2022-07-28 327 瀏覽
天氣咁熱 要搵返間Cafe坐下成間Cafe鋪面窄長,位置唔算多,揀咗靠牆位置坐。呢度嘅裝修風格好raw,張凳係實木做好重,好符合嗰度風格。去到坐低,自己可以揀位,再出去cashier 落車。水同餐具可以自己拎。同朋友叫咗兩杯咖啡,一杯係Coffee Manic,另一杯係Dirty。咖啡味濃!仲有叫左一個pulled pork bagel。因為有菠蘿帶出咗好fresh ge感覺,再有黑椒手撕豬肉配bagel,感覺好夾!
天氣咁熱 要搵返間Cafe坐下

Dirty
Pulled  pork  bagel
2022-07-28
2022-06-06 520 瀏覽
正值周末,小店門口有人龍,排排下後面愈來愈多人,好彩唔算等好耐就有位。餐廳採用工業風設計,都幾有格調。半自助形式,先去收銀位置落單付款,再等食物送嚟。兩個人叫咗一個沙律同埋一個意粉,一人一杯飲品。沙律菜新鮮,牛油果配煙三文魚好好味。淨係望住朵煙三文魚玫瑰花都賞心悅目忌廉燒汁牛肉意粉整體係甜嘅,好啱我嘅口味,牛肉唔會太靭,而意粉就比較彈牙。份量兩個人share都適中。我叫咗Matcha latte,有拉花,茶味唔會太澀
兩個人叫咗一個沙律同埋一個意粉,一人一杯飲品。

份量兩個人share都適中。
Matcha  latte

我叫咗Matcha latte,有拉花,茶味唔會太澀

2022-05-07
  • 忌廉燒汁牛肉意粉
📍 Café Sausalito 🎗📍 深水埗 𝗦𝗵𝗮𝗺 𝗦𝗵𝘂𝗶 𝗣𝗼 • 大南街201號地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Cafe Sausalito > is one of the many coffee shops in Sham Shui Po.But they've been around for quite some years, before newer coffee shops popped up around the area.-The shop is not very big so there is limited seating. There is often a queue outside the shop!Got lucky that we got their outdoor seats. It felt really nice enjoying meal time with friends there. Pets are also welcome!-They have quit
📍 Café Sausalito 🎗
They have quite an array of food options, even vegetarian ones.
Tried their [ Breakfast at the Valley ($112) ] and [ Mushroom lava toast (V) ($89) ] with a cup of flat white ($40). All tasted nice.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
Cafe Sausalito》是深水埗的元祖級咖啡店
在這區還未變身成現在的文青打卡地點前,已經是咖啡愛好者的常到地
老實說,以前來這區的次數真的不多
因為咖啡店/特色小店才令大家有了來這裡的衝動,不知道是好是壞
這區咖啡店多提供飲料、輕食,而Cafe Sausalito有更多的食物選擇,例如全日早餐、意粉、貝果等
同時素食的選擇也不少
裝潢走工業水泥風
小小的,座位不多,所以繁忙時間要等一下位置
門口設室外座位,帶動物的朋友可以在這裡用餐喔
Flat white ($40)
Flat white

大南早餐 Breakfast at the Valley ($112)
大南早餐
全日早餐包括煙三文魚、貝果、德國香腸、蘑菇、炒蛋、沙拉菜等
這天煙三文魚售罄了,所以以牛油果取代
整體味道不錯,尤其是貝果,烤得香脆,非常可口

蘑菇熔岩 Mushroom lava toast ($89)
蘑菇熔岩
吐司烤得香脆,層層疊起,然後淋上蘑菇芝士醬,再放上火箭菜
一口吐司,一口蘑菇,一口芝士醬,感覺不會很膩

Menu:
大南早餐
環境坐得唔舒服 有侷促嘅感覺🤭窄 坐得唔舒服 cant relax 有好大嘅侷促感😥———————————————————————今次嗌咗一杯Flat white同埋一個Tiramisu🍰.1. Flat White $40☕️ (4/10)✏️咖啡豆淡 奶味唔出 香味都欠奉 比較遜色.2. Tiramisu $60 (0/10)係食過咁多間cafe入面最差嘅一間-.-🤢 定價亦貴 似係批發入貨 🤦🏻‍♀️❌✏️Mascarpone cream 又硬又有陣雪膠味 完全冇芝士 忌廉係好油好漏😭 唔軟滑 食咗一啖之後已經成個放棄左 呢個Tira真係唔得❌😵 大家都係去隔離slash食啦 雖然份量偏小 但如果呢一度食一啖 都已經咁嘅價錢不如去隔離食😉
環境坐得唔舒服 有侷促嘅感覺🤭

窄 坐得唔舒服 cant relax 有好大嘅侷促感😥
———————————————————————
今次嗌咗一杯Flat white同埋一個Tiramisu🍰
1. Flat White $40☕️ (4/10)
✏️咖啡豆淡 奶味唔出 香味都欠奉 比較遜色
2. Tiramisu $60 (0/10)
呢個Tira真係唔得❌😵
Cafe Sausalito 係一間文青系工業風嘅咖啡店,佢哋主打all day breakfast,今次試左爆芝牛肉bagel,見到menu上面寫住”Trust me it’s amazing”,果然名副其實,雖然非常邪惡,但真係好好食!Bagel 口感煙韌,烘過之後外脆內軟。牛肉配上濃味嘅燒烤醬(醬汁有啲似燒烤味嘅薯片),加上大量嘅芝士,做到半溶同拉絲嘅效果。雖然作為早餐嚟講有啲太過邪惡,但真係好好味同好有滿足感,係最好不過嘅comfort food😍另外,佢哋嘅咖啡都好好飲,今次飲左Oat Milk Latte,咖啡偏向nutty,幾啱我口味!

2022-05-01 385 瀏覽
Mushroom Lava Toast 蘑菇熔岩 $82其實呢類型嘅多士都食過好多次,但呢個口味都係第一次,都幾特別,外脆內軟嘅多士上面淋左好濃郁好creamy嘅芝士醬好邪惡,芝士控必食,仲有火箭菜同蘑菇,估唔到火箭菜咁甜,冇草青味好欣賞喎,蘑菇保留原汁又彈牙,好味Flat white $40咖啡微酸,味道有啲回甘,飲落有層次,奶同咖啡比例剛剛好,係近排值得一讚嘅咖啡環境方面地方唔算大,裝修工業風,長長嘅走廊入邊有幾張枱感覺比較狹窄,如果好似我咁坐喺門口位落地玻璃對住街道就會感覺relax啲,食物質素唔錯,可以不妨一試呀
Mushroom Lava Toast 蘑菇熔岩 $82

Flat white $40

2022-04-21 266 瀏覽
.喺附近做完文青嘅話, 推介入嚟食返個“芝士牛肉麵包圈”🤩.🔻🍽 Café Sausalito📌 地址: 深水埗大南街201號地舖.#tummysreadyatshamshuipo #tummysreadyforwestern #tummysreadyforsandwich #tummysreadyforcafe

喺附近做完文青嘅話, 推介入嚟食返個“芝士牛肉麵包圈”🤩
🔻
🍽 Café Sausalito
📌 地址: 深水埗大南街201號地舖
深水埗真的是cafe林立的好地方😍加上特色小店眾多 真的跟平日的都市有很大的對比呢~這次來到了深水埗逛了些唱片舖和菲林店 然後隨便進了這家cafe 原來平日是人龍cafe還是良心小店!-🌟-▪️Matcha Latte ($42)▪️Iced Chocolate ($46)▪️Daily Cake -🌟-cafe的位置不多所以有點擠迫 因為我們都已經吃飽午餐所以只點了兩杯飲料和共點一份蛋糕 matcha latte基本上是白熊的top of the list啦🤣抹茶味香醇濃郁🍵巧克力雖然是冰的但味道也沒有被沖淡 雖然甜度不高但也不覺苦~cake 方面我們點了奶蓋戚風蛋糕 蛋糕本體很紮實 但稍嫌單調 如果可以多一點層次會比較不容易膩口看網上的評論比較兩極 好像主要針對他們的咖啡特調 但我覺得自己點的也是還ok 沒有中伏的感覺~maybe 是每人的口味不同哈哈 但整體來說也是還好 如果要排隊的話可能就未必會考慮了🤪建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
▪️Matcha Latte ($42)
▪️Iced Chocolate ($46)
▪️Daily Cake

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
心血來潮想吃𝗮𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁便來到大南街覓食啦😎今日遇上好天氣 坐在窗邊位陽光照耀下來 不需要任何技術拍照打卡超美啦🤍🤍🤍-🍳 | 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 𝗔𝘁 𝗧𝗵𝗲 𝗩𝗮𝗹𝗹𝗲𝘆 $𝟭𝟬𝟮 |這個早餐還不錯 喜歡它配了𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹🥰上面的醬 有點檸檬香草味有清新感覺 好吃呢~🌟7/10🌱 | 𝗠𝗶𝗻𝘁 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟱𝟰 |第一口覺得薄荷味太重了😌可是等了會兒後好多了跟咖啡和朱古力相處得很融洽😚🌟7/10-📍𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗹𝗶𝘁𝗼深水埗大南街201號地舖

心血來潮想吃𝗮𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁
便來到大南街覓食啦😎

今日遇上好天氣 坐在窗邊位
陽光照耀下來 不需要任何技術
拍照打卡超美啦🤍🤍🤍

這個早餐還不錯 喜歡它配了𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹🥰
上面的醬 有點檸檬香草味
有清新感覺 好吃呢~
🌟7/10

🌱 | 𝗠𝗶𝗻𝘁 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟱𝟰 |
第一口覺得薄荷味太重了😌
可是等了會兒後好多了
跟咖啡和朱古力相處得很融洽😚
🌟7/10

📍𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗹𝗶𝘁𝗼
深水埗大南街201號地舖
深水埗大南街的cafe,以美國加州沿海城市Sausalito命名,大裝修後更有格調,文青之餘卻相當有實力。Flat White - SOE Roasted by Sausalito - Talihun, Ethiopia (8.75/10)Processing: Washed (水洗式) Flavour: lily, key lime, sugar cane⭕️總評:拉花好不用說,重點是店家自己烘焙的埃塞俄比亞咖啡豆非常出色,花香果香味突出,口感潔淨,聞起來飲起來都是享受。💵Budget: 45

Flat  white

Processing: Washed (水洗式)

💵Budget: 45
Flat  white
2022-04-05 205 瀏覽
首先想講小妹係bagel控!!!食過好多間既bagel都未搵到一間真係滿意但呢到幫到你😍😍😍😍我地當日成4點幾黎呢到,已經冇晒大啡菇,咁我就嗌左牛油果忌廉芝士bagel同龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉♥️♥️好多間既bagel質地一係好似麵包咁軟,一係就烘到好脆身...但呢間bagel佢真係有煙韌chewy既口感!!!係我想要既口感!!!!終於搵到佢!!!勁好食!牛油果新鮮,邊咬邊食到芝麻既香味!好好食龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉我妹話都好好食,帶子好大粒而且d意粉索晒d龍蝦汁好鮮!!而且蟹肉份量都多,好唔錯既cafe♥️唯一唔太好就係坐得一般,太迫既感覺🙈
首先想講
但呢到幫到你😍😍😍😍

唯一唔太好就係坐得一般,太迫既感覺🙈

• 龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉
  • 牛油果忌廉芝士麵包圈
2022-04-02 161 瀏覽
終於去左一直想去既cafe😍好鐘意呢間cafe既設計,水泥牆身配木色系既枱櫈好岩打卡影相😉我地叫蜂蜜檸檬伯爵茶,柚子蘆薈咖啡同埋芝士牛肉bagel。首先係蜂蜜檸檬伯爵茶,好鐘意佢既顏色,實物同影相都好靚💕味道好清新唔會太甜。如果唔想飲咖啡可以試下佢呢個伯爵茶🥰跟住係柚子蘆薈咖啡,店員提醒要攪左先飲😉咖啡加左柚子有少少酸,但係都接受到☺️芝士牛肉bagel超正😋👍🏻bagel烘得岩岩好,脆脆地,牛肉切得比較薄身,加埋兩塊有小小溶溶地既芝士冇得頂👏🏻推薦鐘意芝士既朋友試下!
我地叫蜂蜜檸檬伯爵茶,柚子蘆薈咖啡同埋芝士牛肉bagel。

Honey Lemon Earl Grey Tea
Mojo Sparkle
Phillycheese Steak Bagel
2022-04-02
Honey Lemon Earl Grey Tea
Mojo Sparkle
Phillycheese Steak Bagel
2022-03-31 150 瀏覽
📍Cafe Sausalito 煙三文魚忌廉芝士Bagel $68加牛油果+$20呢個組合無得輸 本身唔係話特別鍾意食煙三文魚 但呢度煙三文魚竟然幾有驚喜 完全冇腥味 口感好滑 食得出好新鮮 個牛油果冇加錯 好靚🥰岩岩好 唔會過生又唔會過熟 好creamy 個bagel 都幾大㗎好厚 仲烘熱左 好脆😆 食完真係勁飽 忌廉芝士仲可以分開上自己鍾意落幾多就幾多👏🏼美式咖啡$36係Fruity D既味道 好香☺️Café Sausalito (深水埗)深水埗大南街201號地舖
📍Cafe Sausalito

煙三文魚忌廉芝士Bagel $68
加牛油果+$20

美式咖啡$36
係Fruity D既味道 好香☺️

Café Sausalito (深水埗)
深水埗大南街201號地舖
2022-03-24
  • 煙三文魚忌廉芝士麵包圈
📍翻新後再訪嘅cafe‼️ • 邪惡芝士溶岩多士🧀-- Cafe Sausalito☕️💛•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_深水埗#pigfoodiexhk_cafe#pigfoodiexhk_黃店========================上次嚟sausalito都有一年幾前,嗰時仲未裝修🙈裝修後嘅舖頭光猛醒神好多,menu仲多咗啲之前無嘅item~😛上次食咗招牌芝士牛肉bagel覺得唔錯,今次就試咗個toast🤪------------------------------⭐️Mushroom Lava Cheese Toast $89 (4.2/5)Toast切開咗三件,面頭再淋上芝士磨菇醬😍toast嘅邊皮略嫌烘得太硬,好難咬🥶不過麵包體就唔錯,帶點韌性,幾有咬口😛索咗芝士磨菇醬一齊食味道濃郁~不過食食下會覺得鹹咗啲,同埋味道會比較單一🙈不過好在磨菇嘅份量好多,仲有火箭菜,可以中和返芝士嘅油膩👍🏻呢個同朋友share食會好啲!------------------------------⭐️Very Dirty $8

#pigfoodiexhk_深水埗
#pigfoodiexhk_cafe
#pigfoodiexhk_黃店
========================

⭐️Very Dirty $85 (3.8/5)

呢杯係用咗distilled milk,coffee liqueur ,cold brew, homemade chocolate paste調製而成嘅飲品🙈飲落係幾濃郁嘅朱古力味,後勁滲出微微咖啡嘅苦甘~略嫌咖啡味唔係好出,定價$85都幾進取🥶
整體嚟講個toast都ok可以一試,不過搵朋友一齊share會無咁膩🙈
賣相:3.5/5
味道:4.2/5