2008-10-13
12-10-2008幾個月前幫襯過一次尖沙咀總店, 覺得好唔錯 (詳見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1906594), 從食友口中得知 Applegreen 開到0黎旺角, 今日拉了朋友0黎食甜品做 tea. 星期日 4:30pm 入到去竟然空無一人, 不過夠晒靜, 仲好 叫了 creme brulee... 面層脆糖薄薄脆脆, 質感十足雞蛋殼, 下面的 custard 就極滑溜, 蛋香夠甜味亦夠, 食唔停口! 比起已經好掂的「小店」出品 (詳見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1885193), 呢度的絕對有過之而無不及, 味道絕對 5 分! 嗜唔嗜 creme brulee 的, 都一定要試試!朋友揀了 chocolate brownie sundae... brownie 韌韌的, 朱古力味算濃, 但我覺得太甜; 跟的一球雪糕就原來/竟然係 raspberry, 雖然酸酸0地幾開胃,
朋友揀了 chocolate brownie sundae... brownie 韌韌的, 朱古力味算濃, 但我覺得太甜; 跟的一球雪糕就原來/竟然係 raspberry, 雖然酸酸0地幾開胃, 但實在唔0岩食, 我都係覺得配0云呢0拿或朱古力雪糕夾好多.
環境同尖沙咀店一樣又白又 cozy; service 亦好, 店員們十分有禮貌.
連加一每人約 $50, 旺角0黎講梗係唔平啦, 但好坐又好食, 0係旺角實在難得, 值得一去.