觀塘不嬲出名多好野食,行行下又比我搵到呢間隱世主打健康餐單嘅cafe,木系裝潢,裡面有好多草木植物,感覺清幽舒服呢間cafe 有部分菜式係註冊營養師&健康教練去推薦,提供低卡&低脂款式,計埋卡路里比你自己去揀,絕對係女生嘅最愛+好幫手最興奮係呢間餐廳有好多甜點🍮,特飲,咖啡鮮帶子牛油果青醬意粉帶子2邊煎到微脆,牛油果砌到成朵花好美青醬馥郁香氣味道獨特,食到好香松子仁味和風柚子三文魚蒟蒻冷麵蒟蒻麵質好Q彈,食落有口感三文魚片份量挺多配有青瓜條,紫菜絲,冷湯底帶微微柚子香,屬清淡系列荷蘭寶貝班戟配自家製紅莓醬聽個名幾得意,寶貝☺️☺️,出面未食過食完都幾impressed 係烘焗嘅蛋餅,中間蛋層好震tun tun ,做到少少流心感上面有健康嘅無花果,淡淡甜果香味,配紅莓醬,酸酸甜甜唔錯牛角🥐窩夫 焦糖燉蛋味窩夫切落好脆身,面頭有焦糖燉蛋層,香甜嫩滑上面有雜莓去襯托飲品方面肉桂燕麥冬爵奶茶成杯都好冬日感覺,杯面有桂花碎,旁邊有一枝肉桂棒,嫌唔夠肉桂味可以放棒棒入去浸奶底用上燕麥奶,奶味幾香鮮奶咖啡☕️果味混合(哥倫比亞和埃塞俄比亞),全脂奶拉花好細緻,散發住咖啡香氣,飲落偏奶味,咖啡苦味唔算重,帶

最興奮係呢間餐廳有好多甜點🍮,特飲,咖啡

鮮帶子牛油果青醬意粉
帶子2邊煎到微脆,牛油果砌到成朵花好美
青醬馥郁香氣味道獨特,食到好香松子仁味

和風柚子三文魚蒟蒻冷麵
蒟蒻麵質好Q彈,食落有口感
三文魚片份量挺多
配有青瓜條,紫菜絲,冷湯底帶微微柚子香,屬清淡系列

荷蘭寶貝班戟配自家製紅莓醬
聽個名幾得意,寶貝☺️☺️,出面未食過
食完都幾impressed
係烘焗嘅蛋餅,中間蛋層好震tun tun ,做到少少流心感
上面有健康嘅無花果,淡淡甜果香味,配紅莓醬,酸酸甜甜唔錯

牛角🥐窩夫 焦糖燉蛋味
窩夫切落好脆身,面頭有焦糖燉蛋層,香甜嫩滑
上面有雜莓去襯托

飲品方面
肉桂燕麥冬爵奶茶
奶底用上燕麥奶,奶味幾香

鮮奶咖啡☕️
果味混合(哥倫比亞和埃塞俄比亞),全脂奶
拉花好細緻,散發住咖啡香氣,飲落偏奶味,咖啡苦味唔算重,帶點微酸

逢星期四及六晚上7時會有現場音樂晚會,精選晚市套餐享有八折優惠
呢間cafe 除左堂食,有外賣咖啡counter, 又有件裝蛋糕賣,賣返公司慢慢嘆都仲得😊
2024-03-13
  • 鮮帶子牛油果青醬意粉
  • 肉桂燕麥冬爵奶茶
而家好多人都好注重健康飲食相信唔少人都會為咗卡路里而煩惱🫣呢間cafe對減肥或者做gym嘅朋友都非常之friendly~Menu上面列明晒每款菜式嘅calories同埋protein😆(甜品除外啦下😂😂)咁樣食都食得安心啲🤣👍🏿蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉 $128見到忌廉兩個字以為好肥 但原來食晒成碟都唔過400kcal😳食完就明點解🤭同平時好creamy嗰啲意粉唔同佢個sauce質地較稀 但味道非常濃郁😳食落冇咁滯 仲非常開胃(押韻咗😂😂粉絲嘅軟硬度適中 帶少少嚼勁😆最正系佢索晒啲汁 香辣惹味之如帶少少番茄嘅酸甜🥰啖啖都系個sauce嘅精華另外仲加咗大量櫻花蝦 令成個粉絲更加香層次感更豐富😙最值得一讚嘅系蟹肉份量非常之多而且食得出其鮮甜 撈埋番茄辣汁更加好食😚味道: 8/10性價比: 7.5/10👌🏿香煎紐西蘭牛柳配意粉 $158呢個系有啲失望嘅😔嗌咗5成熟外圍就煎得幾香幾靚仔望落裏面都好粉嫩好對版不過咬落去肉質偏韌 要訓練下史努比嘅牙力💪🏿雖然牛味系幾濃郁嘅 但可惜佢唔系太juicy🫣明顯系因為煎完塊扒冇rest夠就即刻切搞到鎖唔實啲肉汁 流晒出嚟🥲不過唔知佢呢個做法系咪特登嘅🤔因
而家好多人都好注重健康飲食

雖然主打健康 但個意粉未免有啲太hea😅
所以史努比話唔知佢煎牛扒個做法系咪專登
等啲牛肉汁流晒出嚟撈意粉食?🤣
Overall其實味道唔系話太差但系就好一般
史努比會focus on塊牛柳rather than個意粉囉
加上佢啲菜喧賓奪主😅
唔系咁鍾意唔夠juicy嘅牛扒😤
味道: 6/10
性價比: 6/10

👌🏿Tiramisu Affogato $78
提拉米蘇咖啡雪糕 硬系覺得中文譯名怪怪地😂
Anyway la
賣相幾精緻 邪緻嘅玻璃杯上面有一球雪糕
一小件tiramisu同埋兩塊lady finger~
另外提供一杯espresso
食落依然香脆 帶啲latte嘅味道🤭
可惜Tiramisu就真系細件咗啲🫣
咖啡味幾香濃 但似乎爭咁啲rum酒味
而且最底部完全就系食緊一舊cream cheese
質地略嫌唔夠smooth 食到一粒粒唔sure系coffee powder定cocoa powder
原來唔錯嘅甜品 呢點令分數大打折扣!🥺
味道: 6.5/10
性價比: 6/10

*另設加一服務費*

晚市去嘅話呢間cafe幾有情調~
系個令人想放慢腳步嘅好地方
加上佢將nutrition value寫喺個menu度呢點抵讚嘅😚
對減肥同做gym嘅朋友都好user-friendly
見到佢有啲䈮篛麵 椰菜花飯等等嘅菜式
Calories around 100-200都有
不過史努比今次就冇嗌嗰啲🤣
反而試咗個冬粉都幾好食😆
其他都唔系伏 但比較普通~
感覺上唔系佢哋主打嘅嘢

衛生: 8/10
抵食: 6.5/10
回頭率: 6/10
2024-03-07 417 瀏覽
響商業大廈林立牛頭角裡面萬綠叢中一點紅既「Bischofia by mood ✨」,餐廳裝修精緻優雅,燈光柔和舒適,而且星期六晚有現場歌手唱歌🎤,氣氛非常好,啱晒同另一半一邊享受食物,一邊享受生活。現代人注重健康,餐廳食品主項健康飲食,有不同款式低卡、低脂、生酮食品,更有健康飲品🥤。首先推介「台式雞腿肉包飯」🍚,賣相吸引,雞腿肉煮得香嫩多汁,裡面飯粒又香又軟,一啖落口,滋味滿滿!另外「法式煙鴨胸繪南瓜五榖飯」🍛,法式煙鴨胸煮得剛剛好,肉質鮮嫩有口感,搭配上南瓜同五榖飯,口感豐富。呢碗飯食落去,一種濃郁嘅法式風味迎面撲來,真係讓人回味無窮!最後仲有「意式蕃茄海鮮繪椰菜花飯」🍛,海鮮同蕃茄嘅組合總係好得意!海鮮鮮味十足,蕃茄醬汁酸甜可口,椰菜花飯蓬鬆香氣四溢。一碗色香味俱全嘅意式飯,絕對令人垂涎欲滴!總括嚟講,「Bischofia by mood ✨」係一間非常值得推介嘅餐廳!餐廳環境優雅,氣氛舒適,仲有現場歌手演唱,真係好適合約埋另一半嚟享受一個浪漫嘅晚餐!

• 意式蕃茄海鮮燴椰菜花飯
觀塘繁忙工商區中,有一間推廣咖啡慢活文化餐廳,提供特別款式咖啡及健康菜式,選擇多元化,營養均衡同時輕盈惹味,健康又零負擔!!🏃‍♀️- 意式蕃茄海鮮燴椰菜花飯 HK$128 🍅🦐🥦鮮味十足充滿健康味道!!以椰菜花碎代替白飯,使用新鮮酸甜蕃茄汁炒香,加入蒜蓉,惹味又健康,打破健康食物一定要淡味的刻板印象!!海鮮配料豐富,有青口、墨魚仔、大蝦,微微鮮味熟度剛好,健康又可以飽肚好滿足!!- 羅勒香蒜大蝦意粉 HK$108 🧄🍝- 慢煮嫩雞胸配香煎椰菜花飯 HK$128 🐣🥦- 蟹肉蟹籽南瓜椰菜花飯 HK$138 🦀🥦- 健康心情早餐 HK$128 🍳🥓- 暮光森林 HK$50 🍹- 青檸湯力咖啡 HK$48 ☕
意式蕃茄海鮮燴椰菜花飯

蟹肉蟹籽南瓜椰菜花飯
健康心情早餐
暮光森林
青檸湯力咖啡
👅平時食得煎炸嘢多,有時都想健康返D,於是搵到呢間健康生酮cafe,菜式都係由營養師設計,啱晒keep fit或者增肌嘅朋友仔!🌿餐廳裝修帶點文青風,非常寫意舒適。週末去到仲有現場音樂表演,一邊聽歌一邊食野,氣氛相當不錯。🦐香辣海鮮燴椰菜花飯海鮮好豐富吸引,大蝦爽口彈牙,最鐘意呢個椰菜花飯,番茄醬汁好濃郁,小小酸辣十分開胃好味!🐟明太子烤汁三文魚扒配古斯米三文魚非常嫩滑,配上明太子烤汁特別惹味,古斯米口感爽脆豐富,整體感覺好健康!🥕琥珀之夢香橙+紅蘿蔔+杏仁奶清甜好飲,滿滿維他命C,可以增強抵抗力同舒緩眼睛疲勞!☕️芝麻杏仁奶芝麻味超級香,入口濃郁,唔太甜好好飲!
👅

明太子烤汁三文魚扒配古斯米

🥕
琥珀之夢
香橙+紅蘿蔔+杏仁奶
清甜好飲,滿滿維他命C,可以增強抵抗力同舒緩眼睛疲勞!

☕️
芝麻杏仁奶
芝麻味超級香,入口濃郁,唔太甜好好飲!

• 香辣海鮮燴椰菜花飯
2024-05-14 17 瀏覽
晚市有現場音樂嘅有營餐廳!有feel之餘仲可以食得好健康!Slow Cooked Chicken Breasts With Cauliflower Rice $128慢煮雞胸肉眼可見份量唔少,個底係椰菜花飯,味道清淡,唔會落重調味料吊味,高蛋白低卡路里之選!Crab Meat Cherry Shrimp with Spicy Tomato Vermicelli $158如果想食得惹味啲可以叫呢個,少少辣,蟹肉比例幾多,食到有番茄蓉,唔係一味嘅番茄醬煮成Matcha Latte $50抹茶味幾濃,可以試下轉oat milk,都幾夾Sunlight $55Pineapple加Mango同Oat milk嘅配,一開好驚中伏,但飲落其實似milk shake,仲好清新感

晚市有現場音樂嘅有營餐廳!有feel之餘仲可以食得好健康!

Matcha Latte $50
抹茶味幾濃,可以試下轉oat milk,都幾夾

Sunlight $55
2024-05-13 10 瀏覽
觀塘出晒名好多打工仔喺度返工 ,呢間咁有情調又健康嘅西餐廳岩哂一班OL🥗🏋️‍♀️🌟蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉卡路里:373kcal 蛋白質:8.7g呢個冬粉調味非常好👍🏻,蟹肉十分多,櫻花蝦脆脆地加入冬粉入邊增添左唔少口感,健康嘢食來講算係好唔錯🙈!🌟明太子汁烤三文魚配古斯米卡路里:515kcal 蛋白質:38.5g明太子配三文魚外層🍣烤得好香脆,三文魚熟度岩岩好,十分嫩滑😍,而且仲含有豐富嘅蛋白質🤩另外仲有兩杯健康又詩情畫意嘅飲品🌟暮光森林黑苺藍莓士多啤梨等混合而成,養顏又排毒。🌟芝麻杏仁奶芝麻味道非常濃郁,杏仁奶口感香滑。另外晚上現場仲有live Music聽,表演者近距離可以望到,燈光加上現場環境氣氛非常有feel 😊Bischofia by Mood (觀塘)觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖

🌟蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉
卡路里:373kcal 蛋白質:8.7g

🌟明太子汁烤三文魚配古斯米
卡路里:515kcal 蛋白質:38.5g

另外仲有兩杯健康又詩情畫意嘅飲品
🌟暮光森林
黑苺藍莓士多啤梨等混合而成,養顏又排毒。

🌟芝麻杏仁奶
芝麻味道非常濃郁,杏仁奶口感香滑。

觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖
2024-05-09 32 瀏覽
觀塘多好嘢食就大家都知,但人越大開始追求健康😹。上網見到呢間係營養師開嘅餐廳,每款食物都計晒卡路里同蛋白質,啱晒keep fit同埋操肌人士。唔好以為有營養嘅嘢就一定唔好食!我哋叫咗蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉,第一次食果然有驚喜,同意粉質感近似,但比意粉更加爽口,食落去係一啲負擔都冇。本身鍾意食濃味嘢,食呢個有少少淡味,但整體好舒服。另外想推介牛油果奶昔,牛油果係Super food,但出面飲難免會有草青味,呢度嘅調味做得好好,值得encore!
觀塘多好嘢食就大家都知,但人越大開始追求健康😹。

2024-05-09 24 瀏覽
呢間餐廳環境好歐陸feel,入面有好多座位同埋係一間好光猛既cafe我地叫左個辣辣地既櫻花蝦炒蟹肉粉絲,呢度仲有餐牌上面寫明食物既卡路里係幾多,等食客知道自己吸收左幾多卡路里,岩晒健康同減肥人士或者嗜食既上班族,餐單為客人特別寫好計好都幾唔錯仲要由健身人士同營養師設計出黎既餐單飲品叫左一杯芝麻latte,芝麻加奶味香滑,而且唔會好甜焦糖咖啡上面有一層燒好左既creambrulee 燉蛋味香濃加埋咖啡都幾特別。

飲品叫左一杯芝麻latte,芝麻加奶味香滑,而且唔會好甜

2024-05-09 11 瀏覽
🫶🏻最近經常食呢間 Cafe,餐飲好食之餘,餐廳仲有營養師設計餐單,非常適合外出用餐又想兼顧健康既人士 😍👅 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉將蟹鉗肉、櫻花蝦、車厘茄、辣椒炒勻冬粉而成,味道鹹中帶點微辣,而富有蝦香味,冬粉口感爽滑,值得一試既西日 fusion 菜 👍🏻👅 Sunlight富有維他命C既抗氧化美顏飲品,以菠蘿、芒果混合燕麥奶而成,最終呈現亮橙黃色既營養特飲,充滿果香,都幾好飲架~❗️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️Bischofia by Mood (觀塘)📍觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖💸 $ 200 / 1人
🫶🏻

👅 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉

👅 Sunlight

📍觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖
💸 $ 200 / 1人

• 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉
2024-05-06 27 瀏覽
weekend嘅觀塘比較靜,夜晚嚟到食飯都幾舒服!發現依間原來間中係有Live Music,今晚仲俾我哋撞正!氣氛幾好呢間餐廳嘅Menu有啲心思,有營養之選同高纖之選,啱晒注重健康嘅人叫左個全日心情早餐($128),有炒蛋、豬肉腸、煙肉、煙三文魚、烤雜菇、酸種麵包、沙律,豐富得黎仲計好哂卡路里同蛋白質,食得好放心另外就叫左慢煮嫰雞胸配椰菜花飯($128),個雞胸煮得好滑而且唔會好淡。椰菜花飯都好少有,雖然比一般嘅飯軟身,但係口感都唔差,仲好吸到汁嘅味道飲品就試左杯superfood smoothie,叫左暮光森林($55),有黑莓、藍莓、士多啤梨同脫脂奶,係抗氧化超級水果,有助消化排毒同維護視力,健康又好飲另外就叫咗杯四季檸檬茶( $45 ),清新嘅檸檬味唔會掩蓋咗茶嘅香味,幾夾!依間真係幾有驚喜!

依間真係幾有驚喜!
  • 全日心情早餐
  • 慢煮嫩雞胸配椰菜花飯
2024-05-02 20 瀏覽
是日喺觀塘番工,路經鴻圖道見到間Bischofia by Mood , 感覺好chill! 可以入去慢活放鬆下來😍餐點以營養、減醣、生酮、增肌、減脂做主打,並且附設卡路里和蛋白質等資料,好適合注重營養,愛keep fit 的顧客。我點咗一客低脂之選的蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉和一杯有豐富維他命C可增強抵抗力叫宇宙星塵的營養奶昔。蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉- 內含蟹鉗肉、櫻花蝦、車厘茄、辣椒、冬粉- 蟹味非常香濃,蟹肉份量都豐富🤗冬粉配上淡淡的辣味蟹汁,非常易入口,一啖接一啖愛好快就把成碟清哂😂😂營養奶昔- 宇宙星塵- 含有豐富維他命C,可以增強抵抗力、減少心血管疾病和幫助護眼,奶昔係用芒果,香橙,香蕉和杏仁奶製成- 味道不錯,感覺好健康,配上杏仁奶見到隔離枱飲既咖啡都幾吸引,下次再黎幫襯😆Bischofia by Mood (觀塘)觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖

蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉
- 內含蟹鉗肉、櫻花蝦、車厘茄、辣椒、冬粉

營養奶昔- 宇宙星塵
- 味道不錯,感覺好健康,配上杏仁奶

見到隔離枱飲既咖啡都幾吸引,下次再黎幫襯😆

觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖
2024-04-09
2024-05-02 16 瀏覽
📍Bischofia by mood#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-餐廳菜單會列出每個餐點嘅卡路里 岩哂健康飲食嘅你 超貼心 而且餐點都係由營養師同教練製造 岩哂均衡飲食Slow Cooked Chicken Breasts with Cauliflower Rice -$128以健康為主 味道唔重 慢煮雞胸食落會有肉汁 唔會好乾以椰菜花做飯底 口感同飯好似 食落好飽肚Crab Meat Cherry Shrimp with Spicy Tomato Vermicelli -$158呢個相對味道會重啲 但咸淡適中 蟹肉份量唔少 辣味相對唔太食得出 配埋蕃茄 酸酸甜甜咸咸好開胃 Moonrise -$55Summer -$45飲品正常 甜度適中
📍Bischofia by mood

Moonrise -$55
Summer -$45
飲品正常 甜度適中
  • 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉
減肥的重要一環是飲食,這家餐牌上的所有餐點都有列明營養成分,吸引了我🤣 ✿ 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉 $158見很多食評推薦,就跟隊選了這個😗頂部的蟹肉很吸睛,而且挺鮮甜!調味微辣,而且因有少許忌廉,令辣味點到即止,很舒服而開胃番茄味道自然,感覺是用上了新鮮番茄而不是茄膏建議餐廳可以多加一隻蛋作配菜,提高蛋白質之餘也更豐富 🤘✿ 抹茶豆奶(熱) $50有植物奶的選項! 抹茶味很濃😍 還有生酮、素食等的選擇!

✿ 蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉 $158
蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉

見很多食評推薦,就跟隊選了這個😗
頂部的蟹肉很吸睛,而且挺鮮甜!
調味微辣,而且因有少許忌廉,令辣味點到即止,很舒服而開胃
番茄味道自然,感覺是用上了新鮮番茄而不是茄膏
蟹肉櫻花蝦香辣蕃茄忌廉冬粉

建議餐廳可以多加一隻蛋作配菜,提高蛋白質之餘也更豐富 🤘

✿ 抹茶豆奶(熱) $50
抹茶豆奶(熱)

有植物奶的選項! 抹茶味很濃😍

還有生酮、素食等的選擇!

抹茶豆奶(熱)
2024-04-25 23 瀏覽
標榜健康飲食的餐廳,菜單由註冊營養師設計。menu中的食物都標註了卡路里和蛋白質的含量。明太子汁烤三文魚配古斯米,三文魚厚身嫩滑,有魚油香,而古斯米是超級有益的食物,可提升免疫力、抗氧化和增進心血管的健康。新牛肉大啡菇漢堡配蕃薯條,全部厚切,十分有口感,整體味道不錯,蕃薯條香脆。營養奶昔比上年光顧時減了價,那麼當然要點了,今次選了Fern,成份有牛油果、香蕉和椰子水,三種成份的味道都能分辨出來,而且味道十分相配,健康又美味,推薦!另一杯飲品抹茶豆奶,朋友亦說美味,抹茶味濃,有豆香。室內環境屬木系陳設,室內有綠植,營造悠閒舒適感,稍嫌枱椅間距離如咖啡店一般,與鄰枱相當靠近。此外原來逢星期四晚有歌手唱live,其實歌者唱得不錯,惜餐廳環境不大,音響卻比較強勁。以個人來說,晚上還是愛靜呢,所以愛聽歌的謹記星期四晚到來,而愛靜的則要避開了。總的來說,女性特別受健康概念,加上食物美味,屬回頭之選。
標榜健康飲食的餐廳,菜單由註冊營養師設計。

menu中的食物都標註了卡路里和蛋白質的含量。

fern

另一杯飲品抹茶豆奶,朋友亦說美味,抹茶味濃,有豆香。

總的來說,女性特別受健康概念,加上食物美味,屬回頭之選。
fern
  • Fern