2018-07-05 74 瀏覽
今日喺尖沙咀做完嘢 約咗班friend一齊去食好嘢左揀右揀我哋最後一都一致揀咗去burger room食漢堡包 呢度係我哋其中嘅一個聚腳地 覺得佢個環境都幾舒適 幾好feel 一班朋友傾計啱曬 當然食物質素亦有番咁上下啦I每次我一定要點嘅就係依個特量芝士牛肉漢堡 超正 牛肉超juicy 番茄勁甜勁新鮮 當然重點係佢個芝士啦 唔知點形容 總之好好味今次仲食咗 菠蘿鱈魚柳漢堡 同埋鵝肝牛肉漢堡鵝肝我會搵塊麵包夾住分開食咗先 我覺得咁樣食好味啲 魚柳係外脆內軟呢杯奇異果汁我好多時都會飲 個口感非常好 好香奇異果味 又好似健康啲唔知點解每次喺依度食完都會覺得好滿足 可能好嘅食物 配合好嘅環境同氣氛 係有一種魔力喺度
今日喺尖沙咀做完嘢 約咗班friend一齊去食好嘢

I

今次仲食咗 菠蘿鱈魚柳漢堡 同埋鵝肝牛肉漢堡

唔知點解每次喺依度食完都會覺得好滿足
可能好嘅食物 配合好嘅環境同氣氛 係有一種魔力喺度

2018-07-04 122 瀏覽
位於美麗華商場裏便嘅burger店想試左好耐,今晚終於可以同仔仔試吓佢嘅至愛漢堡包🍔一入門口店舖,好寬敞呢,格調好摩登真係好友西風格調。跟返西方風格係,自己出去order食物的,最正就係免加一🤭🤭但係唔代表服務唔好喎,店員都好細心,一擺低嘢食都會略略介紹食物樣樣小食都份量不大,可以樣樣都試吓,仔仔就最欣賞炸薯條,食得出係用靚薯仔新鮮即炸,而我最愛炸單骨雞亦,同芥茉漿配合得天衣無縫!炸魚柳果皮好脆,魚肉很多好嫩,鱈魚係吾同D嘅真心覺得抵食,四個人食到好飽好飽,一定有下次
一入門口店舖,好寬敞呢,格調好摩登
真係好友西風格調。

特量芝士牛肉漢堡
真心覺得抵食,四個人食到好飽好飽,一定有下次

2018-07-03
5 分鐘 (堂食)
特量芝士牛肉漢堡
  • 香辣單骨炸雞亦配他他醬
  • 粗炸薯條
2018-07-04 74 瀏覽
美麗華的burgeroom環境不錯,空間大坐得舒服,有卡位和bar桌選擇,感覺好relax點了迷你薯餅邊食邊傾計香噴噴的薯餅很脆很可口,重點是炸物不油,一口一個薯餅,再配藍莓sauce,又幾特別幾好食!另外薯餅數目也不少,一邊食一邊傾,好像食極都食不完有炸物當然要點飲品啦本身想飲酒輕鬆下,不過最近胃仔唔太好,還是點杯菠蘿果茶開下胃算了!初時望落好像好稀好水,但飲落又唔係喎!菠蘿和茶的比例不錯,不會太苦又不會太甜!推介最後當然唔少得點burger見到每桌至少有一個就知呢到漢堡包一定唔會差!我點了鵝肝牛肉漢堡,淨係睇賣相已經贏哂!鵝肝和牛肉超厚切鵝肝燒到剛剛好,外層脆脆地很香口!牛肉則鬆軟不會熟到過火,再加上有芝士夾雜著,飽感一流!另一要讚的是數塊蔬菜起了吸油作用,食落完全不油總括而言,食物環境也很好呢!

點了迷你薯餅邊食邊傾計

另外薯餅數目也不少,一邊食一邊傾,好像食極都食不完

有炸物當然要點飲品啦

最後當然唔少得點burger

見到每桌至少有一個就知呢到漢堡包一定唔會差!
我點了鵝肝牛肉漢堡,淨係睇賣相已經贏哂!

鵝肝和牛肉超厚切

鵝肝燒到剛剛好,外層脆脆地很香口!
牛肉則鬆軟不會熟到過火,再加上有芝士夾雜著,飽感一流!
另一要讚的是數塊蔬菜起了吸油作用,食落完全不油

總括而言,食物環境也很好呢!
2018-06-30 66 瀏覽
喺facebook見到介紹Burgeroom,於是我用openrice app訂咗枱,今日試食。我同老公叫咗軟殼蟹漢堡、菠蘿煙肉牛肉漢堡、蜜桃茶同埋菠蘿茶。先講漢堡,兩個漢堡好高大,份量十足,漢堡包底面都有烘焙,所以有少少燒焦味道,好香 軟殼蟹漢堡嘅賣相好得意,真係好似一隻蟹,左右都有蟹鉗, 而炸漿粉好薄,唔會食到成口油冧冧 不過一定要熱食,如果灘凍咗就會覺得有啲溜 菠蘿煙肉牛肉漢堡,牛肉肉汁豐富有少少騷味,不過被煙肉同菠蘿搶咗牛肉嘅原有味道。另外兩杯果茶,都有啲果肉碎喺底,桃味好飲,菠蘿味就酸咗少少,假咗少少😅總結: 價錢雖然有啲貴,不過會再去試其他漢堡

軟殼蟹漢堡嘅賣相好得意
不過一定要熱食,如果灘凍咗就會覺得有啲溜
菠蘿煙肉牛肉漢堡,牛肉肉汁豐富
有少少騷味,不過被煙肉同菠蘿搶咗牛肉嘅原有味道。

總結: 價錢雖然有啲貴,不過會再去試其他漢堡
2018-06-30
2018-06-29 48 瀏覽
今日又喺尖沙咀收工, 約咗個好多年冇見嘅朋友吹水, 朋友話想食美食餐廳,就揀咗呢一間。去到先發現原來之前食過銅鑼灣嗰間,都唔錯 ,可以一試。 叫咗一份鵝肝雞柳漢堡, 一份香脆彈骨雞翼配蜜糖芥末醬,同埋一杯asahi啤酒。先來一份雞翼,賣相好靚炸到金黃色, 食落口外面嗰層脆脆十分惹味, 入面啲雞肉好嫰, 雞翼好大隻,連埋啲芥末醬一齊食,完全沒有熱氣嘅感覺。 另外嗰個鵝肝雞柳漢堡 ,鵝肝真係好厚好大嚿 ,食落口啲鵝肝香味滲滿曬係個口腔入邊, 配埋蕃茄、洋蔥、雞柳 、生菜, 真係十分之高質素 ,加一杯ASAHI啤酒,成件事真係冇得彈,又係一個愉快嘅下午。

2018-06-27
2018-06-26 135 瀏覽
這是我第三次食burgeroom了,不過tst的分店則是第一次。Tst人少很多呢,八時多不用排隊已有位了。店內佈置得黑黑的,是走型格的路線吧。我記得之前食過漢堡包內同時有大烤菇跟菠蘿是不夾的,所以這次避開了,最終選了牛油果芝士牛肉漢堡和大烤菇芝士牛肉漢堡。其實兩個漢堡都好食,但最奇怪是牛肉的味道竟有分別,大烤菇那個較好吃。牛油果醬不太濃,只是依稀嚐到點味道。除了主角,配角的蕃茄更出色,新鮮多汁。漢堡雖大,但只要吃得有技巧,仍能一口咬到所有層的美食,得到最大的滿足!

大烤菇芝士牛肉漢堡
2018-06-17
大烤菇芝士牛肉漢堡
2018-06-18 89 瀏覽
Burgeroom has always been my favourite place for having burgers, for its delicious flavour and high quality.There were plenty of options from the menu. Many different combinations put together to create choices beyond your imagination.We got this foie gras featured beef patty. It was a really nice and rich combination.My friend got this classic combination of beef, bacon and cheese. There's a lunch combo with fries and drinks. For drinks, I really liked the peach and pineapple iced tea. It went

For drinks, I really liked the peach and pineapple iced tea. It went really well with the burgers and they were really refreshing!
2018-06-17 72 瀏覽
Burgeroom 其實係好耐一開既時候已經係銅鑼灣食,今日有機會同朋友來尖沙嘴食。見到隔離檯個個都叫Double Foie Gras Burger,雖然貴,但都忍唔住叫左個。鵝肝煎得好食,加埋burger當然口感層次好好,而且更juicy。另一個burger就係Bacon Cheese Burger另外加左煎蛋,同樣地配料Bacon 好食,脆口而且夠香。可惜既係Burger 本身既patty 不太秒,juicy係夠,但肉香欠缺,而且不能選擇生熟程度,都係全熟的。Curly Fries 我係好鍾意食,以前英國好多地方都有,香港真係比較小,所以我都點左Curly Fires,炸得唔錯。
2018-06-15 86 瀏覽
天氣太熱胃口不好,不太想食主餐,剛巧經過美麗華商場有一間美式漢堡,就選址這裏!還好我來的時候時間尚早,遲一點已經滿坐。除了漢堡外,食物選擇很多,價錢相宜。漢堡也很創新!有很多不同的口味。兩個女子不能吃太多,我們點了一份帶子沙律,份量也很多!帶子很大很肉厚!有點點焦味很香!沙律醋汁律開胃!大蘑菇漢堡很巨型!不能一口吞下 !漢堡很juicy很有肉汁!!麵包也很鬆軟!中間的蔬菜也很新鮮,所以整體感覺很Fresh!不會很heavy!芝士薯圈感覺很惹味!芝士超多!很香!最適合芝士控!

還好我來的時候時間尚早,遲一點已經滿坐。

除了漢堡外,食物選擇很多,價錢相宜。

漢堡也很創新!有很多不同的口味。

大蘑菇漢堡很巨型!不能一口吞下 !

芝士薯圈感覺很惹味!芝士超多!很香!最適合芝士控!
2018-06-14 4906 瀏覽
自從響另一間專食漢堡既小店受氣之後(詳情睇我另一食評😑我唔會再去食架喇),我又要另覓過間好食漢堡店取代🤦🏻‍♀️大雨被困尖沙咀,唯有商場接商場間間商舖層層咁行打發時間,先發現原來美麗華有間咁既野🙈難為我成日行尖咀見成日排隊都無留意呢間食乜,行埋去睇個餐牌真係清一色漢堡🤩👈🏻同行大胃王先生雙眼發光即刻話入去試,因為早無乜人唔使排隊等位非常好。其實唔餓因爲剛剛先響另一商場食左tea(🤦🏻‍♀️又響五個鐘內食左三餐),所以只叫沙律小食漢堡各一share食。幾時都話menu啲相好緊要,因為都係見圖吸引就會叫,menu都未睇晒大胃王已經問叫呢啲好唔好,反正我有選擇困難就由佢去買。係自助式去櫃面買佢地送黎,我就繼續聞個menu。水同調味料都放晒一邊櫃自己去囉。Brooklyn large:比正常啤酒苦澀自家桃茶:有輕微桃肉末,抬頭見到水吧上面一大堆水果味糖漿😂芝士旋風薯條:原來係扭扭薯條配車打芝士,熱辣辣食真係好味,芝士夠溶又濃,薯條夠脆咬落仲有聲。以為器皿係鐵可以熱住個薯條,少年我實在太年輕,食左一半就食漢堡,再食佢已經凍左,凍左既芝士硬左仲好咸😂登登登櫈~特量芝士漢堡,真心大份,賣相吸引😻好彩只叫

桃茶&brooklyn  large

Brooklyn large:比正常啤酒苦澀
自家桃茶:有輕微桃肉末,抬頭見到水吧上面一大堆水果味糖漿😂

特量芝堡

登登登櫈~特量芝士漢堡,真心大份,賣相吸引😻好彩只叫一份,一人一個真係食唔晒。可能佢地都知,所以好貼心咁一早以切開兩份。

打開仲不得了🤤🤤🤤一層層結構映入眼簾,視覺刺激胃酸分泌。芝士量多軟身但唔係係咁溶既狀態。(其實都好唔會流晒落碟咁浪費)牛肉漢堡肉夠厚唔鞋,肉無煎過熟仲有微紅帶肉汁。好幾片番茄解除油膩,生菜帶來脆脆口感。個沙律汁係個精髓,微酸既沙律醬取代左平常用來吊味、味道濃烈嘅酸青瓜,將多樣材料融合調和,令整個漢堡包既味道發揮至極致。仲微熱既包上有芝麻,外皮酥脆同軟既包肉,吸左肉汁個包都無變成一pet野,個包包處理同選擇好好👍🏻

菇沙律

菇沙律同普通沙律差廿蚊就係多左中間隻菇,沙律菜新鮮但沙律汁味道平凡,菇菇對我來說係熟得濟,菇做左豉油碟咁中裝住啲肉汁,切碎晒啲菇洋蔥同番茄撈埋食都係無乜味,當清清口埋齋。

美式風格有啲貨櫃板霓虹燈牌做裝飾,坐滿客都係得兩三個侍應遊走。在座都係年輕人同外國人。味道幾好價錢唔貴仲唔加一,未食完大胃王先生已經不停叫下次再黎試其他漢堡😂。

雖然我個口唔夠大,唔能夠一口過將所有材料咬一次,但都堅持咬多口,務求個口入邊齊晒咁多樣材料先對得住個漢堡包😂見到啲靚女打完卡用刀叉分開層優雅咁食🤦🏻‍♀️咁不如唔好食漢堡啦,除左唔過癮之外,又唔係炒過啲材料味唔能夠融埋一齊響口就無意思啦🙈

芝士爆炸薯條
2018-06-13
特量芝堡
芝士爆炸薯條
2018-06-12 106 瀏覽
好彩一早訂左位, 唔係就要排隊等位! 之前去過銅鑼灣分店, 但尖沙咀呢間就大好多同坐得舒服d~呢度去櫃檯點完餐就返埋位就會有店員送上食物架啦!軟殻蟹漢堡呢個漢堡永遠都係我至愛大大隻軟殻蟹好脆卜卜, 真係每次都必食推介鵝肝牛肉漢堡第一次食呢款漢堡, 估唔到個鵝肝好肥美, 牛肉又厚又多汁, 一啖咬落去真係好滿足另外仲叫左2個小食~鱈魚手指同牛油果醬芝士薯條, 2款都熱辣辣, 好好味

軟殻蟹漢堡
呢個漢堡永遠都係我至愛
大大隻軟殻蟹好脆卜卜, 真係每次都必食推介

鵝肝牛肉漢堡

另外仲叫左2個小食~
鱈魚手指同牛油果醬芝士薯條, 2款都熱辣辣, 好好味

2018-06-12 82 瀏覽
對上一次去burgeroom 已經係大半年前喺銅鑼灣分店啦!今日係尖沙咀放工突然好想食漢堡,就即刻諗起呢間餐廳!餐廳開張都好一段時間,但平日夜晚依然滿座,可見保持到人氣啊!漢堡好大個,同朋友一人嗌一個share食就最好啦!牛油果醬芝士牛肉漢堡牛油果醬非常充足,多到瀉左落個碟上面,而且食得出係新鮮嘅牛油果,而唔係調味料,正!牛肉一如以往好厚,配上芝士味道好夾,又唔會乾,好好味!大烤菇鱈魚柳漢堡烤菇好大好香,而鱈魚呢就係炸過,食嘅時候仲熱,可見係新鮮製造!配上沙律醬同埋蕃茄,新鮮又唔會漏,唔錯!芝士旋風薯條食漢堡又點可以唔配薯條呢 呢份旋風薯條口感好似係有成塊芝士溶咗喺上面咁,好濃好好味!薯條亦都係熱辣辣,炸得好香口好食!雞肉條除咗薯條之外,呢一個雞肉條配上BBQ醬都唔錯,冇令我失望!呢一餐食到好飽好滿足,下次會再試其他漢堡!

漢堡好大個,同朋友一人嗌一個share食就最好啦!

大烤菇鱈魚柳漢堡

芝士旋風薯條

雞肉條

除咗薯條之外,呢一個雞肉條配上BBQ醬都唔錯,冇令我失望!

呢一餐食到好飽好滿足,下次會再試其他漢堡!
2018-06-11 102 瀏覽
Openrice 見到咁多正評作為漢堡迷都要試一試呢間 burgerroom 星期六晚 6:30 黎到 人唔算多唔洗等 即刻有得入坐菠蘿同牛肉漢堡真係好夾好fresh 食左咁大舊肉都唔會好濟個牛肉表面充滿燒烤汁幾好食牛油果芝士雞扒漢堡呢個好一般太多沙律醬食唔到牛油果🥑陣香味個包本身又唔夠熱同埋麵包唔夠鬆軟好似雪左好耐咁令到成個漢堡口感一般炸單骨雞翼都ok 幾好Overall 無想像中咁好食不過夠大份 價錢又合理都可以一試
Openrice 見到咁多正評

Overall 無想像中咁好食
不過夠大份 價錢又合理
都可以一試
2018-06-09 73 瀏覽
小女生考完試,剛好下午我在尖沙咀出席研討會,知道她喜歡食burger,那麼就帶她去美麗華商場既burgeroom 吧!六時來到,因為時間尚早,食客不多。這間burgeroom比銅鑼灣的總店大很多,座位也較舒適呢!這裏有啤酒供應,和好友嚟happy hour就最好不過!菠蘿煙肉牛肉漢堡$90大烤菇牛肉漢堡$105一行三人叫了兩份漢堡及一份薯條,漢堡的份量真的很巨大,我和小女生分享一個就是剛好。 漢堡扒十分多汁又嫩滑,也能吃到牛肉味道。 蕃茄肉厚,生菜爽口 ,加入burger 內,讓人不覺單調。大烤菇及菠蘿增添了漢堡扒漢堡的整體嘅味道,菠蘿又酸又甜,令人開胃,而大烤菇又香多汁,加入千島海鮮島沙律醬,實在是一流的配搭。芝士旋風薯條$50炸得金黃香脆,加入了車打芝士醬,極邪惡,真的讓人難以抗拒。邊吃邊喝snapple peach tea,解渴又消暑呢!

這裏有啤酒供應,和好友嚟happy hour就最好不過!

菠蘿煙肉牛肉漢堡$90

大烤菇牛肉漢堡$105

芝士旋風薯條$50
炸得金黃香脆,加入了車打芝士醬,極邪惡,真的讓人難以抗拒。

邊吃邊喝snapple peach tea,解渴又消暑呢!

2018-06-08 77 瀏覽
位於銅鑼灣嘅bugeroom一直都好出名, 朋友係我推介過幾次, 但由於晚餐時段都唔會過海,一直都冇機會食,直至知道佢哋喺美麗華開咗新分店, 尖沙咀咁近,就想約咗九龍嘅朋友今晚去試吓。牛油果薯條作為牛油果嘅粉絲,見到有牛油果薯條,點都要嗌下。濃郁嘅牛油果醬, 入口好creamy, 上面配有酸嘅蕃茄粒中和, 食落好match。下面仲有濃郁稠身,呈深黃色嘅芝士,芝士味非常濃郁,但又唔會覺得膩,配水啱啱炸起嘅薯條,真係幾出色,下次一於試埋佢哋嘅旋風芝士圈。蘑菇芝士牛肉漢堡黎到當然要試吓佢哋嘅招牌芝士漢堡啦,我揀咗一款有埋蘑菇嘅,主打嘅芝士漢堡果然名不虛傳,漢堡非常大個,十分足料,一啖一定冇可能食晒。餐廳亦都好細心將漢堡切開2分,健康就會見到蘑菇,芝士,漢堡,番茄,生菜同沙律醬。蘑菇烤完亦好juicy多汁,唔會乾身,煮個漢堡扒牛肉味香濃又多汁,成個配搭都好match。不過可惜嘅係漢堡嘅份量實在太大,真係冇辦法享受一口咬晒所有嘅感覺,哈哈。Fish burger with pineapple 同行嘅有人要左魚堡配菠蘿, 同樣非常足料,菠蘿鮮甜多汁,可以減輕炸魚嘅油膩,一拉開兩邊漢堡,就會拉出芝士

牛油果薯條

蘑菇芝士牛肉漢堡

Fish burger with pineapple

同行嘅有人要左魚堡配菠蘿, 同樣非常足料,菠蘿鮮甜多汁,可以減輕炸魚嘅油膩,一拉開兩邊漢堡,就會拉出芝士絲,邪惡得來又滿足。

呢間buger朋友真係冇介紹錯, 依家尖沙咀都有分店咁方便, 一定會同朋友encore多幾次。