招聘中
最高可達 $18,000
月薪
2024-09-27 646 瀏覽
難得跟舊同事聚舊,我們係airside 食飯見到chatterbox cafe 有二人套餐覺得唔錯就入去食特色鹹蛋雞翼這是雞全翼,外層是沾滿咸香十足的咸蛋醬,仲要起砂的。雞翼真係要熱辣辣先好食,咬開仲有肉汁流出呢。文華海南雞飯雞肉鮮嫩多汁,即使係雞胸肉都一樣保持嫩滑,原來餐廳用咗慢煮方式烹調雞隻。雞肉已經拆骨,方便食用。香米飯非常軟熟,唔會太油膩。仲有清香嘅豆腐雞湯。雞肉可以蘸上秘製辣椒油,黑醬油,薑蓉,更顯風味。星洲海鮮炒貴刁鑊氣十足,海鮮有帆立貝,魷魚圈,大蝦,用上馬拉盞,甜醬油,非常入味。麵條沾滿醬油,食起嚟非常香滑。醬油生菜新鮮生菜,嫩綠脆口,仲有醬油及炸蒜,唔錯朋友飲凍檸茶,茶味香濃,我飲有機雜莓茶,勁香莓果味,食完飯飲杯開胃的熱茶都唔錯。
難得跟舊同事聚舊,我們係airside 食飯
見到chatterbox cafe 有二人套餐
覺得唔錯就入去食

特色鹹蛋雞翼

星洲海鮮炒貴刁

醬油生菜
新鮮生菜,嫩綠脆口,仲有醬油及炸蒜,唔錯

今日專登嚟到Airside聽講進軍了好多食肆,而且消費仲有美食券回贈,商場亦有好多打卡點,附近開了一間文華大廚處理嘅星加坡菜Chatterbox Cafe, 等我排隊攞位先,餐牌有單點重有二人同埋四人套餐, 價錢算底食在啟德 Airside 我選了二人滋味套餐,黑醬油炒蘿蔔糕,文華海南雞飯配香米飯,白胡椒肉骨茶配白飯,蠔油小棠菜,重包括兩個餐飲。黑醬油炒蘿蔔糕:蘿蔔糕好惹味嫩滑,佢用黑醬油炒感覺唔錯,不辣但惹味。文華海南雞飯:鎮店之寶,雞肉嫩滑多汁雞皮爽滑亦不肥膩,油香飯非常美味,配上三款特製嘅醬汁,味道一流。白胡椒肉骨茶配白飯:湯底濃郁,胡椒味道適中,肉骨煮得唔軟爛有咬口,肥瘦適中,配上油條浸湯鬆脆可口,非常滿足。蠔油小棠菜:亦是健康配搭餐飲方面:我地選擇了有機雜梅紅茶和錫蘭紅茶都係增添獨特風味。雖然今次未能試佢的雪糕和甜品,因為已經好飽了,下次再幫襯。環境方面,餐廳設計優雅,座位舒適,燈光柔和。乾淨整潔,Chatterbox Café 絕對值得一試,無論是品質還是口味都絕對不會讓您失望。

蠔油小棠菜:亦是健康配搭

雖然今次未能試佢的雪糕和甜品,因為已經好飽了,下次再幫襯。

2024-09-21 537 瀏覽
chatterbox午市套餐由$88起,今日品嚐了:海南雞🐔飯 ~ 味道OK, $138性價比唔算高白胡椒肉骨茶配麵線 🍲~ 白胡椒肉骨茶湯配油炸鬼份量足,吃飽想瞓💤芽籠黑醬油海鮮🦐福建麵 ~ 略甜套餐可自選免費餐飲或加費特飲☕️Oxfarm紅莓茶🍒清新消膩即磨咖啡🫘香濃奶茶☕️沒有驚喜午餐時間人手不足,如果沒有訂位要預留時間等位🌟食評指數:7/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD150 (lunch)🗺️ 地址:B1, Airside
chatterbox

午市套餐由$88起,今日品嚐了:
海南雞🐔飯 ~ 味道OK, $138性價比唔算高
芽籠黑醬油海鮮🦐福建麵 ~ 略甜

套餐可自選免費餐飲或加費特飲☕️
Oxfarm紅莓茶🍒清新消膩
即磨咖啡🫘香濃
奶茶☕️沒有驚喜

午餐時間人手不足,如果沒有訂位要預留時間等位

🌟食評指數:7/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD150 (lunch)

🗺️ 地址:B1, Airside

2024-09-16 601 瀏覽
二人套餐其實都幾抵食,有哂最出名既菜式而且份量又唔會突登少左!黑醬油炒蘿蔔糕、薄餅配咖哩汁前菜叫左蘿蔔糕另外再加28蚊有薄餅,蘿蔔糕本身都好香濃而且佢既黑醬油真係濃味又唔會好咸,食落真係可以帶起食物既鮮味! 另外呢個薄餅都熱辣辣幾好食,咖哩汁係微辣既,食落同薄餅好夾,始終咖哩真係要少少辣先好食!Fruit Rojak另一個我地認為好特色既食物,酸甜既醬汁配合唔同既生果同埋油炸鬼,食落口感好豐富而且味道好開胃又唔會太滯!海南雞飯雞肉真係好嫩滑同埋最鍾意佢既雞已經幫你片走肥膏,連埋皮食真係零負擔而且雞味好香,加埋佢地既醬汁同辣醬一齊食真係好夾。雞油飯本身都唔會好油膩,食落有雞肉既香味又唔會好肥,真心推介!海鮮炒貴刁呢個都係幾正宗既炒法而且味道好突出又唔會好咸,海鮮係真海鮮,有大蝦、帶子同埋魷魚,絕對唔係普通急凍雜錦海鮮,食落真係幾正同埋即叫即炒,熱辣辣基本上冇得輸。班蘭蛋糕配椰子雪糕另一個每次都必食既甜品,班蘭蛋糕好出色,味道突出又唔係死甜個種,蛋糕口感幼細又彈牙,加埋椰子雪糕真係食到有椰絲,椰子味勁濃!其實佢杯奶茶都幾好飲,茶同奶比例幾岩,飲落幾順又香。

黑醬油炒蘿蔔糕、薄餅配咖哩汁

Fruit Rojak

海南雞飯

海鮮炒貴刁

班蘭蛋糕配椰子雪糕

其實佢杯奶茶都幾好飲,茶同奶比例幾岩,飲落幾順又香。

2024-09-16 446 瀏覽
Chatterbox Cafe上次去K11食過的星加坡菜吾錯,今次來啟德再食過,餐廳延續星加坡大酒店Chatterbox 的傳奇和正宗地道嘅星加坡菜,餐廳位於九龍城啟德協調道2號Airside B1樓,餐廳裝修以藤器木系為主調,環境光猛,座位寬闊,坐得舒適,餐廳主打星加坡菜,服務員招乎客人態度熱誠有禮。熱椰子美祿餐廳九月份期間限定新出飲品,熱飲有香濃嘅椰子味的美祿,味道唔錯。熱檸水熱檸水檸檬好新鮮,香濃嘅檸檬酸酸地,飲落好醒胃。海鮮福建麵粗身的芽籠黑醬油福建麵配料有椰菜絲,韭菜,豬油渣,海蝦,魷魚和香茜等,材料非常豐富,魷魚和海蝦爽口兼彈牙,。海南炸豬扒配香米飯豬扒香米飯配有車厘茄,洋蔥,青瓜和青豆等,廚師將豬扒炸到金黃色,食落鬆化香脆,香米飯入口好軟糯。炸素春卷炸素春卷配有泰式甜辣醬,春卷食落皮脆,餡內素菜新鮮多汁。雙球椰子雪糕薄荷葉作點綴,椰子雪糕入口有香濃椰子味.雪糕食落有椰子絲的口感。
Chatterbox Cafe

熱椰子美祿

熱檸水
熱檸水檸檬好新鮮,香濃嘅檸檬酸酸地,飲落好醒胃。

海鮮福建麵

海南炸豬扒配香米飯

炸素春卷
炸素春卷配有泰式甜辣醬,春卷食落皮脆,餡內素菜新鮮多汁。

雙球椰子雪糕

啟德Airside進駐咗唔少新餐廳,新加坡知名餐廳Chatterbox Café亦喺到開咗分店😋不得不提佢地嘅文華海南雞飯,嚟自新加坡文華大酒店,有最佳海南雞飯嘅美譽🌟店內光線明亮,座位寬敞闊落,配搭綠色植物,感覺溫馨舒適🪴🐥文華海南雞飯 ($138) (+$10可轉雞髀)當然要試下呢度嘅招牌!去咗骨嘅海南雞啖啖肉,特登加錢轉雞髀試下,肉質鮮嫩爽滑😍香噴噴嘅油飯口感軟糯、粒粒分明,配上經典三色醬:黑醬油、薑蓉、酸辣醬,好快就食晒成碗飯🤩雞湯內有生菜同豆腐,唔會過鹹味道不錯~🍜招牌雞肉喇沙 ($128)呢度嘅雞肉喇沙都做得非常出色,喇沙湯底香濃,充滿椰香,雞肉亦非常嫩滑🤤米線掛滿喇沙湯汁,加埋魚片、烚蛋、索晒湯汁嘅豆卜,非常滋味😆🥥椰子雪糕番石榴梳打 ($54)飲之前可以食啖椰子雪糕先!呢杯特飲清甜不膩, 椰子味濃郁,配番石榴梳打酸酸甜甜好開胃,食完主菜飲返啖中和油膩就啱晒🥰總結:店員服務周到,用餐體驗不錯~海南雞有水準👍🏻絕對會回頭再訪!
文華海南雞飯

🐥文華海南雞飯 ($138) (+$10可轉雞髀)
當然要試下呢度嘅招牌!
雞湯內有生菜同豆腐,唔會過鹹味道不錯~

🍜招牌雞肉喇沙 ($128)

🥥椰子雪糕番石榴梳打 ($54)
飲之前可以食啖椰子雪糕先!

文華海南雞飯
Chatterbox Café呢間新加坡菜餐廳已經係我wish list 入面好耐,知道屋企附近Airside開左一段時間,近近地仲唔立即安排!.餐廳既環境好寬敞,四周放有唔少綠植,令人心情愉悅,座位闊落坐得好舒服,枱與枱之間隔得遠,私隱度高,好適合情侶朋友傾計聚會。🔹文華海南雞飯🔹呢到既名物點可以唔叫,雞肉我特意轉雞胸。價錢唔平架,但雞肉份量好多,係平時既1倍。雞肉已去骨,而且厚身。雞胸肉居然咬落去非常嫩滑,完全唔會柴。黑醬油、鮮薑蓉及酸辣汁呢個標準配搭當然唔少得。雞油飯望落淡色,但味道香而且飯粒粒分明,又有咬口。隨餐仲有一碗鮮甜既豆腐湯,非常滿足,$138 係值得。🔹海鮮炒貴刁🔹有驚喜!首先海鮮係足料,有大蝦、魷魚、大大隻刺身級帶子,非常高質同有誠意。其次,上菜既時候仲係熱辣辣新鮮炒起,食到鑊氣十足,然後麵條唔油又鹹度適中,十分推介。

🔹文華海南雞飯🔹

🔹海鮮炒貴刁🔹
2024-09-06 402 瀏覽
Chatterbox Café (AIRSIDE)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•文華海南雞飯 $138•白胡椒肉骨茶配飯 $118另收加一服務費••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:呢間Chatterbox Café之前喺K11 Musea見到就已經想試吓,今次嚟到Airside見環境好靚,就試吓啦~入到去餐廳裝修好靚,睇得出有用心佈置,無諗過食新加坡菜嘅餐廳都有打卡位,枱與枱之間好多空間,坐得好舒服。而且當日所有員工嘅態度都好好,非常有禮貌,未食嘢已經好加分!今次試晒兩樣我自己最鍾意嘅新加坡菜式,分別係海南雞飯同肉骨茶。海南雞飯加$10可轉雞髀,今次雖然無轉但雞肉已經非常嫩滑,雞肉份量較其他餐廳多,而且好有雞味,肉同皮之間無肥膏,唔會有肥膩嘅感覺,但同時保留到雞皮香氣,亦夠爽彈。飯唔會油,有調味,夠香口。醬汁有三款,亦有一碗湯,湯清淡,成個餐都幾好味。肉骨茶則有三至四塊肉,配菜有蒜頭金菇豆卜及油炸鬼,跟一碗白麵。份量絕對夠一位男士享用,肉一啲都唔柴,湯
Chatterbox Café (AIRSIDE)
♥️餐點:
•文華海南雞飯 $138
•白胡椒肉骨茶配飯 $118
另收加一服務費
♥️食評:
肉骨茶則有三至四塊肉,配菜有蒜頭金菇豆卜及油炸鬼,跟一碗白麵。份量絕對夠一位男士享用,肉一啲都唔柴,湯底就唔係走重胡椒味嘅風格,小朋友都食到,味道唔錯。
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
Chatterbox Café (AIRSIDE)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖

#cony去啟德 #cony食雞 #hkfoodie #海南雞#ChatterboxCafé
  • 文華海南雞飯
2024-09-03 404 瀏覽
Chatterbox Café 進駐啟德airside,附近返工嘅我,食飯又多咗個選擇。店面環境充滿南洋氣息,用咗好多綠色植物做裝飾,色彩繽紛嘅壁畫都系打卡嘅好去處。中午套餐抵食,加錢就可以食到甜品、小食同嘢飲。一如既往,最鐘意佢哋個招牌大蝦喇沙有成三隻大蝦,而且蝦肉彈牙飽滿,啖啖肉,充滿鮮甜味,質素好高!喇沙湯底充滿椰子香味,是非常正宗嘅南洋風味!粗米線有口感,掛汁入味,再配上魚腐片,豆卜、雞蛋,真係超好味!甜品加咗斑斕蛋糕配椰子雪糕,賣相吸引,斑斕蛋糕鬆軟充滿斑斕香味,同椰子雪糕好夾!

中午套餐抵食,加錢就可以食到甜品、小食同嘢飲。

一如既往,最鐘意佢哋個招牌大蝦喇沙

喇沙湯底充滿椰子香味,是非常正宗嘅南洋風味!

2024-08-28 412 瀏覽
下午因為需要到附近開會,去到Airside選了這個餐廳,去的時候還沒有下午茶餐,所以挑選了一份平時最喜歡吃的海鮮麵午餐試試,餐廳裝修時尚新淨,但是他們人手可能也不太夠,有些客人已經吃完離開了,也要很久才有人去收拾剩下的餐具。先上來的是餐飲斑蘭奶茶,不愛甜的我放上了一顆方糖,味道挺不錯的,主食甜鼓油滷麵,過了15分鐘才來,分量超級足,海鮮有2隻蝦,10條尤魚條,但是裡面的海鮮一試,就知道不新鮮。想在也沒事啊,問題不太大,反正就是簡簡單單的一個午餐。吃完一個小時之後,在會議期間因為肚痛,不斷地需要跑動去洗手間,這就肯定了海鮮不新鮮引起,其實餐廳所有東西都挺好,就是差這個最要重要的衛生環節,希望店家要注意!
2024-08-23 556 瀏覽
位置方便的啟德站Airside商場,自開幕以嚟都成日會過來,除了買日常生活用品同入戲院之外,都會喺呢度搵埋嘢食。B1層嘅chatterbox,係我每次想食海南雞飯嘅回頭餐廳之一。文華海南雞飯($138)配上秘制醬汁同油飯,一個人每次都不經不覺食晒成碗飯。鹹蛋雞翼($72)一份有四隻鹹蛋雞翼,每一隻雞翼都沾滿鹹蛋醬汁,非常惹味同香口。黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕($96)充滿新加坡特色嘅炒蘿蔔糕,配上香甜嘅黑醬油,味道鹹鹹甜甜,個人意見如果蘿蔔糕大粒啲就冇咁容易散開,口感會更好。總結來說,chatterbox係我嚟親呢度呢個商場一定會回頭encore嘅餐廳。呢度仲係pet friendly架,帶狗狗可坐門口位置。

呢度仲係pet friendly架,帶狗狗可坐門口位置。

• 文華海南雞飯
這家的海南雞飯和喇沙湯麵很好吃啊!要記住這家啦!海南雞飯白嫩的雞肉配上香氣四溢的椰香飯,清淡中帶有微微的香甜,讓人吃了回味無窮 配上酸甜的醬汁和辣椒,更顯得口感豐富,是一道讓人難以抗拒🥰喇沙湯麵則是一種香濃濃郁的湯麵,濃郁的椰奶湯底中蘊含著豐富的香料和香料,讓人一口接一口難以停止。配上彈牙的湯麵和各種配料,每一口都充滿著層次豐富的口感,是一道讓人欲罷不能的美食😎而且我點了美緣奶昔好喝!真的感受到口感柔滑、味道豐富的奶昔!🥹
這家的海南雞飯和喇沙湯麵很好吃啊!

要記住這家啦!

2024-08-21 335 瀏覽
之前已經喺尖沙咀食過好幾次呢間過江龍,之後喺啟德又食過好幾次,真係間唔中就會回頭🤣初初開業嘅時候佢並冇提供午餐,而家嘅套餐就會係多咗杯嘢飲☕️▪️ 文華海南雞飯💲138 基本上次次都係嗌返最經典既海南雞飯🤭雞皮尚算薄身,皮下脂肪唔多,口感比較爽滑,雞肉柔嫩鮮美,即使雞胸位都完全唔會鞋口,唯獨雞味略淡,配上黑醬油、薑蓉、辣醬🐔油飯粒粒分明,香口唔膩🍚連同個豆腐生菜湯😎🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 文華海南雞飯💲138

🔎 整體評分(7.5/10)
2024-08-21 339 瀏覽
咖啡館☕️ 新加坡酒店🏨Chatterbox一直為客人提供正宗的新加坡風味美食,因而受到各方食客的歡迎,而當中的文華海南雞飯更成為新加坡的著名菜式之一。Signature Dishes 招牌菜Mandarin Chicken man with Fragrant Rice (2 bowls)文華海南雞(半隻)配香米飯12碗)海南雞肉嫩滑多汁,飯香而不油膩,是一道經典的粵式料理。份量適中,適合單人用餐。Guava Soda w/Ice Cream Red Bean Soya Milk w/Ice超級特濃椰子絲😍好有口感的椰子雪糕,再配合啖啖椰肉,尾調更帶出淡淡的椰子清香 其他貼心:Snack Platter 小食拼盤Otah-otah 馬來特色香煎辣魚餅* Vegetarian Spring Rolls 炸素春卷(4plees 件)Salted Egg Chicken Wings 特色咸蛋雞翼(4plees隻)Chatterbox Café (AIRSIDE) (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖
咖啡館☕️ 新加坡酒店🏨

Signature Dishes 招牌菜
文華海南雞(半隻)配香米飯12碗)

Guava Soda w/Ice Cream
Red Bean Soya Milk w/Ice
超級特濃椰子絲😍

其他貼心:
Snack Platter 小食拼盤
Otah-otah 馬來特色香煎辣魚餅

2024-08-19 291 瀏覽
話說都一段時間冇去啟德 AIRSIDE 行街街,尋晚就約埋 friend 放工過去行下,其實嗰度真係超方便!屯馬綫啟德站一出閘就係佢商場👍🏻 經過之前行 K11 Musea 見過嘅新加坡餐廳 Chatterbox Café ,見佢海南雞好似幾正 & 二人餐又幾抵,就入去試下😁 佢餐牌寫個海南雞飯係咩文華點解呢,Google 一 search 先知原來佢哋係源自新加坡文華大酒店;既然咁犀利,二人餐其中一個主菜就叫佢啦!(佢仲好細心可以揀雞胸或者加錢要髀,不過我哋冇特別揀) 佢海南雞飯上嚟之後,又的確冇令人失望,又滑又有雞味😋 講真佢個香油飯都好食,如果可以大碗啲就好🥹 另外主菜我哋叫咗佢個香炒河粉燴牛肉,佢隻河粉唔係普通料,係比較有特色嘅粿條嚟!而啲牛肉都唔係普通餐廳炒牛河嗰啲行貨,大大塊份量都唔少。另外小食就揀咗炸素春捲,就正常發揮,另外仲跟埋一碟醬油生菜,佢有啲油蔥酥係面 ok 嘅👍🏻🍽 Chatterbox Café九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖
佢海南雞飯上嚟之後,又的確冇令人失望,又滑又有雞味😋
講真佢個香油飯都好食,如果可以大碗啲就好🥹

🍽 Chatterbox Café