CHUTNEY

2023-11-07 22 瀏覽
之前好多時自己都係去食比較正宗既印度菜,朋友第一次食印度菜所以就俾佢由淺入深,今次就帶佢去試下有少少fusion式既印度餐廳【Chutney】。餐廳位於中環,裝修非常靚又不失傳統印度宮廷風格,而且由宜家到11月19號、夜晚都有傳統印度音樂live,真係非常特別。一上黎會有餐前小食,脆薄餅再加上薄荷醬、紅菜頭醬同guava醬。出面一般都只係有薄荷醬,而佢地有紅菜頭醬同guava醬真係好特別,我個人比較鍾意薄荷醬同紅菜頭醬,一個清新一個甜甜地。Keema Pav:免治羊肉加左好多香料,上面再有炸薯仔絲同流心鵪鶉蛋,之後搭配牛油焊左既麵包。免治羊肉因爲加左香料,所以唔會話好重膻味、反而好香,麵包鬆軟。個人非常推薦。Tandoori Octopus:窯燒鷄肉或者羊肉串就食得多,但窯燒八爪魚真係第一次食。感覺有慢煮再燒,因爲八爪魚非常軟霖,外面燒得好焦香。而粟米微辣,好惹味、再搭配甜甜地既紅菜頭醬,一流。Butter Chicken:每次食印度菜都必點,味道濃郁又唔辣。番茄味同cream真係好match,而且鷄肉算好多而且好嫩滑。Truffle Cheese Naan:第一次食有黑松露既Naan

Truffle Cheese Naan:第一次食有黑松露既Naan,又幾特別。外脆内軟,黑松露加左D香氣但又唔會蓋過butter chicken既味道。

Celeriac Miloni:佢地既新menu,香料薑黃燉雜菜、個人覺得有少少橄欖味,雜菜包括豆、薯仔、紅蘿蔔、椰菜花等等。之前比較少食呢類印度菜,又幾特別。

Pistachio Kulfi:開心果雪糕,印度甜品整體會加D香料,呢個都唔例外,但係非常creamy、開心果味同奶味都重。

Rose Lassi:玫瑰味乳酪,唔會太artificial,乳酪酸酸甜甜

Chutney’s Iced Tea:有石榴、檸檬等水果再加紅茶。完全唔甜,好解渴。