2023-06-16 123 瀏覽
一直都想試好耐色香味俱全而且很美的餐廳佢哋嘅afternoon tea set好出名夜晚經過所以打算試一試佢嘅dinner 🥰佢每一款食物decoration都非常之靚而我坐近窗邊亦係打卡好位置👍🏻📸🍽️柚子三文魚薄切•香橙葡萄柚三文魚配上柚子同蘿蔔絲個汁酸酸地好開胃唔錯嘅前菜選擇👍🏻👍🏻鹹蛋黃蘆筍蟹肉特菲麵特菲麵口感煙韌 而且比較厚身我最鍾意佢個醬汁係鹹蛋黃加忌亷非常香口豐盈 而且淡淡蟹肉 必食推介👍🏻👍🏻🍽️鮑魚蟹膏醬燉飯第一次食Risotto配上昆布脆片同埋紫薑碎味道幾清新而且特別唔會太漏而且鮑魚炆得非常之軟身好味!📍 ATUM Restaurant K11尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
一直都想試好耐

好味!

📍 ATUM Restaurant K11
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
2023-06-15 115 瀏覽
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈充滿藝術感的食物✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈位於K11 art mall 內的ATUM restaurant 一直都人氣高企 最熱門必定是下午茶🫖晚市主打各款西式食物 以藝術方式呈現適合女生打卡 今次跟友人來試試晚餐😎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蟹肉佛手柑 檸檬醬沙律 $128 (3.5/5)蟹肉染上紅菜頭醬汁 味道鮮甜不腥沾上佛手柑醬汁更加甜蜜 十分開胃🤤再加入少許檸檬汁平衡當中的甜膩整體味道好有層次 而且賣相精緻啊┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜火炙香蔥左口魚 魚白湯燉飯 $188 (3.5/5)用上魚湯製作的燉飯帶點鮮味 左口魚經過火炙逼出油香 口感相當嫩滑濃厚的油香氣在口腔蔓延🥹超滿足的!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜炭燒大蔥豚五花焦糖檸檬洋薏米 $208 (4/5)被口感Q彈軟糯的洋薏米驚喜到😳一直以為薏米只能煲湯水之用 原來也可作為主食口感比白米特別更有咬口 而且感覺健康配搭香口的豚五花 整體更加惹味喔┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鹹蛋黃雪糕 豆腐雪糕 黑糖腐皮 $88 (4.5/5)推薦給喜歡鹹蛋黃的人✨!
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
充滿藝術感的食物✨
一直都人氣高企 最熱門必定是下午茶🫖
晚市主打各款西式食物 以藝術方式呈現
適合女生打卡 今次跟友人來試試晚餐😎

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蟹肉佛手柑 檸檬醬沙律 $128 (3.5/5)
蟹肉染上紅菜頭醬汁 味道鮮甜不腥
沾上佛手柑醬汁更加甜蜜 十分開胃🤤
再加入少許檸檬汁平衡當中的甜膩
整體味道好有層次 而且賣相精緻啊

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜火炙香蔥左口魚 魚白湯燉飯 $188 (3.5/5)
用上魚湯製作的燉飯帶點鮮味
左口魚經過火炙逼出油香 口感相當嫩滑
濃厚的油香氣在口腔蔓延🥹超滿足的!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜炭燒大蔥豚五花焦糖檸檬洋薏米 $208 (4/5)
被口感Q彈軟糯的洋薏米驚喜到😳
一直以為薏米只能煲湯水之用 原來也可作為主食
口感比白米特別更有咬口 而且感覺健康
配搭香口的豚五花 整體更加惹味喔

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
推薦給喜歡鹹蛋黃的人✨!
味道相當香濃滋味 能吃到沙沙的口感
而且甜度適中 實在太有驚喜了🤤
更配搭了清香的豆腐雪糕及腐皮脆脆
炸過的腐皮口感特別 味道甜甜的很不錯喔

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜竹炭鮮奶咖啡 $50 (3/5)
咖啡帶有堅果香氣 拉花也很美

Ig@cheri_foodiary
🍴餐包 (6/10)正常法包同提子法包,偏硬好乾😂🍴鮑魚蟹膏醬燉飯 $188 另收加一 (7/10)鮑魚都彈牙有甜甜嘅味道(食過知係嗰隻包裝雪藏磯燒鮑魚!個飯軟硬適中,好creamy,但就冇咩蟹膏味,再加咗日式嘅子薑,增加咗酸嘅風味!正常!🍴鹹蛋黃蟹肉特菲麵 $178 另收加一 (7/10)個面嘅口感好特別,係長形螺旋,有口感,食落有淡淡嘅鹹蛋黃味,比較淡味!蟹肉份量偏少,咁就$178了。推薦指數: 7/10Lunch得散叫有啲貴,味道正常,見到好多客食剩?打卡幾靚環境比較暗,冇伏但唔會特別推薦!
🍴餐包 (6/10)
正常法包同提子法包,偏硬好乾😂

🍴鮑魚蟹膏醬燉飯 $188 另收加一 (7/10)

🍴鹹蛋黃蟹肉特菲麵 $178 另收加一 (7/10)

推薦指數: 7/10
雖然今次已經係第3次到訪 @atumrestaurant 但每次黎都會被佢嘅食物質素驚艷到( *˙0˙*)每樣料理都充滿創意又出奇地夾加上餐廳環境又好有氣氛無論同朋友普通聚餐定係慶祝節日都非常適合~𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ 炸甜番薯條 • 檸檬蜜糖醬超大份!4個人ꜱʜᴀʀᴇ都完全無問題因為切得比較幼 所以都比普遍炸得更脆更香口配搭嘅檸檬蜜糖醬好ꜰʀᴇꜱʜ 食落都無咁油膩❀ 鮑魚蟹膏醬燉飯鮑魚煮得好入味得黎又唔老 非常彈牙爽口(連平時唔鐘意食飽魚嘅我都覺得好好味՞⸝⸝> ̫ <⸝⸝՞)ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ煮得好綿滑 蟹膏味都好濃郁仲加入咗紅薑同昆布脆片令成個飯嘅味道更加有層次同風味❀ 鹹蛋黃 • 萵荀 • 蟹肉特菲麵特菲麵係坊間餐廳比較少見嘅意粉形狀好似超細嘅螺絲咁 鹹蛋黃ᴄʀᴇᴀᴍ非常掛汁 配上啖啖蟹肉真係好滿足!❀ 鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮雪糕嘅鹹蛋味超級濃郁!配埋微甜嘅豆腐雪糕 又鹹又甜好過癮ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )炸咗嘅黑糖腐皮好脆 同雪糕一齊食又係另一種享受 ❀ 竹炭鮮奶咖啡竹炭 咖啡同奶味3種口味都有齊唔會好淡 比例好ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ無互搶味❀ 凍抹茶抹茶味道濃
雖然今次已經係第3次到訪 @atumrestaurant
但每次黎都會被佢嘅食物質素驚艷到( *˙0˙*)
每樣料理都充滿創意又出奇地夾
加上餐廳環境又好有氣氛
無論同朋友普通聚餐定係慶祝節日都非常適合~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

鹹蛋黃 • 萵荀 • 蟹肉特菲麵

❀ 鹹蛋黃 • 萵荀 • 蟹肉特菲麵
特菲麵係坊間餐廳比較少見嘅意粉
形狀好似超細嘅螺絲咁
鹹蛋黃ᴄʀᴇᴀᴍ非常掛汁 配上啖啖蟹肉真係好滿足!
鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮

❀ 鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮
雪糕嘅鹹蛋味超級濃郁!
配埋微甜嘅豆腐雪糕 又鹹又甜好過癮ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )
炸咗嘅黑糖腐皮好脆 同雪糕一齊食又係另一種享受

鹹蛋黃 • 萵荀 • 蟹肉特菲麵
鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮
竹炭鮮奶咖啡
  • 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮
Atum價錢💲: $68/ $198/ $208/ $88/ 50/ $48好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-一路想試atum的下午茶tea set,點知未同朋友夾到時間就首先試了佢地的散叫menu🤭 餐廳以黑白調為主,大玻璃滲入好多日光,影相幾唔錯。菜式好fusion,配搭並不常見,特別唔同口味的雪糕,但吃出來又出奇地好味。-✅炸甜蕃薯條 檸檬蜜糖醬。蕃薯條比較軟身,唔係好脆個隻。軟軟扁塌的🍠條突顯佢的甜味,口感又唔會太難受😋 份量好多!幾鍾意檸檬蜜糖醬,酸酸甜甜的creamy sauce咁,一凍沾上一條熱的蕃薯條好過癮,同埋味道無咁單調🤓-✅火炙帶子 紫薑 醃製蔬菜 墨汁意大利飯。帶子3粒煎到半生熟,食到入面的軟嫩口感同埋好鮮甜🤩 risotto小小硬但裹住全部醬汁,唔會好似平時的cream sauce咁膩,唔錯😗 旁邊都有小小子薑醃菜,一齊食酸酸地幾開胃,撇除是risotto好heavy的感覺😉 -✅燒八爪魚 墨汁脆片 培根馬鈴薯。八爪魚新鮮容易切開,唔會好韌😛 食到少少燒的味道,但其他味道比較淡。主要味道來自培
Atum
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅燒八爪魚 墨汁脆片 培根馬鈴薯。八爪魚新鮮容易切開,唔會好韌😛 食到少少燒的味道,但其他味道比較淡。主要味道來自培根馬鈴薯,鹹香鹹香,但3者好分開,無咩關聯🤔

✅✅鹹蛋黃雪糕 豆腐雪糕 黑糖腐皮。呢個好得意!擺碟好似分子料理咁☺️ 鹹蛋黃雪糕真材實料,好濃蛋黃味,仲食到沙沙的口感😱好似雪凍左的冰皮月餅餡😚 旁邊的豆腐雪糕都好重豆腐味,好似食緊真的豆腐。呢2種口味的雪糕口感都好唔似一般的雪糕咁creamy,但密度更加高,蛋黃個個就比較鬆散。味道個人喜歡,但好驚黑糖腐,有密集恐懼🥶

✅charcoal latte/ apple ginger tea. charcoal latte其實同一般latte無咩唔同,但飲落去個嘴會好黑🤪 佢夠thick同滑的。蘋果薑茶有淡淡蘋果味,天然的甜味好舒服,加埋薑好暖胃,唔會好似平時的熱茶冇咩味😬

都唔錯,價錢上屬正常偏高,但risotto份量有點小😳 如果有機會仍然會想試佢地的tea set!
朋友話好耐冇係HK食精緻既西餐諗起尖沙咀ATUM😇以前試過同朋友黎食TEA慶生記得佢地既食物同擺盤都好精緻於是就帶朋友黎呢到食下😌WEEKEND LUNCH好FULL一定要BOOK位餐廳係K11 內裡寬敞 裝修時尚 坐得好舒服🥰MENU已經完美SHOW到餐廳既藝術感食物既照片全部都好吸睛😍選擇上有前菜主食甜品咁我地叫左個SALAD 2個MAIN DISHES同2個甜品每一道菜視覺同味覺都係享受 冇介紹錯俾朋友🥰💥餐前多士每枱都會有餐前多士🍞有普通版同提子核桃黑糖味配上海鹽牛油 香脆好食🥰💥蔬菜沙律🥗份量比想像中多 蔬菜新鮮爽脆仲有蕃茄仔 配上黑醋汁 清新開胃☺️💥火炙香蔥左口魚 魚白湯燉飯呢個燉飯相對輕身清新燉飯帶魚湯既鮮味 飯煮得幾有咬口 入面仲有洋蔥粒同豆而炙燒過既左口魚 捲住青蔥 中和左口魚既油份 食落幾fresh😆💥鮑魚蟹膏醬燉飯呢個就比較濃郁creamy🥰蟹膏醬惹味濃郁上面有D昆布片撈埋個飯一齊食好日式好有鮮味鮑魚切片 食落爽口彈牙好出色😎💥鹹蛋黃雪糕 豆腐雪糕 黑糖腐皮 好特別既口味鹹蛋黃雪糕好濃 仲有D鹹蛋黃粒豆腐雪糕口感有趣 好似年糕咁黑糖腐皮 脆脆地 😍成個配搭好正😀😀
朋友話好耐冇係HK食精緻既西餐

紅桑莓雪芭酸酸地 清新開胃
朱古力雪糕軟綿綿好幼滑 味道濃郁
同紅桑莓好夾☺️
2023-06-12 78 瀏覽
剛剛同朋友經過尖沙咀k11,來到這間餐廳午餐。環境舒適,型格裝修,好有時尚感😁先點兩杯咖啡☕🍵味道濃郁😃再有餐前麵包🍞🥐,口感鬆軟😄主菜有左囗魚燉飯,左囗魚燒得好香,十分鮮味,Risotto煮得剛剛好,軟硬適中,配上鮮甜魚白湯,好滿意😍另一道主菜是咸蛋黃蟹肉特菲麵🦀第一次吃特菲麵🍝十分煙韌,口感唔錯😙還有大量蟹肉,配上咸蛋黃醬,味道非常好😊甜品有香桃雪芭🍑🍧濃濃香桃味,甜度剛好🤗Nice Lunch☺️🍴
剛剛同朋友經過尖沙咀k11,
來到這間餐廳午餐。
環境舒適,型格裝修,好有時尚感😁
先點兩杯咖啡☕🍵味道濃郁😃
再有餐前麵包🍞🥐,口感鬆軟😄
主菜有左囗魚燉飯,
左囗魚燒得好香,十分鮮味,
Risotto煮得剛剛好,軟硬適中,
配上鮮甜魚白湯,好滿意😍
另一道主菜是咸蛋黃蟹肉特菲麵🦀
第一次吃特菲麵🍝十分煙韌,口感唔錯😙
還有大量蟹肉,配上咸蛋黃醬,
味道非常好😊
甜品有香桃雪芭🍑🍧
濃濃香桃味,甜度剛好🤗
Nice Lunch☺️🍴
  • 炙燒左口魚燉飯
  • 咸蛋黃蟹肉特菲麵
  • 香桃雪芭
  • 餐前麵包
2023-06-11 95 瀏覽
📍K11 art mall< weekend brunch restaurant >K11少數回訪餐廳之一🫶🏻半年前已經喺呢間餐廳試過佢嘅afternoon tea set 質素唔錯 菜式都好特別 有驚喜~今次特登同埋屋企人嚟試吓佢呢度嘅lunch🥰我約咗12:00 之後好快就full House 估唔到都幾多人鍾意食🤣Appetiser: Sweet potato friesMains: Abalone Crab brown risottoBraised red wine beef short ribsDrinks and dessert: Rose LatteSalted Egg Yolk Ice Cream基本上每款菜式都好特別 味道亦都係出乎意料地夾😳基本上成日出街都食同一樣嘅菜式好悶 得閒試吓唔同嘅fusion菜式都幾好😍最特別嘅就係鹹蛋黃雪糕 第一次食 鹹鹹甜甜口味獨特😚真係好深刻印象 大家有機會都可以嚟試吓😋
📍K11 art mall
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
  • 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮
  • 餐包
  • Afternoon tea set
尖沙咀K11既#ATUM restaurant 最出名就係個藝術感tea set 😍 今日lunch time時間黎到太早,試唔到個tea set 🥹 原來main menu既野食都好正😊.✅餐廳設計以黑白冷色為主,型格藝術風style✅樓底高,落地大玻璃,陽光曬入黎好舒服relax ✅Menu菜式全部都好特別,fusion 菜既style ,配搭好特別,有別於一般西餐廳✅擺盤十分靚,岩晒影相打卡/慶生✅ 燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯🥔十分驚喜,八爪魚燒到好爽脆厚身又彈牙,薯仔一粒粒炸過好惹味✅ 炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米🥓豚五花一上碟已經聞到好香,外脆內軟,配合爆炒既洋蔥,碟底既洋薏米完全索晒啲精華。✅ 松露芝士薯條,較幼身但好香牛油味既薯條,餸酒必點.❌星期六下午係完全爆場,建議Book位再黎食,唔係都要等一段時間❌餐廳人太多,侍應人數明顯唔太夠,要請返多啲人先得🥹.Order左既菜式:燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯$208炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米 $218松露芝士薯條•蛋黃醬 $68配紅酒 +$68蘋果薑粒茶 $48
✅餐廳設計以黑白冷色為主,型格藝術風style
✅樓底高,落地大玻璃,陽光曬入黎好舒服relax

✅擺盤十分靚,岩晒影相打卡/慶生

✅ 松露芝士薯條,較幼身但好香牛油味既薯條,餸酒必點

❌餐廳人太多,侍應人數明顯唔太夠,要請返多啲人先得🥹
Order左既菜式:
燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯$208
炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米 $218
松露芝士薯條•蛋黃醬 $68
配紅酒 +$68
蘋果薑粒茶 $48
2023-06-09 77 瀏覽
ATUM 係一間位於尖沙咀充滿藝術感嘅餐廳,佢地招牌藝術式下午茶非常有名氣,其實佢地嘅午餐晚餐都係藝術感滿滿而且都好高質~😳佢地嘅生蠔好新鮮而且口感嫩滑彈牙,我地一共order 咗兩款唔同口味嘅生蠔: ✅蝶豆花青檸同熱情果~ 蝶豆花青檸嘅味道唔太出,依然保留到生蠔嘅海水味~ 而熱情果嗰個款生蠔帶有少少甜味,食落都幾特別~🤩✅風乾火腿. 馬蘇里拉.忌廉芝士脆飯煎餅嘅擺盤好靚~ 睇落好似柔軟版嘅脆米餅,而佢嘅外層係微脆的,食落好有口感~ Mozzarella嘅味道好出,而parma ham 放咗係脆飯煎餅上面令到道菜都好有鮮味~😍✅火灸香蔥左口魚. 魚白湯燉飯都唔錯,左口魚微微煎香而且仲有入口即溶嘅感覺;呢個risotto由魚白湯製成,比起其他risotto黎講感覺好健康~😋✅海膽雪糕呢個配搭好新穎,雪糕口感而且帶有香濃嘅海膽味~清酒冰係口腔中慢慢溶化滲出微微嘅清酒香味~🥰

坐落於k11入面,四圍都係玻璃窗,中午時分陽光射入嚟嘅時候☀️,穿過茂密嘅樹林,成個場都會充滿住好多黃橙色嘅燈光波波✨🌟過嚟同朋友high tea或者食lunch其實都好浪漫🤘💓🔻紐西蘭肉眼·焗甜蔬菜·牛油燒薯(6oz) $168叫咗五成熟,上碟都仲係血淋淋嘅👍肉眼size正正常常,食落口都好鮮味,配菜有焗甜蔬菜🥦,牛油燒薯🥔🔻鮑魚蟹膏醬燉飯 $188👍哩個飯係Openrice 係好多人推,果然冇令我失望✌️燉飯用risotto 方法做,撈埋蟹膏醬,味道特別濃郁,面頭仲有數片鮑魚,令成個飯更加高貴👍✌️唯一不足係cp值爭d, 份量偏少😅🔻海膽雪糕·清酒冰 $88哩個淨睇名都知fusion菜式,同朋友一見到個menu同步話想叫佢一試🤘💓最頂既海膽雪糕做得幾真個味,有少少衝擊咗我嘅味蕾👅好少食到海膽雪糕,鹹鹹地,好raw😙但清酒冰果part少失望,佢既sake 味道比較甜,唔係好似sake嘅感覺, 雖然話係甜品,但係佢嘅酒味道唔係好出😅底層嘅黑色+白色有啲粉末嘅嘢,食落口唔係好知咩嚟嘅😅😅成個甜品整體嚟講唔係做得好夾🔻白俄羅斯·焦糖·海鹽 $78有酒精成分,個人唔太like, 但朋友飲落覺得好正

🔻紐西蘭肉眼·焗甜蔬菜·牛油燒薯(6oz) $168

🔻鮑魚蟹膏醬燉飯 $188👍

🔻海膽雪糕·清酒冰 $88

🔻白俄羅斯·焦糖·海鹽 $78
有酒精成分,個人唔太like, 但朋友飲落覺得好正,因為入面有杏仁味(本身我唔好既)鍾意嘅人會覺得好香😙入口係鹹鹹地,有海鹽成分

🔻柑橘·青檸·薑檸 $56
飲落口幾fresh ,冇酒精,少少soda 既feel ,柑橘·青檸·薑檸 3種口味都好夾👏👏👏好易入口
▫️熱情果冰生蠔 ($68)生蠔好鮮甜🦪配上甜甜酸酸既熱情果醬同啫喱好清新😍▫️ 火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯 ($188)左口魚入口即化, 炙燒後甘甜魚油滲出味道香濃, 食唔停🤭▫️ 紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬 ($268)牛肋肉燉得好腍好入味🥩中間仲會食到小小牛筋, 沾埋鵝肝醬更惹味,另有洋蔥做伴碟🧅▫️檸檬橄欖油炒西蘭花苗 ($268)西蘭花苗炒得唔會太淋🥦同時帶有檸檬和橄欖油的清香, 好fresh🤤▫️ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 ($68)炸甜蕃薯條味道突出, 上面灑左糖粉同鹽, 再配上酸甜既檸檬蜜糖醬汁🍯😋
▫️熱情果冰生蠔 ($68)
生蠔好鮮甜🦪配上甜甜酸酸既熱情果醬同啫喱好清新😍

▫️ 火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯 ($188)
左口魚入口即化, 炙燒後甘甜魚油滲出味道香濃, 食唔停🤭

▫️ 紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬 ($268)

▫️檸檬橄欖油炒西蘭花苗 ($268)

▫️ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 ($68)
2023-05-28
2023-06-06 66 瀏覽
一直有留意Atum,擺碟賣相富有美感,藝術感十足。坐係落地玻璃旁邊,陽光充足,掀開餐板,望望圖片已經好有期待,沒想到有賣相之餘,味道和質素同樣唔錯 🔅無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿 $136 無花果同士多啤梨鮮甜清新,而且擺碟美如畫,作為頭盤,賞心悅目又開胃 🔅鮑魚蟹膏醬燉飯 $188 鮑魚爽口彈牙,燘焗後充滿海鮮甜味,而蟹膏的鮮甜完全融入燉飯之中。配上的昆布片和紅薑片,稍稍平衡口中嘅鮮甜味道,讚 🔅鹹蛋黃.萵苣.蟹肉特菲麵 $178 鹹蛋黃醬汁鹹鹹地,充滿油香味,配上特菲麵,因為身型較短小,好似一條小捲捲,好容易掛上醬汁之外,亦好有咬勁 🔅鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮 $88 鹹味雪糕好特別,毫無突兀感覺。而豆腐雪糕口感似雪花片,質感有趣。無諗到一道甜品,兩款雪糕可以帶嚟兩種口感,好有心思

🔅無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿 $136

🔅鮑魚蟹膏醬燉飯 $188

🔅鹹蛋黃.萵苣.蟹肉特菲麵 $178

🔅鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮 $88

• 鹹蛋黃.萵苣.蟹肉特菲麵
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
K11 ATUM 開左一段時間都keep住食物有水準 所以都黎過好幾次 係我其中一間覺得幾適合生日慶生或者下午茶食tea既餐廳list💕好佩服男朋友天氣咁熱都可以飲花茶 我一坐低就order左杯coffee tonic😹 哩排係我首選既drink choice😆 當壺蘋果薑粒茶攤凍左我先飲😝好香既薑味 好飲 不過熱既就一定要攤凍先擺得入口🤪我地叫左🥰無花果沙律 軟芝士 士多啤梨 風乾火腿 $136煙燻蛋黃辣肉腸意粉 $178炭燒大蔥豚五花 焦糖檸檬洋薏米 $208Coffee tonic $48蘋果薑粒茶 $48Burrata cheese係我唯一好喜歡既芝士 哩道沙律擺盤仲好靚 而家無花果當造好甜💕辣肉腸意粉濃濃既芝士咸香味 意粉掛蛋黃同忌廉汁👍🏻 我主要食豚五花哩道主食 要低碳 五花食幾爽口 不過多d醬汁會更好味✨洋薏米含豐富纖維 有助腸道蠕動👏🏻 (宜家食野會諗少少營養價值既野😝)哩度既餐包好好味!合桃提子乾果個包好脆 連我平時唔中意食合桃都冇撩出黎食埋 可想言之我幾中意😆😆

我地叫左🥰
蘋果薑粒茶 $48

• 餐前麵包
  • 無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿
2023-06-05 81 瀏覽
走進餐廳,樓底頗高,陽光透過大窗戶照進來,看出去是滿眼綠色的植物,整個氛圍很是舒適。剛好可以坐到角落,打卡一流!🤩❤ 碟豆花青檸冰生蠔 $62碟豆花和青檸的混合,幻化成浪漫的紫色冰球,待冰球輕輕溶化,把紫色的花汁,淡淡的海水,和生蠔一起滑進口裡,清新鮮麗,綿滑甘香。❤ 熱情果冰生蠔 $62奔放的橙黃色熱情果冰,甜中帶酸,醒神開胃,是很好的前菜~❤ 鮮花香草沙律 $136各式各樣的香草,五彩繽紛的鮮花和野莓,加上可愛的雲呢拿軟芝士,造型非常打卡able!和媽媽兩人不停為食物打卡,話說媽媽比我更喜歡拍照也拍得比我更好的說 😂 接骨木花汁在沙律中加了點甜,而軟芝士奶濃軟滑,和不同菜和花混和一起特別好吃!喜歡!👍🏼 炭燒大蒽豚五花 $208整條豚五花上桌很夠霸氣😎 兩邊煙韌口感的薏米,把大蒽的香味和五花的肉汁充份吸收,原來以薏米代替米飯也有很不錯的效果!焦糖檸檬提鮮之餘卻不會太酸,也能中和五花肉的肥膩~❤ 西蘭花苗 $68本來以為是side dish就加一點蔬菜,誰知道份量大的驚人😂 西蘭花苗很新鮮,加上檸檬橄欖油調味,既健康也好吃~ 上面的榛子烤得很香,酷愛榛子的我把它清光光!👍🏼 海膽雪糕

❤ 碟豆花青檸冰生蠔 $62

❤ 熱情果冰生蠔 $62
奔放的橙黃色熱情果冰,甜中帶酸,醒神開胃,是很好的前菜~

❤ 鮮花香草沙律 $136

👍🏼 炭燒大蒽豚五花 $208

❤ 西蘭花苗 $68

👍🏼 海膽雪糕 $88
跟勇於嘗試的媽媽出外吃飯就是好 🤩 海膽雪糕上桌造型又是一絕,看上去就是 "兩片海膽" 靜靜地伏在 "岩石" 和 "海浪" 的 "白沙" 上 (請ignore我的文化水平🙈)~ 海膽雪糕真的有海膽味,帶點鹹,也好像混了點sake(?),味道挺特別,岩石是脆口的餅乾,海浪是sake冰,而白沙則有點像大白兔奶糖粉(?),各樣材料分別試了味以後,我們瘋狂攪拌混和,結果發現這樣一起吃才是最好的!

❤ Apple Ginger Fruit Tea $48
是真正的水果茶而不是茶包😌 職員送上茶的時候也細心準備了倒數3分鐘的沙漏,享受著外面下雨的環景,口中一口甜甜的水果熱茶,舒服~

2023-05-14
母親節