又是囝囝生日,可以有大大小小不同藉口一起找地方享用美食慶祝!明天,再補記國慶日一家四口的開心食記吧~
2017-09-29