2023-03-15 97 瀏覽
新年忙完上個月終於可以約返好姊妹出嚟食餐好🥺依家仲有OpenRice買3送1嘅優惠非常吸引😎weekend brunch有seafood bar, 各色頭盤冷盤, salad bar同dessert任食包一杯飲品,+$38有free flow still/sparkling water想豐富啲仲可以加錢飲free flow酒類同叫main dish我哋見seafood bar有生蠔蟹腳覺得夠食就冇叫main🤤Seafood bar有生蠔🦪蟹腳、麵包蟹🦀龍蝦🦞青口、凍蝦🦐香草煙三文魚、新鮮胡椒蝦同醃魷魚🦑🦪生蠔唔算大隻,但夠鮮甜🦀蟹腳肉質結實又厚肉,夠晒鮮甜平日唔鍾意剝殼嘅我都食左幾隻🦀麵包蟹膏多肉厚,蟹肉都有味嘅,比想像中好食🦞龍蝦同樣肉質扎實,青口都幾新鮮我哋今次主力食海鮮,所以其他野都係淺嚐芝士方面有4款🧀凍肉幾款比較特別有新鮮蜂蜜🍯配芝士食唔錯👍🏻🥗Salad bar亦有超多款式另外每人送左1隻燒蟶子牛油加左chives有少少蒜蒜蒸帶子嘅香味🤣甜品就每款都試左少少🎂🍰🧁🍮🥧🍦🍨朱古力蛋糕超濃味😋桑莓芝士蛋糕都好食,中間嗰層蛋糕好鬆軟,入口有層次macaron就比較甜🧐好似裝飾嘅朱
新年忙完上個月終於可以約返好姊妹出嚟食餐好🥺
依家仲有OpenRice買3送1嘅優惠非常吸引😎

🦪生蠔唔算大隻,但夠鮮甜
🦀蟹腳肉質結實又厚肉,夠晒鮮甜
平日唔鍾意剝殼嘅我都食左幾隻
🦀麵包蟹膏多肉厚,蟹肉都有味嘅,比想像中好食
🦞龍蝦同樣肉質扎實,青口都幾新鮮

我哋今次主力食海鮮,所以其他野都係淺嚐
芝士方面有4款🧀凍肉幾款
比較特別有新鮮蜂蜜🍯配芝士食唔錯👍🏻

🥗Salad bar亦有超多款式

另外每人送左1隻燒蟶子
牛油加左chives有少少蒜蒜蒸帶子嘅香味🤣

甜品就每款都試左少少🎂🍰🧁🍮🥧🍦🍨

朱古力蛋糕超濃味😋

好似裝飾嘅朱古力cone反而有驚喜🤩
外層係脆皮黑朱古力,入面係軟心餡
🍓紅色係紅莓sss
🥭黃色就似熱情果+芒果嗰類熱帶生果味
🥥綠色就係椰子味
蘋果批唔係太甜🍎蘋果酸酸地入口清爽
另一邊有朱古力噴泉同gelato,gelato有朱古力同椰子味
椰子味中間有椰絲,椰子味重都幾特別
服務滿分💯
我哋嗰枱剪蟹嘅較剪冇彈弓
多口問下會唔會可以換把有彈弓嘅較剪
服務員即刻搵俾我哋🥺
雖然最後都係冇,但佢都特登搵左另一把手柄大啲比較好剪嘅✂️俾我哋
仲幽默咁解釋返同希望我哋唔會因為把✂️食少左蟹
幽默得嚟不失禮貌🤣態度值得一讚
四周都係落地玻璃,環境開陽,自然光充足
仲可以飽覽維港同中環嘅景色
再加埋夠晒grand嘅內裝
有海鮮有靚景都唔使$600/人算幾抵食😎
2023-03-13 111 瀏覽
The lady at the reception was rude…and i pulled the table myself and she probably did not pay attention and crawled onto my hand and scratched me to bleed…The other staff would randomly take away your starter plate without asking and constantly ask if you want your remaining foodFood is ok but given this service, i will never return

經過一連五日的勞碌工作後絕對值得好好慰勞自己,中環蘭桂坊附近不少餐廳都有推出週末早午餐,但對於海鮮迷而言最吸引的定非Aria莫屬。Weekend Brunch ($668/位) 每逢星期六日中午十二時至下午三時供應,於網站預訂並繳付按金可享有買三送一優惠,除了享用自助區一系列海鮮、冷盤、沙律、甜品等更可以加配主菜,價格只需$48起實在物超所值雖然週末早午餐只包括咖啡或茶一杯餐飲,但亦可以升級Free-flow Package無限暢飲意大利氣泡酒、精選紅白酒等。餐廳座落於加州大廈24樓,加上落地玻璃環境毋庸置疑份外明亮開揚,更設有露天座位別有風味。波士頓龍蝦、生蠔、阿拉斯加帝王蟹腳、麵包蟹、青口、翡翠螺及熟蝦一系列海鮮目不暇給,更有煙三文魚、千島醬拌蝦仁、酸辣八爪魚仔及魷魚圈,陣容比任何酒店自助餐都還要豐盛。海鮮質素整體而言都稱心如意,麵包蟹蟹膏豐沛甘香,質感豐腴渾厚並不會過分乾硬。生蠔雖較瘦小但爽脆新鮮,海水味較重。坊間幾乎所有酒店自助餐均會選用鱈場蟹腳,但普遍都纖細肉少且極端地淡而無味或鹹如海水,這裡卻用上阿拉斯加帝王蟹腳。雖然個人始終認為清蒸熱食更勝一籌,但肥美肉厚而鹹鮮十足依然無

生蠔雖較瘦小但爽脆新鮮,海水味較重。
坊間幾乎所有酒店自助餐均會選用鱈場蟹腳,但普遍都纖細肉少且極端地淡而無味或鹹如海水,這裡卻用上阿拉斯加帝王蟹腳。雖然個人始終認為清蒸熱食更勝一籌,但肥美肉厚而鹹鮮十足依然無可挑剔。
波士頓龍蝦大部分同樣充滿蝦膏,惟肉質相對較韌尚有進步空間;翡翠螺及青口雖稍欠鮮味但難得青口肉質飽滿多汁。
每位另外更會奉送一隻牛油燒蟶子,火喉控制得宜保持爽彈鮮美。
沙律吧上每一款都獨一無二絕無濫竽充數,譬如意式烤茄子、烤甘筍、烤蘑菇、水牛芝士配番茄、軟芝士青醬長通粉、番茄洋蔥莎莎等。
作為一間意大利餐廳當然少不了油漬風乾番茄、吞拿魚他他脆筒、肝醬等多款開胃菜,更有烤麵包片可以自製普切塔(Bruschetta)
不得不提除了各款芝士之外更有難得一見的原板蜂巢,刮出配以芝士品嘗別有一番風味。
另一邊則有西班牙火腿、意式肉腸、莎樂美腸及三款意大利醃菜;亦有烤雞肉串、意式肉丸等少量熱食,不過烤雞肉串肉質比較乾硬不夠嫩滑。

香烤原條鱸魚
香烤原條鱸魚 (+$198) 魚肚剖開釀入檸檬片及香草焗製,魚肉肉質緊緻且味道鮮美,尤其是魚腩部分豐腴嫩滑,樸實無華卻非同凡響。

日本鹿兒島縣A4和牛肉眼扒
日本鹿兒島縣A4和牛肉眼扒 (+$208/100g) 建議點選最少200克,而這份大概300克則約$650,A4和牛眾所週知以油花細緻見稱,選用肉眼部位脂肪比例更高。
日本鹿兒島縣A4和牛肉眼扒
入口油香四溢並帶淡淡炭燒香,肉質柔軟鮮嫩,配以烤蒜頭可中和油膩感。
甜品區位於門口旁,朱古力火鍋、提拉米蘇、意式奶凍、泡芙、馬卡龍、鮮果拼盤等琳琅滿目,更有兩款雪糕應同樣為自家出品,幼滑綿密。
總括而言甜品水準同樣出色,當中又以朱古力蛋糕提拉米蘇一支獨秀,前者由朱古力海綿蛋糕、朱古力軟心醬、朱古力慕絲、朱古力碎、鮮忌廉等交疊而成,層次豐富之餘朱古力味甘香醇厚;後者Mascarpone芝士忌廉軟滑輕盈,手指餅濕潤而不糊爛,陣陣咖啡醇香齒頰留香。
2023-03-01 718 瀏覽
位於中環蘭桂坊加州大廈24樓格調高級貴氣 兩邊落地玻璃 感受被中環璀璨夜景所包圍想自成一國可以選擇於小露台用餐 環境寧靜 景觀開陽前菜諗咗好耐 最終選擇了侍應推薦嘅Roasted Eggplant in Puttanesca Style ($148)用焗袋包裹着拿玻里煙花女茄子 蕃茄、橄欖和酸豆造成的煙花女醬汁味道香濃還帶酸的刺激當中放入鯷魚粒增加了鮮味茄子吸盡了煙花女醬汁的味道 juicy惹味喺香港好少搵到呢種煙花女口味義大利文puttana是指妓女同呢款菜式一樣 風情萬種 誘惑奔放個人很喜歡這個味道 有機會真係要試試Seafood Lasagna ($298)用咗超多芝士來焗每一口都有好重嘅芝士味 而且用上了龍蝦汁每一啖都好有海鮮味 還有切粒的海鮮配料用上了墨魚汁闊麵條 沒有那種焗到很腍的口感不過食到最後會有點HeavyGrilled Wagyu Rib Eye ($298/100g)用上日本和牛肉眼扒 即點即人手切即燒肥瘦適中 有油香之餘又有肉味 伴隨着陣陣炭香點了一杯紅酒和一杯白酒White wine Pinot Grigio ($118)Red wine Agliani
位於中環蘭桂坊加州大廈24樓
格調高級貴氣 兩邊落地玻璃 感受被中環璀璨夜景所包圍
想自成一國可以選擇於小露台用餐
環境寧靜 景觀開陽

前菜諗咗好耐 最終選擇了侍應推薦嘅
用焗袋包裹着拿玻里煙花女茄子
蕃茄、橄欖和酸豆造成的煙花女醬汁
味道香濃還帶酸的刺激

不過食到最後會有點Heavy

用上日本和牛肉眼扒 即點即人手切即燒
肥瘦適中 有油香之餘又有肉味 伴隨着陣陣炭香

點了一杯紅酒和一杯白酒
Red wine Aglianico ($118)
兩款都好合口味 易入口
  • Melanzane alla Puttanesca
週末又有好去處⟡ Aria推岀的 weekend brunch非常豐富,$668 就可以任食各地優質海鮮、開胃冷盤及芝士、滋味沙律和手工甜品。想更 chill 的話更有free flow package 提供🥂 餐廳位於24樓,環境優雅開揚,可以邊欣賞中環半空的美景邊品嚐佳餚,很有情調呢 🌇🔸海鮮這次週末早午餐的重點‼️ 3小時任食生蠔、長腳蟹、龍蝦、麵包蟹、翡翠螺、青口、蝦等等的海鮮,以brunch 來説選擇真的很多,而且餐廳亦會不時refill,可以盡情大快朵頤🦪 必吃的長腳蟹超巨型,啖啖肉又鮮甜🦀 螺肉飽滿彈牙,生蠔的蠔身爽口,帶海水的鹹鮮味。而麵包蟹肉厚多膏,滿嘴都是甘香的蟹膏~ 另外每枱都會送一客燒蟶子,新鮮燒好很爽嫩彈口,口感不錯👍🏼🔹開胃冷盤放眼望去一系列各式各樣的經典冷盤和沙律,我試了番茄burrata串、吞拿魚迷你雪糕筒、烤茄子、芝士蘆筍、炒蘑菇、地中海沙律等等,清新開胃,相當有特色🥗 亦有煙三文魚,Cold-cuts and cheese platter等選擇🔸甜品一入餐廳的門口就可以看到色彩繽紛的甜品區,有小朋友最愛的朱古力噴泉配棉花糖和士多啤梨🍓 甜點有雪糕、芝士

weekend brunch

🔸海鮮

另外每枱都會送一客燒蟶子,新鮮燒好很爽嫩彈口,口感不錯👍🏼

🔹開胃冷盤

🔸甜品
一入餐廳的門口就可以看到色彩繽紛的甜品區,有小朋友最愛的朱古力噴泉配棉花糖和士多啤梨🍓 甜點有雪糕、芝士蛋糕、朱古力蛋糕、馬卡龍、泡芙、拿破崙、Panna Cotta等等,還有必食的tiramisu 🤤 不嗜甜的可以品嘗水果拼盤,有西瓜、火龍果、密瓜、莓果等~非常滿足🫶🏻

雖說意式週末早午餐的食物己經非常豐富,不過也加配了主菜享受一下升級體驗😋 自選主菜價錢由$48至$396 不等🍴 主菜令人一試難忘,所以也很推薦大家配搭主菜品嚐 ♪
Maialino Da Latte

🔹Maialino Da Latte🐷
烤乳豬配椰菜,看看這油亮誘人的脆皮,絕對令人垂涎欲滴~ 配合乳豬嫩滑豐膄的皮下脂肪和柔軟的肉質,口感一流!

🔸Agnello alla Griglia🐑
香煎羊架配茄子,底下佐以Shallot Confit,有五件羊架份量十足。香烤羊架這個外焦內嫩的狀態堪稱完美,整體風味極致濃郁,非常好吃

🔖記得用openrice訂座weekend brunch可享買三送一優惠 ❥
weekend brunch
Maialino Da Latte
2023-02-26 203 瀏覽
近排有寫返食評,因為我明白,有時喺啲重要日子,真係好想搵啲好嘅餐廳,可惜好多時去到好多正評嘅餐廳,結果都係希望愈大,失望愈大。諗返其實見到其他食評啲相,經常都好多吉檯,又好多時冇寫食咗幾錢,應該都知道伏,唉!入返正題,今次係去食weekend brunch,本來想搵間餐廳食餐好,結果…環境 - 可以嘅,畢竟咁高層。餐廳有室外位,如果好天,應該真係好chill嘅。不過裝修就一般,真實環境唔係睇相咁靚,同埋檯同檯之間嘅通道都幾窄。價錢 - 貴唔係問題,性價比高嘅話絕對值得再來。可惜,brunch $668+10%係基本,唔包main course嘅,即係冇熱食嘅,視乎你叫邊樣,幾十蚊至二百幾蚊不等,如果加左main course,仲貴過去一啲幾好嘅酒店嘅晚餐!食物 - 海鮮選擇算多,有長腳蟹、麵包蟹、青口、三文魚、蝦、龍蝦,仲有生蠔。生蠔開左就咁放喺度,我見有啲都放左一啲時間,腸胃唔夠好嘅就要小心。其他海鮮嘅質素都算ok嘅,係蝦就梅梅地。另外,送左每人一隻蟶子,難得有熱嘢,都算大隻,ok嘅。其他就係冷盤、沙律、甜品。看似有好多款前菜冷盤,意式果啲蕃茄、菇等。如果好喜歡食嘅會覺得好多選擇,如

其他就係冷盤、沙律、甜品。看似有好多款前菜冷盤,意式果啲蕃茄、菇等。如果好喜歡食嘅會覺得好多選擇,如果一般喜愛會覺得樣樣差唔多。呢個價錢嚟講,甜品選擇唔多,有生果、三款蛋糕、雪糕、朱古力噴泉。

以呢個價錢嘅同類型buffet比較,10分滿分,呢間餐廳嘅食物種類值5分。質素一般,冇一樣嘢深刻,性價比較低。

由於種類唔太多,我地叫左main course,叫咗烤乳豬同pizza,乳豬都幾肥膩,好細份$128,pizza反而好大份,味道ok嘅,但賣相就麻麻。

服務 - 餐廳侍應絕大部分都係外籍人士,可能因為本地人會較喜歡食weekend buffet,餐廳都有一千零一位識講廣東話嘅侍應。收碟速度都快,不過大部分都好似「要返工唔開心」咁嘅樣,服務唔係差嘅,但唔會好positive嘅感覺。

總括嚟講,唔試唔知有幾普通,試咗就真係會好後悔花咗呢個價錢只係食咗性價比低嘅一餐,可能因為蘭桂芳價。坦白說,未至於好難食同埋差,又未去到要俾劣評,但就唔會再去,都唔會建議朋友去試。
蟶子
海鮮
🍽️ 中環高質復古歌劇院餐廳坐落於蘭桂坊加州大廈24樓的Aria,流露着優雅的復古歌劇院氣息,餐廳採用大量落地玻璃,感覺更開揚舒適,客人能把香港著名的城市風景盡收眼底。🥖 Sourdough bread點餐後侍應會送上Sourdough ,圓渾的酸種麵包球已預先切好,外層鬆脆,內裡香軟暖呼呼的,麥味香濃。蘸上橄欖油和黑醋同吃,口感豐富,是最佳的餐前小吃。🍆 Melanzane alla Puttanesca $198Roasted Eggplant in Puttanesca Style這是一款很特別的前菜,圓身型的茄子會混合番茄、橄欖、鯷魚、酸豆和蒜的醬料,放在一個透明的袋子裏煮,茄子上桌時,店員會為客人剪開袋口,橙橙紅紅的外觀感覺充滿活力,茄子入口味道有點像中式的磨豉醬感覺,但卻帶一種獨特的鮮味。茄子軟軟糯糯的,美味好吃。🥩 Costata Kagoshima A4 $298/100g(最低消費200g起計)鹿兒島和牛是餐廳必點菜式,店長會把牛排放在餐車試推到客人面前,詢問客人要將多手指的闊度,再因應客人意思切出牛排份量。由於份量比較難預計,而且切了就不能取消。通常一指份量大概有25
🍽️ 中環高質復古歌劇院餐廳

🥖 Sourdough bread

(最低消費200g起計)
鹿兒島和牛是餐廳必點菜式,店長會把牛排放在餐車試推到客人面前,詢問客人要將多手指的闊度,再因應客人意思切出牛排份量。由於份量比較難預計,而且切了就不能取消。通常一指份量大概有250-350g,每
200g起切,但由於切太薄會吃不出牛排的最精髓部分,這次要求店長切one finger份量,切出來大概有500多克,建議大家如果想吃牛排,可先下單,待店長為你切樂份量後才點其他美食,否則很容易會眼闊肚窄。

鹿兒島和牛煎得呈粉嫩紅色,7成熟的牛排外層煎封至焦香,內裡肉質粉嫩,充滿肉汁,牛排油脂分佈均勻,入口即溶,豐腴美味。最讓人喜愛的是牛排充滿炭香味,香氣撲鼻,單吃已十分滿足。侍應更為我們送試上一瓶芥末醬,蘸上芥末後,牛排味道更富層次,叫人滿足。

店長十分幽默,還把他的名字GIAMMARCO SAI寫在紙上,讓客人有什麼意見都可直接找他😆

🍮 Tiramisu
Tiramisu是點中主打甜品,而杯子呈上的Tiramisu外觀精美,一粒粒水滴形狀的意大利芝士表面灑上一層可可粉,口感細膩飽滿,充滿雲尼拿香,入口甜度適中,幼滑得來比平常吃到的更Creamy,必試。

🔸小總結:
餐廳服務及食物都十分高質,是適合好閨蜜或情侶到訪的好地方。

👅 味道:4.9/5
💰CP值:4.3/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳 :ARIA
🌐地址 :中環德己粒街30-32號加州大廈24樓

🐮 #cowing吃在中環

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #中環美食 #高質餐廳
2023-02-22
2023-02-15 181 瀏覽
位於蘭桂坊加州大廈24樓意大利餐廳🇮🇹採用大玻璃 讓您將中環市境盡收眼簾 自助形式 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟔𝟔𝟖/𝟏 |自助吧設有多款海鮮、𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭、沙律、甜品任食亦可以另外加配 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞,有𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚、羊架、意粉、牛排等 海鮮種類繁多,有生蠔🦪、青口、長腳蟹🦀、麵包蟹、龍蝦🦞、螺等等🫶🏻𝐑𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥嘅速度好快 · 生蠔🦪 海水味濃,肉質肥美𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲· 長蟹腳🦀 鮮甜啖啖肉,豐厚軟嫩 ✨每位都會送一隻牛油蟶子 真係淨係食海鮮都夠哂滿足呀🥰🥰🥰除咗海鮮,仲有多款芝士🧀、風乾火腿同沙律任你食🥗🍰 甜品多到花多眼亂٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 有𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮、朱古力噴泉、多款蛋糕、雪糕等鐘意食甜品既朋友記得留肚開展第二餐🥳 另外叫咗𝟐款主菜🥢 | 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝟏: 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 (+$𝟏𝟗𝟖)原條燒鱸魚 份量驚人 鮮美厚肉 魚肚加入香草、檸檬 完全無腥味 | 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝟐:𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐊𝐚𝐠𝐨𝐬𝐡𝐢𝐦𝐚 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐀𝟒 (+$𝟐𝟎𝟖/𝟏𝟎𝟎𝐠)建議最少𝟐𝟎𝟎𝐠 我哋今次呢塊𝟐𝟓𝟎𝐠 肉質軟嫩 油脂豐富均勻 肉汁豐富
位於蘭桂坊加州大廈24樓意大利餐廳🇮🇹
採用大玻璃 讓您將中環市境盡收眼簾

自助形式 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟔𝟔𝟖/𝟏

|自助吧設有多款海鮮、𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭、沙律、甜品任食

· 生蠔🦪 海水味濃,肉質肥美𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲
· 長蟹腳🦀 鮮甜啖啖肉,豐厚軟嫩

✨每位都會送一隻牛油蟶子 真係淨係食海鮮都夠哂滿足呀🥰🥰🥰
除咗海鮮,仲有多款芝士🧀、風乾火腿同沙律任你食🥗

鐘意食甜品既朋友記得留肚開展第二餐🥳

另外叫咗𝟐款主菜🥢

原條燒鱸魚 份量驚人 鮮美厚肉
魚肚加入香草、檸檬 完全無腥味

| 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝟐:
建議最少𝟐𝟎𝟎𝐠 我哋今次呢塊𝟐𝟓𝟎𝐠
肉質軟嫩 油脂豐富均勻
肉汁豐富 牛味濃郁
以呢個價錢食到呢個質素 絕對值得一試👍🏻

蘭佳芳好多餐廳逢週末都有自助形式嘅𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 ,今次試咗加州大廈24樓嘅意大利餐廳𝗔𝗿𝗶𝗮,價錢$668/人。有齊海鮮、沙律同甜品,食足3個鐘,另外加錢可以食埋𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 .🔹海鮮🔹 龍蝦紥實有鮮味🦞、長腳蟹鮮甜水嫰🦀、生蠔鮮嫰但細隻咗啲🦪、螺/蝦🦐/青口/八爪魚🐙都好新鮮,另外仲有麵包蟹,選擇都幾多。坐低後每人會送上一隻香蒜燒蟶子,燒得幾香但唔夠軟嫰。 .🔸冷盤、沙律吧🔸 冷盤選擇唔少🥗,大部分都係地中海式烤蔬菜,尤其係烤菇超香。芝士有4款但比較普通🧀,𝗰𝗼𝗹𝗱 𝗰𝘂𝘁都有4款,不過𝗣𝗮𝗿𝗮𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺應該係西班牙個款🇪🇸比較重臘香。 .🔹主菜🔹 加$48-208就可以加埋𝗺𝗮𝗶𝗻,我地揀咗乳豬同羊架 🌀𝗠𝗮𝗶𝗮𝗹𝗶𝗻𝗼 𝗗𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (+$128) 乳豬皮脆肉嫩🐖,無乜肥膏,食落唔膩烤得好香 🌀𝗔𝗴𝗻𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗮𝗹𝗹𝗮 𝗚𝗿𝗶𝗴𝗹𝗶𝗮 (+$138) 烤羊架有5件,份量都幾多,骨薄肉多冇羶味🐏。點咗3成熟但嚟到熟咗啲,如果可以生少少應該會更軟嫰。 .🔸甜品🔸 朱古力蛋糕係必食🍫!層次多朱古力味又夠濃郁😍;紅莓𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 輕盈

🔹海鮮🔹
🔸冷盤、沙律吧🔸
🔹主菜🔹
乳豬皮脆肉嫩🐖,無乜肥膏,食落唔膩烤得好香
🌀𝗔𝗴𝗻𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗮𝗹𝗹𝗮 𝗚𝗿𝗶𝗴𝗹𝗶𝗮 (+$138)
🔸甜品🔸
朱古力蛋糕係必食🍫!層次多朱古力味又夠濃郁😍;紅莓𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 輕盈軟滑都唔錯;𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂咖啡味香又𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆☕️。馬卡龍外脆內軟,堅好食🤘🏻。另外仲有幾款𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲🍰、泡芙、軟心朱古力🍫可惜檸檬蛋糕🍋同拿破崙麻麻。 生果新鮮而且選擇好多,旁邊仲有朱古力噴泉,同2款軟滑嘅雪糕任食🍨。
食物唔錯,氣氛環境超好✨,而且喺蘭桂坊24樓可以睇到中環境。不過呢個價錢真係貴咗啲,拍得住晚市𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁,要抵啲一定要去𝗢𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲 訂位,會有買3送1❗️
位於蘭桂坊的意大利餐廳 Aria 環境同景色都好impressive,位於California Tower 24樓已經有高聳入雲的感覺🥰好啱情侶慶祝特別日子。食物都屬中高價,但唔會食左陣風咁。一入坐都係由店員問要sparkling / still water 作開始,補充番是 sparkling water 是$38/位。入座先有意大利sour dough奉上,配上特純欖欖油和黑醋。Antipasti有好多款式,花多眼亂。Egg Plant Salad ($148)入面是沒有皮的小蕃茄,好鮮甜。還有煎香過的茄子和欖欖。食落都幾清新!Tuna Carpaccio ($238) 也好精緻,薄薄一片又無渣,只有輕輕的檸檬汁作調味,都已經好有鮪魚的鮮味!另外都有yellow tail carpaccio,爭札左一陣。另外Iberica Ham Croquette ($188)是大眾喜歡的咸香味道,熱辣辣炸起一口size主菜Linguine Pasta with Venetian Clam ($238) 蜆肉都算新鮮而扁意粉亦好煙韌,但味道比較清淡。另外,Piccante ($218) 辣肉腸從

Antipasti有好多款式,花多眼亂。

另外,Piccante ($218) 辣肉腸從來都是Pizza的好朋友,配以蕃茄醬和Mozzarella cheese感覺比一般Pizza濕潤!食落都好多拉絲!

最後甜品的部份當然都不能馬虎!
Cannoli ($98)是忌廉卷上面滿怖開心果碎,入口好邪惡,不過好在忌廉唔會太位。
而Signature Tiramisu ($98)是一大驚喜位,男朋友大讚!因為手指餅充分吸收了咖啡酒,口感綿滑,是我最喜歡的一個。最後我叫多杯cappuccino 作為今餐高質意大利菜的句號,十分滿足。

食完後急不可待要拎weekend brunch menu來看,openrice 做緊買三送一!真係要試下佢

📍 ARIA (中環) @ariaitalian
中環德己立街30-32號加州大廈24樓
2023-02-03 234 瀏覽
今次去呢間意大利餐廳位於大廈高層,落地玻璃窗可以俯瞰中環,景觀好開揚。餐廳裝潢典雅華麗,週末嘆個Brunch buffet,氣氛唔錯 (´ ᵕ`*) .🍽️ Weekend Brunch $668/位自助吧任食多款海鮮、沙律冷盤、Cold cut、甜品水果,包咖啡/茶。另可以加錢配Main course ~.🦞 海鮮最期待一定係海鮮吧(๑˃̵ᴗ˂̵)有龍蝦、生蠔、麵包蟹、長腳蟹、翡翠螺、青口等等,種類幾多亦好新鮮。龍蝦厚肉彈牙,生蠔爽滑富海水味,麵包蟹肥美多膏,長腳蟹鮮味結實。除咗海鮮吧,每位送一隻牛油蟶子,淨食海鮮已經好滿足*\(^o^)/* .🥗 沙律冷盤除咗一般嘅新鮮沙律菜外,仲有好多款由唔同蔬菜/菇類配搭嘅冷盤、前菜、通粉沙律等等,健康又清新。.🥓 Cold cut有多款Cold cut同芝士,風乾火腿油潤鹹香,可以配提子食。比較特別係芝士旁邊有一板天然蜂巢蜜糖,搭配一齊食味道幾夾。.🐷 Maialino Da Latte (Main course +$128)烤乳豬外皮好薄脆,皮下一層薄薄嘅脂肪更帶油脂香,肉質鮮嫩肉味濃,唔會有肥膩感。 .🐑 Agnello alla Grigli

🍽️ Weekend Brunch $668/位
🦞 海鮮

🥗 沙律冷盤

🥓 Cold cut

🐑 Agnello alla Griglia (Main course +$138)
羊架表面煎得微微焦香,肉質軟嫩無羊膻味,配上特製醬料,味帶鹹鮮更濃郁。

🍰 甜品
甜品吧色彩繽紛好吸引,有朱古力噴泉、Macaron、Tiramisu、蛋糕等等,另外亦有水果同雪糕。Tiramisu必食,Mascarpone芝士好幼滑,蛋糕濕潤帶醇厚咖啡酒香( ˘ ³˘)

總括而言:餐廳地方唔算好大,但樓底高環境寬敞舒適,仲有露台座位一樣可以飽覧中環景觀。食物用料新鮮高質,而且refill得好快。環境、食物同服務都比得上高級酒店嘅質素!
中環既Aria係意大利餐廳,座落係蘭佳芳加州大廈24樓,有華麗的裝修,用左大量落地玻璃,可以望到周圍的高樓大廈🏙️景觀開揚有居高臨下的感覺。建議早啲book位睇下request 窗邊位😚今次食到佢地既Weekend Brunch 真心好滿意😍自助吧重中之重係多款海鮮,有生蠔、龍蝦、蟹腳、麵包蟹、蝦、青口、螺。大家都係食海鮮先🦞我地咁岩坐係海鮮吧隔離,好方便,都睇住佢refill得好快👍🏻生蠔唔算好大隻但都好新鮮,龍蝦好大隻多膏,食得最多係蟹腳,痴線好好肉,又係好鮮甜,我地覺得呢啲先係主菜。佢仲有燒蟶子,好大隻😋拎左幾轉食到個人好凍,就開始食下其他野🤣出面仲有好多款沙律、熟食、芝士、甜品雪糕等等🍨雖然食唔晒咁多款,但真係見到都開心🤪除左自助吧,仲可以加主菜,多人既話都建議加一兩樣,佢地既意大利菜都真係幾有水準💯我地揀左燒乳豬同海鱸魚,燒乳豬燒到皮脆肉嫩。無睇清楚menu海鱸魚係成條上🐟真係好誇張,不過好好食,魚肉比較緊緻,食起來比較有嚼勁。Weekend Brunch包左杯咖啡或茶,想chill啲可以叫埋酒飲,呢個weekend就Perfect了🥰🔸Broiled Suckling Pig

今次食到佢地既Weekend Brunch 真心好滿意😍
出面仲有好多款沙律、熟食、芝士、甜品雪糕等等🍨
雖然食唔晒咁多款,但真係見到都開心🤪

🔸Broiled Suckling Pig, Cabbage, Pumpkin Foam $128🐷
🔸Grilled Whole Seabass, Amalfi Lemon $198🐟

📌Openrice 訂位Weekend Brunch買三送一優惠💯 @ariaitalian
$668 per guest

📍#ARIA (#中環美食)
中環德己立街30-32號加州大廈24樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_中環
2023-01-23 187 瀏覽
蘭桂坊有好多唔同類型嘅餐廳,之前都嚟過呢邊食過好幾間餐廳,次次都有驚喜。今次就嚟到位於24樓嘅意大利餐廳Aria,裝修係以歌劇院風,復古得來又非常cozy。餐廳內部地方寬敞,空間感十足,仲有戶外嘅位置,可以飽覽中環嘅夜景。一坐低侍應就送上熱辣辣嘅酸種麵包,外脆內軟,食落口感鬆軟,配埋橄欖油及意大利黑醋味道口感都一流。。。🔘Kagoshima Wagyu Rib Eye A4($298/100g)評分:🌕🌕🌕🌕🌗評語:通常都係同侍應講想要幾多手指既闊度,因為佢哋都比較難預計個份量,而且切咗落去就返唔到😂 後來都有同個男經理傾偈,佢話通常一指大約係250-350g,呢到minimum 200g,原因係太薄其實都食唔到牛嘅精髓。由於已經叫咗好多嘢食,所以要one finger但點知切完出黎大約係500g😂所以話真係完全預計唔到個份量,建議大家如果要食呢個rib eye可以先order咗,睇吓最後切出嚟有幾多gram再決定叫其他嘢食,如果唔係會超飽😂😂😂和牛煎得非常出色,入口肉汁超豐富,叫左medium,我覺得岩岩好,肉質粉嫩,而且油脂分布非常均勻,入口即溶,唔洗加任何配料,已經好夠味!。。F

評分:🌕🌕🌕🌕🌗

Fettucine Al Pesto $218
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
評語:自家製意粉口感超煙韌,好掛汁。
職員有同我哋介紹傳統嘅意大利粉會相對地比較偏硬,口感al dente ,食落非常有嚼勁。Pesto食落幾清新,味道比較清淡,只係用咗羅勒、橄欖油,食落都唔會太乾身🤪

Whole Grilled Sea Bass $418
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語: Sea Bas夠哂份量,4人食都絕對無問題🤭而且烤得剛剛好,外皮香脆,但同時保留到魚肉嘅鮮嫩,仲可以落埋檸檬汁,進一步提升魚嘅鮮味!

Sliced beef with truffle dressing $218
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 呢個作為前菜相當唔錯,但份量都比想像中多,配埋沙律菜同芝士,好清新!

🔻食物質素高🫶🏻
🔻裝修環境氣氛都一流,幾適合情侶過嚟食飯!
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
*💭𝒜𝓇𝒾𝒶中環一向多高質餐廳,就在加州大廈內已經有為數不少餐廳😍這天週末到訪了位於𝟐𝟒樓的意大利餐廳𝒜𝓇𝒾𝒶,餐廳有落地大玻璃窗,可以飽覽中環城市景觀。適逢週末提供了𝑤𝑒𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑 𝑏𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ,價錢大約$𝟔𝟎𝟎多便可享用各款海鮮、沙律和甜品😋另外還可以優惠價加點𝑚𝑎𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒😍一入座立刻急不及待去了𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑏𝑎𝑟,海鮮種類多不勝數,有龍蝦🦞麵包蟹、蟹腳🦀蝦、青口、生蠔🦪等等,𝑟𝑒𝑓𝑖𝑙𝑙得挺快,當天即使滿座也不必大排長龍😍海鮮鮮味十足,龍蝦和麵包蟹都很多膏,肉質彈牙😋蟹腳非常大隻,蟹肉鮮甜厚實🥰除了𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑏𝑎𝑟,還有不少冷盤、沙律吧、各款芝士和風乾火腿🤤當中的八爪魚最合我口味,很有地中海烹調感😍另外主食我們加點了燒乳豬,皮脆肉嫩,用刀輕輕切開可以聽到外皮裂開的聲音,肉質粉嫩,食落在口中化開🤤另一個主菜則點了烤羊架,足足有五塊之多,沒有羶味,肉質軟稔🥰甜品部分亦相當有驚喜,有𝑡𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢、蛋糕、朱古力火鍋、馬卡龍和泡芙等等,賣相精緻,的的骰骰,一啖一件😋
💭𝒜𝓇𝒾𝒶

星期六12點先開,但未夠12點已經見到有幾枱客等緊位,想食嘅建議先book枱🙈weekend brunch($668/人)係自助bar嘅所有海鮮、沙律、甜品等都係任食,如果想再豐富啲可以加少少錢叫多款main,大部分都係百零蚊就有,仲幾高質🤤🤤·🦞海鮮好多款都必食😍‼️龍蝦肉質爽口彈牙🦞長腳蟹好鮮甜,唔會過鹹🦀生蠔都幾creamy,蠔味同海水味都恰到好處🦪螺好大隻,好新鮮無腥臭,肉質都好彈牙🐚麵包蟹超多膏,令蟹肉更加鮮甜🦀另外仲有青口、蝦、三文魚等~·甜品🍰‼️推介雲呢拿雪糕🍦用左雲呢拿籽而唔係香油,係真正嘅雲呢拿味,係超香,脆筒都好脆🤤🤤另有朱古力味🍫蛋糕款式不算太多,拿破崙甜而不膩,幾香脆😚😚·水果🍓哈蜜瓜、蜜瓜、菠蘿、士多啤梨、西瓜等都有,甜品枱隔離仲有朱古力噴泉,可以將水果串放上去,加少少朱古力醬,見到都好開心😚😚·另外仲有唔同款式嘅cheese、沙律🥗等~不過今次太飽就無特登試😂·main course 我地揀左兩款,兩款都好正😆😆價錢唔貴,仲好高質🤤一定要留肚食呀🤣🤣🐷 Maialino Da Latte (+$128)必試❤️❤️烤乳豬皮脆肉嫩,無乜肥膏仲好厚肉,烤得好香,啖啖肉
🦞海鮮
甜品🍰
水果🍓
🐷 Maialino Da Latte (+$128)
必試❤️❤️烤乳豬皮脆肉嫩,無乜肥膏仲好厚肉,烤得好香,啖啖肉🤤唔洗加任何醬汁都已經好好食
🐟 Branzino (+$198)
大大條海鱸魚‼️🤤魚肚內加左香草同檸檬一齊燒,燒得好香完全無腥味,魚肉嫩滑,仲有淡淡嘅魚香😚
餐廳環境不算大,但幾闊落同高級,可媲美酒店,職員都是外國人,好熱情同有禮貌☺️☺️