2022-07-28 189 瀏覽
週末最喜歡和朋友來到西貢走走,吃個brunch,談談心,渡過一個悠閒的下午。這天來到Arm Coffee,原來他們在四月中已經開業,但早前經過市場街這邊也沒有留意到它們。一進店內,店員都非常親切和熱情,整體環境也頗為舒適,很適合和朋友brunch/ tea 🫶🏼牛油果炒蛋吐司 $98➡️ 嫩滑的炒蛋和牛油果的份量十足,但是吐司的質素就有待改善,除了沒有烤烘過,質感較淋之外,亦不像市面上其他咖啡店會使用sour dough。另外,沙律菜的醬汁味道有點奇怪,有點像牛扒的黑椒汁🥹ARM 全日早餐 $108 (+ 牛角包和鬆餅) ➡️ 這個特別欣賞他們提供額外加牛角包和鬆餅的選擇,牛角包鬆脆亦充滿牛油香氣,不錯👍🏻明太子意粉 $88 ➡️ 味道正常,但朋友說份量較少。Dirty $38 (+ oatmilk) ➡️ ok, 沒什麼特別~

牛油果炒蛋吐司 $98

ARM 全日早餐 $108 (+ 牛角包和鬆餅)

明太子意粉 $88
➡️ 味道正常,但朋友說份量較少。

Dirty $38 (+ oatmilk)
➡️ ok, 沒什麼特別~

見係新cafe就入去試試。但佢嘅明太子意粉麵質好差,煮得太冧,用叉一卷起啲意粉就斷晒。而且我個人認為明太子味道唔夠濃。呢個意粉不會再試。另一個叫左冬陰功蝦意粉(沒有影相很抱歉),但冬陰功味夠濃,有驚喜。而且味道唔會太辣,可惜意粉麵質一樣麻麻地。隻蝦應該係有炸過,幾香口幾好食但有啲太乾。兩杯都係mocha,一杯凍一杯熱。個人認為咖啡比較出色。希望意粉麵質可以改善。因為食嘅日子係係5月尾,依家先打食評,唔知道意粉麵質有冇改善到。
見係新cafe就入去試試。

而且我個人認為明太子味道唔夠濃。呢個意粉不會再試。

兩杯都係mocha,一杯凍一杯熱。個人認為咖啡比較出色。

明太煙肉子意粉
2022-07-23 83 瀏覽
周末入去西貢逛個圈,隨心的四處走走,再找間Cafe坐下來,吃個午餐Arm Coffee座落於市場街尾的一幢小民店地下,全店的裝潢以白色為主,再配以木桌木椅,簡約得來不失溫馨點了一道冬蔭功大蝦意粉,泰國風味得來不會太辣,怕辣都能吃下整碟,兩隻大蝦煎得香脆,肉質彈牙,加上幾滴青檸汁,Fresh!!!!還有黑松露意粉,份量較少,面頭有幾片蘑菇,黑松露味足另外點了一瓶Cold Brew,咖啡香味足,帶有少少微酸整體來說,食物質素佳,環境舒適,十分適合用來度過一個悠閒的午後

還有黑松露意粉,份量較少,面頭有幾片蘑菇,黑松露味足

另外點了一瓶Cold Brew,咖啡香味足,帶有少少微酸

2022-05-09
2022-07-17 67 瀏覽
去到西貢,想HEA 下,慢活下難得兩公婆 賣甩阿B 🤣去ME time下清靜下以間係必試Cafe👍🏻地方坐得舒服😌 野食又好味😋🍴🍟🍔🥪🫔地方光猛地方又夠闊落Coffee ☕️一流👍🏻👍🏻我老公ordered 左All day breakfast 佢話好大份又好好味😋個牛角包🥐係好正同好味道,我平時唔好all day breakfast的人都食左我老公份早餐成1/3🤣🤣🤣🤣我叫左份明太子Pasta又係好大份😋岩哂我咁大胃的女人🤣下次再去西貢,一定會再番兜‼️
去到西貢,想HEA 下,慢活下
難得兩公婆 賣甩阿B 🤣去ME time下清靜下

地方又夠闊落

Coffee ☕️一流👍🏻👍🏻
我叫左份明太子Pasta又係好大份😋岩哂我咁大胃的女人🤣
下次再去西貢,一定會再番兜‼️
2022-07-15 44 瀏覽
Stop by a newly established cafe in Sai Kung after a morning hike. Foods are surprisingly delicious with fresh ingredients. Coffee smells great even I’m not a coffee lover. Good to spend a lunch with family and friend here . Chill.
All  day  breakfast
All  day  breakfast
2022-05-19 258 瀏覽
西貢又有新Cafe ☕️.最近放假來西貢次次都有新發現,這次發現arm coffee,門口位都很寬敞,環境舒適,餐點質素也不錯,放假帶寵物來可以放空成個下午!🐶💓.食物:🔸明太子意粉,麵條軟硬度適中,份量對女仔來講剛剛好.🔸番茄牛油果多士,顏色好靚,番茄新鮮,搭配牛油果醬以及少許洋蔥,清爽的口味,麵包邊緣比較難切開,不過麵包整體是好吃的.🔸明太子薯條,個人喜歡吃長條一點的薯條,當天覺得薯條偏碎.飲品:整體來說不錯🔸Mocha🔸Latte
西貢又有新Cafe ☕️
食物:
🔸明太子意粉,麵條軟硬度適中,份量對女仔來講剛剛好
🔸明太子薯條,個人喜歡吃長條一點的薯條,當天覺得薯條偏碎
飲品:整體來說不錯
🔸Mocha
🔸Latte
2022-05-15 140 瀏覽
假期入西貢,行到攰攰地就入咗呢間新開cafe。店員好Nice,嘢食好有驚喜!兩個人,叫咗兩個嘢飲同個一份薯條。抹茶拿鐵好濃的茶味,飲落都幾滑~~~~青檸梳打好清新~ 我鍾意佢地用泰國玻璃樽嗰隻梳打水,好夠氣!!!!一!定!要!試!佢地個明太子薯條!薯條炸到岩岩好再加埋個醬食到停唔到口唔係講笑。。。。。。。。偷偷地昅到隔籬枱叫嗰個冬陰功大蝦意粉好似好正咁,隔籬枱都聞到香味😂 但係太飽食唔落冇叫到~下次再去就試試先😎

兩個人,叫咗兩個嘢飲同個一份薯條。

抹茶拿鐵好濃的茶味,飲落都幾滑~~~~

唔係講笑。。。。。。。。

2022-05-10 119 瀏覽
適逢西貢開左新cafe,一於試下新野整間舖裝修好簡潔,入到去已經覺得好舒適好和諧,加上啡白調令人覺得似家的感覺。入到去,侍應好有禮貌地為客人安排座位,亦見門外有座位可以帶埋寵物一齊坐~以QR code點餐,今次就試左幾樣食物同飲品牛油果意式多士👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾多士非常脆口,車里茄都好新鮮,整件多士食落口完全唔會覺得膩另外推介嘅係明太子薯條👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾薯條熱辣辣好脆口,加上明太子醬,非常可口再叫左一杯焙茶拿鐵☕️👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾非常濃郁的焙茶加上拿鐵,配埋咖啡師拉花,值得一試麻辣雞翼👍🏾👍🏾👍🏾有3隻/6隻選擇喜歡食辣嘅朋友一定好中意,好刺激味蕾🤤雜莓沙冰🥤🥤食完麻辣雞翼,加埋呢杯沙冰,非常之解渴是次體驗很好,下次去西貢亦會再光顧,佢仲有黑松露意粉、明太子意粉、咖哩牛角包😍
適逢西貢開左新cafe,一於試下新野

以QR code點餐,今次就試左幾樣食物同飲品

牛油果意式多士👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
牛油果意式多士

多士非常脆口,車里茄都好新鮮,整件多士食落口完全唔會覺得膩

另外推介嘅係明太子薯條👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
薯條熱辣辣好脆口,加上明太子醬,非常可口

再叫左一杯焙茶拿鐵☕️👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
非常濃郁的焙茶加上拿鐵,配埋咖啡師拉花,值得一試

麻辣雞翼👍🏾👍🏾👍🏾有3隻/6隻選擇
喜歡食辣嘅朋友一定好中意,好刺激味蕾🤤

雜莓沙冰🥤🥤
食完麻辣雞翼,加埋呢杯沙冰,非常之解渴

2022-05-07
牛油果意式多士
  • 焙茶拿鐵
  • 明太子薯條
  • 伯爵茶
2022-05-10 98 瀏覽
星期日行完山搭車出返西貢市中心正好肚餓,喺市場街來回行咗幾次決定試吓呢間新開嘅cafe。望住個餐牌三心兩意揀咗好耐最後決定要無Black Truffle Toast。飲品選擇頗多。天氣熱本身想飲杯iced latte但見好似好細杯應該唔夠我消暑最後叫咗杯Berries Yogurt Smoothie,價錢稍為偏貴,唔知味道點呢~等嘢食期間突然一陣機器聲劃破寧靜,心諗應該係打緊我杯smoothie🤣不過聲音實在同氣氛有啲格格不入⋯果然轉頭就送到杯Smoothie ,坦白講以呢個價錢嚟講份量可以再多啲⋯不過好彩味道唔錯都好足料,食到好多berries籽😂飲住杯Smoothie 一路欣賞吓cafe環境。等咗一陣,主菜嚟啦~一上枱滑蛋仍在冒煙,而且轉嚟陣陣黑松露香味,令人食指大動👍🏻熱辣辣嘅滑蛋,配合黑松露香,再加上烘烤得外脆內軟嘅多士,真係令人食完一啖忍唔再食多幾啖。杯飲品雖然有少少平凡,但呢個多士真係令我好有驚喜!因為呢個多士,即刻覺得今餐好滿足😋總括嚟講嘢食好食但嘢杯就價錢稍貴。

不過聲音實在同氣氛有啲格格不入⋯
Berries    Yogurt  Smoothie

不過好彩味道唔錯都好足料,食到好多berries籽😂
飲住杯Smoothie 一路欣賞吓cafe環境。

Black  Truffle  Toast

杯飲品雖然有少少平凡,但呢個多士真係令我好有驚喜!
因為呢個多士,即刻覺得今餐好滿足😋
總括嚟講嘢食好食但嘢杯就價錢稍貴。
2022-04-28 107 瀏覽
黑松露炒蛋吐司 / 68炒蛋蛋味香濃嫩滑 配埋有咬口嘅吐司口感一流沙律菜用料新鮮 醬汁酸酸甜甜好開胃黑松露意粉 / 88黑松露味濃厚 蘑菇炒至金黃色非常香口夏日炎炎再加杯冰涼嘅咖啡就更加滿足——————————————————推介度: 8/10——————————————————西貢市場街17號地下——————————————————
黑松露炒蛋吐司 / 68
炒蛋蛋味香濃嫩滑 配埋有咬口嘅吐司口感一流