2023-02-26
近排有寫返食評,因為我明白,有時喺啲重要日子,真係好想搵啲好嘅餐廳,可惜好多時去到好多正評嘅餐廳,結果都係希望愈大,失望愈大。諗返其實見到其他食評啲相,經常都好多吉檯,又好多時冇寫食咗幾錢,應該都知道伏,唉!入返正題,今次係去食weekend brunch,本來想搵間餐廳食餐好,結果…環境 - 可以嘅,畢竟咁高層。餐廳有室外位,如果好天,應該真係好chill嘅。不過裝修就一般,真實環境唔係睇相咁靚,同埋檯同檯之間嘅通道都幾窄。價錢 - 貴唔係問題,性價比高嘅話絕對值得再來。可惜,brunch $668+10%係基本,唔包main course嘅,即係冇熱食嘅,視乎你叫邊樣,幾十蚊至二百幾蚊不等,如果加左main course,仲貴過去一啲幾好嘅酒店嘅晚餐!食物 - 海鮮選擇算多,有長腳蟹、麵包蟹、青口、三文魚、蝦、龍蝦,仲有生蠔。生蠔開左就咁放喺度,我見有啲都放左一啲時間,腸胃唔夠好嘅就要小心。其他海鮮嘅質素都算ok嘅,係蝦就梅梅地。另外,送左每人一隻蟶子,難得有熱嘢,都算大隻,ok嘅。其他就係冷盤、沙律、甜品。看似有好多款前菜冷盤,意式果啲蕃茄、菇等。如果好喜歡食嘅會覺得好多選擇,如
其他就係冷盤、沙律、甜品。看似有好多款前菜冷盤,意式果啲蕃茄、菇等。如果好喜歡食嘅會覺得好多選擇,如果一般喜愛會覺得樣樣差唔多。呢個價錢嚟講,甜品選擇唔多,有生果、三款蛋糕、雪糕、朱古力噴泉。
以呢個價錢嘅同類型buffet比較,10分滿分,呢間餐廳嘅食物種類值5分。質素一般,冇一樣嘢深刻,性價比較低。
由於種類唔太多,我地叫左main course,叫咗烤乳豬同pizza,乳豬都幾肥膩,好細份$128,pizza反而好大份,味道ok嘅,但賣相就麻麻。
服務 - 餐廳侍應絕大部分都係外籍人士,可能因為本地人會較喜歡食weekend buffet,餐廳都有一千零一位識講廣東話嘅侍應。收碟速度都快,不過大部分都好似「要返工唔開心」咁嘅樣,服務唔係差嘅,但唔會好positive嘅感覺。
總括嚟講,唔試唔知有幾普通,試咗就真係會好後悔花咗呢個價錢只係食咗性價比低嘅一餐,可能因為蘭桂芳價。坦白說,未至於好難食同埋差,又未去到要俾劣評,但就唔會再去,都唔會建議朋友去試。
蟶子
海鮮