位於中環間半山區有一間隱世馬來西亞餐廳,雖然身處在窄巷中,但晚餐時間人流依然絡繹不絕。店員很熱情有禮,而且非常健談。除了主動介紹餐牌上的特色食物外,還會和客人輕鬆聊聊天。泰式酸辣無骨鳳爪$78比想像中的份量來得超級多,鳳爪做得很入味,而且很爽口清新,還配有小蕃茄之類的蔬菜伴碟。作為開場的小吃非常適合,一邊聊天一邊過過口癮。秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(珍寶大蜆拼海蝦$128)餐廳主打天然食材製作,湯底不加額外味精,不加糖,湯底很有心思用海鮮調配,喜歡喝湯的話也可以盡情飲!我們選了店員推介的珍寶大蜆拼海蝦,大蜆完全沒有沙,也有很多隻蝦,份量很豐富!招牌喇沙烤雞$228烤雞上菜時熱辣辣,喇沙味好香,伴碟的配菜都很豐富,有蒜頭、洋蔥、翠玉瓜、蕃茄仔等等,雞皮很香脆,烤雞來說肉質也算不錯。因為不喝酒的關係,飲品點了一杯蘋果汁$38,解解辣。餐廳是可以包場開party的,有機會可以約很多朋友一起來玩,下次想試惹味肥牛對咖喱喇沙湯麵和肉骨茶!

泰式酸辣無骨鳳爪$78
泰式酸辣無骨鳳爪

秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(珍寶大蜆拼海蝦$128)
秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(珍寶大蜆拼海蝦)

招牌喇沙烤雞$228
招牌喇沙烤雞

因為不喝酒的關係,飲品點了一杯蘋果汁$38,解解辣。

蘋果汁
2022-08-11
泰式酸辣無骨鳳爪
秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(珍寶大蜆拼海蝦)
蘋果汁
2022-08-14 25 瀏覽
✨黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜羊扒用上麥啤去醃肉,肉質用呢個方法處理簡直係比起慢煮嘅方法更加柔嫩!醬汁亦都係自家熬製,味道唔會太過搶!自家製德國酸椰菜味道好濃郁,朋友大贊呢個菜式嘅椰菜一試難忘!✨ 啤酒煮青口配蒜蓉包青口好大隻而且好新鮮!肉質好彈牙而且一啲沙或者內臟都冇❤️❤️啤酒因為煮嘅過程酒精已經揮發晒,所以呢個菜式淨係食到甜甜地同埋青口鮮甜嘅味道,同蒜蓉包超級夾!✨ 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(雞絲扎肉)朋友覺得喇沙好清甜,原來係因為喇沙係用唔同嘅蔬菜🥬熬製而成,無味精!飲落去好順喉!雞肉份量都好多而且成碗湯麵感覺上一啲都唔油膩!
✨黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜

醬汁亦都係自家熬製,味道唔會太過搶!

✨ 啤酒煮青口配蒜蓉包

✨ 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(雞絲扎肉)

飲落去好順喉!
雞肉份量都好多而且成碗湯麵感覺上一啲都唔油膩!
2022-08-14 27 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️ 超隱世特色馬來西亞美食📖📇一開始搵咗好耐都搵唔到,原來係後巷入面🤣見到好多人都咁講,原來係真嘅🙈餐廳嘅環境好舒服,同一般馬來西亞餐廳有分別,感覺似食西餐🤣🤣我地叫咗兩個Lunch set,不過餐廳會不定時轉menu,希望唔會轉走我今日食呢兩款啦😢✅火熱砂煲香濃肉骨茶$128餐廳嘅肉骨茶真材實料,唔會加味精和砂糖,好香藥材味👍🏻而且唔會額外加水,所以味道好濃郁😍最欣賞肉骨茶嘅湯底好清澈,店員會飛油,避免多餘油份。另配蒜泥醬,可以點肉食🐷另一個賣點係用豬軟骨代替豬骨,豬軟骨煮得好入味😋✅秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $98配惹味牛肉堆麵底係米粉加油麵,可掛湯☺️☺️喇沙湯底都係無味精,入面嘅甜味都係來自蔬菜🥬椰奶比例較少,但味道層次豐富,係超最啱我胃口嘅喇沙&肉骨茶🤩📍Brick by Brick (中環)地址:中環士丹頓街21號️地庫
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️
✅火熱砂煲香濃肉骨茶$128

✅秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $98
配惹味牛肉堆
麵底係米粉加油麵,可掛湯☺️☺️

📍Brick by Brick (中環)
地址:中環士丹頓街21號️地庫
  • 火熱馬拉砂煲肉骨茶
  • 秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵
第一次見到呢間餐廳係純粹行開附近食嘢,見到呢個門面同個名都好有心思,今次到訪都特登唔搭登山扶手電梯,係石板街拾級而上,踏過一磚一瓦就會行去到Brick by Brick🧱呢間其實係主打馬來西亞fusion菜,裝修風格都幾chill,襯返soho嘅玩樂vibe🥳一上菜就嗌咗份脆炸一口雞(香辣)($98)🔥雞肉炸得好香口啱啱好,一咬落去好juicy🥰加埋泰式辣醬好惹味😋秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵配珍寶大蜆拼海蝦 ($128)麵底係摻摻,湯底冇味精亦冇加糖,飲落比較貼近住家菜,唔會好口渴🤪蜆有成6隻咁多,都夠大隻,蝦都有兩隻,加埋半隻溏心蛋超滿足🤍招牌喇沙烤雞 ($228) 一上枱見到擺盤好出色🥹有啲喇沙調味令雞肉味道唔會單調😛配菜嘅紅蘿蔔、薯仔同埋洋蔥份量都幾多,加埋份雞大得好緊要,同朋友食到最後都食唔晒🤣小店人手比較緊張,所以上菜速度可能冇平時嘅餐廳咁快,但係欣賞佢哋店員好肯花時間同每一個客人互動,見到佢咁熱情呢點都幾加分🥰

• 脆炸梅子一口雞
2022-08-12 72 瀏覽
Brick by Brick係中環蘇豪區入面一間星馬酒吧餐廳,佢除左喇沙同肉骨茶多款紅白酒同啤酒供應。惹味肥牛堆咖哩喇沙湯麵($108) - 哩度嘅喇沙湯麵有多款唔多配料,價錢就取決於揀咩料。我地揀左肥牛堆,肥牛量都幾多,唔會切到碎濕濕。面頭仲跟左半隻流心蛋,蛋黃仲係流心架。麵底係油麵摻米粉,喇沙湯底非常濃郁,帶少少辣味,好惹味。火熱馬拉砂煲肉骨茶($148) - 肉骨茶上枱時熱辣辣,本身除左白飯,仲有跟油炸鬼同蒜香米。肉骨煲到好腍,離晒骨但又唔會太老,另外仲有啲菇同豆卜。茶湯係馬拉版,藥材味都幾重,好啱最近濕立立嘅天氣,飲完成個人暖晒。油炸鬼有三大舊,蒜香米餅好脆口,本身比較硬,建議浸落肉骨茶耐少少先食。
惹味肥牛堆咖哩喇沙湯麵

面頭仲跟左半隻流心蛋,蛋黃仲係流心架。
惹味肥牛堆咖哩喇沙湯麵

麵底係油麵摻米粉,喇沙湯底非常濃郁,帶少少辣味,好惹味。

火熱馬拉砂煲肉骨茶
我同朋友都好鍾意發掘D隱世餐廳食飯😝,今次就搵到間位於Soho區主打亞洲菜既隱世餐廳‼️餐廳係位於大館附近,雖然地址係士丹頓街,但記得要係俊榮里行入去呀~◦ 珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 ($128)原來呢碗喇沙係無糖無味精,入面既味道都係來自食材本身,食完唔會覺得口渴或者好鹹😙份量都幾大,麵底係油麵加米粉,口感豐富🤣而配料包括蝦🦐同埋大大隻珍寶大蜆,我同朋友表示食得幾滿足🤩◦ 香辣脆炸一口雞 ($98)呢份炸雞幾好食!外層炸得幾脆但炸粉唔會好厚身,而且雞肉幾嫩滑,又幾juicy,點埋泰式辣醬真係幾開胃😋◦ 招牌喇沙烤雞 ($228)呢份烤雞份量好大呀~烤雞表皮烤得幾靚,配埋蔬菜例如薯仔、紅蘿蔔、蕃茄等都幾豐富,兩個人share都幾飽🤣最後讚讚店員超nice,從安排入座、介紹菜式、上菜到埋單都係笑容滿面好nice,仲會同我地傾下計❤️📍Brick by Brick | @brickbybrick_sohohk中環士丹頓街21號地庫

◦ 珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 ($128)

◦ 香辣脆炸一口雞 ($98)

◦ 招牌喇沙烤雞 ($228)

中環士丹頓街21號地庫
2022-08-11 970 瀏覽
位於中環後巷小店,入店即感受到老闆親切友善,每款菜式都堅持唔落味精推廣健康飲食。我的確欣賞老闆無俾香港速食文化影響,更著重食物的品質。🤩火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯🍲🍚泡在肉骨茶的材料有豬軟骨🐷、金菇、香菜、豆卜、辣椒🌶️等。而油炸鬼和手工蒜香米餅則用另外的碟子盛着。還有一碗白飯和蒜泥醬。店主強調絕不落味精,也不加糖,茶濃惹味,而且已撇油,用瓦煲盛載,香濃撲鼻。肉骨茶吸收了豬軟骨的精華,味道清香,藥材苦味不強烈,豬軟骨燜得軟腍腍,容易入口🥰。我們仲可以將蒜泥醬舀進湯裏,再拌勻,這樣味道會更濃😋喝肉骨茶喝得津津有味。珍寶大蜆海蝦喇沙湯麵🍜蜆同蝦🦐全部都大大隻😋好新鮮,喇沙的味道香濃特別,而且完全融入蝦同蜆的鮮味,全人手調製既湯底,麵嘅口感都剛好,的確抵讚! 👍🏿店主採用天然食材製作,湯底不加額外任何味精,而且不加糖全天然製作,難怪飲完不覺得口渴。泰式香茅班蘭葉薑茶薑茶清新容易入口,薑味剛好,亦有斑蘭的香味,確實是餐後的最佳配搭!話梅桃膠羅漢果茶清潤美顏健康之選,甘甘地清熱又滋潤,話梅味濃又帶羅漢果嘅清甜味,底下仲有滿滿的桃膠,完美! 😜

火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯🍲🍚

火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯
火熱砂煲香濃肉骨茶
珍寶大蜆海蝦喇沙湯麵🍜

2022-07-04
5 分鐘 (堂食)
火熱砂煲香濃肉骨茶
  • 珍寶大蜆拼海蝦喇沙湯麵
Brick by Brick 主要供應馬來西亞及多國菜的餐酒館,裝修較為簡約的工業風,店員也相當熱情的介紹店內招牌菜,用餐氣氛相當輕鬆愉快。海鮮喇沙湯麵同出面的喇沙有d不同,調味上應該較為天然,椰香味不重,湯底的甜味主要用果糖新鮮淆製,辣度適中,麵底為摻摻麵口感相當豐富,對我黎講係較為清爽的口味,飲埋湯都唔會口渴。招牌喇沙烤雞用自製喇沙醬醃雞,再入焗爐直接烤熟,雞肉皮薄肉嫩,薯仔、櫛瓜、洋蔥、蘿蔔一齊吸晒醬汁非常入味,絕對無限encore 。玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 聽左店員推介後,即刻揀咗玫瑰酒煮卜卜大蜆,蜆好大粒都好新鮮,索曬蜆肉精華將個汁淋係蒜蓉包上都好正啊!,加埋Rosé加持真係清香而停不到口😆飲品話梅桃膠羅漢果茶&檸檬薏米茶呢兩款飲品都係中式低糖涼茶,好適合解膩同埋去濕氣,桃膠羅漢果茶都好滋潤🖤Brick by Brick係一間我會想再回訪嘅試埋其他餐點嘅小餐酒館,因為佢個馬拉嘢真係好正😋食完又唔口渴!

海鮮喇沙湯麵

飲品
話梅桃膠羅漢果茶&檸檬薏米茶

• 玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包
我哋今次嚟試大家都盛讚嘅高質Fusion菜,果然真係好好味呀🤤 成餐飯我哋嘅對話係「嗯,好好食呀🤤」「真係好好食」🤣🤣🤣直程想開返個吃播俾大家睇我哋清枱🤣我哋今次試咗~🌹玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🥖勁。好。食!少見卜卜蜆有咁大隻,唔止嫰,仲鮮甜多汁,炒到香甜嘅洋蔥,蒜香牛油,配埋玫瑰酒,清甜得嚟creamy嘅味道,令我哋搶住食,就算加咗辣椒都唔會覺辣👍🏻 ✨ 特別係個汁,我哋覺得基本上夾咩都襯😂 本先老闆娘係介紹我哋沾嚟食,到之後我哋浸嚟食,到最後用嚟撈飯,完美清碟😂😂😂 我哋將肉骨茶嘅米餅同油條都拎咗去浸🤣好誇張,不過好好食🤣同埋蒜蓉牛油包,又香又脆,蒜香牛油勁足料,就算成塊拎去浸,吸滿汁都仲有啲脆口✨🥘 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆併海蝦🦐湯底係正宗馬來西亞喇沙風味,全部用天然材料炮製而成,絕無味精,連馬來西亞嘅朋友都會嚟訂✨ 而正宗嘅馬來西亞喇沙係唔會死辣,只有輕輕㷫口,連老人家同小朋友都岩食👍🏻 而且蔬菜甜味,配埋淡淡嘅椰香,大家都唔爭味,好平均好夾👍🏻老闆娘話所有海鮮都係當日買新鮮海鮮✨特別係海蝦🦐,大隻,鮮甜,彈牙❤️蜆同卜卜蜆嘅係一樣🤤有6大隻咁多✨啲豆卜吸滿湯嘅味

我哋今次試咗~

🌹玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🥖
珍寶大蜆併海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵

🥘 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆併海蝦🦐
老闆娘話所有海鮮都係當日買新鮮海鮮✨
特別係海蝦🦐,大隻,鮮甜,彈牙❤️
蜆同卜卜蜆嘅係一樣🤤有6大隻咁多✨
啲豆卜吸滿湯嘅味道✨✨✨
麵係摻摻(讀音:參參),即係兩溝,油麵+米粉,可以一次過食哂2種口味✨
仲有半隻糖心蛋同有量牙菜,好好食!

🍲 火熱馬拉砂煲肉骨茶
原個砂煲上好驚喜✨ 肉骨茶嘅藥材味唔會太濃,面頭嘅油都撇清,可以安心飲哂啲湯✨ 肉係豬軟骨嚟,壓到好淋,連骨都可以輕鬆咁食🤤 配埋秘製蒜蓉醬,好香好好食🤤✨ 啲菇吸哂肉骨茶味,正🤤
仲有不得不提自家製米餅同油條!真係太厲害! 個米餅勁似豬肉紙,好有焦香🤤 我想買一大包米餅食😂 油條又脆,用嚟浸肉骨茶,正正!
🍲 肉骨茶功效多,養血散寒,祛濕增強免疫力,滋補養生,大家返工都咁辛苦,真係要補一補!

🏠 環境&服務
乾淨企理而型格得嚟,有種屋企嘅感覺,
雖然裝修有工業風感覺,不過餐廳會播relax嘅聲音同影片,會令人覺得幾放鬆,
而且老闆同老闆娘都nice,
坐低,老闆娘會俾杯鹼性水客人,
鹼性水

每食一道菜式之前,老闆娘都會細心講解菜式嘅特色之處同埋會同客人傾計;老闆會喺廚房默默煮,有時會幫手上餐。而且哩度嘅餸菜係無味精,勁有heart,就好似屋企人煮飯唔落味精咁,所以哩度其實好有屋企嘅感覺。

我哋食緊嘅時候,都keep住有客人入嚟幫襯,為確保有位,同可以食到想食嘅菜式,建議先訂位,同埋建議準時到✨ 因為餐廳有提供真空菜式服務,咁菜式就可以喺你想嘅時間,地方慢慢享用,而哩個服務都深受客人歡迎,所以有時店員去咗送貨,而大家早到咗,就有機會要等等喇~
招牌喇沙烤雞

其實哩度除咗星馬菜式之外,仲有好多唔同Fusion菜式, 南蠻炸雞好似都好唔錯,下次都想試試😁

👯 點樣去?
其實一啲都唔難去!
1)經半山扶手電梯去到大館門口(由中環街市開始出發行3段扶手電梯),轉右有扶手電梯落,落去後轉右出去,去左上巷口,直行,行入少少,就喺左邊喇
2)喺些利街2-10號,見到小天使轉落,左邊第一個巷口轉入去就見
3) 睇唔明我啲字唔緊要,餐廳有拍片教你點行,好貼心架

#fola中環
#fola港島
珍寶大蜆併海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵
  • 秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵
Brick by Brick (中環)今次同朋友嚟左中環行街,中環不嬲多餐廳美食❤️今次去左呢間brick by brick到食野🥰秘製馬來西亞咖哩喇沙珍寶大蜆拼海蝦湯麵 🦐🍜 $118黎到呢度一定要試喇沙!因為啲蜆同蝦全部都大大隻😋同埋真係好新鮮,完全唔會食到腥味🥰喇沙嘅味道都夠濃,而且入面仲會有蝦同蜆嘅鮮味,個湯仲要係無味精嘅!🤩麵嘅口感亦都好好,唔會太淋❤️店員話呢個係完全無味精,全人手調製既湯底!超推薦!火熱砂煲香濃肉骨茶跟白飯 🍲🍚 $128聽店員講仲要係招牌菜😝咁梗係要試下啦,嚟到見到份量都幾多,肉骨茶唔會太辣,胡椒味啱啱好😋排骨肉質都好正,煮到好淋🤩推薦推薦!蘋果汁🍹+$20蘋果汁嘅味道都唔錯,唔會太甜,用黎送喇沙同肉骨茶啱啱好😋熱檸檬薏米水 🍵 +$25下雨天好啱飲返杯熱嘅野飲保保暖🥰檸檬薏米好養生既野飲,酸酸甜甜好開胃,薏米都多有咬感😚餐廳環境都舒適,仲有大電視睇😚❤️環境都幾靚,黑色主調,夜晚嚟都幾有feel架🥰地址:中環士丹頓街21號地庫整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
Brick by Brick (中環)

秘製馬來西亞咖哩喇沙珍寶大蜆拼海蝦湯麵 🦐🍜 $118

火熱砂煲香濃肉骨茶跟白飯 🍲🍚 $128

蘋果汁🍹+$20
蘋果汁嘅味道都唔錯,唔會太甜,用黎送喇沙同肉骨茶啱啱好😋

熱檸檬薏米水 🍵 +$25

地址:中環士丹頓街21號地庫

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
餐廳的牆壁掛上了不同的畫,充滿藝術氣息😊。店員和藹可親,主動向客人講解食物的製作過程和特色。👍🏼👍🏼 「火熱馬拉砂煲肉骨茶」🔥🐷$148泡在肉骨茶的材料有豬軟骨🙈、金菇、香菜、豆卜、辣椒等。而油炸鬼和手工蒜香米餅則用另外的碟子盛着。還有一碗白飯和蒜泥醬🥰。砂煲完美地保持著肉骨茶的温度,拍完照片,食物仍然在冒煙。肉骨茶吸收了豬軟骨的精華,味道清香,藥材苦味不強烈,而且不含味精。豬軟骨燜得軟腍腍,容易入口🥰。店員建議我們可以把蒜泥醬舀進湯裏,再拌勻,這樣味道會更濃😋😋。 在我們喝肉骨茶喝得津津有味時,店員為我們端上第二道菜。 「招牌喇沙烤雞🐔」烤雞的表面淋上了金黃色🐤的喇沙醬😎,光是賣相已十分吸引,咬下去也不會感覺到油膩。另外,醬汁的味道滲進配菜(馬鈴薯🥔、番茄仔🍅、翠玉瓜等)裏去,十分可口。.....📍Brick by Brick📍中環士丹頓街21號地庫‼️‼️在俊榮里入‼️‼️..

「火熱馬拉砂煲肉骨茶」🔥🐷$148

在我們喝肉骨茶喝得津津有味時,店員為我們端上第二道菜。

「招牌喇沙烤雞🐔」
📍Brick by Brick
📍中環士丹頓街21號地庫
‼️‼️在俊榮里入‼️‼️
無糖‼️無味精‼️健康‼️秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵-惹味肥牛堆喇沙湯麵 $108秘製喇沙湯麵湯底超正!超級香濃帶少少微辣,鹹度亦都好適中,椰奶味夠香!呢個係摻摻,油麵及米粉混合一齊,掛湯能力不俗😎肥牛肥份量都多,而且瘦適中,牛味幾濃!食得出肉質不錯👍🏻芽菜肥嘟嘟,夠埋爽口🤣火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148用砂煲上桌,熱辣辣滾下滾下,未拎到上枱已經聞到香味🤣用咗好多藥材煲,所以藥材味幾重👍🏻有別於一般嘅肉骨茶,呢度係用豬軟骨,一份肉煮一個瓦煲,完全唔會之前再加水,所以個燉湯係好鮮甜,上菜前仲會將面頭嘅油刮走,夠哂健康!豬軟骨份量好足,肉質軟腍,軟骨位煮得啱啱好正配白飯、油炸鬼及手工米餅白飯煮得粒粒分明👍🏻手工米餅好有驚喜,脆卜卜之餘仲食到米香味👍🏻南蠻炸雞 $108雞肉炸得外層脆卜卜,而雞肉超嫩滑,好多肉汁,雞肉新鮮一啲雪味都冇,調味啱啱好,鹹淡適中~另外仲跟埋個秘製醬汁,呢個醬超正,甜甜辣辣帶一點蒜味,點埋啲雞一齊食好惹味😋香茅薑茶 清清地~微甜啱晒我😎1664 夠凍👍🏻餐廳好有誠意,正宗得來又健康!無味精無糖,仲可以煮得咁好味,真係好少有💓店員超級nice,笑容滿面,細心解釋餸菜特色、食法,令

無糖‼️無味精‼️健康‼️

-惹味肥牛堆喇沙湯麵 $108

火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148
用砂煲上桌,熱辣辣滾下滾下,未拎到上枱已經聞到香味🤣
用咗好多藥材煲,所以藥材味幾重👍🏻
豬軟骨份量好足,肉質軟腍,軟骨位煮得啱啱好正
配白飯、油炸鬼及手工米餅
白飯煮得粒粒分明👍🏻
手工米餅好有驚喜,脆卜卜之餘仲食到米香味👍🏻

南蠻炸雞 $108

香茅薑茶 清清地~微甜啱晒我😎
1664 夠凍👍🏻

餐廳好有誠意,正宗得來又健康!
無味精無糖,仲可以煮得咁好味,真係好少有💓
店員超級nice,笑容滿面,細心解釋餸菜特色、食法,令人覺得窩心😽
雖然唔算大,但係唔會覺得逼夾,坐得舒服~
有正常枱同高枱~整體感覺乾淨好舒服👍🏻

店員話比我地知~肉骨茶、喇沙湯麵 都有出到即食包,除咗餐廳自取之外仲可以地鐵站交收~

Brick by Brick (中環)
中環士丹頓街21號地庫
Brick By Brick係一間主打東南亞fusion菜嘅酒吧 ,位於中環SOHO區,實際位置都有少許偏僻~ 最印象深刻嘅係侍應非常之熱情,好主動咁介紹佢哋嘅食物,佢話喇沙同肉骨茶都無落味精,可以飲晒啲湯~ 佢發現我同朋友畀蚊咬,仲專登借咗枝蚊怕水畀我哋噴,非常貼心🥰•🥢 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $128佢哋嘅喇沙湯麵可以配唔同嘅餸,有7款可以揀~ 我同朋友就揀咗配珍寶大蜆拼海蝦🦐🐚 呢款亦都係侍應最推薦嘅一款~喇沙湯真係比平時食嘅鮮甜啲,而且帶微辣,真係幾惹味🤤 好鍾意食喇沙嘅我真係忍唔住係咁飲佢個湯,無落味精所以飲咗好多都唔會好口乾🫢 海蝦幾彈牙,大蜆好新鮮又無沙,不過可能我期望過高,覺得佢啲「珍寶大蜆」有啲細粒🤣 麵底係米粉+油麵,但佢哋落湯前無撈勻2款麵,所以有少少做唔到一啖食到2種口感😬•🥢 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148 砂煲肉骨茶一上枱嗰陣係滾住咁上,非常「火熱」🔥 配咗油炸鬼、手工蒜香米餅同埋白飯🍚肉骨茶湯睇落好清澈,侍應話係因為佢哋喺煮完之後會「撇」晒啲油先~ 飲落都幾有藥材味,但唔算係食過最重藥材味嘅肉骨茶~平時食嘅肉骨茶都係配一字骨/排骨,呢到嘅係配豬軟骨,都煮

🥢 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $128

🥢 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148
平時食嘅肉骨茶都係配一字骨/排骨,呢到嘅係配豬軟骨,都煮得幾腍,啲軟骨仲有少少咬口,唔係腍到啫喱狀嗰種,點埋個秘製蒜蓉醬,都幾惹味~

🥢 玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188
呢個煮蜆同平時食嘅卜卜蜆有啲唔同,呢款食落比較有泰式冬蔭功嘅風味,因為個湯汁係比較酸嘅,仲有少少泰式香料味,同埋玫瑰酒嘅味道,都幾特別嘅~ 而蒜蓉包真係烘得超級脆🤩 蒜蓉味唔算好濃,可能係預你點汁食,但因為啲蜆下面係好稀嘅汁,所以其實唔太點到蒜蓉包~

🥢 黑松露薯條 $88
黑松露沙律醬比之前食過嘅醬,比例上少啲沙律醬,所以食落無咁膩~ 黑松露味就再濃郁啲😍 但醬嘅份量就有啲少🥲
薯條上面灑咗海量芝士粉🧀 同少少辣椒粉,好香口惹味,所以就算食到最後唔夠醬,啲薯條都好夠味~😋
黑松露薯條

🥢 香辣酥炸雞軟骨 $88
雞軟骨真係超級香口惹味😋 配咗個泰式辣醬,但其實唔使點醬都已經幾正~ 但個份量就比較少~😬
香辣酥炸雞軟骨
黑松露薯條
香辣酥炸雞軟骨
2022-08-03 9 瀏覽
馬來西亞菜最鍾意就係食肉骨茶🇲🇾呢度嘅馬拉肉骨茶係用咗砂鍋嚟裝住 熱辣辣🔥藥材味都勁濃郁💕入面有勁多嫩滑爽口嘅豬軟骨🐷超級入味😍金菇同豆卜索晒湯 好正!!
平日約左港島番工既朋友DINNER上網見呢間新餐廳好似好正就決定試下 ☺️好多人COMMENT話好難搵.特登做足功夫. 果然真係隱世坐半山扶手電梯去到荷里活道.見到PURE FITNESS再轉入俊榮里就到😉門面就咁睇.以為係間BAR黎🧐裝修係黑色.工業風.都幾型😎位置唔算好多.大概20個位. 感覺好CHILL好舒服😛食物選擇都幾多.除左馬來西亞菜.仲有D FUSHION菜式海鮮.肉類.小食.都應有盡有 我地揀左佢地既招牌馬來西亞菜.試下正宗既味道😆仲強調佢地既湯底係冇加味精同糖.所有味都係黎自食材真係好高質🥰🥰想食馬來西亞菜.一定會ENCORE呢間👍🏻💥玫瑰酒煮卜卜蜆配蒜蓉包 心愛蜆既我.好中意食呢個丫😍蜆好鮮甜.啖啖肉😳個汁勁香. 落左D蒜. 辣椒. 洋蔥.酸酸甜甜.份外惹味😋配埋個蒜蓉包.真係一流👍🏻💥 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 - 雞絲扎肉🍜呢個喇沙.無論係湯底同配料都好足料.真材實料👍🏻湯底好濃郁.微辣既咖哩.椰奶味唔太重. 唔會膩.飲落勁惹味😋麵底摻摻係正宗油麵加米粉.口感豐富表面上有滿滿既芽菜.下面就有雞絲扎肉份量比想像中多😮仲有吸哂湯底精華既豆卜.大滿足丫😇💥火熱馬拉砂煲肉
平日約左港島番工既朋友DINNER

最驚喜既係佢用左豬軟骨.炆到好軟好入味☺️
可以沾埋佢個秘製蒜泥醬.惹味D🤗
配料仲有金菇.豆卜.菌.加埋油炸鬼同米餅.勁足料
食到最後.我地飲哂成個湯

💥Monk Fruit Tea with dried plum and peach pum
天氣太熱.一黎到叫杯果茶.酸酸甜甜.開胃又解暑😆