2018-10-09 406 瀏覽
如果要尋找一間私隱度高嘅咖啡室,我絕對推介喺銅鑼灣Tower 535呢一度有一間唔係廣為人知嘅咖啡西餐廳。一見到佢個門面都幾隱藏下,其實好難發現佢就係Appendix Coffee and Bar,Appendix 嘅意思係解附錄,亦可以解作附加嘅意思。佢裏面嘅美食好明顯唔係主菜或者主流,所帶出嘅意思係一啲點綴物同額外物。每個座位嘅凳pan都好高,變成一塊保護嘅牆,唔會比對外嘅人輕易見到你坐喺度做緊乜嘢。我哋好快趣係餐牌上面發掘到自己想食嘅嘢!令我最好奇嘅大部份好多都係西班牙文,並唔係一般睇得明嘅英文。試咗佢嘅Pincho,Pincho是一種小吃,通常在酒吧裡吃,在西班牙北部是傳統來的。佢嘅配搭好新奇,我一共試左三款,有青椒放在提魚上面,感覺好特別,青椒又唔係辣嘅,魚唔多骨,十分白滑,連埋魚皮食落去幾清新,青椒帶有啲草青味。另外食咗個巴馬火腿配番茄碎醬,蕃茄好清新,整成茸又有不同嘅口感,巴馬火腿鹹鹹地仲有粒橄欖,一齊咬落去,鹹酸苦甜,盡在心頭。每款都只係$18,不錯的開胃好選擇。接著下來講下主食方面,食咗個西班牙海鮮大鍋飯,又釋作炖飯,源于西班牙巴倫西亞,在當地語言是“鍋”的意思,而呢

接著下來講下主食方面,食咗個西班牙海鮮大鍋飯,又釋作炖飯,源于西班牙巴倫西亞,在當地語言是“鍋”的意思,而呢種食品喺當地來講,只會喺耶火節嘅時候食到,可以話係大小適中,完全適合三至四個人食都得,呢邊用上濃厚嘅茄膏,配埋青口,仲有幾塊風乾左嘅火腿乾,食落去脆卜卜

最後我哋都試咗幾款甜品先走,可以話係圓滿嘅一天。
2018-10-04
2018-10-09 122 瀏覽
銅鑼灣一直都係旅客必去地點之一 今次就帶啱啱黎香港嘅朋友過嚟行吓玩吓啦 !!😆 行左一上午好攰 過黎呢間 Coffee&Bar 吹水食嘢 !! 門口裝修得好高級 坐位系門口嘅另一邊 勁有歐陸feel 餐湯: 海鮮周打湯 呢碗湯好飲 材料一啲都五小 蜆肉 、魷魚、蘿蔔、洋蔥等.... 放既料一啲都唔手軟,鮮味夠濃郁 仲冇味精添。 Spring Chicken🍗 $128淨睇賣相已經流口水啦🤤 雞系用左蜜糖去焗架,焗完外皮好脆 肉質仲保持到嫩滑😋配埋薯仔夠飽Mushroom Risotto $98 呢個黑松露野菌飯 一岀黎就好香 淡淡既松露味 菌茹又多 以芝士和忌廉汁煮得岩岩好Latte & Camomile tea 最後叫埋兩杯嘢食 一邊飲一邊吹水 咖啡☕️ 拉花好靚呀 心心型❤️❤️✨✨留意仲有餐牌呀 👇🏻

門口裝修得好高級

最後叫埋兩杯嘢食 一邊飲一邊吹水

咖啡☕️ 拉花好靚呀 心心型❤️❤️

✨✨留意仲有餐牌呀 👇🏻

2018-10-08 447 瀏覽
湖水綠一直係我最愛既顔色。今日係銅鑼灣行街上左去Tower535睇下有冇廁所去,無意中發現呢間特別既西餐廳。首先,吧抬對住open space,而且非常大。第二,吧枱同進餐地方自成一角。第三,餐廳色調以湖水綠為主,從未見過餐廳採用湖水綠作為主色實在太激動啦我!被餐廳既設計同顔色吸引既我不知不覺就坐低左。進餐地方方面,餐廳全採全梳化,而且係custom made,營造出一個私隱高既環境,每一個梳化既顔色pattern 都唔同,非常有心思。枱下方有插頭位,啱曬我呢嗰出親街電話都秒速無電既人,非常貼心。另外,餐廳既器具同椅子屬於金色,更顯高貴。環境裝修一流,食物同樣有水準。我地叫左兩款lunch set。第一款係海鮮扁意粉配自家製蕃茄醬。賣相相當精緻,蝦新鮮大大隻之餘,肉質示彈牙厚實。另外,蜆肉非常鮮甜,番茄醬唔會過酸,所有食材煮都恰到好處。對於我呢個大胃王黎講份量可以比較少,但女仔食就完全足夠。另外一款就係香煎三文魚,配上藜麥同烤蔬菜。三文魚肉厚嫩滑,唔會煎到乾身,仍然juicy。藜麥係我人生第一次食。口感煙韌,有咬口,可以中和返三文魚本身既肥膩感。可謂出色配搭。雖然我朋友從不沾酒,但仍無

雖然我朋友從不沾酒,但仍無阻我飲酒既決心。我叫左一杯magic circle’s rainmaker。特別之處在於上面嘅泡泡,泡泡都有酒味。整體易入口,偏甜,酒精濃度冇咁高。

最後埋單要$360左右,考慮到餐廳嘅高貴環境加上高質素嘅食物,呢個價錢唔算過份。我一定會再encore,令我再次沉醉於湖水綠嘅美好。
2018-09-18
  • rosemary  pan-fried  salmon  fillet  with  quinoa  and  Roasted  vegetables
2018-10-07 352 瀏覽
又來到週末,今日行程雖然不算太緊湊,但亦絕不空閒。先要去灣仔打針同睇醫生,然後去新屋打點,再同師傅商討裝修事宜。忙了一個上午,肚子開始打鼓,決定先找間餐廳吃頓午飯,享受片刻悠閒,才繼續行程。記得早排去銅鑼灣一間文青 café 吃 tea,發現旁邊開咗間全天候 Coffee & Bar,據說餐廳朝早係 Café Bar,而夜晚就變身為酒吧,早午晚都有不同餐單,所以決定趁空檔過去試試。餐廳座落於謝斐道 Tower 535,沿著扶手電梯來到 3 樓,店子比預期寬敞,佔地甚廣,空間感十足。用餐區分為兩邊,近 counter 設有一列曲尺吧檯位,而另一邊就以舒適的梳化卡座為主,裝修簡約,加上樓底極高,是區內少有的開揚咖啡店。安坐後先拿起店員送上嘅餐牌,DayLight Menu 以輕食為主,另外亦有 Lunch Idea、Coffee & Non-Coffee 可供選擇。餐廳不設加一,午餐可以散點,亦可以轉 Set,套餐包是日餐湯、咖啡或汽水,如果想轉果汁、Latte 或朱古力之類,則須另 +$5。唔想傷腦筋,就簡簡單單,每一人揀個餐。是日餐湯係周打海鮮湯,湯身不算十分濃稠,但就非常足料,有蜆肉
唔想傷腦筋,就簡簡單單,每一人揀個餐。是日餐湯係周打海鮮湯,湯身不算十分濃稠,但就非常足料,有蜆肉、紅蘿蔔、洋蔥、魚肉等,入口啖啖鮮味,加上少許香草作點綴,除了美觀,亦能增添芬芳。
Wild Mushroom Truffle Risotto 黑松露野菌意大利飯 ($128),雜菌先用牛油炒香,再加入意大利米及上湯煮至煙韌有咬口,最後加入黑松露醬。意大利飯嘅乾濕度恰到好處,粒粒軟熟分明,食落 creamy 又帶芝士香,野菌味十分香郁,既新鮮又有咬口,屬推介之選!
Honey Roasted Spring Chicken 蜜糖烤春雞 ($158),春雞大約有半隻,外皮色澤金黃,而且烤得剛好,肉質嫩而不會過鞋,入口帶蜜糖甜香,真係好味到停唔到口。配菜有烤薯仔、意大利青瓜同紅蘿蔔等。薯仔薯味突出,而意大利青瓜亦非常好吃,入口甘甜清香,用來做配菜一流。
跟餐點了 Latte (+$5) 同橙汁 (+$5),咖啡以自家品牌烘焙,面頭的拉花非常精美,令人賞心悅目。聽說餐廳的 Tapas 亦做得很有水準,或者搵日 Happy Hour 過嚟試下。
2018-10-06
2018-10-06 109 瀏覽
國慶假期,放一日假👏🏻男朋友出開港島區,我就約左佢去銅鑼灣食lunch,係世貿附近有個新商場🏢見到有幾間餐廳~-我地揀左呢間類似cafe既,裝修都幾別緻幾靚👍🏻座位係梳化,好舒服好好坐💺而且每張枱都有USB充電位,可以坐下做下功課/用電腦都好適合🔋-🔹Honey Roasted Spring Chicken($144)⭐️9/10呢個價錢係半隻,半隻都好大件😳烤到好香,層皮啲色好靚呀!皮有微微蜜糖味甜甜地👅肉好嫩滑,連胸位都唔會鞋,我非常鍾意啊❤️一忽仔肉都唔放過,要食哂所有肉🤣配菜係烤雜菜,有薯角、青瓜、黃瓜、紅蘿蔔🥕又係好好食,整體無乜可以挑剔👍🏻-🔹Baked Egg and Mash($94)⭐️7.5/10薯蓉用鐵煎pan上🍳中間有隻蛋,男朋友急不及待篤穿佢😾配麵包粒,全部烘到好脆好脆,用麵包粒沾啲薯蓉同蛋汁黎食🥔面頭有啲煙肉粒,令到個薯蓉無咁寡👍🏻其實都OK,不過相對上就無咁驚喜喇~-▫️當日係紅日Menu,跟餐包一杯飲品🍹我揀左hot chocolate男朋友就飲lemonade,順帶一提,呢度係用鐵飲管,響應環保♻️-🔺環境食物都好好,絕對會再回頭😍

肉好嫩滑,連胸位都唔會鞋,我非常鍾意啊❤️
一忽仔肉都唔放過,要食哂所有肉🤣

薯蓉用鐵煎pan上🍳中間有隻蛋,男朋友急不及待篤穿佢😾
配麵包粒,全部烘到好脆好脆,用麵包粒沾啲薯蓉同蛋汁黎食🥔

▫️當日係紅日Menu,跟餐包一杯飲品🍹
我揀左hot chocolate
🔺環境食物都好好,絕對會再回頭😍
2018-10-01
2018-10-06 86 瀏覽
國慶放假,想去睇煙花,又怕尖沙咀同灣仔人多,朋友提議銅鑼灣海傍好似少人啲,就同佢去銅鑼灣睇煙花。因時間尚早,就去咗Appendix Coffee & Bar食晚餐先。餐廳環境好靚,又夠静,適合朋友相聚詳談。坐底後,侍應把餐牌給我們,睇咗一陣,朋友同我叫咗一個Garlic Prawn,一個Spring Chick (Whole) 和一個Beef Tender Loin。甜品就叫走Tiramisu。先來的是蝦,D蝦好彈牙,麵包配上醬汁,又好好味。再來是牛,五成熟,加上醬汁,好入味,D牛好冧,好Juicy 。然後是燒春雞,隻雞燒到剛開好,好嫩滑,好入味,是當晚最好味的。碟邊的配菜,也做得好出色,好冧,D菜唔會硬繃繃。最後是甜品,女士們真係好喜歡吃甜品,這間店也做得出色,是當晚,我們另一至愛。食飽後行去海傍,原來都係咁多人,但真係現場睇煙花真係好震撼,下次有煙花都要現場睇先可以
先來的是蝦,D蝦好彈牙,麵包配上醬汁,又好好味。
2018-10-06 68 瀏覽
出到CWB當然搵間餐廳食啦人來人往繁華鬧市街道, 竟然有間價錢吾貴環境舒適既coffee bar ! 仲位於甲級寫字樓下的西班牙餐廳🍴樓底高、餐廳裝潢好有格調香蒜蝦多士:用左欖油、牛油、炸蒜去煮, 令蝦味更加特出同香口, 配埋多士更滋味 小提示👉🏻包粒小‘點’埋欖油個汁一齊食蜜糖燒春雞:好惹味既春雞🐥,面習搽左蜜糖去一齊燒, 令到味道更添層次而且餐廳非常細心, 可能知道現今社會大部分人都機不離手😆 每張枱都有充電位置❤️Chocolate 心太軟:令我好有驚喜👍🏻 您以為白色個pat係忌廉🤷🏻‍♀️原來係yogurt 黎加埋特濃朱古力雪糕, 仲有熱辣辣超流心既心太軟😋 真係好回味ah
出到CWB當然搵間餐廳食啦

香蒜蝦多士:

小提示👉🏻包粒小‘點’埋欖油個汁一齊食

蜜糖燒春雞:
好惹味既春雞🐥,面習搽左蜜糖去一齊燒, 令到味道更添層次

Chocolate 心太軟:

2018-09-20
2018-10-04 105 瀏覽
約左姊妹來到銅鑼灣 Tower 535 既 Appendix coffee & bar 食晏一上到三樓電梯見到流線型設計bar右上角仲有萬字夾@招牌中間形成一個小偕@配合返餐廳名Appendix 的A字頭開始很有設計概念餐廳另外有隱蔽座位設計枱底下有充電又有提供Wi-Fi服務Chill 成日都得岩哂靜靜做自己野或傾下計環境已經加哂分Daily soup周打蜆湯侍應送湯到來已經聞到陣陣蜆肉香味雖然細細碗但湯料非常十足出奇地多蜆肉好鮮👍🏻沒有味精湯的感覺真材實料我叫左杯 lemonade 仲有片薄荷葉裝飾有輕微既薄荷味好清新👍🏻值得一讚嘅係♻️非常有環保意識♻️選用不鏽鋼飲筒感謝為地球出一分力🌏姊妹叫了杯 Matcha latte拉花好靚又係打卡時間二人叫左兩個lunch set蜜糖燒春雞半隻微辣有五香粉雞一d 都唔肥野菌松露意大利飯非常正宗risotto 好有口感松露好香材料配答剛剛好另外單叫左凱撒沙律菜好新鮮仲有滿滿既芝士碎🧀🧀不是芝士粉啊仲有流心蛋顯出廚師別具用心

約左姊妹來到銅鑼灣 Tower 535 既

不是芝士粉啊
仲有流心蛋
顯出廚師別具用心

2018-10-02 108 瀏覽
Tower 535.去左咁多次銅鑼灣,第一次入呢個商場。餐廳位置係三樓,雖然係商場入面,但因為樓底好高又有玻璃窗,再加埋呢個下午茶時段其實個感覺好舒服,又可以同陽光玩遊戲 餐牌選擇唔算多,分早餐,午餐同小甜點。今次就試下個Lunch set- Honey roasted spring chicken. 餐湯- 海鮮周打湯滿滿的配料,八爪魚、蘿蔔粒、洋蔥粒。味道濃郁,份量都岩岩好。主菜- 蜜糖燒春雞配薯菜賣相相當好,隻雞睇上去焗到金黃色,極吸引。廚師先用rosemary,thyme腌過,入焗爐前再搽蜜糖同灑上黑胡椒。(呢度d staff好Nice,就係佢同我講嫁)口感鮮嫩,可能蜜糖味比較搶,食唔出rosemary同thyme既味道,但整體上唔錯。薯菜部分,有炸過既薯粒、南瓜粒同蘿蔔粒,最吸引我既竟然係蘿蔔。餐飲-cold brew coffee今日心情極適合飲cold brew。咖啡不過不失,呢隻口味我唔係好鐘意,比較適合鐘意飲深炒既人。但餐廳提供鐵飲管呢方面非常值得稱讚。整體覺得唔錯,坐得舒服,雖然商場位但梳化椅背高,都避免到同路人對望,好適合傾計。P.S.怕凍既人們請帶多件衫,商場冷

餐湯- 海鮮周打湯

主菜- 蜜糖燒春雞配薯菜

餐飲-cold brew coffee

P.S.怕凍既人們請帶多件衫,商場冷氣好大。
餐湯
Cold brew coffee
2018-10-02
下午茶
餐湯
Cold brew coffee
2018-09-28 82 瀏覽
其實呢間野我都係睇食評黎食嘅啫~見咁多好評,唸住冇死啦~就去試下!去到間野真係好奇怪,雖然佢喺商場入面,但只係邊邊位,咁參考網上食評話烤雞好唔錯,就試下烤雞,另加多個 carbonara,到雞上枱時,我已經覺得好唔惦,好似乳鴿size,食落仲柴過你塊面,我要同水邊食邊送先呑得落!完全對唔住呢個價!另外csrbonara叫好D ,夠芝士看香,意粉亦好吃!所以呢間野一次性
2018-09-27 117 瀏覽
今日去左一間cafe bar食飯,朋友介紹話銅鑼灣有間新餐廳,朝早同夜晚有兩種不同氣氛,朝早有breakfast & brunch,主推西餐和cafe食物,夜晚就主推tapas,西班牙菜式!餐廳好有心思呀!我一個人中午黎到見到有lunch set就叫左combo set試下啦!雜菜湯,滿滿香甜濃郁既蔬菜,好清新好香濃,茄味香甜好開胃。蔬菜份量有好多架!主菜叫左roasted chicken燒半隻春雞,雞皮燒到好香甜好滋味,焦香調味香濃,雞肉非常滑溜,雞胸位置完全唔會鞋口,超驚喜,配上烤雜菜和薯仔,夠哂飽肚滿足!餐廳叫左iced latte,咖啡香濃幼滑,咖啡味濃香口,午餐大滿足啊!

2018-09-27 88 瀏覽
今晚去左銅鑼灣食晚飯,有間餐廳新開張,夜晚主推西班牙菜食tapas,放工就同friend去輕鬆一下。環境好靚好大,私隱度夠哂高。我地先叫左欖油蝦,蝦肉爽甜鮮嫩,加上欖油爆香非常滋味,旁邊有麵包可以配上大蝦和蒜汁食用!用上火腿和薯蓉整成薯波,入口薯香重夠哂粉香,炸到香脆又唔油膩!薯蓉和西班牙辣肉腸焗成薯批,入口薯香更加重,入口咸香香滑!另外加上燒雞,雞肉香嫩外層燒到金黃,雞肉中間剛剛好熟,入口清香多汁!朋友大讚環境和食物質素,我地下次放工食飯又多個地方啦!我地最後意猶未盡,叫多左個精緻甜品!甜度唔高,非常吸引!

通常甲級寫字樓下的食肆系咖啡或者貴到痴線又晤抵食既餐廳,今天居然被我發現Tower 535樓下竟然有間CP值頗高的西餐,無論飲野,食飯,約人吹水都冇得彈,每個座位仲配備充電位,對我地昵d手機長期不夠電的人來講,系一大福音。沙發位,有晒私人空間,即使講同事八刲都可以安心暢談....🤣揀套餐仲配湯同野飲,好抵食。是日餐湯系意大利雜菜湯,好多料。選擇都算多,仲時常轉餐牌。海鮮意大利麵,蝦真的夠大粒,肉質厚實,蝦肉有彈力,啖啖滿足。意粉份量足夠,蕃茄醬夠味。黑松露野菌risotto,飯好creamy,好遠就聞到黑松露香味,啖啖都好滿足。最後一定要享受一杯抹茶拿鐵,拉花好靚,濃濃的抹茶味🍵口感不錯,很有幸福的感覺。

揀套餐仲配湯同野飲,好抵食。

是日餐湯系意大利雜菜湯,好多料。

選擇都算多,仲時常轉餐牌。

意粉份量足夠,蕃茄醬夠味。

2018-09-22
午餐
2018-09-25 97 瀏覽
與太座在Tower 535的大堂發現此Tapas Bar,價錢合理,座位椅墊高,設計聰明保持私隱度,一試之下有驚喜。小試兩杯cocktail 同以Tequila 作基本,但風格大異其趣。左邊的Amazonian 帶草青香,且加入帶spicy感覺的甜酒和cirtus mix,入口微甜清爽。Fund Manager 加入cold brew 咖啡,甘香和nutty,甚至有點whisky的感覺。Pincho $18兩件非常超值。火腿微鹹帶橡木香,加上蕃茄莎莎十分開胃。另一款牛油果蓉加上鯷魚青椒,微酸清新。Ham Croquettes 的薯蓉加入牛奶和火腿,滲出鹹香又十分幼滑,表皮炸得香脆,十分惹味。Garlic Prawn主角在欖油,以蒜片、甜椒粉、辣椒等爆香蝦肉,天然酵母麵包外脆內軟,無敵。Tortilla 表面煎得香脆,中間保留薯粒帶咬口,加上茄醬、辣肉腸和青椒,惹味豐富。這裏環境食物俱高質,且侍者用心介紹菜式,大推。

這裏環境食物俱高質,且侍者用心介紹菜式,大推。
2018-09-19
王氏力牆今日同屋企人,去到銅鑼灣shopping 。但係剛巧遇到落雨,所以要喺附近餐廳食下嘢順便避下雨 。我哋用openrice search 附近餐廳,最後揀到呢間位於tower 535 既appendix bar & restaurant 餐廳。呢度餐廳設計特別,每張枱都有自己私人空間 。同時枱下面都叉電器,睇得出佢哋好 為客人用心設計。如果平時有用電腦做野朋友,可以一邊嘆杯咖啡一邊用電腦做自己嘢,仲舒服過去starbucks。餐牌分類清晰,我哋三個最後揀咗兩個lunch set。因為小女鍾意食雞,揀咗個燒春雞餐比佢。另外,我同太太都比佢哋嘅自家製茄汁吸引,所以選擇咗海鮮茄汁扁意粉。因為我哋點咗個combo set ,包埋餐湯+飲品,所以先送嚟餐前湯,你估佢唔到今次餐湯用咗椰菜花配搭薯仔,所以食到非常之健康之餘,配搭亦出奇地夾,真係十分驚喜。到燒春雞餐,隻雞烤倒好香,而上面再加上蜜糖更加令到隻燒雞更惹味,再加上配菜, 份量真係要兩個人先可以食得曬。 但佢價錢非常之大眾化,所以性價比極高。好啦,終於到佢哋嘅海鮮自家製茄汁扁意粉 ,先講下佢哋用上好多隻大蝦同埋蜆肉 做配搭,重點嘅自家製

椰菜花 薯仔湯

蜜糖 烤雞

好啦,終於到佢哋嘅海鮮自家製茄汁扁意粉 ,先講下佢哋用上好多隻大蝦同埋蜆肉 做配搭,重點嘅自家製茄汁非常之特別,並唔係太酸,好啱鍾意食蕃茄嘅人真係要去試下啦,值得為佢推介。扁意粉份量亦十分足夠,整體而言水準十分高。

自家製蕃茄汁海鮮意粉

最後,餐連有兩杯飲品,我哋點咗凍朱古力同埋凍mocha。朱古力味濃郁,佢地飲品餐廳有個特點,就係唔係太甜。甜度會比其他餐廳低,嘗甜嘅朋友要注意下啦。

最後,我哋食完呢餐之後大雨剛好停咗,我哋又可以去其他餐商場shopping ,真係多謝哂,香港竟然有啲咁特別驚喜嘅餐廳,希望可以開多幾間。
2018-09-08
  • 自家製蕃茄汁海鮮意粉