2019-04-22
朋友在中環返工, 她介紹我去利源西街的特色壽司店 Chotto Maki, 話包我喜歡.今日星期六約咗妹妹準備午餐一齊去試試, 可是妹妹突然失約, 於是我唯有獨自去了.行到店門前, 抬头望, 看見那日式姑娘, 好俏. 牌面印著 "自創卷物". 好吸引.店內, 空間不少, 設有高檯及高腳椅, 有中外食客.壽司厨房清潔整齊. 三位年青師傅駐場, 卷物即叫即製, 好新鮮.牆上有彩色餐牌, 設堂食及外賣, 卷物還可以自點餡料組合. 有自由度.看見雪藏櫃內的 Don, 我肚餓了, 要即叫即医肚.甜品, 飲品選擇多. 價錢大眾化.我愛 Aburi Salmon Don, 即可開餐, 配可樂.材料充足. 兩片魚生, 蟹籽, 青蔥及芝麻鋪滿面. 飯質好, 好美味. 蟹籽味鮮彈牙, 三文魚, 入囗融化.提供自助筷子, 豉油, 芥末醬. 抹手紙. 好方便.我正在享受美食, 聰明的妹妹來 whatsapp, 知道我吃得滋味, 叫我拍個餐單照片, 請我外賣帶回家, 於是我 即訂三盒, 吃完魚生飯已可提取.每盒外附筷子, 還有豉油和芥末醬, 包裝妥善.第一 盒 Philade
甜品, 飲品選擇多. 價錢大眾化.
蟹籽味鮮彈牙, 三文魚, 入囗融化.
於是我 即訂三盒, 吃完魚生飯已可提取.
每盒外附筷子, 還有豉油和芥末醬, 包裝妥善.
賣相好時尚, 細卷8件, 我立即堂食一件.
我抽一件堂食, 因太想即試.
大巻 4 件, 我也堂食一件.
好喜歡牛肉配牛油果, 加入飛魚籽, 蟹籽和青瓜絲, 用料相當豐富
牛肉有肉香, 醬汁煮得香甜, 口感滑, 鰻魚醬帶些甜, 非常美味.