2019-12-30 317 瀏覽
老闆超級Nice 今日有朋友生日 佢主動幫我地影相又幫我地唱生日蛋糕準備一個好靚嘅擺盤 仲唔使另外收費。嘢食環境都超級Chill。而且價錢都唔係好貴好抵食 啲食物又好食又靚。出面同入面都有位比客人打卡,10分嘅話我比11分 !如果想Chill下嘅一定要去❤️
2019-12-30
慶祝紀念
生日
2019-12-07 517 瀏覽
呢間cafe應該唔係開左好耐 朋友之前試過話okay今日咁岩想食Pasta 同 Burger 就即管黎試試佢啦!店外有啲Outdoor seats 好似外國咁 但呢度係工廠區 宜家又咁凍 都係坐翻裡面揀左寬條麵 好驚佢煮得好淋 好彩無🤣 腩肉唔會好膩 又入味 同埋係爽口嫁!幾好味但成個pasta完全食唔出有mustard 既味😂 同普通cream sauce無咩分別唔想食好乾既包 所以加左5蚊轉croissant (絕對係一個正確既決定)開頭見到燒牛肉 以為係餐廳沙爹牛肉個Type🤣 點知完全唔係 個texture有啲似火腿咁 好好食啊~ Juicy!每人嗌左一杯野飲 佢啲野飲偏濃 反而覺得麻麻呢間cafe係抵食既 野食都係around $60 (平日仲無加一 咪超抵)同埋質素好okay! 一定會再黎食呢度淨係收Cash/八達通 黎食野記得要帶夠錢啊
呢間cafe應該唔係開左好耐 朋友之前試過話okay

店外有啲Outdoor seats 好似外國咁
但呢度係工廠區 宜家又咁凍 都係坐翻裡面

Pork  belly  and  mixed  mushroom  with  Japanese  horseradish  cream  sauce

揀左寬條麵 好驚佢煮得好淋 好彩無🤣
腩肉唔會好膩 又入味 同埋係爽口嫁!幾好味

Smoked  pepper  beef  and  honey  mustard  sauce  with  baguette  and  French  fries

個texture有啲似火腿咁 好好食啊~

Juicy!

Iced banana chocolate
Iced  hazelnut  green  tea  latte
每人嗌左一杯野飲 佢啲野飲偏濃 反而覺得麻麻

同埋質素好okay!
一定會再黎食

呢度淨係收Cash/八達通 黎食野記得要帶夠錢啊
2019-12-07
2019-12-04 294 瀏覽
生日當晚去試下,因為有得坐外面,可以帶埋狗狗去。所以決定去試下,6點半左右去到剛好有出面台,好多服務員態度好好啊,而且對狗狗都好有善,因為都多食物選擇竹,我地2人就食當晚食晚餐set,價錢都係$148起左右,叫左份三文魚藜麥同燒豬仔骨,擺盤好靚,味道幾好,而且份量十足,頭盤帶子沙律蔬菜好新鮮而且都大碟,粟米湯好香又濃,竹炭包更加係賣點,香又軟熟。雖然對住馬路,但唔嘈,天氣清涼一流,算係生日滿意的一餐。
晚餐set
2019-12-01
慶祝紀念
生日
2019-11-28 278 瀏覽
沒有想過在cafe也能吃到鰻魚飯,而且品質也很好,雖然有點硬,但調味做得十分不錯。漢堡也很好,麵包十分好吃,只是整個餐有點飽,差點吃不完。最重要是餐廳的食物性價比很高,兩個主食加一杯飲料200元有找,very nice~而且餐廳的環境也很舒適,有户外的坐位,建議晚上才坐外面的位置,畢竟日間有很多車輛走過,不怕吃塵的人也可以在外面坐,晚上比較好,沒有太多車經過,比較有感覺。加上餐廳內的裝潢十分有韓劇的感覺,大家可以去打卡~

漢堡也很好,麵包十分好吃,只是整個餐有點飽,差點吃不完。

加上餐廳內的裝潢十分有韓劇的感覺,大家可以去打卡~
2019-11-26 220 瀏覽
坐落馬路旁,外觀充滿歐陸風格。其實呢間都食過好幾次,真心係食完又食,今次帶埋一班朋友去食, 其中我最愛是意粉, 牛角包, 十分出色.以西餐來說,價錢十分合理,是令人滿意的一頓餐 :-)
坐落馬路旁,外觀充滿歐陸風格。
以西餐來說,價錢十分合理,是令人滿意的一頓餐 :-)
2019-11-24
  • 意粉
  • 牛角包
2019-10-07 376 瀏覽
重陽節假期,各大商埸都提早關門,冇乜地方好去,咁只好搵個安全位置食個lunch hea一下啦。Search到cafe 52都幾吸引,一於試下。大約2點到達餐廳,全場9成滿,勁呀!我叫咗個白茵雞肉意粉,以為咁多人有排等,不用10分鐘就有得食,果然夠快。意粉係忌廉汁底,雖然比較多汁,但忌廉味夠濃,味道唔錯。雞肉用香草腌過,香草味滲入肉內,非常入味。$55仲唔洗加一,門口又可以停車,性價比極高。見到人地個漢堡幾靚,下次一定要試下。

2019-09-02 496 瀏覽
Café 52 是我一個月去幾次的地方, 因為在公司附近, 而公司附近亦沒什麼西餐廳, 所以當想不到中午吃什麼時, 就會不期然的去到那裡吃個悠閒午餐。今日又走到了那裡停下來, 想吃薯仔, 於是點了白汁蛋焗薯, 另加一個是日餐湯SET(那有我最喜歡的黑炭包) 今日的餐湯是甘荀, 聽落好像有點不太吸引, 但我都想試試新湯, 湯一上來, 真是賣相從未失望過, 好漂亮的顏色, 一口入咀停不下來了, 好清新的口味, 心裡讚了一下, 果然是值25元的餐湯SET。白汁蛋焗薯,也不錯, 味道不是太搶, 吃到尾就只是淡淡的薯仔味, 如果食量大的話, 就要再點多一些其他了, 對於減肥中的我, 份量剛剛好,吃完是7分飽的, 哈哈😃😃好啦, 再來又會有什麼新驚喜呢, 希望您做愈好!如果中午都有午餐SET 就好了, 期待ING😁😁

2019-08-29
2019-09-01 407 瀏覽
位於朗屏西鐵站附近的Cafe 52, 食物、服務、環境都有驚喜!燻黑椒燒牛肉伴新鮮蔬菜及黑椒汁意粉意粉軟硬適中,有咬口,外面爽口,內裏煙韌,從未食過呢種意粉,十分特別✨而且每條意粉都掛上醬汁,啖啖都好creamy😚💕燻黑椒燒牛肉中和返忌廉味道,煙燻黑椒有點刺激味蕾,又有燒牛肉味道,份量都唔少,滿足返食肉獸。焗薯賣相十分好看,薯皮也烤得脆脆的呢。芝士蕃茄肉醬配薯仔十分好吃😋香辣蜜糖燒雞翼無辣味,不過燒得外皮香脆,十分惹味。食第一隻發現未熟得透,需請店員翻焗,店員連聲道歉,拿回給廚房再焗,還補回一隻給我們呢!

燻黑椒燒牛肉伴新鮮蔬菜及黑椒汁意粉

焗薯

香辣蜜糖燒雞翼
無辣味,不過燒得外皮香脆,十分惹味。
2019-08-30
2019-08-28 398 瀏覽
呢間起朗屏嘅小清新 店舖行文青路線 備人一種好舒服😌嘅感覺牆壁上有店家自己畫嘅畫 🖼非常賞心悅目我地叫左:羽衣甘藍高纖沙律 🥗食🉐️西餐🍴梗係唔少得沙律呢碟沙律份量十足 裡面係🈵️🈵️嘅蔬菜你以為只有幾塊羽衣甘藍 🥬? 錯啦 超級多🤣🤣配上半個牛油果🥑 再加車哩茄同青瓜點綴 多種蔬菜再配藜麥 非常開胃同fresh啊😍😍而且它嘅醬汁食得出同外面🈶️唔同 真係好好食🥰美國雞排配忌廉芝士竹炭漢堡及薯條 🇺🇸🐔🧀🍔呢個名真係好長😂😂雞排煎得十分嫩滑多汁 配上微酸嘅芝士➕配菜➕埋sauce食得到多重口感 味道層次分明 話咁快就食完啦不過它嘅薯條🍟就不過不失啦 可能喜歡食厚實少少嘅薯條 所以卜卡脆反而🈚️咁吸引煙肉白菌卡邦尼 🥓🍝呢碟影相打卡一流 😍 擺盤精緻 遠處已經味道香味😋意粉軟度啱啱好 😚配上自家制卡邦尼醬味道都不錯ar 真係名副其實有樣又有內涵🤣🤣特濃朱古力咖啡 ☕️朱古力好濃郁 咖啡味淡淡d 非常喜歡呢個搭配而且拉花好靚香蕉抹茶鮮奶 🍌🍵🍼呢個搭配覺得麻麻地 覺得香蕉同抹茶唔係好match呢份店鋪氣氛好好 非常適合 情侶💑 一家大細 親朋好友 一齊 gathering🤓🤓
呢間起朗屏嘅小清新 店舖

雞排配忌廉芝士竹炭漢堡及薯條
煙肉白菌卡邦尼
  • 雞排配忌廉芝士竹炭漢堡
2019-08-15 282 瀏覽
一行8人,有大有細,朋友推介食呢間餐廳,於是一試。 地方還裝簡約, 乾淨企理。可能當日屬平日晚上,店內唔太多人,坐得更舒服。小插曲一則……餐廳本身晚餐有set,都幾抵食,有餐湯有沙律有飲品,但我“眼大睇過龍“,order後才發現,眼睇住我朋友叫左set dinner,好後悔呢。不過唔緊要,我与另一朋友叫左個蒜香雞肉意粉及黑松露大啡菇長通粉share,都屬心頭好呢!整體食物份量足及香氣撲鼻,已急不及待品嚐,激讚係黑松露大啡菇長通粉,好濃嘅黑松露味,個汁調得好好,不會太多或太漿糊嘅感覺,鹹淡適中,個大啡菇煎得好香, 好鮮味,比左幾條好嘴刁又唔鍾意食嘢嘅姨甥試,佢食過“番尋味“ ,連食咗十幾條。其他食物水準都不錯,值得再去食,下次一定會睇清楚menu先。

2019-08-11 198 瀏覽
因為小朋友係樓上學野,放低左佢,諗住落樓下食個tea,唔食牛既我,咁食黑炭忌廉芝士雞漢堡,冇特別期望,一食落去就覺得個雞好好味,用心制作過,下次要再試下晚餐先再評論,地點其實好方便,但唔住附近就唔經,未必會去試,佢既咖啡都唔錯.值得一試間餐廳
黑炭雞漢堡

黑炭雞漢堡
2019-07-21 1981 瀏覽
天陰庸懶既周日⛅ 隨意搵一間餐廳解決肚子需求f🍽️黎到屋企附近既Café 52, 之前經過已經比佢既粉色調吸引🐰坐落朗屏站側跟, 係新既工廈虹方地下, 外邊有幾張枱仔室外位, 大概係滿足番食煙人士需求吧🚭  一入門口, 個鼻話我知我係入左精品店🎁個陣淡淡既文青店香水味, 混合咗薰衣草💐溫柔同拖肥焦糖🌫️既甜, 加埋粉紅色既牆身同一眾小兔兔裝飾, 好似入左間少女閏房咁👧 餐廳估計坐到30零人, 室內空間寬敞, 樓底夠高, 但有啲唔明做乜有幾部風機係度吹腳🌬️內部冷氣已經好足❄️甚至有少許凍⛄ 或者係應付人滿時既換氣, 又或者老細要求陣香水味要長期保持, 所以要啲風機吹走啲佬味👷‍♂️ 細心留意內牆上幾塊黑板🎞️人手畫左幾個畫像, 文青味道溢出, 加埋唔少細緻裝飾同輕柔音樂🎶都見到老闆既用心, 想打造一個舒服環境 (好似隻兔仔咁訓著既環境🐇) Menu 封面都係走唔甩📚有兔仔同粉紅色兩大要素, 內容比較簡單, 都係意粉🍝三文治🥪同沙律🥗仲有嘢飲🍸 落單唔駛5分鐘, 兩杯hazelnut latte ☕同hazelnut chocolate🍫 既拉花就上枱; 咁短時間拉到完整既花, 係咪拉出黎定PRIN

一入門口, 個鼻話我知我係入左

落單唔駛5分鐘, 兩杯hazelnut latte ☕同hazelnut chocolate🍫 既拉花就上枱; 咁短時間拉到完整既花, 係咪拉出黎定PRINT出黎🤔

Hazelnut latte

主菜 “燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁” (15個字既菜名, 同我一樣, 廢字好多), 本來以為係黑色上枱架嘛🎱點之上黎白雪雪架喎? 可能同啲兔仔一樣, 只有小白兔🐰同黑毛豬🐷但唔會有黑兔。味道黎講, 牛肉本身偏咸, 要連埋意粉食中和番, 醬汁偏濃厚杰身, 意粉溫度同柔軟度掌握都到位; 賣樣之餘, 實力都不俗👌

燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁

大木板盛載住黑色一大舊團上枱,
♠️ 原來就係呢度signature, 竹炭包: “肉眼扒配車打士, 忌廉芝士配升炭漢堡包併薯條” (20個字), 呢個黑包其實少女風, 大概係滿足番同少女出席男士既需求 (試想下一個麻甩佬擁抱白兔既畫面定你寧願佢抱隻黑豬?) 厚厚既肉眼扒🐂同埋一塊塊車打芝士🧀仲要連埋一PAT既忌廉芝士🧀出現, 呢種粗獷式既脂肪分佈😜 用上黑色竹炭包牢牢咁收埋, 側跟仲有啲炸到透心既薯條 🍟 (隱若食到係甜薯, 但唔確定), 呢啲脂肪套餐, 一定係比男士, 少女係吔唔落的 (或者食兩啖唔食囉💁‍♀️)

肉眼扒配車打芝士 忌廉芝士配竹炭漢堡包併薯條

肉眼扒配車打芝士,忌廉芝士,配竹炭漢堡包併薯條

臨走前注意到, Café 52係有個小小stage 放咗啲APM🎙️同吉他🎸 問店員得知佢周六日晚都有performance🎤有機會再黎睇下; 埋單兩個人198港元, 係番元朗工業區就一定唔係平, 但如果係慢慢SPEND 個周末半晝, 呢個絕對合理價💕

2019-07-21
燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁
肉眼扒配車打芝士 忌廉芝士配竹炭漢堡包併薯條
肉眼扒配車打芝士,忌廉芝士,配竹炭漢堡包併薯條
2019-07-20 248 瀏覽
朗屏站附近無乜選擇,又要快快食個simple dinner,所以選中了這間Cafe。環境都相當不錯,星期六、日夜晚仲有Live band表演!Cafe沒有套餐,所有食物都係散叫。 上菜速度十分驚人,媲美茶餐廳。剛好符合我地要求。👍🏻👍🏻大部份人會將食物質素同上菜速度扯上關係,包括我自己在內。但呢間Cafe完全做到快靚正! 食物一黎到,眼前一亮,食落又好幾好味喎!😋😋先黎小食拼盤。炸得幾脆,對我而言,魚餅就有少許炸過龍。薯角好大塊,食落有d乾,所以遜色左少少,但整體OK.Main可以跟個人喜好選配意粉。我覺得呢方面比其他西餐廳做得好。白汁雞肉意粉味道不錯,醬汁份量剛好,每條長通粉都占有白汁,但又唔會太咸,加埋黑椒一流。Cafe 52 無論環境、食物質素、價錢都唔差。性價比頗高。未試過既可以一試,試過既亦可以再去。

小食拼盤

新鮮白汁配雞肉長通粉

Ai  Ole
小食拼盤
新鮮白汁配雞肉長通粉
Ai  Ole
2019-07-18 225 瀏覽
喺西鐵站D出口經過朗屏8號就到達,非常之近,cafe地方大方便傾計,仲有漢堡包🍔只係55蚊(加一後)又有厚切薯條🍟不錯喔。.👉芝士美式雞扒忌廉黑炭漢堡包裏面舊芝士係普通漢堡包芝士正方形一塊,雞扒夠Juicy唔乾身夠厚,黑炭漢堡包有烘過,整體製作睇得出都有心,全部熱辣辣,薯條夠熱👍好食。
👉芝士美式雞扒忌廉黑炭漢堡包
2019-07-15 224 瀏覽
朗屏附近越來越多餐廳,這間西餐已經吃過2次,地點就在虹方樓下,朗屏8號停車場入口對面馬路。餐廳選擇不算太多,主要就是意粉、三文治、西式小吃。意粉整體味道不錯,三文治賣相很好,可以選擇不同的麵包,薯條是粗條,口感很好,每次必吃。飲品味道一般般,晚上會有歌手現場演唱,但是因為店鋪空間不大,音樂聲就太大了,變相傾計的也越來越大聲,有點嘈,希望可以改善。😁

餐廳選擇不算太多,主要就是意粉、三文治、西式小吃。