身在香港可以吃到來自世界各地的美食,也包括來自世界各地的素食產品,最近就有一個來自荷蘭的植系肉品牌 The Vegetarian Butcher 來到香港,並跟港九七間餐廳合作,推出期間限定素食餐點。這些餐點使用品牌出產的素雞肉、素肉丸和素牛肉等,吃起來味道和口感都跟真肉相似,讓食肉獸也能吃得滿足。之前經過 Tower 535 三樓這間咖啡店已經想試,我最喜歡這裡樓底超級高,環境開揚舒服,飲咖啡聊天都特別精神。咖啡店座位不算多,假日繁忙時間可能要排隊入座。期間限定推出三款植系肉菜式,供應期到10月12日,不妨在這段期間帶食肉獸朋友來試試看。飲品包括各種咖啡和茶,也有咖啡茶 Mocktail ,都幾有特色。Spanish NoMeatballs HK$88各種素肉產品中,我覺得這款 NoMeatballs 都幾吸引,吃起來肉感十足,不管吃素或是吃肉都會覺得飽中,配返個番茄醬香口美味,一粒食完想再食一粒。Pesto NoChicken Spaghetti HK$148The Vegetarian Butcher 這個素雞肉口感不錯,吃起來介乎雞脾與雞胸肉之間,配一個濃厚的汁都幾好食。意粉汁

咖啡店座位不算多,假日繁忙時間可能要排隊入座。

Spanish NoMeatballs HK$88

意粉汁夠多夠濃,而且好多料吃起來很實在。

NoBeff & Grilled Onion Burger with Fries HK$168

雙重牛肉漢堡看起來超豐盛,入面餡料也很夠誠意,羽衣甘藍、番茄、酸瓜仲有半溶芝士,入口啖啖肉又有層次,完全不會因為是素食而覺得單薄味寡。

The Vegetarian Butcher 的素牛肉比較薄身,所以用兩塊更有份量,它的口感也沒有 Beyond Meat 或 Impossible Meat 那麼似漢堡牛肉,對於多年素食者可能更容易接受。

市面上越多越多素食產品面世,不管對素食者、食肉獸或是地球先生來說都是好消息,喜歡嘗試新事物的你,記得親自去試試看啊。
2020-09-26
2020-09-23 233 瀏覽
約咗幾位好友飯聚,我揀咗呢間口碑幾好餐廳,先打電話訂位,準時到達,地方似在辦公室電梯大堂一角,很喜歡門面嘅啞藍色吧枱,座位在大堂的一邊,一個個小卡位,形格風,桌面比較細,所以上菜是一樣食完店員再上一樣,在大堂有好處是樓底超高,所以滿場都不會嘈雜(其實最嘈係我哋4個😆)食物是西式+西班牙菜,我哋揀咗個2套2人餐,食物跟上餐次序陸續上菜!麵包+橄欖油:意大利香草包,麵包幾香,我減肥唔沾橄欖油,所以食到麵包略乾,朋友沾橄欖油又無呢個感覺!餐湯:忌廉湯,味道正常,幾滑但無乜特別!前菜:吞拿魚扒沙律:吞拿魚較瘦,少了魚油香味,厚魚肉就有點嚼蠟感覺,幸好沙律菜款式多,又是我減肥最喜歡的油醋汁,開胃又唔肥!虎蝦芒果沙律:虎蝦肥美熟度剛好,三重芒果配羽衣甘藍菜,首先呢隻羽衣甘藍菜同平時食嘅有點不同,無咁粗糙,口感是好了,但又獨特嘅菜味又減淡了,芒果汁加上青芒絲及芒果肉,好酸,做到開胃嘅作用,不過酸味有點搶咗其味食材嘅味道意粉/飯:帶子意大利飯:帶子微煎鮮嫩,意大利飯軟硬適中,微有咬口,忌廉入味!灑上松子增加香口感,好味虎蝦蕃茄意粉:虎蝦肥美熟度剛好,炒辣意粉是我最喜歡嘅煮法,微辣(可以再辣少少更好)意

餐湯:忌廉湯,味道正常,幾滑但無乜特別!

前菜:

意粉/飯:
虎蝦蕃茄意粉:虎蝦肥美熟度剛好,炒辣意粉是我最喜歡嘅煮法,微辣(可以再辣少少更好)意粉有咬口,好味!

主菜:
西班牙海鮮拼盤:差,西班牙餐廳嘅西班牙拼盤竟然最令人失望😞龍蝦🦞肉是韌到似食緊香口膠,又唔入味,半殼青口仲衰,淡茂茂似嚼蠟,完全唔想浪費配額食青口(最後剩下兩隻無人食)只有最唔起眼嘅細蜆是好味的,蒜🧄味鹹味夠,但蜆肉有沙!一樣扣咗分!
春雞:皮脆肉嫩,我最愛的雞胸都唔嚡,鹽味醃得剛好,煎過嘅脆肉瓜爽脆!好味

甜品
Tiramisu:高腳杯賣相吸睛,忌廉滑,食唔出酒味(我不喜歡太強酒味)而且不過甜,好味
心太軟:擺盤靚,朱古力味濃,流心滑,配雪糕好夾!

餐飲:
美式咖啡:很濃偏甘苦,沒有帶酸,食完飯飲剛好
Flat white:朋友飲,用心是拉花都不同
熱檸茶:朋友飲

食物大部分都滿意(除了西班牙拼盤)店員有禮斯文,取走食完嘅菜色都會問一句,最緊要唔趕客,一樣樣上菜,直到最後因接近餐廳抗疫收店時間,所以埋單走人(餐廳廁所很乾淨)

地方舒適,食物精緻,適合閏蜜聚會

2020-09-16
2020-10-08 0 瀏覽
As usual my friend and I arrived at APPENDIX in the morning. The sole female staff was about to open the store at 10:00 sharp. I asked her to arrange the table, but she just answered “Only bar!” I was wondering why the tables were not available for brunch in the morning because I used to enjoy brunch several times. I kept asking to explain about the modified business hours, but she just held the lunch menu in front of my face pointing the time ‘12pm~’. It was so frustrating that I asked her name card to complain about this situation. This is my first time to feel frustrated at APPENDIX. I will never visit that place forever.

2020-09-24 115 瀏覽
友人訂檯訂了下午一時。她約於 1:07 pm (或更早) 到達。當時餐廳的枱坐了只約三分一。友人獲前枱一位女職員怨憤地說她遲到了,並說她應該提早打電話告訴餐廳說她將會遲到。本來這本身不是大問題,但該女職員態度實在不友善,像友人犯了什麼過錯欠了她的樣子。吃了整頓午餐,餐廳的枱子都是疏落沒多人坐的。食物來到了,雖沒什麼大問題,但也不見得出色。結帳的時候,兩人午餐一共吃了超過400元。我們問同一女職員能否各自用信用咭分別簽單,她就是拋下一句 "We don't do this." – said bluntly.這個價錢的午餐,在銅鑼灣一點不難找到,食物的質量也不難比這裡優勝。公道點說,餐廳地點和裝潢是相當不錯的。但我猜我未必想再回來付錢受氣了。

吃了整頓午餐,餐廳的枱子都是疏落沒多人坐的。

食物來到了,雖沒什麼大問題,但也不見得出色。

2020-08-22 838 瀏覽
星期六中午十二時多來relax 一下,疫情之情餐廳限半滿,大約12:45已經滿坐,好彩我哋早少少到,眼見很多人過門而不能入。週末沒有set lunch, 要散叫。見OpenRice comment 大家推介燒春雞想試吓,不過weekend menu 沒有半隻可以order,叫一隻另一個女仔來講未免太Heavy,唯有選擇其他。點了Lobster Egg Benedict, Tiger Prawn Linguine, Mocha and Hot Chocolate。

Lobster  egg  Benedict
Tiger  Prawn   Linguine
2020-08-22
Lobster  egg  Benedict
  • Lobster  Egg  Benedict
2020-08-10 642 瀏覽
一間值得長文黎讚一讚既 coffee shop!喺Cwb 地鐵站等緊朋友,勁眼瞓好需要飲啡啡,就搵下附近有無 coffee shop。其實開頭都無咩信心,因為香港唔係隨手都買到好咖啡,好多時都係要向連鎖廢水低頭🥺。Appendix 喺 SOGO 後面條街既 Tower 535, 個 building 好新好靚,行入去個感覺已經好好。雖然Appendix 喺3 樓,係 lift lobby cafe,但環境一樣好舒服。行街行到攰想坐下,或搵人傾野,呢個絕對係個好地方😌一行埋去,個店員好有禮貌咁俾menu 我問我要咩。我自己要mocha, 朋友果杯話 latte/cappuccino/flat white 都得,店員推介 flat white,於是就試試佢。佢哋用Holistic 咖啡豆,nutty, 味濃而唔酸,好好飲!!Iced mocha with oat milk飲到可可味同咖啡味,唔係死甜同濃既朱古力漿。有時朱古漿 mocha 係好飲,不過好多都太濃蓋過咖啡味,但呢個唔會。就算加咗冰淡咗d 都仲飲得出個咖啡係好飲。Iced flat white 好多舖 flat white 都唔
一間值得長文黎讚一讚既 coffee shop!

Iced mocha with oat milk

Iced flat white

好多舖 flat white 都唔做凍飲,肯做既都可能伏。朋友都好鍾意飲咖啡,入口第一啖已讚。

唯一要改善既地方係個杯,佢地用熱飲珍奶杯裝凍飲,督飲筒個位唔太work, 好易整爛枝筒都未督到。店員好細心用紙袋裝住2杯野飲,環保角度:用環保凍飲杯加紙手抽就 perfect

2 杯野飲打咁長文,因為你值得!
加油呀,高質黃店

外賣自取
2020-08-03 519 瀏覽
今日與同事食farewell dinner,所以我哋就喺銅鑼灣揀咗一間餐廳。餐廳喺世貿隔離, 十分方便亦都容易搵到。餐廳嘅裝修以藍色為主,係屬於一個share area。不過店員同我哋講,獨立梳化嘅設計係之前已經拆咗,所以而家影相就變得冇之前咁靚。但係餐廳嘅空間感好大,冇壓迫嘅感覺,所以好適合同閨蜜傾偈散心。我哋嗌左一個二人套餐,套餐價錢適中,亦都包兩杯酒精飲品,所以我哋都覺得幾抵食。頭盤有我哋嘅最愛,牛油果沙律,份量十分之大,而且每一款蔬菜都好新鮮,係比較高級嘅食材。牛油果唔會過熟,食落口十分之Flash,配上沙律菜簡直係Perfect match。佢係用咗意大利嘅黑醋做沙律汁,啱晒小編同閨蜜呢啲唔鍾意食沙律醬怕肥嘅人。主菜方面,我哋揀咗海鮮龍蝦汁意大利飯,十分之有驚喜,絕對會再次嚟食。龍蝦汁味道濃郁,意大利飯亦都好掛汁,鍾意食龍蝦嘅朋友一定要試。海鮮配料方面,亦都同意大利飯好夾,青口清甜,而且都幾大隻,整體來講賣相十分之靚,適合打卡。白酒方面,味道唔會好濃郁,適合女士飲用。套餐亦都有包括餐湯同甜品,所以我哋都覺得值得推介俾大家。不過當晚小編同朋友大概八點先到餐廳,但係餐廳關門時間比
餐廳喺世貿隔離, 十分方便亦都容易搵到。
餐廳嘅裝修以藍色為主,係屬於一個share area。

白酒方面,味道唔會好濃郁,適合女士飲用。
套餐亦都有包括餐湯同甜品,所以我哋都覺得值得推介俾大家。

不過當晚小編同朋友大概八點先到餐廳,但係餐廳關門時間比較早,以方便大家可能就要注意一下同埋預早少少去食啦。
2020-06-30
2020-07-15 601 瀏覽
放假就會去試下唔同既咖啡,今日見到好多好評既appendix coffee,就入去試下,around 4點左右去到。地方唔係好大,得幾張枱,都幾多人黎飲咖啡,估唔到呢間cafe會播林宥嘉😂有啲肚餓,叫埋個佢地推薦既churros配朱古力雪糕,佢雪糕係用movenpick既,churros熱鬧鬧好脆,平時唔係咁鐘意食玉桂味既我都覺得唔錯,可以話係西式沙翁,面頭有砂糖。咖啡,我同朋友叫左一個凍一個熱既latte,好香,奶味又唔會搶左咖啡個味。

2020-06-19 1084 瀏覽
喺銅鑼灣好繁忙嘅一個地段竟然有一間靜靜地環境又靚又夠spacious嘅coffee shop食咗佢嗰個Father’s Day Special嘅Menu仲送咗支洗手液!!!勁抵隔離枱竟然係I Love You Boyz嗰個Donald tim 啊!最鍾意係食佢嗰個蒜蓉蝦,明太子意粉,牛扒同埋甜品Churros(太肚餓了一張相都冇影就已經食哂)好好味 我同6個朋友加埋每人比咗$200連野飲食呢個happy Friday lunch

(太肚餓了一張相都冇影就已經食哂)

好好味

2020-06-19
  • Spanish garlic prawn
2020-06-14 911 瀏覽
週末到銅鑼灣,1130想食過brunch。 環境好空曠樓底又高坐得好舒服,侍應十分有禮貌 仲會細心介紹份量大小。我哋兩個人食, 侍應都話一份嘅份量都幾大,建議我哋可以叫咗一份先,唔夠再加。 最後我地嗌咗一個lobster egg Benedict.Lobster egg Benedict $238份量好足! 龍蝦又大隻又鮮甜, 食落啖啖肉, 煮得適中口感好好唔會太老!而egg Benedict隻蛋應該落醋嘅份量多咗少少,食落就有陣醋味,不過生熟度都掌握得好好。Latte $43我好欣賞呢杯咖啡,佢隻咖啡豆我十分喜歡,打算之後買一包咖啡豆返屋企沖。 個奶打得好柔滑 Cappuccino $43 oat milk +$4
仲會細心介紹份量大小。

Lobster egg Benedict $238
份量好足!

Latte $43

Cappuccino $43 oat milk +$4

2020-06-01 880 瀏覽
收藏在list很久的cafe,今天終於一試。見到有很多人推介這地方,所以也滿心期望。沒想到原來餐廳不算大,不過我覺得大廈的設計很有現代感。買了一杯latte,咖啡味濃,不過奶味可以重些。價錢有點貴。職員態度一般。

2020-05-20 1063 瀏覽
🍵Iced Kyoto Matcha㓜滑嘅抹茶同牛奶嘅分布啱啱好 一半一半咁唔會太甜 有少少嘅苦味之餘都有回甘嘅感覺🤩☕️Shiga Hojicha Latte焙茶拿鐵一嚟到就散發着香濃嘅茶香味 焙茶加入熱辣辣嘅鮮奶 哩個組合真係非常讚焙茶茶香濃郁 但唔會覺得苦 飲落口好順滑 非常推介啊🤍🍫Housemade Chocolate Molten Cake with Mövenpick Vanilla Ice Cream仲叫左個心太軟 一切落去啲朱古力就流晒出嚟配埋雲呢拿雪糕不過不失喇😙
🍵Iced Kyoto Matcha
Iced  Kyoto  Matcha

☕️Shiga Hojicha Latte

心太軟
Iced  Kyoto  Matcha
2020-05-20 829 瀏覽
陽光下中午放飯時間在cwb到這幢新大廈,潮拜這店,環境及Bar枱併coffee 枱、光線各方面舒服幾好!服務生男仔很有禮貌👍但mocha 味道好淡雖然大杯,一般三文魚配半熟蛋、但這店🥚蛋熟晒在飽上,本人不太喜歡~湯無味,碗幾靚。因為order左食物平均每款價錢$143以上,算唔算低?意大利飯口感剛剛合格,帶子ok ,意粉味道合格、但舌頭話你知、不是好想再order同一款野食下次。附近兩枱客人專心做佢哋文件併電腦、佔這店地方、十分叻!因為環境幾好,好過去第二間連所店。
2020-05-06 852 瀏覽
放假真係唔想再迫,想舒舒服服,openrice見到呢間餐廳環境幾靚,坐得舒服,就上咗去食啦。位置喺世貿隔離嘅一個高級商廈,樓下係一間高級嘅美容院~見salmon egg benedict 喺Openrice好多好評,就叫咗啦,賣相好好,salmon大大塊,benedict sauce溝得好,真心好食既!!!! 仲有成半個牛油果添,都幾揼本(雖然牛油果中間有dd爛咗,但食得既,夠熟既,香港黎講,牛油果其實好難完全地冇爛好新鮮)仲有啲好特別幾好味嘅vegi ,男朋友唔食菜都覺得好食性價比高!黎呢間餐廳一定要嗌呢一個instead of pasta呀各位!但係個prawn linguine 就太細個啦... 係女仔手掌心size,但成$150hkd ,味道OK,但係唔係話好好食,都需要在加鹽加黑椒,just ok。 但如果一早知道佢細到好似俾小朋友食,咁我寧願嗌兩個egg ben, or something else 杯ice mocha 都好飲嘅,雖然朱古力味唔龍,但係咖啡都香,同有層次🙃覺得呢間餐廳係適合兩個女仔傾偈,想舒舒服服,環境乾乾淨淨,靚靚地有冷氣,員工又有禮貌☺️仲要係良心黃店!
位置喺世貿隔離嘅一個高級商廈,樓下係一間高級嘅美容院~

仲要係良心黃店!

Salmon Egg  Benedict
Garlic  Prawn  Linguine
Salmon Egg  Benedict
  • Salmon  Egg  Benedict
想飲咖啡,見附近有間咖啡店就去試下係商場大廈入面嘅,位置幾特別設計都好高大尚😝時尚感超強好鐘意呀,空間又大,坐得好舒服本身我想叫份蛋糕,不過已經賣曬轉叫一份煙肉腸土司再加杯咖啡今次我叫佐杯espresso 😆口感係偏酸嘅,飲落去有好香嘅果香味但唔夠fresh,爭左啲,但都係一杯好飲嘅咖啡,我自己可以接受,不過無飲咖啡嘅應該就比較難接受呢個口感,可以換其他呢份煙肉腸土司就一定要叫了😍擺盤好靚,食物又新鮮,廚師真係好用心整,煙肉唔會太多肥肉,肉質肥瘦均勻又咸香,好滋味,再加上烤到脆扑扑嘅土司呢個搭配真係完美,不單增加味道嘅香氣仲豐富佐口感,三舊真係唔夠食,另外三舊係腸土司,平時我係唔鍾意食腸嘅,不過佢呢個腸好特別,腸肉係烤過脆脆地,仲有少少辣,幾好食,我可以食兩舊🤣諗唔到呢間個質素幾高下,下次要試下佢個蛋糕😋🍰
想飲咖啡,見附近有間咖啡店就去試下
係商場大廈入面嘅,位置幾特別
設計都好高大尚😝時尚感超強
好鐘意呀,空間又大,坐得好舒服
本身我想叫份蛋糕,不過已經賣曬
轉叫一份煙肉腸土司再加杯咖啡

今次我叫佐杯espresso 😆
口感係偏酸嘅,飲落去有好香嘅果香味
呢份煙肉腸土司就一定要叫了😍

諗唔到呢間個質素幾高下,下次要試下佢個蛋糕😋🍰