2023-08-08 27 瀏覽
今日去到日出康城,好開心有可麗餅食吖,咁近有得食咁正既crepe真好😋今日揀左士多啤梨加香蕉crepe同cafe gourmand士多啤梨味就好足料,真係啖啖都有士多啤梨🍓,食到停唔到口,而且份量十足,食完都好飽Gourmand好特別,有咖啡加朱古力,係唔錯既口味加埋milkshake 同埋affogato,好好嘅飯後甜品,大家一定要試!另外,推介甜味可麗餅及咖啡🥰仲想試提拉米蘇可麗餅,肉桂烤啤梨焦糖可麗餅,士多啤梨香蕉可麗餅👍👍👍

Gourmand好特別,有咖啡加朱古力,係唔錯既口味

2023-08-07
2023-08-05 13 瀏覽
約咗朋友睇戲,未夠鐘,食少少嘢打定底先~▪️油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅可麗餅柔軟,口感微微煙韌。入面包咗好多油封鴨肉,充滿鴨香,芝士味亦都好濃▪️檸檬香草法式梳打加咗10蚊要埋杯梳打,幾清爽Café Crêpe (將軍澳)📍將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓B02號舖
約咗朋友睇戲,未夠鐘,食少少嘢打定底先~

▪️油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅

▪️檸檬香草法式梳打
加咗10蚊要埋杯梳打,幾清爽

Café Crêpe (將軍澳)
📍將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓B02號舖
2023-07-23 31 瀏覽
Café Crêpe (將軍澳) 位於將軍澳康城路1號The LOHAS,可麗餅令人印象深刻。他們提供各種口味的可麗餅,包括甜味和鹹味選擇,讓客人有更多的選擇。無論是傳統的榛果巧克力可麗餅還是創意的水果鮮奶油可麗餅,都能夠滿足不同口味的需求。可麗餅的口感軟綿,外層酥脆,內部香甜,非常美味。除了可麗餅,這家咖啡館還提供其他輕食和飲品選擇。他們的沙拉和三明治新鮮美味,適合作為輕食選擇。咖啡和茶飲品的品質也很不錯,口感香濃,是一個完美的搭配。咖啡館的環境非常舒適和溫馨。室內裝潢簡潔雅致,提供了一個放鬆和輕松的用餐環境。座位舒適,音樂輕柔,讓客人感到愉快和放鬆。

2023-04-30
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2023-07-12 52 瀏覽
康城有間可麗餅專門店,有鹹點和甜點選擇。餐廳是開放式,旁邊有座位可以坐下來吃。⭐️紅寶石朱古力賣相不錯,口感細滑,朱古力的味道非常香濃,入口時十分順滑。⭐️黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士美味的黑朱古力和淡淡的芝士與咖啡忌廉完美融合,配上微甜的蘭姆酒汁,口感很豐富,味道不俗。⭐️新鮮的草莓和香蕉士多啤梨和香蕉是經典的水果組合,當這些水果搭配上煙韌可口的可麗餅時,口感更加豐富。新鮮的士多啤梨和香蕉的酸甜口感加上可麗餅的口感,組合成了一道美味的早餐或下午茶。⭐️素菜可麗餅這是很好的素食選擇,這道菜色不僅包括蘑菇和菠菜等健康的配料,還有口感煙韌的可麗餅。這道菜既美味又健康,非常適合素食主義者。

康城有間可麗餅專門店,有鹹點和甜點選擇。

餐廳是開放式,旁邊有座位可以坐下來吃。

⭐️紅寶石朱古力

賣相不錯,口感細滑,朱古力的味道非常香濃,入口時十分順滑。

⭐️黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士

⭐️新鮮的草莓和香蕉

⭐️素菜可麗餅

下午茶
2023-07-11 22 瀏覽
今日去咗康城搵朋友聚一聚,佢就介紹我去食呢間人氣可麗餅cafe。油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅餅皮脆香,有濃郁的鴨肉香氣,鴨肉的肉質鮮嫩多汁,加上芝士帶有濃郁的奶香味和柔軟的口感,與鴨肉的口感完美結合。提拉米蘇可麗餅可麗餅口感鬆軟,蛋香四溢,搭配著柔軟順滑的意大利Mascarpone 芝士和傳統意大利手指餅,層次豐富,給人嚐到濃郁咖啡和甜酒香氣的感覺。再加上馬卡龍和香草雪糕,味道絕佳。朱古力奶昔朱古力奶昔非常濃稠,入口時帶有柔軟的質感,非常滑順。

油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅

朱古力奶昔
朱古力奶昔非常濃稠,入口時帶有柔軟的質感,非常滑順。
  • 提拉米蘇可麗餅
2023-07-04 48 瀏覽
☕️️每次唔想食太飽 都會幫襯呢間可麗餅😍最大賣點係有分甜點同鹹點味道十分多元化 仲有一款口味啱你❣️La sunrise crepe 早晨可麗餅$98第一次試新味道 都唔錯喎裏面夾雜牛油果、煙肉、雞蛋、火箭菜等口感豐富 清淡得黎好健康 Crêpe St. Jacques 芝士汁配黑松露帶子 $125每次必叫 雖然價錢略為貴但絕對非常足料 偶爾食吓都冇妨未食已經聞到黑松露嘅香味 仲有無數嘅帶子粒 製作過程見到店員落左大量芝士粒 超級邪惡仲有適量嘅胡椒粉同牛油調味~☕️Cappuccino $48☕️Latte $46用心沖泡 配埋可麗餅飲perfect match 🤤非常欣賞店員用心製作 態度有禮食物需時 之後就會享受到熱辣辣嘅可麗餅🤤店員仲會因應餅皮嘅軟熟程度先交貨過燶就唔會比食客
☕️️

每次唔想食太飽 都會幫襯呢間可麗餅😍
最大賣點係有分甜點同鹹點
味道十分多元化 仲有一款口味啱你❣️

La sunrise crepe 早晨可麗餅$98
第一次試新味道 都唔錯喎
裏面夾雜牛油果、煙肉、雞蛋、火箭菜等
口感豐富 清淡得黎好健康

每次必叫 雖然價錢略為貴
但絕對非常足料 偶爾食吓都冇妨
未食已經聞到黑松露嘅香味 仲有無數嘅帶子粒
製作過程見到店員落左大量芝士粒 超級邪惡
仲有適量嘅胡椒粉同牛油調味~

☕️Cappuccino $48
☕️Latte $46
用心沖泡 配埋可麗餅飲perfect match 🤤

非常欣賞店員用心製作 態度有禮
食物需時 之後就會享受到熱辣辣嘅可麗餅🤤
店員仲會因應餅皮嘅軟熟程度先交貨
過燶就唔會比食客

2023-07-03 35 瀏覽
襯著假日走到日出康城睇睇戲,周圍走走,突然比我發現到中庭位置有間法式特色可麗餅「Cafe Crepe」,而且當中更新推出了新口味 - 拉米蘇可麗餅,胃食嘅我又點可以錯過呀!他們的可麗餅除了有甜食:肉桂烤啤梨焦糖可麗餅、士多啤梨香蕉可麗餅,咸食的芝士汁配黑松露帶子,還有特色咖啡/梳打等可供選擇。提拉米蘇可麗餅提拉米蘇、提拉米蘇、我最愛食的提拉米蘇賣相精緻,除了在蛋味香濃的可麗餅,再加上意大利馬斯卡彭芝士及傳統意大利手指餅,軟滑濃郁,層次感滿滿,入口散發著甜酒香氣,最後還有雪糕和馬卡龍的點綴,令味道更豐富,令人回味。秘製瑞士芝士汁配黑松露香煎帶子法式薄餅即叫即整係唔同D,法式薄餅口感煙韌,蛋香濃郁,而且當中更夾滿了粒粒黑松露香煎的帶子,香口惹味,芝味十足,甚有驚喜!Mocha熱Mocha加上軟滑輕柔的忌廉,即時加添了不少色彩,一入口清甜的忌廉中再飲到朱古力的香醇濃郁,真係令人又愛又恨,一飲停唔到口的Mocha。

秘製瑞士芝士汁配黑松露香煎帶子法式薄餅

Mocha
Mocha
2023-06-29 34 瀏覽
最近好像愛上了crepe,以前當甜品,現在直接當正餐了,本來一人一個以為還會吃不飽,想不到這家的crepe還挺飽肚!提拉米蘇可麗餅當tiramisu遇上可麗餅,這個配搭真的令人很難抗拒!煙煙韌韌的餅皮,咖啡味濃郁的手指餅,還散發著醉人酒香,層次感十足!餅皮上還配上雲尼拿雪糕,入口一冷一熱,是幸福的味道!早晨可麗餅為什麼叫早晨呢?因為裏面的餡料都是早餐常見的,有牛油果、菠菜、煙肉、炒蛋和瑞士芝士。本來以為餡料不會很多,結果... 居然塞得超滿!沒想到咸味的可麗餅也很好吃,而且很飽肚,和甜味可麗餅很不同,但一樣好吃!我們叫的兩杯飲品也很實在,榛子鮮奶的榛子味很重,椰香菠蘿是沙冰,挺解膩。

早晨可麗餅

加拿大過江龍可麗餅店🤩🤩自己一直都好鍾意食crepe 甜品唔嫌多~!個餅皮唔會太薄,煙韌有咬口!配料好足,食完真係飽曬🆘 熱辣辣食 啖啖配料真係勁滿足!🈵️😍😍·🌟提拉米蘇可麗餅 $118提拉米蘇口味既crepe真係好好味!❤️ 裡面舖滿一層厚厚既瑪斯卡彭cream cheese,然後再放滿一條條浸過咖啡汁既手指餅!最後再鋪上一層厚厚既可可粉~wow 真係好邪惡😈 配埋雲尼拿雪糕~冰熱交融既感覺🤩🤩🤩🤩·🌟黑松露香煎帶子可麗餅 $125黑松露控見到呢個menu即刻揀左😍😍呢款係鹹口可麗餅!裡面鋪滿曬帶子 好多!多到跌曬出黎!🤣🤣 想講份量超足 黑松露cream濃郁~ 鹹香鹹香真係越食越上癮🤩🤩🤩😍·🌟鮮奶咖啡☕️ $46好飲呀 唔會太甜!奶香足但唔會漏🥰·評分🪄 (滿分5🍑)人均:$130 up味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑•📍 Café Crêpe (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓B02號舖🚇 康城C1出口步行1分鐘
🌟提拉米蘇可麗餅 $118

🌟黑松露香煎帶子可麗餅 $125

🌟鮮奶咖啡☕️ $46
好飲呀 唔會太甜!奶香足但唔會漏🥰

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$130 up
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑

📍 Café Crêpe (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓B02號舖
🚇 康城C1出口步行1分鐘
2023-06-20 34 瀏覽
餐廳賣點有兩種特色人氣可麗餅,一種係甜點,而另一種是咸點,各有特色,啱晒想食唔同口味嘅人。鋪面開陽,坐得舒服,係閑聊食tea嘅好去處。Le Sunrise Crepe特色咸點可麗餅之一,可麗餅有牛油果,火腿,雞蛋,再加小小芝士同沙津醬,清淡得黎又好味,亦好飽肚,經濟實惠。Strawberry And Banana with Dark Chocolate特色甜點可麗餅之一,鮮甜既士多啤梨配搭香蕉,另外再加朱古力醬,甜到入心,作為Tea真係一流。Matcha Latte & Earl GreyMatcha Latte 表面抹茶味極濃,中底層面奶香比較突出,飲品香滑可口,感覺唔錯。另外餐廳亦有其他熱飲可以點,包括唔同的花茶同茶葉,餐單豐富。餐牌:

Le Sunrise Crepe

Matcha Latte & Earl Grey

餐牌:
2023-06-13
2023-06-14 44 瀏覽
呢間可麗餅一直都係我喜愛嘅甜品店之一,康城都有分店😍咁近屋企附近唔洗去咁遠食😝✅香港燒鵝法式可麗餅$189用炭爐燒鵝再加燒鵝醬同大蔥,食落好似一塊巨大版片皮鴨🤣睇住佢整嘅過程非常治癒,仲有將燒鵝香煎過🤤將中西合璧嘅fusion可麗餅,實在係太有創意‼️雖然定價貴小小,但係食完真係好滿足💓✅Butterscotch Apple Crisp $98蘋果金寶配奶油醬及香草蛋糕餡料豐富,蘋果切成一粒粒方便進食,每一啖都係蘋果香,mix雪糕一齊食味道更佳😌呢間招牌可麗餅真係要試下🤩✅London Fog $46茶味好香,未飲都覺得好吸引☺️飲品有打過泡,飲落更加順滑🐻總結康城好多甜味可麗餅選擇,提拉米蘇可麗餅,肉桂烤啤梨焦糖可麗餅,士多啤梨香蕉可麗餅😍全部都覺得好吸引!呢度嘅可麗餅真係一試難忘💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.8/5💜📍Café Crêpe (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS3樓B02號舖

✅香港燒鵝法式可麗餅$189

✅Butterscotch Apple Crisp $98
蘋果金寶配奶油醬及香草蛋糕

✅London Fog $46
茶味好香,未飲都覺得好吸引☺️飲品有打過泡,飲落更加順滑

🐻總結
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.8/5💜
📍Café Crêpe (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓B02號舖

問我有沒有,確實也沒有,一直食野的籍口;非什麼大仇🎼🎤其實想食就要食野,康城廚房食左先講😋行到聞到香噴噴既甜香味、想食塊crepe 了繼尖沙咀同中環既Café Crêpe,康城Café Crêpe 係第香港既3間分店,聽講係加拿大籍嘅創辦人係法國🇫🇷拜師學藝正宗法式Crêpe,將美味帶來香港🇭🇰位置位於康城The Lohas 商場中庭open area,由遠處都可以索到香哄哄的甜品香氣,令人食指大動🫶🏻環境有數張梳化🛋️椅及矮桌子,買完馬上享用,得左開放式廚房設計令客人點完餐近距離望著製作過程,視覺和嗅覺的熱熾期待,等待繽紛多彩的完美Crêpe🤪食物餐廳主打竹Crêpe有signature sweet甜味可麗餅同savoury咸味可麗餅兩種類別,亦有供應咖啡、梳打、奶昔等等飲品我地叫左:Chicken Cordon Bleu Crepe餡料有火腿、雞肉粒、瑞士芝士、parmesan cheese sauce雖非拉絲芝士但芝味非凡,啖啖西式火腿及烤雞肉粒配埋芝士,滿滿肉肉,芝味濃Pearl and Salted Carmel必試signature sweet 除左Cafe Gourmand

問我有沒有,確實也沒有,一直食野的籍口;非什麼大仇🎼🎤
其實想食就要食野,康城廚房食左先講😋
行到聞到香噴噴既甜香味、想食塊crepe 了

位置

有數張梳化🛋️椅及矮桌子,買完馬上享用,得左

食物

我地叫左:

Pearl and Salted Carmel

必試signature sweet 除左Cafe Gourmand、Strawberry & Banana 外 就非Pearl and Salted Carmel莫屬
餡料有烹製過的切粒肉桂甜梨,仲追加左香草味雪糕一齊食,落左d海鹽係焦糖醬到咸甜兼備,不會太甜膩又口感豐富

兩個Crêpe的Crêpe皮厚薄適中,韌帶餅皮包裹著足料餡料,大滿足

Nutella Milkshake

Nutella配上cream一齊打勻至幼滑,整杯飲品creamy 到爆,總結Crêpe的美好晚上
2023-06-05 586 瀏覽
之前喺尖沙咀食過Cafe Crepes既法式可麗餅 已經覺得好出色 原來日出康城都有間分店 今次同老公試晒兩款甜味/鹹味可麗餅 同樣有驚喜SIGNATURE SWEET甜美可麗餅Cafe Gourmand黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士 $96即叫即製 熱辣辣上 已經聞到好香濃嘅朱古力味 仲有牛油香味 黑朱古力 咖啡忌廉芝士 酒汁 味道好夾SIGNATURE SAVOURY鹹味可麗餅Crepe St.Jacques秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125甜美的可麗餅試得多,鹹味可麗餅真係第一次,非常有驚喜同樣熱辣辣 煙煙韌韌,秘製芝士汁好特別 黑松露都好香口 帶子份量都多,基本上每食一口都食到帶子Latte 鮮奶咖啡 $46 Americano 美式咖啡 $32整體來說,食物有特色,味道高水準,值得推介

原來日出康城都有間分店

今次同老公試晒兩款甜味/鹹味可麗餅 同樣有驚喜

SIGNATURE SWEET甜美可麗餅
Cafe Gourmand
黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士 $96

SIGNATURE SAVOURY鹹味可麗餅
Crepe St.Jacques
秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125
甜美的可麗餅試得多,鹹味可麗餅真係第一次,非常有驚喜

Latte 鮮奶咖啡 $46
Americano 美式咖啡 $32

整體來說,食物有特色,味道高水準,值得推介

2023-06-05
人氣可麗餅餐廳Café Crêpe係日出康城開咗分店喇😆!餐廳係商場嘅open area,格局溫馨舒適☕️,啱曬行街行到攰嘅大家坐低食個tea~ Café Crêpe提供好多種類嘅crêpe,有鹹有甜,宜家仲新推出咗京都抹茶紅豆麻糬crêpe添🍵,抹茶控千其唔好錯過喇!------------------------------Chicken Cordon Bleu Crepe $118Crêpe嘅餡料好豐富,有火腿、雞肉粒、瑞士芝士同parmesan cheese sauce,一食落口芝士味就隨即係口腔爆發出黎,而且啖啖肉好滋味😋!------------------------------Kyoto Matcha Red Bean Mochi Crepe (Special Flavour) $129呢個crêpe嘅抹茶醬真係超濃郁厚身😍,食落仲有抹茶嘅回甘,配上軟糯煙韌嘅麻糬🍡,同綿密嘅紅豆蓉,滿足得黎完全唔會過甜或膩,而且口感層次豐富,小編幾推介!------------------------------Pina Colada $48菠蘿味同椰子味都好突出🥥,而且飲品面頭灑上好多

Pina Colada $48

菠蘿味同椰子味都好突出🥥,而且飲品面頭灑上好多椰絲,入面仲有菠蘿沙冰,消暑一流。
Pina Colada
Pina Colada
2023-05-24 36 瀏覽
The Lohas星期六日真係迫爆人, 平日收工少啲人反而有心情睇吓有咩好食, 又可以當係獎勵下自己平時工作咁繁重🥲 今日就喺open area發現到呢間嚟自加拿大嘅Crêpe pop up店, 平時經過好易miss咗睇唔到🥹 Crêpe有分signature sweet同savoury兩類, 咁我哋就嗌咗甜嘅Butterscotch Apple Crisp同埋咸嘅Le Sunrise. 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚜𝚌𝚘𝚝𝚌𝚑 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙屬於必試嘅signature sweet, 睇得又食得. Crêpe皮厚薄適中, 餡料主要有煮過嘅切粒蘋果, 自家製butterscrotch, 同埋增加口感嘅金寶脆脆. 每一啖都充滿玉桂香🫰🏻同香草味雪糕一齊食, 大滿足💆🏻‍♂️𝙻𝚎 𝚂𝚞𝚗𝚛𝚒𝚜𝚎餡料除咗有我至愛嘅牛油果🥑, 仲有瑞士芝士, 菠菜, 煙肉同炒蛋🧀🥬🥩🍳, 口感豐富得嚟唔會漏除咗Crêpe, 佢都有啲嘢飲, 等你唔好食到咁齋. 推介榛子味濃郁嘅Nutella Milkshake🍼同埋 Ruby Hot Chocolate🍫💛個人必食推介: 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚜𝚌𝚘𝚝𝚌𝚑 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙

𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚜𝚌𝚘𝚝𝚌𝚑 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙

𝙻𝚎 𝚂𝚞𝚗𝚛𝚒𝚜𝚎

💛個人必食推介: 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚜𝚌𝚘𝚝𝚌𝚑 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙, 𝙻𝚎 𝚂𝚞𝚗𝚛𝚒𝚜𝚎

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 ($108)
#早晨可麗餅 ($98)
#榛子醬奶昔 ($72)
#紅寶石朱古力 ($48)

📍Café Crêpe (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓B02號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #康城路 #TheLOHAS #將軍澳 #將軍澳美食 #食好西 #DE新界篇 #cafecrepen#康城 #將軍澳 #招牌法式薄餅 #latte #crepehk #hkfood #hkfoodie