2018-05-28
今日嚟到呢區搵食,發現呢間幾有趣,北海道美食來的。北海道風味晚市套餐有六款,我揀湯咖喱餐包括沙律及飲品。薯仔生菜沙律調味不錯,尤其薯仔軟糯味道非常好,唔需要醬汁夾埋生菜食已經得。我加$20升級這款特色Haskap Soda,睇圖樣似藍梅,味道都一樣,飲品來講,甜度適中夠冰冷。湯咖哩我揀豚肉 $108, 茄紅色湯頭濃稠味酸香,點點綠色香料,湯內有大量洋蔥番茄,配合多款素菜如南瓜、紅蘿蔔、西蘭花,吃得有營,更有雞蛋,豚肉半肥瘦,鬆軟味美。白飯上有紫菜碎,吃法是把白飯加進湯內。湯咖喱完全不辣,餐廳附上湯咖哩辣粉,我覺得人依然唔辣。$48芝士飯圑特色,圓形的日本飯團藏有溶化芝士,炸至金黃焦香,配紫菜及蘸沙律醬,試得過。$60炸雞 香氣十足,熱辣辣,雞肉嫩滑更帶點脂肪,皮脆肉嫩做得到。
北海道風味晚市套餐有六款,我揀湯咖喱餐包括沙律及飲品。