CHUTNEY

餐廳裝修華麗,還有印度宮廷畫像裝飾前菜有薄脆餅配三種印度醬料一次過有甜、辣、清爽口味😋🐑Keema Pav $198咖喱羊肉碎配烘牛油麵包真的絕了!有炸薯脆條和鵪鶉蛋,洋蔥碎和青檸作調味,口感層次豐富份量又多,要加配薄餅吃才夠😂🐙Tandoori Octopus $218烤八爪魚肉質鮮嫩,配上粟米和薄荷乳酪酸辣醬很惹味🥬Celeriac Miloni $168芹菜炒雜菜口感帶辣,但醬料跟平常吃到不一樣很特別👍🏻🐥Chutney Butter Chicken $258牛油雞咖喱用上本地黄油雞去烤,配松露乳酪,加薄餅吃絕配👍🏻🫓Truffle Cheese Naan $58店內兩大個Tandoori大窯爐,是地道印度菜必備,大廚會將薄餅放入爐中烤香一上桌有很香的松露和焦香味,還有芝士很滋味😍🍦Pistachio Kulfi $108印度的開心果雪糕,質感不像平常吃到的雪糕,比較有顆粒感
餐廳裝修華麗,還有印度宮廷畫像裝飾

前菜有薄脆餅配三種印度醬料
一次過有甜、辣、清爽口味😋

🐑Keema Pav $198
咖喱羊肉碎配烘牛油麵包真的絕了!
有炸薯脆條和鵪鶉蛋,洋蔥碎和青檸作調味,口感層次豐富
份量又多,要加配薄餅吃才夠😂

🐙Tandoori Octopus $218
烤八爪魚肉質鮮嫩,配上粟米和薄荷乳酪酸辣醬很惹味

🥬Celeriac Miloni $168
芹菜炒雜菜口感帶辣,但醬料跟平常吃到不一樣很特別👍🏻

🐥Chutney Butter Chicken $258
牛油雞咖喱用上本地黄油雞去烤,配松露乳酪,加薄餅吃絕配👍🏻

🫓Truffle Cheese Naan $58
一上桌有很香的松露和焦香味,還有芝士很滋味😍

🍦Pistachio Kulfi $108
印度的開心果雪糕,質感不像平常吃到的雪糕,比較有顆粒感
2023-09-16
  • Keema  Pav
  • Naan
2023-09-16 24 瀏覽
約咗好姊妹食飯,今次佢帶我嚟到位於中環嘅印度餐廳食好西,環境裝潢華麗,充滿宮廷氣派。食物嘅款式充滿印度特色🍴Raj Kachori ($138)呢個係凍食既,圓形既脆餅外皮香脆,包住滿滿嘅餡料😆包括:薯仔🥔蕃茄🍅扁豆等等,面頭更鋪滿薄荷酸辣醬,羅望子醬同埋乳酪醬,味道酸酸甜甜👅係一度幾有特色嘅開胃菜👐🏻🍴Tandoori Octopus ($218)八爪魚表面烤到焦脆🐙質感軟腍得黎帶點爽口,調味適中,旁邊嘅粟米燒得幾香🌽而且辣辣地,唔錯~🍴Chutney Butter Chicken ($258)食印度菜點少得butter chicken,雞肉大件啖啖肉👄咖喱醬香濃creamy,幾惹味😋🍴Celeriac Miloni($168)芹菜根雜菜幾爽口,入口品嚐到獨特香料味💁🏻‍♀️味道幾濃郁同埋幾辣,建議配搭返烤餅同埋飯一齊食比較好😗🍴Truffle Cheese Naan($58)一上枱熱辣辣,聞到陣陣嘅松露味😍烤餅口感軟熟有空氣感,部份位置烤到微脆,食到松露同牛油香味👅👅👅推介!🍴Garlic Naan($42)蒜蓉同牛油嘅味道幾突出,點咖喱食好夾👍🏻🍴Apple Freshner($8

食物嘅款式充滿印度特色

🍴Raj Kachori ($138)

🍴Tandoori Octopus ($218)

🍴Celeriac Miloni($168)

🍴Truffle Cheese Naan($58)

🍴Garlic Naan($42)
蒜蓉同牛油嘅味道幾突出,點咖喱食好夾👍🏻

🍴Apple Freshner($88)
由青蘋果🍏青瓜🥒同薄荷調製而成既mocktail,酸酸甜甜,帶點青瓜既味道,幾清新~

🍴Larger($78)
店員介紹係印度最高銷售量嘅啤酒🍺入口唔太苦,麥芽味幾香,飲落幾清爽👍🏻

🍴Pistachio Kulfi($108)
係開心果味嘅印度雪糕,味道偏甜少少,口感有少少咬口,幾得意😝
上到餐廳只見以啡金為主調設計,一直滲透出獨特而華麗氛圍,揭起神秘布簾後盡見異國風情裝修.更特別之處在於餐廳有兩個印度傳統炭火窯爐,可令食物表面快速焦香而同時保持食材濕潤.店員更熱情邀請入內觀看整餅過程,興奮之餘亦有點受寵若驚在看不見花巧但卻精緻有層次嘅印度菜式下,加上細心服務及整體氛圍完全係慶祝好去處✨期待下回再去好好享受晚餐~ 🔸Tandoori Octopus ($217)烤八爪魚賣相吸引,先低溫慢煮12小時再放入窯爐香烤✨望見已垂涎三尺.外層焦香肉質嫩彈.旁邊配上混合香料調味過炭香粟米粒薑味突出,同樣出色又開胃🔸Keema Pav ($198)必點之作!!✨羊肉打成肉碎,微微羶香味,放上烘過軟熟牛油麵包一起吃,無窮滋味!建議再配合旁邊生洋蔥,辣椒及幼身炸薯脆,最後加上幾滴青檸汁,添口感之餘更達至平衡及層次感🔸Chutney Butter Chicken($258)🔸Celeriac Miloni ($168)兩款咖喱卻有不同口感.咖喱雞食到先炭烤後烹煮,咖喱creamy微辣帶蕃茄酸甜,比例平衡.芹菜根雜菜,偏乾身狀態咖喱,味道濃稠帶蔬果甜味而有咬口🔸Truffle Cheese

🔸Tandoori Octopus ($217)

🔸Keema Pav ($198)

🔸Chutney Butter Chicken($258)
🔸Celeriac Miloni ($168)

🔸Truffle Cheese Naan($58)

份量巨型!薄餅皮邊厚身煙靭,內裡鬆軟,配咖喱必備.加入松露及芝士,更是邪惡無比

🔸Pistachio Kulfi($108)

傳統印度開心果雪糕,質地較硬身有別於一般幼滑雪糕口感.開心果味道偏淡上面佈滿開心果仁碎,特別可一試

🔸AppleFreshener($88)
🔸Chutney's Iced Tea($88)

兩款mocktail 同樣清新,中環區來說份量亦對得起價格.前者蘋果,混入金橘及薑啤.後者紅茶味為基底,加入桃及石榴

餐廳環境好有格調,好有異國情調❤️環境Good👍🏻,服務都非常Nice前菜上左個勁薄脆餅,仲有3款唔同既醬料配搭,好有印度風味,有齊甜酸辣清爽既味道👅Keema Pav (咖喱肉碎麵包,羊肉碎,炸薯脆條,鵪鶉蛋) 麵包烤得外層香脆,內層軟熟,就咁食就好好食,加埋咖喱羊肉碎更加不得了😋,咖喱羊肉碎一入口小小辣香味,再黎就好濃郁既羊肉香,每一啖都好實在,入面仲有啲啲炸薯條鵪鶉蛋,食落口感更分明Tandoori Octopus (烤八爪魚,粟米,薄荷乳酪酸辣醬) 八爪魚🐙烤得外皮香口,入口就有陣陣既香氣,食落口感好飽滿,粟米粒粒都好特別,味精酸酸甜甜咁Chutney Butter Chicken (牛油雞咖喱燒本地黃油雞,松露乳酪) 咖喱有松露乳酪既加持,味道奶滑香辣,口感順口,雞件肉質係偏向紮實,落滿滿既肉感,咖喱亦好入雞身,非常惹味Truffle Cheese Naan (松露芝士薄餅) 薄餅外皮香脆,入面就好酥軟,出面仲有滿滿既松露醬😍,超級好食Celeriac Miloni (芹菜根雜菜) 入面有勁多種類既蔬菜,好豐富,口感亦非常多元化,味道濃香,配埋蔬菜既甜香,非常唔錯👍🏻最尾緊係要

餐廳環境好有格調,好有異國情調❤️
環境Good👍🏻,服務都非常Nice

Truffle Cheese Naan (松露芝士薄餅)

Celeriac Miloni (芹菜根雜菜)

最尾緊係要甜品做Ending☺️
Pistachio Kulfi (印度開心果雪糕)

Mocktail Combo $160 for 2
Mango Lassi
Rose Lassi

2023-08-28 236 瀏覽
📍 Chutney Tandoor HouseI have to be honest, I have never been a fan of Indian cuisine. I just can’t do all the spice. So it was such a big surprise when I thoroughly enjoyed my meal at Chutney that I immediately booked for a second visit. Love their tandoor platter which is perfect for sharing. I particularly liked their Barramundi Tikka and their lamp chop. For curries, I can’t even choose a favorite as it’s all very good! We ordered five curries and we finished them all! Nearly licked the bowl
📍 Chutney Tandoor House

For curries, I can’t even choose a favorite as it’s all very good! We ordered five curries and we finished them all! Nearly licked the bowl!

Remember to order their rice! I actually prefer having plain rice over Hyderabadi Dum Birvani as their curry is just too good!

Their garlic and butter naan are yummy too!

Service is superb and decor (as well as their plates) is pretty as well! Price is of much better value than the nearby one star. It’s much easier to book too!

If you are like me whose not into Indian food, give Chutney a try! If you are into Indian food, you won’t be disappointed!

Price: HK$500pp

Revisit: 10/10

2023-08-23 126 瀏覽
一出𨋢已經見到佢個勁signature嘅招牌,再傳來一陣印度高級酒店嘅味道,因為一早已經book咗枱嘅關係,店員好快就安排咗一個出口位俾我哋坐。🫓Papadums🫓每一台都有一碗Papadums為餐前小食,咸香小小辣加勁香脆!為我打開今晚呢餐既序幕。🥗Romanesco & Beet Salad 寶塔花椰菜紅菜頭沙律🥗卜碎個外殼,入面有用印度香料撈埋既紅菜頭粒、蘋果粒、薯仔粒等等,入口酸酸甜甜好清新,不過我就覺得如果個殼有啲硬,如果可以整到脆啲就完美。🐑Lamb Seekh Kebab 香料醃羊肉碎、薄荷酸辣醬🐑肥瘦適中嘅羊肉碎mix埋洋蔥同埋印度香料,而烹調時間亦都掌握得啱啱好,入口好Juicy。🐓Chutney Butter Chicken 牛油雞咖喱、松露乳酪🐓好似嚟到印度餐廳都必嗌嘅butter chicken,雞肉嫩滑,入口有少少蕃茄味,一啲都唔辣,小朋友都好啱食。🐮Andhra Tenderloin 烤殼飼牛柳🐮呢個係我呢餐最愛!外層焦香,肉汁濃郁,再用自家烹調嘅蕃茄咖喱汁,用黎配naan一流😋😋🫓Plain Naan 原味薄餅🫓食印度餐點少得印度薄餅,廚師即搓即烤,送到

🫓Papadums🫓

🐮Andhra Tenderloin 烤殼飼牛柳🐮

🫓Plain Naan 原味薄餅🫓
食印度餐點少得印度薄餅,廚師即搓即烤,送到我面前仲係熱辣辣,入口好香既牛油味,口感柔軟😍😍

🍹Kerala Sunset🍹
用brandy做base既cocktail🍸,加左荔枝酒、自家製羅望子汁、柑橘,仲有半粒新鮮無花果,未飲已經好養眼。
酒味唔會太濃,酸酸地好開胃。

成間餐廳燈光柔和但唔會暗,成個感覺好舒服,店員唔多,所以要俾少少耐性,佢地每位都好細心,讚既👍🏻
  • Naan
2023-08-15 182 瀏覽
餐廳週特意預訂上次無食到嘅 中環宮廷風印度菜 係大館對面 體驗感一流 book左lunch 無論係前菜定係主菜 份量都好足 真係好鍾意佢地新鮮焗出黎嘅naan butter 同garlic 都好好味 🤤主食雞同牛都唔算太重口味 唔會好咸 前菜就雞肉沙律同羊肉醬麵包 羊肉醬其實都好食 只係可能唔鐘意個陣味道嘅話都係食唔落 然後甜品係斑斕蛋糕 之前睇其他人好似係朱古力 話一般般 可能我個人比較喜歡食斑斕椰子 所以覺得都幾ok 總體黎講 無論係環境裝修 菜品同味道 到服務態度 全部都非常好 值得推薦
餐廳週特意預訂上次無食到嘅
2023-08-13 2275 瀏覽
Restaurant Week又嚟啦💕今次蕉蕉率先去食一直好想去嘅 @chutney.hk ,果然係高質印度菜,而且Open Kitchen可以睇住佢烤naan及烤肉😍😍Truffle Cheese Naan真係好正😎勁香Truffle味又夾雜住芝士鹹香,一定要襯熱食,烤八爪魚亦好有驚喜,外層烤到焦脆,調味足夠,簡直想食多碟😝Butter Chicken超惹味,印度香料濃郁香溢,我諗個個都會揀呢個😍點Naan食係極之美味的👍🏼👍🏼除咗食物質素高,環境都好值得打卡,好有印度宮廷feel,而且坐得好舒服,服務亦都好高質,大家不妨一試喔😝~香港餐廳周Menu $448 pp ~STARTERRomanesco & Beet Salad*FROM THE CANDOORChicken TikkaOrTandoori OctopusOrMalai Paneer Tikka*FROM OUR CURRIESChutney Butter ChickenOrLamb Chop Pepper MasalaOrSaag Portobello*All MAIN SERVE WITH (Choose One
Restaurant Week又嚟啦💕
~香港餐廳周Menu $448 pp ~
STARTER
FROM OUR CURRIES
Chutney Butter Chicken
Lamb Chop Pepper Masala
Saag Portobello
All MAIN SERVE WITH (Choose One)
Laccha Paratha - Truffle Cheese Naan - Garlic Naan
DESSERTS
Pistachio Roll
Passion Fruit Coconut Cake

——————————————————————
CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
2023-08-07
2023-08-09 279 瀏覽
Restaurant Week 揀嘅餐廳印度菜不嬲都係好開胃嘅菜式,炎炎夏日嘅中環,配上大館嘅景,$198(未加一)真係幾抵。呢間餐廳前菜Keema Pav幾好食,主菜牛油雞都唔錯。牛嘅話太細舊,而且味道一般。Naan有啲overcooked,唔鍾意太燶嘅,可以叫待應幫你換。其他嘢嚟講不過不失,甜品係有啲太hea,所以冇影到。侍應嘅態度都好好,總括嚟講都幾值得試,有Restaurant Week會黎,冇就可能唔會再黎,私心覺得chiwala好食啲。
Restaurant Week 揀嘅餐廳

Naan

Chutney
2023-08-07
用餐優惠
信用卡優惠
Chutney
  • Butter  chicken
適逢最近的restaurant week✨很多餐廳都推出了優惠的午市和晚市套餐我們選了平時很少吃的印度菜來試試🤣網上見他們好評如潮,而且裝修華麗,超期待!Lunch set包了一款前菜、主食、甜品✨Keema Pav這個在網上很多人推介,難得套餐可以選擇,一定要試試😆😆這個是免治羊肉碎,加上烘過的軟熟牛油麵包。店員還提供了辣椒、洋蔥和青檸汁讓我們自行調味。這個比想像中好吃很多😂😂😂羊肉很香濃,帶有一點微騷,喜歡羊肉的人必點!覺得這個配白飯真的一絕🤣🤣✨Tandoori octopus八爪魚腳要另外加 $78,但質素也沒令我們失望。外層焦香,肉質厚嫩彈牙,配上用香料調味過的粟米粒,非常好吃🐙✨Old Delhi Butter Chicken 牛油雞味道較甜,幾乎是不辣的,雞肉嫩滑,用來配naan很適合!✨Achari Beef Short Rib另一款是牛肋肉的咖哩🥘這一款香料明顯比較多,而且帶一點輕微的辣度🙈我比較喜歡這一個🤣🤣✨ Basmati rice & Garlic Naan兩個人吃的話,強烈建議點一個naan就夠🤣🤣他們的naan像pizza一樣大,吃完半塊已經超飽。印度米比
適逢最近的restaurant week✨
很多餐廳都推出了優惠的午市和晚市套餐
我們選了平時很少吃的印度菜來試試🤣
網上見他們好評如潮,而且裝修華麗,超期待!

Lunch set包了一款前菜、主食、甜品
✨Keema Pav

✨Tandoori octopus
Tandoori  Octopus

✨Old Delhi Butter Chicken

✨Achari Beef Short Rib
Garlic  naan

✨ Basmati rice & Garlic Naan
兩個人吃的話,強烈建議點一個naan就夠🤣🤣
他們的naan像pizza一樣大,吃完半塊已經超飽。印度米比較長身,粒粒分明,拌咖哩汁真的超好吃🥘🍚🥺

當日甜品是香蕉朱古力蛋糕,看見賣相擔心會很甜,但吃下去反而有驚喜😳😳甜度對我來說剛剛好,不會死甜。而且朱古力味非常濃郁,作為飯後甜品很不錯!

另外一加一杯cocktail和iced tea🙈🙈
價錢偏貴,賣相很好但味道一般😂😂
Tandoori  Octopus
Garlic  naan
  • Tandoori  octopus
鐘意食印度菜嘅我 今次就試下Chutney! 華麗嘅宮庭風裝修好靚 坐位寬躺坐得舒服服務質素都100 分啊!食物方面就最欣賞Nann 同咖喱!食咗butter chicken 同埋牛助骨咖喱分量都幾大架 肉都多!特別牛助骨咖喱好入味 肉又夠腍 不過呢個配飯會好過Nann 因為比較杰身同濃味! Keema Pav 羊肉碎配烤麵包係第二欣賞一道菜夠香 調味剛好 加埋熱辣辣鬆軟麵包真係好正Raj Kachori 呢個係印度式沙律🥗 薄脆球包住水果 味道酸酸甜甜辣辣 開胃前菜! 海鮮方面就食咗Tandoori Octopus 就普通冇乜特別, 但有做到好香炭燒味 不過$218 一小條性價比比較底 所以下次再黎就唔會encore 喇當日daily fish 試左燒snapper 燒得啱啱好 夠嫩 皮香脆!調味剛好 主要都係魚皮重味 所以肉唔會太重味遮蓋魚嘅鮮味 配上檸檬汁同印度薄荷醬好refreshing $360 成條魚係餐廳食算掋食chicken tikka 叫左上紅色色嗰隻 好味 唔會好乾 味道正! 唯一不足 如果用 鐵板上更正 另外仲試左佢地嘅 mango lassi 食物整體唔係死重味
鐘意食印度菜嘅我 今次就試下Chutney!
華麗嘅宮庭風裝修好靚 坐位寬躺坐得舒服

服務質素都100 分啊!

食物方面就最欣賞Nann 同咖喱!
食咗butter chicken 同埋牛助骨咖喱
分量都幾大架 肉都多!

Keema Pav 羊肉碎配烤麵包係第二欣賞一道菜
夠香 調味剛好 加埋熱辣辣鬆軟麵包真係好正

Raj Kachori
呢個係印度式沙律🥗
薄脆球包住水果 味道酸酸甜甜辣辣 開胃前菜!

海鮮方面就食咗

當日daily fish 試左燒snapper

另外仲試左佢地嘅 mango lassi

食物整體唔係死重味 但又做到夠味夠香!
雖然好多平民印度菜都好好食 又平 但呢度好食之如係食埋個環境 可以一試

2023-07-15
✽.。.:*・初訪𝒞𝒽𝓊𝓉𝓃𝑒𝓎 中環宮廷風印度菜.。.:*🇮🇳餐廳內部華麗金碧輝煌,充滿濃郁宮廷色彩,周圍還滿佈以印度皇宮為主題的藝術作品🕌❁ 𝒦𝑒𝑒𝓂𝒶 𝒫𝒶𝓋 咖喱羊肉碎麵包ᴍɪɴᴄᴇᴅ ʟᴀᴍʙ, ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ sᴀʟʟɪ ᴀɴᴅ ǫᴀᴜɪʟ ᴇɢɢ$198 (🌟9.5/10)羊肉碎微辣膻味不重,亦不會過鹹,表面有炸薯脆條及鵪鶉蛋令味道更有層次,燙手的麵包外脆內軟,牛油味極香,配上咖喱羊肉簡直是天堂般美味,但麵包比較迷你,所以吃完還剩許多羊肉碎,記得留來配naan🥰❁ 𝒞𝒽𝓊𝓉𝓃𝑒𝓎 𝒷𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇 𝒸𝒽𝒾𝒸𝓀𝑒𝓃 牛油雞咖喱🥘$258 (🌟9/10)牛油雞咖喱用上燒本地黃油雞,嫩滑無比,咖喱以牛油同蕃茄醬為基調,加上松露乳酪,幾乎完全不辣,令人想一口接一口,可惜雞的份量較少~❁ 𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒩𝒶𝒶𝓃松露芝士薄餅$58 (⭐️9.5/10)店內有兩大個Tandoori 大窯爐,令薄餅表面迅速烤焦,內部依然保持濕潤,薄餅份量巨型,煙韌軟熟,松露香味撲鼻,加了芝士讓咸香味更突出,單吃已經很好吃🥹❁ 𝒢𝒶𝓇𝓁𝒾𝒸 𝒩𝒶𝒶𝓃香蒜薄餅$42 (🌟9.5/10)蒜味非常鮮明出

❁ 𝒦𝑒𝑒𝓂𝒶 𝒫𝒶𝓋 咖喱羊肉碎麵包
$198 (🌟9.5/10)

$258 (🌟9/10)

❁ 𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒩𝒶𝒶𝓃
松露芝士薄餅
$58 (⭐️9.5/10)

❁ 𝒢𝒶𝓇𝓁𝒾𝒸 𝒩𝒶𝒶𝓃
香蒜薄餅
$42 (🌟9.5/10)
蒜味非常鮮明出眾,比起極濃松露芝士味的薄餅,這更加匹配咖喱呢💯

❁ 𝒫𝒾𝓈𝓉𝒶𝒸𝒽𝒾𝑜 𝒦𝓊𝓁𝒻𝒾
印度開心果雪糕
$108 (🌟6/10)
餐廳有兩款甜品,經理推薦我們試試傳統的印度開心果雪糕,但坦白說不太懂欣賞,雪糕味道比較淡,不太能吃出開心果味,質感也比較硬身,缺了雪糕軟滑的感覺,如果再訪我也許會選擇熱情果椰子蛋糕吧🫢

最後因為事先與店員交代了慶祝生日,但那晚餐廳入座全滿,所以員工非常忙碌,差不多等了大半小時才上甜品,但他們都非常有禮,還請我們飲whiskey 賠罪🍻,再奉上生日卡,服務如此周到,值得加分🙌🏻
2023-06-23
慶祝紀念
生日
  • Keema  Pav
  • Keema Pav
  • Garlic  nan
  • Truffle  nan
早前趁住🇭🇰HK restaurant week, Book咗呢間印度菜🇮🇳fine dining食lunch😙👀餐廳喺大館對面, 坐🪟Window side的話可以望到街景🚪一出lift門, 就見到金碧輝煌的招牌🤩裝修呈印度宮廷風🕌座位間十分寬敞🙌🏻・・Dining City Lunch Set $198・・🔸 Poppadom印度前菜~脆炸薄餅🫓🥵脆餅辣度十足, 配上清新薄荷醬, 好開胃🥳🔸Angara Murgh Tikka🐔 7/10=香料烤雞塊=咖喱醬+乳酪+香料🫙醃製烤焗而成🔥🐔雞肉嫰滑, juicy😋🔸Keema Pav 碎羊肉配餐包 🐑 7.5/10重中之重❗️🍞牛油餐包共有4小件勁重牛油香味🧈, 超鬆軟😆抆到一撕撕的麵包絲🍞🥺所以食完隻手都有啲油淋淋🤏🏻🤣🔍Keema=解絞爛的肉🐑羊肉碎醬上有1隻切開的鵪鶉蛋🥚醬的份量充足, 絕對有剩👍🏻, 可以留嚟餸飯🤭🐑羊肉唔會好羶, 好濃郁的香料味😌🔸Malabar fish curry 🐟 6/10🐟魚塊只有2件醬汁唔辣, 偏重椰漿味🥥魚質都算滑溜👌🏻🔸Old Delhi Butter Chicken 🐔 6/10🔍Butter
早前趁住🇭🇰HK restaurant week,
👀餐廳喺大館對面,
坐🪟Window side的話可以望到街景
🚪一出lift門, 就見到金碧輝煌的招牌🤩
裝修呈印度宮廷風🕌
座位間十分寬敞🙌🏻

🔸 Poppadom
印度前菜~脆炸薄餅🫓
🥵脆餅辣度十足, 配上清新薄荷醬, 好開胃🥳

🔸Angara Murgh Tikka🐔 7/10
=香料烤雞塊
=咖喱醬+乳酪+香料🫙醃製烤焗而成🔥
🐔雞肉嫰滑, juicy😋

🔸Keema Pav 碎羊肉配餐包 🐑 7.5/10
重中之重❗️
🍞牛油餐包共有4小件
勁重牛油香味🧈, 超鬆軟😆
抆到一撕撕的麵包絲🍞🥺
所以食完隻手都有啲油淋淋🤏🏻🤣

🔍Keema=解絞爛的肉
🐑羊肉碎醬上有1隻切開的鵪鶉蛋🥚
醬的份量充足, 絕對有剩👍🏻, 可以留嚟餸飯🤭
🐑羊肉唔會好羶, 好濃郁的香料味😌

🔸Malabar fish curry 🐟 6/10
🐟魚塊只有2件
醬汁唔辣, 偏重椰漿味🥥
魚質都算滑溜👌🏻

🔍Butter Chicken=酸奶+香料醃製🫙
同烤雞塊Tikka 味道上有點相似😲
係一款唔辣的咖喱🥘
味道上較溫和😚
🐔雞肉有3件, 肉質略乾嚡🤧

🔸Garlic Naan $42 8.5/10
大推❣️必食❣️
🫓naan有兩大件, 真係好大塊😳
新鮮製造❕熱辣辣♨️
口質札實帶煙韌🤤
蒜味濃郁🧄勁好食~🥰

🍹Mocktail Combo $150/2杯
🔸Mango Lassi 8/10
必飲❣️
Lassi = 乳酪飲品🥤
除咗有🥭芒果味道, 仲有特別口味--玫瑰味🌹

🔸Chutney’s Iced Tea🫖 8.5/10
Peach|Pomegranate juice|Orange
果然係signature drink🩷
以為係普通iced tea🫢,
🍃飲落好清新🥰, 多咗陣果香味🍑🍊🫶🏻
  • Chutney’s Iced Tea
  • Garlic  naan
2023-06-26 700 瀏覽
We booked the restaurant a day ahead for a Tuesday evening for 3 people. We shared the raj kachori which was beautiful and delicious. The only issue I had with it was that I thought the shell was a bit on the hard side. If it could be more crispy and flakey, the dish would be perfect. We ordered the butter chicken, beef short rib curry and saag portobello. They were all very different and was a great complement to the garlic naan and basmati rice we had. The butter chicken was not as tender as some other places but the sauce was extremely tasty. The saag portobello was very light as it didn’t have any cream in it. The service was also attentive and the dining room was cozy and inviting. I can’t wait to come back for the lovely curries.
Papaddums
Butter  chicken
Saag  portobello
Beef  short  rib
2023-06-15 686 瀏覽
CHUTNEY 裝修華麗,門口已有多個打卡位。侍應安排左張2人枱窗口位,可能早到既關係,餐廳冇乜人。好驚訝Chutney 居然有兩個炭火大窯爐(印度傳統高溫炭火烤箱),因為防火條例嘅關係,香港唔係好多印度餐廳設有呢個爐(好難過防火條例, 而且成本好高)。佢嘅特色係令食物表面迅速烤焦,而內部依然保持濕潤和嫩滑,令到食物味道更加突出,烤製過程中亦都吸收烤箱內部既香氣和煙熏味。🩷Aloo Tikki Chaat一種印度流行街頭小食,底下係炸到金黃酥脆既薯餅再鋪滿yogurt 同羅望子醬,入口一啲都唔油膩🩷Hyderabadi Dum Biryani With Lamb印度特色嘅羊肉香料飯,睇過我其他食評都知道,老公最鍾意食羊,而且食印度菜,梗係唔少得食香料飯。米飯煮好之後,就會連香料同羊肉一齊放喺個密封器皿,再由一層酥皮覆蓋,放入高溫火爐烤焗,慢慢令到米飯同羊肉吸收香料同 sauce。上枱之後,侍應會幫你cut 走最上層嘅酥皮,唔建議食用,因為烤焗嘅過程中吸收咗好多有害物質。🩷Chutney’s Mix Tandoor PlatterChutney 主打就係 Tandoor,心大心細每一樣嘢

🩷Aloo Tikki Chaat

Chutney 主打就係 Tandoor,心大心細每一樣嘢都想試,咁呢一個烤肉拼盤就啱晒。集合盲鰽、澳洲羊架、兩款印度雞肉,一次過試晒幾種肉類😆
Chutney’s Mix Tandoor Platter

最後當然唔少得嘅就係印度傳統飲品 lassi 同香料奶茶。
總括:
店員態度有善,食物亦可媲美某六星級酒店嘅米芝蓮餐廳,但價錢差一截,性價比極高
2023-04-28
Chutney’s Mix Tandoor Platter