2015-04-28 863 瀏覽
友人相約心儀對象外出晚飯,怕羞的他為免現場有太多dead air,找我出來充斥一下場面,既然是結拜兄弟加上他請客,我也不好意思推卻了。細心的他知道對方喜歡吃生蠔,特意安排來Casablanca,果然夠試意。可惜的是這裡知名的有2種東西,一是食物美味,二是這裡的氣氛較靜,所以不方便談天。既然如此,只好學習眼神交流吧生蠔果然非常新鮮,入口滑溜,不加上醬汁更能突出鮮味。友人看著對象吃得那麼愉快,豪爽一點是值得的香煎鹅肝非常锈人,輕輕放在咀裡已感到非常juicy,要不是這裡的氣氛較清靜,我們早已起哄起來蕉糖布丁也是非吸引,用火槍燒過的部份非常香脆,布丁味道較甜,十分適合女仕們呢雖然细細聲較難聊天,但看起來,他們也算是樂在其中呢

雖然细細聲較難聊天,但看起來,他們也算是樂在其中呢
2015-04-05 850 瀏覽
CASABLANCA個名好STYLISH,見到團購計埋加一都係$95左右, 當然要去試下啦~煙三文魚沙律唔算新鮮,有著少少的苦澀味,忌廉湯像一般菜餐廳用粉開的,但味道還不錯馬拉蜆扁麵雖然不夠乾身,份量也不是很足但煙韌度足,蜆肉新鮮味美,可以更好~煙肉野菌闊條麵不夠闊,不過醬汁也不多,煙肉沒有GRILL過就用有點失望,但總算味道香濃~最精華的一定是甜品啦~脆BOB BOB的焦糖跟非常滑的燉蛋,加上酸酸的藍莓非常好吃喔~
CASABLANCA個名好STYLISH,

見到團購計埋加一都係$95左右,

當然要去試下啦~
煙三文魚沙律唔算新鮮,

有著少少的苦澀味,

忌廉湯像一般菜餐廳用粉開的,

但味道還不錯
馬拉蜆扁麵雖然不夠乾身,

份量也不是很足

但煙韌度足,

蜆肉新鮮味美,

可以更好~
煙肉野菌闊條麵不夠闊,

不過醬汁也不多,

煙肉沒有GRILL過就用有點失望,

但總算味道香濃~
最精華的一定是甜品啦~

脆BOB BOB的焦糖跟非常滑的燉蛋,

加上酸酸的藍莓非常好吃喔~
題外話/補充資料: 整體來說餐廳的服務是很好的, 而且也很寧靜, 在尖沙咀鬧市中算是一個較好的情侶熱仿地, 不過食物一般, 希望可以稍作改善吧
2015-02-09 1416 瀏覽
幾天前係我農曆生日同屋企人慶祝,經朋友介紹下去左呢間從來未食過既法國餐廳..驚喜是有的美國同法國生蠔隻隻手掌咁大隻~牛排、羊架、鵝肝應有盡有羊架我就少食,因為我屬羊,但我聽家人講都好好味,我自己就like爆牛排同鵝肝喇~我會再幫襯
幾天前係我農曆生日同屋企人慶祝,
經朋友介紹下去左呢間從來未食過既法國餐廳..驚喜是有的
美國同法國生蠔隻隻手掌咁大隻~
牛排、羊架、鵝肝應有盡有
羊架我就少食,因為我屬羊,但我聽家人講都好好味,
我自己就like爆牛排同鵝肝喇~
我會再幫襯
2015-02-06
生日
  • 牛排同鵝肝
2014-11-16 3393 瀏覽
與老友飯局,兩支公又四圍去尋找美食,今次選擇純以"開飯"食評作參考,見這店的評論不差,就也來一試。入到店內見座位有點擠迫,以有水準的西餐廳而論,不算合格,坐下後,店員招呼尚算殷勤,先是介紹他們的生蠔,而方式特別在以樣板型式作推介,我們從中揀選了半打生蠔作為頭盤,當中包括有Lambert, Ostra D'Or, L. Emernaude, Pinky, Bourruche及Gillardeau,當中Lambert的味較清淡,但入口夠嫩滑;Ostra D'Or味道略重海洋味,入口清香; L. Emernaude的味道略帶金屬味,口感略為淋軟;Pinky的蠔味頗香濃,兼且也頗大隻,咬落甚有口感;Bourruche有綠寶石的稱號,主要是蠔殼上帶綠色的斑紋,蠔肉鮮甜味美而味偏濃,口感清爽又順滑,是嗜蠔者的新貴;最後一款的Gillardeau是愛吃蠔的人士都知道其蠔味濃郁,口感爽軟適中見稱,但一般都較為中型,這晚的Gillardeau却特別大隻,比平時食到的足足大了五份一,味道仍然保持濃郁甘香,口感更勝一籌,順滑中帶爽口,蠔味充滿了口中,令人回味無窮,整體來說,這裏的蠔可謂絕對滿分。食完蠔後我們
我們從中揀選了半打生蠔作為頭盤,
生蠔
食完蠔後我們就準備點今晚的主菜,但這時就發生了一件足以人對這餐廳產生不滿的事,也令我因為這事而對這餐廳的評價,足以由滿意的笑臉變成普通的OK,事源是食完蠔後,老友想食肉,點了燒雞,要求店員提供一杯清水,主要是清一下口味,但店員竟說店中不提供普通開水,只有支裝礦泉水,我們到得這類餐廳用膳,就絕不會吝嗇一支水的錢,但在原則上,我們就自己也過不了關,人家如何大的餐廳扒房,也有開水提供,真不知這店的這項規矩,是如何制訂下來的。
我原本也想轉過紅酒,吃點肉,但為了一口氣,既然這店有如此不合理的規矩,沒有清水供應客人過一下口,而我叫了白酒配蠔,就乾脆不飲紅酒了,點一個龍蝦蟹肉湯和一客比目魚柳,再加一個蒜蓉炒雜菜與老友分享就已足夠了。
先上的當然是龍蝦蟹肉湯,
龍蝦蟹肉湯
湯底稀杰適中,味道香濃具平衡,並非一般只有蝦殼味和咸味的"濃蝦湯"可相比,除了微濃的龍蝦味外,確存有一股濃香的蟹香味,而且入口除有龍蝦肉外,蟹肉也不少,味道香甜的同時,口感也十分豐富。
再來的竟然是蒜蓉炒雜菜先上,
蒜蓉炒雜菜
這雜菜就炒得頗失水準,椒類太淋,西蘭花太硬,金菇更是起渣,而且鹽太重,味道十分咸,結果我們兩人各食了一點,差不多有半碟留下報廢。
我的比目魚柳就份量十足,
比目魚柳
入口魚皮煎得十分香脆,略帶半點鹽味,而魚肉就十分幼嫩肥美,口感嫩滑美味。
2014-11-07
龍蝦蟹肉湯
比目魚柳
2014-09-26 3677 瀏覽
呢間餐廳開咗差唔多3年都冇幫襯過,因為佢係要上一層樓梯先可到達,睇唔到入面,硬係唔夠膽入去。不過,個Friend話佢地做緊優惠,好似都幾抵,咁未膽粗粗試吓囉!我地大概1點鐘入到去,成個場得嗰2枱客,心知不妙!唔通中伏?但入咗黎又唔好意思走,唯有頂硬上啦!呢間餐廳個名叫法國餐廳,但居然成個Lunch Menu都冇一樣係法國菜?更奇怪到居然有焗飯食!我叫咗煙三文魚芥末籽扁幼麵,唉!啲芥末食落好苦!煙三文魚咸到好似咸魚咁,至於啲麵就好淋,或者煮得太耐啦!至於我個Friend就叫咗香辣雞焗飯,個汁啲味道好古怪,食落好“Kok”喉,辣係夠辣,但完全唔香,雞又成浸雪味,啲飯又淋晒,可能個飯底炒得唔夠透的關係!我地兩個呢餐食到呀晒救命,雖然唔想浪費食物,但始終都食唔曬,因為真係好難食囉!
但入咗黎又唔好意思走,唯有頂硬上啦!
2014-09-21
2014-09-11 3412 瀏覽
繼一個鐘前係Kitchen M 個LUNCHSET食唔飽, 帶領住餓壞既<黃帝B>再去食多個LUNCHSET .2點半,Waiter哥哥俾我地轉坐SOFA, 好舒服呢~~ 我們點了其中二個午市Lunch set - 牛肩&龍蝦意粉。先上沙律和湯。這個沙律蔬菜種類OK,煙三文魚量適中,dressing不多反而感到更Fresh. Mushroom Soup雖然普通,但連一定好過Kitchen M 沙律或湯二選一既~ 加上熱熱法式即焗蒜蓉包送上配Mushroom Soup基本Lunch算係可以啦~ 牛肩: 肉香, 肉質鬆軟, 易切易吃, 真材實料. 龍蝦意粉: 扁麵好香, 有種辣辣感覺, 味道有小小Exotic, 唔食得辣都覺得好過癮, 龍蝦肉厚正. 二個LUNCHSET($78-$86), 因為開左3年PROMOTE 減10, 服務好,環境好,二人完美LUNCH真係好抵食.

2014-08-30
2014-09-04 3021 瀏覽
原來店家已經三週年,我們都沒有去過。今日我們去會一會,事前我還跟很多朋友炫耀,我要去法國餐廳吃午飯啊~店家有一個漂亮的樓梯上一層,鋪上那層紅地毯,就像要進入一個漂亮的古堡。環境十分優美。地方濶落,坐位之間有足夠距離,亦很寧靜。 原來剛換了menu,午餐不同了。我們點了其中二個午市套餐。先上沙律。這個沙律蔬菜多種類,而且三文魚也多,略嫌dressing不夠,問了侍應拿黑醋,他拿了一小碟過來。湯比較普通,只因昨天在英國餐廳喝的菇太突出,所以令此湯對比下失色了。西班牙海鮮飯,$73,口感像意大利飯,海鮮較細粒,所以味道不太鮮明。暫時來說,我吃過最好的西班牙海鮮飯在諾士佛臺的西班牙餐廳。同事的香辣大蝦配香草意粉很正,而且只須$63。意粉味道和口感也很好,大蝦份量多,放心,一點都不辣但好吃,推介。 午餐包的餐茶點了凍咖啡,咖啡夠香,可以一試。見鄰座剛到的兩位女仕有麵包藍,我問侍應是不是剛剛漏了,不過湯都喝完,我們也不需要補回,心裡其實只是想在寫食評時寫上有麵包籃。那侍應應該是經理,他很有心,說送2個本來要各加$20的Crème brûlée給我們,還說不太大,不用擔心吃不下。Crème brûl

午餐包的餐茶點了凍咖啡,咖啡夠香,可以一試。

Crème brûlée的糖皮較薄,而燉蛋很香,比我之前吃的Crème brûlée來說,這個較甜,但我喜歡這甜度,大力推介吃此甜品

如果午餐能有一兩款法式主菜選擇就更好了。
2014-09-03
  • Crème brûlée
大家要小心所有由這間餐廳提供的團購本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意第2次更被屈支付本身應付的小費第一次經雅虎團購購買了尖沙咀〈Casablanca〉北非情迷 2 人午餐, 本身餐廳食物還好, 但服務員的態度有看不起團購客人之感, 不幸的是當時已購買了另一張晚餐團購第二次經雅虎團購購買了由fun share提供的團購法國品蠔 2 人餐, 服務員服務令人失望1. 英文能力低, 朋友點菜時說前菜要套餐中的ravioli (雲吞), 卻誤上了吞拿魚沙津, 並要求我們接受, 本人拒絕2. 主菜rib eye, 朋友要求要medium rare, 點菜後卻再來確認要4成還是6成可幸, 食物質素不錯, rib eye沒有過熟, risotto跟焦糖燉蛋也十分滿意但重點來了,團購條款指只限堂食,另收取團購價 10% 服務費,$48.8/餐,即場以現金支付商戶.留意在下方關於小費的團購條款本人於2014年7月16日往餐廳享用, 在最後付服務費時, 餐廳收取了我98元的服務費餐廳指小費是每人$49, 所以共$98本人即時以手機顯示網站的條款, 餐廳方面稱此為Fun Share出錯, 並已發出電郵告知
大家要小心所有由這間餐廳提供的團購
本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意
第2次更被屈支付本身應付的小費

餐廳指小費是每人$49, 所以共$98

本人即時以手機顯示網站的條款, 餐廳方面稱此為Fun Share出錯, 並已發出電郵告知客戶, 賠償會由Fun Share負責 (留意本人並沒有收到任何電購)收取了多於條款的小費

本人最初向2位服務員提示不滿, 2位都未能提供滿意解釋, 其中1人更走開,忽視我們
最後本人再向餐廳經理William AU投訴, 他提供以上所說的同樣原因,最後餐廳方面照樣收取了$98的小費

如果這樣的原因也算合理, 餐廳未免太不負責任
餐廳與fun share的紛爭, 不應牽涉到客戶

提醒所有購買此團購的客人, 應先查詢清楚此餐廳之收費,避免誤會
本人已向fun share, 雅虎團購投訴, 暫時未清楚問題來自哪一方
題外話/補充資料: 經過第一次經驗, 已對此餐廳不抱期望 卻沒想到是被屈
2014-07-16
團購
大家要小心所有由這間餐廳提供的團購本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意第2次更被屈支付本身應付的小費第一次經雅虎團購購買了尖沙咀〈Casablanca〉北非情迷 2 人午餐, 本身餐廳食物還好, 但服務員的態度有看不起團購客人之感, 不幸的是當時已購買了另一張晚餐團購, 後悔也來不及第二次經雅虎團購購買了由fun share提供的團購法國品蠔 2 人餐, 服務員服務令人失望1. 英文能力低, 朋友點菜時說前菜要套餐中的ravioli (雲吞), 卻誤上了吞拿魚沙津, 並要求我們接受, 本人拒絕2. 主菜rib eye, 朋友要求要medium rare, 點菜後卻再來確認要4成還是6成可幸, 食物質素不錯, rib eye沒有過熟, risotto跟焦糖燉蛋也十分滿意但重點來了,團購條款指只限堂食,另收取團購價 10% 服務費,$48.8/餐,即場以現金支付商戶.本人於2014年7月16日往餐廳享用, 在最後付服務費時, 餐廳收取了我98元的服務費餐廳指小費是每人$49, 所以共$98本人即時以手機顯示網站的條款, 餐廳方面稱此為Fun Share出錯, 並已發出電郵告知客戶, 賠償
大家要小心所有由這間餐廳提供的團購
本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意
第2次更被屈支付本身應付的小費

餐廳指小費是每人$49, 所以共$98
如果這樣的原因也算合理, 餐廳未免太不負責任
餐廳與fun share的紛爭, 不應牽涉到客戶

2014-07-16
2014-06-29 3198 瀏覽
第一次寫食評,因為呢間好值得我寫呢間食店好有心原本覺得團購無咩點,但好有驚喜前菜:生蠔 ,都算新鮮嘅,但味道就淡左少少蘋果配鵝肝好好味,鵝肝外層煎得脆脆的,內裏入口即融,濃和淡互相配合,正意大利雲吞:好有驚喜,用新鮮蟹肉製,配上濃郁的龍蝦湯,好鮮美Main course :肉眼牛扒老了些少,反而配菜好味xDParma ham 意大利飯濃郁的creamy sauce 同蕃茄乾互相配合,一啲都唔“漏'' 好好味最後甜品:焦糖布甸,無特別服務好,環境好,可以去多次
第一次寫食評,因為呢間好值得我寫
呢間食店好有心
原本覺得團購無咩點,但好有驚喜
前菜:生蠔 ,都算新鮮嘅,但味道就淡左少少

蘋果配鵝肝

Main course :肉眼牛扒
老了些少,反而配菜好味xD

Parma ham 意大利飯

最後甜品:焦糖布甸,無特別

服務好,環境好,可以去多次
2014-01-11 6499 瀏覽
星期六緊係要食翻餐好! 之前$178團購左個法式二人午餐,另收加一,一於今日食左佢個門口幾靚,但位置比較難揾...先黎個青豆火腿忌廉湯. 味道上ok嘅,不過唔夠creamy. 煙三文魚沙津. 哇! 都幾大方,有好幾塊三文魚,啲菜都幾新鮮,加多個酸酸地嘅醬汁會更好! 麵包無咩味道...而且唔熱未食完啲前菜,兩個主菜就到! 法國菜唔係慢架咩...牛扒(7成熟), 其實都仲幾生. 啲肉幾香,但部分有啲un同有渣. Pama ham 乾蕃茄意大利飯. 個白汁調得幾好,夠creamy唔太咸, 但啲pama ham 切粒就嫌佢太大偏咸,飯淋少少會更好. 朱古力蛋糕. 無咩大驚喜,但唔算太甜. 餐飲要左凍檸茶,個茶有啲濃...整體質素ok, 但無咩驚喜.

個門口幾靚,但位置比較難揾...

麵包無咩味道...而且唔熱

未食完啲前菜,兩個主菜就到!

2014-01-11
2013-12-26 5478 瀏覽
一直很想到CASABLANCA吃飯因為她的門口很漂亮很有歐陸風情主打法國菜色很吸引早前見團購有這裡的午餐見網上評語又不俗覺得可以一試很開心這裡已經有聖誕佈置相當有氣氛相信來吃聖誕大餐也是挺有情調的選擇星期六的午餐時間不算多人座位安排也算舒適頭盤有煙三文魚沙律賣相非常漂亮蔬菜很新鮮煙三文魚很肥美新鮮呢很不錯的頭盤法式即焗蒜蓉包的確是暖暖的送上來很香很軟的蒜蓉包野菌湯也很creamy野菌味夠濃真材實料很美味炭燒頂級西冷扒配黑椒汁比想像中大份的主菜牛扒煎得剛剛好牛味很香濃很juicy黑椒汁也很美味很好的主菜香煎龍利魚柳配忌廉汁水太太很愛這個主菜龍利魚柳是超嫩滑的又夠鮮甜外層有蛋醬包著的很香很美味配上那忌廉汁更能帶出魚柳的鮮甜而且份量不算少很出色很有驚喜焦糖布丁其實有點失望因為這是冷的焦糖布丁個人認為暖的較好味而且布丁的口感不夠滑頂層的焦糖也太多了只能算勉合格吧連咖啡或茶這團購二人餐只須$178(另加一)真的很抵有機會可以再來試試
一直很想到CASABLANCA吃飯因為她的門口很漂亮
而且布丁的口感不夠滑
頂層的焦糖也太多了
只能算勉合格吧
連咖啡或茶
這團購二人餐只須$178(另加一)
真的很抵
有機會可以再來試試
2013-12-14
2013-11-28 4678 瀏覽
呢個set dinner $ 499 / 2 persons + 10 % , 都多野食算抵 法式蒜茸包 :食過幾次"林"面包之後 , 呢次拎起係仲暖 , 食落係脆既 (XD 呢D先似樣)法式洋葱湯 : 好香, 入面有面包 + 洋葱 , 好match 頭盤 : 法式鵪鶉 , 鵪鶉肉好嫩配埋d醋汁, 好有新鮮感 Main course 1 : 鵝肝 x 蝦鵝肝配雪梨 : 外脆內軟 加埋 雪梨 同醋汁 好食蝦 :好一般,冇咩特別Main course 2 :炭燒西冷 : 極鹹!!?? 唔知咩事,我個fd因為太鹹偷左我杯野飲..XDD肉質OK既..可惜真係堅鹹,唔係一般鹹....個飯都係一般..OK既甜品 : 有D HEA 既 芝士蛋糕包埋2杯 COFFEE OR TEA
法式蒜茸包 :
頭盤 : 法式鵪鶉 , 鵪鶉肉好嫩配埋d醋汁, 好有新鮮感
Main course 1 : 鵝肝 x 蝦
鵝肝配雪梨 : 外脆內軟 加埋 雪梨 同醋汁
好食
蝦 :好一般,冇咩特別
Main course 2 :
肉質OK既..可惜真係堅鹹,唔係一般鹹....
個飯都係一般..OK既
甜品 : 有D HEA 既 芝士蛋糕
包埋2杯 COFFEE OR TEA
題外話/補充資料: 岩D 情侶慶祝去既 一大班FD去就唔岩啦,因為入面都幾靜下 呢間可算中規中舉 , 再去率唔高, 比我會再去試去其他新野...
2013-11-08
  • 法式洋葱湯
2013-09-04 3491 瀏覽
之前成日行過呢間餐廳都無入去. 有日係團購網見到幾抵食$168二人套餐, 有頭盤,主菜同甜品, 咁就把心一橫試下呢間餐廳. 入去到餐廳見到個設計幾好喎, 有外國情懷feel. 一坐低就有待應招待, 服務幾好 頭盤有湯, 蒜蓉包, 沙律個法式蒜茸包蒜蓉包內脆外軟, 正!沙律d菜好新鮮, 係略嫌d菜有d少. 但煙三文魚俾得好大方., 我平時係其他餐廳都係得2,3塊薄片主菜有幾款, 我地選左馬拉蜆扁麵+炭燒西冷扒. 馬拉蜆扁麵好香,好好味,推介! 個西冷扒一黎覺得有d細, 但食lunch黎講份量原來啱啱好最後係甜品焦糖布丁, 都係一般的焦糖布丁無咩特別, 但都唔差氣氛好, 食物都好味
 頭盤有湯, 蒜蓉包, 沙律

個法式蒜茸包蒜蓉包內脆外軟, 正!
法式蒜茸包
煙三文魚沙律
馬拉蜆扁麵
炭燒西冷扒

氣氛好, 食物都好味
2013-09-03
法式蒜茸包
煙三文魚沙律
馬拉蜆扁麵
炭燒西冷扒
2013-08-18 2744 瀏覽
餐廳位置離MTR步行10MIN左右, 食個日係星期六, 這個位置不算太多人, 環境+感覺非常有星期六優遊自在的FEEL.而且, 侍應們的服務都好好, 還好有禮物, 服務配合法國餐廳的格調.南瓜餐湯好清甜, 配埋蒜蓉包包, 好好味, 而且包包都有好幾個, 豪不孤寒.三文魚田園沙律, 不算好好味, 但係都OK, 而材料都是新鮮的.主菜西冷牛扒, 比想像中及圖片中為細, 不是網燒, 如果件扒大多少少, 又係網燒, 就更加好啦.第二款主菜, 馬拉蜆篇意粉, 味道不算好濃, 但係, 有好多蜆肉, 帶點白酒味.又是我至愛的焦糖布丁, 應該是即日鮮制, 因為食完主菜之後都等左20MIN左右先有得食, 味道都是正宗的, 等咁耐都是值得.是次午餐$158的法國餐, 雖然不算突出, 但整體+味道都是OK, 如果比10分為滿分, 都有80分架

南瓜湯
蒜蓉包
煙三文魚田園沙律
西冷牛扒
美國馬拉蜆篇意粉
焦糖布丁
題外話/補充資料: 餐廳是男侍應, 喜愛欣賞美男, 都值得去, 順便吃個LUNCH ^^
2013-07-27