2019-01-27
呢個星期屋企人生日,聚會特別多,難得唔駛收夜可以參加到,當然第一時間舉手報名去😝去之前當然睇下有咩野食止下渴先啦終於等到夜晚可以去大吃一餐,真係好期待一到場,個場都好大,可以容納到好多人。野食都幾多,感覺唔錯。 由於全日都無點食過野,食少少熱野打打底先。拎左個燉湯,五指毛桃燉排骨?(全名唔太記得) 細細盅,唔太油,仲好香五指毛桃味。另外有蒸海鮮,有龍蝦,蟹仔(手板甘大隻😑),螺,藍青口。我拎個陣已經無哂龍蝦,其他海鮮全部都細細粒甘,每款拎幾粒試下味算。好重蒜蓉味,一個字咸,完全食唔岀鮮味🙄食左啲熱野暖左個胃,即刻轉攻冷盤海鮮。反正我食親buffet 都係主打生蠔海鮮同甜品,熱食都係其次蠔比較細隻,唔夠飽滿,但尚算新鮮,都食左幾轉。屋企人嫌無肉,直頭放棄😅帝王蟹,翡翠螺同青口都新鮮,不過帝王蟹又係得個咸字🤢 松葉蟹無食,因為對比下帝王蟹多肉好多😛 其實仲有龍蝦同麵包蟹蓋,但我全晚都拎唔到一隻😭😭刺身揀左八爪魚同北奇貝。八爪魚幾新鮮,爽脆同甜,北奇貝就正常,但偏細件。熟食放棄左。屋企人話件西冷切完先放上去加熱,結果老到不行,完全唔掂😕 串燒要等好耐,因為要慢慢燒,實在做唔切。反而叻沙幾好食
去之前當然睇下有咩野食止下渴先啦
終於等到夜晚可以去大吃一餐,真係好期待
熟食放棄左。屋企人話件西冷切完先放上去加熱,結果老到不行,完全唔掂😕 串燒要等好耐,因為要慢慢燒,實在做唔切。反而叻沙幾好食,可以淨要送,唔加麵,甘就無甘飽
最後去左食甜品。除左macaroon 比較吸引到我之外,其他都比較一般。
無乜點影相,因為成餐真係幾失望。無錯,個場係有好多款唔同野食,但因為full House 既關係,野食供不應求。變左每次行岀去,個碟都好似人地食淨送頭送尾甘既樣,完全夾唔落手,無哂食慾。
加上價錢唔算平,相信唔會再有下次。因為呢個價錢,真係有好多選擇。