2017-07-28 829 瀏覽
今晚想食韓國野。喺牛頭角附近就試下呢間。叫左牛肉卷,蜜糖豉油炸雞,同石頭鍋飯。講真除左蜜糖炸雞好味,其餘兩個係一般。野食係大份嘅但味道真係好一般,石頭鍋飯食剩三分一。
今晚想食韓國野。喺牛頭角附近就試下呢間。

叫左牛肉卷,蜜糖豉油炸雞,同石頭鍋飯。

2017-07-28
2017-07-18 463 瀏覽
韓式豆腐湯真係幾好味,辣度接受到。不過都好飽既炸雞既蜜糖汁好好味,紫菜包卷都好吃朋友話炸醬麵好好味店舖環境唔差,可能少人客,覺得好舒服下次會再去食同試其他野食。
韓式豆腐湯真係幾好味,辣度接受到。不過都好飽既
炸雞既蜜糖汁好好味,

紫菜包卷都好吃
朋友話炸醬麵好好味
店舖環境唔差,可能少人客,覺得好舒服
下次會再去食同試其他野食。
2017-07-14 374 瀏覽
原本去食隔離嗰間,不過隔離嗰間爆到七彩。見呢間黃金時段都仲有位,再望下個Menu平過以前喎,就wall in入去,一行六人四大兩個小朋友,有個後生仔侍應好好禮貌走來招呼,落單叫咗人蔘雞湯、韓式炒粉絲、牛肋骨、芝士麵、番茄牛肉麵、牛肉紫菜包飯、辣炒年糕。人蔘雞湯冇人蔘冇蔘味雞都算大隻嘅啲骨都淋晒嘅,但真係無蔘味我驗屍咁驗都搵唔到個碌人蔘。韓式炒粉絲又係冇味嘅至少唔難食囉都幾乾身。牛肋骨唔係吼緊咩似烚熟走油多啲🙁。芝士麵同屋企煮冇分別多咗塊芝士。番茄牛肉麵反而個湯都幾婆,係咁多款食品入邊最好味嘅。牛肉紫菜包飯賣相幾精緻,但又係冇味嘅,韓式紫菜飯應該有麻油味先真但係佢一啲都。辣炒年糕因為驚小朋友食唔到所以叫小辣普普通通年糕都煮得淋嘅。價錢唔貴但係唔講唔覺係食緊韓國野囉。勝在街坊生意唔難食又唔使等位乜滯。
人蔘雞湯
2017-07-06
番茄牛肉拉麵
1K
2017-06-22 294 瀏覽
多年前曾在大埔光顧Cafe首爾對於石頭飯及蘿蔔湯的印象比較深知道此店在得寶開了店便和住在附近的親戚來這裡吃個午餐~這裡的店面比較大, 座位較寬闊我們大約下午2點來到的時候, 沒什麼食客這次午市點些我上次晚市沒吃過的分別點了韓式烤牛肉飯及韓式泡菜豬肉飯加$10要了梨汁韓式烤牛肉飯, 一上桌見到的, 仿如茶餐廳碟頭飯的外貌味道方面一般, 普普通通的, 就只是汁煮牛肉一樣..醬汁的味道偏淡一點, 但仍可接受韓式泡菜豬肉飯同樣是不過不失整頓飯最好的, 大概是加$10的一罐小小梨汁梨汁中有些梨肉, 挺好喝!今次的午餐, 很有茶餐廳的感覺或許, 想不到吃什麼時, 才再光顧吧~
多年前曾在大埔光顧Cafe首爾
對於石頭飯及蘿蔔湯的印象比較深
知道此店在得寶開了店
便和住在附近的親戚來這裡吃個午餐~

這裡的店面比較大, 座位較寬闊
我們大約下午2點來到的時候, 沒什麼食客
這次午市點些我上次晚市沒吃過的
分別點了韓式烤牛肉飯及韓式泡菜豬肉飯
加$10要了梨汁

韓式烤牛肉飯
韓式烤牛肉飯, 一上桌見到的, 仿如茶餐廳碟頭飯的外貌
味道方面一般, 普普通通的, 就只是汁煮牛肉一樣..
醬汁的味道偏淡一點, 但仍可接受
韓式泡菜豬肉飯同樣是不過不失
梨汁
整頓飯最好的, 大概是加$10的一罐小小梨汁
梨汁中有些梨肉, 挺好喝!

今次的午餐, 很有茶餐廳的感覺
或許, 想不到吃什麼時, 才再光顧吧~
2017-05-19
2017-06-05 1218 瀏覽
牛頭角「得寶商場」的食肆,我以前都曾經試過幾次,其中一次是「得寶商場」地下,望向馬路的台灣麵線水餃餐廳「八方X集」。另外兩次,就是「得寶商場」地下「牛下新城」的手工漢堡店「Burger X」,跟著還有糖水甜品店「松X糖水店」。至於上「得寶商場」一樓的餐廳,對我來講是人生的第一次,我要幫襯的餐廳,是韓國菜餐廳「Cafe首爾」。其實我早已在開飯網內,關注了「Cafe首爾」很久,只差一次實實在在的用餐體驗,和一篇「Cafe首爾」的食評。不過我去到「德寶商場」「Cafe首爾」,適逢「Cafe首爾」處於中場休息時間,我在等待期間用手機,拍下「Cafe首爾」店門兩張照片。「Cafe首爾」侍應店員立刻「嚇得」落下鐵閘,感覺真的很像大埔墟的「一X拉麵」。等到差不多晚上大約六點鐘,「Cafe首爾」最後還是拉起鐵閘,開始晚市的生意。從「Cafe首爾」的餐牌所見,「Cafe首爾」感覺很像一般街坊韓國食店,至少不像旺角韓國菜餐廳「Yadllie Plate」般,一邊有炸雞鐵板燒主菜,另一邊又有韓式甜品,如韓國雪奶或爆谷雪糕。「Cafe首爾」另一個跟外面的韓國菜餐廳最不同地方,就是「Cafe首爾」另外有提供韓國

「Cafe首爾」另一個跟外面的韓國菜餐廳最不同地方,就是「Cafe首爾」另外有提供韓國燒烤服務。現在大多韓國菜餐廳,甚少會同時提供韓國燒烤,要去食韓國燒烤就要去,專門提供韓國燒烤的韓國餐廳食店,如「高X軒」、「漢X樓」等地方。

其實我來到「Cafe首爾」之前,我一早已經打定了主意,今次我想試食的韓國菜式,是韓國很多尋常百姓都喜歡吃,韓國電視劇經常會出現的「韓式炸醬麵」。

不過「Cafe首爾」看似只是一間平民韓國食堂,原來區區一客「韓式炸醬麵」,價錢都需要收六十元一客。還是一分錢一分貨,當時我還以為「Cafe首爾」六十元一客定價蠻昂貴,但之後我就發現六十元一大兜「炸醬麵」,其實都蠻抵食的。

除了「韓式炸醬麵」之外,我還突然無意間,看中了「Cafe首爾」的「無骨芝士味炸雞」。我突然看中「無骨芝士味炸雞」,大概因為我看過其他韓國菜餐廳的食評,以為「無骨芝士味炸雞」,是那種連鍋上的那種芝士醬汁炸雞

但後來出來的製成品,又令我再次醒覺起來,回憶記起上次在紅磡,黃埔新天地那間「韓X炸雞」,「韓X炸雞」內的「芝士味炸雞」,味道就是跟「首爾Cafe」的那種「無骨芝士味炸雞」很接近。

「Cafe首爾」有一樣設計很精美,值得介紹的一樣東西,就是它們的放「上菜單」的紙座。「Cafe首爾」的紙座設計,可以稱得上是,精美中略帶點簡約。所謂紙座其實只是一塊木頭,再在木頭上插了一個夾,設計簡單的紙座,卻可以夾穩「Cafe首爾」的「上菜單」。

就連「Cafe首爾」提供的前菜,都令我感到很熟悉,因為那個前菜,其實是一碟「醃蘿蔔」。「醃蘿蔔」突然又勾起我的記憶,又是黃埔「咕X雞」的那種前菜「醃蘿蔔」啊,不過「咕X雞」前菜還有泡菜,款式更多的。

「Cafe首爾」上的「無骨芝士味炸雞」,外表無疑真的很像,黃埔的「韓X炸雞」。不過,「韓X炸雞」礙於地方人手有限,只能用外賣紙兜,裝載着灑上芝士粉的炸雞

今次我在「Cafe首爾」,還可以一邊安坐在座位上,一邊在冷氣下悠然享受「芝士粉炸雞」。港幣七十三元一客的「無骨芝士味炸雞」,份量比上次「韓X炸雞」的多出了不少。
無骨芝士味炸雞

雖然「Cafe首爾」的「無骨芝士味炸雞」,芝士味只是來自於「芝士粉」,但七十三元一碟炸雞炸雞份量的確很多,連芝士粉都是一大把「芝士粉」撒在炸雞上面,是貨真價實的表現。

就連「芝士味炸雞」的本身,炸雞的肉質份量比皮多出了不少,「首爾Cafe」的「無骨芝士味炸雞」貌似沒有「偷工減料」,炸雞皮薄啖啖肉,雞肉肉質沒有霉味,也沒有不應該有的雪味。

可惜,我始終還未吃到,鐵鍋上濃厚芝士醬汁的「芝士炸雞」。難道真的「芝士炸雞」,真的要在大型的韓國炸雞連鎖店內,花一百多塊的本錢,才能吃到原味芝士汁炸雞?還是又要跑回太子砵蘭街「韓X」一趟才行?

說句實在的說話,香港現在有很多,大型韓國炸雞的連鎖專門店,一鍋芝士汁烤雞,可能要花上接近一百元才能吃到一客。就算價錢我付得起,我又找到甚麼人陪我,一同享用那鍋「芝士烤雞」呢?

所以,作為一個要長期「孤軍作戰」,一個人孤單吃飯的我,「韓式炸醬麵」可能才是適合我的食品。當然,「韓式炸醬麵」不是「雞飯」,斷不可能取代「雞飯」成為我的主要食糧。

但我每次看見「韓式炸醬麵」,都會想起電視臺播過那套韓劇【茶煲阿四】。我一想起韓藝瑟在【茶煲阿四】,不顧儀態地忘形享用「韓式炸醬麵」,就會想起她每次吃「炸醬麵」都吃到一臉骯髒的傻態。

雖然我明明知道,韓藝瑟一如大部分韓國藝人,都有去美容院整容的嫌疑,但是韓藝瑟還是有一股無法形容的美麗。我總是很想,親自品嚐一次「韓式炸醬麵」,一嚐韓國人和韓藝瑟(都可能)愛吃的味道。
韓式炸醬麵

「Cafe首爾」的「韓式炸醬麵」,跟韓國版本的一樣,都是以一個大型銀兜盛載韓國油麵,和一大堆由春醬、豬肉、蠔油、洋蔥和蔥花煮成的煮成的「韓式炸醬麵」。

食「韓式炸醬麵」的其中一個重要步驟,就是用筷子把炸醬和油麵條,完全攪拌成為一體。原來這一步,其實蠻消耗我的精力,我不斷用幼細的韓國銀筷子,來回攪勻炸醬和油麵條,然後才能吃到滋味的炸醬麵。

我把已差不多撈勻的「韓式炸醬麵」一箸夾起,在手機鏡頭面前,原來撈勻醬料的「韓式炸醬麵」,可以有巨大的份量,我也很想像韓藝瑟般不顧儀態地,狼吞虎嚥大大啖吃「炸醬麵」。

不過,我回復理智後,還是慢慢一箸一箸地,慢慢享用「韓式炸醬麵」算數好過。說回「韓式炸醬麵」的味道,我最初還以為「韓式炸醬麵」會是很辣的麵食,但結果跟我想的有點不同。

原來「韓式炸醬麵」味道的重點不是麻辣,反而是蠔油和春醬混合而成的濃味,辣倒不算辣,味道精華都被集中了在春醬和蠔油的鹹味和春醬甜味。炸醬麵的油麵質地很軟腍,入口很順滑,如果不是我現在每次都要咀嚼二十次,才能吞嚥下肚的話,恐怕我已經興奮得「」一聲,把「韓式炸醬麵」直接吞下肚了。

或許「Cafe首爾」的芝士粉炸雞不是我想要的「夢幻炸雞」,但是「Cafe首爾」的炸醬麵,肯定是我最想吃的「夢幻炸醬麵」,就算我以後還吃到其他店的炸醬麵,還是很難改變了我的想法。
2017-05-14
12 分鐘 (堂食)
無骨芝士味炸雞
2017-05-19 336 瀏覽
聽說這間餐廳的韓食味道不錯,假日裡都多人等位,所以我特登揀平日的 lunch time 來試一下 。開在商場裡的這間餐廳內部都幾寬敞,座位之間有足夠的空間,餐廳的裝飾雖然簡單,非常似普通家庭的飯廳,卻能給客人以賓至如歸的親切感覺。😊點咗一個"韓式蜆蛤豆腐湯(走辣)",裡面除咗有主角"蜆蛤和豆腐"之外,仲配有雞蛋、魷魚碎、肉碎等,食入口一點都唔覺得寡,因為走咗辣,所以變為一款清淡鮮甜的湯煲。點咗小食"韓國傳統紫菜卷",顏色搭配 好 colourful ,味道少少鹹中帶酸甜,仲有粒粒芝麻香,好味到食不停口。😍這一餐食得好飽😜,仲有"韓式炒粉絲"和"韓式魷魚飯"都是我的最愛,留待下次再來品嘗。

韓式蜆蛤豆腐湯

韓國傳統紫菜卷

2017-05-18
韓國傳統紫菜卷
2017-05-01 483 瀏覽
我們一行八人星期六晚到這店,可能地點較偏僻,所以容易找位。我們叫了煎及煮的餃子,煎的泡菜餃,香脆幾辣。煮的皮非常薄,很好吃。還叫了泡菜煎餅,香脆👍🏻。秘製豬手,很入味,很淋。鐵板牛肋,太濕了,燒得唔夠,很靭。鐵板泡菜尤魚豬肉,很香,很夠味,都幾大碟。還有甜辣炸雞,像咕嚕雞,但是辣的。有機會下次就試芝士炸雞先,因為隔離枱的香味很吸引😍😋。我們還叫了冷麵及石頭飯。兩樣都正正常常,份量適中,配合之前濃味及辣的食物很好。結賬都只是六百幾,很抵。
2017-04-29
2017-04-04 629 瀏覽
去完德福睇早場想起得寶商場有間唔錯的韓國菜,一於帶朋友到Cafe首爾試下。不過都早左到,原來午市開12點。入到去環境闊落,感覺舒服,可以俾人係度慢慢食傾計。不過最重要都係食物味道。香脆蔬菜煎餅 - 煎餅真係香脆,而且有唔少蔬菜配料,口感豐富,配埋醬汁真係一流。韓式烤海鮮年糕 - 雖然D個菜唔平,但用料都交足貨,蝦同蜆都有唔少,而且夠香辣,配埋軟硬適中的年糕,真係停唔到口,而且分量真係唔少,大食如我到最後都食唔晒。韓式牛肋骨湯- 牛肋骨湯有香甜的牛肉味,只係牛肉有少少老,但味道係可以接受的。整體而言,我個人幾鐘意D間餐廳,味道唔係話好特出但感覺好地道,真材實料,而且價錢合理,環境都唔錯,下次可以再來試其他。
香脆蔬菜煎餅
韓式烤海鮮年糕
韓式牛肋骨湯
2017-03-25
香脆蔬菜煎餅
韓式烤海鮮年糕
韓式牛肋骨湯
2017-03-29 549 瀏覽
偶爾經過呢間韓國餐廳 諗起向釜山旅遊既開心日子 因此決定入內食一餐韓式晚餐 回味韓國覺得呢間餐廳係好家庭式feel,職員們都幾有heart 經營呢間餐廳架。菜式真係好多,我選擇左係釜山食過既炸醬麵、gimbap同芝士雞飯~首先炸醬麵的確同我向釜山食既差唔多味道,份量亦好多,醬汁足夠撈哂成碗麵。不過實在太多了,食唔哂最鐘意食既紫菜飯卷好足料,包得很札實,餡料豐富,味道多元。特登加了12蚊芝士,與本身的雞肉很夾,泡菜很夠味!

韓式炸醬麵
最鐘意食既紫菜飯卷好足料,包得很札實,餡料豐富,味道多元。
傳統紫菜飯卷
特登加了12蚊芝士,與本身的雞肉很夾,泡菜很夠味!
泡菜芝士雞肉飯
2017-02-24 901 瀏覽
曾去大埔的店數次, 覺得這店的飲卷的碗確幾好味, 石鍋飯又滾熱辣, 只是地點有些偏遠, 有時逛完商場後再行過去, 也要5-10分鐘見到淘大那邊的得寶花園開有新店, 當然去試一試唷, 晚上七點幾, 去到店內, 只有食韓定食的一邊有食客, 燒烤那邊的枱子, 一枱客也沒有, 可能因為是平日, 加上得寶位置, 也不是熱門商場, 人流始終不太多, 加上隔離有撤利阿, 西式始終較大眾化, 所以"人流"型成強烈對比1)牛肉石鍋飯 (保持水準)2) 豬蹄 (有驚喜)看相片, 以為得8塊, 覺得偏貴, 原來一碟大少夾埋也有十多片, 炆得很"林", 得入味, 這個有驚喜, 好好味3) 炸醬麵 (少少失望)之前曾在紅磡的小店吃過, 味道也幾好, 二人SHARE食的話, 會覺得幾好味, 如果只有一人吃, 就會覺得很"溜", 但這店的炸醬麵, 我友人郤過得麻麻, 吃過這碗之後, 她話對這款麵扣咗分, 她說紅磡的韓食小店整得較好味4) 紫菜飯卷料多, 好味, 這款是42元, 如果ORDER 牛肉飯卷那類, 價錢要50多元, 但好像是大碟一點, 但略覺麻油味不夠, 始終在大埔吃的較香麻油味, 所以今次在這店試, 覺

見到淘大那邊的得寶花園開有新店, 當然去試一試唷,

1)牛肉石鍋飯 (保持水準)

2) 豬蹄 (有驚喜)

3) 炸醬麵 (少少失望)

韓式炸醬麵
4) 紫菜飯卷料多, 好味, 這款是42元, 如果ORDER 牛肉飯卷那類, 價錢要50多元, 但好像是大碟一點, 但略覺麻油味不夠, 始終在大埔吃的較香麻油味, 所以今次在這店試, 覺得一般

總括:-環境, 員工, 各樣也幾好, 不過當晚食客真的不多, 其實這個店咁大, 要經營真的不易, 始終不會晚晚都有客人來燒烤
韓式紫菜飯卷
韓式豬蹄
2017-02-22
韓式紫菜飯卷
韓式豬蹄
2017-02-20 603 瀏覽
九龍灣好多餐廳,今次係朋友介紹,去人流無咁多的得寶商場,試下Café Seoul。平日夜晚,大概五成入座率,可能同位置偏遠有關,唔係朋友話去呢度,區外人都唔容易為意呢間餐廳。當晚叫了三款食物:D6韓式蜆蛤豆腐湯煲 ($60) 這個可以走辣,走完辣係清湯,豆腐夠多,蜆蛤比較少,淡而無味,比較可惜。B8 韓式魷魚飯 ($58) 這也可以走辣,魷魚幾多,肉質彈牙,沒有辣醬就靠洋蔥、芝麻等調味,還算不錯。T3 韓式芝士烤雞肉 ($98) 辣度強勁,第一啖還不覺得怎麼樣,第二啖就嚐到辣的滋味。一股辣勁之下,芝士香唔太食到。雞肉少得出奇,夾極都只係夾到年糕,仲有生菜。侍應服務一般,舉手叫佢過來都反應快,但斟茶就完全唔主動,次次都要叫先有人來斟茶,斟時係唔會睇埋同桌其他食客要唔要添的,斟完一杯就走,呢個值得改善。埋單要過$200才可簽卡,當晚使費$216,所以簽了,平均每人$72。

當晚叫了三款食物:
韓式蜆蛤豆腐湯煲
韓式魷魚飯
韓式芝士烤雞肉

2017-02-09
韓式魷魚飯
韓式芝士烤雞肉
2017-01-04 981 瀏覽
間中也會來這裏吃晚飯,這裏是韓國人開的店,覺得味道果真跟韓國差不多,不過不知道何解人流總不是很多,可能是因為旁邊的意式餐廳實在太受歡迎了,哈哈!今次點了以下菜式,價錢就大約啦,有點忘記了:其實除了上述的菜色之外,我之前也吃過其他的菜色也不錯,例如:1. 醬汁鐵板燒牛肋骨:$98實在非常好味!牛肋骨很入味,配上特製的燒汁,不會太鹹,但又能帶出牛肉的鮮味!2. 辣豆腐蛤蜆湯:$65辣味非常惹味,魷魚和蜆肉很有咬口,豆腐夠滑,配上飯一流!

今次點了以下菜式,價錢就大約啦,有點忘記了:
秘製韓式豬手
紫菜包飯
海鮮辣豆醬湯配飯

1. 醬汁鐵板燒牛肋骨:$98

2. 辣豆腐蛤蜆湯:$65
辣味非常惹味,魷魚和蜆肉很有咬口,豆腐夠滑,配上飯一流!
秘製韓式豬手
紫菜包飯
海鮮辣豆醬湯配飯
  • 鐵板燒牛肋骨
九龍灣得寶商場有間韓國小店 食過幾次都覺得唔錯 之前食過紫菜卷同石頭窩牛肉飯 今次就去試下韓式泡菜雞肉飯$53 香辣惹味雞肉 雞肉份量足辣辣的 加埋年糕一齊食煙煙韌韌 足料 飽肚👍🏻如果加芝士就要另加$12 芝士控可自行考慮啦😂😂😝.

• 韓式泡菜雞肉飯
2016-12-20 603 瀏覽
叫首爾的cafe總是似曾相識,得寶這裡肯定沒試隨意選擇只有半小時午餐見38元一個韓牛拉面不加一便可38的拉面中号碗,肥牛片放大量大蔥紅蘿蔔絲椰菜以致每一口都有面有菜絲感覺幾好夠熱夠辣像10多年前的韓國餐館非常濃郁強調辣口味十分山東喜歡強烈的人偏好本地廣東人則各別說法。
叫首爾的cafe

則各別說法。
2016-12-20
  • 燒烤牛肉牛骨
2016-10-23 1137 瀏覽
今晚原先想食隔離間餐廳,點知太多人,見Cafe首爾唔洗等位,價錢又唔算太貴,就入咗去食喇。原來餐廳裡面分開兩邊,一邊係韓燒,一邊係普通食飯。今日我哋唔想食熱氣野,所以食普通料理。今日食1)韓式泡菜豬肉飯依個飯係鐵板上菜,所以非常熱,很好。份量適中,因為基本上個飯唔洗調味,所以都幾好食。(2)烤牛肉蕃茄湯麵先講賣相,完全無擺好裡面嘅餸就上菜。烤牛肉好碎,無乜幾塊係完整嘅,而且全部已經混入哂落個麵度,唔覺佢有烤過嘅痕迹。個麵底係普通嘅韓國拉麵,好彩佢唔係煮得好淋,湯底都算ok嘅,夠熱有蕃茄味。(3)芝士炒年糕算可以接受,如果可以多啲芝士就好喇。P.S食完後好口渴,返到屋企後飲咗好多水。

今日食:
(1)韓式泡菜豬肉飯
依個飯係鐵板上菜,所以非常熱,很好。
份量適中,因為基本上個飯唔洗調味,所以都幾好食。
韓式泡菜豬肉飯
(2)烤牛肉蕃茄湯麵
烤牛肉蕃茄湯麵
(3)芝士炒年糕
算可以接受,如果可以多啲芝士就好喇。
芝士炒年糕
P.S食完後好口渴,返到屋企後飲咗好多水。
2016-10-22
韓式泡菜豬肉飯