2019-05-22 41 瀏覽
今天同事帶了我去位於利源西街的Chotto Maki 買外賣。餐廳裝修簡潔企理。外賣的包裝精美,紙盒大小剛好,木筷子貼在旁邊,設計貼心。客人可自選餡料製作自己想要的日式太卷。我自選了三文魚、鰻魚、沙律菜、酸黃瓜、菠蘿、飛魚子和牛油果,我同事則選了碎帶子、饅魚、酸黃瓜、牛油果、天婦羅南瓜、飛魚子和黑松露蛋黃醬。材料選擇豐富,而且新鮮美味,特別是黑松露蛋黃醬,黑松露味濃,很值得一試。我們另外再點個Mango Dynamite,芒果的酸甜、青瓜的清新,配上香脆炸蝦,吃起來很有層次烏冬彈牙爽口,沙律份量十足且新鮮。

烏冬彈牙爽口,沙律份量十足且新鮮。
外賣自取
2019-05-22 67 瀏覽
這家壽司很清新夏天吃完感覺很fresh原本想吃龍蝦三文魚卷又賣晒啦我幾時先可以食到呀?雖然可以自創卷物但set好嘅都已經好好食而且有幾位店員快手製作我晚餐時間買了4份10分鐘內就處理好真正做到快靚正每卷用紙盒獨立包裝其實卷物份量都幾大1個女仔食1卷已經好滿足但係我2個人叫而4卷所以係極之飽Beeflyaki內裡的肥牛片份量太大了不能一次過放入口中有牛油果及紅綠蟹子加上少許微辣及蒜片帶點韓式風味Sea Monster通常海鮮壽司都喜歡用上沙律醬今次用了櫻花蝦、蟹絲、青瓜、炸蝦天婦羅將沙律醬變成自家製醬料除了用料口感帶爽口味道對我來說是新鮮的不過Spice Me Up最令我驚喜同樣有海鮮不過依款係鰻魚、扇貝配上海草、蘋果啫哩包保你未試過唔好以為會好難食啫哩嘅清香配合鰻魚令我這個不愛吃鰻魚的人也吃了2件Philadelphia Roll就是牛油果加上三文魚再配cream cheese及蟹子一口大小軟軟的口感小朋友吃最啱
這家壽司很清新
夏天吃完感覺很fresh
原本想吃龍蝦三文魚卷
又賣晒啦
我幾時先可以食到呀?

雖然可以自創卷物

加上少許微辣及蒜片

帶點韓式風味

Sea Monster

通常海鮮壽司都喜歡用上沙律醬
今次用了櫻花蝦、蟹絲、青瓜、炸蝦天婦羅
將沙律醬變成自家製醬料

除了用料口感帶爽口
味道對我來說是新鮮的

不過Spice Me Up最令我驚喜

同樣有海鮮
不過依款係鰻魚、扇貝
配上海草、蘋果啫哩

再配cream cheese及蟹子

一口大小
軟軟的口感
小朋友吃最啱
10 分鐘 (堂食)
2019-05-19 47 瀏覽
難得星期六day off,約咗朋友去中環碼頭放空,於是搜尋一下附近有什麼店舖可以外賣食物,便找到了Chotto Maki。Maki意思即是卷物,店內主打各款卷物,最貼心是除了已預設的組合外,還可以自選配料,我和朋友分別點了2款卷物,和帶子刺身,整體份量剛剛好,當午餐也不錯。C Dragon $70卷物上有天婦羅鰻魚,雙色蟹子,內有天婦羅山藥。由於配料是即點即製,非常香脆,加上鰻魚汁,味道很夾。Lobster $98店員表示這幫是特別推介,朋友就決定把握機會試試,確實沒有令人失望。上層是灸燒過的三文魚,內餡則有龍蝦沙律和牛油果,香濃之外也很軟滑。帶子刺身 $45厚身鮮甜,上面還有蟹子,令鮮味提升,個人覺得是水準以上。

C Dragon $70

Lobster $98

帶子刺身 $45
厚身鮮甜,上面還有蟹子,令鮮味提升,個人覺得是水準以上。

• C-Dragon
2019-05-15 37 瀏覽
朋友同我介紹之前有同事買依間餐廳既外賣反去公司同佢食,仲命名依間餐廳做英式日本菜,見佢咁推介,就一於試下。 依間餐廳需要係橫行入面,但其貌不揚,裝修得幾企理,本身諗住係餐廳度食,因為都有D 位坐,但朋友臨時有野做,咁就迫住要外賣同佢食。 試左1號,signature rolls,叫做CRUCH,價錢係70蚊。雖然係得4卷, 但係就大大卷既咁佢材料就有三文魚,筍,玉子,櫻花蝦等等,好多配料味道好豐富。 我朋友就揀左9號CALI SALMON, 價錢都係70蚊, 咁佢就有8卷,材料有慢煮三文魚,蟹肉等,我試左一舊,味道都幾好。 因為今日太多肚餓既關係,所以我都揀埋佢d 壽司,都唔錯,平均10蚊左右一件,味道黎講以三文魚同埋帶子最好。 整體黎講,依度卷物比較出色,款式多,下次可以試埋其他款。

依間餐廳需要係橫行入面,但其貌不揚,裝修得幾企理,

三文魚同埋帶子最好。

整體黎講,依度卷物比較出色,款式多,下次可以試埋其他款。
外賣自取
2019-05-14 49 瀏覽
星期六經過中環終於有機會試試這人氣日式太卷店。店內座位不多,估計客人多外賣。我們去的不是繁忙時間,所以我們選了堂食。我們點了3個卷物、沙律、麵豉湯和兩個甜品。Lobster這是special menu,一碟有八件,火炙三文魚上有一小撮黑魚子和香蔥,再看看裏面是滿滿的龍蝦肉沙律和牛油果,十分吸引。這口感味道我很喜歡,沙律感覺creamy,三文魚的油脂香加上龍蝦肉的甜,實在很好吃。Sea Monster一碟有四大件,分量十足,賣相吸睛,太卷上鋪滿大量櫻花蝦和金黃蒜片。餡料的量豐富得驚人,裏面有蝦天婦羅、蟹柳絲、青瓜絲和酸蘿蔔絲,吃起來很清爽,連同鋪面的脆櫻花蝦和炸蒜片一起吃會很香口,沾上酸酸甜甜的醬汁,一大口一大口的吃很過癮。Beef-Iyaki同樣分量十足,有四大件,賣相色彩繽紛,令人食慾大增。燒牛肉片厚薄剛好,肥瘦適中,搭配的醬汁和炸蒜片又惹味。最特別有日式甜腐皮,跟其他配料如牛油果搭起來亦適合,不會奇怪。麵豉湯味道香濃,不會過鹹,豆腐粒亦很滑嫩。熱騰騰,配搭太卷邊吃邊喝美味極了。芝麻醬沙律沙律蔬菜新鮮爽脆,簡單的用芝麻醬搭配,芝麻味香,感覺清新。甜品方面就是滑溜溜布甸,我們選了抹茶味

Lobster

Sea Monster

Beef-Iyaki

麵豉湯

芝麻醬沙律
沙律蔬菜新鮮爽脆,簡單的用芝麻醬搭配,芝麻味香,感覺清新。

甜品方面就是滑溜溜布甸,我們選了抹茶味和朱古力味。抹茶味是低糖的,抹茶香濃,低糖感覺健康。朱古力味香濃,應該是黑朱古力,不太甜。兩款味道都超級好吃。
2019-05-11 64 瀏覽
我是被這家餐廳可愛的頭像吸引進去用餐的。一走進去的感覺,就好像回到了在倫敦的壽司餐廳,超懷念。我跟朋友一共叫了三款壽司試試,全部都味道一流!第一款Lobster Roll,壽司上鋪上三文魚並輕輕燒過,壽司包著龍蝦沙律及牛油果等,超多醬汁,超級豐富。第二款California Roll,我朋友的最愛,滿滿都是蟹柳及蟹籽第三款Beefiyaki,我覺得是最好吃的!這款壽司只有4件,但份量夠巨型,而且甜甜的牛肉令人感覺就像吃壽喜燒一樣。點壽司可另外加$10有Miso Soup,味道也不錯!餐廳非常乾淨衛生,兩個在中環吃得飽飽也是平均百多元,很喜歡這餐廳

我跟朋友一共叫了三款壽司試試,全部都味道一流!

Lobster  Roll

California  Roll

Beefiyaki

壽司可另外加$10有Miso Soup,味道也不錯!
Miso  Soup

2019-05-11
Lobster  Roll
California  Roll
Beefiyaki
Miso  Soup
2019-05-09 1288 瀏覽
Chotto Maki 是一間日式太巻專門店,特色在可以 DIY,fusion 風格的餡料多元化,而且有點新意,仲可以一次過可以選六款,相比平時吃到的多好多,食起來份外有層次,材料新鮮美味,堂食環境簡潔,更加欣賞外賣包裝,非常企理漂亮,我認為是中環食晏一個好選擇。我最喜愛的DIY選擇: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜,以鰻魚醬汁調味,軟滑香脆的對比,吃起來很有層次。Signature Rolls 方面我喜歡 Beef-Iyaki ,日式燒牛肉、青瓜、豆腐皮、牛油果及蒜片、然後配上自家製鰻魚醬汁,燒牛肉始終是肉,相比其他材料惹味,十分討好。Black Magma,帶子、吞拿魚茸夾天婦羅脆脆的組合配黑芝麻醬,材料新鮮,調味適中,味道相當好。今日 Specials 有 Lobster 龍蝦卷,三文魚配龍蝦沙律、牛油果及黃瓜,日西混合的口味,軟軟滑滑的口感。如果想更豐富,可以添加麵豉湯及烏冬,欣賞烏冬裏面嘅腐皮,甜甜的幾好食,但烏冬本身就是一般貨色。外賣的包裝設計非常出色,透明頂可以見到食物,紙盒大小剛好配合,太卷唔會走位,木筷子貼在旁邊,方便唔會失。價錢合理,值得回頭的店

Signature rolls

我最喜愛的DIY選擇:

DIY: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜

Black Magma

Lobster 龍蝦卷

價錢合理,值得回頭的店。
2019-05-04
DIY: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜
Black Magma
Lobster 龍蝦卷
2019-05-09 32 瀏覽
呢間匿埋晌中環利源西街既小店,門口不起眼,但賣既壽司卷新鮮又好味。之前試過佢地11號仔既Philadelphia, 牛油果 cream cheese卷,入口非常creamy但唔膩😋😋(可惜唔記得影相)今日再試8號 mango dynamite 芒果天婦羅蝦卷,炸蝦脆而新鮮~d飯亦唔係雪到死實實既貨色,賣$70以中環區嚟計算係非常貼地~👏🏻👏🏻堂食採用 bar檯設計,如果著短裙而又嬌小既美女們就坐得無咁舒服😅
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-05-08 38 瀏覽
友人K臨近LAST DAY,未能夠和她食FAREWELL LUNCH便提早與她在中環食餐LUNCH避了高峰的午飯時段,點完餐人潮已散退店內全部是高吧枱凳,走的是快餐模式,自行點餐取餐決定試7號和11號,再加壽司和自選一款卷物其實一款卷物一人都夠飽,太貪心最後超級飽點餐後5分鐘左右便有,很高速TUNA SUSHI $33吞拿魚新鮮,魚肉和飯比例適中飯不會一夾便散,不錯7.BLACK MAGMA ROLL $72由帶子、蔥花免治吞拿魚、蟹籽及黑芝麻醬組成帶子和吞拿魚很鮮甜,配上蟹籽是鮮味三重奏沒有太濃蔥味,怕青人士也可點11.PHILADELPHIA ROLL $72材料是牛油果、蟹籽、三文魚和忌廉芝士加上面的蛋黃醬和內裡鰻魚汁,是很邪惡的組合入口很豐腴柔滑,三文魚又新鮮很正,本人最喜愛這款自點組合 $78+$14(吞拿魚、蘆筍、牛油果、玉子、天婦羅南瓜、炸蒜片、黑松露蛋黃醬)天婦羅南瓜很甜,炸衣很薄,值得加錢炸蒜片很脆口,蒜味香濃,即使配上黑松露醬也很突出雖然自選可以點自己喜歡的材料但個人認為SIGNATURE的味道質素較出色而且也不用煩,建議懶人點SIGNATURE總括而言,全部卷物味
便提早與她在中環食餐LUNCH

避了高峰的午飯時段,點完餐人潮已散退
店內全部是高吧枱凳,走的是快餐模式,自行點餐取餐

決定試7號和11號,再加壽司和自選一款卷物
其實一款卷物一人都夠飽,太貪心最後超級飽
點餐後5分鐘左右便有,很高速

TUNA SUSHI $33
吞拿魚新鮮,魚肉和飯比例適中
飯不會一夾便散,不錯
7.BLACK MAGMA ROLL $72
由帶子、蔥花免治吞拿魚、蟹籽及黑芝麻醬組成
帶子和吞拿魚很鮮甜,配上蟹籽是鮮味三重奏
沒有太濃蔥味,怕青人士也可點

11.PHILADELPHIA ROLL $72
材料是牛油果、蟹籽、三文魚和忌廉芝士
加上面的蛋黃醬和內裡鰻魚汁,是很邪惡的組合
入口很豐腴柔滑,三文魚又新鮮
很正,本人最喜愛這款

自點組合 $78+$14

天婦羅南瓜很甜,炸衣很薄,值得加錢
炸蒜片很脆口,蒜味香濃,即使配上黑松露醬也很突出

雖然自選可以點自己喜歡的材料
但個人認為SIGNATURE的味道質素較出色
而且也不用煩,建議懶人點SIGNATURE

總括而言,全部卷物味道很高質
卷物全都內有醬,基本上不用點豉油
食時很方便,趕時間邊走邊食也可
尤其對11號卷念念不忘,想起也想ENCORE
2019-05-08 41 瀏覽
店面寬敞,而且還可以坐落地玻璃位,看看路人、看看街,非常寫意。我除了有預設的手卷選擇外,亦可以選擇自己喜愛的食材、配菜及醬汁加入手卷當中,我可以選全是自己喜愛的食材製作而成的手卷,非常貼心!合女孩的心意!今次我和男朋友點了Spice Me Up, Sea Monster和一款自選材料的手卷,手卷一份四件。手卷用的食材和蔬菜同樣新鮮爽甜,再加以醬汁,好味。Spice Me Up有鰻魚、帶子、海帶等等食材,配上酸酸的蘋果啫喱及醬料,酸酸辣辣相當開胃惹味,味道更令人覺得驚喜、新鮮感十足!Sea Monster手卷中有炸蒜頭和櫻花蝦配搭,令整個手卷的味道更加出色,炸蒜頭和櫻花蝦將手卷中的炸蝦及蟹柳味道昇華,令它們鮮味加倍。我點的自製壽司有牛油果、鰻魚、魚子等等,非常滋味!選中自己的喜愛食材,大滿足!餐廳內還可供給客人選擇日式甜品,價格相宜,只需買一款手卷後加$15便可!

2019-05-07 39 瀏覽
今日去咗中環Chotto Maki 食快餐,平時中午去快餐店就去得多啦,朋友極力推介,今次就食吓新野,黎個日式快餐!中午去到已經唔少人排隊,好彩仲有位坐,即刻揀野食!除左卷物,仲有刺身,兩個人叫三份卷物share食就最好,今日叫左個Sea Monster,再加兩份自選。自選我揀咗天婦羅蝦,個蝦又炸得幾爽脆👍加咗個海草又幾清新!自選可以揀喜歡的食物配搭,好有新鮮感,醬汁都好好味!今次仲加左$15要埋沙津,沙律菜好新鮮。飲品係自取再比錢,除左一般的茶,仲有果汁、各款汽水。

2019-05-02
午餐
2019-05-04 24 瀏覽
日本野永遠係減肥之選,男朋友話今晚想食輕盈啲,所以就黎試吓啦,不過佢個位置都幾隱蔽。環境方面,都算闊落同舒服。嘢食方面,佢唔係太多選擇,都係來來去去嗰啲食材,不同嘅組合而成嘅卷物。我哋叫咗lobster roll,佢面頭個燒三文魚勁肥美,口感好豐富,係我同男朋友嘅最愛。另外我哋仲叫咗個sea monster,好大舊。唔太食得出蟹肉味,但加咗蒜片好香!另外在嗌咗mango dynamite roll,好fresh。整體來講,佢啲卷物都係好好食!女士如果自己叫一份當晚餐,都夠飽。
男友最中意餡料爆滿又要澱粉,專登帶佢過黎一試位於中環利源西街嘅Chotto Maki!主打外賣速食和風卷物!即叫即製,深受中環打工仔喜愛。Signature rolls 有6款 (4件)Classic rolls 同樣6款 (8件)除左預設和風卷物之外,仲可以自制卷物。想食咩口味由自己話事。價錢由78起~仲有一個是日special, 今日係龍蝦沙律配三文魚卷物,就試呢個限定款先!當order完,店員就會好快手甘係你面前即叫即製充滿topping 嘅和風卷物。外帶盒子好嚴密,容量剛剛安全放好卷物,而且仲貼上有質感嘅木筷子係盒旁邊,超貼心。spicemeup $72/4 pcs鰻魚、帶子配上辣蛋黃醬再灑上粒粒帶酸apple jelly, 肉類之外另一種滋味。beefiyaki $70/4 pcs最出色juicy肉嫩多層照燒牛肉、甜腐皮包住牛油果,清新青瓜絲配照燒鰻魚汁,灑上香口炸蒜片,成件事幾甘和諧滿足!Lobster rolls $98/8pcs是日special款,蔥花三文魚包住龍蝦沙律配埋黑魚子,感覺真係好幸福。幫襯卷物加甜品會有優惠價 牛奶布丁同雞蛋布丁都係加$15 咋

主打外賣速食和風卷物!即叫即製,深受中環打工仔喜愛。

Signature rolls 有6款 (4件)
Classic rolls 同樣6款 (8件)

spicemeup

$98/8pcs

幫襯卷物加甜品會有優惠價
牛奶布丁同雞蛋布丁都係加$15 咋
2019-04-27
10 分鐘 (堂食)
  • Beef-Iyaki
  • Lobster
酒肉同事通報發現隱世日本餐廳,而且與公司只有一街之隔,餐廳在利源西利街,那條街像個微型露天市場,全都是以鐵枝及帆布架起的簡易檔口,而兩邊大廈的地下樓層也續漸多了小店進駐,為大家的午飯提供不少選擇!到達餐廳門口,已經有不少人在等叫號碼牌,看到這個情況,只好加快我們點餐的速度。凝望著牆身掛著的餐牌中,可以清楚看到每款裡面有什麼材料,此時此刻,我們頓時靜了半分鐘,每個卷物都非常吸引,該如何選擇?!最後大包圍選擇了3款⋯【Spice Me Up $68】Unagi, Chopped Scallop, Japanese Kimchi, Cucumber, Seaweed, Chotto Powder Apple Jelly, Spicy Mayo鰻魚愛好者必點,跟啫哩配搭起來,口感很特別!【Mango Dynamite Roll $68】Tempura Prawn, Cucumber, Mango, Tobiko Mayo, House Special Sauce元氣炸蝦卷的升級版,舖上酸甜的芒果,減低炸物帶來的上火感覺~【Philadelphia Roll $68】Salmon, Cream
,每個卷物都非常吸引
,該如何選擇?!最後大包圍選擇了3款⋯

【Spice Me Up $68】
鰻魚愛好者必點,跟啫哩配搭起來,口感很特別!

【Mango Dynamite Roll $68】
元氣炸蝦卷的升級版,舖上酸甜的芒果
,減低炸物帶來的上火感覺~
【Philadelphia Roll $68】
Salmon, Cream Cheese, Avocado, Tobiko Mayo, Unagi Sauce
這個配搭新奇之餘卻零違和感,三文魚及牛油果都是眾所周知富營養的食材,沒想過放在一起意外match!

2人點3個卷物剛剛好,加上這餐營養豐富,十分滿足!
2019-04-18
15 分鐘 (外賣自取)
  • Spice  me  up
  • Philadelphia
  • Mango Dynamite
2019-04-22 60 瀏覽
係中環比我係利源西街條巷仔穩到一間價錢平,坐得又舒服既日本野剛好我4,5點去食。人唔係好多,坐位舒服有壽司卷,一件件壽司,刺身選擇款式唔多但勝在特別自助形式,出去counter叫野食同提取付款方式可以現金同八達通!飲品款式都多, 汽水, 茶, 咖啡, 波子汽水, 蘋果汁等等食唔晒扲走個盒都好靚C dragon $70有8件,炸鰻魚,我見佢係即炸。蟹籽有橙色同綠色, 再加埋蛋黃醬無論顏色同口感都好好black magma roll $72粒粒帶子夾黑芝麻醬, 包住吞拿魚碎spice me up $72衣個辣個蛋黃醬, 好野味, 面頭有蘋果啫哩, 配搭同賣相都好特別同吸引飯裏面包左鰻魚,青瓜, 日本kimchi, 蟹籽, 份量好多. beef-iyaki $70都係綠橙色蟹籽鋪面, 裏面夾左好厚肥牛, 雖然好有肉感, 但中間都有個牛油果, 中和
剛好我4,5點去食。人唔係好多,坐位舒服

壽司卷,一件件壽司刺身選擇
款式唔多但勝在特別

自助形式,出去counter叫野食同提取
付款方式可以現金同八達通!

食唔晒扲走個盒都好靚

C dragon $70
有8件,炸鰻魚,我見佢係即炸。

蟹籽有橙色同綠色, 再加埋蛋黃醬
無論顏色同口感都好好

black magma roll $72
粒粒帶子夾黑芝麻醬, 包住吞拿魚碎

spice me up $72
衣個辣個蛋黃醬, 好野味,
面頭有蘋果啫哩, 配搭同賣相都好特別同吸引

beef-iyaki $70
都係綠橙色蟹籽鋪面, 裏面夾左好厚肥牛,
雖然好有肉感, 但中間都有個牛油果, 中和