2018-07-01 413 瀏覽
我好少去酒吧咖,上次約中學同學黎旺角黑布街先知呢度有咁多餐廳。佢地今次帶左我去呢間香港手功啤酒吧。啤酒我就唔識分喇,不過呢度啲小食估唔到又幾有水準呢個雞軟骨好好味,口感都好特別,一食就食到停唔到口,好啱用嚟送酒小西灣軍師雞個名好特別唔知係咪小西灣獨有秘方呢?個雞用左香料,炸出黎脆口,仲有啲辣,點埋個醬就更正好食過好多地方魷魚都好好味咖不過呢度唔係太多選擇,真係只for你送酒。手功啤方面,都有好多選擇咖不過我真係唔識,所以唔講喇

咕嚕雞軟骨

小西灣軍師雞個名好特別
好食過好多地方

魷魚都好好味咖

不過我真係唔識,所以唔講喇
咕嚕雞軟骨
2018-06-06 284 瀏覽
喺旺角想飲嘢,好多時都會諗起太子旺角警署外面條”酒吧街”。以前都會同朋友過嗰邊,不過近年工作忙,都好少閒情逸致搵朋友去過個邊飲嘢。我最近就比較喜歡去旺角黑布街,呢條黑布街啱啱笠左入去,旺中帶靜,而且仲有好幾間好正既食店同酒吧,不過一條友飲野嘅我就比較多去Cheers。酒吧睇好多樣嘢,好講feel,要睇環境、氣氛、服務、仲有bartender整cocktail嘅功力等等。手功啤吧就簡單啲,睇下有咩牌子同口味。呢間酒吧以本地手功啤為主打,牌子同口味(對我而言)都有足夠選擇。飲啤酒口味好過人化,所以無話好唔好味,你要IPA、Ale、Stout、Cider都有,有啲口味就比較特別,不過我就無試過。我自己通常飲12號Coffee Stout,有貨嘅就會飲下11號嘅smoke porter,想個人有feel啲嘅就㨂一代宗師。不過IPA唔係個個鍾意,新手可以叫bartender 俾少少你試左先。仲有一個我會㨂呢間度飲嘢嘅原因就係呢度啲野食。我今次一個人諗住坐一個鐘,所以只係飲咗兩杯,無叫嘢食,不呢度啲嘢食係同一般酒吧唔同,全部都係好有特色。我就首推薦 小西灣軍師雞,另外就係山渣咕嚕雞軟骨同沙沙豬西,

我就首推薦 小西灣軍師雞,另外就係山渣咕嚕雞軟骨同沙沙豬西,下次有叫嘢食再影俾大家睇。
2018-05-23
  • 山渣咕嚕雞軟骨
  • 沙沙豬西
2018-04-21 193 瀏覽
今日星期五 (14 Apr) 放咗工, 唔係太肚餓,決定去旺角黑布街睇下有乜嘢酒吧。 見到有兩間並排嘅酒吧,一間好多人,一家冇乜人。 上網去openrice 睇下冇乜人個間嘅食評點樣,竟然見到全部都係好評。問個侍應哥哥有冇happy hour,佢雖然話冇,但係都決定入去試下。入到去見到餐牌原來係專賣本土啤酒, 近年興起本土啤酒,之前去過中環蘇豪有一間叫做何X正嘅酒吧, 覺得啤酒同埋小食都好一般般,所以今次都冇乜太大期望。我地分別叫咗1號8.x%同埋11號 smoky beer啤酒,兩款啤酒都係出自獅子山啤酒廠, 仲叫咗個炸魷魚鬚做小食。 啤酒嚟到,朋友先試一下佢嘅一號啤酒,佢飲完第一啖嘅反應係超級好飲,重要之後嗌多一杯。我都好鍾意我杯11號啤酒,smoky味好濃, 配埋香脆嘅炸魷魚鬚, 同朋友傾下偈就過咗一晚好relax嘅friday night雖然我哋最後埋單要三百幾蚊( 三杯啤酒加炸魷魚鬚), 都唔算係平,因為佢冇happy hour。 但係啤酒嘅質素,同埋比較清靜環境, 同朋友嚟飲杯嘢都係一個唔錯嘅選擇。

• 炸魷魚鬚
2018-04-01 130 瀏覽
眼見啲高官個個離晒地,諗起都想反白眼,要搵啲貼地嘅酒吧,飲吓嘢,傾吓偈平衡返。入到Cheers,首先你會比佢播放嘅廣東歌吸引住,然後店員詳細解釋每款手工啤嘅味道、做法、以及每款手工啤背後的故事,酒吧嘅體貼,應該唔係每間都可以做到。當晚試咗5號,味道易入口亦帶點點甜味,對於喜歡甜酒嘅我,覺得很不錯。唯一問題係,如果係對佢播放嘅歌有共鳴,就代表……你……開始步入中年啦……哈哈

2018-02-15 133 瀏覽
食完放題想同朋友坐得傾下計,  大家都唔係特別歡喜食甜水既人 ,又有少少麻甩, 就決定搵間近既bar香港搵間BAR真係好難.....即係除左尖咀中環之外,  ....有啲吧真係太麻甩囉你都唔會敢入去咁手工啤就唔同喇XD   黑布街都係特別唔同!首先講明個人啤酒喜好先:   最鍾意係比利時白啤,   蕳單泥講比較淡口味不過間唔中都會飲下黑啤/甜到漏cider,   但大部份時間白啤依度餐牌好多description ,店員都會問您飲開咩再推介一下,  超好der~我自己飲IPA, 朋友個杯朱古力黑啤好好飲下次泥要食埋bar snacks!!PS:  環境有少許嘈,  傾計既話要有心理準備講大聲啲na~love this coaster!!so HONG KONG!
手工啤就唔同喇XD   黑布街都係特別唔同!

我自己飲IPA, 朋友個杯朱古力黑啤好好飲

下次泥要食埋bar snacks!!

2018-01-30
10 分鐘 (堂食)
2018-01-22 166 瀏覽
蒲開黑布街嘅人都知Tap有一系列嘅本地手工啤酒,但係嘢食嘅選擇就有限。近排知道隔離Cheers亦都係主打本地手工啤酒,就轉場去試吓。老闆Cruz本來係一個西廚。澳洲回流番香港之後接觸本地手工啤,然後就開咗Cheers。Cruz對於本土啤酒嘅堅持唔止係本地品牌,而且係本地人做brewmaster。雖然tap唔多,但種類繁多有IPA, Ale, Porter等,適合鍾意唔同口味嘅朋友!嗰日Cheers新番咗本地第一隻Cider,聽落已經覺好飲!不過我自己就揀咗香港同樣少見,我嘅摯愛Saison生啤Taps:數量唔多,但應有盡有,仲要全部本地薑!大圍•叄Saison啤酒有老闆精心挑選,但不能忽略嘅係佢嘅小食!十二款選擇唔算話多,但一睇Menu就知每樣都花過心思去設計!每個菜式都結合本地特色同世界美,盡顯香港美食天堂嘅風範!十二道滋味!沙沙豬西真係一個好親切嘅名。平時豬西真係避之則吉,但呢個豬西唔食真係對唔住自己!西多士嘅外表,包住沙薑豬肉醬,咸食惹味!雞同鴨「港」以西檸雞同片皮鴨做藍本。西檸雞用新鮮檸汁煮成,無平時出面咁artificial嘅味。生菜放底平衡咗雞鴨嘅油脂,入口有清新嘅感覺!小

生啤Taps:數量唔多,但應有盡有,仲要全部本地薑!

大圍•叄Saison

十二道滋味!

西多士嘅外表,包住沙薑豬肉醬,咸食惹味!

小西灣軍師雞係源自喺小西灣擺檔嘅軍師炸雞。炸粉,餣料同醬料都係自家製。炸粉薄得黎夠脆,仲好貼皮肉,其他舖頭無得比。味粉帶少少微辣,個甜酸醬汁平衡咗啲辣味。雞柳多汁,內脆外軟,必試!

坐喺Cheers一邊聽住七八十年代嘅廣東歌,一路享用美食同本地啤酒,享受一個本地在地嘅夜晚:Cheers係你必去嘅地方
2018-01-22
2018-01-19 1007 瀏覽
同事約我收工去 Happy Hour,話公司將會大地震,要爆料俾我知。來到旺角黑布街,這區近來開了幾間新酒吧。見到呢間門外放咗兩個假人,咁搞鬼,仲話係主打賣時下流行嘅手工啤和本土食物。好! 爭取時間唔好四圍行,就呢間。酒吧細細,座位唔算多,裝修都幾舒服。最特色係,周圍都掛咗好多上世紀八、九十年代嘅相,同時,播放著八、九十年代的廣東流行歌,好有懷舊feel。呢個世界唔淨只謝檸檬有12道鋒味,呢間酒吧都有,仲大多佢12道: 12 款味道嘅手工啤 + 12款 “本土” 小食。聽完酒吧職員細心講解完各款啤酒的釀法、味道和各款小食的製法之後,我哋最終點了 【3號啤酒: 毅行者 $78】、【4號啤酒: 冰山雪蓮 $78】、【風騷魷魚 $78】、【小西灣軍師雞 $88】和【脆豬pizza - 魚香茄子 $128】同事開始爆料,原來大老闆個細仔同三女在外國讀完書,依家返來入主董事會,掌管埋重要部門,好快就會有大行動。唓! 我仲以為係咩料咁巴閉,原來都係碎料。以前大小姐、二小姐都有試過入主董事會,玩唔夠兩年,嫌辛苦,就唔繼續玩。依家,通常都係見佢哋兩個上報紙、上電視,到馬場、去Ball場、去慈善show

好! 爭取時間唔好四圍行,就呢間。

酒吧細細,座位唔算多,裝修都幾舒服。

同事開始爆料,原來大老闆個細仔同三女在外國讀完書,依家返來入主董事會,掌管埋重要部門,好快就會有大行動。唓! 我仲以為係咩料咁巴閉,原來都係碎料。以前大小姐、二小姐都有試過入主董事會,玩唔夠兩年,嫌辛苦,就唔繼續玩。依家,通常都係見佢哋兩個上報紙、上電視,到馬場、去Ball場、去慈善show,不知幾爽。

啤酒、食物到,費事再聽佢廢噏。

【3號啤酒: 毅行者】:  色澤較黑。正如酒吧職員所講,釀造過程中,啤酒是經橡木浸發過的,所以是苦中帶有些木的酸香和焦糖的甘味,飲落又幾特別喎。
【4號啤酒: 冰山雪蓮】: 色澤較淺,麥味幾重,苦味之中又有些生果味。都好飲。

手工啤

問過酒吧職員,點解食物係無蝦條、薯片、芝麻八爪魚、花生、香腸嗰啲平時必食嘅嘢? 佢話呢開設呢間酒吧嘅背後理念係要推廣本土嘢,啤酒是本土手工啤,食物都要係滲入本土feel,例如: 【艇家煎蛋腸粉】、【碗仔翅啤酒冷麵】、【雞同鴨“港”】和【冷脆黑目耳】等等都是充滿本土feel 之作。

【風騷魷魚】: 一大隻魷魚切開,香料醃製,上粉酥炸,香脆可口,有少少辣,

風騷魷魚

最好味其實係魷魚鬚。

【小西灣軍師雞】: 雞件是用料8種不同香料醃製,所以味道特別。
小西灣軍師雞

外層脆脆,雞肉嫩嫩。

再點埋個甜酸辣汁來食,更加好味。

【脆豬pizza - 魚香茄子】原來個底唔係pizza餅底,而係用脆豬仔包,切薄,然後將魚香茄子和芝士放在上面再焗。
脆豬pizza - 魚香茄子

芝士好多,拉極都唔斷。好玩!

魚香茄子味道適中,配芝士,原來都幾夾。

我哋聽住啲舊歌,一路飲一路食,就轉咗話題:  想當年。隻隻都係金曲,草猛、Beyond、關淑怡、鄭秀文、黎明、王傑……,連已顧陳百強隻深愛著你都有,不其然,覺得時間過得好快,家駒、Danny仔都走咗廿幾年,九十後出世的都廿幾三十歲。香港呢廿幾年都好似無咩進步過,反而祖國就越來越強大,唏噓感到本土就越來越渺小
。如今,唯有飲下本土手工啤,食下本土小食,盡量把唏噓感驅走,cheers!

2017-12-07 113 瀏覽
今次黎飲下酒吹下水🍺裝修帶舊時代香港feel,懷舊feel係正既 一一一一一一一一一一一一一一 1️⃣麻婆豆腐薄餅🍕 $128 評分: 7/10 個底係脆豬,超脆!上邊係麻婆豆腐🥛辣辣地,估唔到又幾夾😋但大份d就更加好,唔夠喉😜另外仲有魚香茄子,梅菜炆冬菇 2️⃣黑加侖紫啤🍬 $88 評分:7.5/10 全港獨家😏味道幾特別,帶黑加侖子香,飲落少似利賓納咁,幾易入口餐廳: Cheers 地址: 旺角黑布街13號地下 交通: 🚊港鐵旺角站 E2出口

一一一一一一一一一一一一一一

2017-12-03
2017-11-24 1458 瀏覽
餐廳主題為八九十年代的老香港,食物好多中西合璧的感覺,裝潢都幾有心思,有好多本地手工啤。碗仔翅啤酒冷面$78用啤酒杯去裝,賣相好似飲啤酒咁,碗仔翅同啤酒岀奇地夾,加上凍凍的冷麵,推介。魚香茄子脆豬pizza$128雖然係pizza ,但好似食緊脆脆奶油豬咁,面頭的魚香茄子同pizza的配搭特別,感覺冇食pizza咁dry,真係諗唔到呢個配搭都match。小西灣軍師雞$88店主主動介紹軍師雞的由來,由雞件的醃製、炸粉、醬料都是自家製作。雞炸得粉薄而脆,而雞件肉滑,點埋酸酸甜甜的香辣醬汁,重點推介! HK雷賓納黑加侖紫啤/門神啤酒廠 $88 500ml主打尋找你年回憶!雷賓納係黑加侖子二次發酵而成,算係成人利賓納!店主話係其他店飲唔到架!全港獨家,同利賓納感覺有小小似,都幾易入口,推介俾女仔!街頭巷尾/獅子山啤酒廠 $78 480ml松樹玫瑰花香,簡單易入口,中性啤。幾有心思特色的餐廳,睇得出老闆有獨特idea去設計,希望可以有更多菜式帶一班friends去gathering都唔錯。
餐廳主題為八九十年代的老香港,食物好多中西合璧的感覺,

裝潢都幾有心思,有好多本地手工啤。

碗仔翅啤酒冷面$78

魚香茄子脆豬pizza$128

小西灣軍師雞$88

HK雷賓納黑加侖紫啤/門神啤酒廠 $88 500ml

同利賓納感覺有小小似,都幾易入口,推介俾女仔!

街頭巷尾/獅子山啤酒廠 $78 480ml

松樹玫瑰花香,簡單易入口,中性啤。

2017-11-22
  • 小西灣軍師雞
My friend and I went to a gastropub called "Cheers" (乾杯)located in G/F, 13 Hak Po Street, Mong Kok(旺角黑布街13號地下).This gastropub presents craft beers( Draught beers) ( 本地手工生啤) which brew from Hong Kong local breweries. If you looking for something special and freshly made craft beers, you definitely can find something here;)..Some are even exclusive which cannot order online.Arrays of craft beers are displayed on the shelves. ..Special information is written on the blackboard...Staff will recommend
(旺角黑布街13號地下).

Staff will recommend few flavours craft beers to the customers according to their preference. (Mild, medium , Strong )
Photos show the scenes of Hong Kong in the past.Sooooooo nostalgic.
There is a dozen of HK local craft beers with interesting nick names.
Craft beer 手工啤酒
Expendables Imperial IPA/ 8.1% ABV / Lion Rock Brewery/ HK (Right, lighter color ones)
萬佛朝宗 /獅子山啤酒廠 / 香港 (右 , 淡黃色)
HKD$78 /480 ml

Blended with 5 hops (5款啤酒花), fruity and citrus complemented by a slightly spicy flavour with a hint of aroma.

Craft beer 手工啤酒
Moon Goddess Chocolate Stout/ 5.0 ABV / Moon Zen/ HK (Left, deep color ones)
嫦娥朱古力黑啤 /獅子山啤酒廠 / 香港 (左 , 啡黑色)
HKD$88 / 500 ml

Creamy, dreamy, and velvety smooth. This milk stout contains real chocolate and vanilla bean. One sip if this elixir of life and you might fly over the moon.
Siu Sai Wan Army chicken
HKD$88

The chef learned the secret recipe from a popular tuck shop in Siu Sai Wan.

There are 5 ingredients for the batter, 8 condiments of the spicy powder, 3 ingredients of the spicy minty dipping sauce.
脆豬Pizza (梅菜炆冬菇味)
Crispy HongKongese Pizza ( Marinated veggie, Shiitake mushroom)
HKD$128

Almost every child had enjoyed the labour love made by his/ her mother -patty in marinated veggie, Shiitake mushroom flavour ''梅菜冬菇肉餅'' which brings up a lot of childhood memories.

The dough of the pizza is homemade and proves.
脆豬Pizza (魚香茄子味)
Crispy HongKongese Pizza ( Eggplant, minced pork)
HKD$128

Another classic HongKongese flavour. It definitely is something that you cannot find elsewhere.

The dough of the pizza is homemade and prove too
宵夜
  • Craft beer 手工啤酒 Expendables Imperial IPA /Lion Rock Brewery/ HK 萬佛朝宗/獅子山啤酒廠 / 香港
  • Siu Sai Wan Army chicken 小西灣軍師雞
  • 脆豬Pizza (梅菜炆冬菇味) Crispy HongKongese Pizza ( Marinated veggie
  • Shiitake mushroom)
2017-11-13 698 瀏覽
今日和朋友往旺角Cheers 聚舊, 我點了龍王福建柚香手工啤, 之後我們點了小西灣軍師雞, 梅菜炆冬菇脆朱pizza和艇家煎蛋腸粉, 龍王福建柚香手工啤是香港門神啤酒廠製成的, 賣相吸引個樽好似葫盧, 酒味帶出濃香柚子味, 飲落清甜, 入口陣陣果香, 如平時少飲手工啤的, 建議推介這款龍王福建柚香手工啤, 因為飲落容易入口, 口感清新, 柚味香濃;小西灣軍師雞食落熱辣辣, 雞肉肉質鮮嫩, 脆雞調味得十分乾身惹味, 調味粉有點似日本七味粉, 附上的梅醬配上炸雞食落酸酸甜甜好醒胃, 好味的佐酒小食;梅菜炆冬菇脆朱pizza好有創意, 第一次見小菜菜式配上意大利pizza,梅菜炆冬菇脆朱pizza外皮食落香脆乾身, 梅菜和冬菇炆得好腍, 食落酸酸甜甜好惹味, 很好食;最後艇家煎蛋腸粉賣相有點似日本大阪燒, 煎腸粉煎得乾身, 蔥花惹味, 甜醬開胃, 食落酸酸甜甜, 芝麻帶出腸粉的美味, 味道一流。餐廳環境很有特色,環境格調一流,牆上有很多以前香港的相, 很有懷舊氣氛, 而且個人覺得本地手工啤和外國啤酒相比毫不輸蝕, 餐廳食物好有創意, 將本地的特色美食融合佐酒小食上, 而且食物美味, 賣相一流, 很有特色, 而且價錢合理, 酒吧帶出本土情懷, 值得再來。
艇家煎蛋腸粉
梅菜炆冬菇脆朱pizza
龍王福建柚香手工啤
2017-11-07
2017-11-13 111 瀏覽
這間Pub主打手工啤酒和自創特色小食,各款手工啤酒都很有特色和容易入口,相信不喜歡飲酒的朋友也會喜愛喝。侍應很細心介紹每一種手帶啤酒的特色,讓客人可以選擇到自己喜歡的口味。這裏一直播着80至90年代的懷舊歌曲,令我很懷念那時香港最美好的黃金時代。龍王福建柚香 葫蘆形的啤酒杯很特別,有柚子的清香令啤酒很易入口,而且酒精度偏低,很適合女士喝。街頭巷尾 一開始飲時覺得容易入口,有少少生果味,後來有少少苦澀味,是一款很特別的手工啤酒。山楂咕嚕雞軟骨 雞軟骨很脆不會炸得太乾,店主堅持以傳統山楂調味,不但有消滯功效,而且有懷舊特色,佐酒一流。小西灣軍師雞 侍應告訴我們,小西灣有位軍師每逢過時過節便會出來賣炸雞。廚師用了九種調味料醃雞,秘製自家醬也用了五種醬料製造而成,感覺像韓國的炸雞,很香脆和美味。梅菜炆冬菇脆豬Pizza 中西合璧好有創意,梅菜、冬菇、半溶的芝士,加上脆豬的薄餅,口感很特別,還有這薄餅非一般薄餅,批底做到好像脆豬紙一樣脆。
小西灣軍師雞
侍應告訴我們,小西灣有位軍師每逢過時過節便會出來賣炸雞廚師用了九種調味料醃雞,秘製自家醬也用了五種醬料製造而成,感覺像韓國的炸雞,很香脆和美味。
梅菜炆冬菇脆豬Pizza
梅菜炆冬菇脆豬Pizza
2017-11-07
2017-11-08 60 瀏覽
This place is always half full to empty while next door is always packed. This have to change, cause this place is beyond awesome if you are into local craft beer.This place shines nostalgic HK, the place has a great vibe, the old HK pictures on the wall is touching. Although the lighting is a bit too low, turn up a little bit of notches and its perfect. The variety of local beer is great and the beers i taste are all very unique in their own way, the staff will patiently recommend and explain e
This place shines nostalgic HK, the place has a great vibe, the old HK pictures on the wall is touching. Although the lighting is a bit too low, turn up a little bit of notches and its perfect. The variety of local beer is great and the beers i taste are all very unique in their own way, the staff will patiently recommend and explain each and every beer to you. The food is actually very basic but they are great pair with the craft beers. The portion for the potato wedges is really too huge, enough for 3-4 people. The crab cakes are crunchy and tasty. Will come back for another round
2017-10-27
$200 (其他)
  • Crab  cake
  • Local  craft  beer
有一段時間沒有來黑布街,想不到己變成CAFE 之間,開了很多有特色的CAFE 已這一間的門口,確實有夠吸晴的 那2個只穿上衣的公仔,反映了店主的幽默感 對呀,來CAFE 就係要開心呢~ 這裏有濃厚的英倫風格 但牆上則掛滿了舊香港的照片 這種中西交融的風格,正正就係香港最輝煌的時期~ 而店內播放著全是90年代的粵歌,學友,BEYOND, SAMMI, 每一首歌都哴哴上口 那個時期也是香港樂壇的輝煌時期,也是讓人懷念的時光~ 來這裏,飲手工啤是頭等事~ 店內供應著店主精心挑選的手工啤,更細地地將手工啤的成份,味道描繪出來 而且還加了趣味的名字 萬佛朝宗 / 街頭巷尾/ 冰山雪蓮 / 大圍。肆 / 紅唇烈焰 / 好多更係富有香港特色,香港人先明架~XD 我比較愛FRESH 和SWEET 的口味~ 這個龍皇福建柚香就正中我口味~ 中式葫蘆型的酒瓶盛載了西式啤酒 貫徹了中西融合的主題~ 啤酒芳香撲鼻,未入口已能感受到那香甜的柚香 入口很清淡,沒有了啤酒的苦澀,而是一種回味的甘香。 這個我喝過最香甜的啤酒,愛清新的女仕們一定要嚐一嚐呀~ 同行的男性友人點了杯味道較濃列的 冰山雪蓮 係獅
已這一間的門口,確實有夠吸晴的

那2個只穿上衣的公仔,反映了店主的幽默感
對呀,來CAFE 就係要開心呢~

這裏有濃厚的英倫風格
但牆上則掛滿了舊香港的照片
這種中西交融的風格,正正就係香港最輝煌的時期~

每一首歌都哴哴上口
那個時期也是香港樂壇的輝煌時期,也是讓人懷念的時光~

來這裏,飲手工啤是頭等事~

而且還加了趣味的名字
好多更係富有香港特色,香港人先明架~XD

我比較愛FRESH 和SWEET 的口味~
這個龍皇福建柚香就正中我口味~

中式葫蘆型的酒瓶盛載了西式啤酒
貫徹了中西融合的主題~

啤酒芳香撲鼻,未入口已能感受到那香甜的柚香
入口很清淡,沒有了啤酒的苦澀,而是一種回味的甘香。
這個我喝過最香甜的啤酒,愛清新的女仕們一定要嚐一嚐呀~

同行的男性友人點了杯味道較濃列的
冰山雪蓮
係獅子山啤酒廠LION ROCK 的出品

啤酒有香港人的獅子山精神,刻苦耐勞,重麥味和甘味

食物有十二款
但每款都很有特色,好少有
因為店主將中式的家常菜混入了西式的煮法
將平時食開的沙薑加入西多士
將碗仔翅凍湯加入啤酒泡
每款菜都好新,好想試

HKD 88

聽個名就知呢味菜來自小西灣
店主求得家傳秘方,所有醃料和醬都係店主自家製

調味粉帶有種香草,並加有少少辣,
比起平時既韓食炸雞味道多左層複雜和細膩的層次

炸漿厚薄適中,仲唔會吉親個口~

雞肉炸完仲好嫩滑,睇得出的JUICY~

雞同鴨講
HKD 78

呢個係中,西,台的混合做法
同行朋友非常喜歡台式刈包,所以點呢個實無錯~

雞用上了西檸雞的做法,比平時中式西檸雞酸味較溫和
當然都經過店主改良,加入了自家秘製~
那個汁令雞肉和雞肉很夾,雞肉亦很keep 住一貫的嫩滑~

而一個係煙鴨胸,加入了好似北京填鴨的醬汁
有那一種新的體驗~

這個pizze 並唔係普通食開既pizza
而係中西相融的pizza
因為佢上面的料係用左中式的麻婆豆腐
HKD 128

未上菜時實在都有點兒擔心,點樣將麻婆豆腐整成個PIZZA ?
但估唔到兩者竟然非常配合,一點也沒有違合感。

最特別PIZZA 的餅底,非常的鬆化~

除左麻婆豆腐,仲有魚香茄子和梅菜炆冬菇PIZZA,
尤其係梅菜炆冬菇,真係想像唔到係點,下次要再黎試埋佢

註:店主話會不停研究新菜式,可能下次黎又有新驚喜添~

呢度有個好特別的朋友牆
大家可以係度搵番D志同道合既朋友,好似鐘意行山,鐘意睇戲,等等
然後留低你CONTACT,當事人就可以搵你一齊去玩架啦~

不過,玩呢個都有個規舉架
首先,你要搵一個志和道合朋友留個CONTACT ,先至可以再係度留低你想搵既知音。
寫左無人理?唔使驚,因為呢度好多客人都已經變成熟客啦~佢地成日都黎打躉架~XD
2017-10-24
  • 麻婆豆腐PIZZA
  • 龍皇福建柚香
2017-11-03 75 瀏覽
一個完全屬於香港人的一晚,這間餐廳酒吧-Cheers 由裝修佈置,以至飲品食物全部也圍繞著香港這個主題。 先說餐廳裝修,店內的裝修富有特式,牆上全部也貼著香港舊風貌的照片,燈光昏暗,很有情調; 飲品方面,主要是手工啤酒,餐廳分別與香港幾間不同的本地手工啤酒廠合作,選擇多元化,這晚分別有12款不同的手工啤酒選擇,每款各有特色,老闆很耐心細心地與我們介紹每款酒的特色。 我們選擇了 『龍王福建柚香/ 門神啤酒廠 $88/500ml, Dragon King FuJian Radler/3.5%/MoonZen/HK』,這款啤酒充滿柚子清香,帶微甜,很適合女士。這個酒廠的酒杯是葫蘆形,很特別。 另外一款選擇的啤酒是『早晨新英倫/ 吹啤啤 $82/500ml, New England IPA/7.3%/Hong Kong Whistle/HK』,這款啤酒老闆形容為如English Breakfast中的那杯橙汁一樣,在一餐中有著非常重要的角色。這款『早晨新英倫/ 吹啤啤』,質感濃郁,夾雜著苦香之間的味道,不過要注意,這款啤酒的濃度是7.3%,唔覺唔覺可能飲多兩杯會醉。 食物方面,有12道菜,全部

食物方面,有12道菜,全部也是自創的菜式,老闆把香港特式菜加入到每道菜裡,保證您會有著一份似曾相識的感覺,但又帶點新意。每道菜也與手工啤酒是絕配,我們點了三款小食:

『脆豬Pizza $128 』-配料是麻婆豆腐
薄餅滙合中西元素,一份有八片,餡料是麻婆豆腐,薄餅底薄身,非常脆,您是完全想像不到原來麻婆豆腐不單單是配飯吃,原來配Pizza也吃也別有一番風味。

『雞同鴨 “港” $78』
這款是利用漢語詞彙,再加上食字 “港"字為名,一份有兩件,一件是用荷葉包包著西檸雞,另外一個是荷葉包包著煙鴨胸。荷葉包的口半開著,猶如兩個嘴巴在張開講野一樣。

『爆酱瀨尿魚香茄 $78』
不要以為這是一個貌似普通的炸茄子,最特別係佢旁邊的魚香茄子醬,好香好濃,又係一款您會以為魚香茄子一定係配飯的菜,點知原來淨醬點茄子都咁好食。真係好有創意。

呢度個餐牌係每一季轉一次,保持新鮮感。

真的要大讚這位年輕的老闆,同佢傾計的過程,知道原來佢以前曾係澳洲讀書,因為讀書的地方離市區好遠,要食一餐中國菜好難,所以佢好掛住家鄉菜;反到黎香港,決定要好好留住香港傳統風味的美食,並且要分享開去。

餐廳裡播著七八十年代的歌,配合埋香港地特色的裝修,熟悉的歌曲,本土啤酒,自創香港小食,無一不讓我充滿歸屬感。

餐廳老闆堅持只同香港本地品牌合作,務求自己人幫自己人,為香港製造更多就業機會,實在值得欣賞及支持。真係要飲番杯Cheers!!!!!