2023-06-05 91 瀏覽
約咗朋友食飯談心,尖沙咀 k11artmall 好多選擇!今次就試吓 ATUM Restaurant,之前食過afternoon tea 賣相非常精緻,晚市應該都有一定水準。兩個女仔三碟share還好,掛住傾計唔覺太餓🙈🐙 燒八爪魚 ‧ 墨汁脆片 ‧ 培根馬鈴薯 $208 八爪魚燒得好爽脆,大大條非常厚身有咬勁,薯仔切到細細粒又幾惹味🦀 鮑魚蟹膏醬燉飯 $188正,鮑魚彈牙,蟹膏同risotto係perfect match🥩 紅酒燉和牛肋肉 ‧ 鵝肝醬 $268好味,肉質嫩滑,但唔係好食到鵝肝醬味🍸 The Alicionado $56燒檸檬 ‧ 接骨木花汁 ‧ 蜜糖組合幾有趣,有淡淡植物味。成日覺得接骨木花汁係哈里波特睇醫生時會飲嘅野哈哈哈哈哈🥂 Raspberry moscato $78Moscato 女仔實鍾意,加埋紅桑莓乾好睇又香噴噴,幾有feel

🐙 燒八爪魚 ‧ 墨汁脆片 ‧ 培根馬鈴薯 $208

🦀 鮑魚蟹膏醬燉飯 $188

🥩 紅酒燉和牛肋肉 ‧ 鵝肝醬 $268
好味,肉質嫩滑,但唔係好食到鵝肝醬味

🍸 The Alicionado $56

🥂 Raspberry moscato $78

呢間位於尖沙咀K11 Art Mall嘅西日Cafe一直都係走藝術路線👩🏻‍🎨每道菜式都好似藝術品咁精緻✨餐廳人氣都幾旺盛,星期六嘅lunch time嚟都滿座㗎🫣🌟餐前麵包🥖每枱入座都會有餐前麵包🥰有兩款唔同嘅多士,包括普通法包🥖同雜莓核桃多士💖配上海鹽牛油🧈好好食😋🌟無花果沙律🥗軟芝士🧀士多啤梨🍓風乾火腿🍖 $136呢個沙律真係好似藝術品咁靚✨我最愛嘅Burrata cheese大大舊🤤隔離有好多無花果同士多啤梨🍓,淋上橄欖油後,最頂仲放上parma ham🤤軟芝士奶香味重,軟綿綿咁好正🥰配上水果同parma ham一齊食,鹹甜鹹甜咁好好食😋🌟紅酒燉和牛肋肉🍷鵝肝醬 $268和牛肋肉好大舊,肉質偏實,可以整得更淋身一點,但牛肉味好出😉鵝肝醬味道都好濃郁,令牛肋肉味道更豐富😋🌟鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵 $178第一次食特菲麵😳細細條好得意!特菲麵煙煙韌韌,配上creamy嘅鹹蛋黃忌廉醬超好味😍上面仲有粒粒鹹蛋黃碎😚另外蟹肉嘅份量都好多,每啖都食到一絲絲蟹肉💛口感同味道都做得好好🙌🏻必試~🌟鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88 呢度連甜品都好有特色同好靚🫣💖鹹蛋黃雪糕好正🥹鹹蛋黃味好

🌟餐前麵包🥖

🌟無花果沙律🥗軟芝士🧀士多啤梨🍓風乾火腿🍖 $136

🌟紅酒燉和牛肋肉🍷鵝肝醬 $268

🌟鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵 $178

🌟鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88
呢度連甜品都好有特色同好靚🫣💖鹹蛋黃雪糕好正🥹鹹蛋黃味好濃,味道有啲似流沙包個餡🤤食落仲有粒粒鹹蛋黃,有沙沙嘅感覺🥰豆腐雪糕好得意,係長條型🤣唔講以為係年糕!!食落就似豆腐冰,唔係雪糕嘅質感~另外最頂有米餅,隔離仲有啲黑糖腐皮碎,脆卜卜咁幾得意!我見佢仲有海膽雪糕🤣🤣不過就唔敢試啦hahahahah🤣🤣

Overall嚟講呢間餐廳真心幾特別😚❤️好多菜式出面都唔會食到,而且佢有開放式廚房,真係見到廚師們好專心同有心機咁擺盤🥰而且雖然唔係fine dining,但餐廳店員真係留意每一枱嘅進食速度而上菜,唔會一下子上晒所有嘢,抵讚👍🏻

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:ATUM Restaurant (尖沙咀)
2023-06-03 91 瀏覽
一向也喜歡吃這間餐廳,今天剛好和朋友來k11,所以來吃個午餐😃很喜歡這裡的環境及設計,夠晒stylish及型格時尚感覺😁食物方面當然也很優質。先點了熱朱古力☕濃濃的朱古力香,味道好濃郁😙主菜炸豬扒好鬆化,唔油膩,味道剛剛好,還有另一道主菜,鮑魚蟹膏醬燉飯,色香味俱全,賣相夠晒吸引,打卡一流📸燉飯煮得剛剛好,加上蟹膏醬,囗感豐富,還有爽口彈牙的鮑魚,簡直係絕配。雖然好耐冇來,但整體感覺,無論環境,服務,食物質素,依然令我好滿意,值得再來。☺️
一向也喜歡吃這間餐廳,
今天剛好和朋友來k11,
所以來吃個午餐😃
很喜歡這裡的環境及設計,
夠晒stylish及型格時尚感覺😁
食物方面當然也很優質。
先點了熱朱古力☕濃濃的朱古力香,
味道好濃郁😙
主菜炸豬扒好鬆化,唔油膩,
味道剛剛好,
還有另一道主菜,鮑魚蟹膏醬燉飯,
色香味俱全,賣相夠晒吸引,打卡一流📸
燉飯煮得剛剛好,
加上蟹膏醬,囗感豐富,
還有爽口彈牙的鮑魚,簡直係絕配。
雖然好耐冇來,但整體感覺,
無論環境,服務,食物質素,
依然令我好滿意,值得再來。☺️
用餐優惠
試食活動
  • 65%chocolate
  • 米蘭炸豬肉眼扒
2023-06-01 110 瀏覽
朋友生日揀咗呢間餐廳同佢慶祝,之前想黎好耐,但唔知點解次次大家投票都揀唔中佢,今日終於試到😊我哋四個人係𝗐𝖾𝖾𝗄𝖾𝗇𝖽 𝖽𝗂𝗇𝗇𝖾𝗋時間,一早已經喺𝗈𝗉𝖾𝗇 𝗋𝗂𝖼𝖾 𝖻𝗈𝗈𝗄左位,所以一入去就有位,不過現場見就算冇𝖻𝗈𝗈𝗄都唔洗點等,初初都有諗食物質素會唔會一般都以打咭為主,點知又唔係喎,average都幾好食真心驚喜♥只係份量較少,人多就要叫多幾款啦😉當日我哋𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋左好多野,其中我認為最推薦嘅我先詳細介紹啦🫶🏻🍛𝖠𝖻𝖺𝗅𝗈𝗇𝖾 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖡𝗋𝗈𝗐𝗇 𝖱𝗂𝗌𝗈𝗍𝗍𝗈 $188蟹膏味香濃完全滲入燉飯入面好creamy,鮑魚亦炆到軟滑彈牙入味,伴碟裝飾有啲蘿蔔絲,海苔片,子薑,但絕對唔係裝飾咁簡單,配搭埋嗰飯一齊好match,好balance 𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖡𝖾𝗅𝗅𝗒 $208 一上菜已經聞到豬腩煎得勁香,火候控制得好好,外脆內軟,脂肪與瘦肉比例完美,上面有炒過嘅洋蔥,亦用左啲好似薏米嘅食材放底,完全吸收晒食材嘅精華同香味𝖳𝗋𝗎𝖿𝖿𝗅𝖾 𝖯𝖺𝗋𝗆𝖾𝗌𝖺𝗇 𝖥𝗋𝗂𝖾𝗌 $68薯條炸到金黃色,好香脆,食到停唔到口,配搭芝士醬更加惹味🍹𝖳𝗁𝖾 𝖠𝖿𝗂𝖼𝗂𝗈𝗇𝖺𝖽𝗈 $56好好飲

𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖡𝖾𝗅𝗅𝗒 $208

𝖳𝗋𝗎𝖿𝖿𝗅𝖾 𝖯𝖺𝗋𝗆𝖾𝗌𝖺𝗇 𝖥𝗋𝗂𝖾𝗌 $68
薯條炸到金黃色,好香脆,食到停唔到口,配搭芝士醬更加惹味

🍹𝖳𝗁𝖾 𝖠𝖿𝗂𝖼𝗂𝗈𝗇𝖺𝖽𝗈 $56
好好飲好清新👍🏻蜜糖清甜,有檸檬香同小小花香

🍮𝖴𝗇𝖼𝖾𝗋𝗍𝖺𝗂𝗇 (焦糖燉蛋) $88
賣相靚,燉蛋又香又滑配埋上面嘅焦糖脆脆糖粒勁好食😋朋友話自己一個人可以食十個喎🤣🤣

我哋仲order以下呢啲🤭🤭水準都唔錯架😉
𝖸𝗎𝗓𝗎 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝖲𝖺𝗅𝖺𝖽 $118
𝖡𝗋𝖺𝗂𝗌𝖾𝖽 𝖱𝖾𝖽 𝖶𝗂𝗇𝖾 𝖡𝖾𝖾𝖿 𝖲𝗁𝗈𝗋𝗍 𝖱𝗂𝖻𝗌 $268
𝖲𝗆𝗈𝗄𝖾𝖽 𝖤𝗀𝗀 𝖸𝗈𝗅𝗄 𝖢𝗁𝗈𝗋𝗂𝗓𝗈 𝖲𝗉𝖺𝗀𝗁𝖾𝗍𝗍𝗂 $178
𝖢𝗎𝖼𝗎𝗆𝖻𝖾𝗋.𝖬𝗂𝗇𝗍.𝖫𝗂𝗆𝖾 𝖲𝗈𝖽𝖺 $56
𝖶𝗂𝗅𝖽 𝖡𝖾𝗋𝗋𝗒 𝖲𝗈𝗋𝖻𝖾𝗍 $56
𝖪𝖺𝗆𝗊𝗎𝖺𝗍.𝖫𝗂𝗆𝖾.𝖦𝗂𝗇𝗀𝖾𝗋 $56
𝖯𝖾𝖺𝖼𝗁 𝖲𝗈𝗋𝖻𝖾𝗍 𝖡𝗅𝖺𝖼𝗄 𝖡𝖾𝖺𝗇 $88
𝖬𝗂𝗅𝗄 𝖨𝖼𝖾 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆 . 𝖲𝗍𝗋𝖺𝗐𝖻𝖾𝗋𝗋𝗒 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 𝖢𝗋𝗎𝗇𝖼𝗁 $88
𝖱𝖺𝗌𝗉𝖻𝖾𝗋𝗋𝗒 𝖲𝗈𝗋𝖻𝖾𝗍 $88
2023-05-27
慶祝紀念
生日
2023-05-31 871 瀏覽
呢間餐廳出名食物擺盤好靚🤩 果然冇令人失望之前已經好想試佢個afternoon tea set不過今次就食咗佢個dinner先啦🫢火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯呢個魚白湯risotto 飯粒仲好有咬口🫢 幾鍾意廚師嘅小心機 本來左口魚會較多油份 食落口較油膩 但廚師用上青蔥 將輕輕炙燒過嘅左口魚包裹住青蔥 味道好fresh👍🏻 紅酒燉和牛肋肉•鵝肝醬和牛肋肉肉味香濃 肉質幾有口感 側邊仲有少少油脂 真係食過返尋味🐮 出面仲有洋蔥 蘿蔔等嘅配菜 我就覺得佢個鵝肝醬同牛肉好夾 點少少已經吊出咗牛肉嘅鮮味松露芝士薯條•蛋黃醬完全冇諗過呢個薯條會咁大兜🍟 我同朋友都俾呢個芝士薯條嘅份量嚇親 薯條係扭扭薯條咁嘅味道👅 上面灑上芝士粉 就咁食嘅味道已經好出色 加上隔離仲有個醬汁可以點 食晒成兜都唔會覺得油膩飲品Charcoal latte 呢個真係幾有特色 因為唔係度度都有竹炭咖啡 所以一見到我就嗌咗啦☕️ 朋友就嗌咗Cafe mocha 咖啡同朱古力味平衡得幾好 唔會覺得太甜整體餐廳氣氛唔錯 而且食物擺盤幾靚 未食完呢餐 已經想再嗌多碟和牛肋肉喇🤣 下次同朋友撐枱腳再嚟先

餐前麵包

飲品
Charcoal  Latte
Cafe  Mocha

2023-05-31 2307 瀏覽
🐣鹹蛋黃窩筍蟹肉特菲麵 $178唔邪惡唔食😋~咸蛋黃好有風味❣️特菲麵好少地方有得食☺️好煙韌!!醬汁好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲!😋好食!!仲要啖啖都有蟹肉蟹籽~真心唔錯😋👍🥗無花果軟芝士風乾火腿沙律 $136 賣相好靚!軟芝士好大粒😍切開仲係有少少流心,夾埋風乾火腿同無花果好夾,味道好特別😍😋😋因為軟芝士本生無味所以一定要夾埋比較重味火腿先會有風味😋😋~🍚鮑魚蟹膏燉飯 $188鮑魚好厚肉軟綿綿~☺️☺️調味唔會過咸岩岩好😋😋好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲!上面仲有啲紫薑同昆布脆片撈埋一齊食好有日式風味🤤👍蟹膏增加左鮮味又唔會過濃 好食有層次!🍦海膽雪糕·清酒冰 $88好少餐廳會有海膽雪糕!!🤩味道真係好重海膽味🤣🤣係重咸味既!!加埋清酒冰一齊食 無甘咸真係好好食😋好特別!底層仲有曲奇同糖粉,如果怕太咸加埋可以糖粉係海膽雪糕度~☺️🍹水果茶 $48賣相一啲都唔似水果茶,味道就好似洛神花,偏酸⚠️
🐣鹹蛋黃窩筍蟹肉特菲麵 $178

🥗無花果軟芝士風乾火腿沙律 $136

🍚鮑魚蟹膏燉飯 $188

🍦海膽雪糕·清酒冰 $88

🍹水果茶 $48
賣相一啲都唔似水果茶,味道就好似洛神花,偏酸⚠️
  • 無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿
  • 海膽雪糕
2023-05-31 87 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 尖沙咀 - ATUM ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『藝術餐廳🎨』繼續 繼續#一口氣試曬ATUMRestaurant同大家分享最後一間介紹嘅就係ATUM Restaurant 呢度走型格創新路線 張櫈都特別有藝術style 燈光較昏暗 有格調嘅西餐廳🔹餐前麵包有兩款法包提供 一款係白法包 另一款似麥包咁暖笠笠 搽牛油啱曬 🔹Truffle parmesan Fries $68松露芝士薯條呢種薯條嘅粗幼度同🍟好似 不過入面多薯好多 而且好多松露醬比你慢慢點嚟食一邊傾吓偈一邊食就啱曬啦🔹Abalone Crab brown risotto $188鮑魚蟹膏醬意大利飯表面舖上昆布脆薄片 用上原隻鮑魚又鮮又彈牙 仲有我最愛嘅子薑碎 好開胃呀🔹Octopus Pancetta potato $208燒八爪魚🐙賣相高貴 加咗兩塊脆脆好似蝶影咁超大條八爪魚 啖啖彈牙肉配料有薯仔粒 如果加啲sauce會更好味🔹Salted Egg Yolk Ice Cream $88我個人超愛呢個甜品可能本身勁鐘意鹹蛋黃所以完全食到佢嘅精粹 勁有鹹香味鹹蛋黃雪糕。豆腐雪糕。腐竹◆*.◆*.◆*.餐

『藝術餐廳🎨』

配料有薯仔粒 如果加啲sauce會更好味

我個人超愛呢個甜品
可能本身勁鐘意鹹蛋黃
所以完全食到佢嘅精粹 勁有鹹香味
鹹蛋黃雪糕。豆腐雪糕。腐竹

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee尖沙咀
🔎發掘同類美食:#ee西餐

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #atum
今次終於有機會試吓充滿藝術感既ᴀᴛᴜᴍ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ,有啲食物加入咗分子料理嘅元素,賣相好靚,真係唔捨得食🙈▪️海鮮拼盤sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $𝟻𝟿𝟾海鮮拼盤賣相相當吸引,食材新鮮之餘,拼盤仲利用咗分子料理創作嘅元素作設計,絕對係視覺同味覺嘅享受😍生蠔果然係餐廳嘅招牌菜,鮮甜肥美嘅生蠔加咗蝶豆花雪葩同香檳啫喱,雪葩微微嘅甜味襯托生蠔的礦物味,令生蠔非常容易入口,加上香檳啫喱嘅酒香這個配搭我很喜歡。我最愛嘅北海道帆立貝亦非常鮮甜爽口,鵝肝醬放上竹炭餅一齊食亦非常匹配,海膽份量一啲都唔吝嗇,食落幾ᴄʀᴇᴀᴍʏ。▫️海膽▫️生蠔▫️紅菜頭三文魚▫️海蝦▫️鵝肝凍批▫️鮑魚▫️帶子▫️蟹肉▪️ 松露芝士薯條+蛋黃醬 ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ ғʀɪᴇs $𝟼𝟾薯條炸得好香脆🔥好啱同朋友一路食一路飲野🍸▪️鮑魚蟹膏醬燉飯ᴀʙᴀʟᴏɴᴇ ᴄʀᴀʙ ʙʀᴏᴡɴ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ $𝟷𝟾𝟾燉飯賣相好特別,以昆布片和紫薑做裝飾,紫薑酸酸甜甜,令到成個飯食完都唔會覺得太膩,最緊要係唔會喧賓奪主搶咗蟹膏味道,蟹膏味道好夠香濃🦀鮑魚絕對係為成個加咗唔少分,炆得好腍好入味🤤▪️ʟᴇᴍᴏɴ ɢʟᴀss ᴍᴏᴊɪᴛ

▪️海鮮拼盤sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $𝟻𝟿𝟾

▫️帶子
▫️蟹肉

薯條炸得好香脆🔥好啱同朋友一路食一路飲野🍸

▪️ʟᴇᴍᴏɴ ɢʟᴀss ᴍᴏᴊɪᴛᴏ $𝟽𝟾
鍾意重酒味嘅會推介呢杯ᴍᴏᴊɪᴛᴏ,濃得嚟又好清新,好易入口
經過K11見到有間食fusion菜既餐廳😍 原來係ATUM既餐廳 唔怪得之咁有藝術同設計有格調🥰Gaden Salad $56 🥗沙律真係好食~新鮮蔬菜混合了自家製沙律醬 口感清爽 酸酸甜甜令人好開胃😋Truffle Parmesan Fries $68 🧀🍟呢款薯條非常特別 醬汁搭配著酥脆既薯條🍟味道十分美味 同埋芝士醬係分開上 岩曬唔會點醬既人一齊食👏🏻Seared Halibut Fish Broth $188🐟燒左口魚肉非常鮮嫩 香氣四溢 貪心既我想多d左口魚會更開心😛 Braised Red Wine Beef Short Ribs $268🥩係愛食肉人士既天堂🤣牛肋骨慢煮後 肉質極嫩配上紅酒🍷同蔬菜燉 入口感更豐富 必推🥰Wild Berry Sorbet $56🍓用新鮮既野莓製成雪葩 口感十分清新喜歡清爽既飲品 要試試🙌🏻ATUM Restaurant📍K11 購物藝術館 18 Hanoi Road Shop 101B, 1/F, Tsim Sha Tsui

Gaden Salad $56 🥗

Wild Berry Sorbet $56🍓
用新鮮既野莓製成雪葩 口感十分清新
喜歡清爽既飲品 要試試🙌🏻

ATUM Restaurant
之前同朋友食過甜品下午茶慶祝生日🎂大家都覺得好靚,好岩打卡📸今次再黎,轉食晏就☀️同樣冇失望😌都係勁有藝術色彩🎨都係咁岩打卡📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪麵包🥖 (法包 • 果仁提子乾歐包)𝟐款都烘到脆卜卜,配黑椒牛油🧈.▪海鮮拼盤 ($598 for 2)(海膽 • 三文魚 • 海蝦 • 鵝肝凍批 • 蟶子 • 帶子 • 蟹肉)平時食拼盤,通常都係圓形一大盤,有𝐝靚𝐝就用木盤🪵但依到就做到好似藝術品🎨咁排靚靚,再用埋唔同味道 • 多種色彩既醬汁去畫 • 裝飾🖌其實本身仲有生蠔🦪,不過我食個日冇貨,所以餐廳俾我揀另一樣補番,我地揀左蟹肉🦀所以你下次食既時候,唔好問點解我蟹肉份量多過你🤣而咁多款海鮮入面,特別鍾意啖啖肉蟹肉球 & 三文魚紅菜頭醃過 & 大大舊海膽都好正😙鵝肝凍批好滑 • 好𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡🦆.▪紅桑莓雪葩 • 竹炭朱古力雪糕 (原價$88)食海鮮拼盤會送甜品👏🏻本身仲諗住只係𝐡𝐞𝐚 𝐡𝐞𝐚地細細件蛋糕仔🍰點知係𝐌𝐞𝐧𝐮有得嗌既原份甜品,勁抵💃🏻紅桑莓酸酸甜甜♥️雪葩食落有少少沙冰感覺❄️竹炭朱古力雪糕🖤朱古力味勁濃郁🍫外皮仲雪到好
之前同朋友食過甜品下午茶慶祝生日🎂
大家都覺得好靚,好岩打卡📸
今次再黎,轉食晏就☀️同樣冇失望😌
都係勁有藝術色彩🎨都係咁岩打卡📸

▪麵包🥖 (法包 • 果仁提子乾歐包)
𝟐款都烘到脆卜卜,配黑椒牛油🧈
麵包

▪海鮮拼盤 ($598 for 2)
平時食拼盤,通常都係圓形一大盤,有𝐝靚𝐝就用木盤🪵
鵝肝凍批好滑 • 好𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡🦆
海鮮拼盤

▪紅桑莓雪葩 • 竹炭朱古力雪糕 (原價$88)
食海鮮拼盤會送甜品👏🏻
本身仲諗住只係𝐡𝐞𝐚 𝐡𝐞𝐚地細細件蛋糕仔🍰
點知係𝐌𝐞𝐧𝐮有得嗌既原份甜品,勁抵💃🏻
紅桑莓酸酸甜甜♥️雪葩食落有少少沙冰感覺❄️
竹炭朱古力雪糕🖤朱古力味勁濃郁🍫外皮仲雪到好似有少少脆咁✨
紅桑莓雪葩 • 竹炭朱古力雪糕
紅桑莓雪葩 • 竹炭朱古力雪糕

▪橙汁 ($36)
橙汁

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費

之前食過佢哋嘅afternoon tea set,今次就嚟食early dinner🍽️ Side Dish炸甜番薯條•檸檬蜜糖醬🍟番薯條甜甜地好開胃,份量都多,大概3-4人份量,幾抵食👍🏻👍🏻Main Dish風乾火腿•馬蘇里拉•忌廉芝士脆飯煎餅🧀風乾火腿嘅鹹香同芝士嘅香味一上菜就聞到,脆飯煎餅嘅口感就好似飯焦咁,好香脆,忌廉芝士令到個脆餅更加香又唔會太漏😍😍燒八爪魚•墨汁脆片•培根馬鈴薯🐙賣相幾igable,以為燒八爪魚會好韌,但係食落都幾爽口彈牙,培根馬鈴薯用咗五花腩,食落好油香🤤🤤Dessert海膽雪糕•清酒冰🍶🍧呢個係MVP,好新奇嘅口味但係唔伏仲好好食🧡🧡我本身就鍾意食海膽,個雪糕賣相同味道都似海膽,下面清酒雪芭就係平時雪芭嘅味,味道比雪糕淡可以中和翻,下面係脆餅同牛奶粉,mix埋雪糕或者雪芭都幾好食👍🏻👍🏻Drink竹炭鮮奶咖啡☕️黑色嘅latte好啱打卡,飲落幾香滑🖤🖤熱帶水果茶🍹酸酸甜甜,好熱帶氣息,好啱夏天飲☀️☀️

Side Dish

海膽雪糕•清酒冰🍶🍧
海膽雪糕·清酒冰

Drink
竹炭鮮奶咖啡☕️
黑色嘅latte好啱打卡,飲落幾香滑🖤🖤
竹炭鮮奶咖啡

熱帶水果茶🍹
酸酸甜甜,好熱帶氣息,好啱夏天飲☀️☀️
熱帶水果茶
熱帶水果茶
  • 風乾火腿•馬蘇里拉•忌廉芝士脆飯煎餅
  • 海膽雪糕•清酒冰
2023-05-25 52 瀏覽
今日同個女嚟咗尖沙咀呢邊食午餐,平時依間店舖經過K11嘅時候都會見到我就飲咗杯玫瑰latte,玫瑰味好重意大利飯比西式嗰隻偏淺口,啱晒我呢啲老人家食番薯條裏面都保持濕潤度,凍咗都唔會乾
2023-05-23 99 瀏覽
慶祝朋友生日 去尖沙咀K11Art mall嘅Atum 打咭餐廳食午餐 是日落雨 到達店時店員細心幫助放好雨傘☺️安排左我哋坐近窗口 就叫咗menu上面既午餐先黎咗一份餐包 有合桃同紅莓乾有烘過。配上牛油味咸咸地味道佳加左每人一個餐湯顏色好靚嘅紫薯薯蓉湯紫薯打成既紫色湯味道好天然紫薯香味冇味精加上忌廉香滑又美味檸檬橄欖油炒西蘭花苗我成日叫佢做芥蘭 因為形狀好似食落係爽口嘅 清新健康帶子蟹籽蟹膏意粉 意粉彈牙好creamy 之中帶子蟹膏帶出鮮味而且擺設得色彩繽紛 紐西蘭肉眼10oz牛肉成熟剛好 有肉汁 唔會過韌10oz大家share 啱曬海膽雪糕清酒冰味道同真。海膽一樣咸咸地清酒冰有清酒香好特別嘅甜品野莓雪芭好清新 酸酸地紅色好靚作為飯後甜品佳重有分別兩杯靚靚拉花咖啡Latte 同Cappuccino ATUM Restaurant (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖#atumrestaurant #打咭食品#atum#lunch#尖沙咀美食#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodblog#hkfoodshare #hk
慶祝朋友生日 去尖沙咀K11
安排左我哋坐近窗口 就叫咗menu上面既午餐
先黎咗一份餐包 有合桃同紅莓乾
有烘過。配上牛油味咸咸地味道佳
加左每人一個餐湯
紐西蘭肉眼10oz
牛肉成熟剛好 有肉汁 唔會過韌
10oz大家share 啱曬
海膽雪糕清酒冰
味道同真。海膽一樣咸咸地
清酒冰有清酒香
好特別嘅甜品
野莓雪芭
好清新 酸酸地紅色好靚
作為飯後甜品
重有分別兩杯靚靚拉花咖啡
Latte 同Cappuccino

ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
#尖沙咀美食#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodblog#hkfoodshare #hkfoodpic
2023-05-22 360 瀏覽
必試創新甜品咸蛋黃雪糕🍳🍨K11藝術級🎨精緻料理西餐廳👨🏻‍🎨ATUM Restaurant今次同豬仔一齊嚟到K11購物藝術館,ATUM餐廳既下午茶甜點好出名,相信大家都唔陌生😆我地今次就嚟試吓個晚餐,果然一樣高質,每款菜式都充滿藝術😍靚到唔捨得食~餐廳以大自然共融為主題,除咗窗邊有落地大玻璃,可以一覽尖沙咀景色,室內擺設咗植物枝幹,令人心情更放鬆🤗值得一讚👍🏻餐廳服務一流,會自覺幫客人斟水,而且上菜速度都快,令人留下美好回憶💓令外,食物份量都唔細,好食又好睇🥰點完餐後,店員送上了兩款餐包,有法包🥖(口感好香脆)、紅莓合桃包(好天然健康既味道😍)餐包配上黑椒鹽牛油,更香濃好味😋✨柚子三文魚薄切·香橙葡萄柚沙律 $118紅菜頭汁混合一條條白蘿蔔絲,好似紅色既麵條🍝食落酸酸甜甜好開胃,薄切三文魚口感更融洽~香橙🍊葡萄柚都非常鮮甜多汁,好新鮮,再加上生洋蔥,味道更多層次🤗✨鮑魚蟹膏醬燉飯 $188賣相好靚😍配上昆布脆片及紫薑,增加鮮味及口感!兩隻鮑魚炆得好腍好入味😍,蟹膏醬味道夠曬鮮美,又唔會太濃,恰到好處😋必點👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✨火灸帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 $198一上枱蒜香味撲鼻而
必試創新甜品咸蛋黃雪糕🍳🍨
K11藝術級🎨精緻料理西餐廳
👨🏻‍🎨ATUM Restaurant

三文魚薄切·香橙葡萄柚沙律

✨柚子三文魚薄切·香橙葡萄柚沙律 $118

✨鮑魚蟹膏醬燉飯 $188
必點👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨火灸帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 $198
一上枱蒜香味撲鼻而來,墨魚汁好濃稠,配上紫薑令口感更清爽,仲可以中和油膩感~帶子有3粒,大大粒,肉質鮮嫩彈牙,外皮帶焦脆,好香牛油味🥰份量好足夠😋
必點👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮

✨鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88
餐廳既甜品最出名,佢地既鹹蛋黃雪糕好特別,鹹蛋黃味同雪糕竟然出奇地夾,邊個話雪糕唔可以咸?😆佢既豆腐雪糕好清甜,配上脆脆既黑糖腐皮,口感層次更昇華😍
必點👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
有機雜莓果茶

✨有機雜莓果茶 $48
店員會準備埋漏斗計算3分鐘泡茶時間,好甜心🤗熱飲雜莓果茶好香濃,莓果味酸酸甜甜,好似食緊水果糖咁濃味😋

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨

🏠ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B 號舖
2023-05-21
三文魚薄切·香橙葡萄柚沙律
鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮
有機雜莓果茶
2023-05-21 107 瀏覽
📍ATUM Restaurant 🗺️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號室餐廳位置有啲隱蔽,上到一樓一開始見唔到,原來要行入K11 Select🙈 餐廳係以黑白色為主題,有大落地玻璃窗😌⚡️餐湯 $20當日餐湯係紫椰菜忌廉湯,紫色好靚😍💜飲落都好creamy,好飲😋 餐包就每檯都會有⚡️火灸香蔥左口魚·魚白湯燉飯 $188火灸左口魚真係好香,入口即融🥹 燉飯用左魚白湯煮,所以食到啖啖魚香🤤⚡️檸檬香草牛油烤肉眼 •燒甜蔬菜 •香草燒薯 (6oz) $168呢個係lunch餐牌入面嘅,有得揀6oz或10oz個肉眼扒黎到就聞到好香!食落都好淋,肉味又重👍🏻 上面有檸檬香草牛油增加香氣🤩 旁邊嘅蔬菜同燒薯都好味😙⚡️鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88第一次食鹹蛋黃雪糕😮 真係好似食緊真嘅咁,超似超濃郁啊🧡 豆腐雪糕都正,仲有腐皮脆片同墨魚汁西米脆餅😆⚡️海膽雪糕·清酒冰 $88呢個都好特別,都係第一次見海膽雪糕🫣 海膽味道濃郁,下面係清酒冰🍶 擺到座山咁好靚⛰️⚡️凍朱古力咖啡 $18呢杯可以跟餐+$18,拉花靚又好飲🤎⚡️熱竹炭鮮奶咖啡 $50竹炭咖啡襯返餐廳嘅裝修🖤 整體黎講,環境舒服,
📍ATUM Restaurant
🗺️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號室

⚡️餐湯 $20
當日餐湯係紫椰菜忌廉湯,紫色好靚😍💜
飲落都好creamy,好飲😋 餐包就每檯都會有

⚡️火灸香蔥左口魚·魚白湯燉飯 $188
火灸左口魚真係好香,入口即融🥹
燉飯用左魚白湯煮,所以食到啖啖魚香🤤

呢個係lunch餐牌入面嘅,有得揀6oz或10oz

⚡️鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88

⚡️海膽雪糕·清酒冰 $88
呢個都好特別,都係第一次見海膽雪糕🫣
海膽味道濃郁,下面係清酒冰🍶 擺到座山咁好靚⛰️

⚡️凍朱古力咖啡 $18
呢杯可以跟餐+$18,拉花靚又好飲🤎

⚡️熱竹炭鮮奶咖啡 $50
竹炭咖啡襯返餐廳嘅裝修🖤

整體黎講,環境舒服,食物都精緻好似藝術品咁🥰