2023-06-27 435 瀏覽
菜式由主廚ᴊᴏʀᴅɪ ᴠᴀʟʟᴇs主理,由傳統菜西班牙到創新菜式都有,如經典西班牙火腿炸丸子、西班牙麵卷、足料龍蝦海鮮燴飯等。餐廳都有戶外位置,讓客人感受露天風光,客人可以邊欣賞街景,邊品味多款精美ᴛᴀᴘᴀs。週末早午餐包括了頂級海鮮拼盤,ᴛᴀᴘᴀs,主食及甜點。近期在中環到訪過幾間餐廳吃週末午餐,這間是排名最高的。ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ʙʀᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ ($588/ᴘᴘʟ) (ɪɴᴄʟᴜᴅᴇs sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ, ᴀʟʟ ᴛᴀᴘᴀs, ᴀɴᴅ . ᴄʜᴏɪᴄᴇ ᴏғ 1 ᴍᴀɪɴ, ᴀɴᴅ 1 ᴅᴇssᴇʀᴛ / ᴘᴘʟ)ᴄᴏғғᴇᴇ / ᴛᴇᴀ ɴᴏᴛ ɪɴᴄʟᴜᴅᴇᴅᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ᴀɴᴅ ᴘᴜʙʟɪᴄ ʜᴏʟɪᴅᴀʏ ᴏɴʟʏ
◷ 12時〜15時 ∗ ʀᴏʏᴀʟ ᴄʜɪʟʟᴇᴅ sᴇᴀᴅғᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ1 ғʀᴇsʜ ʙᴏsᴛᴏɴ ʟᴏʙsᴛᴇʀ, 4 ғɪɴᴇ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇ ᴏʏsᴛʀʀs, 6 ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴs, ᴄʜɪʟʟᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ, ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ精心炮製的頂級海鮮拼盤上桌時,視覺效果震撼。光是見到

近期在中環到訪過幾間餐廳吃週末午餐,這間是排名最高的。

ᴄᴏғғᴇᴇ / ᴛᴇᴀ ɴᴏᴛ ɪɴᴄʟᴜᴅᴇᴅ
◷ 12時〜15時

精心炮製的頂級海鮮拼盤上桌時,視覺效果震撼。光是見到爆膏波士頓龍蝦,就讓人忍不住口水直流。餐廳挑選的波士頓龍蝦完全不簡單,蝦膏超鮮!甜!這拼盤可以一次過地吃勻龍蝦、生蠔、虎蝦等海鮮。嚴選不同上等海鮮、全部新鮮空運到港。每款都鮮嫩肥美,清甜爽口,海鮮下面放滿了冰塊保鮮,蟹肉及龍蝦肉質結實而鮮嫩,旁邊放了一個圓形鐵罐,裡面是牛油果醬三文魚子吞拿魚他他,是難以抗拒的邪惡海鮮美食
∗ ᴛᴀᴘᴀs
ᴄʜᴇғ's ʀᴜsᴀ
第一道ᴛᴀᴘᴀs 是主廚薯仔沙律,賣相好精緻,口感豐富!搭配𝟒條脆脆麵包,ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ!
ᴄʜᴇғ's ʀᴜsᴀ
ᴘᴀᴅʀᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀs
這道西班牙佐酒小食是家常菜,西班牙盛產青椒仔只要稍微油炸,加上海鹽即可食用,美味方便,青椒大多數都不會太辣
ᴘᴀᴅʀᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀs
ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴀs
黑松露蘑菇酥炸丸子
外皮炸得非常香脆,內裡是薯蓉忌廉同火腿,口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ又帶有鹹香味,外脆內軟,出色!
ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴀs
∗ ᴍᴀɪɴs
sᴘʀɪɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
與其他餐廳的烤春雞不同,餐廳採用新鮮檸檬跟香草醃製,味道超ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ!雞皮烤得香脆,肉質嫩滑可口,啖啖肉好滋味!自家製粗而軟身的薯條烤得相當香口,即炸的薯條最好吃~
sᴘʀɪɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
ᴀʟᴀsᴋᴀ ʜᴀʟɪʙᴜᴛ
用上矜貴的阿拉斯加比目魚,白身魚的魚肉雪白,肉質清爽不油膩。上桌時已去骨,啖啖肉效進口,魚塊好嫩滑,入口即化,加上青豆及龍蝦醬汁更為濃郁
ᴀʟᴀsᴋᴀ ʜᴀʟɪʙᴜᴛ
∗ ᴅᴇssᴇʀᴛ
ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ & ʙᴇʀʀɪᴇs
最後以精致的巴斯克芝士蛋糕及椰子雜莓泡沫作結
ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ & ʙᴇʀʀɪᴇs
2023-06-25 96 瀏覽
每次行中環經過Chueca這間藍色設計嘅餐廳、已經好想黎試💙突然想食西班牙菜、所以就嚟咗💕Lunch Experience 5 tapas (Chef's Rusa , Tuna Tartare, Sobrasada Bikini, Padron 🫑, Croquettes)我比較喜歡Chef's Rusa ,上層鋪滿🈵️🈵️的三文魚子、再配上薯仔沙律、味道好夾💕而Tuna Tartare都好好味,牛油果蓉🥑再配上吞拿魚粒,外面有小小脆,口感層次豐富❤️Padron Pepper:傳統西班牙菜、橄欖輕輕烤過, 又不會太辣💕Main:Spring Chicken :燒春雞烤到金黄色,外脆內軟,好多肉汁、再配上檸檬香草汁,酸酸的,味道好惹味!Truffled Angus Beef Cheek :炆得好淋、好重牛味、再加上黑松露、好正呢!Dessert:Basque Style Cheesecake🍰:芝士味濃郁,口感棉滑香濃!Coconut 🥥and Fresh Berries:新鮮打成的椰子味嘅忌廉,配上新鮮紅莓,椰子味好香,好清新的感覺再配上2杯MOCKTAIL,STRAWBERRY🍓 B

Lunch Experience

Main:

Dessert:

再配上2杯MOCKTAIL,STRAWBERRY🍓 BASIL SMASH同PEACH FIZZ🍑,這2杯好消暑、好適合夏天飲!
2023-06-15 100 瀏覽
一直收藏很久也遲遲未去的Chueca,位於中上環交界的歌賦街 又稱美食街 今次終於有機會去食啦😋門口好特別 經過一定認到個門口因為門口以semi 開放式座位設計 全藍色的設計概念令人感到非常新穎除了餐廳外型特徵以及裝修,主打的菜式也令人過目不忘,其中包括signature 的chef’s rusa面層厚厚的蓋上粒粒分明的三文魚子 內裹就是美乃滋tuna薯仔沙律 可以直接舀在麵包脆脆上吃 入口即化的三文魚子吞拿魚沙律和脆脆撞擊在一起有種又綿又脆的口感衝擊 令人感到非常remarkable 更值得一提的是 顏色鮮艷的carabinero rice 西班牙紅蝦飯 濃厚的醬汁舖在飯粒上 龍蝦的鮮蝦味滲透在pot上 把醬汁的濃郁芝士味和龍蝦的鮮味完全吸收🧽 太完美了

• Chef’s rusa
  • Croquetas
  • Lobster  Rice
唔止外在美,仲有內在美既西班牙餐廳🇪🇸外牆𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠✨金金藍藍💙,勁搶眼🤩門口一排巨大拱形半開放既座位,令空間感好闊落🙆🏻‍♀️𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝就係要𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥😎住食餐好🍽️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌞 Weekend Brunch Menu ($588/pp) 🌞(𝐈𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝𝐞𝐬 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫, 𝐀𝐥𝐥 𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬, 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝟏 𝐌𝐚𝐢𝐧, 𝐚𝐧𝐝 𝟏 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 /𝐩𝐩).▪Seafood▫️Royal Chilled Seafood Platter for Two超級豐富❣️豪華❣️𝟏隻爆曬膏波士頓龍蝦🦞 • 𝟔隻虎蝦🦐 • 𝟐隻好厚肉蟹鉗🦀 • 𝟒隻法國生蠔🦪另外仲有個牛油果醬三文魚子吞拿魚他他🐟🥑,底層係脆脆嘅米餅🍘,撈埋一齊食脆脆滑滑,雙重口感✌🏻配有唔同既醬汁 : 醋汁 • 辣汁 • 檸檬🍋(💕加左冰底唔怕食到變室溫🧊). ▪Tapas ▫️Chef's Rusa加左吞拿魚既薯仔蛋沙律,有𝟒條脆脆麵包條可配住食🐟🥔🥚▫️Padron Peppers (V)橄欖油炸既西班牙青椒仔🫑,簡
唔止外在美,仲有內在美既西班牙餐廳🇪🇸
外牆𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠✨金金藍藍💙,勁搶眼🤩
門口一排巨大拱形半開放既座位,令空間感好闊落🙆🏻‍♀️
𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝就係要𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥😎住食餐好🍽️

▪Seafood
超級豐富❣️豪華❣️
配有唔同既醬汁 : 醋汁 • 辣汁 • 檸檬🍋
(💕加左冰底唔怕食到變室溫🧊)

▪Tapas
▫️Chef's Rusa
加左吞拿魚既薯仔蛋沙律,有𝟒條脆脆麵包條可配住食🐟🥔🥚
Chef's Rusa

▫️Padron Peppers (V)
橄欖油炸既西班牙青椒仔🫑,簡單少少鹽調味🧂
Padron Peppers (V)

▫️Croquetas (V)
表面松露片裝飾🖤,波波外脆內流心💫
Croquetas

▪Mains
▫️Prime Beef USDA Rib-eye (to Share for 2 • Add $80/pp)
依塊牛扒🥩不得了,
係外面脆脆,肉嫩淋身😳
連頭尾𝟐件都唔會韌,牛味夠濃🐃
配埋脆卜卜既手切粗薯條🍟,仲有焗到綿綿既原個蒜頭🧄
(*𝐒𝐢𝐳𝐞都幾大,建議搵個男仔去幫手食🫃🏻)

▪Dessert
▫️Cheesecake
巴斯克芝士蛋糕,質感偏濕潤💦
表面加左果𝐉𝐚𝐦♥️中和左,可減低芝士既膩😌
Cheese Cake

▫️Coconut & Berries (V)
椰子泡沫層🥥比起一般嘅𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦冇咁滯,
底亦都加左好多酸酸甜甜雜莓,感覺都幾清新😝
Coconut & Berries (V)

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️

Cheese Cake
Coconut & Berries (V)
2023-06-14 99 瀏覽
今晚dinner 試吓位於中環歌賦街嘅西班牙菜 chueca,餐廳係半開放式,有半露天亦有室內座位。半露天座位係高腳座椅適合happy hour,室內座位適朋友聚會& 二人世界Dinner menu 有分 tasting menu & a la carte menu, 我哋揀咗散叫Tuna Tartare吞拿魚他他撻配牛油果醬,好有特色,唔錯Chef’s Rusa面頭鋪滿三文魚子,下面係香滑嘅吞拿魚、薯仔沙律加蛋黃醬,配上脆多士,好食Broken Egg我最鍾意食嘅西班牙小食之一,配以Iberico ham、炸薯仔條、太陽蛋,店員會幫你mix 埋一齊食,mix 完之後,薯仔條依然好脆,ham 亦都令到成個餸有好肉香,亦都中和 ham嘅鹹味Iberico Ham by “Arturo Sánchez”西班牙菜必點,配紅酒一流Main course: Truffled Beef Cheek牛面頰肉煮得入味又軟腍,配上幾片黑松露,中和鹹味,最下層嘅薯蓉醬吸收咗牛肉味,增加食物嘅層次、口感唯一缺點,繁忙時間太多人,晚飯分2 rounds,上菜好快,快到張枱放唔晒,斟紅酒嘅速度亦都好快,唔可以

Tuna Tartare
吞拿魚他他撻配牛油果醬,好有特色,唔錯

Broken Egg
Broken  Egg

西班牙菜必點,配紅酒一流

Main course:
Truffled Beef Cheek

唯一缺點,繁忙時間太多人,晚飯分2 rounds,上菜好快,快到張枱放唔晒,斟紅酒嘅速度亦都好快,唔可以好 chic 咁嘆,可能weekday 去會好啲
Broken  Egg
  • Chef’s rusa
  • Truffled Angus Beef Cheek
2023-06-13 114 瀏覽
哩間西班牙餐廳 我有朋友之前已經試過dinner (佢之前比我嘅comment係🙈啲野好食,價錢唔算好貴,但好細份😂所以你會叫多)今日朋友約咗我黎食生日brunch餐🤭黎之前冇做太多research😂都諗住係西班牙海鮮炒飯啲例牌野點知黎到發現佢地除左brunch menu仲有tasting menu😂唔知係好彩定唔好 咁岩rice賣哂🙈咁我同Fd可以揀最愛嘅steak USDA rib-eye 🤭🤫開頭我哋以為Tapas係3揀1🙈點知原來係3款都包埋🤩Seafood Platter上枱嘅時候比我想像中大份🙈而且樣樣都唔差🙈你知好多時啲Platter都冇乜味又唔新鮮至於Tapas快除左Croquetas好味之外另外Chef's Rusa冇乜特別,似千島碎蛋沙律而Padron Peppers啲鹽太鹹了🥲🥹不過好彩main course 冇令人失望😆 rib-eye基本medium rare冇失手!!有肉香味 但偏肥少少🤭至於個甜品🥹係比我預期中好😆本身以為佢個芝士蛋糕會好甜🙈點知出奇地好味而Coconut & Berries個 coconut cream我覺得好夾😝但如果個cream再企身

今日朋友約咗我黎食生日brunch餐🤭

開頭我哋以為Tapas係3揀1🙈點知原來係3款都包埋🤩

至於Tapas快除左Croquetas好味之外
另外Chef's Rusa冇乜特別,似千島碎蛋沙律
而Padron Peppers啲鹽太鹹了🥲🥹

而Coconut & Berries個 coconut cream我覺得好夾😝但如果個cream再企身啲會更加開心

整體黎講lunch性價比高過dinner
環境靚嘅但如果枱同枱之間嘅距離多返啲會更加開心🤡
2023-06-10 87 瀏覽
📍 in Central Spanish Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price: 💰 $900Favorite:💖 Truffld Angus beef cheek ------------------------------✅ Located at Gough street. Great secluded location between Central and Sheung Wan✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering tapas and cocktails. Incredibly varied menu.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ There are many drinks options which is very wonderful.✅ Chef’s Rusa is a Japanese fusion with the
📍 in Central
Spanish

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price: 💰 $900

Chef’s Rusa is a Japanese fusion with the marinated salmon roe. Very interesting!

✅ Authentic and excellent

✅ Portions are generous and value for money

✅ All fresh ingredients

✅ Environment is very comfy

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends or family gathering.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
前排好着迷於西班牙菜,周圍去試邊間好食🤣見呢間既龍蝦飯好吸引,決定揾埋 @bellywongs 一齊去試🤭(其實係一年前既事😂)裝修也太有歐陸風情了吧~❖ LOBSTER RICE $𝟲𝟱𝟬招牌龍蝦飯🦞整隻龍蝦切半舖在飯面上,鮮甜多肉~risotto用龍蝦汁煮到好濃郁!!! 好似飲緊龍蝦湯既精華版😂 好大份,建議share可以試多幾款菜式🫢❖ TRUFFLED BEEF CHEEK $𝟭𝟵𝟬牛臉頰肉軟淋入味,面上鋪滿松露片,兩者一齊食有啲唔夾😂醬汁偏濃味,底下的粟米蓉好幼滑,甜甜地剛好中和返味道~❖ BROKEN EGGS $𝟭𝟰𝟬好得意的菜式,薯仔切成一絲絲再炸,脆卜卜好似食緊薯片🤣加埋火腿同流心蛋很不錯呢~❖ FLAN DE NATA $𝟴𝟬
Homemade cream flan caramel香濃幼滑,有好多雲呢嗱籽(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎ 不過布丁實在太太太甜了😂甜到膩🤣

❖ LOBSTER RICE $𝟲𝟱𝟬

❖ TRUFFLED BEEF CHEEK $𝟭𝟵𝟬

❖ BROKEN EGGS $𝟭𝟰𝟬

❖ FLAN DE NATA $𝟴𝟬
2023-06-08 62 瀏覽
二訪Chueca🇪🇸.覺得個前菜超正的🥰決定再去多次先~🌟Tapas1️⃣Chef's RusaPotato salad, mayonnaise, tuna, marinated salmon roe打卡最靚嘅一道菜😍面頭嘅三文魚籽滿瀉!有好多塊脆多士搽黎食一流🤤2️⃣Tuna TartareAvocado mash, seaweed, ikura on cracker呢個撻都好正啊,粒粒呑拿魚嘅鮮味出晒黎,入面嘅牛油果茸好正🥑3️⃣Padrón Peppers 🫑 Deep fried Padrón green peppers, extra virgin olive oil好大份呀唔係辣的,出面灑左啲海鹽,鹹鹹地餸酒一流💯4️⃣CroquettesIberico ham croquettes炸物好香口,夾住薯仔同火腿5️⃣Sobrasada Bikini🥪Spread chorizo and cheese, butter toasted sandwich辣辣地嘅餡料,要趁熱食呀個三文治先脆!個芝士好足料🧀.🌟Mains6️⃣Ibérico Pork🐷Roasted banana shallots, arti
二訪Chueca🇪🇸
覺得個前菜超正的🥰決定再去多次先~

🌟Tapas
1️⃣Chef's Rusa

2️⃣Tuna Tartare

3️⃣Padrón Peppers 🫑
好大份呀唔係辣的,出面灑左啲海鹽,鹹鹹地餸酒一流💯
4️⃣Croquettes
Iberico ham croquettes
炸物好香口,夾住薯仔同火腿
5️⃣Sobrasada Bikini🥪
辣辣地嘅餡料,要趁熱食呀個三文治先脆!個芝士好足料🧀

🌟Mains
6️⃣Ibérico Pork🐷
Roasted banana shallots, artichokes, romesco sauce
豬肉薄切加埋西班牙既romesco醬,味道偏濃,可配埋啲熟蒜一齊食😌

7️⃣Truffled Angus Beef Cheek🐮
Corn puree, beef jus shaved truffle
呢個牛面頰好正🥰鐘意肉嘅原味所以我好鐘意陣酥酥地既味~啲肉超淋,軟熟程度相當正🤭粟米嘅醬汁好滑嘟嘟好似白汁咁🌽勁配個肉!仲刨左松露片添高級了不少🤤

🌟Dessert

8️⃣Basque Style Cheesecake🧀
面層燒過嘅芝士蛋糕,質地好軟淋淋,濕潤度超高,反而乾少少會好啲
9️⃣Coconut and Fresh Berries
椰子整成既cream唔會太甜🥥配左酸味味嘅藍莓、士多啤梨同桑莓🍓中和返飽膩感
2023-06-06 734 瀏覽
I love having tapas occasionally as they are small and cute. We came here @chueca.hk for a late dinner on a Saturday and this place was so crowded. There wasn’t a lot tapas to offer from their menu actually and we didn’t like the main we had. 🥂Tuna Tartare $120Liked this combination with tuna tartare, avocado mash, seaweed and salmon roe on cracker. It’s just a bite size and was a party in your mouth.🥂Croquetas de Jamon $70It’s homemade Iberico acorn ham croquettes. Liked the hot crispy exterior

🥂Tuna Tartare $120
Croquetas de Jamon

🥂Croquetas de Jamon $70
It’s homemade Iberico acorn ham croquettes. Liked the hot crispy exterior but the ham flavour could be more intense.
Gambas Al Ajillo

🥂Gambas Al Ajillo $160
King prawns were served in a hot pot and you could see how hot it was by the hot air coming out. The king prawns were bouncy in texture but too much olive oil was added so it was quite oily.

🥂Sobrasada Bikini $130
Spread with chorizo, cheese and butter on toasted sandwich, it’s very soft and packed with flavours. However, it’s a bit dry if having too much of this.
Iberico Pork

🥂Iberico Pork $190
Though it’s chef’s signature, the pork was so dry and not tender. Also didn’t like the artichokes and the romesco sauce.

Their sangria was also just meh but lots of people come here for drinks. The vibes and environment were nice but it’s not good enough for me to return.
Overall rating: 6/10
jsv_foodie
2023-06-03 66 瀏覽
🚩 Chueca上次食完八時神仙草,喺同一條街見到有間店超級grand😎藍金色嘅設計,加上開放式嘅門面,原來係食我最鍾意嘅西班牙菜🏖️Mama are you ready⁉️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Lunch Experience $380—————-Tapas—————-✨Chef’s Rusa依餐嘅主要目的‼️吞拿魚同薯蓉上面鋪滿魚籽濕潤嘅餡料配搭香脆嘅多士,忍唔住一件接一件✨Tuna Tartare最有驚喜嘅就係依款,超級豐富嘅味道簡直就好似交響樂🥹脆脆圈底部裝滿牛油果蓉,中間嘅吞拿魚蓉好柔軟,三文魚子增添鮮香✨Padrón Peppers蠟筆小新好討厭嘅青椒🫑但我剛好喜歡青椒用好原始嘅做法,先炸然後灑上粗鹽好純粹青椒嘅味道✨Croquettes好似平時嘅忌廉肉餅,冇乜特別✨Sobrasada Bikini辣肉腸pizza就食得多,三文治真係第一次食熟悉又陌生嘅感覺—————-Mains—————-✨Spring Chicken半隻燒春雞🐤雞肉切開啲汁好似噴泉咁標出黎第一次見咁薯仔形態嘅薯條😆外皮好酥,內裡好綿✨Truffled Angus Beef Cheek牛頰肉原來真係牛
🚩 Chueca
Mama are you ready⁉️
🌈Lunch Experience $380
Tapas

依餐嘅主要目的‼️吞拿魚同薯蓉上面鋪滿魚籽
濕潤嘅餡料配搭香脆嘅多士,忍唔住一件接一件

✨Tuna Tartare
最有驚喜嘅就係依款,超級豐富嘅味道
簡直就好似交響樂🥹

✨Padrón Peppers
蠟筆小新好討厭嘅青椒🫑但我剛好喜歡
青椒用好原始嘅做法,先炸然後灑上粗鹽
好純粹青椒嘅味道
✨Croquettes
好似平時嘅忌廉肉餅,冇乜特別
✨Sobrasada Bikini
辣肉腸pizza就食得多,三文治真係第一次食
熟悉又陌生嘅感覺

Mains
✨Spring Chicken
半隻燒春雞🐤雞肉切開啲汁好似噴泉咁標出黎
第一次見咁薯仔形態嘅薯條😆外皮好酥,內裡好綿

✨Truffled Angus Beef Cheek

輕微酒味

Drinks
✨Strawberry Basil Smash
✨Tropicana
ʟᴜɴᴄʜ ᴇxᴘᴇʀɪᴇɴᴄᴇ性價比高,除了每人一款主食,餐牌上的五款ᴛᴀᴘᴀs全都會提供,是選擇困難症朋友的福音,可以試齊西班牙最出名的ᴛᴀᴘᴀs款式,每款都是一小碟,就算是一個人來也不怕,當然跟朋友來用餐就更開心🥳⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʟᴜɴᴄʜ ᴇxᴘᴇʀɪᴇɴᴄᴇ> $380/ᴘᴘ⸝⸝ᴛᴀᴘᴀs⸝⸝❅ ᴄʜᴇғ's ʀᴜsᴀ❅ ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ❅ ᴘᴀᴅʀóɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀs (ᴠ)❅ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇs❅ sᴏʙʀᴀsᴀᴅᴀ ʙɪᴋɪɴɪʙʟɪɴɢ ʙʟɪɴɢ的ᴄʜᴇғ's ʀᴜsᴀ很奪目,三文魚籽下面是美乃滋呑拿魚薯仔沙律,可以舀在麵包脆片上吃🥖ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ用脆米盛著牛油果醬及漬過的呑拿魚碎粒,一口吃下去口感最棒!個人本身不太喜歡吃青椒,但原來西班牙小辣椒是不辣的,而且炸過皮薄清脆🫑ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇs外脆內綿密,加了伊比利亞火腿的薯蓉有鹹香味!sᴏʙʀᴀsᴀᴅᴀ ʙɪᴋɪɴɪ要趁熱麵包還是脆身吃,中間塗滿西班牙香腸肉醬及芝士牛油,會較濃味一點✨⸝⸝ᴍᴀɪɴs⸝⸝❅ ɪʙéʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ❅ ᴛʀᴜғғʟᴇᴅ ᴀɴ

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ʟᴜɴᴄʜ ᴇxᴘᴇʀɪᴇɴᴄᴇ> $380/ᴘᴘ

⸝⸝ᴛᴀᴘᴀs⸝⸝
❅ ᴄʜᴇғ's ʀᴜsᴀ
❅ ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
❅ ᴘᴀᴅʀóɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀs (ᴠ)
❅ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇs
❅ sᴏʙʀᴀsᴀᴅᴀ ʙɪᴋɪɴɪ

⸝⸝ᴍᴀɪɴs⸝⸝
❅ ɪʙéʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ
❅ ᴛʀᴜғғʟᴇᴅ ᴀɴɢᴜs ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ
每人可以選一款主食,餐牌上有齊雞、豬、牛、魚及素食,伊比利亞豬切成薄片,粉嫩的豬肉連帶著少許脂肪層,輕輕灑上淡雪鹽調味!牛臉頰經過多個小時烹煮,肉質軟淋得來骨膠原感重,刨上黑松露片份外高貴,伴碟一圈不是薯蓉而是粟米蓉🌽

⸝⸝sᴡᴇᴇᴛs⸝⸝
❅ ʙᴀsǫᴜᴇ sᴛʏʟᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ (+$30)
❅ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴀɴᴅ ғʀᴇsʜ ʙᴇʀʀɪᴇs (+$30)
甜品要需額外加錢,但每款加$30不算貴,巴斯克芝士蛋糕有驚喜,跟平時凍食不一樣,由於是即焗所以中間是暖心,口感較軟綿芝士味突出,還有莓果醬中和膩感!另一個甜品很特別,是椰子味的忌廉泡泡加上新鮮士多啤梨,椰子味忌廉輕盈清爽!

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴛʀᴏᴘɪᴄᴀɴᴀ> $70
<ᴘᴇᴀᴄʜ ғɪᴢᴢ> $70
兩杯都是夏天必點的ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,一杯是菠蘿配橙味,另一杯是桃配檸檬味,熱帶風情的飲品解渴一流!如果想喝酒精類飲品,也有很多選擇,有西班牙必喝的sᴀɴɢʀɪᴀ🍷
今天和朋友慶祝生日,一嚐西班牙菜~餐廳非常Igable ,很適合慶祝生日、紀念日o(≧v≦)o 我們點了:Lunch experience set $380per person 包括了all tapas, one main course and Nordag water一共有5款前菜,每樣都很別緻,很值得一試!✨ Chef's RusaPotato salad, mayonnaise, tuna, marinated salmon roe🤭朋友說像罐罐,我想如果貓貓看到也一定會瘋狂! 賣相很精緻吸引,三文魚籽下面是吞拿魚、蛋黃醬薯仔沙律! 沙律單吃10分幼滑,又可配多士吃~口感豐富! perfect match(*ˉ︶ˉ*)✨Tuna TartareAvocado mash, seaweed, ikura on cracker吞拿魚配牛油果🥑,想不到又挺夾的! 牛油果口感柔軟,吞拿魚新鮮,一口一個,健康又美味! ✨ Padrón Peppers Deep fried Padrón green peppers, extra virgin olive oil 🫑炸 Padrón 青椒是一道

我們點了:

一共有5款前菜,每樣都很別緻,很值得一試!

✨Tuna Tartare

✨ Padrón Peppers
🫑炸 Padrón 青椒是一道classic的西班牙小食,爽口又甘香,食完一條又一條!

✨Croquettes
Iberico ham croquettes
最愛的一個小吃,口感有點像日式的可樂餅,以伊比利亞火腿作為餡料,外脆內軟,帶點鹹香,香口又好味!

✨Sobrasada Bikini
分量剛剛好,是兩口能夠解決的份量!作為前菜開開胃很不錯,三文治烤到金黃,口感鬆脆。

老實說,吃過這五道前菜,我們已經半飽了😆

MAINS:
🍗Spring Chicken
色澤金黃,一看便知道高品質!雞皮烤到卜卜,配上檸檬香草汁,很清新!粗切薯條熱辣辣,炸到外脆內嫩,正!

🐄Truffled Angus Beef Cheek
黑松露安格斯牛面頰,肉味走,超香濃!肉嫩多汁,和黑松露片的味道很夾!

🧁Basque Style Cheesecake (+30 HKD)
巴斯克芝士蛋糕烤微焦,配搭藍莓醬,蛋味香濃,值得一試!

餐飲方面我們想小酌一番,所以點了白酒🍷
味道清新,很易入口!

總括來說,餐廳的所有餐點精緻美味,店員全都是外國人,需要與英文溝通,我們訂了座,中午時份還收到confirm 電話,整體的服務很好,友善有禮,大滿足。
2023-05-28 271 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Chueca 💥 海藍色外牆,窗邊放咗一排高身吧枱凳,裝修帶一點地中海風情,猶如置身在歐洲小鎮街道上,大隻仔就係俾呢間餐廳簡單而柔和嘅色系深深吸引住。餐廳 Chueca 主打西班牙菜式,置身餐廳內用餐,不論食物同環境都會令人覺得去左西班牙旅行一樣。而且,餐廳lunch好抵食,$380已經包5款小食 & 主菜,另外加$30有甜品一份,加$65包一杯葡萄酒,仲要唔收加一服務費添 no 10% service charge。❤️❤️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯Lunch Experience $380🔥 5款西班牙小食1)Chef’s Rusa 賣相好吸引,蛋黃醬上鋪滿三文魚子,可以塗在脆卜卜多士上一齊食進。2)Tuna Tartare撻皮內加入牛油果醬,再將吞拿魚剁成蓉放上,然後再加入三文魚子,每一啖都充滿海鮮味道。3)Padron Peppers西班牙青椒雖然裏面有青椒籽但完全唔辣,外層灑上海
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

🔥 5款西班牙小食

1)Chef’s Rusa

2)Tuna Tartare

3)Padron Peppers
西班牙青椒雖然裏面有青椒籽但完全唔辣,外層灑上海鹽,做配酒小食一流。
Padron Peppers

4)Croquettes
酥炸丸子炸得好香脆,芝士味好重,入面充滿忌廉芝士,仲有煙肉粒嘅鹹香味道,好好食。

5)Sobrasada Bikini
辣香腸三文治用牛油煎得外層好香脆,入面塗上蜜糖黑松露,味道甜甜地,好好食。

🔥 主菜
1)黑松露牛面頰
擺盤好靚,牛面頰好大件,淋上濃濃既牛汁,放上多片黑松露薄片,再圍上一圈粟米purée伴碟。
牛汁係用上燉牛面頰既牛湯熬製而成,牛味十足,而伴碟既粟米purée甜甜地,同牛面頰味道十分之配合。
牛面頰十分之好食,而且入口即溶,超級軟淋,唔需要用刀已經可以切開牛面頰。
大隻仔超級推薦「黑松露牛面頰」。
黑松露牛面頰

2)阿拉斯加比目魚 +$20
用上矜貴嘅阿拉斯加比目魚,冇骨啖啖肉,魚肉好滑,入口即化,再淋上龍蝦汁,每啖都好有鮮味。
阿拉斯加比目魚 +$20

🔥 甜品 - 西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 +$30
西班牙經典甜品「巴斯克芝士蛋糕」,將芝士蛋糕烤成金黃色微微焦香,賣相好吸引,芝士味道香濃,未食已經聞到陣陣芝士味。
西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 +$30

🔥 Chueca Mojito $130
酒精強度啱啱好,加上青檸、薄荷既清新冰涼口感,係炎炎夏日既好選擇。
Chueca Mojito

溫馨提示:
餐廳員工有禮貌,服務周到,餐廳不收加一服務費,大家可以自由隨心俾小費。

2023-05-20
5款西班牙小食
Padron Peppers
黑松露牛面頰
阿拉斯加比目魚 +$20
西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 +$30
Chueca Mojito
  • Lunch Experience
《上環金藍色輕奢風拱形半開放式》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧位於中上環的Chueca是位於歌賦街的西班牙菜,以金色藍色為主調的輕奢風,採用半開放式設計,拱形門框帶歐陸風情,環境猶如置身係外國餐酒館一樣。今次同朋友仔坐係靠近街道的高枱,望住出面街景食Lunch,十分寫意。Lunch Experience $380/per person(包所有頭盤及一款主菜)Tapas•Chef's Rusa用鐵罐裝住嘅係吞拿魚、蛋黃醬薯仔沙律,面層鋪滿醃三文魚子,吸精度十足,份量超多,味道鮮美,質感幼滑,配上香脆小多士,每一啖口感都好豐富同幸福!• Tuna Tartare吞拿魚牛油果海草他他牛油果醬上鋪滿吞拿魚粒和三文魚籽,外層餅皮鬆脆,一口一粒,作為餐前小食好合適!Croquettes伊比利亞火腿可樂餅,外面炸到金黃鬆脆,食落好Creamy。•Sobrasada Bikini西班牙辣肉腸烤三文治,薄薄的多士烤到香脆加埋芝士,蕃茄醬同微辣香腸,食落好香口。• Padrón Peppers 炸過既帕德龍青椒,只灑上幼鹽調味,保留到青椒的清甜甘香,十分鮮嫩。* Mainlberico
《上環金藍色輕奢風拱形半開放式》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

(包所有頭盤及一款主菜)

Tapas

吞拿魚牛油果海草他他

Croquettes
伊比利亞火腿可樂餅,外面炸到金黃鬆脆,食落好Creamy。

•Sobrasada Bikini

• Padrón Peppers

* Main
lberico Pork
伊比利亞豬以食榛果為主,肉質粉嫩,肉味帶獨特嘅果香味,口感軟腍幼嫩。

Truffled angus beef cheek
牛面頰的肌肉運動量大,故此部位的脂肪含量非常低,且含豐富骨膠原,經過炆煮後有黏黏的口感,非常入味。加上幾片松露片,更顯矜貴。沾一點黃色薯仔醬同果醬,酸酸甜甜可以中和牛肉的膩度。十分出色!

Sweet
• Basque Style Cheesecake (+30 HKD)
巴斯克芝士蛋糕烤到半熟,外面微焦,中間伴以紅莓醬,香食落都幾甜。

Coconut and Fresh Berries (+ $ 30 )
個人比較喜歡呢道甜品,打成泡沫狀的椰子味忌廉,配上新鮮紅莓,第一次見噤嘅配搭,賣相同味道都滿分!

Drink
• Strawber Basil
士多啤梨加羅勒味,清爽又唔會好甜,飲起嚟清新,我都幾中意❤️

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Chueca (中環)
中環歌賦街8號地下

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧