𝘽𝙖𝙣𝙘𝙝𝙖𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙤𝙤𝙠推出嘅𝙏𝙖𝙨𝙩𝙮 𝙏𝙧𝙚𝙖𝙩 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤由主菜、小食到甜品都好應節充滿「龍」年原素✦龍氣逼人龍蝦蛋包飯原條龍蝦身肉配上滑溜蛋包飯,龍蝦肉爽口彈牙,醬汁近似龍蝦湯味道✦火辣辣龍蝦年糕龍蝦肉鮮甜,年糕煙煙韌韌,醬汁唔算好辣,反而帶點蕃茄酸香,幾有追吃性✦大笑蝦蝦煎葱餅大蝦結實有嚼勁,大葱增添爽脆口感,味道帶甜,唔會有好大陣青味,薄餅邊煎得焦脆✦花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖花生醬牛角包窩夫附上煉奶,帶點奶醬多嘅感覺,牛角包窩夫質感較實,有龍鬚糖幾得意幾有驚喜!✦焦糖芝士山咖啡挪威焦糖芝士嘅香味好濃郁,同咖啡幾夾,混合黎飲亦都增添左口感,咸咸甜甜幾得意✦芝士奶蓋龍井茶香甜嘅芝士奶蓋好𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 ,龍井茶清甜,兩者味道平衡得幾好

✦龍氣逼人龍蝦蛋包飯

✦火辣辣龍蝦年糕

✦大笑蝦蝦煎葱餅

✦花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖

✦焦糖芝士山咖啡

✦芝士奶蓋龍井茶
Banchan & cook 嘅招牌蛋包飯及炸雞無可置疑是客人回訪嘅最大理由~我哋就係其中一家🤭我家小朋友是「蛋包飯控」但對餐廳嘅食物質素、環境及衞生都好有要求🫠Banchan & cook絕對係我家首選👍除了有不同口味嘅蛋包飯外,餐廳還經常根據節日/主題提供不同嘅限定菜式及飲品(啱哂喜歡打卡嘅朋友仔);另外很喜歡餐廳環境舒適,光線柔和及其他節日及主題限定怖置,享受美食之餘又可以打卡📸今次因為遇上新年期間限定菜式🐉所以我哋都點咗嚟應下節:🌸龍氣逼人龍蝦🦞蛋包飯 $210賣相相當吸引,與餐牌上的圖片相符切開炒蛋,流心炒蛋緩緩流出,配埋香軟調味炒飯,真心很治癒及幸福感十足!龍蝦夠新鮮,爽口彈牙~推介👍🌸大笑蝦蝦煎蔥餅 $98若果喜歡食蔥餅嘅朋友一定會喜歡,上層大大粒鮮蝦,內層滿滿的蔥,餅底煎得很脆口,不會太油膩,夾埋一齊食口感豐富又好食!🌸韓式炸雞(無骨半份) $108每次必點之一,尤其蜜糖炸雞好食到停唔到口,肉質嫩滑又甜又脆口,配搭韓式年糕及薯條,簡直是小朋友及大人至愛,眼見每枱都枱總會有一碟係枱👍🌸花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖 $92非常特別嘅甜品!好少見有龍鬚糖嘅甜品,加上花生醬

今次因為遇上新年期間限定菜式🐉
所以我哋都點咗嚟應下節:

🌸龍氣逼人龍蝦🦞蛋包飯 $210
賣相相當吸引,與餐牌上的圖片相符

🌸大笑蝦蝦煎蔥餅 $98

🌸韓式炸雞(無骨半份) $108

🌸花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖 $92
非常特別嘅甜品!好少見有龍鬚糖嘅甜品,加上花生醬牛角包窩夫,窩夫有牛角包的鬆脆又有千層的口感,雖然有糖但味道不會太甜,整體上也不錯👌

🌸溶化朱古力 $42 🧡🧡🧡🧡
🌸焦糖脆脆鮮奶咖啡 $48 🧡🧡🧡🧡

下次繼續會再回訪及期待新驚喜👏

龍氣逼人龍蝦蛋包飯
韓式炸雞(無骨半份)
龍氣逼人龍蝦蛋包飯
韓式炸雞(無骨半份)
2024-02-15 59 瀏覽
天天都係情人節💘過咗正日食鐘意既嘢都好開心😁老公鐘意食炸雞,食韓國嘢就最啱啦Banchan and Cook木系裝修配乾花裝飾少女心滿分 打咭一流張枱又夠大 絕對坐得舒服揀左tasty treat combo$560有兩個main course一個share拼盤同一個甜品 好抵食呀 仲包兩杯飲品新年menu都好有中國特色 有龍氣逼人既龍蝦龍氣逼人龍蝦蛋包飯+$82龍蝦汁加蕃茄酸甜好開胃呀龍蝦處理得好好 食落會爆汁好鮮甜個蛋好嫩滑呀😋五花肉玫瑰燉飯芝士帶點香辣 好惹味 準既濃度啱啱好食到淡淡既花香 加上粉紅色嘅樣好靚好sweet都好有新年氣氛仲有五花腩肥瘦均勻 上層近皮既口感QQ彈彈脂肪位好香 有爆汁感覺 好入味好正 入口都好嫩滑炸雞拼盤可以揀三隻味呀見到柑橘炸雞好特別 一於試試先另外揀咗蜜糖同芝士 必食✅柑橘好似蜜糖咁 帶有微酸柑橘香 酸酸甜甜好好味 蜜糖就sweet sweet同香脆既口感 好邪惡芝士芝士咸中帶甜 正👍🏻飲品揀咗紅噹噹火龍果沙冰同濟州綠茶鮮奶紅噹噹好喜慶呀飲落好清甜好解渴 感覺仲好健康添綠茶味都幾香幾突出最後仲叫左tiramisu 同棉花糖食Tiramisu 好香奶味
天天都係情人節💘
過咗正日食鐘意既嘢都好開心😁
老公鐘意食炸雞,食韓國嘢就最啱啦

Banchan and Cook木系裝修配乾花裝飾

最後仲叫左tiramisu 同棉花糖食
Tiramisu 好香奶味好creamy

棉花糖剛烤好 微暖半溶既狀態好正呀
食完大滿足😌

반찬앤쿡 Banchan and Cook (東薈城名店倉) (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖

#BANCHANandCOOK #omurice #friedchicken #koreacafe #cafe #croffle
餓底平時最鍾意食韓國菜 今次過年同屋企人去左東涌行山 順便去食呢間 Banchan and cook 叫左4樣野 龍氣逼人龍蝦蛋包飯 蛋包飯上枱既既候會幫你切開個蛋既面等佢打開變成蛋包飯 呢個龍蝦唔算大舊 佢既龍蝦針非常之出色 飯加汁加龍蝦 🦞 真係好好食呀 巴馬火腿卡邦尼年糕 作為糯米粉小粉絲 點可以唔食韓國年糕 呢個韓國年糕幼D 仲係超煙韌 加埋卡邦尼既汁 同埋佢既煙肉🥓 肥瘦分明 好香煙肉味 蜜糖薯條配辣椒粉蛋黃醬 🍟呢個佢真係條條薯條都有蜜糖 🍯 甜甜地脆脆地幾特別 我食薯條唔dip 茄汁 鐘意dip蛋黃醬 佢仲加埋辣椒粉 都很不錯 👍🏻食完飯要食返個甜品 🍮焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫呢個焦糖醬既味唔算好出芝士蛋糕加埋牛角包窩夫 都好好食呀 🥰 #餓底推介#餓底_東涌#餓底_韓國菜
餓底平時最鍾意食韓國菜

#餓底推介

#餓底_東涌

#餓底_韓國菜
2024-02-12 28 瀏覽
今次就去咗一間位於東涌商場東薈城入邊一間韓國餐廳🤔平時商場人流就好多,因為好多名牌,不過就冇乜特別啱食~今次試左嘅菜式真係驚艷到我!🫰🏻🙆🏻‍♀️我揀咗五花肉玫瑰燉飯,平時好怕食肥豬肉,不過啲五花肉煮得入味口感又好,每一口都好有層次感,嗰飯醬汁都濃郁,非常好食😛👍🏻另一道菜係三重芝士炸千層豬扒蕃茄意粉,豬扒香脆,芝士非常邪惡,正正意粉酸酸地更係啱啱好,一種豐富口感嘅絕佳搭配😁❤️大蝦煎蔥餅係招牌之一,大蝦新鮮有彈性,餅皮又酥又香,好開胃🙌🏻甜品揀咗花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖😆非常特別冇見過用龍鬚糖做主題嘅甜品,真係一個驚喜!👍🏻👍🏻牛角包香脆,花生醬濃郁,再加上千層拉絲龍鬚糖,食到一絲絲嘅口感,甜而不膩👏🏻整體環境非常舒適,係一個適合與朋友家人共聚、享受美味的好地方。下次一定會再光顧!🙆🏻‍♀️l

l
2024-02-08 29 瀏覽
🍽️食物方面:Tasty menu💲560A. 火辣辣龍蝦意粉+五花肉玫瑰燉飯B. 炸雞拼盤C. 伯爵茶布甸牛角包窩夫抵食好味但太多食唔晒咖啡ok 無花果梳打難飲 似藥水味📷打卡方面:有花花牆🔈環境方面:2個人都俾坐4人枱有得擺袋💬其他資訊:반찬앤쿡 Banchan and Cook📍東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖💰收+1, Dinner人均💲308
🍽️食物方面:

반찬앤쿡 Banchan and Cook
📍東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
💰收+1, Dinner人均💲308
2024-02-01 56 瀏覽
去完旅行一落機個肚打晒鼓😅 即刻衝去東薈城「Banchan and Cook」醫肚仔 餐廳木系裝潢🪵擺滿花花草草🌼🌾感覺舒服怡人💓✨水星八爪魚腿蛋包飯藍色蛋包飯非常吸睛👀蛋香嫩滑 炒飯粒粒分明🍚配搭爽彈八爪魚🐙味道不錯✨穀神星大蝦墨汁意粉大蝦新鮮爽甜 意粉Al Dente 👍🏿食完墨汁意粉記得抹咀 個👄變咗烏卒卒🤭✨炸雞拼盤 🍗炸雞有六款口味 原味|洋蔥汁|甜辣 |芝士 |柑橘|蜜糖選了甜辣 |芝士 🧀|柑橘🍊 柑橘甜中帶酸超鍾意❤️甜辣係經典口味👍🏿芝士多了份鹹香😮‍💨配咗幾件年糕 香甜煙靭✨伯爵茶布丁牛角包窩夫🧇牛角包窩夫酥脆熱呼呼的 附上伯爵茶醬 味道更甜香濃😛布甸滑嘟嘟 口感順滑

✨水星八爪魚腿蛋包飯

✨穀神星大蝦墨汁意粉

炸雞拼盤 🍗炸雞有六款口味
原味|洋蔥汁|甜辣 |芝士 |柑橘|蜜糖

✨伯爵茶布丁牛角包窩夫🧇
2024-02-01 36 瀏覽
閨蜜聚會揀咗呢間靚靚打卡韓式餐廳 我地三個人share二人餐都好夠飽五花肉玫瑰燉飯五花肉肥瘦層層相隔 邪惡又好味 玫瑰汁調得好惹味 用黎燉飯好鬼夾穀神星墨汁意粉我好鍾意食墨汁意粉 但平時真係好少嗌 因為會食到成個咀同啲牙都黑哂 同閨蜜食就唔怕啦😂冥王星烤LA骨呢個會送上黎會用個爐仔烤住 保持熱辣辣 牛仔骨嘅肉比想像中更加腍 痴住骨嘅位置尤其嫩伯爵茶布丁牛角包窩夫伯爵茶布丁味道濃而且幾天然 牛角包窩夫即點即整 非常香脆 可以沾伯爵茶味cream一齊食飲品我地揀咗月球幻影黑芝麻冰沙同溶化朱古力冰沙黑芝麻味非常濃郁 朱古力質地好濃厚
閨蜜聚會揀咗呢間靚靚打卡韓式餐廳

冰沙黑芝麻味非常濃郁 朱古力質地好濃厚
用餐優惠
試食活動
2024-01-25 1071 瀏覽
呢間小清新韓國餐廳時不時都會轉下新Menu,今次嘅主題好特別🤩 梗係要約朋友嚟試吓啦🫶🏻🌟水星八爪魚腿蛋包飯嘩🤩🤩🤩 藍色嘅蛋包飯真係第一次見😆 職員話係用咗藍色螺旋藻整㗎,係Super Food嚟㗎😎 藍色螺旋藻冇乜味,食落嘅味道同平時嘅蛋包飯一樣😎 呢間嘅蛋包飯不嬲都係好出名,蛋夠滑又有蛋香👍 最驚喜係佢配搭咗芝士醬,原來可以咁夾🥰 八爪魚爽口彈牙,真係必食推介👍提提大家,會食到個嘴唇都係藍色㗎😂🌟穀神星大蝦墨汁意粉再挑戰埋呢個墨魚汁意粉先😆 今次會食到成咀都係黑色🤣 有墨魚汁嘅香味,蝦仁都係爽口彈牙,唔錯👌🌟冥王星烤LA骨呢個係牛仔骨,配菜係洋蔥,醬汁味道甜甜地,有啲似中式菜式,牛仔骨有六大件,好入味,幾好食👍🌟伯爵茶布丁牛角包窩夫呢度嘅牛角包窩夫不嬲都出名,梗係要叫嚟做甜品啦😎 仲配咗伯爵茶布丁,布丁夠曬香滑,好滿足😌🌟焦糖蘋果紅豆沙冰係新推出嘅特飲🤩 有啲似紅豆沙,非常好味☺️ 🌟月球幻影黑芝麻沙冰呢杯外型都係好靚,黑白相間🤩 濃濃嘅黑芝麻香味,甜度唔高,真係啱晒我🥰

🌟水星八爪魚腿蛋包飯

🌟穀神星大蝦墨汁意粉

🌟冥王星烤LA骨

🌟伯爵茶布丁牛角包窩夫

🌟焦糖蘋果紅豆沙冰
係新推出嘅特飲🤩 有啲似紅豆沙,非常好味☺️

🌟月球幻影黑芝麻沙冰
2024-01-23
放假又黎行下outlet,去番之前覺得唔錯嘅banchan & cook,掛住佢地嘅炸雞好耐!!見出左2人餐有主食兩款,小食一款同甜品,另外包兩杯飲品,好似幾抵食咁~☀️嚐吃套餐$560主食有四款可以揀,我揀左燉飯&年糕🌾五花肉玫瑰燉飯🍛五花肉煎得好靚,肥瘦均勻,燉飯口感有少少似risotto,帶甜辣味,另唧上一圈羅勒醬,又香又辣🌾巴馬火腿卡邦尼年糕🧀年糕口感煙韌,卡邦尼醬偏濃,配上火箭菜溫泉蛋同巴馬火腿creamy濃厚!🌾炸雞拼盤🍗小食揀左炸雞拼盤,味道可以揀3款,試左柑橘、蜜糖同洋蔥。炸雞完全唔厚粉,雞肉嫩滑juicy,個人最喜歡蜜糖。新出嘅洋蔥汁都唔錯,甜甜酸幾清新,一啲都唔膩🌾伯爵茶布丁牛角包窩夫🥐牛角包窩夫都係呢到必點嘅甜品!窩夫熱辣辣又香脆,食之前淋上濃厚伯爵茶醬🌾月球幻影黑芝麻沙冰🍧芝麻醬加就上牛奶沙冰,如果芝麻醬濃啲就perfect,飲到尾味道較淡🌾焦糖蘋果紅豆沙冰🍎紅豆打碎溝勻,相比黑芝麻呢款較好飲,甜番少少🤏🏻

☀️嚐吃套餐$560

主食有四款可以揀,我揀左燉飯&年糕

🌾五花肉玫瑰燉飯🍛

🌾巴馬火腿卡邦尼年糕🧀

🌾炸雞拼盤🍗

🌾伯爵茶布丁牛角包窩夫🥐

🌾月球幻影黑芝麻沙冰🍧

🌾焦糖蘋果紅豆沙冰🍎
紅豆打碎溝勻,相比黑芝麻呢款較好飲,甜番少少🤏🏻

焦糖蘋果紅豆沙冰
2024-01-24 28 瀏覽
東薈城名店坊食晚餐,每次都比佢FUSION 韓國菜吸引到入去。講起韓國出名食物,當然唔少得係佢既炸雞,呢間餐廳再將炸雞配上唔同既調味,例如蜜糖,柑橘,蒜香等等。又有得揀食半份或一份;有骨或無骨,彈性選擇😆1)韓式炸雞 (無骨半份) – 柑橘半份也有6件雞件到,全部都炸我剛剛炸好,雞肉又嫩又脆,仲有2片老柑橘片,非常入味。配菜既薯條就差D,凍左同硬,我諗係因為分開上既緣故。2)濟洲綠茶鮮奶奶綠用左濟洲的抹茶粉鋪面,有去過濟洲都知果到出名一大片綠茶園,飲落去Exactly 係果隻味,貨真價實👍😋

1)韓式炸雞 (無骨半份) – 柑橘

2)濟洲綠茶鮮奶

2024-01-20
5 分鐘 (堂食)
  • 韓式炸雞
2024-01-24 28 瀏覽
五花肉玫瑰燉飯好特別嘅韓式risotto。用韓式辣醬,青醬炙烤過,加入芝士烹煮。濃郁嘅芝士味🧀加上韓式辣醬,口感層次非常豐富!穀神星大蝦墨汁意粉🍝食依道菜,大家要做好準備隨時保護好淺色的衣服以及隨時準備好紙巾(唔好問我點解知道🤣)意粉口感唔會過於軟爛,比較彈牙。墨汁增添咗鮮甜嘅味道。topping有大蝦和魚卵,一啖食落去有種海洋於口腔中爆開嘅感覺!冥王星烤LA骨唔提唔知,牛仔骨有另一個稱號,叫做:「LA Cut」☝🏻。點解咁叫呢❓ 其中一個說法係,1990年代,有大批韓國移民湧入美國洛杉磯,當時既居美韓國人好鍾意將牛仔骨切成1/4英寸規格,然後做韓式燒烤。漸漸地,牛仔骨就以洛杉磯城市命名,叫做「LA Cut」。今次的烤LA骨相當實惠,有六大片,口味偏甜,冇乜韓式辣醬的味道。醬汁類似壽喜燒,中意甜食嘅朋友仔不容錯過!🍮伯爵茶布丁牛角包窩夫第一次試牛角包做嘅窩夫,不同一般的窩夫🧇,牛角包窩夫更加有層次,一層層酥皮下散發出牛油香。搭配伯爵茶醬同布丁,唇齒留香,作為飯後甜品,啱啱好。

穀神星大蝦墨汁意粉🍝

冥王星烤LA骨

🍮伯爵茶布丁牛角包窩夫
2024-01-23 30 瀏覽
星期日特登約咗老公去東涌outlet行街,忽然間發覺到呢間韓國餐廳,就入去試吓,佢哋做緊新嘅餐牌五花肉玫瑰燉飯:浸飯嘅汁非常惹味,但係就唔覺得有玫瑰嘅味道,五花肉非常肥美,而且份量都好足夠穀神星大蝦墨汁意粉:食完之後個口即刻黑晒,除咗意粉之外仲有蘑菇同埋大蝦,海鮮味十足炸雞拼盤:分別叫咗甜辣味原味同埋芝士味,甜辣味就唔算辣,比較鍾意芝士嘅調味粉,炸雞外脆內軟伯爵茶布丁牛角包窩夫:將伯爵茶醬汁淋上去牛角窩夫就充滿晒伯爵茶香味,布甸q彈溶化朱古力:上面仲有少少朱古力碎,但就比較甜焦糖脆脆拿鐵:上面嘅焦糖落去咖啡入面,為咖啡帶嚟甜味

溶化朱古力:上面仲有少少朱古力碎,但就比較甜

焦糖脆脆拿鐵:上面嘅焦糖落去咖啡入面,為咖啡帶嚟甜味
2024-01-22 27 瀏覽
✦ 五花肉玫瑰燉飯排列得井井有條的五花肉,口感綿軟白飯配上特色韓式玫瑰辣醬,非常惹味又有點微辣,整個燉飯不錯🙌🏻✦ 巴馬火腿卡邦尼年糕年糕呈長條狀,猶如較粗身的意粉,掛滿卡邦尼醬汁,味道好Juicy! 年糕口感好煙韌!✦ 冥王星烤LA骨採用小鐵鑊上的牛仔骨,底層鋪滿新鮮的洋蔥,牛仔骨嫩滑多汁😋👍🏻✦ 伯爵茶布丁牛角包窩夫布丁非常吸睛,伯爵茶味道濃厚牛角包窩夫熱烘烘的,配埋伯爵茶布丁一齊食,別有一番風味✦ 焦糖芝士山咖啡焦糖與芝士味道各佔一半,甜度適中又解渴✦ 伯爵茶鮮奶咖啡伯爵茶與咖啡融為一體,鋪了一橙皮乾,帶微微橙香

✦ 五花肉玫瑰燉飯
排列得井井有條的五花肉,口感綿軟

✦ 巴馬火腿卡邦尼年糕

✦ 冥王星烤LA骨

✦ 伯爵茶布丁牛角包窩夫
布丁非常吸睛,伯爵茶味道濃厚
牛角包窩夫熱烘烘的,配埋伯爵茶布丁一齊食,別有一番風味

✦ 焦糖芝士山咖啡
焦糖與芝士味道各佔一半,甜度適中又解渴

✦ 伯爵茶鮮奶咖啡
伯爵茶與咖啡融為一體,鋪了一橙皮乾,帶微微橙香
  • 五花肉玫瑰燉飯
2024-01-20 28 瀏覽
我去此店的食評看看黑毛豬意粉各食客拍的照片,發現涉事的意粉真的與正常不同,汁特別稀如水般浸住意粉,正常是收哂水如過往照片。隻蛋黃散了的生雞蛋蓋在意粉面與稀汁一起,更是奇怪與過往不同!之前也曾光顧這店感質素不錯,但今次的經歷無論食物和服務態度都使我對此店失去信心。