2016-10-01 1098 瀏覽
本來諗住食殺你媽媽但太多人轉戰左隔離間韓國野雖然都要等位 但好快有位(韓燒除外)😂樣樣都好吸引既關係冇節制地點左7樣野首先係牛肉飯卷 好啱一開始食👍🏻之後仲有炸雞同芝士年糕❤️年糕就好食 但一定要熱食!凍左就食唔返😳至於炸雞就麻麻地 我覺得雞肉有怪味😳人參雞湯好足料 雞肉好滑 好香👍🏻撈埋啲湯同飯食好正😳😳😳冷面幾開胃 甜甜地😂 可以一試牛肉飯同炸醬面就冇咩特別🙈但隻牛等左好耐先出...
本來諗住食殺你媽媽
但太多人轉戰左隔離間韓國野
雖然都要等位 但好快有位
(韓燒除外)😂
樣樣都好吸引既關係冇節制地點左7樣野
首先係牛肉飯卷 好啱一開始食👍🏻
之後仲有炸雞同芝士年糕❤️
年糕就好食 但一定要熱食!
凍左就食唔返😳
至於炸雞就麻麻地 我覺得雞肉有怪味😳
人參雞湯好足料 雞肉好滑 好香👍🏻
撈埋啲湯同飯食好正😳😳😳
冷面幾開胃 甜甜地😂 可以一試
牛肉飯同炸醬面就冇咩特別🙈
但隻牛等左好耐先出...
2016-09-04 903 瀏覽
韓國餐廳在香港多到數不清,而位於牛頭角得寶的這家''首爾Cafe'',我真心覺得不錯,老闆是韓國人,能吃出用心經營的味道,有正宗的韓國風味,款式選擇又多,價錢也合理。而我每次去都會吃''辣蜆蛤豆腐湯'',裏面放了數隻蜆、豆腐還打了一顆蛋,味道鮮甜又帶辣,豆腐也很滑,不會覺得有放味精的感覺。(*抱歉相片是動手之後才拍的)還有一個鐵板芝士烤雞肉,裏面有椰菜、年榚跟雞肉一起炒,上面舖上芝士,這個要配白飯,而且也是會吃不停的。總結這家店絕對值得推薦

而我每次去都會吃''辣蜆蛤豆腐湯''

鐵板芝士烤雞肉
  • 韓式蜆蛤豆腐湯
  • 鐵板芝士雞
2016-09-04 520 瀏覽
價格和市面差不多,但貨品就非常的一般般,無乜特別好食。另外所有配菜,生菜,調味料如需添加,則另計!三個大人,叫了一個三人餐$478,泡菜只比兩小豉油格份量,每人兩舊已見底,之後要求添加,回復係要續碟比錢,即(下)一聲,烤肉到達,生菜只有6片,即又係每人2塊,要求追加,又係要加錢,$30一客,果刻我食唔落了,一個三人烤肉餐,每人只有兩塊生菜?
價格和市面差不多,但貨品就非常的一般般,無乜特別好食。
另外所有配菜,生菜,調味料如需添加,則另計!
2016-09-02
  • 三人烤肉餐
2016-08-28 505 瀏覽
今晚同個friend farewell ,咁佢又話食想食韓國菜,之後見到呢到都算平,之後去左試試。咁我地四個人都係食左三百零蚊,其實都唔算太貴。但個人覺得啲野食略鹹及啲野食可以辣多少少。但整體上都唔錯嘅。
2016-08-26
$80 (宵夜)
2016-07-27 771 瀏覽
得寶商場自從新開左, 多左好多新食肆, 放工後我就揀左韓國野, 眼見餐牌價錢唔算貴, 今晚又好好胃口, 叫左好多野食 ~必叫韓式炸雞, 早係韓劇前, 炸雞差不多係套套劇也有出現, 而每次去韓國都會去試下唔同味道炸雞。炸雞唔算大份, 配上幾粒韓式年糕. 炸雞炸到卜卜脆, 加上有少辣既韓式醬, 辣而且惹味, 細細粒, 一啖一咪, 好快就 KO 晒 !韓式伴飯配牛肉 - 味道可以跟到韓國7成, 菠菜冬菇大豆芽做得太淡, 牛肉炒得香, 醃得入味, 整體係唔差呀 !入座時會有麥茶, 前菜比你, 麥茶好香並充滿茶香, 我自已就添左2杯。前菜就普通, 全部連碟雪凍晒就拎出黎, 所以入口真係麻麻.整體黎講, 今晚既一人晚餐好滿足, 下次叫多D朋友一齊黎食, 多D人叫多D野食再試下。
得寶商場自從新開左[牛下新城], 多左好多新食肆,
放工後我就揀左韓國野, 眼見餐牌價錢唔算貴,
今晚又好好胃口, 叫左好多野食 ~

必叫韓式炸雞, 早係[星星]韓劇前, 炸雞差不多係套套劇也有出現,
而每次去韓國都會去試下唔同味道炸雞
辣而且惹味, 細細粒, 一啖一咪, 好快就 KO 晒 !

• 麥茶 要飲多杯~
2016-06-24 913 瀏覽
韓式拌飯 💲55 @ cafe首爾係小小既德寶商場裏面,隱藏住唔少食店。呢日黎左呢間韓式餐廳食午餐,位置尚算寛闊,坐落都舒服既。呢度有分普通拌飯同石鍋拌飯,分別在於你愛吃飯焦嗎?今次k叫左普通既韓式拌飯,裏面有蘿蔔絲、菠菜、牛肉絲、泡菜等等,係一般韓式拌飯既材料。最重要一定要有隻煎蛋係上面啦!如果隻蛋可以生多少少就好啦。..............................韓式泡菜豬肉飯 💲55 @ cafe首爾一道簡單既料理,泡菜辣度可以,但整體感覺韓式風味不足喔。
韓式拌飯 💲55 @ cafe首爾
韓式泡菜豬肉飯 💲55 @ cafe首爾
一道簡單既料理,泡菜辣度可以,但整體感覺韓式風味不足喔。
2016-03-21 1684 瀏覽
係淘大行完街肚餓 但又唔想留係淘大度食野。男朋友提議去得寶商場,結果俾呢間既炸雞啤酒吸引左入去。叫左個甜辣炸雞+1664啤酒。炸雞外脆內嫩滑,個汁甜得黎唔太辣,岩哂我呢d唔係好食得辣既人。惟份量唔多結果叫多一份芝士炸雞(唔記得影相)芝士味麻麻 但勝在夠香脆!配我最愛的1664 實在一流!
係淘大行完街肚餓 但又唔想留係淘大度食野。

男朋友提議去得寶商場,結果俾呢間既炸雞啤酒吸引左入去。

叫左個甜辣炸雞+1664啤酒。

結果叫多一份芝士炸雞(唔記得影相)

芝士味麻麻 但勝在夠香脆!

配我最愛的1664 實在一流!
2016-03-21
15 分鐘 (堂食)
  • 甜辣炸雞
  • 芝士炸雞
  • 1664啤酒
2016-01-15 1837 瀏覽
星期三的晚上,我和另外二位朋友相约一起吃晚飯,有朋友建議去吃韓國菜, 我一聴韓國菜, 心裡馬上想不知道會不會好吃,不過沒有去過,試—試吧! 朋友説餐廳名字叫Café首爾,我還以為是Café店。 這家店的門面很小, 我經過也覺得不起眼, 我晚上7:00到, 發現店內人不算多。 裝修簡單。一邊的桌子有韓式燒烤的爐。但另 一邊沒有。首先, 上的是韓國泡菜一碟, 看上去賣相不好, 但吃了味道還可以。     正當我們不知道點什麼好的時候, 看到旁邊的一桌是韓國人, 他們吃的是韓式火鍋, 好像很好吃。於是, 我們點了韓式冬菇牛肉鍋。 我們三人都不能吃辣。 餐單上細心的註明可以不要辣。 有的菜註明可以不要肉。 這麼清楚的餐單我還是頭一回看到。一般的餐單也只是有一個辣椒, 二個辣椒來註明是大辣還是小辣。 晩上的天氣有些冷, 很快便上了牛肉鍋。 真是很大的一個份量, 材量真的好丰富。鍋里有牛肉的鮮味, 菇的份量也很大。 還有菜和韓式年糕。 侍應生久不久走過來, 幫我們搞一搞, 使我們感覺不受冷落。 真的好好味。     另外, 我們點了一個韓式石頭飯。不是太香口, 味道普通。
朋友説餐廳名字叫Café首爾,我還以為是Café店。

前菜

韓式冬菇牛肉鍋

另外, 我們點了一個韓式石頭飯。不是太香口, 味道普通。
韓式石頭飯
2015-12-16
$100.00 (晚餐)
慶祝紀念
生日
韓式冬菇牛肉鍋
2015-10-18 1561 瀏覽
其實已經不是第一次吃,之前吃過牛肋骨湯,海鮮煎餅都不錯。小菜要問才上,泡菜太軟且酸。這次叫了石頭窩飯,熱度適中。不知是否接近收工時段,員工只顧自己聊天,只能自己去問辣椒醬。以前覺得茶很好喝,現在淡了,亦沒有人主動為你添茶。
其實已經不是第一次吃,之前吃過牛肋骨湯,海鮮煎餅都不錯。

以前覺得茶很好喝,現在淡了,亦沒有人主動為你添茶。
2015-09-05 1334 瀏覽
係得寶商場都開左一段日子,因之前朋友說話不好味,所以就算在屋企附近都冇去試過,不過今天想食韓國菜,近近地試一次!一坐低有前菜,泡菜同大豆芽,味道不及高級韓國餐廳! 泡菜炒飯味道不錯係油左小小泡菜牛肉湯,牛肉太少,牛肉係牛肉絲,其實冇乜味。韓式炸雞,夠脆,汁野味,上面有幾舊韓國年糕好味,跟炸雞有一碟酸蘿蔔,同炸雞好夾見隔離枱叫左碟韓式豬手,我地又跟住試下,果然好味埋單2人$250,食唔晒仲有得打包,算抵食韓國餐!

一坐低有前菜,泡菜同大豆芽,味道不及高級韓國餐廳!

泡菜炒飯味道不錯係油左小小
泡菜炒飯

泡菜牛肉湯,牛肉太少,牛肉係牛肉絲,其實冇乜味。
泡菜牛肉湯

炸雞

見隔離枱叫左碟韓式豬手,我地又跟住試下,果然好味
韓式豬手

埋單2人$250,食唔晒仲有得打包,算抵食韓國餐!
2015-08-16
泡菜炒飯
韓式豬手
2015-08-16 1212 瀏覽
突然好想食韓國野,幸好在家附近有一間韓國餐廳最喜歡的就是韓式炒年糕同牛肉紫菜飯卷,今次就叫齊黎食啦!炒年糕:份量大約只有十二、三條,索價$56,年糕煙un度適中,但可惜味道不夠辣,好似差啲啲咁。。。再辣啲會好啲牛肉紫菜飯卷:好足料,不過相對就少飯左啲。一共有十件,但每一件壽司都切得太薄,一夾就爛。味道方面。。。還是hungry Korean的較好食。。。。總括而言,味道還是可接受,在想食韓國菜時,最近家的一個好選擇
突然好想食韓國野,幸好在家附近有一間韓國餐廳
最喜歡的就是韓式炒年糕同牛肉紫菜飯卷,今次就叫齊黎食啦!

10 分鐘 (外賣自取)
2015-07-18 1392 瀏覽
話說,行開德寶商場,肚餓唸住搵野食,見到理見野冇乜人等位,於是乎就入去搵個位坐低啦…叫左個粉絲同埋刀削麵。聽講老闆係韓國人,以為食物味道實冇死啦…點知…唉!太失望了,刀削麵太糊,根本就唔似食麵,好似食麵粉一樣😓😓實在很失望,粉絲就唔夠爽口…~真係好失望。😔😔😔…相都唔想影了。總結一句,食野左緊要味道要岩,價錢平貴已經唔重要,不過,理間就價錢貴,食物差極。所以話,見到少人等位,千奇唔好盲中中入去,經驗證明,冇人排隊,食物質素都唔會好。
"CAFE首爾"兄弟姊妹長大各自成家立室後,一星期見到一次面其實已經很不錯>"<要一齊食飯的機會有時真的很難能可貴~!今次我姐姐就推介了一間好好味的韓國料理店,一起食烤肉~~~位於九龍灣得寶商場一樓的『CAFE首爾-韓國傳統料理』,鄰近鐵路站,因為是小型商場,前往的大多是鄰近的居民。同層旁邊有一間連鎖式的食店,人龍很多。但"首爾"的客人就比較小,我覺得可能是基於店面給人有種很貴價的感覺吧....?但對於"首爾",我會用划算來形容!!(((゚Д゚;)))我們一行3人,點了一個"B4"2人套餐。這個餐的肉類是──五花豬腩肉360g(附生菜、熟洋蔥)另外可選三款熟食。我們就選了海鮮滑豆腐湯煲(附飯),還有傳統紫菜卷和韓式炒年糕~~!另單點了一罐梨子汁~~~(美味的泡菜~剪刀用來剪肉)爐熱後,店員會先倒蛋汁~~這個蛋很好吃~!好喜歡~!很滑很香。肉每一片都是肥肥的~~!!!!好吸引呀~~放到鐵板上,滋滋滋的響聲!好!!吸!!!引!!!!!!!把肉烤得金黃,肥肉的位置會超有咬感,脆香有彈性!!一點都沒肥膩感!!!(想起都已經覺得餓)如果還是怕太肥的人,可以包個生菜~我自己就愛烤一
"CAFE首爾"
兄弟姊妹長大各自成家立室後,
一星期見到一次面其實已經很不錯>"<
要一齊食飯的機會有時真的很難能可貴~!
今次我姐姐就推介了一間好好味的韓國料理店,
一起食烤肉~~~
位於九龍灣得寶商場一樓的『CAFE首爾-韓國傳統料理』,
鄰近鐵路站,
因為是小型商場,前往的大多是鄰近的居民。
同層旁邊有一間連鎖式的食店,
人龍很多。
但"首爾"的客人就比較小,
我覺得可能是基於店面給人有種很貴價的感覺吧....?
但對於"首爾",我會用划算來形容!!(((゚Д゚;)))
我們一行3人,點了一個"B4"2人套餐。
這個餐的肉類是──五花豬腩肉360g(附生菜、熟洋蔥)
另外可選三款熟食。
我們就選了海鮮滑豆腐湯煲(附飯),
還有傳統紫菜卷和韓式炒年糕~~!
另單點了一罐梨子汁~~~
(美味的泡菜~剪刀用來剪肉)
爐熱後,店員會先倒蛋汁~~
這個蛋很好吃~!好喜歡~!
很滑很香。
肉每一片都是肥肥的~~!!!!
好吸引呀~~
放到鐵板上,滋滋滋的響聲!好!!吸!!!引!!!!!!!
把肉烤得金黃,肥肉的位置會超有咬感,
脆香有彈性!!
一點都沒肥膩感!!!(想起都已經覺得餓)
如果還是怕太肥的人,
可以包個生菜~
我自己就愛烤一下蒜片再夾著一起吃~~~~~ლ(╹◡╹ლ)
這個蒜片可以吃完叫職員再添~
海鮮滑豆腐湯煲沒有太多海鮮,
但豆腐真的很多~~~~
我以前一直對韓國傳統紫菜卷有點反感,
以前唯一一次吃過是到韓國旅行時,
在滑雪場吃的。
當時那個傳統紫菜卷就是只有"硬",
感覺太差了...所以對這個有點反感。
但姐姐極力推介要吃這個,
沒想到,原來還頗好吃~~!
以後可以再試的食品
韓式炒年糕味道不錯。
不過這碟看起來像是很多料,
可在內的年糕有點少......
不過這個套餐,我們3個女生分起來吃不完,
所以年糕少一點也沒關係。
而且最後還有甜品雪糕糯米滋~
總結是超級美滿的一頓飯~~~!!
套餐收費$348,加上飲品,
最後,我們三人每人大概付$120。
吃這麼多才每人$120,很划算吧?
最後要注意~~
店裡分成只吃"傳統料理"和"吃烤肉"兩個區域。
只吃傳統料理基本不用等位太久,
但吃烤肉的座位比較少,
想要吃的可能要早一點前往,
不然都要等位置。
烤肉區有進食時間限定,
大概2人可以吃1小時多,
3人就2小時之類。
我沒記下真確時間,
不過如果沒太多人候座,店家是不會太要求你吃得很快。
我去的時候是星期五晚上,
致電預約時,店家回覆周末及假日不設留位。
不知星期一至四可否訂座。
CAFE首爾
地址:九龍灣牛頭角道3號得寶商場1樓R2
電話:22765581
2015-06-12
  • 五花豬腩肉
小妹和同事四人一起吃晚飯,總是離不開九龍灣,只好食盡九龍灣,在九龍灣釋放出我們胃部的小宇宙~!!!!! 同行的有來自韓國的同事,這間是韓國同事我去的,感覺像在偏僻的得寶商場發現新大陸一樣!這裡地方很大,人不多,坐得很舒服。吃完身上一點都不會有烤味!小妹有個壞習慣有待改善,總是覺得前菜沒什麼好拍,這間的前菜都不錯,小妹好像不停的吃前菜的薯仔和泡菜...說回食物方面吧,不知道為什麼韓國人總是喜歡吃五花肉,小妹全程忙著吃吃吃,韓國同事總是辛勞地烤著肉,non-stop烤肉,哈哈,小妹不知不覺吃了很多。這個五花肉味道很好,五花肉要注意不要烤太久,否則會有點乾,就會不好吃,爐旁邊的位置是雞蛋漿,味道不錯,蛋漿由液體變成固體就可以吃了,不過同樣不要放太久。沒想到這家也新出了炸雞,於了點了來試試,味道甜了一點,年榚太硬了,小妹覺得這道菜有待改善,不過以這個價錢,有炸雞和年糕,算是不錯了。另外還點了排骨湯和紫菜飯圈,味道一般般,所以都沒拍照,小妹覺得這家店的烤肉方面做得不錯,其他食物尚有進步空間。優點是還沒有太多人認識,相比另一家九龍灣的韓國菜好吃! 此外這間的服務不錯,全都是韓國年輕人,工作勤快~!
小妹和同事四人一起吃晚飯,總是離不開九龍灣

五花腩肉
牛肋肉
炸雞
此外這間的服務不錯,全都是韓國年輕人,工作勤快~!讚一個~!

2015-01-14
五花腩肉
牛肋肉
  • 五花肉
2015-02-18 1459 瀏覽
這是一間不太多人認識的韓國餐廳。價錢適中,味道正宗,最重要的是無須排隊等候這天再來光顧,一坐下便有店員送上前菜。每次來煎泡菜必須要吃微辣香脆,有三塊。四十多元一份比其他韓國餐廳較便宜,是合理的價格。粉絲甜甜的,簡單但好吃,有少量的牛肉在內。不足之處是用了很多的油來炒,想瘦的女士們要認真考慮ps餐廳的老闆和店員好像都是韓國人。

這天再來光顧,一坐下便有店員送上前菜。
每次來煎泡菜必須要吃
煎泡菜,炒粉絲

ps餐廳的老闆和店員好像都是韓國人。
2015-02-16
15 分鐘 (堂食)
煎泡菜,炒粉絲
  • 煎泡菜