2008-12-11 31 瀏覽
上星期六 06/12 和 女友去 旺角買 做蛋糕的材料, 順便拜訪一下聞名久的 apple green.等女友放工 等到差不多2點几, 餓到飛起, 立即點菜 !!女友點了 cheese turkey 烤餅 set lunch :茄子忌廉湯: 味道几特別, 不錯...cheese turkey 烤餅 + 伴碟沙拉 : 好味 ! 火雞肉ok, 不太"鞋"(但也沒什麼味, 火雞沒什麼味應該是正常的吧...) 熱騰騰的cheese 味道香濃, 再香脆的烤餅, 一個字 "正" !飲品: 熱咖啡, 也不錯potato boats (局薯皮) : 薯皮香脆 + 煙肉 + cheese, 忍不著一口吃下去, 燙到的舌頭也熟了, 還好薯皮上+了鮮蕃茄粒, 救了我一命時, 吃時也不會太油膩o 值得一讚 !carbonara (煙肉忌廉意粉) : 這餐的主角o 和傳聞的一様....個汁勁杰, 勁香....意粉煙韌, 口感極佳o (令我想起童年的卡通 "天才小廚師" ) 要扮一下味王: 吼 ! 嘩呀! 好好味呀 !!!!食物的分量很足, 全清枱上的食物, 我飽到反轉, 晚餐都不想吃o餐廳座位寬敞, 環境簡潔
等女友放工 等到差不多2點几, 餓到飛起, 立即點菜 !!

茄子忌廉湯: 味道几特別, 不錯...
飲品: 熱咖啡, 也不錯

餐廳座位寬敞, 環境簡潔清爽, 侍應服務勤快, 有禮, 親切o 對這餐我們十分滿意! 美味的食物, 親切的服務給人幸福的感覺 !
  • carbonara (煙肉忌廉意粉)
  • potato boats
  • cheese turkey 烤餅
2008-12-10 12 瀏覽
見openrice排名咁高,就來試試。一入去門口個waiter已經解釋set lunch有乜食物,於是決定入去叫個set lunch。我要左蕃茄湯同奶茶,個烤餅就選左cheese turkey。蕃茄湯就唔算太特別,而個奶茶就淡左一d,個waiter話係美國既口味。個烤餅比我想像中大,個碟同網友講既一樣,差不多一張LD既大細。個栲餅我自己就覺得味道一般,不過服務態度真係幾好,一度菜食完就會自動上第二度菜,又經常加水,又有禮貌。整體來講,雖然食物唔算太特出,但因為佢地服務態度,值得一來再來。
見openrice排名咁高,就來試試。

店舖門面
cheese turkey 烤餅
蕃茄湯
比較淡的奶茶
(非會員)
一行七人訂了八點鐘枱, 七點半到達已經有枱叫了前菜-牛油果蟹肉沙律 (大碟,味道清新,價錢略貴,要$118)-焗薯皮(好味,但得4件)-薯條(伴菜, 好好味!!)-白酒青口(好味)主菜-炭燒菠蘿肉眼扒 (係店員推介, d菠蘿好好味,肉眼扒一般)-墨西哥雞卷 (皮太厚,味道一般,係全晚唯一吃淨的食物)-煙肉忌廉海蜆意粉 (好creamy,但少少細碟,如果多過4個人,我建議叫多一碟)-腸仔拼盤 (味道一般,無特別)甜品-焗蘋果酥 (細細碟,伴雪糕,味道ok)-蜜糖烤水果 (用蜜糖燒哈蜜瓜,啤梨,菠蘿等, 幾特別,當食生果)-朱古力tart+雪糕 (唔記得個名, 有d一粒粒硬硬地既朱古力伴雪糕,太甜)埋單唔駛HK$1,200, 每人約HK$170, 合理,而且坐得幾舒服服務很不錯,會主動問要暖水OR凍水,又會不時加水換碟仲會叫我地食埋先決定駛唔駛加菜, 唔趕人走我之前想BOOK尖咀個間但FULL左, 所以先BOOK呢間大家下次可以試下
一行七人訂了八點鐘枱, 七點半到達已經有枱
叫了
前菜
-牛油果蟹肉沙律 (大碟,味道清新,價錢略貴,要$118)
-焗薯皮(好味,但得4件)
-薯條(伴菜, 好好味!!)
-白酒青口(好味)
主菜
-墨西哥雞卷 (皮太厚,味道一般,係全晚唯一吃淨的食物)
-腸仔拼盤 (味道一般,無特別)
甜品
-焗蘋果酥 (細細碟,伴雪糕,味道ok)

服務很不錯,會主動問要暖水OR凍水,又會不時加水換碟
仲會叫我地食埋先決定駛唔駛加菜, 唔趕人走

我之前想BOOK尖咀個間但FULL左, 所以先BOOK呢間
大家下次可以試下
焗薯皮
煙肉忌廉海蜆意粉
  • 白酒青口
2008-12-10 8 瀏覽
四個人...食左otato boats - 即薯皮....味道OK...可惜唔熱buffalo wings - 少少辣...味道一般.....都係唔熱既....德州芝士烘餅 - 好味....扯開時都有一絲絲的芝士絲....wild mushroom salad - 烤過的菇類好好味....但本人覺得D菜有D苦...而且唔夠汁....煙肉忌廉意粉 - 加左腸仔...加左蜆肉....成晚最好味呢個....個汁勁杰....本人好鐘意...甜品要左:香蕉酥皮 - 賣相好靚....略甜.....法式燉蛋 - 面頭的集糖好脆....甜度剛好...蛋又滑...唔錯呢間餐廳幾好坐....座位相隔唔近...即使隔離檯傾計我都聽唔到.....唔怕騷擾到人.....值得讚既係侍應們都好醒目.....又勤斟水....又勤換碟....我地呢餐...佢換左4次碟.....服務可以拎滿分!!
四個人...食左:
potato boats - 即薯皮....味道OK...可惜唔熱
甜品要左:
香蕉酥皮 - 賣相好靚....略甜.....

煙肉忌廉意粉
香蕉酥皮
法式燉蛋
  • 煙肉忌廉意粉...德州芝士烘餅
2008-12-09 7 瀏覽
唔明點解咁多人話好我本身食野要求都唔高(唔記得o的名,唔好意思)叫左清蜆湯汁意粉、烤雞沙律、燒菠蘿連扒、腸仔拼盤同carbonara, 甜品叫apple crisp清蜆湯汁意粉:麻麻,o的意粉硬得滯烤雞沙律:我自己幾鍾意,好fresh,可以一試,但份量無其他食評講到咁多喎燒菠蘿連扒:個味都ok, 又係份量較少腸仔拼盤:普遍,唔特別,唔recommendcarbonara:呢個最出色,比較好apple crisp:普通,蘋果焗得幾好成$180 呢個價錢,份量唔多 (係唔飽),唔抵 出面可以有好多選擇我諗如果兩個人食會好o的既。雖然話係 light dishes,但份量真係 light 得滯整體o的野食普通、份量少同偏貴,但環境同service都好好,不停主動加水,又幫我地影相、傾計,好friendly剛剛一周年,送左兩隻杯比我地! thanks.
唔明點解咁多人話好
我本身食野要求都唔高

(唔記得o的名,唔好意思)

清蜆湯汁意粉:麻麻,o的意粉硬得滯
燒菠蘿連扒:個味都ok, 又係份量較少
腸仔拼盤:普遍,唔特別,唔recommend
carbonara:呢個最出色,比較好
apple crisp:普通,蘋果焗得幾好

成$180 呢個價錢,份量唔多 (係唔飽),唔抵
出面可以有好多選擇
又幫我地影相、傾計,好friendly
剛剛一周年,送左兩隻杯比我地! thanks.
  • carbonara
2008-12-08 16 瀏覽
十二月七日(星期日)同老公仔看完展覽後,就要過來了!因為訂了8:00!上次還記得walkin沒有位,所以早幾日打過來訂位都算full house,生意看似不錯!果然是近日的人氣店坐下來,侍應給了我們大一杯冰水,令我們cool down了!看到了兩張menu,原來有中和英種類不多,意粉都是好幾款當然我們點了carbonara,應該是必點的!除此之外,都有其他main course,我們點了grill salmon...還有coke zero我們發覺原來最出名的是salad,因為他們叫the house of salad,不過我們沒有點了,還是下次試試看!carbonara都很快上了!很creamy呢!意粉上有塊蒜蓉包!都好吃,不過老公仔說燶了點carbonara份量算夠!我們share了一個!bacon都多,整體上很美味!而grill salmon比較貴!一塊普通size的salmon下面有sweet potato,還有青瓜以及黃椒,西蘭花!都算好吃,不過不特出!兩個dishes都令我們很full 了!....無可否認是好吃!不過那個grill salmon不值得132元!大家可以試其他
十二月七日(星期日)

同老公仔看完展覽後,就要過來了!因為訂了8:00!

上次還記得walkin沒有位,所以早幾日打過來訂位

都算full house,生意看似不錯!果然是近日的人氣店

種類不多,意粉都是好幾款

兩個dishes都令我們很full 了!....無可否認是好吃!不過那個grill salmon不值得132元!大家可以試其他的意粉/salad!

四百日快樂!....雖然今日旅途艱辛,但是非常難忘,一個特別的四百日!

carbonara
grill salmon
carbonara
2008-12-07 7 瀏覽
Applegreen,這間近月灸手可熱的餐廳,一直聞其名聲令我十分期待到此試菜,那想到機會一到停不了,接連的兩個星期五晚,兩種不同的用膳享受...先說十一月廿八的那天,是果子狸小隊為小弟慶祝生日的飯聚,時值金融海嘯,各人心情都總會多少有點影響,一於集齊人馬試新菜,化悲憤為蘋果綠正能量吧,先上菜的是 Full Portion 的自選沙律,在眾多選擇中狂揀狂剔,結果是一大盆包羅萬有的沙律,各類配料來一點,味道來一個大雜燴,份量十足外賣相亦令人歡喜,當新鮮的菜配上培根薰蛋等,這沙律正正為此聚會展開一個好開始,,,緊接登場的有三道主菜: 煎三文魚配番薯蓉及椰菜花、卡邦意粉 Carbonara 及 Fajitas w/ beef. 先談香煎三文魚,肉質嫩滑之餘沒帶半點魚腥味,甚有質素,唯其散發出的煙薰味卻遠遠不及 trattoria NOBILDUCA 的同類出品,幸出色的番薯蓉大大提昇了這道菜的層次,番薯蓉入口即溶,似有若無的質感充滿著番薯的香味,足以與三文魚平分秋色; Carbonara,一道易做難精的 pasta,意粉做到 Al dente 的境界,配上 creamy 中散發少少蛋味的 s

緊接登場的有三道主菜: 煎三文魚配番薯蓉及椰菜花、卡邦意粉 Carbonara 及 Fajitas w/ beef. 先談香煎三文魚,肉質嫩滑之餘沒帶半點魚腥味,甚有質素,唯其散發出的煙薰味卻遠遠不及 trattoria NOBILDUCA 的同類出品,幸出色的番薯蓉大大提昇了這道菜的層次,番薯蓉入口即溶,似有若無的質感充滿著番薯的香味,足以與三文魚平分秋色; Carbonara,一道易做難精的 pasta,意粉做到 Al dente 的境界,配上 creamy 中散發少少蛋味的 sauce,好得不知怎樣形容;Fajitas w/ beef,比之前兩道菜略為失色,味道上沒有問題,只是當你食完一道印象深刻的 pasta,再咬下一件佈滿紅青椒牛柳絲的 fajitas,總是有點格格不入,不是不好,只是別的太好吧了!

甜品時間,其實我們對所有甜品都有興趣,但胃納不大下,只能點了三款作代表: Apple Green Crisp、Chocolate Brownie Sundae 及 Creme Brulee,三道甜品中我最愛的首推Chocolate Brownie Sundae,雪榚球大小剛好,還有那佈滿朱古力醬的 brownie,入口鬆軟,味道濃烈,簡單一點但也絕對不能錯過;Creme Brulee,脆皮的焦糖燉蛋,清脆的聲音,加上入口滑溜帶點甜的蛋,印象良好;招牌的 Apple Green Crisp,藏在焗酥皮內的蘋果仍能保持爽口清甜,附送一小雪榚球,確可算是甜品冰火二重奏呢...

最後,感謝果子狸各位成員,活像一家人似的,含蓄感情盡在不言中... 事有湊巧,天氣轉涼,正是時候著那件生日禮物出席蘋果綠 Gathering,十二月五日晚上,人才濟濟,當中大多是新相識,大家都是為了試盡 Applegreen 餐牌上的美食,機會難得!

為免重複,就簡單的列出那些滄海遺珠吧,Tuna Tataki 這沙律非常吸引,嫩滑 tuna 份量十足,紅綠配搭賣相突出;Pasta 方面,除了 Carbonara,明太子意粉味道亦絕佳,更帶丁點辣味,醬汁十分開胃;甜品更是不容錯過,Lemon Cream Mixed Fruits Grill,無論燒菠蘿或燒哈蜜瓜都燒得剛好,又香又甜,另類飯後生果選擇,而獲公認為甜品中藝術品的 Banana Turnover,更是睇得聽得又食得的美食,賣相靚絕、切落清脆、入口鮮甜,是 Chocloate Brownie Sundae 外的最愛~

一次過與為食同好共餐,話題天南地北,由影相講到美食,從現在回到過去,笑聲此起彼落,拿著紅綠蘋果拍照一大輪,是高興的一夜,在此向會長的用心安排致謝,辛苦你喇!!!

蘋果綠力量,你今日感受左未?
  • Carbonara、Banana Turnover and the above mentioned...
2008-12-06 12 瀏覽
好朋友生日當然要吃一頓好的原本想去風月堂可惜太多人了結果選擇了來這裡...可是我們也等了大概45分鐘呢~~~我們只有 2 個人實在不知點多少食物才好總不能只叫一個意粉吧最後點了1, 半份牛油果蟹肉青瓜沙律 (幸好只叫了半份 =P...$78)2, 明太子鮮魷意粉 ($108)3, 墨西哥牛肉卷 ($148)結果.....這個份量對 2 個女仔來說實在太多了吃到一半我們2個已經飽得很我們努力研究下次應該叫多少才好一個沙律+一個意粉對我們來說應該差不多了Anyway, 我們也有盡力吃的沙律普普通通不知是不是我們不懂叫好吃的呢但那些蟹肉是很好味的 =)明太子意粉....實在太漏了雖然的確很好吃可是吃很少已經覺得有點滯了.....下次應該找多些人再吃呢墨西哥卷也是ok啦我和朋友不斷研究什麼樣的食法才是適合呢牛肉如果再淋一點會比較好~~~總結也是挺好的一餐氣氛和service也很好有一個侍應很好笑容呢 =)雖然有點點貴不過難得好朋友生日也沒所謂了
好朋友生日
當然要吃一頓好的
原本想去風月堂
可惜太多人了
結果選擇了來這裡...可是我們也等了大概45分鐘呢~~~

我們只有 2 個人
實在不知點多少食物才好
總不能只叫一個意粉吧
最後點了
2, 明太子鮮魷意粉 ($108)
3, 墨西哥牛肉卷 ($148)

結果.....
這個份量對 2 個女仔來說實在太多了
吃到一半我們2個已經飽得很
我們努力研究下次應該叫多少才好
一個沙律+一個意粉對我們來說應該差不多了
Anyway, 我們也有盡力吃的

沙律普普通通
不知是不是我們不懂叫好吃的呢
但那些蟹肉是很好味的 =)

明太子意粉....實在太漏了
雖然的確很好吃
可是吃很少已經覺得有點滯了.....
下次應該找多些人再吃呢

墨西哥卷也是ok啦
我和朋友不斷研究什麼樣的食法才是適合呢
牛肉如果再淋一點會比較好~~~

總結也是挺好的一餐
氣氛和service也很好
有一個侍應很好笑容呢 =)

雖然有點點貴
不過難得好朋友生日也沒所謂了
2008-12-06 9 瀏覽
YaYaWoo的一次gatering~這天不是在排檔設超等位~而是long table吃lite meal一行15人~浩浩蕩蕩就佔據了一列位~大家吃得開開心心因為有開心~上周在大街long table吃火雞~這天吃Apple~也是long table~早在大家到齊之前~已經擬定好今晚的菜式~務求在既定的必吃基礎上再作新嘗試~點了四個appetizers~因為人多多~所以就通通都放在碟上~變成了sampler~反而這樣卻很壯觀呢~不過這都只是器皿轉變~蘋果綠倒沒有sampler呢~少不了sweet potato n mashed potato~ 還有4-Cheese Quesadilla n Ahi Tempura Roll~全部都very good!四大頭盤後再來四款共八個面盤沙律Sesame Orange Chicken是小比的頭號沙律~所以也叫了來與大家分享~平時無得叫Waldorf~因為小比是唔食西芹ga~但這天就試到了這沙律~so nice大家都不太抗拒blue cheese~所以都很快清盆~hahaSteakhouse 要了medium rare~無得彈~這裡的prime g

四大頭盤後再來四款共八個面盤沙律
Steakhouse 要了medium rare~無得彈~這裡的prime grade 甚得數位友人賞識的~
所以不得不叫來試一試
也來了個Tuna Tataki~對著一班tuna愛好者~還特地加大了tuna portion~平常應該有5,6片!??~
這樣一來就可以人人有份永不落空~微grill的tuna與tempura的又不同層次~
插隊的有Cajun Fries ~友人T最愛~但這天他說粉下得太慷凱~有點辣 ~haha~

沙律混戰一大輪後~就到五款pasta登場之~十碟pasta放滿桌~
Bolognese~肉醬夠多~但對比其他~當然是平庸一點
Louisiana Dirty Pasta~這個咸咸辣辣加了腸腸粒同肉粒~倒覺得不錯~
Garlic, Chili, Basil~唯一不creamy帶點辣也是最快清的pasta~因為唔會大滯滯嘛
Hakata Cod Roe~還真的有那種Genki手卷內的醬~不錯的~但這是最thick的一個
Carbonara~必是鐵膽~也是最漏的一個~但卻是我們誓不放棄的一個~

大家的腳步都開始放慢的時候~就開始閒話家常~生日局與party局永無休止似的~
甜品製作需時~友人等不了就得先走了~真的不好意思...那麼就留力到HD就是了
沒錯~甜品永遠都是最重要的一環~14個甜品陸續來到~
creme brulee~egg based今天滑滑蒸蛋一點~有時會慕斯感覺多一點~今天很好很好
其實前天才獨力KO了一個做整天的唯一一餐~~當然也惹來怨恨的目光~hahah
AppleGreen Crisp~ apple crumble是也~雪糕小個子~但不其然地3碟crumble都有吃剩~是因為大家在留位吃藝術品了吧~?!?
Lemon Cream Mixed Fruits Grill ~這裡的燒菠蘿真的一絕也~~
友人們都說有巴西燒烤的影子~其實我都覺得係~haha~但當然這裡更juicy~
Banana Turnover~說是藝術品也沒有人反對~清脆的聲音~又迴蕩著了~
最後是Chocolate Brownie Sundae~很美的一道甜品~雪糕也是大大的
大多人會覺得太漏~但我就愛得很~這是我最愛的甜品~還回味著第一趟的極上brownie

坐了三四小時~時間也過了很快呢~~皆因大家話題不斷卻惹笑萬分~
位位二百也吃到個個半夜也喊飽睡不了~真的很享受和大家一起吃飯的時間~~~
吃到關門才捨得走~希望沒有為店方帶來太大的騷擾和麻煩~
這天算是考試前的最後一個機會了~之後就得invisible for a while了~
Thanks all guys~
2008-12-05 20 瀏覽
just read the recommendation here and found it should be a great rest.8 of co-workers tasted here after work.The food is very yummy and the enviorment is very great too.we ate a lot.....sooo full.Totally spending around 1300 for 8 person. This is totally worth!Especailly recommendation:1. 著條2. 明太子意粉

we ate a lot.....sooo full.

Especailly recommendation:
1. 著條
2. 明太子意粉
牛排...好大塊..正呀!! 重有fresh 菠蘿
沙津..唔記得個名
暮條..到lam lam 利呀~
牛排...好大塊..正呀!! 重有fresh 菠蘿
沙津..唔記得個名
暮條..到lam lam 利呀~
  • 明太子意粉
  • 著條
2008-12-02 13 瀏覽
呵 放工後和親愛的會合再去弄些玩意後就來到這間最近人氣急升的食店訂了位 但看見沒有full house 看來經濟不景影響真大。8時入座 被安排到門口前的位置 老實說 不太喜歡幸好 外面的環境也不太嘈 更比入面靜坐了一會就點菜了**兩個笨笨的想了很久點了一個肉眼沙津 和 卡邦尼亞聽聞份量不少呢 的確來到時 份量很足被譽為洗手盆的沙津果然真係幾大個d肉幾有炭香味道!正而沙津有多款的菜整體來說真的是色香味皆全!~吃得很高興之後就來了意粉~~嗚 真的很好吃!! 對於完全唔識分咩口感或形容既我地 只覺得很creamy很好味~~~!!!很香真的很香!!~那份感覺是很幸福的。最後因為女友生日 餐廳就(被要求) 送左個dessert~當然要試一下著名的~謝謝呢雖然味道沒有真的很驚喜 但decoration做得很美 皮也做得很薄很脆可能希望太多 但知道當中的手工是了得的。呵 加水的反應幾好 雖然後來有少誤會 reception無mark低我地有人生日另外 有位小姐不太有禮貌似的但整體而言 我地既快樂是無人影響到的^^而且真係抵食!!~~親愛的 生日快樂

8時入座 被安排到門口前的位置 老實說 不太喜歡

被譽為洗手盆的沙津果然真係幾大個
d肉幾有炭香味道!正
而沙津有多款的菜
整體來說真的是色香味皆全!~吃得很高興

最後因為女友生日 餐廳就(被要求) 送左個dessert~
當然要試一下著名的~
謝謝呢

可能希望太多 但知道當中的手工是了得的。

另外 有位小姐不太有禮貌似的
但整體而言 我地既快樂是無人影響到的^^
而且真係抵食!!~~

親愛的 生日快樂
星期六成點鐘, 從人來人往的旺角, 上到新世紀廣場7樓的APPLE GREEN, 只坐咗七,八張枱,三份一人都冇,十分寧靜, 坐得非常舒服。 SET LUNCH只有烤包套餐選擇:湯,主菜是烤包加沙律,和咖啡,絶對適給減肥的我. 進入高度戒備時期,我放棄咗果D飽肚的咸牛肉,火雞,火腿等等的食材,選擇了低卡的烤蔬菜烤包(VEGETARIAN DELIGHT)。 湯 : 二選一, 我喝CARROT GINGER SOUP,紅蘿蔔搶咗薑的味道,唔夠辣. 烤蔬菜烤包: 望落去好簡單, 食落就發現有點功夫:蕃茄醬係攪拌出來,幾好食; 沙律亦新鮮,但份量唔多;烤包烤得剛剛好,裏面有茄子, 燈籠椒,青瓜, 生菜, 芝士, 少少焦, 又熱辣辣, 好香. 蔬菜係三份烤包裏面平均分佈,為食就唔夠飽. 服務唔錯, 店員密密加水。午餐只有麵包沙律套餐, 晚餐又只有散叫, 價錢就唔多親民!

服務唔錯, 店員密密加水。

午餐只有麵包沙律套餐, 晚餐又只有散叫, 價錢就唔多親民!

地點旺中帶静,好舒服
簡單中見功夫
簡單中見功夫
(非會員)
2008-11-26 5 瀏覽
... 朋友生日dinner唔論食物點好 (雖然都係差!!), waitress態度差係一個好令我唔會再去既原因!當我地問waitress有關菜色有咩材料既時候, 她竟然話"你地不如睇中文個menu" - 然而, 她是知道有咩材料, 只是寸, 覺得你睇英文menu睇唔掂! 最basic既做waitress條件都無!好, 講番我地食左咩同評語:Sesame Orange Chicken Salad w/ Zucchini Bread - an average salad, yet this is already the best of all dishes from what we ordered (see below). It is very refreshing and the veggies are fresh and crispy, however, i think this is the basic requirements of any salad, so there isn't really any surprise there.Guacamole w/ corn chi
... 朋友生日dinner

好, 講番我地食左咩同評語:

Guacamole w/ corn chips - sorry but this is way too lack of flavor ... where's the salsa?! i can see bits of tomatos and that's it.

Potato boats - ok, fine, agree with everyone that it is good. But personally i think Ruby Tues' potato skin tastes better.

Ahi tempura roll - a bit like fusion of japanese & chinese cuisine, a bit weird in a so-called American-style/Western restaurant ... but taste is fine

Louisiana Dirty pasta - Worse of all!!! The sauce and ham were.... um.... unbelievably salty!!!

Hakata Cod Roe pasta - Another funny combo; the creamy sauce no doubt tasted like salad dressing and the overall effect was really BAD!

Sorry but wont't go there again!!
2008-11-25 28 瀏覽
2個朋友生日* 我請食飯=]上次太飽, 無食到carbonara, 今次特登黎食返!!!Carbonara哇!!!好好味呀真係!!!意粉彈牙, 完全係我最想要既texture啊!!!汁勁creamy, 每條意粉都好芝士>V<雖然carbonara黎講佢只得芝士煙肉無左蛋香,但係overall都係一碟非常美味既pasta=]仲叫左上次食過好好味既4 cheese quesadilla同salad cart (half-size)雖然好飽, 但我都係決定叫3個甜品!!!眼闊肚窄...結果飽到死亡-V-Chocolate Peanut Butter Banana Turnover*賣相好靚, 真係成幅畫咁啊=]我有個朋友話: "哈哈真係犀利, 蕉都俾佢搞到咁鬼靚" xDD出面D蕉蕉有層脆caramel架!! 好好味!!!入面有好多腍既蕉蕉...都唔錯個酥皮好薄好脆... 不過唔香唔好味" 成個dessert都無乜朱古力同peanut butter味Cream Brulee*OK滑,, 但脆糖厚左dd不過咁大兜只係38蚊,,極抵食!!Brownie Sundae*噢``好失望!

2個朋友生日* 我請食飯=]

Carbonara
哇!!!好好味呀真係!!!
意粉彈牙, 完全係我最想要既texture啊!!!
汁勁creamy, 每條意粉都好芝士>V<
雖然carbonara黎講佢只得芝士煙肉無左蛋香,
但係overall都係一碟非常美味既pasta=]

雖然好飽, 但我都係決定叫3個甜品!!!
眼闊肚窄...結果飽到死亡-V-

賣相好靚, 真係成幅畫咁啊=]
出面D蕉蕉有層脆caramel架!! 好好味!!!
入面有好多腍既蕉蕉...都唔錯
個酥皮好薄好脆... 不過唔香唔好味"

Cream Brulee*
OK滑,, 但脆糖厚左dd
不過咁大兜只係38蚊,,極抵食!!

Brownie Sundae*
噢``好失望!!!
睇openrice話brownie外脆內軟...但其實係完全腍既...
有幾粒仲烘到好乾好實...哈哈我諗係我唔好彩了`
不過個雪糕好大球!! 夠送brownie^^

好!!!Apple Green 五大甜品我試晒了!!!>V<
下次要試埋其他pasta!!!

超鐘意Carbonara*
Banana Turnover *
Cream Brulee*
Brownie Sundae*
超鐘意Carbonara*
  • Carbonara
2008-11-21 18 瀏覽
見網上好評如潮都想試吓佢有幾得, 午飯快步走到新世紀, 心唸點解剩係得小貓三四枱既...午餐有$88 同$58價錢, 己包括餐湯同茶啡。 $58三文治set 睇落都幾okay, 係有沙律菜伴碟跟三文治飛碟清清地都係唔錯選擇。最後都係叫咗$88既意粉set, 一來係佢主打如果連呢樣都唔得其他都唔使唸囉! 午餐意粉只有一款大蝦海鮮意粉, 蝦是預其雪貨無味且乾, 令我更加回味响Spoil Cafe 吃過的大蝦意粉,同樣價錢但係人地既食材好明顯係海鮮唔係海味。意粉都好彈口但係唔知係咪啲龍蝦汁太杰食落真係有啲溜。餐湯叫了甘荀湯,也是甜甜杰杰的不過都好creamy。以為佢好似其他日式西餐既咖啡應該有水準,好失望我既湅咖啡好水,就算加幾多UCC既CREAM都幫佢唔到,係啡水似啲囉~Apple Green 係有啲似東京一般的cafe店以輕食為主,奈何我還是較喜歡5mmal dente 意粉配不多不少的醬汁,係食落清新果隻。直覺上我既意粉好似食緊蛋黃芝士汁, 但係又唔係叫carbonara, 點解都係同一feel?冇試甜品因為真係太飽所以會再encore既或者三文治是可喜的也不定?