2009-01-05 10 瀏覽
不知所謂在著數網知道有折.. 一得8人去 試試這個 宵夜 自助餐..真系勁差.. 先講第一.. 勁少野食.. 所謂 甜品櫃的甜品.. 真系.. 唔識講.. 原全 o 晒嘴..一d 都唔得.. 最好系個芝士 cake.. 其他真系 食唔到入口..第二.. 所謂ga 生蠔.. 要逐碟卑.. 以為好好 la.. wa.. 一食.. 苦加有 殼.. 唔.. 真系..有d 卑人 騙 ga 感覺..早知唔試新野.. 唔食過 呢間..都唔知.. 原來太子個宵夜自助餐咁好~ 一定唔會再去.. 勁失望

不知所謂
真系勁差..
有d 卑人 騙 ga 感覺..
早知唔試新野..
唔食過 呢間..都唔知.. 原來太子個宵夜自助餐咁好~
一定唔會再去.. 勁失望
$180 (宵夜)
2008-12-14 28 瀏覽
今日去 Holiday Inn 食午市自助餐,食甜品仲多過食其他野。1. 冷盤前菜拎左好多小碟同一支支膠籤拮住既食物,大部分都令人失望,比較好食既係 Pama Ham 配蜜瓜,同埋煙三文魚。一小碟煙三文魚只得一塊,應該一大碟任夾會比較方便。其餘好多野,食左落肚都唔知係乜,亦都唔好食。2. 刺身壽司刺身真係孤寒到死,好似會展一樣,師傅當面幫你切,無得任夾,想食多 D 都嫌煩。款式唔多,三文魚同立魚 OK,其餘無食,吞拿魚色澤唔靚,鮑魚片好乾,仲有鰹魚,不過個質感似食肉,又比較腥,個人唔喜歡。好似無其他款喇,真係少選擇,好在已知今晚都係食壽司,所以算囉,唔太介意。3. 熱葷切左一片西冷牛肉,塊邊真係拍得住塊 Pama Ham 咁薄,仲要無乜肉味。有中式、西式同印度熱葷,不過只得兩樣野好食,第一樣係香芒雞胸配蜜糖烤汁,第二樣係蘿蔔炆牛腩,估唔到呢樣野竟然要去酒店食。其他唔試都無損失。4. 餐牌世界菜 (The Signature Sensations)一坐低就有張餐牌,有四款菜免費任點,其中印度芝士食落好似食麵包咁,麻麻地,個日式乜鬼天婦羅,出到黎只係好似一件加州卷咁,一人一舊,最好食係豉汁
今日去 Holiday Inn 食午市自助餐
甜品仲多過食其他野。

1. 冷盤前菜
拎左好多小碟同一支支膠籤拮住既食物,大部分都令人失望,
比較好食既係 Pama Ham 配蜜瓜,同埋煙三文魚。
一小碟煙三文魚只得一塊,應該一大碟任夾會比較方便。
其餘好多野,食左落肚都唔知係乜,亦都唔好食。

2. 刺身壽司
刺身真係孤寒到死,好似會展一樣,
師傅當面幫你切,無得任夾,想食多 D 都嫌煩。
款式唔多,三文魚同立魚 OK,
其餘無食,吞拿魚色澤唔靚,鮑魚片好乾,
仲有鰹魚,不過個質感似食肉,又比較腥,個人唔喜歡。
好似無其他款喇,真係少選擇,
好在已知今晚都係食壽司,所以算囉,唔太介意。

3. 熱葷
有中式、西式同印度熱葷,不過只得兩樣野好食,
第一樣係香芒雞胸配蜜糖烤汁,
第二樣係蘿蔔炆牛腩,估唔到呢樣野竟然要去酒店食。
其他唔試都無損失。

一坐低就有張餐牌,有四款菜免費任點,
其中印度芝士食落好似食麵包咁,麻麻地,
個日式乜鬼天婦羅,出到黎只係好似一件加州卷咁,一人一舊,
最好食係豉汁蒸雪花蚌,不過一定要熱食。

5. 侍應推介
侍應每隔一陣就捧 D 特別食物出黎,問客人要唔要。
食左印度式煮豆,我本身喜歡食印度菜,不過覺得味道麻麻。
葡撻,佢唔係用一般蛋漿,食落覺得佢似係用布甸個種料,
所以食起上黎唔滑,賣相亦覺得「猛雞豆皮」咁。
個 Creme Brulee 叫做最好,有蛋香味,不過略甜。

6. 甜品
睇完標題,又講咁耐,先至講甜品
放出黎俾大家拎既甜品,唔包括雪糕,合共廿三款。
芝士餅麻麻地,唔夠滑。
拿破崙好好食,好香,好鬆脆。
咖啡 Puff 都好正,咖啡 Lover 一定喜歡佢層 Cream 有香濃咖啡味。
其餘好食既野就係玻璃杯裝既甜品,大部分都幾好食。
呢個已經係全餐既重點,食得最多都係甜品
至於雪糕,有五款味道既細杯裝「哈根抵死」,
包括 Vanilla、士多啤梨、朱古力、咖啡同 Cookie & Cream。
雖然佢係杯裝,不過又係有人幫你拎杯雪糕出黎,
佢個語氣,令我感覺上係好似拎多杯都會蝕俾我咁。

7. 其他
一坐低個陣就放低三個包,不過由頭到尾都無食過,
其實亦無必要俾包,因為大家都唔係志在呢樣。
飲品,除左凍飲係侍應安排之外,其餘熱飲要自己出去拎,唔太方便。

服務個方面,只叫做僅僅合格,
叫左個世界菜之後,又成日有人翻黎問我叫左 D 乜。
搵人幫手影相,無乜笑容咁去幫你,咁樣唔似大酒店質素囉。

環境都唔錯,我地張檯位於最近彌敦道個邊既大房,
只係比較焗,不過都算舒服。

今次用左八折 Coupon,最後連貼士俾左 $935,平均每人 $234。
The Signature Sensations 餐牌
中間兩個圓碟就係拿破崙同 Puff
最頂兩杯紅豆同菠蘿 Cream 既甜品最好食
最頂幾件係芝士餅,一般貨色
中間兩個圓碟就係拿破崙同 Puff
最頂兩杯紅豆同菠蘿 Cream 既甜品最好食
  • 豉汁蒸雪花蚌,朱古力拿破崙,咖啡泡芙
睇左openrice都有一段時間..不過食評就真係第一次寫..因為呢間既buffet真係唔錯..忍唔住要分享下...... 話說昨天和老公本來是計劃到Todai吃dinner buffet..但驚覺它最近劣評如潮..故臨時改變了計劃.....看到這裡寥寥的幾個食評..但大都是"笑臉"的..於是就作出了新嘗試!!!點知去到..果然有驚喜!生蠔..挺新鮮..從來不吃生蠔的我..在這裡吃了人生的第一隻生蠔!!! 唔錯凍長蟹腳..我沒有吃..因怕麻煩..但老公說味道很好..很鮮..而刺身都很新鮮..有一片片和一磚磚的芝士..用來配餅乾..芝士好味!熱盤我只吃了很少..不是味道不好..而是旁邊的甜品太吸引了!!!甜品的款式很多..一杯一杯的..賣相很精美..而且每件的味道也很好..沒有一件是不好的..由於雪糕櫃壞左既關係..一杯杯既雪糕8點起由人手派發..數量不限..有四個味..cookie & cream..chocolate..士多啤利..呍利哪......我同老公一共食左10杯!!!! 講完d食物..講下d服務先...果度d待應好多..平均幾個待應serve 一台..所有野都好有效率..

故臨時改變了計劃.....
點知去到..果然有驚喜!
刺身都很新鮮..
有一片片和一磚磚的芝士..用來配餅乾..芝士好味!
沒有一件是不好的..
我同老公一共食左10杯!!!!

講完d食物..講下d服務先...
而且笑容充足..唔會黑口黑面..好難得ga!
走既時候..我漏左部相機..成個鐘之後先諗起..佢地竟然主動打俾我!
今時今日咁既服務真係唔話得...

由6:00食到9:00 ..用埋openrice 8折coupon..
一個人$230..抵啦!

2008-11-24 15 瀏覽
自此店新裝修後,第一次光顧。環境裝潢比以前好,不過桌面略為細了一點。服務算不錯,不時有侍應過來添水及清理桌面,態度親切友善。先說冷盤,有沙律、海螺、海蝦、蟹腳、生蠔等等。用料算新鮮,整體味道算不錯,食物refill速度亦夠快。日式食品選擇不是太多,只有廖寥數款壽司刺身選擇,如三文魚、吞拿魚、魚及八爪魚等,味道ok。熱葷選擇也不多,甚至連我至愛的燒牛肉都無... 味道只是不過不失,有頗大的改進空間。相比之下,甜品的選擇是勁多,我也試不完所有的款式。餐廳的安排亦見細心,所有的甜品、蛋糕都是「的的骰骰」,可以試多幾款。甜品counter也添置了兩部咖啡機,可調配多款咖啡如latte、cappuccino等等,算是誠意之作。另外,食客亦可免費點選大概十款的signature dishes。其中一款是蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子大大粒,又鮮味,竟是全晚最好食之作。我們最後總共order咗三碟,哈哈!除此之外,侍應們不時會捧着不同的小食問各食客有沒有興趣嘗試,像酒樓的點心車仔般,頗特別。因家人是酒店會員的關係,有半價及cash coupon的優惠,大概$220一個人,算抵食啦!

[22/11/2008, Sat]

• 蒜蓉粉絲蒸帶子
前身coffee shop名字叫Cafe Vienna, 是金域假日酒店的 Coffee Shop, 剛剛裝修完不太久, 因我和爸爸是fcc club的會員, 爸媽最近試過番黎話地方, 食物及服務都正左好多. 首先地台己經不分多級, 無咁危險, 二是洗手間設餐廳之內, 無咁多閒雜人等且好寬闊舒適. 食物方面多左款式, 只是晚上沒有了片皮鴨, d燒牛肉不夠熟的話可以再要求用鐡板煎, 煎完食落去就知係頂級貨, 另外每張枱派的麵包籃是新鮮出爐的歐陸飽, 好好味, 魚生枱有好正的鮑魚片同多款魚生, d甜品多到重未有機會試, 重有服務員時時送上特式食物及另叫餐牌不另收費.... 長者差不多半價, 所以我己經剛續了會一年.兩人lunch 只需$226(因買一送一).
  • 燒牛肉再用鐡板煎
  • 鮑魚片(魚生枱)
  • 三文魚tar tar
  • 煎石斑柳
  • 新鮮麵包籃
  • ......
(非會員)
未裝修前去過前身的Cafe Vienna 食過dinner buffet 非常失望, 食物差, 款式少, 行完一個round, 已沒多大選擇. 我覺得一間有質素的酒店自助餐, 一看沙律bar 便知. 以前的沙律bar蔬菜是很普通很普通的生菜, 栗米粒, 紅腰豆,青瓜, 麻菇, 現在的蔬菜款式很多, 有很多外國沙律菜. 麵包是要落單的, 很新鮮, 麵包也很好吃!熱葷多了很多款式, 還有額外的廚師精選, 即叫即整, 上次吃的鱸魚和帶子很新鮮, 值得一讚. 最差依然是生蠔, 全部都是creamy, 肥大是沒用的, 要好吃, 新鮮! 採購部可唔可以買d 細細隻但帶海水味, 鮮味的蠔呀!!!!!!!!!!!!!日本魚生壽司吧, 也不錯!甜品, 的的式式, 很好呀, 以前Vienna 的全部都是6.7寸的芝士cake, mousse cake, 除了那個haggen Daze 雪糕, 沒啥給引! 現在的很好呀, 細細件, 可試都幾款, 又唔會太浪費. 杯即磨咖啡, 都不錯, 不過可唔可以有唔雪的奶呀.整體來說, 是進步了, 起碼會再想去, 有張member card 仲抵,

日本魚生壽司吧, 也不錯!

整體來說, 是進步了, 起碼會再想去, 有張member card 仲抵, 之前還在發愁, d野唔好食幾平都係假, 依家都好d.

因用左卡, 埋單2百幾2大1B

2K
(以下將會係一篇勁長及幾悶的自助餐食評, read at your own risk...)阿媽又0黎多個會藉, 今次輪到 Holiday Inn 食飯有折, 加上知道呢度0岩0岩翻新完, 今日一行 4 人訂定檯0黎試試 dinner buffet. 可能因為期望太高, 加上自己最鍾意0個幾樣質素都比想像中無咁好, 食完係幾失望的:海鮮冷盤選擇唔多, 質素 ok:- 生蠔: buffet 檯無 label 標示, 食0左都唔知來龍去脈 隻隻都係 creamy 的, 海水味一般, 質感滑滑. 而第二 round 拎0個 4 隻比第一 round 0個兩隻新鮮得多, 亦當然較好食.- 海螺: 爽口新鮮, 味道清甜, 可以.- 蟹腳: 肉地 ok, 水份夠, 味道.- cocktail 蝦: 爽口, 但無乜味道, 唯有蘸0下酸酸甜甜茄汁味的 cocktail sauce 啦.日式刺身款式就較多, 而且即叫即切, 就請師傅「乜都要少少」, 整體質素亦算 ok:- 甜蝦: 味道帶甜, 幾爽, ok 的.- 北寄貝: 鮮甜, 爽口, 呢個最好食!- 赤貝: 呢個就好唔得, 腍腍

海鮮冷盤選擇唔多, 質素 ok:
- 海螺: 爽口新鮮, 味道清甜, 可以.
- 蟹腳: 肉地 ok, 水份夠, 味道.

- 甜蝦: 味道帶甜, 幾爽, ok 的.
- 北寄貝: 鮮甜, 爽口, 呢個最好食!
- 赤貝: 呢個就好唔得, 腍腍的, 帶點腥, 唔好食.
- 八爪魚:「一壽司」質素, 大家自行判決啦.
- 三文魚(腩位): 大路之選, 都幾新鮮, 不過近年愈來愈唔鍾意食三文魚, 都係唔講太多了.
- 鮑片: 呢個好鮮甜, 好食.
- 「赤身」吞拿魚: 肉霉霉的, 腥腥0地, 難吃.
- 油甘魚: 好爽, 不過無乜味道.

西式頭盤款式就勁多, 不過試0左唔多:
- Balsamic vinegar 汁帶子 (?): d 汁淡淡的, (熟)帶子夠新鮮, 不過無乜味道.
- 吞拿魚沙律: 吞拿魚屬半生熟, 好乾, 帶點黑椒味, 麻麻0地好食; 下面的就係我至憎的切粒燈籠椒, 無食到.
- 沙律部的 dressing 就試了 Italian, 稀稀淡淡, 唔0岩食.
- cold cuts 亦一般, 風乾火腿同 salami 一樣唔鹹又無油香, 就咁食又乾又無乜味道, 唯有捲埋 d 腍腍又濃味的 brie (?) cheese 食.

除0左自助的頭盤, 仲有其他由 waiters 們滿場飛問你要唔要的各式各樣頭盤, 試了少少切絲豬耳, sok sok 聲好爽口, 帶麻油香, 不錯; 仲有鹹鹹0地的粟米餅, 口感我唔識形容, 粉粉0地又濕濕0地, 質地又有少少似布甸, 總之就怪怪0地.

熟食 counter 反而好大 (仲有 e.g. 即製魚蛋粉部), 款式亦好多0下... 都係第一次食 dinner buffet 食咁多熱盤:
- 印度食物: 得 chicken masala 一隻咖喱, 同平日印度餐廳的比, 呢個味道較淡, 不過都幾好食; papadum 薄脆又好香胡椒味; 而 naan bread 又乾又硬, 我真黑仔 -_-
- 燒牛肉: 賣相幾靚, 肉汁幾多, 幾腍肉味又幾香, 配上燒汁及少少 horseradish / mustard, 不錯.
- 又試了一啖 spaghetti with clams in tomato sauce, 係好乾好淡的, 早知唔試.
- 仲有鎮江骨: 真係鎮江醋汁來的, 好香, 排骨帶點肥, 肉夠腍又入味, 好食.

甜品款式就勁多, 部分仲有凍櫃載住, 不過可能比較多 berry fruits 製品, 對我0黎講唔太吸引
- creme brulee: custard 帶點 vanilla 味, 夠香夠滑, 但面頭的係 liquid state 的糖漿, 都唔知有無「火炙」過的, 吹脹!
- chocolate slice: 朱古力味頗濃, 不過愈食愈覺得乾, 亦愈食愈無心機, 掃興.
- chocolate and pecan tartlet: pecan 脆卜卜, 朱古力味薄弱, 食落好甜; tart 底係腍的.
- pineapple and 唔知乜0野 tartlet: 呢個好酸, 食唔出係 pineapple; tart 底一樣係腍的.
- 雪糕就只試了少少士多啤梨味, 呢個反而最好食 -- 幾奶, 士多啤梨味「天然」, 又香又滑, 好食.

最好的, 反而係自助咖啡... 試了 latte 及普通 coffee, 好香, 可惜提供的 full cream / skimmed milk 全部都係冰凍的, 有點美中不足.

環境輕鬆 casual, 不過 d 檯都排得幾密, 我0地同隔0黎檯0個一行 7-8 人坐得十分埋, 十足搭檯一樣; 衛生一般, 地下成日有好多倒瀉 sauce 的污漬, 但又清潔唔切; service 一般, waiters 們禮貌係好的, 但食完一 round 0野好耐, 佢0地都唔收碟的? 真奇怪!

用了會藉的多重優惠後每人只需 $200, 仲有得拎一磅 cream cheesecake 返屋企, 都算係食咁多次酒店 buffet 最平的一次, 係幾抵的, 不過試完今次, 無興趣返轉頭了.
朋友 K, 你餐生日飯我0地都係去鰂魚涌食 toro lunch 吧啦.
2008-07-31 112 瀏覽
繼續講金域假日酒店嘅自助午餐除咗有自助形式嘅食品之外職員會源源送上各款特式小吃客人可隨意"要"或者"唔要"另外還有供應即叫即做菜式這天供應 4 款每桌每次只可以 order 2 款甜品款式最多2個雪櫃放滿甜品還有各款芝士蛋糕、水果餐飲都是自助形式雪櫃放滿Häagen-Dazs但只有雲尼拿味單是這頓午餐我們就用了 2 小時因為我用了不少時間去品嘗甜品

繼續講金域假日酒店嘅自助午餐
除咗有自助形式嘅食品之外
職員會源源送上各款特式小吃
客人可隨意"要"或者"唔要"
另外

水果
麵包及芝士類
水果
2008-07-31 80 瀏覽
位於2/F的餐廳{Bistro on the Mile}已裝修完成座位寬躺餐具用餐巾包著感覺整潔。。。這天享受了一頓美味嘅自助午餐自助午餐選擇很多蔬菜、沙律都很新鮮生蠔、凍蝦、青口、魚生及壽司唔食生泠野嘅朋友仍有很多選擇中菜、泰菜、印度咖哩、燒牛肉甜品款式最多2個雪櫃放滿甜品還有各款芝士蛋糕、水果。。。負責我們Area嘅職員Tony他年紀比其他職員年長一點點不但態度友善、而且盡責我們都很喜歡他

位於[金域假日酒店]2/F的餐廳{Bistro on the Mile}
已裝修完成
座位寬躺
餐具用餐巾包著
感覺整潔
。。。
這天享受了一頓美味嘅自助午餐
自助午餐選擇很多
蔬菜、沙律都很新鮮
生蠔、凍蝦、青口、魚生及壽司
唔食生泠野嘅朋友
仍有很多選擇
中菜、泰菜、印度咖哩、燒牛肉
甜品款式最多
2個雪櫃放滿甜品
還有各款芝士蛋糕、水果
。。。
負責我們Area嘅職員Tony
他年紀比其他職員年長一點點
不但態度友善、而且盡責
我們都很喜歡他

座位寬躺
蔬菜、沙律
燒牛肉
熱燻
蔬菜、沙律
  • 甜品
(非會員)
7月19日,晚上和3位好友重臨holiday inn新的coffee shop 共晉晚歺,一入場感覺煥然一新,新的環境,新的歺具,所有東西都新,令我感覺等這三個月的時間沒有白費(因我是会員),一坐下服務員已先為我介紹buffet的新慨念和食物,然後是一輪一輪的食物放在枱中間的橋上給我們share,還未計我們自己在buffet table取的食物已擠爆我們的枱,因它門buffet推出了一個特色小菜menu是給客人即叫,然後有服務員拿來給我們share,還有其他服務員拿住一盤一盤的特色小食送上橋中,實是忙到我的腸子在打結,一輪攻勢後我已進入80%飽的狀態,還剩20%是留來最後的甜品攻勢,值得一讚是甜品比前進步不少,比前精緻但請不要自滿,要保持水準,熱食味道還需改進,服務員水準保持,值得一讚是他們不斷問我還要不要order 特色小菜menu的食物,不像美XX問完一次就算,還有雪啤酒的雪柜不夠凍,我支heineken熱左小小喎,請改善........希望下次會比今次更進一步啦!
  • 粉絲蒸帶子
  • 巴拿馬火退