2024-04-11 56 瀏覽
今日放假 約朋友出街玩一齊去食好嘢~今次發現到西環有一間環境好大嘅餐廳😻😻仲有好多打卡位Garlic Prawn & Scallop以新鮮的大蒜蝦和扇貝為主角,蝦和扇貝的口感都非常鮮嫩,並且與大蒜的香氣完美融合。這道菜的調味恰到好處,嚐起來十分美味。Honey Figs Salad蜜汁無花果沙拉:這道沙拉擁有豐富的口感和層次感。甜蜜的無花果與清爽的生菜搭配得恰到好處,增添了菜餚的多樣性。蜜汁醬汁提供了微妙的甜味,使整道菜更加美味可口。AUS Lamb Sirloin澳洲羊肉西冷扒,肉質鮮嫩多汁。它經過烹飪處理得宜,外層烤至金黃酥脆,內部保持了嫩滑的口感。搭配的配菜使整道菜更加豐富Beef Cheek Gnocchi這道菜結合了牛頰肉的軟嫩口感和意大利馬鈴薯麵糰的綿密口感。牛頰肉經過悶燒,肉質柔軟,搭配馬鈴薯麵糰的口感豐富而有趣。
今日放假 約朋友出街玩
一齊去食好嘢~
今次發現到西環有一間環境好大嘅餐廳😻😻仲有好多打卡位

Garlic Prawn & Scallop

Honey Figs Salad

AUS Lamb Sirloin

Beef Cheek Gnocchi

2024-04-03 95 瀏覽
很喜歡餐廳的氛圍真的如其名一樣 給人一種很放鬆很Chill的感覺空間感也很夠 先來開胃前菜日本青蘋果配蟹肉沙律蘋果酸甜多汁一層蟹肉一層蘋果既配搭好新鮮秘製炭燒古巴豬肉好食到停唔到口連平時唔鍾意食豬肉嘅我都喜歡豬肉超淋又入味 美國頂級斧頭扒賣相非常吸引鮮嫩多汁 呈粉紅色的內裏肉質與脂肪比例適中燒八爪魚肉質爽口彈牙 有嚼勁好適合佐酒同食黃金蟹黃意粉每啖都品嚐到濃郁的蟹黃精華意粉火喉控制得剛剛好甜品芒果拿破崙芒果香甜 酥皮又薄又脆提拉米蘇 口感細膩順滑

很喜歡餐廳的氛圍

芒果香甜 酥皮又薄又脆
提拉米蘇
口感細膩順滑

2024-04-02 89 瀏覽
去完西環海旁打卡兼飲咖啡傾到日落,見時間尚早,決定去附近探索下,搵間精緻餐廳一齊食Early Dinner,無意中就發現左Chill and Grill,空間超大!🍹泰式醃油甘魚 傳統應該用檸汁醃海鮮,依度改配泰式風味既醬汁,提升油甘魚片既鮮甜味,底下仲舖左牛油果,兩者加埋既油份好豐郁🍹日本青森王林蘋果蟹肉沙律用酸度較低既王林蘋果,切片相隔fill左蟹肉以沙律醬同乳酪mix,味道好有層次,又好清新🍹燒排骨配自家燒烤汁排骨一啲都乾硬,入口即化又juicy,切開有六大條,好重份量,而且燒烤汁校得岩岩好,唔會過甜🍹蟹肉牛油果意大利飯蟹肉加埋魚子既鮮甜味配搭味道清淡既牛油果蓉,去煮意大利飯,鹹度適中;米粒則不軟爛帶嚼勁🍹芒果酥皮拿破崙吉士見到好多雲呢拿籽,味道香濃幼滑,仲一啲都唔過甜!面層鋪滿芒果肉,酥皮一口咬落好鬆脆又香牛油味,層次好分明,係好出色既甜品!餐廳環境超大夠舒服,開party都應該好正;門口仲有枱難得可以俾寵物一齊同主人用餐。食物質素又中上,搵地方同朋友傾計食飯,係一個唔錯既選擇👍🏻

🍹泰式醃油甘魚

• 燒排骨配自家燒烤汁
  • 泰式醃油甘魚
  • 日本青森王林蘋果蟹肉沙律
2024-03-30 64 瀏覽
平時好鍾意食西餐今日黎到呢間位於堅尼地城既Chill and Grill 聽聞佢地係自家種植水耕菜 覺得幾特別 一於試下佢先😌🔸Haruka Apple Crab Salad用左日本新鮮蘋果片夾住蟹肉一層層咁 好吸晴 蘋果片同蟹肉相互融合,成道菜口感好豐富 又夠開胃👍🏻🔸Hamachi Ceviche醃油甘魚好鮮美醬汁酸甜酸甜 配埋下層既牛油果片成道菜好清新😌🔸Spare Ribs切開一共有6大條 豬排骨烤制過後 外層酥脆入面肉質鮮嫩加埋個燒烤汁好惹味😍🔸Crab meat & avocado risotto 加入牛油果熬煮既蟹肉燉飯滿滿蟹肉加埋三文魚籽質地唔太硬 口感綿密好Creamy 味道豐富👍🏻🔸Mango Napoleon拿破崙好酥脆 口感層次豐富 Custard Cream夠滑又唔會太甜太膩兩個女仔都可以輕鬆食得晒🤩
平時好鍾意食西餐

Custard Cream夠滑
又唔會太甜太膩
兩個女仔都可以輕鬆食得晒🤩

2024-03-23 75 瀏覽
之前經過堅尼地城見到chill and grill已經比佢又大又靚既裝修吸引住入面仲有個大玻璃櫃放住啲水耕菜成間餐廳好有格調座位好闊落 Happy Friday 決定同朋友食好啲泰式醃油甘魚HAMACHI CEVICHE $148有六大塊油甘魚 口感同刺身差不多調味好泰式風味 甜酸辣既原素都有齊好特顯到油甘魚既鮮甜味同埋牛油果一齊食增加嫩滑口感HARUKA APPLE CRAB SALAD S138日本青森王林蘋果蟹肉沙律蘋果好清甜爽脆 配埋啖啖肉沙律帶出蟹肉鮮甜味 大滿足呀SPARE RIBS $278新鮮熱辣 好香噴呀豬肋骨好大份 肉量多醬汁香甜中帶微酸同少少辣D肉好淋 一切就開好入味好好食CRAB MEAT & AVOCADO RISOTTO $188蟹肉牛油果意大利飯望落去好清新既牛油果綠色食落口感好creamy 面頭有好多三文魚子同蟹肉食到蟹肉同三文魚子既咸香risotto 口感啱啱好MANGO NAPOLEON $88好鬆脆 吉士好好香滑 芒果香甜 果然係皇牌推薦青瓜莫希特 $58可以選甜度好清新但唔會有草青味清甜同感覺好清新朋友叫左 鮮橙士多啤梨夏日特飲$68粉粉嫩嫩好少

入面仲有個大玻璃櫃放住啲水耕菜

清甜同感覺好清新

朋友叫左 鮮橙士多啤梨夏日特飲$68
粉粉嫩嫩好少女心既顏色
唔會好甜 酸酸甜甜清清地都ok

Chill and Grill (西環)
西環堅尼地城加多近街57號地舖
2024-03-21 61 瀏覽
Worked in Kennedy Town for few months and my colleagues just bring me here for dinner after OT! AppetiserHaruka apple and crab salad The Haruka apple was crisp and sweet with fresh and sweet crab meat. Hamachi ceviche in Thai sauce The Thai sauce got balance of sour, sweet, and spicy flavors. Prefect match with Hamachi, it cut through the richness of the fish but keep freshness. Meat & MainCrab and avocado risotto The sauce and the risotto were creamy. The crab was fresh and sweet, and there wer

Appetiser

Haruka apple and crab salad

Hamachi ceviche in Thai sauce

Meat & Main

Crab and avocado risotto
The sauce and the risotto were creamy. The crab was fresh and sweet, and there were salmon roe that popped in my mouth.

Spare ribs with homemade BBQ sauce
The ribs were slow-cooked and then baked with a sweet and spicy BBQ sauce. It was mouthwatering.

Freshly made mango Napoleon
flaky puff pastry and smooth custard.
Nice dessert after a big meal

Picked two non alcohol drinks, both of them are sugar optional

Upper West
Cucumber Mojito
I picked two drinks which got sugar option
not too sweet but refreshing

They had a lot of drinks to choose from, including alcohol.

2024-03-20 70 瀏覽
今次約三五知己開發新地區,到堅尼地城的一條食街覓食,這裏的餐廳各有特色,我們選了又chill 又grill 的一家這裏地方寬敞,樓底夠高,三五知己聚會傾談的好地方,到處也放滿了植物花園的裝飾,賞心悅目❣️Pork collar skewer $158這個口味很泰式,有很濃厚的香茅及香料的味道,燒得外脆內軟,配泰式甜酸醬,惹味非常❣️Apple Crab Salad $138一片片的黃林蘋果,上面加上蟹肉沙律,這個配搭也很清新❣️Grilled octopus$168我也很欣賞這個醬汁,甜酸辣味都有,而且有一些甜椒作點綴,開胃前菜❣️Crab York spaghetti$178整個意粉充滿了濃厚的蟹膏醬,如果醬汁滑溜些更可口,整體份量也合適的,因為始終蟹膏不適宜吃太多❣️Prime Tomahawk$1088巨型斧頭扒比真的斧頭還要大塊,真的是斧頭吃到飽🤭 很適合偕同食肉獸或大夥人分享,配菜還有新鮮蔬菜及脆焗薯角❣️ Mango Napoleon$88甜品也有驚喜,芒果滿滿,配上一層一層的酥皮,再加上香滑的忌廉,雖然平時的我不太愛吃多忌廉,但這個忌廉真的很香滑,軟忌廉加脆酥皮很夾❣️Tiramisu

Pork collar skewer

❣️Pork collar skewer $158
Apple Crab Salad

❣️Apple Crab Salad $138
一片片的黃林蘋果,上面加上蟹肉沙律,這個配搭也很清新
Grilled octopus

❣️Prime Tomahawk$1088
Mango Napoleon

❣️ Mango Napoleon$88

❣️Tiramisu $88
手指餅及芝士比例剛好,咖啡味也出

Pork collar skewer
Apple Crab Salad
Grilled octopus
Crab York spaghetti
Prime Tomahawk
Mango Napoleon
2024-03-18 57 瀏覽
今天與好友相約在西環晚膳,他們選了一家西餐廳作為我們今晚聚會的好地方!西環是我充滿著學生時代回憶的地方,20年前西環沒有地鐵,由於地理位置問題,堅尼地城基本上也沒有很多優質西餐廳。現時餐廳林立,而今天我們去了這家 Chill & Grill,正正在西環邨隔離!他們家的裝潢論外觀及內觀都讓我超級嘩啦嘩然!門外有餐枱,喜歡室外亦多有選擇,而室內更華麗,空間感超大超強!從來在香港很難找到這麼空曠及感覺舒適的餐廳!室內餐廳前也有幾張特色梳化,而且檯面也有很多糖果,應該是為了安撫小朋友而設的區域,極具心思!同時,餐廳廚房開揚露出,這能對食客提起太大信心,因為無論衛生及廚師手法都一一給你看見,沒有一絲隱瞞!前菜點了,Pork Collar Skewer 秘製古巴炭燒豬肉串,我們給他的名字騙了,以為是一般豬肉串細細條,原來是超大的!但意想不到非常嫩,炭燒味濃烈,但不會燒得乾,吃起來但有肉汁,口感也很佳!另一款前菜是 Grilled Octopus 燒八爪魚鬚,八爪魚鬚十分大隻,份量也很多,由於比一般魷魚鬚粗大,所以吃起來的口感也很不錯,配上青椒及蘿蔔中和口感,一款不錯的前菜!Apple Crab S

Apple Crab Salad 蘋果蟹肉沙律,剛好用來中和兩道前菜,蘋果為日本蘋果,fresh得來又清甜,中間好幾層夾上蟹肉,清新來也帶有少許海鮮鹹香味,非常配搭,而且外觀也很有特色!

Crab Yolk Spaghetti 黃金蟹黃意粉,蟹肉醬也很清新,配上意粉味道很夾,出奇地不會很膩,意粉軟硬度適中,入口有口感!
Prime Tomahawk 美國斧頭扒,這個是我們今晚的主菜,我們這班都是食肉獸,看見他們有斧頭扒點了為主食,斧頭扒熟到剛好,帶出廚師經驗及廚藝,斧頭扒肉汁鮮嫩,不會太乾,配上烤薯烤翠玉瓜,為我們晚餐畫上完美的句號。

最後還點上兩道甜品 Mango Napolean 芒果酥皮拿破崙 和 Tiramisu 來畫上完整的感嘆號!這兩道甜品正正合我們的需要,我們不喜歡太甜,而他們家的甜品都是輕甜式,拿破崙非常香脆,tiramisu 濃香,為整晚晚餐套上 happy ending
2024-03-15 74 瀏覽
呢日同朋友去左堅尼地城西式餐廳,感覺樓底好高同埋空間好大。環境好舒服,仲有bar位。Beef Tartare,惹味既牛肉配上各種香料,帶微辣味道,加上脆餅底,令人回味。Ribeye (US)五成熟,牛扒肉質肥美,帶有豐富既肉汁,火候適中!每一啖都好濃郁。Yabbie Macaroni好特別呀!鮮嫩多汁既龍蝦肉同埋爽口通心粉,口感十足。Tuna Salad,吞拿魚搭配新鮮蔬菜製成沙律,係令人開胃既菜式。Chocolate Lava Cake,外層酥脆,切開後流出濃郁既巧克力Berries Punch由多款莓果製成,清爽又香甜。Orange Strawberry Summer drink,口感酸甜,夠哂清涼,而且好靚呀個顏色。最正係食完仲可以去海旁行下睇下夜景。
呢日同朋友去左堅尼地城西式餐廳,感覺樓底好高同埋空間好大。

環境好舒服,仲有bar位。

Berries Punch由多款莓果製成,清爽又香甜。

最正係食完仲可以去海旁行下睇下夜景。
2024-03-13 79 瀏覽
重訪大叔的愛爆笑捉姦經典場面取景地懷緬一番七千尺的歐陸風餐廳,極高樓底加上寬敞環境空間感十足裝潢以花為主題,優雅舒適,處處都是打卡位置戶外雅座以粉紅色為主調,可以與寵物一起嘆一嘆美國頂級斧頭扒肉質幼滑多汁,肉味濃郁,口感豐盈黃金蟹黃意粉醬汁濃厚,意粉軟硬適中,每條也沾滿醬汁前菜燒八爪魚鬚彈牙有嚼勁,整體味道辛香微辣秘製炭燒古巴豬肉串風味獨特,香味有層次頭盤日本青森王林蘋果蟹肉沙律圓柱模樣賣相佳甜品芒果酥皮拿破崙薄脆鬆化,帶有牛油焦糖香氣意大利芝士餅杯咖啡味非常濃厚,口感細緻綿密雞尾酒「輕鬆自在」清新易入口,鮮果味突出
重訪大叔的愛爆笑捉姦經典場面取景地懷緬一番
七千尺的歐陸風餐廳,極高樓底加上寬敞環境空間感十足
裝潢以花為主題,優雅舒適,處處都是打卡位置
戶外雅座以粉紅色為主調,可以與寵物一起嘆一嘆
美國頂級斧頭扒肉質幼滑多汁,肉味濃郁,口感豐盈
美國頂級斧頭扒
黃金蟹黃意粉醬汁濃厚,意粉軟硬適中,每條也沾滿醬汁
黃金蟹黃意粉
前菜燒八爪魚鬚彈牙有嚼勁,整體味道辛香微辣
燒八爪魚鬚
秘製炭燒古巴豬肉串風味獨特,香味有層次
秘製炭燒古巴豬肉串
頭盤日本青森王林蘋果蟹肉沙律圓柱模樣賣相佳
日本青森王林蘋果蟹肉沙律
甜品芒果酥皮拿破崙薄脆鬆化,帶有牛油焦糖香氣
芒果酥皮拿破崙
意大利芝士餅杯咖啡味非常濃厚,口感細緻綿密
Tiramisu
雞尾酒「輕鬆自在」清新易入口,鮮果味突出
輕鬆自在
燒八爪魚鬚
秘製炭燒古巴豬肉串
芒果酥皮拿破崙
Tiramisu
輕鬆自在
2024-03-12 58 瀏覽
港島的西餐廳選擇很多, 不過最近朋友帶我去的這間真的令我感到很驚奇,因為他們是有自家種植蔬菜,一入到去就見到啦!除了裡面有很大的空間, 戶外還有位置,非常舒適。真的十分適合和毛孩一同到來吃美食呢,還能吹著海旁飄過來的微風。Ribeye (US)五成熟,肉質極嫩,五成熟的火候剛剛好,搭配上濃郁的醬汁。Tuna Salad吞拿魚肉質細緻且彈牙,新鮮沙拉輕盈又有層次。Beef Tartare 酥脆的餅底十分香脆,微辣味醇厚的牛肉粒,相當惹味。Chocolate Lava Cake非常濃郁且流心,一切開來的時候真的令人感到治癒。Yabbie Macaroni通心粉有咬勁,醬汁也非常香濃。Orange Strawberry Summer Drink有豐富的果香和酸甜口感,加上鮮艷的顏色吸引眼球。Berries Punch裡面的莓果富含抗氧化物和維生素,健康又能消除口中的油膩感。總括而言,西餐廳裡面有大型的水耕農場蔬菜種植箱真的很特別,擁有如此寬敞的空間,還有花系打卡位,下次會再來嘗一嘗。

除了裡面有很大的空間, 戶外還有位置,非常舒適。

2024-03-09 68 瀏覽
是日朋友生日😌去咗佢返工附近食飯Weekday個唔算太多人,環境幾舒服~ 中間有打卡位🤭但Jac Jac唔好意思影//泰式醃油甘魚用油甘魚配泰式醬汁,酸酸甜甜帶少少微辣,減輕咗油甘魚嘅油脂但唔會搶走鮮味~ 醒胃一流//日本青森王林蘋果蟹肉沙律清爽~ 青森王林蘋果爽甜,同蟹肉嘅鮮甜係好match//燒排骨配自家燒烤醬慢煮完嘅Ribs肉質鬆軟,搽滿微甜帶辣嘅燒烤醬~ 惹味~ 另外加咗錢要個炸牛蒡做Side Dish,係幾特別嘅Side,脆卜卜又爽口!//蟹肉牛油果意大利飯個sauce同意大利飯好creamy~ 蟹肉鮮甜仲有入口好似爆珠嘅三文魚籽~最後,甜品時間!//芒果酥皮拿破崙同店員講生日😂佢幫手插咗牌同蠟燭👍🏻拿破崙個酥皮好鬆,吉士又夠滑同埋叫咗兩杯飲品~唔會太甜但又好清新解膩//Upper West清新嘅果汁類飲品//Cucumber Mojito 用檸檬汁做base,酸酸甜甜幾解膩臨走發現佢個沙律櫃!原來佢哋有地方自家種沙律菜,Lunch 呢度有Salad Bar!下次再嚟!

是日朋友生日😌去咗佢返工附近食飯

//泰式醃油甘魚

//日本青森王林蘋果蟹肉沙律
清爽~ 青森王林蘋果爽甜,同蟹肉嘅鮮甜係好match

//燒排骨配自家燒烤醬

//蟹肉牛油果意大利飯

最後,甜品時間!
//芒果酥皮拿破崙
同店員講生日😂佢幫手插咗牌同蠟燭👍🏻
拿破崙個酥皮好鬆,吉士又夠滑

同埋叫咗兩杯飲品~
唔會太甜但又好清新解膩
//Upper West
清新嘅果汁類飲品
//Cucumber Mojito
用檸檬汁做base,酸酸甜甜幾解膩

西班牙海鮮炒米粒麵: 米粒麵唔係飯,大大粒好有口感,配大蝦青口, 都好入味。香煎帶子墨汁意大利飯: 香濃壘汁,牛油味備濃, 咸度適中。意大利蕃茄大蜆意粉(微辣):大蜆份量都多,都冇咩沙, 微辣蕃茄味,相對芝士比較清新。燒法國黃油全雞: 推薦, 色香味俱全,入味, 雞皮燒得香,肉嫩滑, 全雞但處理過,似雞扒,唔會有太多骨/或食唔到既位。香辣墨西哥粟米片: 有好多芝士撈係粟米片,牛油果蕃茄粒酸忌廉醬唔算辣。法式焦糖燉蛋: 口感順滑,但蛋味唔算太出。芒果拿破崙: 有驚喜,忌廉唔算太重奶味,芒果甜,餅層新鮮脆口。 價錢唔平, lunch set 選擇唔太吸引,散叫選擇多。

香煎帶子墨汁意大利飯: 香濃壘汁,牛油味備濃, 咸度適中。

法式焦糖燉蛋: 口感順滑,但蛋味唔算太出。

價錢唔平, lunch set 選擇唔太吸引,散叫選擇多。
燒法國黃油全雞
意大利蕃茄大蜆意粉
西班牙海鮮炒米粒麵
法式焦糖燉蛋 & 芒果拿破崙
2024-03-01 57 瀏覽
呢間餐廳喺西環非常人氣環境好有歐陸風格 好舒適喺到用餐嘅感覺好relaxing食物嘅款式選擇都好多好適合約會聚餐// Santa Monica Salad $158 //沙律菜係選用水耕菜,非常新鮮爽脆。配料有牛油果、西柚同埋鮮蝦,配埋酸酸哋嘅醬汁非常開胃。// Golden Crab Yolk Spaghetti $178 //意粉口厚滑溜彈牙,每一條都掛哂蟹黃,蟹黄味道甘甜細膩,同意粉好夾。// Tiramisu $88 //味道香甜,質感軟綿,食到淡淡嘅酒香味。喺面鋪上可可粉同手指餅,口感好有層次。// Passionfruit Mojito $68 //飲品都幾大杯,熱情果味香濃,甜度啱啱好,飲落清新涼快
呢間餐廳喺西環非常人氣
環境好有歐陸風格 好舒適
喺到用餐嘅感覺好relaxing
食物嘅款式選擇都好多
好適合約會聚餐

// Santa Monica Salad $158 //

// Tiramisu $88 //

// Passionfruit Mojito $68 //
飲品都幾大杯,熱情果味香濃,甜度啱啱好,飲落清新涼快
2024-02-26
2024-02-26 59 瀏覽
位於西環區嘅呢間❣︎ Chill and Grill❣︎餐廳,佔地成七千尺,樓梯好高👍🏻座得超舒服,菜式主打西餐為主,怖置得好有心思,適逢新年有棵超大嘅金色樹,掛上利是🧧封同燈籠🏮,攞來打卡呃like一流。❣︎牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜❣︎$158超豐富勁足料嘅沙律😋內有牛油果,鮮蝦,西柚,水耕菜,乳酪,配菜全部都好新鮮,做前菜相當開胃👍🏻❣︎黃金蟹黃意粉❣︎$178🌟必食推介🌟個蟹黃醬汁好濃郁🤤意粉軟硬道岩岩好👍🏻每啖意粉都掛滿蟹黃味,超正。❣︎ Tiramisu❣︎$88質感軟滑輕盈,帶有濃厚嘅咖啡酒香同軟滑嘅芝士,面層重有Tiramisu雪糕,層次豐富👍🏻❣︎ 鮮橙士多啤梨夏日特飲❣︎$68呢杯特飲顏色超靚😍超清爽嘅士多啤梨+橙味,超解渴。❣︎ STRAWBERRY LYCHEE GREEN TEA❣︎$35荔枝同士多啤梨味嘅煎茶,香氣撲鼻🤤齒頰留香嘅味蕾享受。

❣︎牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜❣︎$158

❣︎黃金蟹黃意粉❣︎$178

❣︎ Tiramisu❣︎$88

❣︎ 鮮橙士多啤梨夏日特飲❣︎$68
呢杯特飲顏色超靚😍超清爽嘅士多啤梨+橙味,超解渴。

荔枝同士多啤梨味嘅煎茶,香氣撲鼻🤤齒頰留香嘅味蕾享受。
2024-02-22
  • 黃金蟹黃意粉