2021-11-18 159 瀏覽
-𝘼𝙠𝙤𝙮𝙖🍻One of the highlight of my last weekend would be my japanese dinner here ! 🍻 My favourite were definitely the 𝗕𝗿𝗼𝗶𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 and 𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲! Yum yum🤗🦪肉厚活3年燒帆立貝($138)係一粒好厚嘅帆立貝切開咗六粒雖然冇用鐵板上枱 但係都新鮮滾熱辣味道鮮甜 而且牛油味好香 好好食帆立貝下面嘅湯汁 係精髓✨ 忍唔住飲咗兩啖!🐣明太子煎蛋卷 ($78)蛋捲嘅蛋香幼滑 整得好厚身 又唔會煎得過老入面放咗滿滿既明太子🤩🤩 好正🦪海膽汁燒蠔($118)第一次食呢一個組合 非常驚喜有4隻肥美既燒蠔係放喺熱辣辣既鐵板度上 上枱時仲會咋咋聲 令燒蠔保持住最住溫度燒蠔既面頭淋咗嘅海膽汁 微微燒過所以非常之香濃creamy 又幾好食🤩🍢炭火燒拼盤6串($180)呢個必需要嗌! 每一個串燒都好好食炭火味好香 加左唔少分! 係香港好少食得到🤩最鍾意嘅係免治雞肉串配已調味既月見汁🐣濃郁蛋香加埋碎碎
𝘼𝙠𝙤𝙮𝙖🍻

🦪肉厚活3年燒帆立貝($138)
係一粒好厚嘅帆立貝切開咗六粒
雖然冇用鐵板上枱 但係都新鮮滾熱辣
味道鮮甜 而且牛油味好香 好好食
帆立貝下面嘅湯汁 係精髓✨ 忍唔住飲咗兩啖!

🐣明太子煎蛋卷 ($78)
蛋捲嘅蛋香幼滑 整得好厚身 又唔會煎得過老
入面放咗滿滿既明太子🤩🤩 好正

🦪海膽汁燒蠔($118)
第一次食呢一個組合 非常驚喜
有4隻肥美既燒蠔係放喺熱辣辣既鐵板度上
上枱時仲會咋咋聲 令燒蠔保持住最住溫度
燒蠔既面頭淋咗嘅海膽汁 微微燒過
所以非常之香濃creamy 又幾好食🤩

🍢炭火燒拼盤6串($180)
呢個必需要嗌! 每一個串燒都好好食炭火味好香
加左唔少分! 係香港好少食得到🤩
最鍾意嘅係免治雞肉串配已調味既月見汁🐣
濃郁蛋香加埋碎碎雞軟骨 有咬口🤤
另外雞翼都燒得好外脆內嫩 非常香口

🐟特上刺身盛拼盤7點盛($680)
總共有七款刺身 件件都係厚切
有金目鯛 牡丹蝦 大拖羅 中拖羅 等等
每款刺身都好新鮮 其中大拖羅最正
肉質肥美 魚油味香濃重 入口即溶👍

🍜雞湯卡邦尼拌烏冬($88)
呢個雞湯卡邦尼真係不得了
味道濃郁 烏冬都好掛汁
加埋個芝士同溫泉蛋撈埋一齊
口感層次更加豐富 超飽 唔會膩🤗

🍮豆奶布甸($38)
味道較其他甜品淡 冇咁甜
但係好食得到個豆奶香 ✨
布甸嘅質感非常軟滑 唔錯😊😊

🍦鹽味雪糕($38)
第一次食鹽味嘅雪糕 鹹鹹地 甜甜地
仲會食到啲奶香 都幾特別🤩🤩

整體黎講 性價比極高嘅居酒屋
每款菜式都好有心思 誠意同水準
服務態度都非常好 上菜速度都啱啱好
絕對會回頭嘅一間✨✨✨✨✨
酒類都好好飲! 大愛梅酒~
2021-11-13
  • 明太子煎蛋卷
📍尖沙咀有水準居酒屋‼️• 濃郁卡邦尼烏冬😋 -- Akoya🍺😍·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_日本菜=======================近排見唔少人推介呢間位於尖沙咀寶勒巷嘅居酒屋,喺ig都見到好多好評😋上星期就同爸爸嚟試下❣️餐廳環境舒適,坐位闊落~店員服務都有友善🤩------------------------------⭐️特上刺身盛 $680 (4.6/5)賣相精美~一共有7款刺身😍有金目雕、間八、牡丹蝦、大拖羅、赤貝等等🙈各款都好新鮮😋小編同爸爸都超中意大拖羅‼️‼️肉質肥厚油脂味香濃,入口即融好正~------------------------------⭐️海膽汁燒蠔 $118 (4.6/5)燒蠔係用鐵板奉上,一上檯仲係熱辣辣滋滋聲😈蠔有四大隻,肉質肥美~面頭淋滿濃稠creamy嘅海膽汁,味道甜甜哋好好食!!!😋------------------------------⭐️雞湯卡邦尼伴烏冬 $88 (4.5/5)抵食又高質嘅烏冬‼️湯底係用咗雞湯同忌廉煮成,非常濃
#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_日本菜
=======================

餐廳環境舒適,坐位闊落~店員服務都有友善🤩
⭐️特上刺身盛 $680 (4.6/5)

⭐️海膽汁燒蠔 $118 (4.6/5)

⭐️雞湯卡邦尼伴烏冬 $88 (4.5/5)

抵食又高質嘅烏冬‼️湯底係用咗雞湯同忌廉煮成,非常濃稠😋混合埋芝士碎同煙肉充滿鹹香😍烏冬掛湯力強,煙韌彈牙,啖啖都好滿足😆
⭐️燒帆立貝 $138 (4.4/5)

呢個用咗鐵板上檯,而且仲有火喺底下燒住!😳帆立貝切開咗六粒,味道鮮美❣️加埋面頭嘅牛油好香~
⭐️牛腹肉串 $78 (4/5)

正正常常嘅牛肉串,肉味幾濃但食落唔係好夠腍有啲筋🙈
⭐️喜之次一夜干 $138 (3.9/5)

呢個係燒喜之次😋外皮香脆食落幾香口,但魚肉就唔算太嫩🙈
⭐️明太子牛油燒飯團 $72 (4.6/5)

飯團外皮燒得香脆,好似飯焦咁,加埋面頭嘅明太子😍食落香口,鹹香十足👍😆
⭐️鹽味雪糕 $38 (4.5/5)

雪糕香滑,首先會食到奶香,之後滲出鹹鹹哋嘅味,頗特別!😆

⭐️蘋果梳打 $38
整體嚟講食物有一定水準,份量足夠,價錢合理👍😋中意食日本嘢嘅朋友仔不妨試下😙
賣相:4.3/5
名稱:Akoya
地址:尖沙咀寶勒巷10號3樓
前往方法:尖沙咀N2出口
2021-11-10 359 瀏覽
最近尖沙咀最hit既樓上居酒屋,一定係Akoya😋😋就算我星期一晚去到,都座無虛席🤗首先環境裝修設計舒適,落地玻璃窗都可以增加空間感,岩晒收工同朋友/同事過黎聚下,食下野傾吓計🥃🎈燒肉厚活3年帆立貝 $138超超超超大隻帆立貝,應該係暫時我見過最大隻嘅帆立貝,就算兩個人share一隻都OK😋加埋上枱果陣keep住有火焰,成件事超IGable😜🎈宮崎黑豚香腸 $68🎈燒雞泡魚乾 $98兩款都係非常適合下酒小吃,宮崎黑豚香腸就一向都好香好好味😋不過我最推介係呢到既燒雞泡魚乾,厚身鬆化,最神奇係就算凍咗都唔會硬🥰🥰🎈特上刺身盛拼盤 $680(7款)呢度既刺身拼盤有分兩種,問咗職員今日有咩精選刺身之後,我哋就揀咗特上呢隻刺身拼盤😋 賣相非常精美,件件都係厚切,睇到已經好有食慾😋今晚我地就試左平目(左口),鯛魚,深海池魚,吞拿魚腩,牡丹蝦,赤貝,鰹魚🥢每款都好新鮮,特登留返件靚靚拖羅最後食,有幾好味真係形容唔到🥰🎈宮崎A4和牛串 $148🎈自家製免治雞肉串 $36🎈鵪鶉蛋 $36🎈豚肉蘆筍卷 $36和牛串雖然唔平,不過放入口爆出黎既油香真係好滿足🙈🙈🎈海膽汁燒蠔 $118鐵板上枱果陣仲有滋滋聲,

🎈燒肉厚活3年帆立貝 $138

🎈宮崎黑豚香腸 $68
🎈燒雞泡魚乾 $98

🎈特上刺身盛拼盤 $680(7款)

🎈宮崎A4和牛串 $148
🎈自家製免治雞肉串 $36
🎈鵪鶉蛋 $36
🎈豚肉蘆筍卷 $36
和牛串雖然唔平,不過放入口爆出黎既油香真係好滿足🙈🙈

🎈海膽汁燒蠔 $118
鐵板上枱果陣仲有滋滋聲,海膽汁燒一燒帶出味道更香濃,d蠔亦都非常新鮮甜美😋😋鐵板底層有鋪菠菜,所以唔洗怕d蠔會過熟👍🏻$118有4件,絕對係抵食之選😁

🎈雞湯卡邦尼拌烏冬 $88
個雞湯卡邦尼超濃郁,烏冬又超掛汁,再加埋一層好似雪花既芝士絲同埋溫泉蛋,真係好飽肚😆😆

🎈自家製雞蛋布甸 $38
一直都係雞蛋布甸fans,仲再係自家製更加要試😋😋

🎈鳳凰美田 熟成秘藏 梅酒 $58/杯
🎈蘋果梳打 $38
我覺得呢隻梅酒幾好飲,易入口又岩我口味🥰反而個蘋果梳打個蘋果味偏淡左少少🙊
2021-11-08
  • 燒肉厚活3年帆立貝
  • 燒雞泡魚乾
  • 特上刺身盛拼盤
  • 自家製雞蛋布甸
2021-11-06 278 瀏覽
呢間樓上居酒屋無論係裝修、擺設、環境、燈光都好有日本嘅feel,座位之間有好多空間,當日我就坐bar枱位,雖然枱面相對細d,但我個人係幾中意bar枱位嘅~我一打開份menu我就比menu上嘅圖畫吸引,非常可愛,令人未食已經覺得好有食慾,個明太子蛋卷我就係比張畫吸引而叫嘅。海膽汁燒蠔:蠔肉飽滿,海膽汁意外解鮮甜蠔應該有微微炸過,d邊位脆口,加上表面焦香,非常惹味串燒拼盤:拼盤有豚骨露荀卷、鵪鶉蛋、雞心、五花肉、免治雞肉串同雞翼。呢度嘅串燒唔係落好多味粉,所以唔會食到好咸好口渴,而係真係食到食材本身嘅味道。六款當中,雞心就真係比較少見,食落唔會腥,軟軟哋咁就幾特別,不過我最中意都係免治雞肉串,撈埋雞汁食真係又滑又香沙律:相對比較普通,不過都好食嘅,蔬菜新鮮清甜,入面有一條條脆口嘅,我唔知係咩但幾好味。我仲有叫咗明太子蛋卷同燒喜之次,呢兩樣都係要襯熱食嘅,然後我就一上枱就好心急食咗無影相蛋卷就同menu張畫一模一樣嘅,明太子份量勁多,食落微微咸香微微辣,蛋又夠滑又夠蛋香,呢個蛋卷係我係香港食過最好食嘅蛋卷之一燒喜之次佐酒就一流,魚肉鮮甜,不過當日條魚比較薄身唔算好多肉,可能有少少燒過咗,有d

燒喜之次佐酒就一流,魚肉鮮甜,不過當日條魚比較薄身唔算好多肉,可能有少少燒過咗,有d乾,不過味道還可以。

雞湯卡邦尼拌烏冬:又係比menu個圖吸引而叫叫嘅!意粉食得多,轉烏冬真係幾特別,而且呢個嘅烏冬係靚烏冬,咬落煙韌,都幾掛汁,至於味道就真係卡邦尼嘅味啦!
總括嚟講呢間餐廳都算唔錯,同朋友黎飲杯野吹下水都幾好,d小食幾有驚喜,而懷念日日嘅,黎呢到feel下都有一番風味架~
2021-11-03 256 瀏覽
尖沙咀新開嘅居酒屋 傳統木系裝修🏮食物款式多 串燒刺身小食飯烏冬應有盡有😛-🥗特製雜錦沙律 $88名符其實雜錦沙律 真係有好多款配料😗蔬菜包括紅椒黃椒 荷蘭豆 粟米同生菜🥬再有香脆鱈魚干同溏心蛋 配上柚子黑醋非常開胃😝-🍢炭火燒拼盤 $180共有六款串燒 包括免治雞肉串 雞軟骨 雞中翼豚肉露筍卷 鵪鶉蛋同青椒仔🫑有雞有豬有野菜 一次過滿足晒所有願望😼我最鍾意個雞軟骨 香脆有咬口😝-🐷黑豚軟骨蔥鹽汁燒 $68豚軟骨以大量香葱 紅洋蔥同鹽醬燒製🧅唔太花巧嘅調味更突出其自身鮮味☺️-🦪海膽汁燒蠔 $188以鐵板上 一上枱就聽到滋滋聲 香氣撲鼻🤤一咬啲蠔汁咇出嚟 頗重蠔鮮味👍🏻同埋海膽汁份量都好慷慨😛-🍙明太子炭火牛油燒飯團 $72外層燒成飯焦 牛油融入明太子真係好邪惡😈明太子味道好濃郁 好好味😻-🍳明太子煎蛋卷 $78滑溜溜嘅蛋包住海量明太子 睇相就知幾足料!唔需要任何沙律醬因為齋明太子已經夠晒味!!
尖沙咀新開嘅居酒屋 傳統木系裝修🏮

🍙明太子炭火牛油燒飯團 $72
外層燒成飯焦 牛油融入明太子真係好邪惡😈
明太子味道好濃郁 好好味😻

🍳明太子煎蛋卷 $78
滑溜溜嘅蛋包住海量明太子 睇相就知幾足料!
唔需要任何沙律醬因為齋明太子已經夠晒味!!

2021-11-21 11 瀏覽
尖沙咀難得有舒適嘅餐廳, 好適合同朋友嚟坐吓傾偈飲下嘢食下野既好地方 🥢🍻🥃已經係第二次幫襯,兩次水準都好好, 食物新鮮 刺身擺盤都好精緻好靚 ! 店員亦好有禮貌 會推介有咩好食 👍

2021-11-13
2021-11-20 8 瀏覽
This new izakaya in tst serves good quality skewers and sashimi, as well as carbs dishes to fill your stomach!Some of my favorites: ◉Grilled ox tongue Very nicely grilled, bringing all the oil and flavor out of this tender goodness!◉TsukuneWell made tsukune with minced pork and herbs, goes well with the egg yolk and a bit of pepper🤤◉Egg with mentaikoFluffy egg roll stuffed with a generous amount of cheese and mentaiko. Eat it in one bite or the rich flavor of mentaiko just drops out of the egg!
Some of my favorites:

◉Grilled ox tongue

◉Tsukune

◉Egg with mentaiko

◉udon with chicken stock carbonara sauce
Chewy udon drenched in carbonara sauce, mix in that egg yolk to get a rich creamy flavor🤤

Definitely worth visiting!
2021-11-15 19 瀏覽
同家姐慶祝生日 黎到尖沙咀的#Akoya酒場首先要讚的服務超好 同埋性價比好高兩個人食到要打包抬住個肚走都唔洗$15001️⃣明太子煎蛋卷 超嫩滑 明太子爆滿2️⃣刺身拼盤 相當抵食 七款各兩件 最正梗係大拖3️⃣海膽汁燒蠔 一客四件 滿佈海膽濃汁 勁滋味邪惡4️⃣炭火串燒拼盤 最正係月見雞肉棒5️⃣燒油甘魚鮫 油脂四溢 餸酒一流6️⃣燒帆立貝 火焰上枱 非常嫩滑7️⃣時令怪物蠔 KINGSIZE飽滿 8️⃣鹽燒牛舌 一份有六七件 厚切唔會燒到過老9️⃣特製雜錦沙律 五顏六色好繽紛半熟蛋燒南瓜炸牛蒡 配料豐富有驚喜🔟雞蛋布甸 焦苦同甜味balance得恰到好處整體係有水準 坐得舒服 服務又好的一餐🥰

同家姐慶祝生日 黎到尖沙咀的#Akoya酒場

2021-11-15
  • 刺身拼盤
  • 牛舌
2021-11-13 30 瀏覽
🍺Akoya 酒場這陣子突然很懂…為什麼日本人很愛在下班後跑居酒屋喝個幾杯, 人森很累丫~~這次來開箱新開的日式居酒屋 @akoya_prat10🐟特上刺身拼盤深海池魚 – 肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩活赤貝 - アカガイAkagai,口感脆脆帶一點貝類本身的甜味拖羅 -兩款都鮮味而帶魚油香,媽咪很愛(。。。。剩下的兩款已經忘了是什麼,笑歪😂😂😂)⚪鱈魚白子鱈魚白子其實就是鱈魚精巢,有很高的營養價值,豐富蛋白質及維B等,被日本人視為美顏補身的珍品,質感柔滑順口鮮甜,比起生啤應該要配清酒會更搭🍢串燒在不知道選什麼好時,就直接點拼盤,然後另外再加了雞心跟免治雞肉串~終於吃到想試很久的免治雞肉,沾生雞蛋黃吃,有這個就很有去居酒屋的fu🐂鹽燒牛舌怎可以少了這個爽脆好下酒的~🦪海膽汁燒蠔很香,但醬對我來說有點多,減掉一半的話會比較沒那麼罪惡,但說實話愛吃醬又不用擔心卡路里的人,應該會很愛🍳明太子煎蛋捲滑嫩的煎蛋,切開會看到滿得快溢出來的明太子🍮雞蛋布甸在看到「自家制」就想都沒想就點,超驚喜,蛋味濃焦超的苦甜香…好吃到差點想外帶一份回家((廚師大哥是被居酒屋耽誤的甜品大師!?))🍺生啤來居酒屋怎可以
🍺Akoya 酒場

🐟特上刺身拼盤
深海池魚 – 肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩
拖羅 -兩款都鮮味而帶魚油香,媽咪很愛
(。。。。剩下的兩款已經忘了是什麼,笑歪😂😂😂)

⚪鱈魚白子

🍢串燒

🐂鹽燒牛舌
怎可以少了這個爽脆好下酒的~

🦪海膽汁燒蠔

🍳明太子煎蛋捲
滑嫩的煎蛋,切開會看到滿得快溢出來的明太子

🍮雞蛋布甸

🍺生啤
來居酒屋怎可以少了酒呢,因為怕喝多就只點了生啤…4杯

🔸總結:地點算方便,地點站出5分鐘內的路程,生啤來說也不貴,刺身質素跟串燒份量都讚,還會有點比較少見的廚師推薦餐品,店員倒都很貼心

💲Hkd 500 – 900 @人
🏡尖沙咀寶勒巷10號3樓

#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #香港 #尖沙咀 #香港美食 #尖沙咀美食 #美食日記 #美食分享 #美食推薦 #清酒 #saki #居酒屋 #日式居酒屋 #香港居酒屋 #喝酒地方 #下酒菜 ##約會地方 #好物分享 #好物推薦 #日本料理 #白子 #雞蛋布丁 #Akoya酒場 #poyeefoodie
2021-11-13 22 瀏覽
約閨蜜食飯,大家對日本菜都從來不抗拒,今次揀咗間居酒屋,食下串燒慢慢傾!網上見到好多人食明太子煎蛋卷,當然要試下!上枱嘅時候明太子仲出緊煙熱辣辣,外層有少少未完全凝固嘅狀態,建議可稍等一陣,等煎蛋卷靠離火後期熱力慢慢凝固,呢個時候入口就會變得非常軟滑,連同多到滿瀉嘅明太子入口,好Yummy!沙律菜夠新鮮爽脆,配料又多,顏色配搭悅目,撈埋沙律醋即時胃口大開。串燒拼盤好豐富,除左牛、豬、雞翼等肉類、仲有秋葵、蘆筍等健康食材,每款串燒火候控制都係剛好,鎖住肉汁一d都唔乾,串串入口都散發住燒物嘅香氣,個人就比較同鍾意豚肉蘆筍卷,咬落有油香肉香,加埋爽脆嘅蘆筍,各取對方優點,令食物更有層次。海膽汁燒蠔我覺得係必點嘅名物,4隻燒蠔放喺鐵板上勁大隻,入口鮮甜又滑溜,配上鐵板上嘅海膽汁,入口香氣滿溢鮮味濃郁,味道非常咁夾!提提大家唔好浪費鐵板上嘅海膽汁,用黎配其他食物一樣咁好味!其他食物仲有豚軟骨蔥鹽汁燒,明太子牛油飯團等,都好好味😋!輕輕鬆鬆同朋友串黎串去又一晚,呢間居酒屋坐得舒服又唔迫,傾偈食飯感覺唔錯!

其他食物仲有豚軟骨蔥鹽汁燒,明太子牛油飯團等,都好好味😋!

2021-11-10 24 瀏覽
今晚黎到位於尖沙咀既居酒屋Akoya,餐廳岩岩新開張無耐,見評價唔錯,專程黎試下。明太子煎蛋卷蛋卷好有蛋香,入面既明太子帶少少咸味,連埋蛋卷一齊食真係好滿足。刺身方面刺身拼盤好豐富,有好多款唔同既刺身,包括金目鯛,鰹魚,鯛魚,深海池魚,大拖羅,赤貝,牡丹蝦。當中牡丹蝦好鮮甜,冇腥味,赤貝就好爽口彈牙。炭火串燒拼盤串燒拼盤好有日式風味,燒得有焦香,好吸引。燒帆立貝杋立貝好大隻,鮮味十足,肉質好彈牙,好味。海膽汁燒蠔蠔本身都好大隻,每啖都可以食到蠔既鮮味,配上海膽汁真係好夾。雞湯卡邦尼拌烏冬雞湯好香濃,烏冬亦都好彈牙,入口有芝士既香味,好吸引呀。大吞拿魚腩油脂好豐富,非常甘香,入口即化,好好味。整體黎講今餐既食餐質素都幾好,特別係串燒整得幾出色。

明太子煎蛋卷

刺身方面

炭火串燒拼盤
串燒拼盤好有日式風味,燒得有焦香,好吸引。

燒帆立貝
杋立貝好大隻,鮮味十足,肉質好彈牙,好味。

雞湯卡邦尼拌烏冬
雞湯好香濃,烏冬亦都好彈牙,入口有芝士既香味,好吸引呀。

大吞拿魚腩
油脂好豐富,非常甘香,入口即化,好好味。

整體黎講今餐既食餐質素都幾好,特別係串燒整得幾出色。
星期五晚happy friday梗係要食好d😗😗 同朋友係尖沙咀行完街後搵左間日本居酒屋🏮好似有日本feel又唔算太貴,一於試一試🥰先點左特製雜錦沙津~ 係唔知有咩材料既情況底下都幾驚喜🥰 有好多款食材,有鱈魚乾、荷蘭豆、車厘茄、粟米芯、溫泉蛋、紅椒、黃椒等。鱈魚乾脆卜卜,全部蔬菜都好新鮮爽甜,配埋柚子汁更加開胃😛明太子煎蛋卷~ 好厚好濃蛋味既蛋,明太子簡直係滿瀉,超誇張😍豚軟骨蔥鹽汁燒~ 豬軟骨味道不錯,不過肉身不夠軟淋,不過不失啦。最驚喜既係海膽汁燒蠔❤️ 上枱喳喳聲又超香,見到已經流口水🤤每隻蠔都好肥美,味道濃郁又完全無腥味, 表面仲要燒得香脆,配上海膽汁一齊食,正正正!另外仲點左炭火燒拼盆,有六串,分別有露筍、豚肉五毛腩肉、雞頸 、鵪春蛋 、自家製免治雞肉串同雞翼 ,另外配上隻生雞蛋。雞翼燒得外脆內軟,厚切豚肉五毛腩一d都唔肥膩,最中二係自家製免治雞肉串,吃前再蘸上蛋汁更有風味。最後驚唔夠飽仲點左明太子牛油燒飯團🤣🤣🤣 飯團烤得好有水準,外層脆卜卜好似食緊飯焦咁,配上明太子更加惹味可口。

我係一個好鍾意去居酒屋嘅人,鍾意去飲下酒,試下各位師傅嘅拿手菜,以前只會間唔中去食,因為香港嘅居酒屋都少貴,不過近排見到朋去咗Akoya🏮賣相同評價相當唔錯,放工就去試佢真身⚡️🐚燒帆立貝 平時一隻帆立貝,自己食一口已經可以食晒今次呢一隻燒完,都仲可以咁大舊,而且裙邊燒到好爽脆,醬汁非常重牛油味,加埋帆立貝本身嘅海水咸味,一啲都唔膩,上菜時貝殼下著哂火,熄火後貝肉嫩滑🐣明太子煎蛋卷好多地方都有得食呢個蛋卷,睇落呢份比起食過嘅份量都大,蛋卷外表呈金黃色,食落軟綿綿,充滿蛋香不過度調味,靠食材本身味道發揮明太子微咸中有一點點辣度,好食😋🧜🏻‍♀️特上刺身盛拼盤7點盛質素好嘅居酒屋刺身質素都有保證,所以就點咗呢款比較矜貴嘅氹下自己~包括中拖羅、深海池魚、赤貝、鯛魚鰹魚、平目同埋間八中拖羅簡直不得了!滿口油香,肉質潤滑,間八係日本最高級壽司食材之一,每一片嘅刺身都無筋,師傅刀工一流🥇平目即係左口魚,魚味較淡,適合擺喺開🍡炭火燒拼盛6串雞肉棒係我嘅最愛,呢串雞肉較瘦,食落唔油膩,感覺健康啲,蘸上蛋汁好食😋另外叫咗雞心同埋雞肉串,雞心無腥味,質地彈牙,雞肉超驚喜,絲絲雞肉非常細緻充滿肉汁🦪海膽汁燒蠔個
我係一個好鍾意去居酒屋嘅人,
鍾意去飲下酒,試下各位師傅嘅拿手菜,
以前只會間唔中去食,因為香港嘅居酒屋都少貴,
不過近排見到朋去咗Akoya🏮
賣相同評價相當唔錯,放工就去試佢真身⚡️

🐚燒帆立貝
平時一隻帆立貝,自己食一口已經可以食晒
今次呢一隻燒完,都仲可以咁大舊,
而且裙邊燒到好爽脆,醬汁非常重牛油味,
加埋帆立貝本身嘅海水咸味,一啲都唔膩,
上菜時貝殼下著哂火,熄火後貝肉嫩滑

🐣明太子煎蛋卷
好多地方都有得食呢個蛋卷,
睇落呢份比起食過嘅份量都大,
蛋卷外表呈金黃色,食落軟綿綿,充滿蛋香
不過度調味,靠食材本身味道發揮
明太子微咸中有一點點辣度,好食😋

🧜🏻‍♀️特上刺身盛拼盤7點盛
質素好嘅居酒屋刺身質素都有保證,
所以就點咗呢款比較矜貴嘅氹下自己~
包括中拖羅、深海池魚、赤貝、鯛魚
鰹魚、平目同埋間八
中拖羅簡直不得了!滿口油香,肉質潤滑,
間八係日本最高級壽司食材之一,
每一片嘅刺身都無筋,師傅刀工一流🥇
平目即係左口魚,魚味較淡,適合擺喺開

🍡炭火燒拼盛6串
雞肉棒係我嘅最愛,呢串雞肉較瘦,
食落唔油膩,感覺健康啲,蘸上蛋汁好食😋
另外叫咗雞心同埋雞肉串,雞心無腥味,
質地彈牙,雞肉超驚喜,絲絲雞肉非常細緻
充滿肉汁

🦪海膽汁燒蠔
個人認為絕對係必點菜式,蠔肉燒到剛剛好,
無縮到變蠔豉之餘,內裏非常軟滑,
絕對係外脆內軟,海膽汁味道搶口討好,
送酒一流!

🍝雞湯卡邦尼拌烏冬
呢款係日本洋食屋做法,醬汁豐富,
好香煙肉味,配上黑椒令味道不平凡,
烏冬彈牙,同醬汁出奇地配

🍮雞蛋布甸
焦糖味道同顏色都非常完美,微甜不膩,
布甸食落滑嘟嘟叫人愛不釋手,
愛食甜品嘅我一試愛上💕

今次叫嘅食物都非常一流,價錢亦相宜
其實餐廳有提供二人前晚餐,
食嘅品種好多,
有我點左嘅燒蠔、刺身、串燒拼盤
重有我無點嘅沙律、枝豆、鱈魚干、
燒飯團、湯烏冬、雪芭,同埋飲品
咁多樣都只係$838~
下次食抵啲嘅就會叫呢個餐啦💕
特上刺身盛拼盤7點盛
炭火燒拼盛6串
特上刺身盛拼盤7點盛
炭火燒拼盛6串
2021-11-08 20 瀏覽
朋友推薦呢間🇯🇵日式居酒屋就特登訂座去尖沙咀食😆餐廳燈光柔和好有去左日本居酒屋既感覺食物質素都非常高質刺身、串燒、生蠔款款都咁出色咁岩梅酒做緊半價優惠幾抵飲不過我地唔係好飲得酒就無叫到記得預約座位唔洗等👍🏼-每日精選-🔸令和之怪物生蠔 $88未食過咁大隻令和之怪物生蠔😝平時都只係食細Size個款令和生蠔。大size多肉到不得了,滑既程度簡直係滑左入喉嚨。而且仲配有淡淡既海水鮮味😍眾多🦪生蠔中,呢款真係最好味!-燒物-🔸海膽汁燒蠔 $118以鐵板熱住上檯,海膽汁滿瀉。無論無鐵板或蠔上都充滿海膽汁。好味鮮甜,並無比海膽汁蓋過鮮味。初時以為海膽汁伯會好鹹,但食落鹹度適中。-串燒-🔸炭火燒拼盤 $180拼盤由廚師發板,有唔食嘅類型最好order前先提出。拼盤有6串,包括免治雞肉串、豚肉、鵪鶉蛋、青椒、薄豚肉包大蔥及雞中翼。雞中翼燒得好香脆,皮薄肉嫩。最鍾意免治雞肉串,配有蛋汁沾上,香氣撲鼻。-燒物-🔸燒帆立貝 $138呢款係必點推介。以鐵板燒住火上檯,帆立貝面放有牛油,牛油慢慢融化滲入帆立貝中。本身帆立貝好大粒,上檯前已好貼心分好左粒狀,方便客人食用。帆立貝入口非常鮮甜,牛油味融入當中,有濃濃
朋友推薦呢間🇯🇵日式居酒屋
就特登訂座去尖沙咀食😆
餐廳燈光柔和
好有去左日本居酒屋既感覺
食物質素都非常高質
刺身、串燒、生蠔款款都咁出色
咁岩梅酒做緊半價優惠幾抵飲

-串燒-
🔸炭火燒拼盤 $180

-燒物-
🔸燒帆立貝 $138
呢款係必點推介。以鐵板燒住火上檯,帆立貝面放有牛油,牛油慢慢融化滲入帆立貝中。本身帆立貝好大粒,上檯前已好貼心分好左粒狀,方便客人食用。帆立貝入口非常鮮甜,牛油味融入當中,有濃濃既牛油香味。

-刺身-
🔸特上刺身 $680
一盤有7款,包抬大拖羅、平目、鏗魚、赤貝、間八 、鯛魚、深海池魚。款款刺身都無筋,好嫩滑!師傅刀功極好😍大拖羅油脂分佈平均,入口即溶。鏗魚下皮有灸燒過,外皮香脆,肉質嫩滑!間八係日本食店屬於頂級食材,好好味👍🏼赤貝口感極佳,爽口彈牙。

🔸明太子煎蛋卷 $78
蛋味濃郁,非常滑溜。內餡有滿瀉嘅明太子。明太子帶有少許辣味,鹹度適中。上檯時係完整未切開,可自行分個份量,岩晒同朋友一齊食👍🏼

-甜品-
🔸自家製雞蛋布丁 $38
蛋味濃郁,非常滑溜,配有淡淡嘅焦糖醬,甜度適中,唔會過甜,作為成餐飯最好既結尾。

🔸豆奶布丁 $38
呢款布丁比較少見,帶有淡淡嘅豆奶味,非常滿溜。布丁面仲配有兩粒蜜黑豆,甜甜地。配埋淡淡既豆奶布丁一齊食,好好味。高質居酒屋
2021-11-06
  • 燒帆立貝