2023-01-20 44 瀏覽
過年就收爐要食返啲好野甜野獎勵自己,又有藉口比自己去食野🫣落完order,即整食物✔️蘋果金寶配cream嘅可麗餅及雲呢拿雪糕餅皮煎得剛剛好每粒蘋果粒切得適中,唔會太細無口感,又唔會太大難入口金寶脆脆唔會吝嗇落得好少,切嘅每一小舊都食到配埋雪糕食,真係好正,永恆不變無死嘅配搭下次要試下鹹味😙✔️椰香菠蘿梳打好清新菠蘿味,配埋甜味可麗餅可以平衡到甜食嘅油膩感估唔到食完個可麗餅加杯野飲已經好飽,唔洗再食其他野
過年就收爐要食返啲好野甜野獎勵自己,又有藉口比自己去食野🫣

落完order,即整食物

✔️蘋果金寶配cream嘅可麗餅及雲呢拿雪糕
餅皮煎得剛剛好
每粒蘋果粒切得適中,唔會太細無口感,又唔會太大難入口
金寶脆脆唔會吝嗇落得好少,切嘅每一小舊都食到
配埋雪糕食,真係好正,永恆不變無死嘅配搭
下次要試下鹹味😙

✔️椰香菠蘿梳打
好清新菠蘿味,配埋甜味可麗餅可以平衡到甜食嘅油膩感

椰香菠蘿梳打

估唔到食完個可麗餅加杯野飲已經好飽,唔洗再食其他野

椰香菠蘿梳打
2023-01-19 30 瀏覽
二訪呢間餐廳 主要係輕食配咖啡😍有甜有鹹 選擇都十分多仲可以自由加食材 如火腿、牛油果、芝士等🥞秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子$125嘩‼️未食已經聞到好香嘅松露味咬落去超級多帶子 (好似係每一啖都有)完全唔馬虎 帶子好鮮甜 新鮮🤤🍨蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕$108另一個甜點都絕對有驚喜隔住個玻璃窗都見員工細心咁製作加左勁多配料 令每一啖都口感豐富 例如朱古力醬、脆脆、玉桂等成個配搭💯 雪糕融落個可麗餅到 正呀😍🥤綠茶奶昔 $68好大杯 甜度適中 忍唔住飲完一啖又一啖☕️紅寶石鮮奶咖啡$50普普通通 不過不失可能我唔太識飲🤣

二訪呢間餐廳 主要係輕食配咖啡😍
有甜有鹹 選擇都十分多
仲可以自由加食材 如火腿、牛油果、芝士等

🥞秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子$125
嘩‼️未食已經聞到好香嘅松露味
咬落去超級多帶子 (好似係每一啖都有)
完全唔馬虎 帶子好鮮甜 新鮮🤤

🍨蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕$108
另一個甜點都絕對有驚喜
隔住個玻璃窗都見員工細心咁製作
加左勁多配料 令每一啖都口感豐富
例如朱古力醬、脆脆、玉桂等
成個配搭💯 雪糕融落個可麗餅到 正呀😍

🥤綠茶奶昔 $68
好大杯 甜度適中 忍唔住飲完一啖又一啖

☕️紅寶石鮮奶咖啡$50
普普通通 不過不失
可能我唔太識飲🤣

在歐洲會比較多機會食到Crepe,但這間餐廳在香港有三間分店,通常crepe都以甜味為主,但這餐廳就有鹹味提供,於是和朋友一人一隻味。先點了個法式奶酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓,由於配上了不少鮮果如士多啤梨、藍莓等覺得十分清新,每次切開都會食到鮮果,也有不少奶酪芭菲,好幼滑。另一個點了煙三文魚配奶油芝士紅蔥頭及菠菜,crepe上放了個檸檬可以為crepe調味,切開crepe,每啖都會食到三文魚,相當闊綽。帶有少少蔬菜,菠菜好有口感。餐廳即叫即制,雖然要等一陣子,但正因如此食物才如此新鮮滾熱辣,而且餐廳還提供了飲品,可以優閒地食個餅飲啖茶。

2023-01-14 33 瀏覽
同朋友由調景嶺出發,行到康城就完成了約1.8公里的將藍大穚,的確幾舒服。平時好少去康城,難得嚟到,就食返嗰tea先走。朋友見到呢間即製的Crepe 好吸引,就想試下。座位不多,但開放式的設計,好多空間,感覺寬敞,坐得舒適自在。下單處有齊大餐牌,主打可麗餅,分鹹味和甜味兩大類,另外還有一款巴黎熱狗、冷熱飲品。我地緊係最想試可麗餅。鹹甜各一,每人分半,兩份都即叫即整,正!甜味就要咗一份期間限定的開心果、合桃和蜂巢可麗餅配香草雪糕($119),金黃的可麗餅上灑滿果仁碎,非常靚。薄餅皮厚度適中,味道甜美,仲有啲檸檬酸,好夾!暖暖地的可麗餅加埋可口的果仁、冰凍的雪糕和滋潤甜美的蜂巢,太好味!秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子加鮮嫩菠菜($125+$25)大大件,脹卜卜,面頭仲加咗沙律菜、唔少黑松露醬和芝士絲。饀料爆到邊位都見到,好足料。柔軟的餅皮夾着鮮嫩的帶子,仲有爽口的蘑菇和幼嫩的菠菜,啖啖都好豐富!雖然只是一件,但原來吃完全部都好飽肚。我仲要了杯抹茶燕麥奶咖啡($50+$4),好濃的抹茶味,咖啡都好香濃,都幾甘苦,用來配甜味可麗餅就最岩。朋友就要杯岩鹽焦糖鮮奶咖啡($48),佢話甜度剛好,同樣有咖啡
鹹甜各一,每人分半
抹茶燕麥奶咖啡
岩鹽焦糖鮮奶咖啡
我仲要了杯抹茶燕麥奶咖啡($50+$4),好濃的抹茶味,咖啡都好香濃,都幾甘苦,用來配甜味可麗餅就最岩。朋友就要杯岩鹽焦糖鮮奶咖啡($48),佢話甜度剛好,同樣有咖啡香,好飲!
2023-01-09
5 分鐘 (堂食)
$185.5 (晚餐)
抹茶燕麥奶咖啡
岩鹽焦糖鮮奶咖啡
2023-01-10 27 瀏覽
今日約咗朋友去康城傾下計, chill 下, 想搵間糖水甜品店,都冇咩選擇, 經過見到d 間未試過, 上網睇comment 都唔錯,又見到有個師傅即整可麗餅,賣相唔錯、即管試下.可麗餅有鹹/ 甜味兩款, 我地每款叫咗一個.甜味 cafe Gourmand($89):黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士唔算好甜, 超濃朱古力, 入口暖暖地, 正😉鹹味 west coast ($116):煙三文魚配奶油芝士,紅蔥頭及菠菜, 幾特別, 第一次食咁既配搭👍

可麗餅有鹹/ 甜味兩款, 我地每款叫咗一個.

2023-01-08
上個禮拜放假去左跨灣大橋附近一帶踩單車🚴 整體感覺都幾好踩 (compare to馬鞍山去大埔) 踩到一半當然要補充下體力😛 我就揀左幾年前去過尖沙咀分店既Café Crepe,原來而家The LOHAS都有喇!雖然過左聖誕,但見到有Christmas Special Menu咁festive就試下啦🎅🏼🎄✨➿ 𝑻𝒖𝒓𝒌𝒆𝒚, 𝑩𝒓𝒊𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒓𝒂𝒏𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 ($109)兩塊薄荷葉加少少紅莓醬,形成一個會令人諗起聖誕花既圖案🥰 布里芝士既creamy加上酸酸甜甜既紅莓,配上火雞肉既鹹香,味道好豐富!➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑮𝒓𝒆𝒄𝒒𝒖𝒆 ($119)一見到開心果就心心眼😍 可麗餅上面鋪滿攪碎左既開心果仁,仲有d杏仁片,加埋幾香雲喱拿味既雪糕🍦一齊食,啖啖滿足😋➿ 𝑺'𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑵𝒖𝒕𝒆𝒍𝒍𝒂 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ($48)飲品都係節日限定架🎅🏼 我地揀左呢杯朱古力🍫 榛子味比想像中重🌰 冬天飲熱朱真係特別暖笠笠☺️➿ 𝑴𝒊𝒍𝒌𝒔𝒉𝒂𝒌𝒆 - 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 ($68)拿拿拿,唔係我話要飲奶昔架~ 超邪惡的一大督cream😈 不過做完運動食幾啖唔過份丫🤪 抹茶味🍵濃郁,整體味道唔會太甜

➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑮𝒓𝒆𝒄𝒒𝒖𝒆 ($119)

➿ 𝑴𝒊𝒍𝒌𝒔𝒉𝒂𝒌𝒆 - 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 ($68)
拿拿拿,唔係我話要飲奶昔架~ 超邪惡的一大督cream😈 不過做完運動食幾啖唔過份丫🤪 抹茶味🍵濃郁,整體味道唔會太甜~
最近發現康城The lohas愈開愈多新餐廳,呢間Cafe Crêpe 係中環、尖沙咀都有分店😃估唔到呢到都食到😆不過餐廳仲係試業中,所以唔係全部食物都有😛呢間小店本身係要take away, 不過隔離有啲枱櫈可以食,或者有啲要外賣嘅朋友就會覺得好方便😆呢度主要係食Crepes, 原來係有咸有甜嘅🤩🔻榛子醬可麗餅 $58甜嘅揀左呢個nutella crepe, 因為睇住個店員整,見到佢加左滿滿嘅nutella, 再add on +$19 加左香蕉🍌每一啖都係充滿朱古力同香蕉嘅口感😆好味🔻秘制瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125芝士味好濃郁,而且充滿黑松露,仲有一粒粒嘅帶子係入面,夾埋食好正,個皮都係即叫即整,所以食落仲係熱辣辣、煙煙韌韌咁👍🏽🔻除左crepe之外仲可以叫飲品,有hot and cold drinks 例如咖啡、奶昔咁,睇落都好吸引😍
榛子醬可麗餅 $58
秘制瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125
2022-11-06
午餐
2022-12-21 769 瀏覽
今天入將軍澳,經過康城,看見有一間Cafe Crepe, 係法國巴黎嘅傳地祕方的crepes,有signature sweet (甜味可麗餅)和 signature savoury(鹹味可麗餅)兩種口味。賣相好吸引便入去品嚐。我們order了,Signature sweet 的蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕。這一款是招牌菜,即叫即做,新鮮滾熱辣,外皮鬆軟煙韌,皮面鋪滿焦糖醬和牛油脆脆,味道極之香濃,配上雲呢拿雪糕味道香甜,賣相好精美。😋😋😋😋😋。signature Savoury:烤雞肉、火腿配芝士及巴馬芝士醬:芝士香濃,可麗餅煙韌,烤雞和火腿餡料都幾多,肉質唔鞋口,配上特製嘅醬汁,令人食慾大振,好滿足,好味道😋😋😋😋😋😋。Ruby mocha,味道香濃,Mocha 好香滑, 而creamy表面上配有朱古力粒,有咬口。唔錯。😋😋😋😋😋。熱榛子朱古力,好香滑,朱古力香濃。😋😋😋😋😋。喜愛食香麗餅嘅朋友們,係唔錯嘅選擇。

😋😋😋😋😋。

signature Savoury:

熱榛子朱古力,好香滑,朱古力香濃。😋😋😋😋😋。

喜愛食香麗餅嘅朋友們,係唔錯嘅選擇。
2022-12-08 35 瀏覽
法國巴黎高質可麗餅今日來到Lohas, 好想chill 1 chill,同埋飲杯咖啡,環境都好舒服。點了一個甜的SIGNATURE SWEET 可麗餅同一杯咖啡,真係絕配呀。Dark chocolate rum sauce, expresso creamcheese and biscotti : add ons:草莓果然是高質可麗餅,外脆再加上濃郁朱古力醬,的確非常吸引,可以話食完想再食,cp值超高。另外,見到師傅好俾心機去製作,過程好細心逐個步驟處理,是很有經驗的師傅,見到好用心預備。Affogato:必試!! 好香既咖啡,相信是用了高質既咖啡豆,咖啡師都好高質,好俾心機去整依杯咖啡同埋好有禮貌。必讚好好既服務。另外就坐底食,環境都好舒服既。
法國巴黎高質可麗餅

Affogato:

另外就坐底食,環境都好舒服既。
題外話/補充資料: Affogato
2022-12-08
慶祝紀念
生日
  • Affogato:
1K
2022-11-22 28 瀏覽
康城越開越多新餐廳啦🤩🤩最近新開左呢間法式crepe專門店🇫🇷 — Café Crêpe~~新店以外賣為主,亦有少量座位可以堂食~感覺都唔錯❤️❤️🌮秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125✨crepe主要分鹹味同甜味,我地叫左各一😋😋落單後店員會即場製作👨🏻‍🍳,拎上手時熱辣辣~~食落好重黑松露味,帶子份量都好多~好有咬口!!每啖都好豐富,好好食👍🏻👍🏻🌮法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓 $92✨呢款係佢地既人氣產品,要試試~~裡面包住滿滿既士多啤梨同藍莓,仲有法式乳酪!咬落爆哂餡咁,好滿足🤤🤤餅皮煎得厚薄適中,口感煙煙韌韌!推介❤️❤️🍹橙冰香草 $48✨餐廳仲有提供飲品,例如法式梳打、奶昔同咖啡等~我就叫左杯法式梳打試試~~飲落好重橙香🍊,味道酸酸甜甜!氣泡感十足😋😋
康城越開越多新餐廳啦🤩🤩
新店以外賣為主,亦有少量座位可以堂食~感覺都唔錯❤️❤️

🌮秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125✨
crepe主要分鹹味同甜味,我地叫左各一😋😋
落單後店員會即場製作👨🏻‍🍳,拎上手時熱辣辣~~
食落好重黑松露味,帶子份量都好多~好有咬口!!
每啖都好豐富,好好食👍🏻👍🏻

🌮法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓 $92✨
呢款係佢地既人氣產品,要試試~~
餅皮煎得厚薄適中,口感煙煙韌韌!推介❤️❤️

🍹橙冰香草 $48✨
飲落好重橙香🍊,味道酸酸甜甜!氣泡感十足😋😋
外賣自取
2022-11-21 29 瀏覽
今日去Lohas 買野,完咗就去咗食Cafe crepe我特別推介 West Coast 🐟 呢款crepe 😍 crepe 首先會搽上cream cheese 餡料有煙三文丶紅蔥頭🧅(其實應該係紫洋蒽)及菠菜🥬 ~ 我哋有選擇困難症嘅時候,店員都推介呢一款:) 可能就係因為佢少少醎,但又有菠菜同埋洋蔥balance 返,帶嚟微微refreshing 我朋友另外叫咗 Gourmand 這種Crepe ~ 主要材料有:黑朱古力mix ram酒🍫 做裏面嘅餡料,再上topping sauce 特濃咖啡忌廉芝士☕️🧀 (就係所以整體味道都會比較厚身。不過配埋hot chamomile 🌻 就平衡得啱啱好😉 洋甘菊味道香濃,夜晚飲幫助安眠💤
今日去Lohas 買野,完咗就去咗食Cafe crepe

2022-11-21
20 分鐘 (堂食)
  • West  Coast
2022-11-18 38 瀏覽
今日難得去到康城探朋友順便話食個下午茶就去咗呢間餐廳坐低食個可麗餅。呢間餐廳嘅口味選擇非常之多最後我哋分別叫咗一份甜一份鹹嘅可麗餅share黎食。秘製法式汁配黑松露帶子呢個可麗餅D醬汁係餐廳自己用上法式巴黎傳統秘方配製而成,十分特別而且入邊啲黑松露味道濃郁,加上有唔少既帶子粒,用料充足。法式乳酪芭菲配士多啤梨及藍莓乳酪芭菲孫甜度適中,入面配上新鮮嘅士多啤梨同藍莓份量都非常之多,食起上嚟酸酸甜甜非常開胃。

秘製法式汁配黑松露帶子

法式乳酪芭菲配士多啤梨及藍莓

2022-11-15 18 瀏覽
呢間出名食crepe嘅cafe,之前已經聽人講過好味,今次嚟咗佢康城嘅分店😆 Crepe甜味同鹹味各有六款選擇,全部配搭都好吸引,好難揀😝 而且全部都係即叫即整,啱啱嚟到嘅時候真係好熱辣辣🔥✨黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士 $89個外皮係我好鍾意嘅口感,厚度非常適中,係真係又唔薄又唔厚,恰到好處!而且咬落煙煙韌韌,好滿意🥰 面頭有半溶嘅黑朱古力粒同朱古力醬,每一啖都係朱古力味🤩🍫同時咖啡忌廉芝士味道亦好突出,整體黎講唔會太甜又好香濃!✨秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125比起上面嗰個,我覺得呢個更加正更加令人難忘🤤🤤💖 入面嘅帶子份量真係超足!!一切開啲帶子多到爆曬出嚟,每一啖都有成三四粒🤣 秘製瑞士芝士汁好creamy,伴隨住黑松露嘅香味,成件事好完美😙✨Nutella Hot Chocolate $50估唔到呢度連嘢飲都咁出色😚 本身完全冇expect到咁好飲,榛子味、朱古力味、奶味,三者都夠香濃,balance得好好!又唔會太甜唔會太漏,真心好飲😍😍✨Matcha Latte $50抹茶味好濃郁,係飲落微甘嗰種🍵 抹茶味同奶味都係balance得好好,覺得比出邊好多Cafe

✨黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士 $89

✨秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125

✨Nutella Hot Chocolate $50

✨Matcha Latte $50
抹茶味好濃郁,係飲落微甘嗰種🍵 抹茶味同奶味都係balance得好好,覺得比出邊好多Cafe好飲🤣🤣
2022-11-15 28 瀏覽
-Café Crêpe🍽-Crepe St. Jacques小編最愛就係黑松露所以基本上有呢隻味都會揀🤣呢個冇揀錯佢個瑞士芝士汁加埋黑松露味配落帶子勁夾😍仲要佢超多粒帶子一切開個crepe就衝哂出黎🥹-Parfait Crepe呢個係甜既Crepe就係yogurt 加士多啤梨🍓同藍莓🫐😌呢個就比較普通下次會想試apple crisp😋-Nutella/Matcha Milkshake 個Mikeshake超好飲味道係勁濃!鐘意抹茶既朋友必試又香濃又滑😋 Nutella都好正唔會話太甜👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 將軍澳康城路1號The LOHAS3樓B02號舖-
Café Crêpe🍽
Crepe St. Jacques

Parfait Crepe

Nutella/Matcha Milkshake

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 將軍澳康城路1號The LOHAS3樓B02號舖
2022-11-14 20 瀏覽
餐廳位於康城商場文青區,附近有數個座位供人休息和品嚐食物,主打可麗餅 (crepe) 和咖啡。呢度嘅crepe有好多款口味選擇,今次和朋友就鹹和甜的crepe 各叫一款來試下。🔹️秘製瑞士汁配黑松露帶子 Crepe $125呢款crepe內裡有多粒小帶子🥰,上面有香香的黑松露醬,和瑞士汁配合得好好呀😚🔹️蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕crepe $98甜點叫咗呢款配埋香草雪糕嘅crepe,切開內裡有豐富的蘋果蓉🍎,很香甜,配埋香草雪糕都幾正呀。🔹️ Mocha (hot) $38🔹️ Mocha (iced) $38

🔹️秘製瑞士汁配黑松露帶子 Crepe $125

🔹️蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕crepe $98