2021-12-31 44 瀏覽
環境舒適,乾淨衛生,食物味道亦非常好,服務質素非常細緻,換碟時,隻碟仲係暖的,這些細微位都做到,一定要比個like 👍👍手找餅,印度薄餅相當有質素,一定會再來。
2021-12-30
.◅ ◄ Carat ► ▻ 佔地2000呎!印度菜fine dining experience✨@carat.tst 係間主打印度、地中海菜嘅餐廳,非常有特色~而且餐廳嘅裝修勁靚,冇諗過連印度菜都有fine dining!仲有室外seating,冬天嘅時候會開火爐,夠晒cozy☃️✃- - - - - - - - - - -❀ lasooni prawn $188 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓大蝦爽口彈牙,仲剝埋殼,不過調味偏辣🥵❀ carat tandoori chicken $128 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓用上香料及乳酪醃製,味道幾特別~不過唔知點解印度菜嘅雞都比較老,呢份亦唔例外🙈❀ carat butter chicken $128 ➤ 𝟒/𝟓👧🏻小編每次食印度菜都一定要嗌butter chicken配naan!呢款甜甜哋嘅咖喱絕對係最佳嘅入門印度料理 ( ´▽`)❀ butter naan $38 ➤ 𝟒/𝟓❀ garlic naan $38 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓當餐廳提供6款naan,就知呢間一定好正宗😆試咗比較common嘅butter/ garlic naan,配埋butter chicken超滿

✃- - - - - - - - - - -
❀ lasooni prawn $188 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
大蝦爽口彈牙,仲剝埋殼,不過調味偏辣🥵

用上香料及乳酪醃製,味道幾特別~
不過唔知點解印度菜嘅雞都比較老,呢份亦唔例外🙈

呢款甜甜哋嘅咖喱絕對係最佳嘅入門印度料理 ( ´▽`)

❀ butter naan $38 ➤ 𝟒/𝟓
❀ garlic naan $38 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
當餐廳提供6款naan,就知呢間一定好正宗😆
試咗比較common嘅butter/ garlic naan,配埋butter chicken超滿足!

❀ mojito $88 ➤ 𝟒/𝟓
❀ lassi mango $68 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
去到印度餐廳一定要飲lassi mango~ 呢杯幾高質,唔係死甜嘅味道 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
✃- - - - - - - - - - -
🎐 Bacchus
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓

味道 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
推薦 🌕🌕🌕🌗🌑

🔎 #ewhk尖沙咀 #ewhk多國菜

#尖沙咀美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram

今日放工同朋友想係尖沙咀搵間環境舒服嘅餐廳試下新菜式😋 最尾就搵左呢間open rice 全好評的印度餐廳.一去到大廈門口就有個印度人問我地係咪去餐廳 仲帶埋我地上去 心入面不禁諗呢間係咪一個scam…..😰.由於我地冇book 枱 就冇到坐outdoor table 啦🤓 眼見餐廳入面都有6成滿~咁我地就叫左以下野食:..1.Old fashioned (HKD 88 hh) ⭐️⭐️⭐️⭐️呢杯old fashioned 落得勁足料!好重whiskey 味😋..2. "CARAT” Butter Chicken (HKD 128) ⭐️⭐️⭐️⭐️Butter chicken 算係我印度菜的最愛~雞肉嫩滑 配上印度香濃嘅醬汁 加埋naan黎食😋正..3. Grilled Lamb Lollipop (HKD 168) ⭐️⭐️⭐️份量就比較少 但羊肉出面係燒得香脆可口 我個人就覺得ok 但朋友就prefer 嫩滑 多啲肉汁嘅羊肉啦!😮‍💨..4.Gilafi Seekh (HKD 148) ⭐️呢個係一個羊肉小食 好鹹!同埋個口感好奇怪 中左伏💀..5. Garlic Naan (HKD 38) ⭐️⭐️⭐️.

4.Gilafi Seekh (HKD 148) ⭐️

呢個係一個羊肉小食 好鹹!同埋個口感好奇怪 中左伏💀

總結:
1. 人均消費:383/person
2. 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
3.食物質素:⭐️⭐️⭐️
4.抵食:⭐️⭐️⭐️
價錢偏貴,同埋食物份量比較少。所謂高級餐廳同平時去嘅印度餐館冇咩分別😮‍💨下次都係會去返啲平民啲嘅印度餐廳 可能仲會有多啲驚喜!😮‍💨
2021-12-20 50 瀏覽
想食高質印度菜,呢間位於尖沙咀除佐印度菜亦都有地中海菜式💁‍♀️另外亦都附設酒bar,岩哂鍾意飲酒🍻呢到分室內座位及室外環境太正,太陽傘、花牆、綠色植物,仲有黑色藤椅一睇知📸要打返張卡先📷入面用餐🍴時可以看見用玻璃相隔的「開放式廚房」,望住都係一種享受😎今次黎係中午就有Set lunch 🍱 我地叫左📝📝意大利蘑菇Pizza🍕 好濃芝士味,配上批底脆停唔到口😋慢煮羊肉咖哩, 羊肉非常之鯰,一咬即化,肉質口感有咬口,咖哩亦相當香,份量都足夠飽🍖印度咖喱雞配飯咖喱質感十分濃稠,鷂肉和咖喱醬連成一體,咖喱香濃、辣度適中、惹味得來不會太過複雜,配印度烤餅都係非常好選擇🌮以上都包括甜品🍮餐飲

今次黎係中午就有Set lunch 🍱 我地叫左📝📝

意大利蘑菇Pizza🍕 好濃芝士味,配上批底脆停唔到口😋

印度咖喱雞配飯

以上都包括甜品🍮餐飲
2021-12-13 46 瀏覽
屋企人想食高質印度菜,搵咗呢間喺尖沙咀嘅Carat,除咗印度菜亦都有地中海菜式。另外亦都附設酒bar,岩哂鍾意飲酒嘅朋友。招牌天多里乳酪香料烤雞(半隻) ($128)烤雞好香好惹味,仲帶d乳酪味,可以點埋薄荷辣椒醬食,令到烤雞嘅味道非常有層次,雞肉亦都唔會話烤到好乾。摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍 ($168)紐西蘭羊架煎得好香,一d都唔羶,肉質腍嫩,同creamy嘅薯蓉好夾。西印信德省慢煮羊肉咖哩 ($158)用咗藏茴香籽、小荳蔻、香葉等香料加埋羊肉慢煮而成,咖哩芳香濃郁得黎又唔會話好辣。北印度番紅花雜菜香飯 ($118)用咗好多種香料同雜菜煮成,香料味好香,味道偏辣,岩哂鍾意食辣嘅朋友,仲可以撈埋清新嘅乳酪醬或者辣椒醬食。大廚秘製印度香料蕃茄燉黑扁豆 ($118)用黑扁豆、蕃茄同香料煮成嘅豆蓉湯,辣辣哋有d似咖哩,黑扁豆煮到非常軟腍。蒜香烤餅 ($38)烤餅外邊香脆,入面就好煙韌軟熟,蒜味好香,用黎點咖哩同黑扁豆食就最岩。叫咗杯Mango Lassi ($68),芒果同乳酪味都好香濃,幾好飲。屋企人就叫咗杯Asahi ($80)。。。CARAT Fine Indian

招牌天多里乳酪香料烤雞(半隻) ($128)

摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍 ($168)

西印信德省慢煮羊肉咖哩 ($158)

北印度番紅花雜菜香飯 ($118)

大廚秘製印度香料蕃茄燉黑扁豆 ($118)

蒜香烤餅 ($38)

CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓

2021-12-10 84 瀏覽
環境超靚既印度地中海菜餐廳,無論係戶內既高貴優雅既氣氛,定戶外休閒既氣息,都值得一去享受!💕 一入左門口見到個環境已經覺得好驚喜! 我地選擇左戶外位,因為近排天氣都涼左,坐出面好舒服又唔會大風! 加上而家都12月,戶外既夜晚仲掛起左聖誕裝飾,好有feel! 我地既晚餐點左:..🍖Tandoori Meat Platter 烤肉拼盤分別有雞肉、鯖魚同羊肉,以乳酪同香料醃製,再放入天多里烤爐焗,即叫即製,好香同好juicy!! 最鍾意食鯖魚,魚肉好嫩滑😋 雞肉就最辣最惹味! 而羊肉比較特別,係整成香腸狀呈現,肉質比較實而且肉味濃又唔會羶,真係唔錯!..🍗 Grilled Moroccan Lamb Lollipops 摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁薯蓉及彩虹甘筍羊架擺得靚,肉質燒得好軟腍,好juicy,好好味!! 加埋薯蓉同甘筍,吸收哂D醬汁,好好食!..🍛 Gosht Biryani 乳酪番紅花薄荷羊肉香飯好特色既一道菜,有一塊脆片在飯上,羊肉香飯賣相係似炒飯咁,將所有香料同切碎既羊肉一齊炒,勁香辣!!🌶️ 而旁伴有兩碗醬汁另上,可以俾你試唔同既口味!..🥘 Carat Butter Chic
🍖Tandoori Meat Platter 烤肉拼盤
🍛 Gosht Biryani 乳酪番紅花薄荷羊肉香飯
🥘 Carat Butter Chicken 馳名牛油蕃茄咖哩雞 & Plain Naan 原味烤餅
食印度菜又點可以唔食咖哩雞呢!! 仲要叫埋烤餅一齊撈汁食就最正!! 烤餅其實仲有好多口味,不過因為想點咖哩,所以就叫左原味。咖哩雞醬汁好creamy,好濃咖哩味,雞肉好嫩滑! 原味烤餅,我鍾意烤餅既質地! 係軟綿綿咁,好好食!! 撈埋咖哩醬,一流!!.
食香辣野就一定要飲野架啦!! 叫返杯最經典既
🥭Lassi Mango
質地打得好幼滑,芒果味好出好香甜,芒果既香甜配搭乳酪既酸真係好夾! 餐廳仲好有心機咁畫左CT兩個字係面,即係佢地既餐廳名簡寫!!.
🫐 Wellness Frappe
係用左唔同水果打成奶昔,主要有藍莓紅莓咁,所以好香好fresh!!
🍸Bollywood Afterparty - Cinnamon infused gin, Homemade honey syrup, Aromatic Bitters, Citrus & Aquafaba
好易入口既一杯cocktail,同埋好適合女仔飲,甜甜地咁,有蜜糖同肉桂香!!🍯 賣相幾靚! .
我留意到原來呢度既戶外仲可以有埋shisha!! 超正啊!! 氣氛一流,尤其夜晚!! 一定會同朋友再來啊!!
2021-11-28
  • Lassi mango
  • Tandoori Meat Platter 烤肉拼盤
2021-12-06 81 瀏覽
五星級廚師主理嘅印度地中海餐廳🇮🇳carat位於尖沙咀鬧市 店面超級大 一入去就係吧枱位置 另外仲分咗室內/室外區域 怕凍嘅我就揀返坐入面😆裝修好靚亦好舒服 坐近window見到室外位置 原來大部份人都揀咗坐出面 氣氛好熱鬧🥳平時真係好少食印度菜 呢度嘅負責人本身就係印度人 所以味道正宗 食物都採用咗好多唔同嘅印度香料❣️◽新德里懷舊三色小食拼盤先嚟個頭盤小食🍴有乳酪扁豆蓉脆餅同脆炸小扁豆餅/印度特色鷹嘴豆空心脆球各4件 呢個係素食選擇🥬主要都係用豆蓉製成 3款小食調味都唔同 對我嚟講係好有新鮮感 而家先知印度乳酪嘅味道係咁濃郁架😍◾招牌天多里乳酪香料烤雞可以揀半份或全份 我哋叫嘅半份已經好夠食 雖然雞肉唔係十足嫩滑🐔但呢份雞食嘅係味道 帶少少辣又有少少乳酪味中和返 好有層次感◽印度果亞椰香咖喱龍脷魚柳椰香味好香好惹味 好想影魚肉比大家睇 但全部比咖哩汁包裹住所以影唔到🤣魚肉都幾滑而且份量都幾多 同埋印度咖哩比我想像中辣啊🥵◾乳酪番紅花薄荷羊肉香飯又係好特別嘅一個主食 羊肉味道濃厚 質感軟稔🐐而番紅花咬落去會滲出啖啖花香 呢晚真係好多"第一次" 好多調味同香料之前都未試過 大開眼界😎◽皇

◽新德里懷舊三色小食拼盤
◾招牌天多里乳酪香料烤雞
◽印度果亞椰香咖喱龍脷魚柳
◾乳酪番紅花薄荷羊肉香飯
◽皇室烤餅
食印度野點可以唔落手食下烤餅呢😌我都有入鄉隨俗用手食架 又幾好味喎 可以就咁食 點咖哩食又得 兩款效果我覺得都好唔錯💕
2021-12-05 58 瀏覽
大家好!今次介紹呢間位於寶赫行嘅CARAT.第一次試食係11月頭嘅Diwali (印度新年)~今次就2人再嚟encore.2人同行,我地揀咗兩款中午套餐。👭第一款:胡蘆巴香葉咖喱魚柳 配(牛油)印度薄餅及天多里香料炸雞呢款咖喱汁同第二款咖喱對比個口味會淡口d。而天多里香料炸雞就更正。🙋🏻‍♀️食後會有一種麻辣感覺。正到無論。👍🏻第二款:加代咖喱雞 配(蒜香)印度薄餅及爐炸香味芝士球喜歡食辣嘅朋友仔可以試呢款咖喱雞醬汁。食落嘅咖喱係會有後辣感同回味。🙆🏻‍♀️而芝士球就似係有芝士味嘅硬硬硬豆腐粒口感。不錯不錯。兩款口味印度薄餅。。。牛油餅配加代咖喱汁正到爆。而蒜香位配白咖喱汁就剛好。💁🏻‍♀️ 所以如果多人去食要試多幾走印度薄餅。最後無甜品啦!甜品方面次次都會唔同。今次呢款係甜度濃如鍊奶配麵包球。雖然勁勁勁甜,但都可以食到1/4。此仍本人之個人口感及觀點角度。不代表Open Rice 意見立場。
大家好!

今次介紹呢間位於寶赫行嘅CARAT.

第一次試食係11月頭嘅Diwali (印度新年)~
今次就2人再嚟encore.

2人同行,我地揀咗兩款中午套餐。👭

呢款咖喱汁同第二款咖喱對比個口味會淡口d。

而天多里香料炸雞就更正。🙋🏻‍♀️
食後會有一種麻辣感覺。正到無論。👍🏻

第二款:加代咖喱雞 配(蒜香)印度薄餅及爐炸香味芝士球

喜歡食辣嘅朋友仔可以試呢款咖喱雞醬汁。
食落嘅咖喱係會有後辣感同回味。🙆🏻‍♀️

而芝士球就似係有芝士味嘅硬硬硬豆腐粒口感。不錯不錯。

兩款口味印度薄餅。。。
牛油餅配加代咖喱汁正到爆。
而蒜香位配白咖喱汁就剛好。
💁🏻‍♀️ 所以如果多人去食要試多幾走印度薄餅。

最後無甜品啦!
甜品方面次次都會唔同。
今次呢款係甜度濃如鍊奶配麵包球。
雖然勁勁勁甜,但都可以食到1/4。

胡蘆巴香葉咖喱魚柳
爐烤香味芝士球
蒜香印度薄餅
甜品
2021-12-04 45 瀏覽
偶爾食下印度菜刺激一下未蕾,連個人思維都清晰啲,加上突然天氣凍左咁多,食適量辣野仲可以暖胃添,真係一舉多得。如果大家嘅記憶仲停留係重慶大廈裏面食咖哩,麻煩大家跳出來先。Carat Fine Indian Cuisine 先看看這個環境,絕對是Fine dining 級數,另一邊洒吧區令人如置身於中環 HH 一樣。原來印度菜都可以食得好高級架!想試水溫嘅話 Set Lunch 絕對是不二之選。Set Lunch 都係一百左右,有齊小食、主菜、飲品、甜品,依個價位都算合理價了。阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇$128焗餡餅內釀有麵包糠、碎蘑菇和芝士,焗至金黃,餡料豐富,芝士靭性足,口感非常特別,辣度是慢慢滲出,配上薄荷醬,香口又好味喎。Lunch Set $118咖喱素角是我至愛嘅印度小食之一,皮厚但卜卜脆,餡料是滿滿的咖喱雜菜粒,配墨西哥啤酒超爽皮。印度咖喱雞配印度烤餅 咖喱質感十分濃稠,鷄肉和咖喱醬連成一體,咖喱香濃、辣度適中、惹味得來但不會太過複雜,配印度烤餅是不二之選。甜品是全統印度甜品,炸麵團有點似湯圓,加上超甜糖水,解辣一流,但真心好甜吓。印度奶茶茶底上加上多種香材,味道帶點辛口,香
偶爾食下印度菜刺激一下未蕾,

Carat Fine Indian Cuisine

原來印度菜都可以食得好高級架!

阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇$128

Lunch Set $118
咖喱素角

印度咖喱雞配印度烤餅

印度奶茶

茶底上加上多種香材,味道帶點辛口,
香料味非常突出,口感不及港式奶茶般滑,但不會令我覺得抗距,偶爾品嚐其他國家嘅奶茶風味,都算系吾錯嘅體驗。

2021-12-01
  • 印度咖喱雞配印度烤餅
2021-12-04 49 瀏覽
🥔秘製乳酪醬咖喱薯角配羅望子酸甜醬及薄荷醬 $88: 咖喱角香脆可口,入面有好多薯仔蓉😚 配埋乳酪醬、羅望子酸甜醬及薄荷醬好清新開胃🥰 旁邊仲有紅石榴同鷹嘴豆,非常豐富🤩.🍗招牌Tandoori乳酪香料烤雞(half) $128: 每次食印度菜都會必點烤雞,用傳統印度香料醃製雞肉,然放入烤爐🤓 肉質嫩滑,仲係一絲絲👍🏼 仲可以配薄荷醬汁解膩😝.🥘馬莎拉蕃茄咖喱龍脷魚柳 $138: 馬沙拉蕃茄咖喱辣度唔太強,龍利魚柳好滑😆 配蒜香烤餅最正😇🫓蒜香烤餅 $38.🥗希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律 配法式油醋汁 $98.🫓鷹嘴豆醬配pita bread $78: 鷹嘴豆醬好滑,配上三款彼得包好特別👌🏼🍹Fruit Punch $48
🥔秘製乳酪醬咖喱薯角配羅望子酸甜醬及薄荷醬 $88

🍗招牌Tandoori乳酪香料烤雞(half) $128

🥘馬莎拉蕃茄咖喱龍脷魚柳 $138
🫓蒜香烤餅 $38

🥗希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律 配法式油醋汁 $98

🫓鷹嘴豆醬配pita bread $78
: 鷹嘴豆醬好滑,配上三款彼得包好特別👌🏼

🍹Fruit Punch $48
2021-12-03 42 瀏覽
👫試試尖沙咀嘅超人氣餐廳。佢哋主打印度菜同地中海菜。環境好grand好舒服,適合情侶約會。🍽Grilled Halloumi cheese with Rocca & cherry tomato $98火箭菜新鮮翠綠,落油醋汁再加少少鹽,清新又吸引。Halloumi cheese外脆內軟,帶有少少彈性。鹹香又唔會有羊羶味。🍽Mezze hot platter $138拼盤包括5款地中海小食:葡萄葉捲飯、黎巴嫩藜麥羊肉餡角、乳酪蘑菇、傳統釀茄子、地中海素角。捲飯味道有淡淡香料味道,葡萄葉細嫩清香。羊肉餡角質地緊實,肉味香濃。素角口感似春卷,蔬菜餡料清甜。🍽Sun-dried tomato naan $48我哋叫嚟配豆湯食。番茄唔算多,但勝在鬆軟而且麥香重。🍽Dal carat $118豆湯質地幼滑,但有好重香料味。辣度都唔低。細細粒黑豆煮得軟身,而且食唔到任何粗糙嘅豆殼。🍦Homemade pista kulfi $88雪條奶味香濃,亦有淡淡嘅豆蔻香。灑上開心果碎口感更豐富。🥤Mango lassi $68味道香甜,質地比平時飲嘅更濃稠。🥃Amrut single malt - fusio

🍽Mezze hot platter $138

🍽Sun-dried tomato naan $48
我哋叫嚟配豆湯食。番茄唔算多,但勝在鬆軟而且麥香重。

🍽Dal carat $118

🍦Homemade pista kulfi $88
雪條奶味香濃,亦有淡淡嘅豆蔻香。灑上開心果碎口感更豐富。

🥤Mango lassi $68
味道香甜,質地比平時飲嘅更濃稠。

🥃Amrut single malt - fusion $125
印度whisky。
2021-12-01 1057 瀏覽
今次擇左間露天既印度餐廳,慶祝好朋友生日, 唔使次次西餐,有啲新意秘制乳酪醬咖哩薯角 $88 見Openrice食評好多都推介呢款,真心唔錯,醬料正招牌天多里乳酪烤雞 半隻 $128 個人覺得辣,幾惹味既皇室烤餅 $48 外面香脆,入面煙韌印度果亞椰香咖哩龍脷柳 $128 朋友覺得咖哩味一般炸菠特菇 $78 外脆入面好Juicy,份量幾多, 但朋友覺得味道一般摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁 $168 有4件,好食,底下既薯蓉勁好味👍Margherita Pizza $108 好濃芝士味,批底脆,凍左就有D硬印度開心果牛奶凍 $88 份量太少,有少少薑味,反而唔覺有開心果味芒果Lassi $68 價錢偏貴~味道酸酸甜甜好似奶昔。如果再凍啲就好因為叫得太多野,埋單望落差唔多就俾左多錢。但返到家先寫食評,續項寫先發現呢間餐廳唔誠實,張單最尾二額外收多左1款未叫過既野食 "脆辣秋葵$98" 😑 太過份啦( 食飯期間見waiter拎左疑炸秋葵去隔離枱,但隔離枱話唔係佢哋。但最後竟然落咗落我哋張單唔知係有心定無意)P.S. 天然礦泉水收費 $48

招牌天多里乳酪烤雞 半隻 $128 個人覺得辣,幾惹味既

皇室烤餅 $48 外面香脆,入面煙韌
印度果亞椰香咖哩龍脷柳 $128 朋友覺得咖哩味一般

炸菠特菇 $78 外脆入面好Juicy,份量幾多,
但朋友覺得味道一般

因為叫得太多野,埋單望落差唔多就俾左多錢。
唔知係有心定無意)

P.S. 天然礦泉水收費 $48

2021-11-30
慶祝紀念
生日
2021-11-25 34 瀏覽
ℂ𝔸ℝ𝔸𝕋 𝔽𝕚𝕟𝕖 𝕀𝕟𝕕𝕚𝕒𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕄𝕖𝕕𝕚𝕥𝕖𝕣𝕣𝕒𝕟𝕖𝕒𝕟 ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖一間係尖沙咀寶勒巷嘅印度菜餐廳由裝修到服務走高檔路線👑室內裝修有印度皇室加地中海異國風室外感覺夜晚浪漫🥰呢啲涼涼地嘅天氣如果同我去唔使問我一定揀𝕠𝕦𝕥𝕕𝕠𝕠𝕣呢度仲有好多打卡位好ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝好坐同愛人同朋友食飯或飲嘢都好有情調仲有得食𝕤𝕙𝕚𝕤𝕙𝕒🚬不過當日打完第二針唔敢飲🥲開頭都擔心正宗印度菜會食唔慣但食完之後又改觀👍🏻兩個人首先左北印度抓餅鮮磨馬沙拉香料洋蔥燴雞阿富汗馬莎香料芝士釀蘑菇🌙芝士釀蘑菇香料偏重芝士唔濃唔係想像中好重芝士主要係食個蘑菇比較清新要趁熱食點佢配嘅汁🍽馬沙拉雞肉好鮮嫩醬汁好濃好重香料又帶洋蔥中和返唔會搶左雞嘅味道原本想叫烤餅但我哋見到有抓餅都想揀抓餅的確用抓餅點燴雞我真係停唔到😂抓餅好香同鬆軟好快比我食晒😈由於我太有胃口想食晒個雞同叫多個烤餅點醬食但最後都諗諗吓都係叫返抓餅🤣太專一👉🏻👈🏻冇試烤餅🤠下次飲得酒搵地方飲嘢食飯會再嚟飲酒𝕤𝕙𝕚𝕤𝕙𝕒食飯都係一個好地方
一間係尖沙咀寶勒巷嘅印度菜
飲酒𝕤𝕙𝕚𝕤𝕙𝕒食飯都係一個好地方
抓餅
抓餅
2021-11-04 51 瀏覽
印度給人感覺都不太潔淨,但其實印度人有很多富豪,都很會享受生活。今次就來到一間印度的高級餐廳,環境,設計,感覺,各樣都非常之正。顛覆了一般人對印度的感覺。這間餐廳,有室外,和室內的位置,氣氛很適合情侶,要是慶祝節日,來點新意的話,這個是一個非常不錯的選擇。我們點了印度經典的皇室烤餅,內裏有蕃紅花,藜麥籽,杏仁,更能豐富口感。沾咖喱吃更加惹味。腰果蓉罌粟籽配乳酪烤雞,綠色的醬汁味濃,有乳酪和香草味,烤雞有一點點辣,但香港人應該可接受。西印信德省慢煮羊肉咖哩,羊肉非常之腍,一咬即化,但保持肉質口感,咖哩亦相當香,雖說是fine dining,但份量都足夠飽。最後點了2杯紅酒,配襯浪漫的環境,非常滿足。

最後點了2杯紅酒,配襯浪漫的環境,非常滿足。
2021-09-07
2021-10-21 53 瀏覽
一直以來都覺得印度菜是走親民的格調,再地道一點的就是用手直接拿起薄餅吃來多添一點風味。印象中fine dining是法國餐的專享名詞,但在誤打誤撞的情況下來到這間不論裝潢、餐廳桌椅、服務都是更高級的,位置非常闊落,唯獨是冷氣真的開很大,食物放一會兒就開始冷掉了,好像要跟時間競賽,在食物還是有點溫度時就要急急地放進口中。🔸馬沙拉香料洋蔥蕃茄燴羊配印度烤餅 Lunch Set $128因為這個Set Lunch在印度餐廳試了很多神奇的食物,由於我是一個芝士控,大部分的芝士及其製品我都很喜歡,所以在前菜的部分選了爐烤香味芝士球(Paneer Tikka),但是不論口感、形狀和美道都超出我的想像,外表鮮黃色,裡面是色澤奶白質感較鬆散但味道非常清淡的茅屋芝士,有點像較粗糙的豆腐。而甜品完全猜想不到是什麼的食物,之後再看菜單,看圖的話應該是杏仁碎奶蜜浸芝士球(Angoori Rasmalai),這個真的太特別,口感都是濕潤但扎實,事後看來真的是前菜芝士的口感,而濕潤的感覺是來自浸透蜜糖而成的,是完完全全地浸透了,所以超級甜。🔸皇室烤餅 $48這個烤餅對比Set Lunch配的印度烤餅差很遠呢,皇室

🔸皇室烤餅 $48
這個烤餅對比Set Lunch配的印度烤餅差很遠呢,皇室烤餅是比較酥脆,也比較香,就是牛角包與白方包的分別吧,所以可以選的話,皇室烤餅是比較吸引的。

🔸馳名牛油蕃茄咖喱雞 $128
兩個咖喱的味道都是不錯但沒到驚艷的程度,Set Lunch的燴羊完全沒有羶味,不過份量相對較少,只有三小粒,主要還是吃烤餅來充飢吧。至於蕃茄咖喱我覺得還好吧,大致上都是好吃的。

🔸乳酪醬 $48
如果只是用烤餅沾這個醬的話,對我來說真的是太酸了,但是加點咖喱混在一起的話,味道好很多呢,酸酸的使咖喱更上一層樓,也可以解一點點的辣。這個醬算是很划算哈哈,$48就一大碗,我跟朋友兩個人是完全吃不完呢。但單純這個乳酪醬的味道就不算很特別啦,只沾這個醬的話就太單調了。