2024-09-05 663 瀏覽
為左慶祝朋友birthday,lunch特意BOOK左呢間餐廳食birthday big meal。總體來講食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻.我叫左,牛角包窩夫搭配秘制慢煮手撕豬肉、布列斯特煙肉醬和太陽蛋。牛角包窩夫鬆軟,外層酥脆,內裡柔軟。慢煮手撕豬肉經過長時間的烹飪,🍲🍲肉質鮮嫩多汁,口感絲滑。布列斯特煙肉醬提供了獨特的煙熏風味。太陽蛋的蛋黃酥糯,表面烘烤至微焦。🍲🍲.之後,我地叫左蜜糖芥末香草醬+威士卡水牛城汁配單骨雞翼。蜜糖芥末香草醬的甜味與芥末的辛辣相結合,味道得到平衡。威士卡水牛城汁就有濃鬱的醬汁,搭配單骨雞翼的鮮嫩肉質,有甜味的誘惑,又有醬汁既惹味。.最後每人一杯特色飲品,非常Chill。

最後每人一杯特色飲品,非常Chill。

2024-09-04 563 瀏覽
今日下午告假休息,enjoy my afternoon here right after my visit to HKU library. 所以我抓住本书就嚟喇。Fantastic experience, have to say. Do remember to book beforehand just in case…我下午2:30去唧,仲要喺工作日,有位,但都有唔少人。咁假日大家就自己念喇。周边环境一流,角落透位,望出去喺绿树唔喺石市…餐厅环境好舒服,冷气唔会好冻,都唔热,肯定低于22度。食物睇照片D解释啦,我觉得幸福感满满,下次再嚟食咸waffle…妖…之前搵好耐边度有好waffle食,原来就喺屋企附近…🤣远在天边近在眼前。推荐嚟!因为话有乜试食优惠要喺食评标出比block咗?我唔明咯,我正价比钱唧,冇攞任何优惠,只不过真喺中意呢间嘢唧食物,推荐!前两日先线下同我同事安利,佢话呢个周末带佢女朋友去试试。顺便attache埋payment了…两件食品如图示,冇多冇少157。

推荐嚟!

比利时waffle
炭烤榛子朱古力
比利时waffle
炭烤榛子朱古力
2024-09-03 580 瀏覽
聽朋友介紹西環嘅呢間餐廳嘅食物味道獨特又好味,所以晏晝帶埋男朋友去撐枱腳🤭首先,蜜糖芥末香草醬同威士忌水牛城汁嘅單骨雞翼🐥,帶黎甜中帶辣同獨特嘅威士忌風味,味道豐富而且令人流晒口水。此外,牛角包窩夫🥐係一道別具特色嘅菜品,用左秘製慢煮手撕豬、布雷斯特煙肉醬同太陽蛋配搭,口感豐富而且層次感十足。最後,法式鄉村鐵鑊早餐🥙係另一個推薦嘅菜品,提供左豐富多樣嘅早餐選擇,品質上乘而且美味可口。呢d菜式嘅材料選用優質食材,注重品質,呈現出令人滿意嘅口感同風味,絕對值得一試🤤

2024-09-02 557 瀏覽
☕️ Classy Le Carré 🍳Classy Le Carré 位於西環堅尼地城新海旁 🌊 簡約風格,環境輕鬆,白色主調 ☁️ 滿佈著柔和音樂增添不少氣氛 🎵🍵星野製茶園拉花好靚 好有心思 🐎星峰是一種綠茶 🍃 清新香氣 獨特口感茶葉顏色鮮亮 💚 泡出的茶湯清澈透明帶有淡淡甜味 微妙的苦澀感 🥗 小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉鮮蝦鮮甜 🦐 羽衣甘藍 清爽脆嫩 🥬搭配小米 🌾 蕃茄 🍅洋蔥 🧅健康豐富 增添層次感🍓 冰雪雜果乳酪雜果酸甜 🫐 乳酪奶香 🥛柔滑細膩配上穀物 🌾 口感豐富
☕️ Classy Le Carré 🍳

🍓 冰雪雜果乳酪
雜果酸甜 🫐 乳酪奶香 🥛柔滑細膩
配上穀物 🌾 口感豐富

2024-09-02 427 瀏覽
今日係西環既呢間餐廳岩晒打卡,環境好靚,氣氛一流,裝修好好,一定要再黎!😍九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉😍呢款精緻既意大利麵令人驚嘆,意粉煮得岩岩好,口感彈牙,配上豐富既明太子同三文魚籽,味道鮮美而且有層次感,明太子獨特既咸香同鮮嫩既三文魚籽完美融合,每一啖都帶黎滿滿既美味享受,而且呢碟意粉既呈現都特別精美,色彩鮮艷,俾人一種食慾既刺激,完美!🥰櫻花蝦蒜香牛油蜆肉扁意粉😍意大利麵外表金黃誘人,蒜香牛油既香氣撲鼻而來,櫻花蝦同蜆肉都非常可口,蜆肉大隻鮮甜,搭配上爽脆既櫻花蝦,整體口感非常豐富和諧,味美新鮮!😘飲品😘先毁要杯iced white,冰鎮白咖啡清涼爽口,帶有微微苦味,俾人一種清新既感覺;而Brazil就焦熱牛奶朱古力,加入榛子焦糖,更加濃郁香甜!✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】服務:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】整體評分:😋【笑】

😍九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉😍

衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
整體評分:😋【笑】
2024-08-31 468 瀏覽
辛苦左一排終於到左sem break 👦🏻🍳👦🏻🍳所以就約左同學仔來呢度食下野,吹下水,,岩曬我! 一齊來睇睇今次既lunch menu:~~~~櫻花蝦|蒜香牛油 蜆肉扁意粉~~~~阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉~~~~Classy Blend Chocolate全場最推介當然係呢個 櫻花蝦|蒜香牛油 蜆肉扁意粉 ,蜆肉,蝦肉非常新鮮,肉質鮮嫩,內 部肉質鮮美。醬汁濃鬱香辣,能夠提升整道菜的口感層次。然後就系呢個🍳阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉 醬汁肉味濃,唔洗咩調味都已經好 正。岩曬我口味,意粉索汁,好彈牙。☀Classy Blend Chocolate☀都唔錯,好好飲。呢度真系好多野食,好多都未試到,獨家既燒汁同D 食物好夾,食物質素高,提供少量生啤,怪不多咁多人幫襯!

-呢間主打西餐嘅餐廳,一入門口已經被高雅嘅裝潢吸引住,梗係要快快叫D野黎食下啦!1️⃣慢煮法式去骨黄雞(魔鬼醬)。個汁一定係獨家調制嘅!口感點會咁彈牙呀⁉️雞肉超級滑嫩️☺️!一咬落去,真係要小心有勁多雞汁咇出嚟💦哈哈哈!🤣2️⃣猴頭菇(菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉)。必食!精選食材烹調得剛剛好!嘅味道,爽口又順滑!一個字,正😆我仲叫左呢杯宇治抹茶拿鐵,濃濃的抹茶加上淡淡嘅奶香好香好滑,拉花都好靚。Menu仲有好多其他嘢多想食,下次再嚟!❤️

2024-08-22 611 瀏覽
中午做完瑜伽🧘‍♀️,同班閨蜜落堅尼地城逛完,大姐話去食個西餐再番工🥴(姐請客當然無問題😍)今次我哋就揀咗間位於堅尼地城嘅Classy Le Carré,感覺餐廳好有格調。頭盤:🖤我哋開始飯局就揀咗秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)。滋味豐富,夠味又唔會過咸,食晒都仲要食返😂。主菜系列:💛接住,我哋試咗個卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)。味道香濃,豬肉又肥又瘦,食落口真係令人想飛上天🚀。💙我哋又點咗個海洋拼盤,大快啖肉之餘又可以試吓清甜嘅海鮮,質素一流無得輸。最後,我哋又點咗個烤蘋果伴雲尼拿雪糕做甜品,蘋果烤到外脆裡軟,配合雪糕,瞬間清爽🍮。最後總括,Classy Le Carré餐廳賣嘅西餐真係一流,CP值超高,真係多謝姐請客❤️‍🔥,會再約埋其他閨蜜一齊嚟試下其他菜式😊。

頭盤:

主菜系列:

二刷堅尼地城法式小館,感受到濃厚嘅法國風情。餐廳布置得非常優雅,燭光晚餐嘅氛圍十分浪漫,簡直就像置身於巴黎嘅小餐館。Emily in Paris 哈哈首先講下佢哋嘅招牌菜厚切鵝肝多士,真係一試難忘。入口即化,味道濃郁,配上細緻嘅多士,簡直係絕配。每一口都感受到細膩嘅口感和豐富嘅層次,真係值得一讚。另外,我哋仲試咗「法式洋蔥酥皮湯」,湯底濃郁香甜,洋蔥煮得非常軟滑,再加上香脆嘅芝士麵包,真係暖心又暖胃。再嚟講下主菜「寶雲酥羊架」,羊架煮得剛剛好,外皮香脆,內裡嫩滑多汁。紅酒汁嘅香氣同羊架嘅味道相得益彰,真係令人一試難忘。朋友們都話呢度嘅羊架係佢哋食過最好之一。至於甜品,我哋選擇咗「蘋果肉桂卷」及「正版朱古力心太軟」,表面嘅脆脆的配合內裏的蘋果肉桂甜度適中,至於朱古力心太軟一吃便知道不是叫貨的,而是自己做的,比起市面上一般的來得鬆軟及爆漿,食完主菜再嚟呢個甜品,真係一個完美嘅結尾。另外有樣超級意想不到的,就是只要享用二人套餐,便有一支品酒師推介紅白酒一整支送給我們。。真的很感嘆現在生意很難做,太誇張了性價比未免太高🙈服務方面,侍應生非常專業又友善,每道菜上菜速度都控制得好好,完全冇等得不耐

厚切鵝肝多士

法式洋蔥湯

法式羊架

Fine  wine

服務方面,侍應生非常專業又友善,每道菜上菜速度都控制得好好,完全冇等得不耐煩嘅感覺。

總的嚟講,呢到絕對值得繼續過來,我更加估不到晚餐的性價比這麼高,「飽到上心口」,無論係食物質素定服務態度都非常出色。下次有機會一定會再嚟,重溫呢個美好嘅法式晚餐體驗!

蘋果肉桂卷
精品朱古力心太軟
2024-07-15
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
Fine  wine
蘋果肉桂卷
精品朱古力心太軟
2024-08-03 1104 瀏覽
這家充滿歐陸風情的餐廳位於堅尼地城,其優雅精緻的設計讓人有種置身法國鄉間小屋的感覺 🇫🇷 店外以白色外牆和綠色簷篷營造田園風情,而店內則以白色、綠色和木系為主,並用了油畫裝飾作點綴,每個角落都很很美很適合打卡呢~💚🤍🤍秘製慢煮手撕豬手製比利時窩夫窩夫超級鬆軟,帶有淡淡的牛油香氣🤤 手撕豬軟嫩多汁,搭配太陽蛋及布雷斯特煙肉醬,口感層次豐富,好好吃!😋🤍櫻花蝦蒜香牛油蜆肉扁意粉蒜香味濃郁,蜆肉份量多,櫻花蝦更添口感層次💕 整體味道清新,不會過於油膩或鹹重👍🏻🤍新鮮香印提子牛角包窩夫賣相很漂亮🥰 外酥內軟的牛角包窩夫上舖滿香甜的香印提子,搭配奶油及雪糕,邪惡但非常滿足!😍🤍66%加勒比朱古力餐廳有多款精品巧克力選擇☕️ 這款巧克力香氣濃郁,味道平衡,不會過於苦澀,又不會過於甜膩👍🏻 喜歡濃度更高可以選75%或100%精品巧克力特飲✨🤍伴白之昔這款抹茶飲品較厚身,入口順滑💚 味道香醇醇厚,並帶有一絲甘甜☺️ 每杯精品抹茶均有小卡紙介紹抹茶莊園及其特色,儀式感拉滿🫶🏻📍Classy Le Carré - 西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖

🤍秘製慢煮手撕豬手製比利時窩夫

新鮮香印提子牛角包窩夫
66%加勒比朱古力
伴白之昔
2024-07-16 963 瀏覽
媽媽嘅生日,我哋帶佢去堅尼地城嘅《Classy Le Carré》品嚐西餐,我哋點了六款菜式,種類豐富,包括有前菜,主菜,飲品同埋甜品。1️⃣首先我哋點咗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉🥗🦐, 味道新鮮又美味,吃落口非常爽口,小米與羽衣甘藍的組合配上新鮮鮮蝦,味道獨特,讓人食指大動。2️⃣接嚟就有牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫🥑🥐,香濃的牛油果配上咸香的明太子蝦肉,再夾住牛角包窩夫同埋蝦肉,入口時戈壁既口感伴隨著味道的變化,實在無得輸。3️⃣接下來有香草青醬雜菌扁意粉🍝,藉著香草青醬的鮮香風味,搭配上多種口感豐富的雜菌,還有柔滑的扁意粉,讓人吃得舒服又美味。
放工後與friend👯‍♀️來到嘅堅尼地城,有間新開嘅餐廳- Classy Le Carré,喺度享受一嘅西餐,真係開開心心❣️️。我地兩個揀咗晚餐menu同一款主菜 - 慢煮法式去骨黃雞配魔鬼醬(Dinner: Slow cooked French de-boned chicken in Dijon mustard sauce),送上嚟嗰刻,隻雞嘅香味已經散發出嚟,好食!🤤 食落口都一流,雞肉鮮嫩滑口,再配上魔鬼醬,感覺法式風味盡然。我地又叫咗一款特級厚切鵝肝搭配牛油軟包、香滑茴香、無花果、黑醋草莓醬(Dinner: Pressed fresh foie gras with (brioche, fennel confit, fig, balsamic strawberries),鵝肝口感buttery美味,不過又唔會過於肥膩,真係食完好想再食嘅感覺🦆🍽️。飯後我地又叫咗一款叫做「猴頭菇」(Dinner: mushroom)嘅菜式,有菲達芝士、鮮打羅勒香草醬同埋手工意大利粉,口感層次豐富,超級好食😍。總之,今次食嘅都幾滿意,只係如果追求極度豐富嘅口感就未必會適應。 🧐 另外,大家都知道西餐嘅製
總之,今次食嘅都幾滿意,只係如果追求極度豐富嘅口感就未必會適應。 🧐 另外,大家都知道西餐嘅製作過程相對嚟講會比較慢,所以我地都比多咗一啲時間等,等待期間望吓窗外嘅景色,實在過癮。 所以,對於West District嘅friend揀擇困難嘅話,或者可以試試「Classy Le Carré」,睇下菜色有冇你love㗎!
今日同同事黎到呢間坐落於堅尼地城的西餐廳「Classy Le Carré」🏮,裡面的裝潢既優雅又舒適,令人感覺頓時置身於歐洲。而且餐牌選擇多元化,真係令人眼花繚亂!✨🌸 首先我哋點咗蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,雞翼充滿了香草的味道,淋上特製的蜜糖芥末醬,啲雞翼既甜又微辣,味道十足!💯🌸 緊接著是法式鄉村鐵鑊早餐。 呢個早餐真係五花八門,包括了炒蛋,比利時華夫餅,港口蘑菇,法國麵包,香腸,番茄,炸馬鈴薯餅與烤日本南瓜,還有酸奶。味道豐富且營養滿分,份量十足,呢個早餐絕對值得推薦!❤️🌸 接著,我哋享用到特色菜卡邦尼風乾豬面頰。風乾豬面頰與36個月巴馬臣芝士的完美結合,再配以意大利闊麵,口感細膩而鮮美,口味絕佳。💚「Classy Le Carré」是一間有特色又優質的西餐廳,適合各種場合如商務午餐、親友聚餐或者情侶約會。

食過好多次西餐,今次嘅西餐之旅實在幾出色👍就喺位於堅尼地城我哋一行人就嚟到呢間「Classy Le Carré」💼 ,一班人一齊輕鬆享受好食嘅時光!首先,我哋就Order左佢哋嘅Dinner: 波隆納肉醬意大利闊麵。肉醬好rich,伴住闊麵入口,幾滋味😍,再加埋佢們家窩心份量既36個月巴馬臣芝士,未食就已經聞到味香口水都流埋嚟啦 💦再嚟: 卡邦尼風乾豬面頰肉。風乾豬面頰肉,咬落去就知佢嘅肉質同口感相當鮮嫩添。又要有36個月巴馬臣芝士同意大利闊麵,口感好好👍豬面頰肉整得啱啱好👌Classy blended特調朱古力飲品我哋都試左。選左62%馬大埃巴西朱古力,入口香氣四溢,淡淡嘅苦味同甜度互相瓜迪,實在好難以形容,飲埋呢杯就真係全晚超滿足,味道直接令人上癮! 嚟呢度食真係令人大開眼界,口感好好啊!食物各方面都超讚,形容唔出黎有幾好食,大家最好親身試下。Classy Le Carré唔只質素一流,佢哋仲會好用心去prepare每一樣食物㗎,都幾唔錯,真心推介。下次再嚟我一定會再介紹朋友嚟試下,食物同服務實在太出色喇。🎉✨

2024-06-28 512 瀏覽
港岛法式风情小馆氛围感一整个拉满! 欧式白色氛围感咖啡馆尊嘟太适合喝下午茶了满满的浪漫田园气息🌸绿白色交织在一起的搭配让人眼前一亮哦✅明太子虾沙律减脂达人必备!饱满紧实的虾肉搭配新鲜沙拉百吃不腻呦~☕️独有logo 拉花咖啡喝起来细腻醇厚!下午茶圣地冲着准没错!

港岛法式风情小馆氛围感一整个拉满!

欧式白色氛围感咖啡馆尊嘟太适合喝下午茶了
满满的浪漫田园气息🌸
绿白色交织在一起的搭配让人眼前一亮哦
✅明太子虾沙律
减脂达人必备!
饱满紧实的虾肉搭配新鲜沙拉
百吃不腻呦~
☕️独有logo 拉花咖啡喝起来细腻醇厚!
下午茶圣地冲着准没错!