2023-03-08 19 瀏覽
—SET MENU FOR TWO($238pp)幾抵食有沙律 小食 pizza 啱晒送酒tapbeer都多選擇 少爺啤 pilsner pale ale ipa stout澳洲啤Hawkers 3 Ravens La SireneALVY'S CAESAR 腐乳汁凱薩沙律平時凱薩沙律嘅原素轉晒中式煙肉=叉燒 麵包粒=炸雲吞皮 並加入腐乳BOURBON BARBECUE WINGS // 威士忌燒烤炸雞翼Bbq wings成隻上滿汁幾惹味薑蔥sourcream dip 意想不到地夾MEATBALLS IN SUNDAY SAUCE //招牌肉丸唔太鬆散又唔會話好實淨 THE SEAFOOD POPPER //墨西哥辣椒海鮮薄餅以前讀書見外國人成個普通批(~6塊size)Lunch時一個人ko晒‼️ 今次食完Alvy’s發現真係可以食晒Sourdough麵團 焗至帶點燶邊批底幾薄身 批邊脆而富彈性墨西哥辣椒冇想像中咁激辣 JUST PEACHY CIDER入口較甜d 果味幾香GRATUITOUS FLARE柚子香然後後勁會帶點酸啱晒鍾意飲酒傾計嘅freeflow $300 for 2 ho
SET MENU FOR TWO($238pp)
幾抵食有沙律 小食 pizza 啱晒送酒
煙肉=叉燒 麵包粒=炸雲吞皮 並加入腐乳
Bbq wings成隻上滿汁幾惹味
薑蔥sourcream dip 意想不到地夾
唔太鬆散又唔會話好實淨
以前讀書見外國人成個普通批(~6塊size)
Lunch時一個人ko晒‼️
JUST PEACHY CIDER
入口較甜d 果味幾香

GRATUITOUS FLARE
柚子香然後後勁會帶點酸
啱晒鍾意飲酒傾計嘅freeflow $300 for 2 hours 盡興而歸
包括數款少爺啤 / House Red & White Wine / Higherthan Highball /
 Ciders / Lemonade / Juice / Soda
—————————————————————
Alvy's
西環堅尼地城荷蘭街8號地舖
2023-03-08 22 瀏覽
[有一種朋友,叫做啤酒]這間在西環荷蘭街的Alvy's ,甫進酒吧門口,就驚覺自己和朋友把在場平均年齡拉高10年,管他呢,有酒飲,氣氛一流就已經知道自己無進錯來。-Alvy's 的裝潢,很歐式,正是大家都愛那種幾乎背貼背的空間,正正這樣的密度,讓大家彼此更close, 氣氛更一流。-不過最讓人絕對會回頭的,絕對是這裡的二人套餐!!-套餐包括左沙律,小食,雞翼,Handmade Sourdough pizza 同埋Tap Beer。無論是兩個人黎定成班朋友黎都好合適。-CURLY FRIES 扭扭薯條條條炸得脆身入口香嫰, 仲用上HOUSE KETCHUP自家調味,勁有心思。-雞翼揀左余均益炸雞翼,最喜歡餐廳特地以本地辣醬入饌(而唔會一式一樣Buffalo Wings), 講真,雞翼外脆內juicy, 咬落去d汁爆晒出黎,而且余均益辣醬的辣勁好持久,不過沾沾 BLUE CHEESE 製成的醬汁就可以緩和一下🥰🥰-ALVY'SCAESAR 腐乳汁凱撒沙律又或者食番個腐乳汁凱撒沙律,羅馬生菜新鮮爽脆唔洗多提,最特別係用上叉燒(而唔係煙肉碎)去入饌,仲有炸雲吞皮去增加口感,咸咸地有口感又有特色
[有一種朋友,叫做啤酒]

這間在西環荷蘭街的Alvy's ,

正正這樣的密度,讓大家彼此更close, 氣氛更一流。-

不過最讓人絕對會回頭的,絕對是這裡的二人套餐!!

雞翼揀左余均益炸雞翼,

講真,雞翼外脆內juicy, 咬落去d汁爆晒出黎,

ALVY'SCAESAR 腐乳汁凱撒沙律
又或者食番個腐乳汁凱撒沙律,羅馬生菜新鮮爽脆唔洗多提,

最特別係用上叉燒(而唔係煙肉碎)去入饌,仲有炸雲吞皮去增加口感,咸咸地有口感又有特色。

BOUREON PIE 威士忌燒烤雞肉薄餅
重頭戲來了,呢到的pizza款當然有傳統款式,

不過我更愛係餐廳的招牌,

威士忌燒烤雞肉薄餅帶批底脆身入面煙韌,

Homemade Sourdough 果然係招牌,BBQ醬帶有淡淡的威士忌味,
仲有勁多半溶 MOZZARELLA拉晒絲, 超好食!!

除左主打Handmade Sourdough pizza,套餐仲有多達13款Tap Beer 任揀,
bartender 直接斟出黎,

有本地釀製的Young Master 系列,各種濃度口厚香味都有,小麥黑麥任君選擇,好難揀啊~

想揀易入口,可以揀JUST PEACHY CIDER

Made in Hong Kong, 酒精唔會好濃,only 4.85%
入口就係PEACH 味,甜甜地好JUICY的感覺。
想揀黑啤都有,來自澳洲的HUGIN,

帶有淡淡煙燻味,點點苦,但有CARAMEL 襯托住,飲得出啤酒的層次啊~
順帶一提,除左2人套餐,
餐廳的飲品freeflow 優惠都好吸引,2個鐘任飲5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball等等等,而且1D都唔貴,抵飲啦~
2023-03-04 39 瀏覽
西環一向多好主打西餐嘅餐廳酒吧 今日去咗依家fusion港式及西式的酒吧餐廳試一下。地點距離大學站步行不遠,大概5分鐘路程。裝修夠晒Chill,以紅色為主調,無論正門入口及燈光都以紅色為主格調,牆上貼咗好多唔同嘅型格掛、霓虹燈及再玻璃鏡牆上的graphic點綴都相當型格,及好友英國街頭小餐廳酒吧嘅感覺。兩個人點了一個set Menu,包括有小食、雞翼、pizza、salad及兩杯飲品,飲品可以選擇Cocktail、mocktail 或者craft beer.講明港式fusion,當然唔少得一啲香港食材嘅元素。🍟小食點了扭扭薯條curly fries, 用嚟送我至愛嘅手工啤酒🍻一流,夠哂香跪野味🤩🤩🍗另外仲有兩款雞翼揀, 香港地道辣椒醬余均益炸雞翼及威士忌燒烤雞翼選擇,我就選擇後者,因為既然嚟到酒吧當然要盡興少少;威士忌🥃用嚟醃肉更會帶出肉味,淡淡威士忌嘅香不會被濃濃的燒烤醬味道遮蓋,更昇昇華了整個味道。🥗沙律師腐乳汁凱撒沙律,奇妙的配搭,平日凱撒沙律普遍會灑上🧀parmesan cheese 作toppings, 而今次呢個港式fusion就用了腐乳汁,腐乳汁的少少辛辣有跟blue c

講明港式fusion,當然唔少得一啲香港食材嘅元素。

🥗沙律師腐乳汁凱撒沙律,奇妙的配搭,平日凱撒沙律普遍會灑上🧀parmesan cheese 作toppings, 而今次呢個港式fusion就用了腐乳汁,腐乳汁的少少辛辣有跟blue cheese 有點相似,有創意新穎嘅配搭。

之前睇過其他食評都有介紹Alvy’s既pizza, 餅底非常之薄,經典簡單嘅Pizza Pepperoni, Pizza夠薄,而且上面的🍅Cherry tomatoes及鮮茄汁🥫及parmesan cheese 🧀都非常足料,另外Pizza烤得好香脆,難怪之前咁多食評加到大讚。下次嚟,我一定會試吓其他口味嘅Pizza

呢間餐廳竟然仲有好多款不同的Craft Beer選擇,絕大部份都係冇得輸既香港本土Young Master少爺嘅手工啤酒🍻,揀咗少爺啤INK, Stout,入口好啊,而且調大點朱古力味。另外仲揀了另一款屬於IPA的 Hop terrace, 個人一向喜歡IPA,味道相對有層次質地通常後厚及濁身,而呢杯啤酒花味道複雜更帶芒果🥭西柚🍊香果香,好飲👍👍👍

西環呢間Alvy’s全店以磚紅色為主調,加埋霓虹燈同懷舊黑白階磚地板好有氣氛,特別於小食同Pizza中加入咗港式料理嘅特色,今次就食咗佢哋嘅二人套餐,真係款款有驚喜!扭扭薯條薯條非常香脆,加埋好香洋蔥味嘅特製肉醬,送啤酒一流!威士忌燒烤炸雞翼香濃嘅威士忌燒烤包裹住炸雞翼,配搭炸蒜同洋蔥乳酪醬,雞翼酸酸甜甜同乳酪醬鹹香味好夾,惹味!腐乳汁凱撒沙律本身驚腐乳會好搶味,但經調製後嘅腐乳沙律汁出奇地清爽又開胃,面頭加上咗叉燒肉粒同脆片,好有創意!威士忌燒烤雞肉薄餅新鮮焗製嘅手工酸種餅底鬆軟煙韌,批邊香脆,自製燒烤汁嘅酸甜味有淡淡蘋果香,加埋雞肉、芝士同炸蒜,無論係味道定口感層次都好出色!Tap beer多達11款Tap beer可選擇,當中仲有唔少係港產啤酒!啤酒有Young Master嘅Contemporary Pilsner, Mandarin Collar Club, Classic Pale Ale, Jeng, 赤兔馬Red Hare, Peaches & Cream Sour, INK、Neonotic!嘅Just Peachy、La Sirène嘅Urban Pale、Hero

扭扭薯條
薯條非常香脆,加埋好香洋蔥味嘅特製肉醬,送啤酒一流!

威士忌燒烤炸雞

威士忌燒烤雞肉薄餅

Tap beer
多達11款Tap beer可選擇,當中仲有唔少係港產啤酒!啤酒有Young Master嘅Contemporary Pilsner, Mandarin Collar Club, Classic Pale Ale, Jeng, 赤兔馬Red Hare, Peaches & Cream Sour, INK、Neonotic!嘅Just Peachy、La Sirène嘅Urban Pale、Heroes嘅Hangry Donut同3 RAVENS嘅Hugin。

Mandarin Collar Club / Classic Pale Ale
前者好重柑橘味,入口Fruity得嚟慢慢回甘,味道好豐富;後者係經典淡愛爾啤酒,味道相對淡啲好易入口,味道有淡淡果香。

餐廳仲做緊飲品freeflow 優惠,每人$300就可以2個鐘任飲5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan、Highball、梳打、檸檬水、果汁,勁抵飲呀!

2023-03-03 20 瀏覽
Chill chill pizza bar🍕🍻- All day set menu $238/ppIncluding 1 pizza, 1 salad, 1 noshes, 1 wings and 2 beers Curly fries:十分大兜 送酒一流 幾鍾意佢係一個個薯圈咁 食落特別香脆惹味Bourbon barbecue wings:個bbq sauce 咸咸香香 有啲燒烤嘅炭香味 鋪滿成隻雞翼 鍾意仲可以點埋sour cream 調埋個酸酸地甜甜地咸咸地嘅味道出黎Caesar salad: 好特別 佢落左叉燒粒取替平時嘅bacons粒 食落個油膩感相對冇咁重 但同時又保持到個種帶落生菜嘅肉味同油香Cheeseburger pizza: 幾特別嘅配搭 佢幾漢堡扒切粒 再加啲cheese同pickles仔 仲有啲啲火腿肉粒 係真係有啲c 啲 勝在佢係homemade sourdough pizza所以食落多左個種homemade嘅感覺Beers: 揀左一個黑啤 一個peach味嘅啤酒 peach就甜啲 果香味重啲 黑啤就偏酸啲 餐廳所有tap beer都係由bartenders
Chill chill pizza bar🍕🍻

- All day set menu $238/pp

Beers: 揀左一個黑啤 一個peach味嘅啤酒 peach就甜啲 果香味重啲 黑啤就偏酸啲 餐廳所有tap beer都係由bartenders 直接斟出黎 幾有feel

P.S. 飲品仲有freeflow 優惠 2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費)包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁 鍾意飲嘢嘅可以一試

……………………
🌝餐廳環境行外國懷舊風 嘢食唔錯 又可以係到啤啤佢 個set都算幾抵食 想chill下都可以一試
🌚係堅民地城 未算方便
……………………
二人套餐 $238 per head包括salad 、自選兩款前菜、handmade sourdough pizza同兩杯beers🍻招牌肉丸Meatball in Sunday Sauce好大粒, 口感軟綿豬肉味濃, 類似肉醬sauce 都香濃, 唔錯. 余均益炸雞翼Yu Kwen Yick Hit Wings睇落似buffalo chicken wing, 不過用左本地百年老店余均益嘅辣椒醬🌶️, 酸辣帶cheese 香都幾惹味. 一邊有Blue Cheese 可以增加cheese 香同解辣腐乳汁凱撒沙律Alvy's Caesar好有趣嘅fusion🥗, salad dressing 用左腐乳, 不過溝淡左只係咸香, 應該大眾接受味道. 再以叉燒代替bacon, 炸雲吞皮取代炸麵包粒增添脆脆口感, 配上新鮮lettuce 又幾好食墨西哥辣椒海鮮薄餅The Seafood Popper 雖然同雞翼一樣, menu 都有🌶️🌶️🌶️, 不過食落完全唔辣🍕 有懷疑過係咪漏加左🤣 上面有唔同海鮮, 底係碎garlic 所以都香蒜味, 調味比較淡味.幾欣賞個pizza sourdough 薄得黎又幾
二人套餐 $238 per head

Meatball in Sunday Sauce

余均益炸雞
Yu Kwen Yick Hit Wings

Alvy's Caesar

墨西哥辣椒海鮮薄餅
The Seafood Popper
雖然同雞翼一樣, menu 都有🌶️🌶️🌶️, 不過食落完全唔辣🍕 有懷疑過係咪漏加左🤣 上面有唔同海鮮, 底係碎garlic 所以都香蒜味, 調味比較淡味.幾欣賞個pizza sourdough 薄得黎又幾有口感

🍻自選啤酒 x 2

🍺生啤有十幾款可選, 除左🇭🇰少爺啤嘅Taprooms仲有NEONOTIC! JUST PEACHY嘅🍑Peach Cider、HEROES嘅洛神花小麥啤、亦有澳紐嘅代表La Sirène、Behemoth、3 Ravens等

啤酒揀左Just Peachy Cider, 好易入口酒濃度較低, 帶桃香嘅cider. 另外選左Young Master 嘅INK, 睇落真係好似可樂咁ink 顏色, 入口smooth 帶chocolate nutty 有少少好似啡香味咁, 都唔錯.

佢哋仲有free flow drinks 🍺, 每位$300 任飲2小時🤩 包括 5種指定啤酒、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁

我喺堅尼地城番工,朋友就喺香港大學果頭番工。今日約朋友放工食飯,想搵個地方飲下野吹下水。上網搵到一間喺堅尼地城荷蘭街嘅餐廳「Alvy’s」好似幾好就去呢間。嗌左個二人套餐。餐包一份沙律:腐乳汁凱薩沙律🥗。沙律菜新鮮,與脆雲吞皮同吃更添口感。加埋叉燒落沙律度真係好少見,充滿港式風味~😍👍🏻招牌肉丸肉丸勁大粒有芝士鋪喺面豬肉味濃余均益炸雞翼辣椒醬包住晒成隻雞翼,好似食緊成支辣椒醬咁,好辣🥵。旁邊有Blue Cheese ,辣得滯可以點一點解一解辣,喜歡芝士的也可以蘸一蘸調味~上網見d人寫呢度嘅pizza係手造同埋用sourdough黎整,見d相幾吸引,嗌個「威士忌燒烤雞肉薄餅」黎試下。餐廳設有開放式廚房。見到用黎焗pizza個爐,即叫即焗,夠晒新鮮滾熱辣!酒除左可以飲重可以食!?呢款pizza 就落左威士忌去整,未食已經聞到好香酒味啦。酒和Mozzarella芝士的味道好夾!👏🏻慢煮雞肉冇脂肪好健康,雞肉本身冇乜味,加左威士忌、Mozzarella 芝士同醬汁同吃已經夠晒味了👍🏻。呢度除左pizza出名重係一間酒吧。餐廳提供好多手工啤酒,有13款咁多。餐包兩杯啤酒。朋友嗌左「Contemp

嗌左個二人套餐。

肉丸勁大粒
有芝士鋪喺面
豬肉味濃

余均益炸雞
辣椒醬包住晒成隻雞翼,好似食緊成支辣椒醬咁,好辣🥵。

餐包兩杯啤酒。朋友嗌左「Contemporary pilsner」,我就嗌左「Just peachy cider」。

想同朋友慢慢飲酒談心可以比$300/人(另收加一服務費),2個鐘任飲!包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸水和果汁。
🌟Alvy's🌟係堅尼地城附近嘅一間酒吧餐廳🍻,啤酒同埋🍔嘢食引入咗多個🇭🇰本地品牌,呢種🇭🇰本土fusion嘅style好受👩🏽‍🤝‍👨🏼外國人歡迎,在場近半都係外藉人士,氣氛相當熱鬧🥳!📖二人套餐 $238/person🧆招牌肉丸軟綿可口,醬汁香濃😋 ,唔錯嘅starter!🌶️余均益炸雞翼以🇭🇰本地百年老店余均益嘅神級辣椒醬🌶️製作,辣度後勁十足🔥,辣得相當過癮😜!點返少少🧀藍芝士可以中和一下辣度!🥗腐乳汁凱撒沙律腐乳作為醬汁,🥓叉燒取代煙肉嘅本土fusion凱撒沙律🥗,仲有炸雲吞皮增添口感,極具特色,味道仲要唔錯添😋!🍕煙肉芝士漢堡薄餅將煙肉芝士漢堡🍔嘅所有元素add落handmade sourdough做成嘅pizza🍕餅底,就好似食緊芝士漢堡🍔咁,有創意得嚟又好味🤩!🍻自選啤酒 x 2未計bottle beer,淨係🍺生啤已經有十幾款可以擇!作為🇭🇰少爺啤嘅Taprooms之一,除咗有常見嘅Classic、正外,仲有多款季節限定口味,例如🐎赤兔馬、🖤墨、中山領俱樂部等,連2023年😘情人節限定嘅兩款口味💖都有!另有本地品牌NEONOTIC! JUST PEACHY嘅🍑Peach
🌟Alvy
📖二人套餐 $238/person
🧆招牌肉丸
軟綿可口,醬汁香濃😋 ,唔錯嘅starter!

🌶️余均益炸雞

🥗腐乳汁凱撒沙律

🍕煙肉芝士漢堡薄餅

🍻自選啤酒 x 2

另有本地品牌NEONOTIC! JUST PEACHY嘅🍑Peach Cider、HEROES嘅洛神花小麥啤、仲有🇦🇺澳洲/🇳🇿紐西蘭嘅代表La Sirène、Behemoth、3 Ravens!

🇭🇰HEROES洛神花小麥啤
顏色較深帶少少紅🌷,有少少酸,香味好清新🤩!
🇦🇺La Sirène Brewing - Urban Pale Ale
柑橘味🍊同埋小麥味🌾為主,帶一點回甘,都幾正!
✨仲有free flow drinks 🍺
每位$300 任飲2小時🤩
包括有:5種指定啤酒、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁!
2023-03-01 23 瀏覽
Weekend晚上嚟左呢間食美式pizza配beer!揀左二人set menu,有沙律、兩款前菜、handmade sourdough pizza,同兩杯啤酒。啤酒揀左Just Peachy Cider,桃味嘅cider,酒味偏淡。另一款係Gratuitous Flare,酒味濃同偏酸,落左柚子同梨。沙律係腐乳汁凱撒沙律,腐乳汁比例溝淡左,係接受到嘅咸香味。前菜揀左扭扭薯條,薯條炸得脆身,蕃茄汁加左少量辣椒粉同蒜。另外揀左威士忌燒烤炸雞翼配水芹菜條,炸雞翼面頭有濃味嘅燒烤醬,水芹菜條可以配sour cream一齊食。食晒啲前菜先後上pizza。叫左煙肉芝士漢堡pizza,煙肉幾大粒,醬汁幾多。Pizza 餅底係Sourdough,食落特別軟熟煙韌。餐飲另外可揀freeflow,每人三百蚊(另收加一服務費)就可以兩個鐘內任飲5種啤酒加1梳打、House Red and White Wine、罐裝Higherthan、Highball、梳打、檸檬水、果汁。
Weekend晚上嚟左呢間食美式pizza配beer!
揀左二人set menu,
啤酒揀左Just Peachy Cider,
桃味嘅cider,酒味偏淡。
另一款係Gratuitous Flare,
酒味濃同偏酸,落左柚子同梨。
沙律係腐乳汁凱撒沙律,
腐乳汁比例溝淡左,係接受到嘅咸香味。
前菜揀左扭扭薯條,
薯條炸得脆身,
蕃茄汁加左少量辣椒粉同蒜。
另外揀左威士忌燒烤炸雞翼配水芹菜條,
炸雞翼面頭有濃味嘅燒烤醬,
水芹菜條可以配sour cream一齊食。
食晒啲前菜先後上pizza。
叫左煙肉芝士漢堡pizza,
煙肉幾大粒,醬汁幾多。
Pizza 餅底係Sourdough,
食落特別軟熟煙韌。
2023-02-27 1372 瀏覽
港島西延線開通之後,西環一帶社區起咗好大變化,食肆更加多咗好多,不過我自己就少過嚟呢邊。最近有老死轉咗工,入咗數碼港度做嘢,但無理由小弟山長水遠入數碼港食飯架,所以攞個中間點,就過嚟西環呢邊聚一聚食番餐,而今晚嚟到呢一間酒吧餐廳「Alvy's」,就喺因為睇過啲介紹,講到佢哋嘅菜式好搞嘢,中西融和,應該叫港西融和,頗有賣點。門面採用磚紅色,好易認,入到裏面,先喺吧位,唔食嘢,嚟飲吓酒都好寫意。望入去,其實個鋪位都幾深。而右邊喺第一個用餐區,一室仿磚牆,裝修得好有外國農村餐廳嘅感覺,氣氛相當唔錯。 加上呢度有唔少外國人幫襯,所以唔講嘅話都可以呃到人去咗外國。再入啲,有另一片用餐區,以梳化卡位為主,牆上仲掛咗好多大大細細嘅相片,大多數都跟美國相關,如美棒、紐約地圖……等等,好典型嘅懷舊美國風。行到最入,仲睇見佢哋嘅開放式廚房,最搶眼嘅 莫過於嗰座好專業嘅高溫嘅薄餅烤爐,所以嚟到呢度,點可以唔嗌薄餅食吖!呢度另一嘅賣點就喺睇到有好多特色手工啤酒,睇見酒保後一排排嘅「水龍頭」,再加上頭頂上面鏡面板所顯示嘅啤酒名,就知佢哋提供好多Tap Beer,有本地品牌嘅,亦有外國進口嘅,單睇名你未必好清楚喺
,所以嚟到呢度,點可以唔嗌薄餅食吖!
呢度另一嘅賣點就喺睇到有好多特色手工啤酒,睇見酒保後一排排嘅「水龍頭」,再加上頭頂上面鏡面板所顯示嘅啤酒名,就知佢哋提供好多Tap Beer,有本地品牌嘅,亦有外國進口嘅,單睇名你未必好清楚喺乜,可以向侍應問問味道喺點,佢哋話包有好多驚喜
此外,食物方面,除薄餅,咁當然仲有其美食,如小食、沙律、意粉及甜點,最緊要喺嘢食夠高質,定價亦唔算貴。
另外,既為酒吧餐廳,賣酒永遠喺重點,亦喺好賺錢嘅渠道。雞尾酒、紅白餐酒、烈酒……等等,一應俱全,唔飲得酒嘅一樣照顧到,可以揀非酒精雞尾酒、汽水、果汁、茶品。
而打算坐好耐又好飲得嘅朋友,就不妨考慮店家嘅2小時任飲優惠
,$300位就可以任飲指定酒類、檸檬水、梳打、果汁,此外都要溫馨提示一吓,呢個優惠每日都有指定供應時間,星期一至五就4:00pm-9:30pm,星期六、日就12:00pm-9:30pm。
睇完一輪餐牌,最划算都似乎喺二人餐,包一客小食、一客前菜、一款指定沙律,然後揀一款薄餅或意粉,再加兩杯啤酒,以每人收費$238都算抵食
。
Just Peachy Cider (Neonotic)

飲酒嚟講,小弟就唔喺太在行,好偶爾先會小酌一杯半杯,揀本地蘋果酒製造商Neonotic嘅Cider,貪其酒精度應該無咁高,加上桃味又好啱我。的確呢一杯啤酒真喺好對我口味,非常之易入口,桃味亦甚為突出,但不失飲啤酒嘅感覺,果然有驚喜。
Just Peachy Cider (Neonotic)
Hangry Dount Hopiscus Wheat (Heroes)

老死同樣揀咗隻本地酒廠Heroes所出嘅啤酒,酒精度唔高,5%左右,所以,都易入口,佢就話口感好清爽,嗒吓嗒吓,有陣陣花香味,喺幾有趣嘅感覺。兩個老死碰碰杯,無咩望,但願生活愉快,身體時刻保持健康。
招牌肉丸

雖然餐廳賣嘅喺多國菜,但似乎都喺主打意大利食物多,意大利菜就有一道肉丸,呢度嘅招牌肉丸散點要百幾蚊,但唔知有幾多粒,套餐嘅就有兩大球,大到成個上海菜嘅獅子頭咁,賣相幾唔錯。講到粒肉丸,真喺超鬆化,好有肉香,非常好食,味道豐富。再睇返餐牌,原來肉丸裡頭有豬肉、牛仔肉,仲配上茄蓉,又灑上大利羊奶芝士、檸檬青、添點紫蘇葉,唔怪之得咁正。
威士忌燒烤雞翼

作為香港人,雞翼當然食唔少啦,不過呢個加咗威士忌嘅唔知效果會喺點。查實食落又唔喺好覺有咩酒味,有都揮發咗,之但喺搽喺雞翼上面嘅燒烤醬超惹味,又燒得香脆,真正皮脆肉嫩;至於伴碟嘅薑蓉酸忌廉醬,真喺好使好用,一來可以搵西芹條沾嚟食,又可以加落啲雞翼度食,剩返嗰啲,之後撻落去啲薄餅度食,一樣咁鬼正,有種神來之筆嘅感覺。
威士忌燒烤雞翼
腐乳汁凱撒沙律

經典嘅凱撒沙律加上腐乳汁底之後,真喺好有噱頭,而平時凱撒沙律上面嘅煙肉碎,就換咗叉燒去代替,中西融和,幾有心思。食落感覺都唔錯,有種鹹鹹香香嘅味道,而沙律菜本身都好新鮮爽脆,加埋啲麵包粒、巴馬臣芝士碎,好食得嚟有本土特色。
煙肉芝士漢堡薄餅

有幾款薄餅都喺心水想試,但點解會揀呢款薄餅,都因都喺貪心,睇勻餐牌所有薄餅款式,呢一款包嘅食材喺最多,簡單嚟講就喺將平時食到嘅芝士漢堡會有嘅材料擺晌薄餅度,包括蕃茄醬、漢堡肉粒、車打芝士、莫沙里拉芝士、煙肉、醃青瓜、紅蔥頭,好多料,味道勁豐富;而批底用上酸種去做,做成薄批,但多份柔韌感,又有唔少燶邊位,正呀喂!
煙肉芝士漢堡薄餅
個薄餅大大個,所以,我哋兩個死佬都食到好飽,環境唔錯,招呼到位,我哋一邊食,一邊講東講西,當然,老死轉咗新工,自然有好多新工嘅體驗分享,但願老死工作順利,搵到份好啱做嘅工。
2023-02-26 25 瀏覽
成間餐廳都以紅色為主題,入到嚟好似去咗外國咁,好有氣氛,連招呼我哋既店員都係外國人嚟,放心仲有識講廣東話既廣東話🤪或者指住餐牌講號碼都落到單😍又快又準😂🌟扭扭薯條🌟脆卜卜、熱辣辣,配埋冰凍啤酒一流😋🌟威士忌燒烤炸雞翼🌟味道有啲似食緊水牛雞翼咁,個汁酸酸甜甜的,旁邊仲配咗洋蔥乳酪醬,可以配新鮮鮮甜嘅香芹食,味道無咁單調😌🌟腐乳汁凱薩沙律🌟中西合璧既腐乳汁凱薩沙律,第一次食呢個配搭,雖然話係腐乳汁,但唔係好食得出🤪裡面仲有中式既叉燒同炸腩肉等配料,好特別嘅配搭,但味道又唔錯喎😉🌟香腸磨菇薄餅🌟聽店員介紹,佢哋既pizza都係Handmade Sourdough pizza嚟,口感好煙韌,而且每一塊pizza都係即叫即整的,咁岩坐咗喺佢哋個Liza爐附近,好好笑😆叫Big Red Bxxxx🤣 香腸磨菇薄餅味道不過不失,芝士份量都好多,做到拉絲效果🤤見到有promote: 飲品freeflow 優惠,$300可以飲2個鐘,有5種啤酒、少爺啤、House Red / White Wine、梳打、汽水、果汁等等🤩而我哋個set menu包咗2杯330ml啤酒,就一於試吓先😛🌟Just Peach

🌟扭扭薯條🌟

脆卜卜、熱辣辣,配埋冰凍啤酒一流😋

🌟威士忌燒烤炸雞翼🌟

🌟腐乳汁凱薩沙律🌟

🌟香腸磨菇薄餅🌟

香腸磨菇薄餅味道不過不失,芝士份量都好多,做到拉絲效果🤤

🌟Just Peachy Cider $62🌟
4.85%

佢哋所有啤酒都係Tap Beer嚟,見到bartender直接斟出嚟,我哋不約而同都揀咗Peach味既啤酒,呢杯酒精濃度就低少少,好香甜既香桃味,好似飲緊甜酒咁☺️

🌟Peaches & Cream $62🌟

呢杯就高少少有8%,飲落去係非常酸😂無另一杯咁重香桃味,好開胃,岩曬用嚟配扭扭薯條同pizza🤩

2023-02-25 27 瀏覽
近排公司勁忙😮‍💨,上星期weekend 都冇得休息之後又一星期了。🫣今晚約埋幾個同事收工去近近地堅尼地城海傍附近嘅荷蘭街chill一chill。💆🏻‍♀️我地4人行總共叫咗2個Set Menu for 2 People。🙂Noshes 小食 -🍟 扭扭薯條 Curly Fries加咗辣椒粉🌶️ 嘅扭扭薯條香趣可口。可以蘸埋餐廳提供嘅茄汁🥫。🍡 招牌肉丸 Meatballs in Sunday Sauce一客有2粒。🤓大大粒嘅豬肉肉丸,入口鬆軟。🤗Wings 雞翼類 -🍗 余均益炸雞翼 Yu Kwenyick Hot Wings余均益係一個可以代表香港🇭🇰嘅品牌。辣椒醬獨特嘅香辣味道🌶️深入民心。炸雞翼惹味,越食越辣,好過癮!🥳覺得太辣嘅仲可以蘸埋餐廳🍴提供嘅Blue Cheese 解解辣。😏 🍗 威士忌燒烤炸雞翼 Bourbon Barbecue Wings有威士忌🥃嘅香味,整體入口微酸。😛餐廳🍴另外提供咗薑蓉酸忌廉,蘸住食又有另一番味道。😉Salad 沙律 -🥗 腐乳汁凱撒沙律 Alvy's Caesar落咗叉燒嘅salad🥬比一般更有咬口。🥰本身都怕落咗腐乳汁嘅Caesar會太重口味。

Noshes 小食 -
🍟 扭扭薯條 Curly Fries
加咗辣椒粉🌶️ 嘅扭扭薯條香趣可口。
可以蘸埋餐廳提供嘅茄汁🥫。

一客有2粒。🤓
大大粒嘅豬肉肉丸,入口鬆軟。🤗

Wings 雞翼類 -
余均益係一個可以代表香港🇭🇰嘅品牌。
辣椒醬獨特嘅香辣味道🌶️深入民心。
炸雞翼惹味,越食越辣,好過癮!🥳

有威士忌🥃嘅香味,整體入口微酸。😛
餐廳🍴另外提供咗薑蓉酸忌廉,蘸住食又有另一番味道。😉

Salad 沙律 -
🥗 腐乳汁凱撒沙律 Alvy's Caesar
落咗叉燒嘅salad🥬比一般更有咬口。🥰
本身都怕落咗腐乳汁嘅Caesar會太重口味。🧐
幸好味道都唔會太重。👏

Pizza 薄餅 -
🍕 白鬼叉燒薑蓉薄餅 BAK GWE!
好驚喜、好特別嘅pizza,相信出面都唔會食得到。🫶🏽
估唔到原來叉燒同薑蓉做配料嘅pizza可以咁夾。😎
感覺就好似食緊燒味飯咁。😈

🍕 番茄水牛芝士薄餅 Alvy’s Classic
除咗幾款特別嘅pizza外,仲有經典嘅。😉
經典pizza同樣好食。😻

餐廳嘅Handmade Sourdough Pizza
➡️ 手工酸種pizza採用有機歐洲麵粉🤠,並以酸種麵糰手工製作而成。👐
Pizza 外脆內軟,口感煙煙韌韌!🥰

飲品有好多選擇。
💫 有鮮榨嘅蘋果汁🥰 。
💫 有加咗檸檬嘅ginger ale🍋。
💫 有mocktails,用熱情果、青檸葉、青檸、蜜糖、菠蘿同梳打調製成嘅SO-DA-LICIOUS🍹。
💫 仲有330ML嘅Tap Beer🍺 。

我地見到有13種Tap Beer口味,全部都係手工啤酒。😚
老闆介紹比我地嘅時候講,Tap Beer口味大約一星期會轉一次。🥸
我今次飲嘅係少爺啤酒廠嘅INK。😍
同ink顏色一樣都係墨水色嘅黑啤。😎
可可味重,容易入口。🤎

老闆話我地知,最近做緊個飲品freeflow 優惠。🤫
2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費)
包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁。

下次收工想飲嘢輕鬆下🤭嘅又多個地方選擇啦。✌🏽
2023-02-25 47 瀏覽
港島西區隱藏住各式各樣嘅特色西餐廳,今日特登過黎呢邊去呢間bookmark左美式pizza店!餐廳嘅門面充滿復古美國風,紅色嘅店面再配上紅色霓虹燈打卡超靚.Set menuNOSHESCurly friesPaprika l Garlic l House ketchup扭扭薯條炸得香脆,拎上手都唔會油淋淋.加上蒜及紅甜椒粉令味道更惹味.WINGSBourbon Barbecue WingBarbecue wings l Geung Yeung Sour Cream l Celery濃稠且呈啡紅色嘅雞翼賣相相當吸引.以classic帶甜嘅BBQ醬加上雞翼上烤香,每件雞翼都好大隻而且內裏唔會烤得過火,肉質保持嫩滑唔會過乾身.旁邊以西芹配搭加入港式風味嘅薑蓉酸忌廉,味道驚喜又出奇地match. SALADChar Siu l Fermented Bean Curd l Anchovy Dressing l Parsley l Crispy Wonton Skins l Zested Lemon Pank將香港特式燒味代替Caesar salad嘅煙肉粒,再搭配腐乳同炸雲吞皮,整個感覺熟悉感得

Set menu

NOSHES
Curly fries

WINGS
Bourbon Barbecue Wing

SALAD
將香港特式燒味代替Caesar salad嘅煙肉粒,再搭配腐乳同炸雲吞皮,整個感覺熟悉感得黎又帶點新鮮感.生菜爽脆新鮮,整個感覺好fresh.

PIZZAS & PASTA
The Cheeseburger
Tomato l Burger Mix l American Cheddars l Mozzarell Smoked Bacon l Pickles l Shallots
Pizza款式都幾多選擇!經典口味同特别口味都有,今次就揀左充滿美式風味嘅cheeseburger試試.Alvy’s嘅pizza嘅餅底係以佢地handmade sourdough製成.麵團口感更煙韌香軟,批邊帶有麵團嚼勁.味道帶有classic Chessbuger濃厚嘅cheddar cheese香氣,再配上蕃茄,酸瓜,煙肉及牛肉等配料夠晒豐富.

BERRS
望去Alvy’s 吧枱會見到各款啤酒嘅beer tap,種類有10幾款可以選擇.除左set dinner嘅啤酒外,店內亦提供$300 2hrs freeflow優惠(5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁)可以一邊enjoy美食之餘又可以同朋友一邊傾計一邊飲野.

Classic Pale Ale (YOUNG MASTER)
清爽得黎帶住果香,甘苦味同果香平衡.

Just Peachy Cider
Fruity充滿桃香,好易入口,啱晒怕啤酒味甘苦嘅朋友.

2023-02-25 12 瀏覽
Set Menu🐽 扭扭薯條呢種薯條唔係周圍食到,成日專登搵扭扭薯條食!估唔到呢度即刻真係好好食😍😍🐽 威士忌燒烤炸雞翼鍾意飲威士忌嘅就一定要叫!雞翼上邊有蒜片~令到成件事好惹味🤤🤤 10分推薦!🐽 腐乳汁凱撒沙律一味餸喺其他餐廳一定唔會搵到,只限鍾意食腐乳味嘅朋友仔~佢係一個fusion菜式!中西合璧嘅感覺✨✨🐽 Ma la do da 麻辣肉腸薄餅呢間既餅皮好薄!完全係正野😍上邊嘅麻辣肉腸同埋芝士都好足夠!每一啖都食到配料😋 佢仲有好多唔同嘅Pizza可以揀🤩 下次想試吓其他味!另外店家中有飲品freeflow 優惠✨2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費)包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁
Set Menu
🐽 扭扭薯條

🐽 威士忌燒烤炸雞

🐽 腐乳汁凱撒沙律

🐽 Ma la do da 麻辣肉腸薄餅

2023-02-23 27 瀏覽
Alvy's 推出左個set menu幾豐富,有得簡先至係老闆!扭扭薯條, 炸到非常香脆, 扭扭薯條質感夠raw,香脆幾夠香,余均益炸雞翼,topping有藍芝士,余均益做醬料,味道香濃,香辣感十足,味道夠惹味!雞翼肉汁夠豐富但唔肥膩。腐乳汁凱撒沙律,味道清新清爽!淡淡腐乳香味唔會太濃烈太搶,味道比較温和! 凱撒沙律菜新鮮爽甜帶有叉燒粒,層次感幾豐富。墨西哥辣椒海鮮薄餅, 即叫即整既handmade Sourdough pizza, 上台時熱辣辣!pizzq邊位質感煙韌,pizza topping有蜆肉,蝦,魷魚,墨西哥青辣椒,整體感覺唔會太辣!味道幾香陣陣芝士味既餘韻!幾香幾好食。啤酒方面大多為來自香港既young master既生啤,多種唔同口味,層次,應有盡有。Beer Peaches and cream整體味道帶酸香,而且帶有淡淡嘅桃香嘅味道, 幾開胃幾清新。Beer Ink帶有朱古力味,堅果香,味道舒喉!飲品freeflow有優惠,2個鐘任飲$300/head 包括:5種啤酒、House Wine、罐裝Higherthan, Highball、果汁等

扭扭薯條,

炸到非常香脆, 扭扭薯條質感夠raw,香脆幾夠香,