2023-03-04 166 瀏覽
帶狗狗黎西貢玩完就到人類嘆下個悠閒下午茶!平日下午黎到好容易就可以坐倒出面呢個靚位,有好多地方比狗狗可以訓係度陪人類食下野,嘆下咖啡。坐出面會比張小木檯你擺食物,好有feel。我地傾計都傾左幾個鐘頭先離開,呢度好寫意。2隻狗狗攰都可以訓低,又可以睇住d人行黎行去唔會太悶,亦有行人過黎同狗狗打招呼,成個下奏都好開心。 食物方面,牛油果雞排配sourdough非常夾,個sourdough口感剛剛好。配埋Dirty咖啡少少濃,兩樣加埋好配搭。 一定會再帶狗狗黎!
帶狗狗黎西貢玩完就到人類嘆下個悠閒下午茶!

一定會再帶狗狗黎!

牛油果雞排Sourdough
2023-02-03
牛油果雞排Sourdough
2023-03-03 140 瀏覽
每次入黎都係去開little cove, arm coffee 好似大概開左半年到?終於決定去試一試佢,叫左hot latte, matcha latte 同一個明太子意粉加牛油果雞沙律我地落完單 大概等左20分鐘到先有野飲,因為佢地做左外賣單先 唔緊要!想要兩杯熱水,我地望住唯一一個自由人staff企係cafe 最入面10分鐘 傾電話都見唔到我地 我起身行去問佢攞水 佢叫我去問個barista 咁我行過去10秒都無 佢自由人staff 又叫返我坐低 語氣差到一個點呢個時候都total 等左40分鐘架啦 但從來都無諗住催佢地上野食 因為我地唔趕但係想要杯水都好似要求佢地咁 講真野食唔差 正常餐廳質素但無特別,兩杯latte唔合格因為水煲得太熱,奶泡打得唔好入面有空氣。但最重點係一間餐廳無禮貌你比我食龍肉都無味 But thanks for not charging service charge lolNever come back.
但係想要杯水都好似要求佢地咁

但最重點係一間餐廳無禮貌你比我食龍肉都無味
Never come back.

2023-03-03
2023-01-29 207 瀏覽
早前去西貢行吓,從岸邊慢慢行,走到巿中心,找到一間咖啡店☕️,可以同 🐶 SIU B 一齊坐吓,雖然無寵物食品提供,不過食物同環境都幾舒服,抖一抖氣都係開心☺️———————————————————————————🍽冬蔭功大蝦意粉🦐🍝💬將扁意粉🍝加入冬蔭功香料,惹味帶點辣,大蝦彈牙爽口有驚喜☺️.🍽麻糬焙茶蛋卷💬蛋糕鬆軟有焙茶香,中間麻糬煙韌有口感,配上咖啡☕️非常滿足☺️.🍽孜然炸雞🍗💬雞排切件炸至金黃香脆,灑上孜然粉,惹味夠juicy☺️.☕️鮮奶咖啡、泡沫咖啡💬順滑香濃,拉花精美,杯面配有節日氣氛圖案,感覺窩心☺️
———————————————————————————
🍽冬蔭功大蝦意粉🦐🍝
🍽麻糬焙茶蛋卷
🍽孜然炸雞🍗
💬雞排切件炸至金黃香脆,灑上孜然粉,惹味夠juicy☺️
☕️鮮奶咖啡、泡沫咖啡
💬順滑香濃,拉花精美,杯面配有節日氣氛圖案,感覺窩心☺️
2022-11-26 330 瀏覽
之前食過佢既明太子意粉係唔錯既,😛同朋友再黎多次食, 😛今次真係好失望!!!😕😕上次去果陣已經有冷氣機滴水問題,而今次就無上次咁滴到枱😂但就係枱兩邊得閒滴斷滴咁叫左個明太子意粉 同 炸雞牛油果吐司配薯條,五分鐘就好快咁出左個意粉,快得誇張,本想等埋一齊先食,所以已經放慢食,由於餐廳比較涼,意粉中段已經食到凍,啲汁都瓊哂,最後都唯有食哂佢但 !但! 但! 但 !但!但個吐司薯條仲未到!!兩個餐前後相差25分鐘😩😩😩😩😩同枱但不同時間進餐,上菜時間有巨大既改善空間,而我就不會再選擇😤😤
之前食過佢既明太子意粉係唔錯既,😛
同朋友再黎多次食, 😛
今次真係好失望!!!😕😕

叫左個明太子意粉 同 炸雞牛油果吐司配薯條,
五分鐘就好快咁出左個意粉,快得誇張,本想等埋一齊先食,
但 !但! 但! 但 !但!
但個吐司薯條仲未到!!
兩個餐前後相差25分鐘😩😩😩😩😩
同枱但不同時間進餐,
上菜時間有巨大既改善空間,
而我就不會再選擇😤😤
2022-11-26
2022-11-14 206 瀏覽
西貢有好多特色小店,掛1號風球之前天氣又幾好喎!仲俾我哋見到電視台拍劇添!應該係愛回家裏面嗰個英進,同幾隻可愛狗狗拍緊劇,最後仲見到道具假狗好好笑😂遇到ARM coffee,朋友話平時經過都多人排隊!意粉出奇地好味,朋友食到舔舔脷!松露炒蛋好香好滑夠晒水準!明太子薯條新鮮炸起脆卜卜,甜品卷蛋超鬆軟香滑!呢間小店值得推介,果然上網一睇好評如潮👍-黑松露炒蛋吐司-冬陰功大蝦意粉-黑松露意粉-明太子薯條-伯爵茶麻薯卷蛋-抹茶卷蛋-紅莓乳酪沙冰-洋甘菊凍茶-蜜桃凍茶

遇到ARM coffee,朋友話平時經過都多人排隊!

-黑松露炒蛋吐司
-紅莓乳酪沙冰
-洋甘菊凍茶
-蜜桃凍茶
2022-11-04 198 瀏覽
去得西貢嘅我梗係滑水同行山架啦。。呢啲天氣梗係去行過山先啦。。行山前我都要搵吓啲好嘢食食個靚早餐先嘅😏晨早流流邊有咁多ᑕᗩᖴE開咗啦。。唔係冇但少啲。。要食我都會搵到嘅。。呢間新開左唔算好耐。。門口有張坐室外嘅枱。。我梗係超想坐出面啦。。但成班朋友焗住坐入邊😏😏啲嘢食唔算話好特別。。基本ᑕᗩᖴE嘅嘢都有。。嘢食嘅味道都唔算係好差。。都幾好食嘅😋晨早流流又靚咗同杯啡落下肚都幾好㗎👍🏼👍🏼..🍖麻辣雞翼🍟明太子薯條🥚ᗩᖇᗰ全日早餐🍝明太子意粉🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE☕️ᑕOᒪᗪ ᗷᖇEᗯ..📍 Arm Coffee (西貢)西貢市場街17號地舖..@armcoffee.hk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodi
去得西貢嘅我梗係滑水同行山架啦。。
呢啲天氣梗係去行過山先啦。。
行山前我都要搵吓啲好嘢食食個靚早餐先嘅😏
晨早流流邊有咁多ᑕᗩᖴE開咗啦。。
唔係冇但少啲。。要食我都會搵到嘅。。
呢間新開左唔算好耐。。門口有張坐室外嘅枱。。
我梗係超想坐出面啦。。但成班朋友焗住坐入邊😏😏
啲嘢食唔算話好特別。。基本ᑕᗩᖴE嘅嘢都有。。
嘢食嘅味道都唔算係好差。。都幾好食嘅😋
晨早流流又靚咗同杯啡落下肚都幾好㗎👍🏼👍🏼
🍖麻辣雞翼
🍟明太子薯條
🍝明太子意粉
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
☕️ᑕOᒪᗪ ᗷᖇEᗯ
📍 Arm Coffee (西貢)
西貢市場街17號地舖
@armcoffee.hk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#armcoffee#armcoffeehk#saikung#saikungcafe#saikungfood#saikungcoffee#newcafe#西貢cafe#西貢美食
🍖麻辣雞翼 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
🍟明太子薯條 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
🍝明太子意粉 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
🍖麻辣雞翼 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
🍟明太子薯條 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
🍝明太子意粉 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᗩᖴE
2022-11-02 141 瀏覽
食完早餐想嘆杯啡,原先想去嘅café 未開,經過呢間冇人,入去試下!用qr code 點餐,先叫咗一杯espresso tonic 同Latte。 Espresso tonic有兩款tonic揀,我揀咗一款草本tonic,入口清爽帶紅棗甜味。 內子飲熱Latte,奶嘅溫度拿捏的不錯,夠熱之餘奶嘅香甜仍在。 試咗兩杯覺得幾岀色,就決定飲埋個double espresso ,入口係滑嘅舒服嘅,酸甜度都高,但唔會刺激,缺點係冇乜after taste 。。。算係一杯好好飲嘅啡,非常滿足。 飲完問下係乜豆,竟然係日曬印尼。 應該係一間會再去嘅café。
飲完問下係乜豆,竟然係日曬印尼。
應該係一間會再去嘅café。
Latte
Latte
西貢高質café真係愈開愈多搞到忍唔住成日去左西貢打躉呢間café應該開左唔係好耐Outdoor位置有一張檯毛孩主人至愛小店唔算好大但五臟俱全洗手間都好乾淨同夠寬敞最鍾意簡單café可以提供到Light or Heavy選擇餐牌類別分左Toast / Pasta / Main / Dessert但呢日特別肚餓所以揀左𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 ($𝟏𝟎𝟖)超!級!推!介!!!呢個價錢食到7款食物而且每一款食材都要時間烹調同整得好好味~冬蔭功大蝦意粉($𝟏𝟐𝟖)意粉用欖油加冬蔭功調味我自己覺得都算幾辣但愈食愈惹味大虎蝦有兩隻肉質唔梅爛夠彈牙配上幾粒車厘茄而家秋冬食完更添暖意蜜糖雞翼 ($𝟔𝟖)有5隻,APP落單時顯示要15分鐘即炸果然唔同D因為真係好熱淋上蜜糖有BBQ既感覺!Coffee Shop仲有好多款甜品選擇檸檬撻同抹茶卷蛋都好多人order可以再黎試試😋
西貢高質café真係愈開愈多
搞到忍唔住成日去左西貢打躉
呢間café應該開左唔係好耐
Outdoor位置有一張檯
毛孩主人至愛
小店唔算好大但五臟俱全
洗手間都好乾淨同夠寬敞
但呢日特別肚餓
所以揀左𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 ($𝟏𝟎𝟖)
超!級!推!介!!!
呢個價錢食到7款食物
而且每一款食材都要時間烹調同整得好好味~

冬蔭功大蝦意粉($𝟏𝟐𝟖)
意粉用欖油加冬蔭功調味
我自己覺得都算幾辣
但愈食愈惹味
大虎蝦有兩隻肉質唔梅爛夠彈牙
配上幾粒車厘茄
而家秋冬食完更添暖意

蜜糖雞翼 ($𝟔𝟖)
有5隻,APP落單時顯示要15分鐘
即炸果然唔同D
因為真係好熱
淋上蜜糖有BBQ既感覺!

Coffee Shop仲有好多款甜品選擇
檸檬撻同抹茶卷蛋都好多人order
可以再黎試試😋
2022-10-07 152 瀏覽
今日同老公即興去西貢食lunch ,上次行過經過呢間cafe 見到門口有好多人帶狗狗去,今次就諗起可以試吓西貢呢間新Cafe 。我哋喜歡去幫襯小店,呢間cafe裝修好簡潔日式小清新feel, 用上木製枱椅,給人好舒服的感覺。平日12 點左右不用等位就可以入座。因為老公食素,原本係門口menu睇到lunch set 有黑松露意粉,點知到我地坐低左用QR code落單先知今日冇左黑松露意粉,咁我就問下店員素食選擇,最欣賞係佢地肯為老公tailor made 左份Vegetarian lunch set 😚係牛油果炒蛋配薯條,仲有幾件南瓜☺️我就叫咗🍀明太子意粉🍀食物同咖啡都唔錯,好啱我哋口味,老公好鍾意呢度杯美式咖啡

係牛油果炒蛋配薯條,仲有幾件南瓜☺️

我就叫咗🍀明太子意粉🍀

食物同咖啡都唔錯,好啱我哋口味,
老公好鍾意呢度杯美式咖啡

2022-10-07
2022-10-04 88 瀏覽
去西貢就係想chill下,係西貢市中心行左個圈,太多間cafe🤣🤣 最後有啲隨機咁入左呢間Cafe,都有啲因為reception姐姐好nice咁招呼我地😜 🍳ARM All Day Breakfast $108 食Cafe諗唔到食咩就一定係All Day Breakfast,因為通常都唔會衰得去邊,又或者因為我係一個貪心嘅人,咩都想食少少😙😙 一碟有沙律菜,豬肉腸,Scone,煙肉(轉左雞胸肉),炒蛋,粒粒薯餅,茄汁豆。沙律菜夠新鮮, 蘑菇好大粒份量又好夠,不過Scone就比較乾,而且無配果醬🥹 🍵抺茶卷蛋 $48 呢個抺茶卷蛋入面有麻糬😍😍雖則個卷蛋唔係好重抺茶味,整體有啲似壽司郎果隻抺茶卷蛋,不過有麻糬😍啲麻糬口唔會硬左一塊咁,係煙煙韌韌咁。有驚喜! ☕️Iced Latte $43 Latte轉左Oat milk,飲得出啡底好香😍其實一坐底廚房沖緊啡已經聞到勁香啡味👍🏻👍🏻

🍳ARM All Day Breakfast $108

2022-09-12
ARM All Day Breakfast
抺茶卷蛋
2022-10-01 99 瀏覽
西貢行完山,落著滂沱大雨,要搵間餐廳午膳兼避雨。 本想去食pancake那間餐廳是我們經常去的,途中見到一間新開的cafe,裝潢門面吸引到注意。我們坐在門口位置,開著大窗有自然空氣,還可聽到滴滴噠噠雨聲,好chill 。牛油果炒蛋多士份量剛好。牛油果略嫌細個,不能滿足我。炒蛋非常好,半生半熟,滑溜。整件多士配搭起來不錯。既然係cafe,一定要飲咖啡之類。Cappuccino 拉花ok,奶泡堅廷,苦澀中帶甘香,餘韻持久。

牛油果炒蛋多士
份量剛好。牛油果略嫌細個,不能滿足我。
炒蛋非常好,半生半熟,滑溜。
整件多士配搭起來不錯。

既然係cafe,一定要飲咖啡之類。
2022-09-30
2022-09-28 113 瀏覽
香港➰西貢係西貢玩完水 餓餓地 就隨便入左間唔太需要等既cafe😆✌🏻環境幾舒服 坐位唔算多 有帶寵物既可以坐門口位😚😚佢地都係用QR code落單 如果坐得太入 會收唔到訊號 可以用佢地提供既wifi😙😙🥞英式鬆餅💸 $25整體牛油味唔足夠 同埋都唔夠鬆軟🥲🍋檸檬撻 💸 $48本身好期待🥲 但見到未食就已經餡餅分離🥲食落去比較杰身 味道似檸檬香精味👋🏻食完一啖唔會想再食 如果你本身好中意食檸檬撻既話😮‍💨🍰伯爵茶麻糬卷蛋 💸 $48茶味香濃 食落都鬆軟 唔會散開麻糬夠Q彈👍🏻👍🏻🍟明太子薯條 💸 $68唔多地方會有明太子薯條呢個選擇😆 咁就try try佢薯條上枱好夠熱同夠脆 配埋明太子醬 好夾🥹🥚黑松露炒蛋吐司 💸 $78上枱都係好熱辣辣😆 炒蛋夠滑黑松露味夠香👍🏻————————————————————————JMY_FOOD大家可以去比個like同follow埋我地嫁🥰————————————————————————J MY FOOD指數♥️🌤 環境:3.5/5🤵🏻 服務: 3.9/5🍼 味道: 3/5👣 推薦: 🙆🏻‍♀️/5
香港➰西貢

🍼 味道: 3/5
👣 推薦: 🙆🏻‍♀️/5
2022-09-25
2022-09-23 71 瀏覽
.@armcoffee.hk .西貢的staycation令我哋一家👩🏻👦🏻🐶🐶黎到呢間好chill嘅Cafe .店員好nice 仲比零食主子們食🥹🤍 食物選擇方面其實我都覺得幾多 但由於當日我哋要食嘅嘢實在太多🫣 所以試唔到太多款.1.冬陰功大蝦意粉 9.4/10.正所謂有大幫手👩🏻的地方就一定會有意粉的出現😂呢份意粉我覺得抵quota嘅..冬陰功風味出 口感上算Creamy 但係未濃稠到會覺得膩.. 大蝦殼脆肉彈..雖然有番茄仔.. 喂.. 🍅但feel到佢哋係好新鮮嘅...2.牛油果雞胸沙律配檸檬醋汁9.4/10.外食還是要保持健人本色同時作為🐔雞胸肉關注組的一員點都要試..雞胸份量正常 肉質呢 唔算特別嫩.. 因為佢嘅感覺係焗/烤嘅口感.. 但在水份唔算特別充足嘅底下.. 佢肉嘅質感都係幾好🫡味道我就覺得係高於水準.. 好香好味.. 加埋隔離新鮮養眼嘅牛油果 口感上就完全係滿分..🥹菜新鮮.. 鍾意 🥬但.. 我個人覺得醬汁的部分就有點偏酸.. 醋的成份偏多..但呢個就真係好個人..就.. 整份的質素 賣相 cp當日想食得健康 light d嘅你我絕對推薦🫡.同埋呢間嘢嘅門口外
@armcoffee.hk
但由於當日我哋要食嘅嘢實在太多🫣 所以試唔到太多款
1.冬陰功大蝦意粉 9.4/10
正所謂有大幫手👩🏻的地方
就一定會有意粉的出現😂
呢份意粉我覺得抵quota嘅..
冬陰功風味出
雖然有番茄仔.. 喂.. 🍅
但feel到佢哋係好新鮮嘅..
2.牛油果雞胸沙律配檸檬醋汁
9.4/10
外食還是要保持健人本色
同時作為🐔雞胸肉關注組的一員點都要試..
菜新鮮.. 鍾意 🥬
但呢個就真係好個人..
就.. 整份的質素 賣相 cp
當日想食得健康 light d嘅你
我絕對推薦🫡
同埋呢間嘢嘅門口外都有好多人係到影靚相📷 打打卡
真係一個舒服嘅好chill點

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic西餐 #calorieswithmicdogfriendly #calorieswithmic西貢
Hea 遊西貢👭🏻 • 超寫意 Cafe💐原本約左朋友仔去西貢獨木舟,可惜天氣不似預期,朝早已經掛起雷暴警告🥲唯有改計劃hea 遊西貢☺️沿着西貢市場街行會見到好多各式各樣嘅cafe,多到令人眼花撩亂🤤呢間Arm coffee 暖黃色門面同佢休閑既style 令我地眼前一亮!🤩就呢間喇!Lunch set 🍽- 香脆炸雞牛油果吐司配薯條🍟 💰$128份量超巨型!香脆嘅吐司上面鋪滿牛油果🥑同埋超大塊雞扒!雞扒層皮煎得好香脆,內質嫩口juicy🤤面頭淋上芥茉醬,好惹味!😋- 柚子梳打 💰+$25其他散叫- 雞胸牛油果沙律🥗 💰$88同樣地係滿滿既牛油果🥑☺️雞胸肉處理得好好,一啲都唔鞋!加上沙律菜🥗啱晒淑女們💃🏼- 薄荷青檸梳打 💰$45Super fresh!炎炎夏日飲番杯真係好爽!Chill 住咁係西貢嘆左個lunch☺️仲可以帶埋愛犬黎一齊嘆添呀!😆

就呢間喇!

Lunch set 🍽
- 香脆炸雞牛油果吐司配薯條🍟 💰$128
份量超巨型!
香脆嘅吐司上面鋪滿牛油果🥑同埋超大塊雞扒!
雞扒層皮煎得好香脆,內質嫩口juicy🤤
面頭淋上芥茉醬,好惹味!😋

- 柚子梳打 💰+$25

其他散叫
- 雞胸牛油果沙律🥗 💰$88
同樣地係滿滿既牛油果🥑☺️
雞胸肉處理得好好,一啲都唔鞋!
加上沙律菜🥗
啱晒淑女們💃🏼

- 薄荷青檸梳打 💰$45
Super fresh!
炎炎夏日飲番杯真係好爽!

Chill 住咁係西貢嘆左個lunch☺️
仲可以帶埋愛犬黎一齊嘆添呀!😆
2022-09-05 93 瀏覽
週一炎炎夏日☀️早上經過,看到店內環境不錯,馬上進去坐下,食物整體水準以上,甜點咸點飲品選擇不少,座位寬躺舒服,清潔明亮,洗手間都特別乾淨。短髮女生職員超級有禮貌(近期服務業難得一見)👍🏻👍🏻 西貢大推cafe 👍🏻👍🏻👍🏻
西貢大推cafe 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-09-05
$110 (早餐)
生日
  • 明太子薯條    抹茶卷蛋    柚子芝士蛋糕