2008-12-28 32 瀏覽
在月前初次遇上Applegreen之後,自此甜癮大發.心境亦突然再度年青.潛在的青春期同女性荷爾蒙,一次過爆發出來.近月AG在旺角新世紀廣場開設分店,面積比尖沙咀店大,人多想開party,亦可以包房.實屬眾Applegreen迷之福,因為尖沙咀店長期爆場,在晚飯時段去更一位難求,訂位也要提早.作為AG熟客的友人素素豬,自從在Facebook開設"蘋果綠同學會"群組後,第一次開的大局,地點就在旺角店,時間撞正德國殿堂級電子組合 - Kraftwerk來港開演唱會的一晚.小弟衡量過輕重,雖然Kraftwerk來港可能只此一次,但門票較貴,來Applegreen吃餐飯,最多每人$200.所以,Kraftwerk的"The Model,"Tour De France","Eurepe Endless"等名作,唯有留在唱盤上回味.我們一行十五人,霸佔一張長檯,人多未必一定吃中菜,就算吃西餐也一樣熱鬧,何況AG一向路線年青,無拘無束,沒有那些貴價西餐廳的拘謹.菜式由主人家打點好,頭盤為四合一,可以說是Appetizers的sampler,有薯茸,甜薯茸,吞拿魚卷,同類似Nachos的薄餅,個人最愛

菜式由主人家打點好,頭盤為四合一,可以說是Appetizers的sampler,有薯茸,甜薯茸,吞拿魚卷,同類似Nachos的薄餅,個人最愛的是外熟,內保持生的嫩滑感的吞拿魚卷,同甜薯茸.接著的是AG最受歡迎的一個環節 - 沙律.總共有四道,每一道如洗手盤的份量.身為"兔仔"的話見到一定未吃先興奮.四道沙律包括:Sesame Orange Chicken,Waldorf,Steakhouse,Tuna Tataki.小弟作為食肉獸,自然先將眼光向著Steakhouse同Tuna Tataki.先說沙律菜,四道沙律用的菜都很新鮮,脆口又爽甜.吞拿魚外焦內生,我很喜歡.而牛扒亦烤得焦香,肉質軟稔有肉味.其他的芝麻橙雞沙律,Dressing很開胃.面頭的炸米粉,不知不覺地吃了很多.華杜夫在四味沙律之中,反而成為最普通的一員.臨尾的一記薯條,用新鮮薯仔切條炸,香脆可口夠乾身,薯味濃郁.

主菜全是意粉之天下,五道意粉,有辣有不辣,有紅亦有白,好像飲紅酒.曾在尖沙咀店吃過令人讚不絕口的Carbonara,旺角店也有同一水準,醬汁creamy但不過杰,味道香濃,意粉食落有彈牙感.Hakata Cod Roe的真是幾厚,尤其是蒜茸包下的醬.最乾身的,要數到Garlic, Chili, Basil,蒜茸加些辣味,非常惹味.笑說這是某薄餅連鎖店的香蒜肉絲意粉之"升級版",來自路易斯安娜州的Louisiana Dirty Pasta,為何叫做dirty?可能賣相麻麻,才會用上dirty來形容吧.吃下非但不污糟,味道更是帶點微辣,Bolognese當然是肉醬意粉,小弟吃肉醬意粉的口味,永遠是昔日80,s港式快餐的的即會貨色.說起,也有點奇嗎?而這個肉醬意粉,感覺一般.

年青人嘛,當然又要吃又要玩.除大家在享受食物之外,眾人興起之下,便著店員拿來店內的裝飾物,大紅蘋果同青蘋果把弄一番,擺個pose影相.在鏡頭之下拿著"蘋果"的眾人,真我個性盡流露.AG除廣受年青食客歡迎之外,其蘋果裝飾亦受到大家的眷顧.

上菜速度比預期中慢,小弟因要早走,所以等不到甜品,留下一絲絲遺憾離開.與那些Chocolate Brownie Sundae,Applegreen Crisp等甜品,只能在夢中相見.醒過來,枕頭旁邊的一撻口水漬,全是夢中的一串串遺憾.
2008-12-26 15 瀏覽
自從 Apple Green 登陸香港, 晴小妹妹就好想好想黎食!~同親親男朋友提過呢間餐廳, 男朋友就決定聖誕夜黎呢度食飯飯男朋友訂咗6點, 我哋早到咗10分鐘, 見到侍應姐姐圍埋一齊.問問侍應姐姐可唔可以俾我哋入. 侍應姐姐好好人咁幫我哋帶位 ^^ 仲有一邊係好舒服嘅梳化位!~同男朋友討論咗好耐食咩嘢... (因為晴小妹妹有好多妹多嘢都好想食)咁男朋友就喺咁多佳麗裡面點咗幾位 :沙律: 青瓜牛油果蟹肉沙律 (半份)意粉: 烟肉忌廉意粉 明太子意粉甜品: Apple Green Crisp Banana Turnover飲品: 英國伯爵茶 哥倫比亞咖啡幸福嘅開始~ 沙律篇:~ 佳麗: 青瓜牛油果蟹肉沙律 (半份) 外表: 都真係幾大份, (晴小妹妹見到隔離枱客人叫咗一份, 嘩嘩嘩... 好大喔, 好似洗手盆咁大!~若果叫一份, 晴小妹妹就冇可到品嚐到其他美食咯!~ ) 內涵: 合桃蛋糕唔係好乾, 細心品嚐之下, 仲發現有香香嘅香蕉味喔!~青瓜好新鮮, 好 Fresh!~牛油果啱啱好, 唔太生,唔太熟 (晴小
同親親男朋友提過呢間餐廳, 男朋友就決定聖誕夜黎呢度食飯飯

問問侍應姐姐可唔可以俾我哋入.

咁男朋友就喺咁多佳麗裡面點咗幾位

沙律: 青瓜牛油果蟹肉沙律 (半份)
意粉: 烟肉忌廉意粉
明太子意粉
甜品: Apple Green Crisp
Banana Turnover
飲品: 英國伯爵茶
哥倫比亞咖啡

幸福嘅開始~ 沙律篇:~

佳麗: 青瓜牛油果蟹肉沙律 (半份)

外表:
!~若果叫一份, 晴小妹妹就冇可到品嚐到其他美食咯!~ )
內涵:

青瓜好新鮮, 好 Fresh!~
牛油果啱啱好, 唔太生,唔太熟 (晴小妹妹好好鍾意食牛油果果!~)
蟹肉好鮮甜!~ (男朋友同晴小妹妹都唔食蟹蟹, 但都俾啲蟹肉吸引住...
三種材料配搭得啱啱好, 沙律醬又唔係咁多 (晴小妹妹好怕食沙律食到好多好多沙律醬, 好似只係食沙律醬咁...
), 唔會遮到食物, 可以充分食到唔同食物嘅味道!~ 食落好有口感!~
咁嘅配搭, Perfect!~
果然真係 The House Of Salad!~

幸福嘅延續~ 意粉篇~

外表: 同兩位佳麗一齊見個照面... 好大碟
份量好足!~

佳麗:- 烟肉忌廉意粉

內涵:
意粉旁邊有一件沁滿濃濃蒜蓉味嘅法包, 好好食, 唔似一啲餐廳嘅法包, 包下面成層油咁!~

意粉上有一塊芝士, 好有特色, 啲芝士溶入下面嘅意粉... 正!~

同男朋友先食烟肉忌廉意粉, 滿滿嘅芝士, 濃香撲鼻, 芝士均勻咁包住每條意粉, 勁 Creamy!~
意粉... 唔好提...人哋煮意粉, 其他餐廳都係煮意粉, 點解 Apple Green 嘅廚師可以煮到啲意粉咁好食, 意粉咬落去可以咁彈牙... 若果唔知 Al Dente 嘅意思, 咁你/妳就要黎呢度試吓!~ 包你/妳眼前一亮!~ 係大師級水準嘅作品

望著呢位佳麗, 佢好似同晴小妹妹講: "妳食咗我啦, 快啲食咗我啦, 我好好食o架!~" 而晴小妹妹又引唔到口... 一啖又一啖趺咗落去...

佳麗:- 明太子意粉

內涵:
同樣, 有一件蒜蓉法包喺意粉上面, 晴小妹妹將檸檬汁均勻灑落意粉上面

有好多好多紫菜, 呢個意粉好有 Fushion 嘅感覺,
唔知係唔係晴小妹妹食咗好多芝士, 覺得呢個意粉比較膩咗小小, 但係, 加咗檸檬汁落去, 又可以中和咗, 好神奇喔!~

不過, 要比較兩位佳麗, 一號佳麗好成功捉住到晴小妹妹嘅芳心, 烟肉忌廉意粉佳麗, 你係得嘅!~

永恆嘅幸福~ 甜品篇~

佳麗:- Apple Green Crisp

外表: 樣子甜美清純, 親民力十足!~ (Apple Green 招牌菜, 點可以唔食喔!~) ^v^
內涵:
驚喜!~ 絕對俾到晴小妹妹一個大大嘅驚喜!~
6粒藍莓放咗喺 Apple Green Crisp 上面, 值得留意係佢用新鮮藍莓, 好有心思 ^^
初初晴小妹妹以為 Apple Green Crisp 面頭係一塊曲奇, 原來係一大塊糖...

糖糖底下係一小塊一小塊嘅原片蘋果, 切到一小塊, 客人可以一啖食咗一小塊蘋果
仲有小小嘅提子乾, 好好食喔

藍莓+糖糖+蘋果+提子乾=口感十足, 甜度適中, 俾到晴小妹妹新鮮感, 好有蘋果香味

消滅咗Apple Green Crisp, 再食埋佢個雪糕... 感覺好心甜, 好温暖, 勁 Sweet, 好幸福!~
完全將晴小妹妹嘅幸福感昇華同延續

佳麗:- Banana Turnover

外表: 係一件好靚靚嘅藝術品, 見到唔捨得食

內涵:
伴碟嘅香蕉燒過, 食落去冇只係食香蕉獨有嗰種飽飽滯滯嘅感覺, 仲好香香蕉味

晴小妹妹初時以為佢係炸過嘅雲吞皮, 原來係一大塊酥皮
(晴小妹妹真係... 唉...)
酥皮包著佈著朱古力嘅香蕉, 朱古力唔係好多, 多得滯反而會俾人感覺好膩, 兩種配搭啱啱好
但係, 同兩位佳麗交過手, 晴小妹妹都係鍾情於 Apple Green Crisp

值得留意係, 晴小妹妹同男朋友點選嘅飲品, 都係可以 Refill 喔!~
呢度嘅服務一流, 有五星級酒店嘅水準, 待應姐姐經常同我哋加水水, 佢哋會好細心咁留意客人品嚐食物嘅速度, 好有條理咁安排下一道菜!~ 值得加許!~

侍應姐姐仲同晴小妹妹講晴小妹妹食嘢個樣好滿足

令佢印象好深刻呢!~ 佢話佢一定記住晴小妹妹!~
晴小妹妹好好好開心好感動, 可以喺度食到一個好幸福嘅聖誕晚餐!~
真係正如晴小妹妹所講: 食嘅時候好幸福, 食飽飽就好幸福!~
最最最重要, 梗係多謝親親男朋友 ^.^ 同晴小妹妹食咗一餐既窩心又幸福嘅聖誕晚餐!~
Apple Green 已經打入晴小妹妹嘅 "米芝蓮" 第一位!~
[永恆嘅幸福] 強勁推介!~ Apple Green Crisp
[永恆嘅幸福] Banana Turnover
[幸福嘅延續] Carbonara
[幸福嘅開始] 青瓜牛油果蟹肉沙律
[永恆嘅幸福] Banana Turnover
[幸福嘅延續] Carbonara
[幸福嘅開始] 青瓜牛油果蟹肉沙律
  • 青瓜牛油果蟹肉沙律
  • 烟肉忌廉意粉
  • Apple Green Crisp & Banana Turnover
2008-12-25 19 瀏覽
放lunch時間,本想吃個set lunch,但坐下來才知道今天(24/12)沒有set,只可order餐牌單品,沒所謂啦,在大時大節之時好好吃一頓也無防。一行三人都是第一次來,那就一人叫一款食品share來吃吧!"墨西哥雞沙律":份量很大,四個人吃會較合適。當中的脆餅及蛋糕都很美味,脆餅咸咸地,與此酸度較強的沙律蠻配,有中和作用;蛋糕有點像那些聖誕果子果仁蛋糕,不太甜;沙律菜亦很新鮮!較令人不滿的是雞肉少得很,汁又太酸了。本以為「墨西哥」style是辣辣的,但原來是完全不辣 ,有點驚喜。"拿破崙番茄意粉+肉腸":本是只叫"拿破崙番茄意粉",不過侍應說這只有番茄汁沒有「料」,建議我們加配一些「料」,所以就選擇了肉腸。意粉很有咬口,不會又淋又爛,好味好味。不過肉腸就咸了少許與較膩,好彩配了番茄汁~"煎三文魚配蕃薯蓉":很喜歡三文魚那少許焦的邊位,十分香口。蕃薯蓉清甜得像南瓜蓉。一款健康又清新的菜式。這裡的食物賣相都相當美觀,令人吃得開懷,而且環境光猛,乾乾淨淨的,價錢貴一點也值得!不過我都希望下次能試較抵食的set lunch

墨西哥雞沙律
拿破崙番茄意粉+肉腸
煎三文魚配蕃薯蓉
墨西哥雞沙律
拿破崙番茄意粉+肉腸
煎三文魚配蕃薯蓉
2008-12-25 9 瀏覽
今年聖誕節正日同朋友仔食飯, 有人提議黎呢度食, 我當然舉手贊成啦! 唔知係咪因為正日lunch時間關係, 全場一半都坐唔滿喎, 不過唔理喇, 一坐低就叫waitress比個menu黎睇下先。點知個menu係日文?! 原來佢係有日文,英文同中文架, 如果有外國遊客黎都幾方便!傾左一陣就決定左要個french fries, Carbonara, Sesame orange chicken salad waitress 話先上左個salad比我地先, 之後先再上 Carbonara啦。等左一陣個french fries 同 salad同時間黎, 先試下個french fries 先, woo, 薯條好熱又唔多油, 一個trash bin 上睇落唔係好多條, 但食極都食唔晒! $22 真係好抵啦。Sesame orange chicken salad 好大碗呀! 一黎到就俾個份量嚇親, salad底下有好多sesame sauce, 食之前記住要撈下d 料, 個sauce同菜好夾呀, 比人好fresh o既感覺, 仲愈食愈開胃添! 結果我分到3碟...食完個salad已經覺得飽飽地...

最後先上Carbonara, waitress一放底隻碟已經聞到好香忌廉味, 試左一口之後就停唔到手, 好creamy呀,又好香芝士味
不過如果一個人order一碟就會食唔晒, 因為食到咁上下會覺得好溜, 最好就可以2-3 人share, 每人都有得試下就okay。

食完呢3樣野已經飽到行唔到喇, 下次再黎食要叫多D人, 咁就可以試埋佢地o既appetizer啦!
  • Carbonara
2008-12-25 7 瀏覽
看到applegreen在openrice有這麼多好評所以就去試試怎知道是令我完全失望而回叫了兩個appetizers: potato boats (很普通, 不夠熱) four cheese quesedilla (十分普通, 像pizza hut芝心批個邊)一個明太子意粉 (有點怪...加了出奇地多的mayonaise自己買即食的明太子比它還要好...)和兩個甜品: peanut butter and banana turnover (很普通) apple green crisp (很普通)服務亦不見得很好...上菜慢, waitress們企在一邊嘻笑, 中途還要打爛碟此餐廳我不見得我會再去...旺角比它好吃的食店多的是
怎知道是令我完全失望而回

叫了兩個appetizers:
potato boats (很普通, 不夠熱)
自己買即食的明太子比它還要好...)
和兩個甜品:
apple green crisp (很普通)

此餐廳我不見得我會再去...旺角比它好吃的食店多的是
2008-12-22 4 瀏覽
一年幾次的舊同學聚會,因為我想食呢度,於是 suggest 下,大家都話 OK 餐廳給了我們一張 U 形大枱,鬆鬆的坐了 7 個人,出面加多 2 張椅,不過入將 U 形枱都幾難入,因為枱與 seat 位太窄了齊人叫o野食我們叫了︰Price @ eachBuffalo Wings (水牛雞翼)x 2: $68︰有少少辣,對於唔食得辣o既我覺得都 OK 不太特別,但可一試Potato Boats x 2: $68︰好味!好脆!自己未食已經遠遠聽到朋友咬落口的脆脆聲 Black Scallop x 1: $138︰因太多人,我只試了燒蝦,同 salad 一樣 normal 啦~ 我幾喜歡吃它的麵包,好似有合桃Tostada x 1: $108︰說是墨西哥燒雞 salad,但找不到燒雞 噢...找到了,原來是很小很小粒....不太值....Cod Roe x 1: $98︰明太子意粉好好味~~~yummy~~~到現在都念念不忘,一定要食!Carbonara x 1: $78︰好多人都讚這個意粉,但個人同幾個朋友都覺得明太子意粉比這煙肉忌廉意粉好味,因這比較膩....Apple Green

齊人叫o野食
我們叫了︰
Price @ each

不太特別,但可一試

噢...找到了,原來是很小很小粒....不太值....

Apple Green Crisp x 1: $48︰本人麻麻地蘋果的甜品,覺得蠻甜,不過個酥做得不錯,脆脆的!

Banana Turnover x 1: $48︰賣相幾靚,不過味道一般

整體不錯!

Apple Green Crisp
  • 明太子意粉
  • 薯皮
2008-12-21 10 瀏覽
假日節目:由一個商場去另一個商場行街食飯睇戲已成習慣!因為有免費泊車嘛!嚟呢度係因為想去書局買書同呢個場較為易揾位泊車.避一避晚餐人潮諗住六點半早開飯實無衰(瀰補中午果餐嘅空虛)棒棒雞沙律胡麻汁----一嚟見到呆一呆!咁大份嘅!仲有件合挑蛋糕喺面,菜同雞肉,沙律汁無咩好挑剔,唯一係如果將D菜切撈汁律汁前用冰水浸一浸D菜先再切會咬落去更加爽脆!忌廉煙肉意粉----個汁夠晒creamy,最鐘意個意粉夠硬!個人口味如果再硬身多少少就梗好!(不過我諗會比人投訴話未熟)烤腸拼盤----其實已經食唔落...估唔到食咗頭兩樣已夠飽!其中辣味同牛肉腸係最好味嘅!另外原味同豬肉就較為一般,跟碟果舊薯蓉真係無福消受,另外原個焗蒜頭焗得唔透,個心仲生生地.檸檬特飲----夠晒酸!消滯一流!服務好好!飲咗半杯已幫你Refill,上菜速度控制很好,自動排隊上!
嚟呢度係因為想去書局買書同呢個場較為易揾位泊車.
避一避晚餐人潮諗住六點半早開飯實無衰(瀰補中午果餐嘅空虛)
檸檬特飲----夠晒酸!消滯一流!
2008-12-21 18 瀏覽
第一次寫食評~辛苦考完試,又適逢係老友同自己既生日,就趁機豪一豪一去到,見到價錢真係唔平,兩個慳妹就硬住頭皮入去啦Lunch有panini set,$58加一,但係聽聞呢到最出名係salad,所以決定叫一個意粉同沙拉兩個人分menu有中英日文,我地研究左好耐,因為中文menu的菜名好奇怪,就咁睇都唔知係咩野,又唔識日文最後點左carbonara同sesame orange chicken salad (appetizer size) sesame orange chicken salad:最初我地唔知main course同appetizer size的分量分別有幾大.但係佢一拎到黎,都幾驚喜,因為我地點的appetizer size完全超出前菜的分量,比屋企的湯碗仲要大,入面有雞肉同桔仔.因為個人不大好乾食沙拉,所以問佢要左橄欖油同醋,味道甜甜酸酸又有肉食,開胃又滿足 carbonara:正正常常的白汁煙肉意粉啦,做到一般高檔西餐廳的水準雖然價錢偏貴,但係分量十足,兩個菜就食到我地兩個勁飽值得盛讚的是服務超好,我地兩個坐左三個鐘,侍應都無黑面/眼甘甘,仲不停幫我地斟水!!!
第一次寫食評~

辛苦考完試,又適逢係老友同自己既生日,就趁機豪一豪
一去到,見到價錢真係唔平,兩個慳妹就硬住頭皮入去啦

雖然價錢偏貴,但係分量十足,兩個菜就食到我地兩個勁飽
推介:sesame orange chicken salad
carbonara
  • sesame orange chicken salad
2008-12-20 10 瀏覽
3人行, 點了以下菜色(照片不加了, 反正已經一版都係)1. Guacamole - 清新口味, 無添加pepper / garlic / milk, 保留了一點果肉, 友人很喜歡, 我食完就覺得太淡又唔夠smooth, 普通2. 4 Cheese Quesadillas - 我最喜歡的一碟, 滿足哂芝士怪, 幾好3. Buffalo Wings - blue cheese唔錯幾濃, wings皮唔夠脆, hot sauce酸就夠酸, 但唔夠辣, 愛辣者請加tabasco4. Carbonara - 無咩蛋味, 不過份量十足, 配料勁多, 意粉硬左d (注: 不是al dente), 但總好過太霖5. Apple Crisp - 味道都幾好, 個雪糕同cinnamon調味 多d就好啦6. Creme Brulee - 面頭脆糖太厚點菜時, 侍應會略略解釋每道菜味道 (如buffalo wings是辣辣)勤加換碟 (可能下午6時許, 未算人多)不過就唔記得清走食完既碟, 一台都係, 唔多主動fill water/tea服務中規中舉甜品說需時20mins, 不過我等了半個鐘都有甜品要預
3人行, 點了以下菜色
(照片不加了, 反正已經一版都係)
6. Creme Brulee - 面頭脆糖太厚
勤加換碟 (可能下午6時許, 未算人多)
服務中規中舉
甜品說需時20mins, 不過我等了半個鐘都有
甜品要預早更多時間叫佢上
清新濃味都各有支持者
不過太mild是否無咩性格呢?
都係紅蘋果岩我口味多d

• 4 cheese quesadillas
2008-12-20 7 瀏覽
黎左呢度食下午茶, 呢個時候成間店得一圍客揀左個窗邊位坐, 很舒服的環境, 冇乜人, 可以坐一個下午~同朋友一齊叫左兩個烤餅餐, 附送餐湯同飲品餐湯有綠豆湯同紅湯, 綠豆湯有芝士, 紅湯落足料, 飲完已經有少少飽肚既感覺~我叫嗰個咸牛肉芝士烤餅真係好好食塊餅烤得好好, 脆脆地, 好有芝士味又好配合啲咸牛肉味我朋友嗰個好似係火腿芝士烤餅, 呢個就普通啲(但都好食), 芝士味都好重~仲有啲沙律菜同沙律汁, 啲沙律菜好似本身已經有啲燥汁係度, 所以我唔知個沙律醬係for烤餅定係啲沙律菜我同朋友比嗰隻沙律醬都唔同, 我嗰隻唔知係咩沙律醬, 個味道很不錯但朋友嗰隻啲味好怪, 有陣腥味...-.-見到好多table reserve左, 但去食嗰陣又冇乜人, 可能夜晚先多人~
黎左呢度食下午茶, 呢個時候成間店得一圍客
同朋友一齊叫左兩個烤餅餐, 附送餐湯同飲品
餐湯有綠豆湯同紅湯, 綠豆湯有芝士, 紅湯落足料,
飲完已經有少少飽肚既感覺~
我叫嗰個咸牛肉芝士烤餅真係好好食
塊餅烤得好好, 脆脆地, 好有芝士味又好配合啲咸牛肉味
仲有啲沙律菜同沙律汁, 啲沙律菜好似本身已經有啲燥汁係度,
所以我唔知個沙律醬係for烤餅定係啲沙律菜
但朋友嗰隻啲味好怪, 有陣腥味...-.-

很好吃的烤餅
很好view
大蘋果...摸落去個質感好似真蘋果
綠豆湯~也不錯
很好吃的烤餅
綠豆湯~也不錯
2008-12-19 36 瀏覽
2008/11/16晚餐近來好hit的applegreen,連我不好沙律的人也被吸引來了。睇各方食評見菜名全部用英文上,也怕自己來到不懂叫菜,還好是自己多疑,餐牌體貼地有中文的(哈哈)。因有太多都想吃,但我們的午茶還未’落格’,想了很久很久,想到既然這裡是主打沙律,無理由不試多幾味沙律,最後點了青瓜蟹肉沙律.半份﹑凱撒沙律.半份和欖檻油蒜蓉蜆肉炒意粉加魷魚圈一碟,酸物至上的我還點了杯lemonade給自己。食物很快來了,先是青瓜蟹肉沙律,青瓜非常爽甜,每條是手指般大少,輕易入口;蟹肉拆成細絲,份量沒有欺場,吃著每啖都有著它們一起;欣然在沙律醬是微微的包著每條青瓜件,對於極怕見沙律醬不見料的人來說(包括我),是非常的喜歡。相反凱撒沙律就遜色得多。羅馬菜外表上很新鮮,但有苦澀味;沙律醬過份少(連我都認為少得濟,鮮有),並不是每塊菜葉都沾到,就算沾到的菜葉上也只是數滴;沒有麵包粒;而面層的芝士片太大塊,自問吃不慣,如果磨碎就方便撈埋菜吃了。兩者皆陪著濃濃的合桃味蛋糕,糕質未夠鬆軟,甜味其實可以再多點點的。應朋友要求來個’清清地’的意粉,吃到入口就發覺我們選對了﹗我給它四個字:無色(水)無味。
2008/11/16晚餐

食物很快來了,先是青瓜蟹肉沙律,青瓜非常爽甜

相反凱撒沙律就遜色得多

應朋友要求來個’清清地’的意粉,吃到入口就發覺我們選對了﹗我給它四個字:無色(水)無味。蒜蓉多,但出不了應有的香濃;意粉硬身,朋友說正宗外國意粉的質感就是如此這樣子;手指頭大少的蜆肉有十數粒,沒什麼味道;魷魚圈十多個,非常彈牙且雪白,完全沒味道(?!)…

還好無限添飲的lemonade最合我口味,除了第一杯不夠酸外,以後的四杯也夠酸的

清一色女服務生每位客氣有禮,但全程沒有自動波給我們添加飲品和水,服務分略減。

星期天的晚市未出現過人潮,相信walkin來也沒有問題。
好味道.青瓜蟹肉沙律
唔知叫好定唔好食呢?
好味道.青瓜蟹肉沙律
  • 青瓜蟹肉沙律
2008-12-17 26 瀏覽
My fds and i went there last night to celebrate my b day .places = nice design and comfortable place customer service = pretty , smiling , and good serving food = i like the season salad most .. really tasty as we celebrate b day there , so they offer me a free dessert --banana turnover -->special and tasty hoho.....and apple green gave me a special b day gift too , make me very happy to leave

• season salad
2008-12-15 6 瀏覽
Went there at 9pm and the restaurant was still almost full.ordered:- Texas cheese panini- Carbonara- Apple crispcheese panini tasted quite nice, the cheese (or cheeses as there were 4 different kinds) made a good combination with the panini. the green salad was fresh. esp like the red onion on top of the panini.carbonara was not salty enough, but the cream saue was rich and smooth. the bacon was too lean and rough, i like fat bacon more. a bit disappointed.apple crisp was also nice. esp with the
ordered:
- Texas cheese panini
- Carbonara
- Apple crisp

apple crisp was also nice. esp with the little scoop of ice cream. fresh.

will try the cod roe spaghetti next time. the mussels looked nice too.

the service was quite good but the restaurant was a bit too noisy
朋友聚餐訂唔到TST店退而訂旺角店仲方便大家.先黎個buffalo wings, ok 少少辣開胃跟住Four Cheese Quesadilla, Carbonra , 墨西哥牛肉卷, 煎三文魚配番薯蓉, Banana Turnover 甜品Lemon Cream Mixed Fruits Grill, 甜得個個笑不嚨咀環境食物服務都係其次, 最緊要大家食得開心
朋友聚餐訂唔到TST店退而訂旺角店仲方便大家.
先黎個buffalo wings, ok 少少辣開胃
環境食物服務都係其次, 最緊要大家食得開心
2008-12-12 5 瀏覽
今天大約四時左右, 同兩位朋友專程黎試! 諗住有TEA SET..點知係panini set黎架..咁我地就散叫左兩樣野apple green crisp同埋蟹肉青瓜salad! apple green crisp真係好好食! 不過雪糕真係少左d... 一啖仔.. 但係個apple crumble好香, 好好食, 既有肉桂香味, 蘋果同提子分量岩岩好, 又夠脆!!! 如果雪糕多少少咁就perfect啦!!!!!! salad-- 既然apple green寫住係house of salad, 咁我地當然點左黎試!! 好新鮮, 同埋跟沙律配o既一塊蛋糕類物體, 同salad好夾, 好好食!!!!可能因為係平日, 同埋tea time關係, 入去o既時候得我地一檯, 到走o既時候都係得兩檯, 下次一定會再黎過!!!!!!!!!!! 食完呢個咁好味o既tea之後真係好開心!

食完呢個咁好味o既tea之後真係好開心!
好好味o既apple green crisp!!! 如果雪糕多d就好啦!!!!!!!
salad
聖誕節menu!!! 好吸引!!
salad